Ideja za izlet: Hedonistična ohladitev na Blatnem jezeru

Blatno jezero se nahaja na Madžarskem, je največje v srednji Evropi in je ena bolj priljubljenih izletniških točk dobrih 80 kilometrov jugozahodno od Budimpešte. Ker naši sosedje nimajo morja, Blatnemu jezeru pogosto rečejo kar madžarsko morje, ki kliče k osvežitvi.

Skok v vodo, preizkušanje vodnih športov in razvajanje v termalnih vrelcih

Voda se poleti segreje na okoli 26 stopinj Celzija, zato je jezero tudi priljubljena točka za kopalce, jadralce in druge ljubitelje vodnih športov, kot je na primer SUP-anje – veslanje na deski. Jezero je privlačno tudi za ljubitelje ribolova, v bližini pa so še zdravilišča in termalni vrelci. S trajektom se lahko zapeljete tudi čez jezersko ožino do Siofoka, največjega mesta ob jezeru.

Na degustacijo vin in sprehod po slikovitih uličicah Tihanyja z razgledom

Predvsem na severni obali jezera slovijo tudi po vinogradništvu, zato je obisk vinske kleti in degustacija priznane madžarske žlahtne kapljice skoraj nujna točka na seznamu stvari, ki jih morate tam doživeti. Če vam zvečer ostane še kaj energije, pa je ob jezeru tudi kup pubov in lokalov, najde pa se seveda še kakšen nočni klub.

Največjo mesto ob jezeru je Keszthely, dve večji kotanji jezera pa ločuje polotok Tihany. Celoten polotok je zgodovinsko okrožje, katerega središče je benediktinski samostan iz leta 1055. Za vasico Tihany pravijo, da je najlepši kraj na Madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Vasica je idilično urejena, skoraj vsaka hiša ima trgovino s spominki. Tu stoji tudi etno muzej na prostem, s prekrasnim pogledom na Blatno jezero.

VANDRAJ priporoča // Hedonističen izlet na Blatno jezero z dvema nočitvama že za 179 evrov

Podaljšek izleta do Budimpešte

Če ste že na tem koncu, priporočamo tudi skok do madžarske prestolnice, ki se lahko pohvali z osupljivo arhitekturo, številnimi prikupnimi kavarnami in restavracijami z odlično kulinariko.

V Budimpešti boste težko spregledali grajski hrib Budim, ki je že 30 let na seznamu UNESCOVE dediščine, v gradu pa najdete tudi Narodno galerijo in vinsko fontano, iz katere dejansko teče rdeče vino.

Z Budima boste ujeli tudi osupljiv razgled čez reko Donavo in mogočne zgradbe, najveličastnejši je parlament s kupolo. Sprehodite se še čez Szechenyjev verižni most, ki velja za enega najlepših na Donavi in popeljal vas bo na drugo stran mesta, v Pešto.

*Več namigov za popoln izlet v Budimpešto vas čaka TUKAJ.*

Foto: Unsplash

FOTO: Najlepše naravne plaže ob Jadranu

Ko slišimo besedi rajska plaža, si kaj hitro v misli prikličemo obalo Kostarike, Filipinov ali Balija, a za čudovite plaže v resnici ni treba tako daleč. Kristalno čisto modro morje, bele kamenčke in rajske plaže najdemo tudi ob Jadranu. Izbrali smo osem plaž, ki jih lahko obiščemo že ta vikend.

#1 Lubenice, Cres

#2 Sakarun, Dugi Otok

#3 Zlatni Rat, Bol, Brač

Podaljšan vikend na Braču za dve osebi – manj kot 200€!

#4 Skrivena Luka, Lastovo

#5 Proizd, Korčula

Vandraj priporoča // Mediteranski dopust za tri osebe – 448 evrov!

#6 Plaža Blaće, Limuni, Mljet

#7 Kraljičina plaža, Nin

#8 Rt Kamenjak, Istra

Foto: Shutterstock

Sedem znakov, da potrebujete počitnice

Prvotni namen dopusta je namreč še vedno ta, da si oddahnete od dela, sprostite telo in možgane prestavite na kakšno drugo frekvenco. Če še niste napovedali dopusta in se najdete v spodnjih sedmih znakih, je čas, da si vzamete nekaj trenutkov zase.

