Prihodnja tri leta v znamenju Picassa

Ko govorimo o umetnosti, brez nekaterih imen seveda ne gre, v prihodnjih letih pa bo eno izmed njih še posebej izstopalo.

Španskemu mojstru Pablu Picassu bo v slabih treh letih posvečenih več kot 60 razstav, ki ga bodo osvetljevale v vseh njegovih odtenkih. Slikarja imajo v svojem programu razstavišča v Parizu, Neaplju, Rimu, Barceloni in Atenah. Francoski tisk trenutno govori o picassomaniji.

Picasso velja za enega najbolj ustvarjalnih umetnikov 20. stoletja. Poznavalci menijo, da je slikar v več kot 60 letih izdelal do 20.000 slik in risb. Ob tem ne upoštevajo keramik, grafik, kolažev in skulptur. Toda picassomanije ni mogoče pojasniti zgolj z neutrudno slo po ustvarjanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po mnenju Bernarda Ruiza-Picassa, vnuka Pabla in njegove prve žene Olge, gre enega od vzrokov iskati v Picassovi univerzalnosti. Picasso danes pripada vsemu svetu, je pojasnil umetnostni poznavalec. Umetnik naj bi bil instrument, s katerim lahko razumemo večino zgodovine umetnosti v 20. stoletju.

Bernard Ruiz-Picasso je eden od pobudnikov Picassovega muzeja v španskem mestu Malaga, ki so ga odprli leta 2003. Tam se je njegov ded rodil 25. oktobra 1881. Ruiz-Picasso je galerist in kustos, sodeloval je pri razstavi del z naslovom Olga Picasso, ki so jo marca odprli v Picassovem pariškem muzeju.

Okoli 350 eksponatov prikazuje razgibano ljubezensko zgodbo med mojstrom in Olgo, ki je bila Picassu vir navdiha za številne kompozicije matere z otrokom. Hkrati odslikavajo Picassovo upodabljanje, ki se je začelo na tradicionalen način, končalo pa s kubizmom. Vmes sta njegovo modro in rožnato obdobje.

Za direktorja Picassovega pariškega muzeja Picasso uteleša umetnost, ki ves čas dopušča nove perspektive. Njegovo delo se nenehno obnavlja, je Laurent Le Bon pojasnil večno novo zanimanje za slikarja in kiparja. Le Bon je ključno prispeval k trenutni picassomaniji. Projekt Picasso-Sredozemlje, ki ga bo med pomladjo 2017 in 2019 v osmih državah izvedlo 60 ustanov, med drugim v Italiji, Španiji, Grčiji in Maroku, je bil njegova ideja. Na seznamu s Picassom vodi Francija z več kot 35 muzeji in kulturnimi institucijami.

“Picasso de Picasso” v Fundaciji Helene & Edouard Leclerc sodi med razstave, ki so nastale neodvisno od projekta direktorja Picassovega pariškega muzeja. Muzej iz Bretanje v bližini Bresta prikazuje več kot 200 del. Posebnost del, ki bodo na ogled do 1. novembra: Picasso jih je vse življenje hranil pri sebi, v različnih ateljejih. Po umetnikov smrti so delno prešla v dediščino Jacqueline, Picassove druge in zadnje soproge.

Drugačno razlago, zakaj je Picasso neizčrpna tema razstav, nudi Emmanuel Guigon, direktor Picassovega muzeja iz Barcelone. Po mnenju Francoza ne bo umetnik nikoli v nevarnosti, da bi se ga občinstvo naveličalo. Kajti Picasso naj bi bil genij. “Gre za enega od ustanoviteljev kubizma, enega največjih keramikov 20. stoletja, pomembnega grafika in kiparja,” je pojasnil Guigon.

Konec oktobra bo sam odprl razstavo, ki tematizira Picassa in Barcelono. Katalonska prestolnica, v kateri je Picasso študiral umetnost, je bila zanj vir navdiha za eno njegovih najslavnejših slik, Avignonske gospodične, prostitutk na rue d’Avignon.

