Fotoreportaža: Razgledi divje Nikaragve

V tokratni fotoreportaži lahko spoznaš obalo Nikaragve skozi objektiv Nike Koncilja.

Tokrat raziskujemo Srednjo Ameriko, natančneje Nikaragvo, deželo med Karibskim morjem, Tihim oceanom, Hondurasom in Kostariko. Turistično še ne tako obljudena divja obala je odlična platforma za surfanje, Nikaragva pa navdušuje tudi s svojo fotogeničnostjo in neverjetnimi sončnimi zahodi.

Foto: Nika Koncilja

Oglej si tudi druge Vandraj reportaže:

Fotoreportaža: Portreti Šrilanke fotografa Matica Oblaka

Fotoreportaža: Kalifornija skozi objektiv Dina Kužnika

Fotoreportaža: Kubanska izkušnja Matica Kremžarja in Boštjana Ohnjeca

Fotoreportaža: Raziskuj Kanado s Petro Sodja

Fotoreportaža: utrip Aten skozi objektiv Dee Gombač

Fotoreportaža: Maroko Iztoka Medje

10 trikov, kako na potovanju varčevati z baterijo na telefonu

Tehnologija nam je marsikaj olajšala, hkrati pa moramo prav zaradi nje neprestano iskati vtičnice in brezžične povezave. Pametni telefoni so veliko spremenili tudi v popotniški fotografiji, saj zaradi kakovosti kamer marsikdo na potovanje sploh več ne vzame masivnega fotoaparata, ampak to vlogo prevzame kar telefon. Kar pa pomeni, da se tudi njegova baterija prazni hitreje in boste zaradi nje morda kakšno fotografijo morali shraniti zgolj v spomin. Kako upočasniti hitro praznenje? Imamo nekaj nasvetov. Preberi več

Jurij Pelc: Pilot drona, ki nam Slovenijo predstavlja s fotografijami iz ptičje perspektive

Vandraj ob koncih tedna predstavlja domače in tuje fotografe, blogerje, popotnike in druge navdušence, ki svoje zgodbe z nami delijo prek fotografij – takšnih, ki nas ne pustijo ravnodušnih. Tokrat predstavljamo delo fotografa, ki se je zaljubil v svet z malo drugačne perspektive.  Preberi več

Instagram utrinki: Pridružite se #vandraj gibanju!

 

Če gre verjeti dokaznemu gradivu in fotografijam na Instagramu, ste letos z nami vandrali po vsem svetu! Najbolj imenitne fotografije popotniških utrinkov, ki ste jih z nami delili na Instagramu pod oznako #vandraj, smo zbrali v spodnjem prispevku. Nam še ne sledite? Skočite na naš Instagram profil in nas označite z @vandraj ali #vandraj in vaše fotografije bomo morda kmalu gledali tudi na spletni strani.

Spain why are you so beautiful? 😍 . . . #igspain #seville #plazadeespaña #andalucia #travel #erasmus #vandraj

A post shared by Simona Rozman (@simonarozman) on

Hola! 🙋🏼 #anotherdayinthehood #alicante #caliente #muchogusto

A post shared by Valentina Jarc (@valentinajarc) on

 

Vir: Instagram

Foto: Unsplash

Milenijci popotniške destinacije izbirajo na podlagi instagramabilnosti

Če je generacija X svoj dopust načrtovala glede na bližino, vremenske razmere, cenovno dostopnost, čistočo morja in obljudenost, je generacija Y nekoliko drugačna. Kdo sploh spada v to generacijo? Milenijci oziroma milenijska generacija so tisti, ki so rojeni med letoma 1980 in 2000, nasledniki generacije X in baby boomerjev.

Milenijci so generacija, ki obvladuje družbena omrežja, si ne predstavlja življenja brez pametnih telefonov, računalnikov in interneta, so generacija z najvišjo stopnjo izobrazbe, hkrati pa imajo najvišjo stopnjo brezposelnosti in najnižjo povprečno plačo. Velik del jih še živi pri starših in prav tako velik del sanja o selitvi v tujino – številni te sanje tudi izpolnijo.

Milenijci veljajo za bolj odprte in vizionarske od svojih staršev, imajo visoka pričakovanja, a so hkrati optimistični. Več kot o širjenju družine, razmišljajo o oblikovanju kariere. Odraščali so z internetom, razumejo delovanje Facebooka, Instagrama in dobro vedo, kako do popolne fotografije, ki jih delajo precej več od generacij pred njimi. Tudi potujejo več. In dlje. In na podlagi česa torej izbirajo svoje destinacije?

