Za ljubitelje fotografije: Najlepši jesenski prizori po Sloveniji

Ljubljanski Tivoli, Jezersko, Logarska dolina ali Kočevski rog, Primorje ali Prekmurje; narava se jeseni odene v prečudovite odtenke rumene in rdeče – kot nalašč za fotografe.

Narava verjetno nikdar ni boljši slikar kot jeseni, ko čez ostanke poletnega zelenila zlije rumenkaste, rdeče in zlate tone, pomešane s toplo zemeljsko barvo. Ponekod, predvsem v ZDA in Kanadi, so menjavo letnega časa s pridom izkoristili v turizmu – ljubiteljsko, turistično fotografiranje kričeče barvne palete, v katero se jeseni ovijejo gozdovi, je postalo izjemno priljubljeno. No, mati narava se vsaj tako lepo kaže tudi pri nas, čeprav je nemogoče izbrati, kje so barve najlepše in jesenska svetloba najmehkejša. Kljub temu pet namigov.

1. Slemenova špica

Skoraj dvotisočak nad Vršičem velja za eno najbolj priljubljenih pohodniških tur našega gorstva, z njega se odpirajo čudoviti razgledi. Jeseni zažarijo predvsem v zlatih barvah, v katere se konec oktobra odenejo viharniški macesni, ki imajo za kuliso sivino skalnatih vrhov. Tik pod vrhom pa so jezerca, v katerih se napaja drobnica. Do tja z Vršiča potrebujete kakšno uro in pol, na poti nazaj pa se lahko ustavite še na čudovitem jezeru Jasna. Če se odločite na Sleme povzpeti iz doline Tamar, boste pri sedlu Grlo naleteli na tisočletni macesen.

2. Goriška brda

Le kdo ne pozna pravljične pokrajine mehkih gričev, kjer se izvrstno je in pije? In čeprav je v Brda čudovito zaviti v vseh letnih časih, se jeseni pokažejo v še malce drugačnih barvah, ko trte pordijo in porumenijo. Čeprav bi že ob trgatvi tam lahko navdušeno pritiskali na sprožilec. Če se naveličate vinogradov, so vsekakor vredni ogleda srednjeveška vasica Šmartno, graščini Dobrovo in Vipolže ter naravni most Krčnik in korita. Za konec pa, seveda, v katero izmed vinskih kleti ali kmečki turizem.

3. Kras

Rdeče, ki te ljubim, rdeče, bi pesnik verjetno zapisal ob pogledu na kraško pokrajino v jesenskih mesecih. Tedaj zaradi ruja, ki se obarva v rdeče, že skoraj vijolične odtenke, kraška pokrajina ognjeno zažari. Morda se ustavite še v čarobnem Štanjelu ali se nadihate svežega, malce burjastega zraka na Kraškem robu. In ne pozabite, jeseni tudi osmice na široko vabijo, vsaj na kozarček in malce pršuta.

4. Ljubljansko barje

Skoraj na hišnem pragu naše prestolnice se razprostirajo močvirnate ravnice, posejane s posameznimi osamelci, ki v toplejših mesecih privabljajo z zelenilom in bogatim živalskim svetom, predvsem ptiči, ki jih tam leta približno 250 vrst. A čeprav jeseni nekateri odletijo v toplejše kraje, Barje še vedno ponuja edinstveno dogodivščino s svojimi drugačnimi barvami, jutranjimi meglicami, ki se dvigujejo nad črno zemljo in dajejo pridih mistike. Spet novo podobo pa razkrije – kar znajo vnovič ceniti ljubiteljski fotografi –, ko nanj prvič pade slana.

5. Pohorje

Jezerca, slapovi, celo pragozd, vse to in še več se skriva med in ob krošnjami Pohorja, ki vas bo očaralo tudi v jesenskih mesecih. Podajte se do Lovrenških jezer, okoli katerih se vije učna pot, urejena z lesenimi brvmi. Ali pa do Črnega jezera pri Osankarici, ki je res črno. Ko si boste pretegnili ude in se nadihali svežega zraka, morda to in ono ovekovečili s fotoaparatom, si privoščite še malce razvajanja v katerem od velnesov.