Vir: STA
Foto: Shutterstock

Letalska družba, ki navdušuje s Hello Kitty letali

Čeprav se na prvi pogled vsa letala zdijo na las podobna med seboj, je vaš let lahko popolnoma drugačen, če letite z enim izmed tajvanskih, ki jih je letalska družba Eva Air spremenila v pravo Hello Kitty pustolovščino.

Polet s Hello Kitty letalom pa ne zajema le tematske dekoracije, temveč obljublja mnogo več. Kultna podoba vesele mačke s pentljo krasi zunanjost letala, letalske karte, sedeže, toaletne prostore, sicer pa se zabava prične že na letališču. Svojo letalsko vozovnico si boste lahko natisnili na Hello Kitty avtomatu, nato pa se lahko med čakanjem na vkrcanje z maskoto tudi fotografiraš. Vse, česar se dotakneš, nosi roza barvo in mačjo podobo, največja evforija pa se seveda prične po vstopu na letalo.

Stevardese ti bodo postregle s šampanjcem, letalski obrok pa je prava dogodivščina, saj je celoten meni oblikovan v slogu Hello Kitty.

Seveda bo treba za Hello Kitty pustolovščino odpotovati malce dlje, kot le do sosedov. Mačji leti so namreč na voljo v Aziji, nekaj srečnežev pa bo lahko z rožnatimi letali potovalo tudi iz Chicaga, Illinoisa in Houstona.

Če med oboževalce risane mačke spadaš tudi ti, pa nikakor ne spreglej spodnjih utrinkov s Hello Kitty letalske pustolovščine.

At the #HelloKitty check in right in Taiwan 💕😊💕 everything is so cute ! #flight #hellokittyairplane #evaair

A post shared by 🔥vampybitme🔥 (@vampybitme) on

Goodbye bali #ourvacationstartfromnow #hellokittyairplane

A post shared by Ouris Lee (@ourislee) on

#hellokittyairplane

A post shared by Bido (@bidoshi99) on

回家嘍😊 #hellokittyairplane

A post shared by Conniekitty🌱☕️📸👩🏻‍🌾 (@imconniekitty) on

我們在日本天氣晴🌞 #Day1 #yokohama #sunnyday #hellokittyairplane

A post shared by Ding Lin (@dingloveegg) on

#tokyo for July is booked! here I come for the Dejavu Tour w @perrylevy @tokyolevy👀👀👀 #hellokitty air allll the way.

A post shared by Krystyna Printup 😜 (@theprintuplist) on

Foto: Reuters, Instagram

45 tetovaž za popotniške duše

S potovanj se vedno več ljudi – namesto s spominki – vrača s tetovažami. Na Instagramu smo poiskali nekaj idej, ki vam lahko služijo kot navdih, če ravno iščete idejo za novo tetovažo, s katere bo jasno razvidno, da so potovanja ena vaših največjih strasti.

@hellalola_ #travel #tattoo

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#travellovers

A post shared by Rêka Bittencourt (@rekabittencourt) on

#tattoo #compasetattoo #armtattoo #travel #followme

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#tattoo #worldtattoo #travel #traveler #ink #followme #follow #armtattoos #wanderlust

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#tattoos #backtattoos #treeoflifetattoo #nature #followme #follow

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

Not mine but such a pretty tattoo! #tattoo #travel #travelblogger #traveltattoo #wanderlust

A post shared by adventuresofaboho (@adventuresofaboho) on

#tattoo #hamsatattoo #armtattoo #ink #like4like #followme #follow #traveltattoo #adventure #hamsa

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

@mucaporto #travel #tattoo #adventure

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

@oliviareed3 #travel #tattoos

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#tattoos #sidetatttoos #treetattoo #tree #ink #nature #followme #follow

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

@taramrhar plane tattoo ✈😍 #tattoos #foottattoos #airplanetattoo #airplane #ink #followme #follow

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#tattoo #elephanttattoo #fingertattoo #ink #like4like #followme #follow #traveltattoo #adventure #elephant

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#tattooviagem #travel #traveltattoo #tattoo #acaciotattoo #jaraguadosul

A post shared by Acácio Tattoo👁 (@acacio_tattoo) on

#tattoos #stomachtattoo #elephanttattoo #elephant #littletattoos #ink #followme #follow

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

Did some clean typewriter lettering on Erin. Thanks for coming in!