#1 Pomanjkanje entuziazma

Kdaj ste nazadnje v službo prišli z nasmehom na obrazu, si požvižgavali pesem, ki se je ravnokar vrtela v avtu in se prostovoljno ponudili, da vsem v pisarni skuhate kavo? Pomanjkanje delovne vneme in vsesplošnega navdušenja se pozna tudi na vašem delu, ki bi ga zagotovo opravljali bolje in hitreje, če zraven ne bi škripali z zobmi in si brundali v brado.

#2 Pozabljivost

Naši možgani lahko delujejo normalno le, če niso pod prevelikim stresom in če dobijo zadostno količino kakovostnega spanca. Če ste sredi dela pozabili, kaj pravzaprav počnete, iz službe pa prišli brez ključev, denarnice in avtomobila, je čas, da prvo kavo spijete v horizontali, ob šumenju vetra in šele po 10. uri zjutraj.

#3 Slaba koncentracija

Vas je med prebiranjem jutranjih mailov za eno minuto odneslo na Facebook, po pol ure pa ste se zavedli, da gledate že peti video psa, ki vozi kolo? Če vaša koncentracija peša, je čas za postanek.

VANDRAJ priporoča // Z Megabonom do ugodnih letalskih kart od 17 evrov naprej!

#4 Iracionalna jeza

Če vas sodelavčevo glasno dihanje na drugi strani mize spravi na rob obupa, ropot tiskalnika pa vas razjezi do te mere, da bi ga najraje vrgli skozi okno, je čas, da si glavo shladite kje drugje. Če ne morete stopiti skozi vrata, ne da bi sovražili vsakega, ki vam prekriža pot, je to dovolj dober znak za oddih.

#5 Nezdrave razvade

Če vam prodajalka v pekarni blizu službe, ne da bi jih sploh oddali naročilo, v roke takoj pomoli belo bageto s posebno salamo in dodatno sladkano kavo, se malo zamislite. Hiter tempo brez oddihov se lahko na zdravju hitro pozna tudi zaradi neprimerne prehrane, ki vam zagotovo ne bo v pomoč pri delu. Na poletnem dopustu si privoščite veliko svežega sadja in zelenjave, četudi v obliki koktajla.

#6 Nepotrpežljivost

V določenih poklicih, sploh če imate opravka s soljudmi, je potrpežljivost ključna. Ko vam te začne primanjkovati, je čas za umik in postanek na polnilni postaji.

#7 Nerazložljivi izbruhi joka

Sicer resnično upamo, da še niste na tej točki, a če se vam na delu vsaj za trenutek orosijo oči (pa na zato, ker na Facebooku gledate že peti video kužka, ki je našel nov dom) in se počutite povsem nemočne in brez navdiha, je čas, da ga najdete v hribih, na obali ali zgolj na domači terasi – s telefonom na tiho zvonenje.

 

Foto: Unsplash

Razvajanje v naravi: Glamping pod Veliko planino ali ob Bloškem jezeru

Do zdaj ste zagotovo že slišali za glamping, glamurozno kampiranje, kjer lahko okusite oba dopustniška svetova – kampiranje na prostem in udobje, ki smo ga sicer vajeni v prestižnih hotelih. Za takšno kampiranje torej ni treba spati na tleh in si strehe nad glavo postaviti med zabijanjem klinov. Streha namreč že stoji, vseeno pa boste spali v objemu narave in doživeli vse, kar bi med štirimi stenami hotelskega resorta morda zamudili.

Ta vrsta kampiranja je lepo razvita tudi v Sloveniji, kjer se lahko pohvalimo s številnimi kotički, kjer je spanje pod zvezdami osupljivo, hkrati pa nam zanj ni treba žrtvovati spanja med mehkimi rjuhami. Kam nas vleče?

#1 Izlet: Pohod na Veliko planino in spanje v pastirski bajti v resortu s savno

Vandraj je enega od izletov postavil na Veliko planino, ki je še vedno ena od najbolj priljubljenih destinacij v bližini prestolnice. S svojo fotogeničnostjo namreč vsako leto privablja več Slovencev in tudi turistov.

Z edinstveno pastirsko tradicijo, izjemnimi razgledi v neokrnjeni naravi in tradicionalnimi dobrotami, se uvršča med najlepše planine tako doma kot v svetu. Če vam enodnevni izlet ni dovolj, lahko ob vznožju Kamniških Alpu tudi prespite.

Lesene glamping hiške najdete v Eko resortu pod Veliko planino. Hiške sledijo edinstveni arhitekturi pravih pastirskih bajt, ki z vonjem po lesu, domačnostjo in razgledom skozi okno pričarajo pravljično vzdušje. Ob najemu hišice lahko uporabljate tudi finsko savno, osvežitev pa boste našli v Kamniški bistrici ali pri biološkem ribniku.