Avtor: T. P.
Foto: Thinkstock

To so najbolj Instagramirana mesta na svetu

Instagram je postal prava zakladnica idej, od zbiranja navdiha za dekoracijo doma ali osvežitev zimske garderobe, do idej, kam vas bo odneslo na naslednje počitnice. Instagram je tako poln popotniških profilov, ki s sledilci delijo izjemne fotografije krajev, ki jih boste morda še obiskali, zgovorne pa so tudi številke, kateri kraji so deležni največ pozornosti na tem priljubljenem foto družbenem omrežju.

Sodeč po tagih in oznakah, ki jih fotografijam lahko dodate na podlagi tega, kje so bile posnete, se vsako leto nabere kup utrinkov s seznama krajev, katerih fotografije najpogosteje najdete na Instagramu. Poleg same priljubljenosti krajev pa moramo pri tem upoštevati tudi to, da gre za precej obljudene kraje, kjer že sama milijonska populacija veliko pripomore k številki, ki jo večajo še turisti. Poglejmo, fotografij katerih mest se je letos nabralo največ.

1. New York City, ZDA

2. London, Velika Britanija

VANDRAJ priporoča // Skok v London + letalo

3. Moskva, Rusija

4. São Paulo, Brazilija

5. Pariz, Francija

VANDRAJ priporoča // Izlet v Pariz, Versailles in zabaviščni park Eurodisney

6. Los Angeles, ZDA

7. Saint Petersburg, Rusija

8. Rio de Janeiro, Brazilija

9. Istanbul, Turčija

10. Jakarta, Indonezija

Mimogrede, kup dah jemajočih utrinkov najdete tudi na Vandraj profilu na Instagramu, ki ga najdete na @Vandraj, vaše fotografije pa bomo ujeli, če jih označite s tagom #Vandraj.

Foto: Unsplash

Mladi popotnik v kiltu, ki bo z dudami prepotoval vse države sveta

Zgodb o popotnikih, ki so svoje premoženje zminimalizirali in spakirali v nahrbtnik, zapustili domovino in se odpravili na pot okoli sveta, ni malo, a le eden je Ross OC Jennings. Ross je pol Škot in pol Irec, njegovo poslanstvo pa je, da postane prvi človek, ki je igral dude v vseh državah na svetu.

27-letni Ross je postal prava senzacija na Instagramu, kjer mu sledi že krepko čez 20 tisoč ljudi. Najdete ga po imenom The First Piper, pod znamko pa ima tudi svojo spletno stran, kjer sledilce obvešča o nadaljnih dogodivščinah.

It's not all fun and games 😳 📸 @kingkaramelTV #MontenegroWildBeauty #MountLovcen #GoMontenegro

A post shared by Ross OC Jennings (@thefirstpiper) on

Pozornost je pritegnil v kiltu in z dudami, s katerimi želi prepotovati svet. Galerija njegovih fotografij je pisana in impresivna, dude je namreč igral na ruševinah znamenitega čudesa Angkor Wat v Kambodži, z njimi se je sprehodil po Velikem kitajskem zidu, zaneslo pa ga je že tudi v Črno goro in Albanijo.

Idejo za nekoliko nenavaden rekord je dobil, ko je med pogovorom s skupino popotnikov ugotovil, da v svet vleče tudi njega, hkrati pa želi biti ob tem človek, ki je naredil nekaj drugačnega. Svoji dve strasti, potovanja in glasbo je tako povezal s tem, da je na pot odšel z dudami, ki so na Škotskem tudi narodni inštrument in v nabranem krilu – kiltu, ki je del škotske narodne noše.

Do danes je igral v 65 državah po svetu, kako kmalu pa ga bo prineslo k nam, se pustimo presenetiti.

Getting a bit of a spin in there! Day was totally made by piping for this lot! #SierraLeone #bagpipes #JustkeepPiping

A post shared by Ross OC Jennings (@thefirstpiper) on

 

Foto: Ross OC Jennings: The First Piper/Instagram

Puščavo Atacama pokrile čudovite cvetlice

Čilsko puščavo Atacama, ki velja za najbolj suho območje na svetu, je po silovitem in nepričakovanem nalivu pokrila barvita cvetna odeja. Naravni pojav cvetoče puščave se ponovi vsakih pet do sedem let, ko zaradi dežja vzkalijo v pesek zakopana semena. Od zadnjega cvetenja puščave pa je tokrat minilo samo dve leti, poroča britanski BBC.

Naravni pojav v puščavi Atacama, ki leži med Tihim oceanom in Andi, vsakič privablja turiste in botanike iz Čila ter drugod.