A post shared by AJ McGuire (@ajmcguiretattoos) on

#worldmap #traveltattoo #neverstopexploring #🌍

A post shared by Janina Wilczek (@janina_0we) on

Start of my thigh piece today 💎👑 buzzing for the next few sessions already 🌎 #TravelTattoo

A post shared by Michaela Shanahan👑 (@theadventuresofpixie) on

Ok, time to show one of my most precious souvenirs from Bali 🤙☄🌴❤ Thanks to @babayaga_tattoo and @blackwood_tattoo for this small piece of happiness on my arm which I designed when we were in New Zealand. So I will never forget what matters in life and what true happiness is about. . . . ____________________ #grossebalirollertour #bali #canggu #canggutattoo #tattoo #linetattoo #lineworktattoo #linearttattoo #palmtreetattoo #naturetattoo #mountaintattoo #outdoortattoo #firsttattoo #thegreatoutdoors #naturelover #blogger_de #munichblogger #germanblogger #ootd #ootd #vanlife #surfing #roadtrip #igglobalwomensclub #ig_serenity #travelgram #traveldiaries #wanderlust #traveltattoo #fernweh #worldtrip

A post shared by J U L I A 》》notyourcomfortzone (@notyourcomfortzone) on

#tattoo #sidetattoo #ink #traveltattoo #travel #adventure #world #wanderlust #turtletattoo #hippie #followme #follow

A post shared by travel tattoos (@traveltattoos) on

#tatoogirl #trip #letsgotothetrip #wanderlust #wanderlusttattoo

A post shared by Amantes De Tatuagens 🔎 (@inxtatattoos) on

 

Foto: Unsplash, Instagram

Pozabite London Eye, v Dubaju raste največje panoramsko kolo na svetu

Dubaj je kraj, kjer najdete številne rekorde, od najvišjih, največjih, najglobje ležečih in najprestižnejših gradenj, ki premikajo meje arhitekturnih dosežkov. In kaj v Dubaju manjka? Največje panoramsko kolo na svetu, seveda!

Zgradili ga bodo na otoku Bluewaters, ki je trenutno prav tako v procesu gradnje. Otok v bližini dubajske marine so začeli graditi že leta 2013, dela na kolesu pa so se začela 2015. Otok bo središče zabave in trgovin, zgradili pa bodo tudi stanovanjska poslopja in hotele. Gradnja otoka vključno s kolesom Ain Dubai naj bi znašala vrtoglavih 1,6 milijarde dolarjev, končana pa bo predvidoma spomladi prihodnje leto.

Razglednega velikana bo sestavljalo 48 luksuznih kapsul, ki bodo sprejele 1400 obiskovalcev hkrati. S kolesa se bo odpiral pogled na dubajsko marino in ikonične zgradbe kot so Burj Al Arab, Palm Jumeirah in Burj Khalifa. Skupaj s štirimi podpornimi nogami naj bi kolo v višino merilo kar 210 metrov, vožnja pa bo trajala 48 minut. Podjetje Meraas, ki stoji za gradnjo, je prav te dni objavilo prve fotografije kolesa, ki počasi že dobiva končno obliko – pravkar so zgradili peto od osmih diagonal. Ko bo končano, bo na njem kar 9 tisoč ton železa, kar je četrtino več kot so ga uporabili za gradnjo ikoničnega Eifflovega stolpa!

Na dubajskem kolesu bo še 80-metrski zaslon za prenose, oglase in interaktivne informacije. V Dubaju pričakujejo, da bo kolo vsako leto obiskalo okoli tri milijone gostov. Najvišje panoramsko kolo na svetu je trenutno High Roller v Las Vegasu, ki meri skoraj 170 metrov.

