Seznam stvari, ki jih potrebujete za azijsko backpackersko dogodivščino

Če boste letošnji dopust preživeli malo bolj nomadsko, tako, da si boste ogledali čim več krajev in vsakič spali nekje drugje, morate verjetno spakirati malo drugače, kot bi sicer. S kovčkom se na pot navadno odpravimo takrat, ko je ciljna destinacija znana in boste na njej ostali ves čas dopusta. Če pa vas letos vleče na primer na trip po jugovzhodni Aziji, Vandraj priporoča dober nahrbtnik!

Tudi backpackanje z razvojem tehnologije ni več to, kar je bilo včasih. Kup stvari – na primer orientacija, komunikacija ali opravljanje rezervacij v zadnjem trenutku, so pametni telefoni na potovanjih precej olajšali, s seboj pa prinesli tudi nekaj logističnih zagat.

Kaj torej spakirati za backpackersko dogodivščino po jugovzhodni Aziji, kjer se boste selili na dva dni, kakšno noč prespali tudi v hostlu, velik del poti preživeli na letalih ali avtobusih in najverjetneje z vsem svojim premoženjem skakali z ladjic?

#1: Udoben nahrbtnik!

Obstaja kup različnih modelov in velikosti, glede na to, da ga boste morali nositi, pa z zadnjo ne pretiravajte. Računajte tudi na to, da lahko oblačila skoraj povsod tudi operete, zato je njihova količina lahko enaka za enotedensko in enomesečno pot. Poleg tega boste zagotovo zavili še po nakupih, zato nahrbtnika nikar ne napolnite do vrha. Med nakupom ga zato nujno pomerite, da vidite, če vam sploh fizično ustreza – pozorni bodite na hrbtišče, naramnice in bočni pas, razmislite pa tudi o tem, koliko dodatnih zunanjih žepkov in paščkov bi vam prišlo najbolj prav. Med polnjenjem računajte tudi na to, da je težišče človeka nekje med boki in pasom, zato mora biti najtežja vsebina nahrbtnika postavljena v srednjem delu in čim bližje hrbtu.

Trik pri zlaganju oblačil: Namesto, da jih zlagate, jih zvijte v rolice – tako bodo zavzela manj prostora, manj se bodo zmečkala, med iskanjem oblačil v nahrbtniku pa bodo tudi preglednejše postavljena. Če nameravate v tople kraje poleg natikačev vzeti tudi trše pohodniške čevelje, jih med premiki enostavno obujte, sicer pa bodo v nahrbtniku vzeli manj prostora, če izkoristite prostor v njih in vanje spravite manjše predmete.

Kaj torej spakirati?

#2: Oblačila in obutev

Bodite racionalni, saj vam bo med nošenjem backpacka žal za vsak gram nogavic – ne, ne potrebujete 15 parov in najverjetneje boste kakšno majico z napisom Made in Vietnam ali I love Bangkok kupili že ob pristanku. Pri pakiranju si zato velja zapomniti zlato pravilo trojk: Na primer, troje hlač, troje majic in troje nogavic – ene nosite, ene ste ravnokar oprali in ene se že sušijo. Pri spodnjem perilu ste lahko malo manj varčni, čeprav greste v tople kraje, pa ne pozabite na topel pulover, dolgo trenirko, kapo in veliko ruto, ki vas bodo reševali na letalih, vlakih in avtobusih, kjer je klima navita na 20 stopinj nižje od zunanjih temperatur. Ne pozabite na udobne natikače ali sandale in dobre superge ali pohodne čevlje. En par v nahrbtnik, drug na noge. In dvoje kopalk je več kot dovolj!

#3: Prva pomoč in kozmetika

Domača lekarna naj vsebuje obliže, robčke, kakšen povoj, protibolečinske tablete, tablete za alergije in proti potovalni slabosti, medicinsko oglje in rehidracijske praške. In čeprav se morda potikate po državah v razvoju, vas bo presenetilo, koliko (povsem varnih!) lekarn najdete po jugovzhodni Aziji.