Tokrat so puščavo prekrile bele, rumene in vijolične cvetlice. Turistični uradniki upajo, da bo v prihajajočih tednih zacvetelo še več cvetlic, saj različne rastlinske vrste kalijo ob različnem času.

Na območju so sicer našli več kot 200 različnih rastlinskih vrst.

A post shared by ATOK DEAN (@atokdean) on

 

Vir: STA
Foto: Thinkstock, Instagram

FOTO: Amerika je pripravljena na najbolj pričakovan sončni mrk

Američani so se množično preselili na ozek trak območja od zahodne do vzhodne obale ZDA, ki ga bo danes prekril popolni sončni mrk, prvi te vrste vse od leta 1918. Hoteli in kampi so nabito polni, cene navite do neba, kjer bo Luna prišla za dve uri vmes med Sonce in Zemljo, poslala kokoši spat in shladila temperature.

Že sedaj je jasno, da bo to najbolj opazovani, najbolj preučevan in najbolj fotografiran in posnet sončni mrk v zgodovini človeštva, saj bo proti nebu molelo milijone pametnih telefonov. Vesoljska agencija Nasa bo mrk spremljala iz letala, vsi, ki se bodo uzrli v nebo, pa bodo lahko trdili, da so videli nekaj, kar se ne bo zgodilo vse do leta 2045.

Fotograf Brian Martin v pričakovanju.

Fotograf Brian Martin v pričakovanju.

Senca se bo začela ob 19.16 uri po srednjeevropskem času v Lincoln Cityju v državi Oregon in bo brzela 4200 kilometrov daleč čez skupaj 14 zveznih držav ZDA v pasu širokem okrog 100 kilometrov. Mrk se bo končal od 20.47 uri pri Charlestonu v Južni Karolini.

Priprave na opazovanje mrka so v polnem teku.

Priprave na opazovanje mrka so v polnem teku.

 Vreme bo lepo!

Vremenska napoved je za skoraj celoten trak ugodna in mrk bo lepo viden. Najdlje bo trajal v nacionalnem parku zvezne države Illinois Shawnee, in sicer dve minuti in 44 sekund.

Ameriške televizije so polne nasvetov vsem, ki se bodo zazrli v nebo, posebna očala za opazovanje sončnega mrka so že skorajda vsepovsod razprodana, ekonomisti pa ocenjujejo, da bo mrk stal ZDA več kot 700 milijonov dolarjev v izgubljenih urah dela, saj bodo za trenutek delo odložili skoraj vsi in zrli v nebo.

Otroci se učijo opazovanja skozi teleskop.

Otroci se učijo opazovanja skozi teleskop.

Tudi v New Yorku, kjer bo sonce pokrito le v okrog 70 odstotkih, napovedujejo motnje v prometu. Tam, kjer bo popoln, so napovedane razne prireditve in zabave.

Na poti popolnega mrka živi okoli 12 milijonov ljudi v 14 zveznih državah, delni mrk pa bo viden po celotnem ozemlju ZDA.

V Kimberlyu, v Oregonu že težko pričakujejo sončni mrk.

V Kimberlyu, v Oregonu že težko pričakujejo sončni mrk.

Vir: STA
Foto: Reuters

Pravljična knjigarna v Benetkah, kjer nastanejo najlepši selfieji

Če vas to poletje zanese v Benetke, se med raziskovanjem fotogeničnih uličic in kanalov ustavite v Libreria Acqua Alta. Gre za eno najbolj unikatnih knjižnic in knjigarn na svetu. Najdete jo streljaj od Markovega trga, na naslovu Calle Longa S. Maria Formosa, v njej pa lahko brskate med novimi, ki jih je malo več kot polovico in starimi knjigami, ki so postavljene v prav posebnem prostoru.

VANDRAJ priporoča // Izlet v Benetke za 19,9 evra!

Namesto na policah so knjige zložene v čolnih, tipičnih beneških gondolah, kanujih, v sodih in vseh drugih kotičkih. Ker Benetke pogosto poplavlja, je skozi leta voda ujela tudi kupe knjig. Te so danes neberljive, a so jih v knjigarni izkoristile v malo drugačne namene. Iz knjig so sestavili pohištvo, na dvorišču pa vas čaka prav poseben prizor.

Pravljična knjigarna namreč spominja na kakšno trgovinico iz filmov o mladem čarovniku Harryju Potterju, saj je celotno dvorišče oblečeno s knjigami, iz njih so sestavili celo stopnišče, po katerem se lahko povzpnete in posnamete nekaj fotografij. Knjigarno je pred desetimi leti odprl Luigi Frizzo, v njej pa boste naleteli še na nekaj rednih prebivalcev – mačke.