Foto: Bluewatersdubai.ae, Meraas.com

Hotel na Mikonosu, ki vas bo očaral s fotogeničnostjo

Grški otoki slovijo po turkiznem morju in belo-modri arhitekturi, ki vam med dopustom daje občutek, kot da ste v kakšnem hollywoodskem muzikalu. Vandraj je tokrat pokukal v hotel San Giorgio na Mikonosu.

V belem interierju ima glavno vlogo boemski slog, ki nagovarja prave hedoniste. Zgodba hotela se je začela že pred 15 leti, ko sta se na obali Ibize spoznala Thomas Heyne in Mario Hertel. Thomas je kot tedanji študent nepremičnin iz Augsburga zavrnil perspektivno službo v gradbeništvu in raje stopil na čelo nočnega kluba v nemškem Ulmu.

Njegov bavarski sorojak Mario je medtem pri 18 letih v Bayreuthu odprl kavarno in počasi zgradil mini gostinski imperij – sklop restavracij, barov, kavarn in klubov. Gospodiča je kasneje odneslo na Mykonos, kjer sta vodila svetovno znani klub Paradise in leta 2012 sta se odločila odpreti še svoj hotel, edinstveno destinacijo za somišljenike s prefinjenim okusom za estetiko.

San Giorgio Mykonos se lahko poleg šik dizajna in prostornih sob pohvali še z zasebno plažo. Po hotelu najdete tudi stareško postavljene viseče mreže, simbol otroške radosti, kjer lahko počijete katerikoli del dneva.

Foto: San Giorgio Mykonos

Nova šik kavarna v Beogradu, kjer ne boste fotografirali le kave

Beograd nas vsak mesec znova preseneti s kakšnim novim kotičkom, ki je že sam po sebi dovolj dober razlog za vikend izlet v srbsko prestolnico divjih zabav, okusne kulinarike in ugodnih nakupov. Mesto, ki so ga popotniki označili za balkanski Berlin nove generacije, vsak mesec razkrije nov val dizajnerskih upov, ki kažejo na to, da je mesto še kako v koraku s časom.

V belem mestu se je odprl nov fotogeničen bar, ki je v trenutku postal “it” kotiček za druženje. LULA fine espresso bar je eden trenutno najbolj šik lokalčkov v mestu, ki preseneča z interierjem in ponudbo.

VANDRAJ priporoča // Dvodnevni izlet v Beograd za 76 evrov!

Nahaja se v srcu mesta v sklopu novega kompleksa Central Garden, njegova posebnost pa je ponudba kakovostne kave v vseh oblikah. Poleg kave imajo tudi dobro založen pult s slavno “rakijo”, vinom, viskiji in rumi, svoj kotiček pa ima tudi mini trgovinica, kjer najdete selekcijo kav in čajev.

Lokal poleg ponudbe najbolj navdušuje z dizajnom. Zanj je zaslužen arhitekturni studio OBE, ki ga sestavlja uigrani dvojec Jasna Kavran in Ksenija Pantović.

PREBERITE ŠE // Dizajnerski bistro v Beogradu, kjer strežejo fotogenične zajtrke

Lokal ima prav posebno kombinacijo barv, vzorcev in materialov, ki je takoj navdušila blogerje in influncerje z Instagrama, ki so kotiček takoj označili za enega najbolj fotogeničnih v regiji.

Eklektična kombinacija rožnate in barve peperminta se združuje s črno-belimi geometrijskimi ploščicami ter okusno izbranimi detajli iz lesa. K vsemu temu gresta še grob beton in marmor, kljub številnim različnim prijemom, pa lokalu uspeva to, da ni videti niti malo kičasto.

Točilni pult je razdeljen v dve coni, na delovni prostor za pripravo kave in drugi del, ki je namenjen gostom. Skozi prostor se sprehodite po spodnjih fotografijah, sicer pa se srečamo v Beogradu!

  

Foto: Facebook/LULA fine espresso bar

 

Hotel v Milanu, kjer lahko spite na zlatih rjuhah za 20 tisočakov

Če ste mislili, da je tista draga svilena posteljnina, ki jo imate v omari le za redke priložnosti, posebna, pomislite še enkrat. Verjetno ni nič v primerjavi s 24-karatnimi rjuhami, na katerih lahko spite v italijanskem hotelu v Milanu.