To razkriva britanska študija zavarovalniške agencije Schofields, ki so jo izvedli na tisoč britanskih milenijcih, starih med 18 in 33 let. Vprašali so jih, kaj je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na njihovo odločitev, kam na počitnice. Kar 40,1 odstotka jih je odgovorilo, da destinacije izbirajo na podlagi njihove instagramabilnosti. Torej na podlagi tega, kako fotogenični so njeni kotički, katerih fotografije bodo karseda viralne in všečkane na družbenem omrežju.

Preberite še –> Popotniški pari, ki jim morate slediti na Instagramu

Takoj za Instagramom, je med Britanci priljubljen alkohol. Naslednjih 24 odstotkov svoje počitnice namreč določi na podlagi ugodnih cen alkohola. Naslednjih 22,6 odstotka išče destinacije, kjer se bodo najbolj osebnostno razvili in našli same sebe, 9,4 odstotka prepričajo destinacije z dobro lokalno kulinariko, le 3,9 odstotka pa se za določen kraj odloči na podlagi njegovih znamenitosti. In vi? Koliko zavidljivih fotografij z dopusta ste na družbenih omrežjih objavili letos?

•New day, new city. Happy sunday!• #sanfrancisco #vandraj #sanfran

A post shared by Vandraj.si (@vandraj) on

•Oh, beautiful Piran.• 💕📷: @valentinajarc #vandraj #piran #travel

A post shared by Vandraj.si (@vandraj) on

 

Če svoje popotniške utrinke tudi vi radi delite na Instagramu, jih ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite s tagom @Vandraj.

 

Foto: Instagram

Za ljubitelje fotografije: Najlepši jesenski prizori po Sloveniji

Ljubljanski Tivoli, Jezersko, Logarska dolina ali Kočevski rog, Primorje ali Prekmurje; narava se jeseni odene v prečudovite odtenke rumene in rdeče – kot nalašč za fotografe.

Narava verjetno nikdar ni boljši slikar kot jeseni, ko čez ostanke poletnega zelenila zlije rumenkaste, rdeče in zlate tone, pomešane s toplo zemeljsko barvo. Ponekod, predvsem v ZDA in Kanadi, so menjavo letnega časa s pridom izkoristili v turizmu – ljubiteljsko, turistično fotografiranje kričeče barvne palete, v katero se jeseni ovijejo gozdovi, je postalo izjemno priljubljeno. No, mati narava se vsaj tako lepo kaže tudi pri nas, čeprav je nemogoče izbrati, kje so barve najlepše in jesenska svetloba najmehkejša. Kljub temu pet namigov.

1. Slemenova špica

Skoraj dvotisočak nad Vršičem velja za eno najbolj priljubljenih pohodniških tur našega gorstva, z njega se odpirajo čudoviti razgledi. Jeseni zažarijo predvsem v zlatih barvah, v katere se konec oktobra odenejo viharniški macesni, ki imajo za kuliso sivino skalnatih vrhov. Tik pod vrhom pa so jezerca, v katerih se napaja drobnica. Do tja z Vršiča potrebujete kakšno uro in pol, na poti nazaj pa se lahko ustavite še na čudovitem jezeru Jasna. Če se odločite na Sleme povzpeti iz doline Tamar, boste pri sedlu Grlo naleteli na tisočletni macesen.

2. Goriška brda

Le kdo ne pozna pravljične pokrajine mehkih gričev, kjer se izvrstno je in pije? In čeprav je v Brda čudovito zaviti v vseh letnih časih, se jeseni pokažejo v še malce drugačnih barvah, ko trte pordijo in porumenijo. Čeprav bi že ob trgatvi tam lahko navdušeno pritiskali na sprožilec. Če se naveličate vinogradov, so vsekakor vredni ogleda srednjeveška vasica Šmartno, graščini Dobrovo in Vipolže ter naravni most Krčnik in korita. Za konec pa, seveda, v katero izmed vinskih kleti ali kmečki turizem.

3. Kras

Rdeče, ki te ljubim, rdeče, bi pesnik verjetno zapisal ob pogledu na kraško pokrajino v jesenskih mesecih. Tedaj zaradi ruja, ki se obarva v rdeče, že skoraj vijolične odtenke, kraška pokrajina ognjeno zažari. Morda se ustavite še v čarobnem Štanjelu ali se nadihate svežega, malce burjastega zraka na Kraškem robu. In ne pozabite, jeseni tudi osmice na široko vabijo, vsaj na kozarček in malce pršuta.

4. Ljubljansko barje

Skoraj na hišnem pragu naše prestolnice se razprostirajo močvirnate ravnice, posejane s posameznimi osamelci, ki v toplejših mesecih privabljajo z zelenilom in bogatim živalskim svetom, predvsem ptiči, ki jih tam leta približno 250 vrst. A čeprav jeseni nekateri odletijo v toplejše kraje, Barje še vedno ponuja edinstveno dogodivščino s svojimi drugačnimi barvami, jutranjimi meglicami, ki se dvigujejo nad črno zemljo in dajejo pridih mistike. Spet novo podobo pa razkrije – kar znajo vnovič ceniti ljubiteljski fotografi –, ko nanj prvič pade slana.