There are worse crimes than burning books. One of them is not reading them📚📚⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✩ Photo by: @paolobalsamo89⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ✧ Pls follow @winterwillneverend ✧ Valid tag #ftwwne ❥ kindly visit our partners & friends: ❯ @folksouls ❯ @bnw_drama ❯ @___bodylanguage___ ❯ @lensofourlives ⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀ ✁————————————- ➮#ftwwne_paolobalsamo89⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ #moodygrams #myphotoshop #artofvisuals #bleachmyfilm #agameoftones #folksouls #hinfluencercollective #ftwotw #livefolk #visualambassadors #awakethesoul #expofilm #featuremeofh #instagram #moodyports #portraitpage #postthepeople #street #instagram #instago #nature #sunset #vsco #folk #portrait #style #girl #love #photooftheday

A post shared by FEATURE BLOG | #ftwwne (@winterwillneverend) on

A book lovers hideaway📚 #venice #italy

A post shared by Natalie (@lostatlast3) on

Presents PHOTOGRAPHER | @vaanessaberlanda La magia dei libri, in un luogo pieno di magia come solo a Venezia puoi trovare. Dove i libri sono esposti in una gondola, o in una vasca da bagno: tutto pronto per galleggiare in caso di "aqua alta". E proprio così si chiama questa incredibile libreria veneziana, in cui i libri fanno anche da scala per poterci salire e vedere al di là del muretto, neanche a dirlo, Il canale. Testo by @claudia_mimejorvenecia . . The magic of the books in a place full of charm like you can only find in Venice. Where books are exhibited in a gondola or in a bathtub: everything ready to float in case of "high water". This is exactly how this Venetian bookstore is called, where books work as a staircase in order to climb them and to see over the wall, needless to say it, the canal. English traslation by @lostinvenicetours . . La magia de los libros en un lugar lleno de magia, la que sólo en Venecia puedes encontrar. Un lugar en que se exponen los libros en una góndola, o en una bañadora: así todo está listo para poder flotar en caso de "acqua alta". Y justo así se llama esa increíble librería veneciana, en la que los libros forman incluso una escalera para poder subir y ver, más allá del muro, ni decirlo, el canal. . L O V E O F T H E D A Y July 22, 2017 LOCATION I #VENICE PROFILE ADMIN | @squalo60 OUR TAG |#LOVES_UNITED_VENICE #LOVES_VENICE THANKS FOR FOLLOWING US | @LOVES_UNITED_VENICE @LOVES_UNITED_LIFE PARTNER GROUP | • @Loves_United_Family • @Loves_United_Italia_ • @Loves_United_Team •@Loves_Longexposure Questa premiazione, partecipa al nostro concorso settimanale su @Loves_United_Italy * #l_u_t_c_i_2017_july OUR MAIL | loves.members@gmail.com ___________________________________________ 👉ID Tag #luv_vaanessaberlanda #wonderfuldestinations#BestDiscovery#best_italiansites#instaitalia#picoftheday#photooftheday#superb_photos#incredible_image#awesomepix#turkportal#ig_dynamic#living_destination#travellingthroughtheworld#citybestpics#europe_vacations#italy_vacations#insta_worldz#awesome_photographers#yallersworld#earth_shotz#topworlddestinations#kadraj_arkasi#transfer_visions#ig_captures#ig_masterpiece