TownHouse Galleria se nahaja na najvišjem nadstropju razkošnega milanskega nakupovalnega središča Galleria Vittorio Emanuele II. Prestižni hotel s 46 sobami gostom, ki spijo v predsedniški suiti Seven Stars Ottagono, ponuja prav posebne sanje. Spijo namreč na posteljnini, stkani iz blaga, ki ga v 40 odstotkih sestavlja 24-karatno zlato, ostalo pa je nežna preja iz svile in kašmirja.

VANDRAJ priporoča // Poletni izlet v Milano že za 39 evrov!

Gostom suite sicer ponujajo tudi 24-urno spremstvo osebnega stražarja, velika spalnica ima garderobno omaro v velikosti vaše dnevne sobe in delovni kotiček, kopalnica pa je oblečena z italijanskim marmorjem, ima veliko ovalno kad in okno z razgledom na Gallerio.

Petični gostje, ki bi udobje hotela radi imeli tudi v domači postelji, lahko omejeno kolekcijo, ki jo sestavlja le 100 kompletov z rjuho ter preoblekami za štiri blazine in odejo, odnesejo tudi domov. Za kakšno ceno? 200 tisoč evrov na komplet!

VANDRAJ priporoča // Milano + Boromejski otoki za 114 evrov!

Cena je prestižnemu materialu primerna tudi zaradi učinkov, ki naj bi jih imela na lastnike. Kot pravijo v hotelu, rjuhe iz takšnega materiala vračajo vitalnost in stimulirajo pogum, znanje in modrost ter nasplošno spodbujajo pozitivno naravnanost.

Prestižno posteljnino je zasnoval ustanovitelj TownHouse Gallerie Alessandro Rosso, oblikovali so jo pri hiši prestižnega nakita Federico Buccellati, izdelali pa pri podjetju s tradicijo Piana Clerico 1582.

 

Foto: TownHouse Galleria 

Siesta! Nov kotiček v Madridu, kjer ob kavi lahko še malo zaspite

Španija je dežela, ki slovi po fiestah in siestah. Siesta je popoldanski počitek, navadno dolg kakšni dve uri, ki si ga Španci privoščijo po kosilu. Zato je skoraj malo čudno, da se je šele zdaj našel nekdo, ki je iz tega ustvaril posel. V Madridu tako po novem najdete Siesta & Go, prvi kotiček v mestu, ki je to tradicijo popeljal na moderno raven.

Kavarna nudi zasebne in skupne sobe, kjer si lahko po napornem dopoldnevu med raziskovanjem mesta privoščite kratko siesto. V sobah najdete udobno posteljo z nočno lučko in velik izbor knjig, če med počitkom raje od spanja berete knjige. Ob najemu postelje dobite tudi pižamo in copate ter kavico, ki vam jo postrežejo po počitku.

A počitek ne bo zastonj. V zasebni sobi boste za eno uro počitka odšteli med 12 in 14 evri, medtem ko so pogradi v sobah z več ležišči nekoliko cenejši – med 8 in 10 evri na uro. Zaposleni vas bodo ob dogovorjenem času tudi zbudili, zato ni bojazni, da bi zaspali in na koncu plačali celo premoženje.

“Skoraj smešno je, da smo znani po siestah, a še nihče iz tega ni naredil posla,” je za Independent povedala 32-letna ustanoviteljica Maria Estrella Jorro de Inza, ki pravi, da so njihovi najpogostejši lokalni gostje poslovneži v oblekah in kravatah, ki se želijo med delavnikom malo spočiti, največjo zasedenost pa imajo v času kosila.

Maria je poslovno idejo dobila med obiskom v Tokiu, kjer so kavarne za počitek zelo priljubljene že kakšnih pet let, Španka pa že išče nove lokacije za širjenje podjetja.