Ne pozabite še na sončno kremo in repelent proti komarjem – za azijske dežele bo učinkovit tisti z visokim DEET-om, ki ga pri nas najdete v lekarnah, sicer pa ga lahko kupite tudi na poti. Ne pozabite na zobno ščetko, vse ostalo pa lahko kupite tudi sproti.

#4: Ključavnica

Če boste kdaj prenočili v hostlu, lahko vredne predmete pospravite v omarice, ki pa so skoraj vedno brez ključavnic. Te sicer lahko najamete, a zakaj bi zanje plačevali, če lahko uporabljate svojo!

#5: Razdelilnik in adapter

Če ste eden tistih popotnikov, ki na pot ne vzame le pametnega telefona, ampak tudi fotografsko opremo, tablico, kindle ali laptop, boste morali vso to elektroniko tudi nekje napolniti. Vtičnic nikoli ni dovolj, zato ne pozabite na lahek razdelilnik, ki vam bo omogočil hkratno polnjenje vsega. V nekaterih državah boste potrebovali tudi adapter za vtičnico, odličen rešitelj pa je tudi powerbank, a tudi tega boste morali enkrat napolniti. In seveda ne pozabite na polnilnike za vse našteto!

PREBERITE ŠE // Top sedem mobilnih aplikacij, ki olajšajo potovanje

#6: Napihljiva blazina in čepki za ušesa

Kot pravi backpackerji boste velik del potovanja verjetno preživeli na letalih, avtobusih, ladjah ali čem drugem, kjer vam najverjetneje ne bo najbolj udobno. Napihljiva blazina za vrat vam bo vzela malo prostora, a olajšala marsikatero pot, enako velja za čepke za ušesa.

#7: Pelerina in nepremočljiva vreča

Ko v tropih dežuje, pravzaprav lije in ne želite, da vas nevihta ujame z nahrbtnikom na ramah. Večina njih ima že vgrajene plastične zaščite, mini pelerino pa si lahko omislite tudi zase. Če se boste potikali po kakšnih otokih ali raziskovali reke in jezera, vam bo prav prišla tudi nepremočljiva vreča, oziroma torba, ki jo tesno zaprete in greste z njo lahko tudi v vodo.

#8: Potovalna brisača iz mikrovlaken

Ne, to ni povsem običajna brisača. Potovalne brisače iz mikrovlaken so najboljše prijateljice backpackerjev. Zakaj? Ker vzamejo neverjetno malo prostora, čeprav so videti zelo tanke, pa neverjetno dobro vpijajo vlago, so antibakterijske in se hkrati neverjetno hitro sušijo.

#9: Dokumenti in njihove kopije!

Osebni dokumenti so precej samoumevna stvar na seznamu stvari, ki jih potrebujete za pot. V primeru, da jih kje izgubite, pa si po različnih žepkih nahrbtnika pospravite liste z njihovimi kopijami, še najlažje pa bo, če si skenirano kopijo pošljete še na mail. Za morebitne vize vam bodo prav prišle tudi osebne fotografije, ne pozabite pa niti na dobro zavarovanje in številko police!

Srečno pot! In ne, res ne potrebujete toliko nogavic.

Foto: Unsplash

11 tipov ljudi, ki jih boste srečali na letališčih

Ste sproščen in organiziran ali zmeden in nestrpen tip popotnika? Del potovanja, ki ga preživite med čakanjem na letališčih in v zraku, je svojevrsten kos celote, ki bi ga nekateri najraje preskočili, drugi pa v njem prav uživajo. Zbrali smo 11 tipov potnikov, ki jih boste srečali na letališču ali pa se boste med katero od kategorij morda našli tudi sami.