A post shared by LOVES ☆ THE BEAUTY VENICE (@loves_united_venice) on

Present THE PHOTO OF THE DAY ⭐july⭐22⭐2017 ⭐ 📷artist 👉 @the_dusty_valise 📍location #venezia 📷Visitate la sua bellissima Galleria 📷 Visit his/her amazing gallery🔷🔷🔷 🔶🔶🔶✨✨✨🔝🔝🔝👑💫💫💫🏆🏆🏆 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ⓒ ⓞ ⓝ ⓖ ⓡ ⓐ ⓣ ⓤ ⓛ ⓐ ⓩ ⓘ ⓞ ⓝ ⓘ 🔷🔷🔷🔷🔶🔶🔶🔷🔷🔷🔶🔶🔶 Segui/follow @BEST_ITALIANSITES Tag #BEST_ITALIANSITES Admin Profile @gennaro_rispoli 💫💫💫🔝🔝🔝👑✨✨✨🏆🏆🏆 🔶🔶🔶 🚫STOLEN  PHOTO 🚫WEB PHOTO #best_italiansites_the_dusty_valise Check by www.tineye.com Follow our family pages : @BEST_AMALFICOAST @BEST_WORLDPLACES @BEST_EARTHSCAPES Visit our friends: @destination_italy @yallersitalia @Italia_dev @italiainunoscatto @kings_villages #ig_worldclub #awesome.earth #borghi #awesomedreamplaces # ig_europe #volgoitalia  #italiainunoscatto #panorama #earthfocus #blusky #mediterranean #igworldclub #follow4follow #like4like #igeritalia #instaitalia #instagood #beautifuldestinations #picoftheday #instatravel #italia #italytravel #italytour #architecture #instagram 👉REPOST GRADITO/PLEASING REPOST OR SCREEN👈 🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶🔶

A post shared by ITALIAN SITES ✨THE BEST PICS (@best_italiansites) on

🐈📚

A post shared by Beatrice Piovani (@beapiovans) on

Muchos dicen que es la librería más bella del mundo y su dueño así lo afirma 📚 #AcquaAlta se encuentra en #venezia Italia, y como muchos saben es un conjunto de islotes unidos mediante puentes que conforman una laguna conectada al mar Adriático. Cuando las aguas suben, generalmente en temporadas de lluvia como otoño e invierno, Venecia sufre el conocido fenómeno llamado "Acqua Alta" es decir, agua alta. Para muchos turistas puede ser llamativo y gracioso pero lo cierto es que los residentes conviven con ello desde hace muchísimos años y se ven obligados a "elevar" los objetos de sus casas y tiendas para que no los arruine el agua que entra sin pedir permiso, a veces hasta 1 metro y medio 😱 El dueño de esta librería apela a la creatividad y ha colocado góndolas, bañeras y contenedores que flotan sobre el agua y evitan que se arruinen los libros. ¿Novedosa verdad? ♥️ levante la mano quién estuvo ahí! 🙋🏻 #Italia siempre nos sorprende ¡Feliz comienzo de semana! Y no se olviden de enviarme sus fotos que hoy le ponemos #alasallunes

A post shared by #ViajarTeDaAlas (@ciudadanasdelmundo) on

Foto: Facebook, Instagram

Instagram utrinki: Si med njimi?

Obožujemo potovanja, zelo pa smo veseli tudi utrinkov z vaših potepanj po svetu. Na našem Instagramu se je nabralo kar nekaj čudovitih fotografij z oznako #vandraj in odločili smo se, da jih z vami delimo tudi tukaj. Vsakih štirinajst dni bomo pripravili izbor vaših potovanj in izletov, kje pa ste naši bralci vandrali v zadnjem času, si lahko ogledaš spodaj.

Nam še ne slediš? Skoči na naš Instagram profil  , označi nas z @vandraj ali #vandraj in kmalu objavimo tudi kakšno fotografijo s tvojih potovanj!

I have this thing with doors, but who doesn't? 😉 It's hard to pass by and not take a shot, especially when you find a zebra kind of like doors / facade. 😍 Btw, I'm on a short vacation in Malaga with my folks that I've met on Erasmus in Lisbon 9y ago! I'm so proud on us that despite the distance we still manage to get together and have such good relationships. Check out my stories to see what we're up too. 😉 #mikstejptravels #punceposvoje • • • • #visitgraz #visitaustria #uncoveraustria #igersaustria #ihavetthisthingwithdoors #blackandwhite #doors #facades #arch #igdaily #lifeofablogger #prettythings #mytinyatlas #sheisnotlost #dametraveler #globelletravel #wetravelgirls #womenwhoexplore #girlsvsglobe #beautifuldestinations #beautifulmatters #postforaesthetic #travelwithyou #travellingthroughtheworld #stylegoals #fashiongoals #wetravelgirls #wearetravelgirls #darlingescapes

A post shared by Maja Rotovnik (Mikstejp) (@majarotovnik) on

One step closer to home💓 Bye Firenze #italiansummer

A post shared by Mateja Skraba (@matejaskraba) on

Preberi še: Najpopularnejša hrvaška plaža na Instagramu

Vir: Instagram

Foto: Pexles

Fotografije najvišjih krajev na svetu: od stanovanjskega bloka do tobogana

Ker se v poletnem času večinoma selimo v nižine oziroma želimo svoje prenočišče bolj ali manj uspešno izravnati z vodno gladino, je čas, da pogledamo tudi malce višje. V svetu, kjer velja pravilo, hitreje, močneje predvsem pa višje, meja skoraj da več ne poznamo – nebotičniki se dobesedno dotikajo neba! A v višine ne segajo le slednji – oglej si najvišje bare, domovanja in druge zgradbe, ob katerih se ti od višine zašibijo kolena.