VANDRAJ priporoča // Nočitev v glamping hiški Eko resorta pod Veliko planino za 2 osebi že za 59 evrov!

#2 Izlet: Idila ob Bloškem jezeru

Vandraj vleče tudi na Bloško planoto, ki leži na robu Notranjske. Tja vodijo dobre cestne povezave: iz Cerknice čez Rakitno ali iz dolenjske smeri skozi Velike Lašče oziroma Ribnico. Od Ljubljane so oddaljeni dobre pol ure vožnje. Tu so doma bloške smuči in prva letalska šola, mistične lepote in krpanovsko pokončni ljudje.

VANDRAJ priporoča // Glamping ob Bloškem jezeru – 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi že za 79 evrov!

Središče dogajanja je zagotovo Bloško jezero, kjer najdete prikupno brunarico, tu pa stoji tudi Park Bloška idila, kjer boste našli še eno od ljubkih namestitev. Dobrodošlico vam bosta zaželela Gozdna moža, za njima pa lesene skulpture iz hrastovega lesa, ki obkrožajo park.

Tu lahko prenočite v lesenih hiškah iz smrekovega, borovega in češnjevega lesa iz bližnje okolice. Hiške imajo teraso, kjer lahko spijete jutranjo kavo, v notranjosti pa vas čaka udobje doma.

 

Foto: Sloveniaecoresort.com, Blosko-jezero.si

S kolesom na vlak in odkrij čudovito Koroško

Vagon na sobotnem vlaku prilagodili za prevoz koles – Odkrivanje Slovenije s kolesom je vse bolj vabljivo

V sklop prizadevanj za širši razvoj kolesarskega turizma in vzpostavitev Dravske kolesarske poti, ki je že umeščena v prostor in naj bi jo postopoma zgradili v petih letih, spada tudi uvedba sobotnih vlakov na koroški progi od Maribora do Prevalj. Slovenske železnice so že uvedle vlak z dodatnimi prostori za prevoz koles.

Potniški vlaki se tako po več letih ponovno vračajo na koroško progo tudi ob sobotah, vse skupaj pa je, kot navajajo na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška, rezultat dobrega sodelovanja med RRA Koroška, direkcijo za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami. Kot poudarjajo na RRA, je to »velika pridobitev za kolesarski turizem«.

Po podatkih Slovenskih železnic so vse vlakovne garniture že od prvomajskih praznikov pripravljene za prevoz dodatnih 15 koles, saj so začasno odstranili del sedežev in prostor namenili za prevoz koles. Ker vlaki, ki vozijo po koroški progi, vozijo tudi proti Murski Soboti, se povečuje tudi možnost prevoza koles v tem delu Slovenije, navajajo na Slovenskih železnicah, kjer ugotavljajo, da kolesarjenje oziroma odkrivanje Slovenije s kolesom postaja vse bolj vabljivo in zanimivo za domače in tuje popotnike.

Dvakrat na dan

Na koroški progi med Mariborom in Prevaljami bodo vlaki z dodatnim prostorom za kolesa vozili vse sobote, začeli so 24. junija, do 2. septembra, in sicer iz Maribora dvakrat na dan proti Koroški in s Prevalj nazaj dvakrat na dan proti Mariboru.

Zaradi ponovne uvedbe sobotnih vlakov na koroški progi pa Slovenske železnice posebej opozarjajo preostale udeležence v cestnem prometu, ki prečkajo železniško progo v Dravski in Mežiški dolini, da to upoštevajo in so pri prehodih železniške proge previdni.

RRA Koroška skupaj z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in direkcijo za infrastrukturo ob odprtju sobotnega voznega reda vlakov na koroški progi pripravlja tudi predstavitveno novinarsko konferenco na vlaku ter promocijsko kolesarjenje po približno desetkilometrskem delu Dravske kolesarske poti med Vuhredom in Podvelko.

Na novinarski konferenci so sodelovali državna sekretarka z gospodarskega ministrstva Eva Štravs Podlogar, pomočnik direktorja Slovenskih železnic za potniški promet Miloš Rovšnik, vodja sektorja za železnice na direkciji za infrastrukturo Dejan Jurkovič in vodja projekta Dravske kolesarske poti v Sloveniji Uroš Rozman iz RRA Koroška.