5. Pohorje

Jezerca, slapovi, celo pragozd, vse to in še več se skriva med in ob krošnjami Pohorja, ki vas bo očaralo tudi v jesenskih mesecih. Podajte se do Lovrenških jezer, okoli katerih se vije učna pot, urejena z lesenimi brvmi. Ali pa do Črnega jezera pri Osankarici, ki je res črno. Ko si boste pretegnili ude in se nadihali svežega zraka, morda to in ono ovekovečili s fotoaparatom, si privoščite še malce razvajanja v katerem od velnesov.

Avtor: T. P.
Foto: Thinkstock

To so najbolj Instagramirana mesta na svetu

Instagram je postal prava zakladnica idej, od zbiranja navdiha za dekoracijo doma ali osvežitev zimske garderobe, do idej, kam vas bo odneslo na naslednje počitnice. Instagram je tako poln popotniških profilov, ki s sledilci delijo izjemne fotografije krajev, ki jih boste morda še obiskali, zgovorne pa so tudi številke, kateri kraji so deležni največ pozornosti na tem priljubljenem foto družbenem omrežju.

Sodeč po tagih in oznakah, ki jih fotografijam lahko dodate na podlagi tega, kje so bile posnete, se vsako leto nabere kup utrinkov s seznama krajev, katerih fotografije najpogosteje najdete na Instagramu. Poleg same priljubljenosti krajev pa moramo pri tem upoštevati tudi to, da gre za precej obljudene kraje, kjer že sama milijonska populacija veliko pripomore k številki, ki jo večajo še turisti. Poglejmo, fotografij katerih mest se je letos nabralo največ.

1. New York City, ZDA

2. London, Velika Britanija

VANDRAJ priporoča // Skok v London + letalo

3. Moskva, Rusija

4. São Paulo, Brazilija

5. Pariz, Francija

VANDRAJ priporoča // Izlet v Pariz, Versailles in zabaviščni park Eurodisney

6. Los Angeles, ZDA

7. Saint Petersburg, Rusija

8. Rio de Janeiro, Brazilija

9. Istanbul, Turčija

10. Jakarta, Indonezija

Mimogrede, kup dah jemajočih utrinkov najdete tudi na Vandraj profilu na Instagramu, ki ga najdete na @Vandraj, vaše fotografije pa bomo ujeli, če jih označite s tagom #Vandraj.

Foto: Unsplash

Mladi popotnik v kiltu, ki bo z dudami prepotoval vse države sveta

Zgodb o popotnikih, ki so svoje premoženje zminimalizirali in spakirali v nahrbtnik, zapustili domovino in se odpravili na pot okoli sveta, ni malo, a le eden je Ross OC Jennings. Ross je pol Škot in pol Irec, njegovo poslanstvo pa je, da postane prvi človek, ki je igral dude v vseh državah na svetu.

27-letni Ross je postal prava senzacija na Instagramu, kjer mu sledi že krepko čez 20 tisoč ljudi. Najdete ga po imenom The First Piper, pod znamko pa ima tudi svojo spletno stran, kjer sledilce obvešča o nadaljnih dogodivščinah.

It's not all fun and games 😳 📸 @kingkaramelTV #MontenegroWildBeauty #MountLovcen #GoMontenegro

A post shared by Ross OC Jennings (@thefirstpiper) on

Pozornost je pritegnil v kiltu in z dudami, s katerimi želi prepotovati svet. Galerija njegovih fotografij je pisana in impresivna, dude je namreč igral na ruševinah znamenitega čudesa Angkor Wat v Kambodži, z njimi se je sprehodil po Velikem kitajskem zidu, zaneslo pa ga je že tudi v Črno goro in Albanijo.

Idejo za nekoliko nenavaden rekord je dobil, ko je med pogovorom s skupino popotnikov ugotovil, da v svet vleče tudi njega, hkrati pa želi biti ob tem človek, ki je naredil nekaj drugačnega. Svoji dve strasti, potovanja in glasbo je tako povezal s tem, da je na pot odšel z dudami, ki so na Škotskem tudi narodni inštrument in v nabranem krilu – kiltu, ki je del škotske narodne noše.

Do danes je igral v 65 državah po svetu, kako kmalu pa ga bo prineslo k nam, se pustimo presenetiti.

Getting a bit of a spin in there! Day was totally made by piping for this lot! #SierraLeone #bagpipes #JustkeepPiping

A post shared by Ross OC Jennings (@thefirstpiper) on

 

Foto: Ross OC Jennings: The First Piper/Instagram

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA VIA FERRUCCIO PELLI 13, 6900 LUGANO, ŠVICA.