#1 Najvišje družinsko domovanje: Falcon Nest, Arizona, ZDA

#2 Najvišja zgradba na svetu: Burj Khalifa, Dubaj, UAE

#3 Najvišji hotel: JW Marriott Marquis, Dubaj

#4 Najvišje zunanje dvigalo: The Bailong Elevator, Zhangjiaje National Forest Park

#5 Najvišji bar pod zvezdami: Sky Bar, Bangkok, Tajska

#6 Najvišji most: Duge Bridge, Kitajska

#7 Najvišji tobogan na križarki: Seven Seas, Royal Caribbean’s Harmony of the Seas

#8 Najvišja stanovanjska zgradba: 432 Park Avenue, New York

#9 Najvišji napihljivi tobogan na vodi: Baysports Boat Training and Water Sports Centre, Athlone, Irska

#10 Najvišji bazen: Lotte World Tower, Seoul, Južna Koreja

#11 Najvišja steklena razgledna točka: Lotte World Tower, Seoul, Južna Koreja

#12 Najvišje razgledno kolo: High Roller, Las Vegas

#13 Najvišji vlakec smrti: Six Flags, Jackson, New Jersey

Vir: Travel + Leisure

Foto: TripAdvisor, Pixabay, Shutterstock, Wikipedia

Islandija: Hollywoodski studio na prostem

»Na Islandiji je toliko med seboj popolnoma različnih območij, da je mogoče najti kristalno čiste ledene jame, ledeniška jezera, delujoče vulkane in veličastne slapove, ki strmo padajo prek temnih sten nakopičene lave. Čudovita, raznolika in edinstvena naravna območja, ob katerih človeku zastane dih, so postala nadvse priljubljena snemalna prizorišča hollywoodskih filmskih ustvarjalcev. Ustrezno prizorišče za sleherno dogajanje,« pravi Leifur Dagfinnsson, direktor Islandske produkcijske hiše Truenorth, ki pokriva 90 odstotkov trga.

Želite Sibirijo ali Grenlandijo? Himalajo?

»V filmu lahko Islandijo prikažete kot Islandijo, lahko pa je tudi zelo dobra zamenjava za Himalajo, mongolske tundre, Sibirijo ali Grenlandijo,« je še povedal Dagfinnsson. Islandija, ki jo z vseh strani obdaja Atlantski ocean, je bila s svojo pokrajino, ki spominja na Lunino površino, prizorišče številnih filmov, v katerih je dogajanje potekalo na drugih planetih. Tukaj so posneli vrsto televizijskih nadaljevank, med katerimi je morda najbolj znana Črno ogledalo, pa tudi številne filmske uspešnice, kot so Medzvezdje in Lara Croft: Tom Raider, filmi o Jamesu Bondu, film Hitri in drzni 8 … Seznam filmov, ki so jih v zadnjih nekaj letih posneli na Islandiji, je v resnici zelo dolg. Nenaseljena območja ponujajo filmskim ustvarjalcem možnosti za snemanje različnih žanrov ­– od dramatičnih akcijskih filmov do apokaliptičnih prizorov in futurističnih zgodb.

Filmski ustvarjalec Darren Aronofsky je leta 2014 izbral Islandijo za snemanje svoje biblijske uspešnice Noe, v kateri je nastopil Russell Crowe. »Pokrajina tukaj je nadrealistična – pravzaprav je to povsem drug svet,« je takrat za New York Times izjavil Scott Franklin, ki je bil z Aronofskym producent omenjenega filma. Nebo v tem filmu je včasih videti, kot da je sredi zime na obzorju silovito zagorelo, včasih pa je polno grmečih oblakov, ki jim sledi črn dim. A vse to ni posledica vulkanskih izbruhov, temveč gre za pirotehnične eksplozije in številne helikopterje, ki so sodelovali pri snemanju filma. In morda se vam bo v nekem trenutku zazdelo, da ste ob vznožju slapa ali na obali, prekriti z belim peskom, zagledali viteza z mečem, ki se na konju utrujen vrača iz bitke …