 

Foto: Siesta & Go

 

Na Kubi odprli hotel s petimi zvezdicami

Kljub bliskoviti globalizaciji sveta, obstajajo kraji, kjer ne moremo naročiti coca-cole in po cesti ne vozijo najnovejši avtomobili. Eden izmed takšnih krajev je seveda Kuba, ki ji je vsa ta leta uspelo kljubovati bliskovitemu napredku, a tudi njeni zlati časi brez svetovnih blagovnih znamk in bliskajočih se napisov se počasi iztekajo.

Pred letom dni je namreč ZDA pričela svojim prebivalcem omogočati lažji obisk prej skoraj nedotakljivega karibskega otoka in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo Kubo poleg ameriških turistov preplavile tudi velike znamke. Prodor na kubansko tržišče je prvi uspel ameriški verigi Four points, ki slovi po vrhunski ponudbi hotelov, pred kratkim pa je Kuba “bogatejša” za še eno kapljo prestiža. Ob obisku otoka namreč lahko od sedaj naprej domujemo v prestižnem kubanskem hotelu s petimi zvezdicami. Gre za luksuzen hotel znamke Kempinski, ki letos praznuje že stodvajseto obletnico obstoja!

Oglej si fotogalerijo slik, ki sta jih na Kubi posnela Matic Kremžar in Boštjan Ohnjec!

Gran hotel Manazana Kempinski La Habana je svoja vrata za turiste vsega sveta odprl 9. junija, cene nočitev se začenjajo z 225 dolarji, ne moremo pa mimo dejstva, da je verjetno nekoliko nenavadno prenočiti v sami definiciji prestiža v državi, kjer povprečna mesečna plača državljana ne presega petindvajsetih dolarjev.

V hotelu lahko domujemo v eni izmed 246 suit, ki so opremljene v kubanskem slogu, uživamo v modernem spaju in restavraciji, ki streže vrhunske jedi, ki jih je navdihnila kubanska kuhinja. Na barmanskem pultu bo vedno na voljo svež kuba libre, v loungeu pa vam na željo zvijejo tudi čisto pravo kubansko cigaro. In čeprav Kuba ostaja odklopljena od preostalega sveta, se lahko v sobah hotela Kempinski povežemo tudi na svetovni splet.

Foto: arhiv hotela, Pixabay

Tako je videti luksuz v puščavi

Ponudba prestižnih hotelov in resortov z okusnim dizajnom in storitvami, ki zadovoljijo še tako zahtevne petične goste, je pestra po vsem svetu. Tisto, kar takšne prestižne kotičke dela še posebej drugačne od množice, je zato zagotovo lokacija. Kaj pravite na puščavo?

Amangiri hotel leži v Utahu, blizu meje z Arizono in se uvršča v sam vrh hotelske ponudbe v ZDA. Eden največjih adutov hotela je zagotovo lokacija, saj leži v srcu pokrajine, ki jo poseljuje največje ameriško staroselsko pleme Navajo. Hotel je znan tudi po prav posebni arhitekturi, ki se lepo sklada s puščavsko okolico.

Hotel sestavlja 34 bivalnih enot, ki se razlikujejo po velikosti in eksluzivnosti, izbirate tako lahko med malekost prepostejšimi sobami in povsem zasebnimi apartmaji.

Sobe so opremljene v minimalističnem slogu, z grobimi betonskimi stenami, neobdelanim lesom in belim usnjem.

V resortu je tudi spa center, zaplavate lahko v bazenih z osupljivimi razgledi, v kompleksu pa najdete tudi telovadnicu in knjižnico. Avanturisti se lahko podajo na turo po puščavi, za tiste z globokim žepom pa ponujajo tudi zasebne prelete nad okolico z letalom, balonom ali helikopterjem.

Aman Resorts je sicer podjetje iz Singapurja, ki je sprecializirano za majhne, a eksluzivne resorte po vsem svetu, ki jih najpogosteje gradijo na nekoliko nenavadnih lokacijah.

Cene nočitev se gibljejo med tisoč in dva tisoč ameriškimi dolarji, rezervacije pa so potrebne nekaj mesecev vnaprej.

Foto: Aman Resorts

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA VIA FERRUCCIO PELLI 13, 6900 LUGANO, ŠVICA.