Dobro kuhana in vroča hrana, na kateri se ne pase mrčes, nabito polni lokali in ustekleničena voda, to je le nekaj nasvetov, da sanjsko potovanje obvarujete pred nočno moro zaradi zastrupitve s hrano. 

Slabost, zvijanje v želodcu, bruhanje in driska so pogosta nevšečnost potovanj v tuje dežele. Predvsem ob zastrupitvi s hrano. Pa vendar vam ni treba jesti konzervirane in suhe hrane iz vrečk, brez težav lahko uživate tudi v lokalnih specialitetah in v kramljanju z domačini za obloženo mizo, ne da bi tvegali, da boste naslednjih nekaj dni priklenjeni za straniščno školjko.

Naj se kadi

Vročina ubije bakterije, zaradi katerih vas lahko črviči in prežene na stranišče. Zato pogledujte za hrano, od katere se še vroče kadi. Vselej, ko ste v dvomih, je skodelica vroče juhe precej varna izbira. Kot tudi ocvrte jedi, čeprav je to manj zdrava odločitev od prve.

Gnetite se

Marsikoga premamijo turistom namenjene restavracije, a prav obedovanje v teh se vam zna maščevati. Ohranjanje visokih standardov namreč ni nujna prioriteta, saj se turisti, ker so pač na poti, vanje praviloma ne vrnejo, lokalci pa se odločajo za lokale z njihovo hrano, ki so primernejše tako za njihove okuse kot žep. Zato se raje zapodite v lokalne restavracije, kjer se gnetejo domačini – množica običajno pomeni, da hrana ne stoji.

Higienski standardi

Ne pričakujte povsod po svetu zahodnjaških higienskih standardov: da imajo, denimo, kuharji na glavi mrežice, se hrane dotikajo le z orokavičenimi rokami. To ne pomeni driske in bruhanja, vseeno pa namenite nekaj pozornosti hitremu pregledu kraja, kjer boste jedli.

Lastna higiena

Želodčne težave lahko kaj hitro zakrivite tudi sami. Ker pozabite na najosnovnejše – umivanje rok. Pred vsakim obrokom, tudi če le jabolkom mimogrede, si roke umijte ali uporabite dezinfekcijsko sredstvo.

Pijte s pametjo

Voda je nujna, a prav zaradi nečiste vode marsikateri popotnik obleži. Če niste prepričani o pitnosti vode iz pipe, povprašajte v hostlu. Morda je še bolje, da se vsaj na potovanju odločate za ustekleničeno vodo, vendar pri nakupu preverite, da je zamašek resnično še nedotaknjen. Načeloma se je dobro ogibati ledu v pijači.

Mlečni izdelki

Skisano mleko takoj prepoznamo, a previdnost pri uživanju mlečnih izdelkov – tudi sladoleda! –, ne škodi. Pozorni bodite, kako jih hranijo, na kakšni temperaturi in kako jih postrežejo. Najboljša smerokaza sta seveda vonj in okus.

Sadje in zelenjava

Najvarnejša izbira sta vsekakor sadje in zelenjava z olupki, saj z lupljenjem odstranimo vse nečistoče. Z bananami, mangom, papajo, melono in lubenico, ananasom, kivijem ter citrusi tako ne morete usekati mimo. Če vas zamika jabolko ali morda korenje, ju olupite. Seveda se vam ni treba izogibati sadju brez olupkov za vsako ceno. A tedaj ga skrbno operite.

Meso

Meso v tujih deželah? Mnogi se mu med potovanjem raje odpovedo. Brez potrebe, čeprav se odločajte za pečeno meso, naj ne bo še rožnato. Vegetarijanski meni je primeren tudi, če meso ni zaščiteno z mrežastim pokrovom ter se po njem prosto sprehajajo muhe in drug mrčes. Pomembna je njegova svežost, zato se postavite v vrsto tja, kjer so drugi ljudje. Užitke ob surovem mesu, denimo govejem karpaču, pa morda raje prihranite za dobrodošlico ob vrnitvi.

Avtorica: T. P.
Foto: Thinkstock

Leave a Comment

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA VIA FERRUCCIO PELLI 13, 6900 LUGANO, ŠVICA.