#1: Zamudniki

Ne glede na to, da prav na vsaki letalski karti piše, da se morate na letališču prikazati do določene ure, ki je navadno najkasneje pol ure pred dejanskim vzletom letala, se še vedno vsak dan najde kup ljudi, ki jim uspe zamuditi. Prepoznate jih tako, da prepoteni in napol slečeni brezglavo tečejo po letališču, v vrsti za pregled pa z obupom v očeh prosijo, če jih spustite naprej in nekje vmes ugotovijo, da so v taksiju pozabili potni list.

#2: Zgodnje ptice

Seveda obstaja tudi druga skrajnost. Ste eden tistih popotnikov, ki na letališče prispejo 10 minut preden se zapre vaše okence ali zaradi strahu pred nepričakovanim zapletom in gnečo na letališču kampirate 4 ure pred vzletom? Podobno kot zamudnikov, tudi takšnih sploh ni malo. Navadno jih utrujene, naveličane in zdolgočasene vidite sedeti na kupu svoje prtljage, ki je zaradi prezgodnjega prihoda sploh še ne morejo prijaviti in oddati. Medtem nestrpno gledajo na uro in preverjajo tablo z informacijami o letih, na pamet pa znajo že vso ponudbo trgovinic in kavarn po letališču.

#3: Tisti, za katere pravila ne veljajo

Če v pravilniku letalske družbe piše, da je moja prtljaga lahko težka največ 25 kilogramov, bo kaj narobe, če jih kovček tehta 28? Če bi vsi razmišljali na tak način, bi vladal kaos. Takšnih ljudi na letališčih vseeno srečate veliko, nekateri nato skušajo kovček olajšati tako, da ga odprejo sredi letališča in nase navlečejo dodatne tri puloverje, drugi pa se jezni in užaljeni odločijo za doplačilo in o tem nergajo še dva meseca po potovanju.

Enako velja za tiste, ki v ročni prtljagi še vedno tovorijo litre pijače, čeprav tekočine v več kot 100 mililitrskih pakiranjih že dolgo niso več dovoljene, poleg tega pa bi v ročno prtljago najraje spravili še gorilnik za kampiranje, novoletne rakete in škarje za rezanje piščanca. Ne bo šlo.

#4: Starši v stresu

Potovanje z otroki ni vedno mačji kašelj, saj morajo starši v iskanju pravega gatea skrbeti še za to, da svojih otrok ne izgubijo v množici ljudi, ki hitijo v različne smeri, poleg tega pa morajo poskrbeti še za njihovo animacijo in prigrizke na vsake pol ure. Dopust pa tak.

#5: Podivjani, a navdušeni otroci

Na drugi strani pogosto naletimo tudi na vreščeče otroke, ki jih je navdušenje nad gledanjem vzletanja letal ravnokar minilo, zato so se odločili tekati v nasprotni smeri tekočega traku, medtem ko plezajo čez vašo prtljago. Vdih in izdih.

#6: Nergači

Dopust in počitnice si vsi predstavljamo kot oddih brez stresa in skrbi, a pogosto se izkaže, da je pot do tja precej nadležna. Če dopusta ravno ne preživljate doma, je pač treba vzeti v zakup, da premiki v druge kraje žal zahtevajo tudi kakšno daljšo vožnjo z avtomobilom, vlakom, letalom, ladjo ali čemerkoli že, kjer boste zagotovo naleteli še na koga, ki se prav tako kam odpravlja. Iti na dopust in pričakovati, da ste edini s takšno idejo in da ne bo gneče, je utopično in daleč od realnosti. In čeprav vsi stojimo v enaki vrsti in smo vsi enako naveličani, se vedno znajde nekdo, ki meni, da se krivica godi le njemu, zato se glasno znese na zaposlene, po možnosti tiste, ki nimajo nič s tem. Še enkrat, vdih in izdih.