Kolesarska pot ob reki Dravi v Avstriji prinaša tamkajšnjim turističnim delavcem okoli 150.000 turističnih prenočitev na leto, tudi priljubljenost te poti v Avstriji pa je obetavno znamenje za njen razvoj v Sloveniji. Kolesarska pot je ob Dravi v Sloveniji že umeščena v prostor na dolžini okoli 150 kilometrov, po napovedih Uroša Rozmana pa bi lahko bila Dravska kolesarska pot v Sloveniji dokončno urejena in povezana v petih letih.

STA

Vicenza – biser Benečije le dve uri od meje

Turisti, ki se z vsega sveta zgrinjajo v Italijo, bi si morali, če bi si jo hoteli res dobro ogledati, za to vzeti več časa, kot ga najbrž imajo na razpolago. Ob obisku Benečije, recimo, so njihov prvi cilj seveda Benetke s svojimi kanali, sledi Verona z rimskim amfiteatrom in Julijinim balkonom. Za mesta, kot sta Padova in Vicenza, zato lahko ostane (pre)malo časa.

Slovenci imamo veliko srečo, da si zaradi neposredne bližine lahko vzamemo več časa za obisk teh krajev, kar si ti tudi zaslužijo. Vicenza, eden največjih biserov Benečije, ki ljubiteljem arhitekture jemlje dih, je od naše meje namreč oddaljena približno dve uri vožnje z avtomobilom in kot taka idealna za prijeten dnevni izlet ali, še bolje, prijeten konec tedna.

Tako kot mnoga druga italijanska mesta ima Vicenza bogato zgodovino in je bila pomembno središče že v rimskih časih. Ima približno 115.000 prebivalcev in se ponaša z bogato kulturo – veliko muzeji, galerijami, trgi, cerkvami, palačami in najstarejšim pokritim in najbrž enim najlepših gledališč na svetu – Olimpijskim gledališčem. Za veliko tega je odgovoren »oče renesančne arhitekture«, v Padovi rojeni Andrea Palladio. Mlinarjev sin, ki se je v najstniških letih preselil v Vicenzo in tam postal kamnoseški vajenec, je v tem mestu ostal večino življenja in ga s svojimi deli zaznamoval močneje, kot je Jože Plečnik, denimo, zaznamoval Ljubljano. Vpliv arhitekta, ki je živel od leta 1508 do 1580, pa je daleč presegel okvire mesta Vicenze, ki je s Palladijevimi vilami uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Palladio namreč velja za enega najvplivnejših zahodnih arhitektov, za palladijevski slog, ki se imenuje po njem, pa so značilna klasična rimska arhitekturna načela.

BI SE TA konec tedna raje odpravili v hribe? Preverite, kako je poleti na Krvavcu. <—

Center Vicenze krasi osupljiva Bazilika Palladiana.

Center Vicenze krasi osupljiva Bazilika Palladiana.

Ena največjih mojstrovin Andree Palladia je zagotovo Olimpijsko gledališče, zgrajeno med letoma 1580 in 1585, torej po smrti arhitekta. Tridimenzionalna odrska scena daje vtis ulic, ki izginjajo v daljavi, gre pa za originalno sceno, ki so jo postavili leta 1585 za prvo uprizoritev in je kot taka najstarejša še ohranjena scena. Eno njegovih najopaznejših del je tudi mestna palača oziroma Bazilika Palladiana, kot je znana zdaj. Mladi arhitekt je v svojem prvem velikem projektu za ložo že obstoječe stavbe v gotskem slogu uporabil klasična razmerja.

Le dve uri od slovenske meje leži mesto, ki ljubiteljem arhitekture jemlje dih.

Le dve uri od slovenske meje leži mesto, ki ljubiteljem arhitekture jemlje dih.

Med sprehodom po Vicenzi je mogoče občudovati vrsto Palladijevih del, a nekatere njegove največje mojstrovine ležijo na podeželju. Na obrobju Vicenze stoji najslavnejša med njimi, Vila Rotonda, ki je s popolnimi proporci stoletja navduševala vladarje in državnike, znanstvenike in popotnike ter umetnike – tudi Goetheja, ki je ob obisku zapisal, da arhitektura najbrž še nikoli doslej ni dosegla takšne ravni in bila tako veličastna. Palladio jo je zasnoval za upokojenega škofa, navdih zanjo pa je našel v Rimu v slovitem Panteonu.

Vila in druga dela njenega snovalca pa so postali navdih tisočim drugim.

Idejo za izlet predlaga Jure Predanič, novinar Dela.