Turizem, ribe, filmi

Islandija je zaradi gospodarskega zloma, ki jo je prizadel leta 2008, postala poceni dežela. Poleg tega se lahko pohvali z dobro infrastrukturo, ki omogoča lahek dostop do prizorišč snemanja, poudarja Kristinn Thordarson, predsednik Združenja islandskih filmskih producentov (SIK). Gospodarstvo si je deloma znova opomoglo, in to zahvaljujoč vse množičnejšemu turizmu in uspešnemu ribolovnemu sektorju, še vedno pa se zbirajo črni oblaki nad državno valuto islandsko krono, katere vrednost se zvišuje, država, ki je zelo odvisna od izvoza, pa jo je poskušala že nekajkrat zaporedoma obrzdati.

Ker si želijo, da bi se za snemanje filmov na Islandiji odločilo čim več filmarjev iz tujine, so letos vračilo davka z 20 zvišali na 25 odstotkov celotnega proračuna produkcije filma. Thordarson upa, da bodo v prihodnjih štirih letih povračilo davka zvišali na 30 odstotkov, s čimer bi se po tovrstni ugodnosti uvrstili takoj za Irsko, kjer znaša povračilo davka 32 odstotkov. V deželi ledu in ognja je bilo, kar zadeva televizijsko in filmsko produkcijo, najuspešnejše leto 2016, ko so tukajšnje družbe zaslužile 20 milijard islandskih kron (173 milijonov evrov oziroma 189 milijonov dolarjev).

A Thordarson si želi še več: »Če bi tukaj zgradili studio in če bi začeli filmski režiserji ta studio uporabljati …, bi lahko Islandija na tem področju ponudila precej več kot zgolj privlačna prizorišča za snemanja.« Pravila, ki veljajo pri snemanju filmov, so strogo določena, kar še posebej velja za več kot sto zaščitenih območij – od naravnih rezervatov do narodnih parkov. Za snemanje na teh območjih potrebujejo filmske ekipe dovoljenje Islandske agencije za varstvo okolja. »Število dovoljenj za snemanje filmov se je silovito povečalo po letu 2013, pogoji, ki jih je treba izpolniti za njihovo pridobitev, pa so še naprej zelo strogi,« pravi Adalbjorg Guttormsdottir, vodja službe za izdajanje dovoljenj. Poseganje v tukajšnje živalstvo in rastlinstvo je strogo prepovedano. Pravzaprav je treba celo vsak kamen, ki se ga premakne, vrniti točno na njegovo staro mesto.

Izguba snemalnih dni

Med turisti, zlasti med ljubitelji filma Igra prestolov, je v zadnjem času zelo priljubljena soteska Almannagja. Eddy Marks iz Kalifornije je bil tukaj na enodnevnem obisku, med katerim turiste popeljejo po krajih, kjer so snemali uspešnico televizijske mreže HBO. Pred tem je že obiskal filmska prizorišča v hrvaškem Dubrovniku in na Malti. »Lepo je, ko vidiš vse to … Nekaj vidiš na televiziji, nato pa prideš sem in si v živo ogledaš vsa ta prizorišča. To je povsem drugačna izkušnja,« je dejal Kalifornijec, potem ko je posnel selfi pred ledenikom Langjokull. Tu se stikajo tektonske plošče Evroazije in Severne Amerike in ustvarjajo globok kanjon. In prav tukaj v samem središču Narodnega parka Thingvellir, ki so ga pred kratkim uvrstili na Unescov seznam naravne svetovne dediščine, je bil leta 930 ustanovljen islandski parlament, najstarejši narodni parlament na svetu. Marks je eden od dvajsetih turistov, ki so v narodni park prišli zato, da bi si ogledali območje, ki so ga v filmu Igra prestolov poimenovali Za zidom. »Vreme je precej drugačno od tistega, ki smo ga videli v posameznih prizorih filma,« je hudomušno pripomnil Glenn McGregor, upokojenec iz Kanade, saj je v tistem trenutku resnično močno deževalo. Dejstvo je, da imajo snemalne ekipe precejšnje težave zaradi nepredvidljivega vremena, ki je ena od značilnosti Islandije.