#7: Backpackerji na poti do iskanja samih sebe

Prepoznate jih po skromnih oblačilih, zvrhanem backpacku z našitki iz držav vsega sveta in po kakšnem dredu, delujejo mirno in skoraj naveličano, saj so letališča njihov drugi dom, v resnici pa dobro veste, da se noro veselijo svoje nove pustolovščine, prav tako, kot se je vi.

#8: Glasni mladeniči na fantovščini

Nič ni boljšega od fantovščine (ali dekliščine) v mestu, kjer te nihče ne pozna. Skok v tuje mesto za konec tedna pred skokom v zakonski stan je vedno bolj priljubljena različica fantovščine tudi pri nas, zato ni nič nenavadnega, če na letališču naletite na glasno skupinico že v jutranjih urah opitih mladeničev v ujemajočih se majicah z nenavadnimi napisi.

VANDRAJ priporoča // Do sveže letalske karte v svet prek Megabona!

#9: Vzhičena Insta dekleta 

To so tiste najboljše prijateljice, ki se skupaj odpravljajo v šoping v London ali na razvajanje v Grčijo, imajo v ročni prtljagi po dva parfuma, ki jim ju na pregledu kljub prhutanju s trepalnicami seveda zaplenijo, poleg tega pa morajo na vsakem koraku posneti še kakšno fotografijo ali video za na družbena omrežja.

#10: Zaljubljenci na medenih tednih

To so tisti parčki, ki si še ne gredo na živce, se pred potovanjem še niso trikrat skregali in si v vrsti za pregled še vedno nepremično ljubeče zrejo v oči in se držijo za roke. Zagotovo vas zanima, kako bo videti njun dopust čez deset let.

#11: Utečeni poslovneži

To so tisti, vedno urejeni gospodje in gospe, ki na letališče pridejo v črni obleki in zloščenih čevljih, z mini šik kovčkom in aktovko z laptopom. Ker to počnejo pogosto, poznajo vsa pravila, zato je njihov sprehod skozi rentgen vedno brez pripomb, od vsega kaosa in navadnih smrtnikov pa se hitro umaknejo v varno zavetje loungea za tiste, ki letijo v poslovnem razredu.

Foto: Pixabay

Šest stvari o Američanih, ki se evropskim turistom zdijo čudne

Oh, Amerika. Obljubljena dežela, kjer se cedita med in mleko, priložnosti rastejo na drevesih in ljudje so tako zelo prijazni. Pa je res tako? Če si Ameriko že obiskal, si gotovo našel vsaj tri stvari, ki bi se jim v Evropi na veliko čudili, nekaj evropskih popotnikov pa se je pred kratkim o čudnih običajih, s katerimi se srečaš kot turist v Ameriki, še posebej razgovorilo na portalu Reddit. Se strinjaš z njimi?

#1 Porcije v restavracijah so ogroooomne!

Menu, ki vključuje liter coca-cole in ogromen sendvič, se nikakor ne more primerjati z velikostjo porcije v evropskih restavracijah s hitro prehrano, četudi govorimo o ameriških verigah. Porcije čez lužo so namreč od 50 do 100 odstotkov večje!

#2 Pobesnele veverice

Nek evropski turist je dejal, da ga je najbolj presenetila agresija divjih živali v newyorškem parku, pri tem pa ni mislil na grizlije in divje volkove, temveč veverice! Požrešne živalice, ki so vajene, da jih nahranijo obiskovalci parka, znajo biti precej iznajdljive in v želji po prigrizkih v tvojih rokah tudi kdaj ugriznejo. Američani so jih že vajeni, evropske turiste pa glodalski napadalci dodobra prestrašijo.

#3 Neverjetna prijaznost

Kar nekaj turistov je popolnoma zmedla ameriška prijaznost. Je ustrežljivost domačinov pristna ali zaigrana? Kaj želijo od mene? V resnici so veliki ameriški nasmehi po večini povsem neškodljivi, njihova pomoč pa pristna, ker pa se v Evropi večinoma raje držimo vsak zase, nas to upravičeno zmede.