Foto: Thinkstock

V Splitu, Dubrovniku in na Hvaru zdaj lahko naročite UberBOAT

V Splitu so premierno predstavili UberBOAT, novo obliko prevozov, ki jo bodo Hrvati ponujali v poletnih mesecih. Uporabniki svoj prevoz na različne obale okoli Splita, Hvara in Dubrovnika zdaj lahko naročijo kar s pomočjo pametnih telefonov in aplikacije ameriškega ponudnika prevozov Uber.

VANDRAJ priporoča // Potep po Dalmaciji s spremstvom, prevozom in sedmimi nočitvami že za 369 evrov

Prevoz potnikov po morju opravljajo z gliserji, storitev pa je namenjena tako turistom kot lokalcem. Hrvaška je sicer prva država na svetu, v kateri Uber testira ponudbo, če bo poslovna poteza uspešna, pa bodo UberBOAT kmalu uvedli tudi v Grčiji in na Tajskem.

Prevoz med Splitom in Hvarom z gliserjem za 8 oseb znaša 2600 hrvaških kun, oziroma 350 evrov – v polnem čolnu torej skoraj 44 evrov na osebo. Na voljo je tudi čoln za 12 oseb, prevoz s takšnim pa stane 3300 kun, oziroma 445 evrov, torej 37 evrov na osebo ob zapolnjeni kapaciteti.

VANDRAJ priporoča // Povratni let iz Zagreba v Dubrovnik že za 99 evrov!

VANDRAJ priporoča // Nočitev v apartmaju na Hvaru za štiri osebe že za 131 evrov!

 

Foto: YouTube/Uber

Zdaj si lahko London ogledate med vožnjo z ziplinom

Britansko prestolnico si zdaj lahko ogledate še iz malo drugačne perspektive. Adrenalinski parki so postali velik hit tudi v največjih prestolnicah. Pisali smo že o zipline povezavi v Parizu, kjer se lahko spustite kar z Eifflovega stolpa, odgovor na to atrakcijo pa so hitro našli tudi na Otoku.

Zipline bodo zgradili v parku Archbishop, ki prek reke Temze gleda na parlament in mogočnega Big Bena. Z ziplinom se boste lahko spustili z višine 35 metrov, dolg pa bo 225 metrov. Med letom boste lahko ujeli izjemen razgled nad mesto, poleg parlamenta tudi na London Eye in slavni zgradbi Gherkin in The Shard.

VANDRAJ priporoča // Skok v London: 3 nočitve + letalo za 285 evrov!

Zipline bodo za javnost odprli 6. julija, na tem mestu pa ga boste lahko ujeli 12 tednov.

Oglejte si še Trafalgar Square, Narodno galerijo in Piccadilly Circus in pot nadaljujte do kraljičine rezidence – Buckinghamske palače. Ogleda vredna sta tudi brezplačna Natural History Museum in British MuseumTUKAJ pa preverite, kje v Londonu najdete najboljši šoping. Sprehodite se po Hyde parku, ne spreglejte pa niti legendarnega dvižnega mostu Tower Bridge in mogočne katedrale St. Paul’s Cathedral.

Namigi iz prve roke –> Vandraj insider: Maša Boh, Slovenka, ki živi v Londonu

 

Foto: ZipWorld

Nov dizajnerski bistro v Beogradu, kjer strežejo fotogenične zajtrke

Srbska prestolnica na Savi in Donavi slovi po svoji odprtosti, kulinariki, ki navdušuje mesojedce in je hkrati presenetljivo prijazna tudi do veganov, slovi tudi po nakupovalnih kotičkih, ki so nekaj korakov pred našo modo in divjem nočnem življenju, ki je vse prej kot le narodno-zabavna glasba. Beograd zato zadnjih nekaj let vedno več popotnikov označuje tudi za balkanski Berlin.

VANDRAJ priporoča // Dvodnevni izlet v Beograd že za 76 evrov!

Mesto s pestro kulturno ponudbo je namreč precej odprto tudi za prijetne ambiente in novodobne, sveže dizajne, hipsterske trende in nov val kulinarike, ki prisega na organske sestavine.

Bistro Grad Hometown Food, nov kotiček, ki ga morate preizkusiti

V mestu se tako skoraj vsak teden odpre svež kotiček za druženje, kavo in nekaj za pod zob. Prav v strogem središču Beograda so te dni odprli nov Bistro Grad Hometown Food. Najdete ga na Uzun Mirkovi ulici 5, le korak stran od priljubljene Knez Mihajlove ulice, po kateri se morate med obiskom mesta prav tako sprehoditi.