»Zaradi neustreznega vremena izgubimo precej snemalnih dni,« je povedal 35-letni Theodore Hansson, bradati in dolgolasi vodnik po poteh Igre prestolov. Hansson, ki na Univerzi v Reykjaviku študira srednjeveško zgodovino, je kot statist sodeloval v več sezonah Igre prestolov. Po svoje pa ima tukajšnje vreme tudi določene prednosti. »Prav nenavadni vremenski pojavi neredko pripomorejo k še bolj realističnim in nasploh čudovitim prizorom,« je dodal Leifur Dagfinnsson. »Včasih so nenadne in nepričakovane vremenske spremembe več kot dobrodošle.«

Članek je bil objavljen na Delovih straneh Trip

Ideje, kako dejansko uporabiti fotografije, posnete na potovanjih

V dobi pametnih telefonov in popotniške fotografije, ki se iz ljubiteljskih pogosto razvije v (pol)profesionalne projekte, se s potovanj vračamo z vedno več dokaznimi gradivi. S porastom priljubljenosti družbenih omrežji pa fotografije s potovanj pogosto ne pridejo dlje od Instagrama in Facebooka, kjer odslužijo takoj, ko nehajo žeti všečke.

Da dopust ne bo pozabljen skupaj s pomotoma izbrisano datoteko, si jagodni izbor fotografij, ki vas bodo vedno nostalgično spomnile na vesele trenutke s potovanja, spravite tudi v fizično, bolj oprijemljivo obliko.

Kdo sploh še razvija fotografije?

Ljubitelji analogne fotografije se zagotovo še spomnite časov, ko ste odprli kuverto sveže natisnjenih fotografij z dopusta in so vas ponovno popeljale tja, kjer bi si spet želeli biti.

Če smo včasih razvili kar ves film, četudi na njem morda niso bile vse fotografije vredne večnosti, tokrat naredite selekcijo. Ker danes posnamemo tudi veliko več fotografij, kot smo jih nekoč, ko je bil prostor zanje še omejen, mora biti tudi selekcija pri tisku večja. In kam z razvitimi fotografijami? Imamo nekaj idej.

#1: Malo drugačni okvirji

Če vam ideja fotografij v albumu ni najbolj všeč, saj boste nanj pozabili v trenutku, ko ga pospravite v omaro, lahko fotografije postavite na bolj vidna mesta. Ena od očitnih izbir je torej okvir za sliko, a obstaja kup bolj kreativnih različic, ki se bodo lepše podale dekorju in dizajnu doma.

Lahko jih s kljukicami za perilo (ali tistimi iz oddelka za domače ustvarjanje, ki so dejansko temu namenjene) obesite na vrvico, ki jo napnete med dvema žebljičkoma v steni.

#diy #doityourself #diyphotoframe #photoframe

A post shared by mummy of four 👧🏼👦🏼👶🏼👶🏼 (@mamadopotegi4) on

#2: S fotografijo po zemljevidu

Steno lahko okrasite z zemljevidom sveta, ki ga nalepite na podlogo iz plute, nanj pa nato pripenjate fotografije iz različnih krajev, ki jih seveda pripnete na del sveta, kjer so bile posnete.

#3: Natisnjene na dekor in oblačila 

Počitniške fotografije pravzaprav lahko natisnete kamorkoli. Na primer na posteljnino, na okrasne vzglavnike ali majico. Ne le na blago, lahko vam jih natisnejo tudi na skodelice, ovitek za potni list ali karkoli drugega vam že pade na pamet. Z motivom vaše popotniške fotografije lahko izdelajo tudi puzle!

No room for a picture frame on your desk? We’ve got you covered with our personalised #photomug! http://ow.ly/i0rf30cdij6

A post shared by Northern Secret (@northernsecretuk) on

Stand out in this LA Skyline tank! Find it in the shop now! (link in bio)

A post shared by Fleek Street Studio (@fleekstreetstudio) on

#4: Fotoknjiga

Fotoalbume, v katere ste v plastične žepke ročno zatikali ujete trenutke, so nadomestile fotoknjige. Njihov namen je identičen albumom, le da vam fotografije na platnice natisnejo že v studiu. Ponudnikov je ogromno, preden se odločite za najugodnejšega, pa preverite, če je cena nizka zaradi slabe kakovosti fotopapirja, na katerega bodo natisnili vaše spomine. V tem primeru bodo zbledeli hitreje kot tisti na dobrem papirju.

Uživajte v razgledih, svojih fotografij na Instagramu pa ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite s tagom @Vandraj!

 

Foto: Unsplash, Instagram

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA VIA FERRUCCIO PELLI 13, 6900 LUGANO, ŠVICA.