#4 Dolge razdalje

Moramo priznati, da nas je naša mala država kar precej razvadila z bližino morja, gozdov, mest in gora, a tudi drugje v Evropi nismo vajeni tako velikih razdalj kot v Ameriki. Marsikateri turist si namreč zamisli, da bo obiskal New York ter se naslednji dan zapeljal do Grand Canyona, a kmalu ugotovi, da razdalje tega ne dopuščajo. Ni čudno, da večina Američanov potuje kar z letali.

#5 Omejitve hitrosti

Promet je zagotovo eden izmed velikih pokazateljev kulture v državi, vsak izmed njih pa ima svoje posebnosti. Eden izmed turistov se je pritoževal nad ameriškimi omejitvami. Pravi, da se jih ne drži noben Američan, najbolj pa ga je presenetilo dejstvo, da ga je na ameriški cesti ustavil policaj ter mu napisal kazen za prepočasno vožnjo, čeprav je vozil po predpisani omejitvi.

#6 Drive- in

Tudi nam se včasih ne ljubi v trgovino, v Ameriki pa za nakup špecerije tudi v resnici ni potrebno zapustiti avtomobila. Tako imenovani ‘drive-thruji’ so namreč v Ameriki nekaj čisto običajnega. Zapelješ se lahko čez lekarno, kino, trgovino ali bar in še bi lahko naštevali.

Foto: Pexles

Trend: staycation – privošči si, kolikor lahko!

Avto, hiša, potovanje. Tako so si še ne tako dolgo nazaj sledile življenjske prioritete, kar seveda ni nič nenavadnega – potovanja so bila namreč izjemno draga. Današnji ritem življenja je nekoliko drugačen. Na glavo obrnjeno zaporedje življenjskih dogodkov živijo predvsem milenijci, ki se vse redkeje lokacijsko vežejo ter si radi puščajo odprte možnosti. Kar pa ni nič slabega – vse več je digitalnih nomadov, ki živijo življenje, ki si ga še dvajset let nazaj ne bi mogli zamisliti in kot se spreminjajo trendi v modi, smernice narekujejo tudi naša potovanja.

Skratka, novi časi so prinesli nove načine življenja, s tem pa tudi potovanja. Trend, ki trenutno prevladuje med popotniki se imenuje staycation, možnost privoščiti si čim več užitkarskih dni – kolikor jih premoremo, finančno in časovno. Pri tem ni pomembno kako dolg je naš dopust, temveč, da uživamo v trenutku, ki smo ga namenili izletu ali vikend oddihu.

Letos torej ni pomembno, kako daleč greste in kako dolga je vaša odsotnost od doma. Pomembno je, da si privoščite čim več staycationov. Izkoristite sončno nedeljo ter se odpeljite v Grado, Grožnjan ali skočite na bližnjo planino. Organizirajte si dela prost petek ter se odpravite malce dlje. Glavno staycation načelo je – kratek izlet je boljši kot nič. Sploh, ker živimo v nestabilnih časih, ko je potrebno izkoristiti trenutek in se ne zanašati na to, da bomo čez pol leta lahko za tri tedne odpotovali na dopust. Letalsko karto lahko kupimo praktično čez noč, izkoristimo priložnost ter se že jutri spontano znajdemo na Siciliji.

Staycation počitnice so seveda odvisne tudi od naših finančnih zmožnosti, a to ne pomeni, da s prazno denarnico ne moremo nikamor. Bistvo je namreč v našem razmišljanju. Staycation si lahko pričaramo tudi v mestu, kjer živimo, le lotiti se ga moramo malce drugače, kot smo vajeni. Morda se za začetek v mesto odpravimo s kolesom namesto z avtom, pregledamo ponudbo novih lokalov, ki jih še nismo obiskali in se udeležimo brezplačne razstave, ki se te dni odvija v mestu. Kmalu bomo ugotovili, da dnevi polni dogodivščin s prijatelji ali kratek izlet odtehtajo skoraj toliko, kot več tedenski dopust!