VANDRAJ priporoča // Nočitev za dve osebi v hotelu, ki je pravzaprav ladja na Donavi že za 25 evrov!

Bistro se lahko pohvali lepim interierjem, ki postavlja estetsko ogledalo Beograda kot atraktivnega kraja, kjer skozi beograjsko zgodovino najdete svojevrstno kompilacijo raznih slogov.

Lastnik bistroja je z notranjostjo želel ujeti duh mesta, ki živi in se konstantno spreminja. Pri tem mu je pomagala ekipa studia Kolege, ki jo sestavljajo Andrea Brkić, Sanja Berić in Marko Basarovski.

VANDRAJ priporoča // Nočitev za dve osebi v apartmajih v srcu Beograda že za 36 evrov

Njihov projekt temelji na opečnatih zidovih, raznolikih barskih stolčkih in nizu zanimivih detajlov, kot so svetilke in lestenci, goli zidovi, stari telefoni kot stenska dekoracija in lesen pult.

Prostor je razdeljen na dva dela. Pritlični del ima bolj funkcijo bara, medtem ko je nadstropni namenjen poskušanju okusnih obrokov, ki prihajajo iz bistrojske kuhinje. Za zajtrk si lahko privoščite ovsene kosmiče, jajčka, sendviče ali rogljiče. Če vas v mesto zanese v času kosila, priporočamo njoke, teletino, marinirano v jogurtu ali file lososa. Pa brezglutenska ponudba? Ponujajo kvinojo z grozdjem in vinsko omako, mesojedci pa lahko ujamete tudi steak. Za sladico? Palačinke!

VANDRAJ priporoča // Nočitev za dva v Balkan Hotelu Garni z zajtrkom v postelji za 37 evrov!

Poleti imajo odprto tudi teraso, ki se odpira na sam center beograjskega dogajanja, zato so sledeči tedni kot nalašč za obisk tega pestrega mesta.

 

Foto: Facebook/Bistro Grad Hometown Food

Hedonističen oddih: V Portorož na festival vina in skok v morje

Slovenija je deležna vedno več pozornosti na vinsko-kulinaričnem zemljevidu sveta, na obali pa vas prav ta konec tedna čaka dogodek, ki bo Portorož za en dan spremenil v slovensko vinsko prestolnico.

To soboto bodo v posebnem prireditvenem prostoru starih skladišč soli Monfort med Portorožem in Piranom na svoj račun prišli ljubitelji dobrega vina, kulinarike in vsesplošnega hedonizma. V naše obalno mesto namreč prihaja VinoFest, vinsko-kulinarična Slovenija v malem. Več kot 100 svojih najboljših vin bo predstavilo več kot 30 izbranih vinarjev z vseh koncev naše dežele, ob njih pa bo na voljo tudi tipična lokalna hrana.

VANDRAJ priporoča // Dve nočitvi za pet oseb v sanjskih apartmajih Residence Marina že za 159 evrov!

Od vinogradov do solin

Portorož na eni strani obdajajo ene najstarejših solin v Evropi, na drugi pa značilni istrski grički z oljčnimi nasadi, vinogradi in sadnim drevjem. Ena priljubljenih izletnih točk od tod so zagotovo soline, eden najpomembnejših krajinskih parkov v Sloveniji. Sol pridobivajo s posebnim postopkom, ki se je ohranil vse od 14. stoletja – s “petolo”, naravno podlago iz alg, mineralov in bakterij, ki preprečuje, da bi se sol in blato mešala. Vodeni ogledi po parku so namenjeni obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo o Krajinskem parku Sečoveljske soline in tradiciji solinarstva izvedeti nekaj več.

VANDRAJ priporoča // Hedonistično razvajanje za dva v Hotelu Vile Park v Portorožu

Skok na plažo ali v wellness

Portorož se lahko pohvali s peščeno plažo, betonsko obalo in nekaj pomoli, kjer lahko ujamete sončne žarke, mesto pa se ponaša tudi z obsežno ponudbo wellnessa, ki slovi tudi po uporabi morske vode. Sproščujoči so tudi sprehodi po promenadi do marine, kjer najdete kup kavarn in restavracij. Za tiste, ki vas ne gane kozarec dobrega vina, pa se v mestu še vedno najde odličen sladoled.

Foto: Pixabay, Thinkstock, Bernardingroup.si

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA VIA FERRUCCIO PELLI 13, 6900 LUGANO, ŠVICA.