Zato ne odlašaj in ne čakaj dopusta. Pričaraj si svoj staycation in uživaj v vsakem prostem trenutku, ki ga imaš na voljo. Mi pa ti bomo pomagali z dnevnim odmerkom inspiracije in idejami za izlet!

Foto: Pexles

Nova redna linija iz Zagreba do Kostarike

Si že od nekdaj želiš raziskati slovite lepote Kostarike? Kmalu bo tvoje potovanje tja lažje.

Letalski prevoznik KLM Royal Dutch Airlines z 31. oktobrom 2017 uvaja nove direktne povezave z glavnim mestom Kostarike – San Josejem iz Amsterdama. Turistično precej zaželeno destinacijo bodo tako bolje povezali z Evropo, redne linije pa bodo potekale v zimski sezoni – od novembra do marca.

Kako torej do Kostarike?

Najhitreje in najudobneje bomo potovali, če rezerviramo let iz Zagreba do Amsterdama, nato pa od tam pot nadaljujemo z letom proti San Joseju. Tako bomo za potovanje do rajskega koščka ameriške celine potrebovali prestopiti le enkrat, na cilju pa bomo v manj kot polovici dneva.

Letalske vozovnice za novo povezavo so že na voljo, dvakrat tedensko, torej, vsak torek in petek pa bomo tako lahko potovali z najnovejšim Boeingom 787-9 Dreamliner, ki nudi sedeže kar 294 potnikom, od tega je 219 mest namenjenih potnikom ekonomskega razreda.

In zakaj obiskati Kostariko?

Kostarika je obkrožena s Karibskim morjem in Tihim oceanom, ima bogato vulkansko zgodovino, ki se odraža v pestrem rastlinstvu in nekaterih še delujočih vulkanih. Nahaja se v tropskem pasu, torej lahko uživamo v tropskem podnebju, ki državo v zimski dobi oskrbuje z dežjem, v poletni dobi pa z visokimi temperaturami. Popotnike z vsega sveta privabljajo rajske plaže s turkizno vodo, belo mivko in neštetimi palmami, destinacija z malce več kot štirimi milijoni in pol prebivalci pa slovi tudi po bogatem živalskem svetu, saj je z več kot 500.000 vrstami ena izmed dvajsetih držav na svetu z največjo biodiverziteto.

Foto: Pixabay

Mesto, ki je zaradi uporabe pametnih telefonov semaforje preselilo na tla

V zadnjem času vse več strmimo v svoje pametne naprave in namesto, da bi opazovali okolico, oči lepimo na majhne zaslone, ki jih držimo v rokah. Pred kratkim je raziskava, ki jo je opravil Pew Research Center, pokazala, da več kot dve tretjini prebivalcev Amerike in Kanade uporablja pametni telefon, v Južni Koreji pa je odstotek še mnogo večji – pametne telefone namreč uporablja več kot 90% odstotkov prebivalcev.

Zgornja dejstva postajajo še bolj alarmantna zaradi pogoste uporabe pametnih telefonov v prometu, saj so, kot poroča Huffington post, slednji vse pogostejši vzrok tragičnih prometnih nesreč, ki so posledica spregledanih prometnih znakov zaradi takoimenovanega “multitaskinga”.

Zaradi vse večje ogroženosti pešcev, ki jo povzroča pretirana raba pametnih naprav in želja po brezpogojni povezanosti na družbenih omrežjih, so se v kraju Bodegraven, nizozemskem mestecu med Amsterdamom in Haagom, odločili, da prometno signalizacijo usmerijo tja, kamor zaradi pametnih telefonov največkrat strmimo – v tla. Na robove pločnikov in začetke prehodov za pešce so pritrdili LED signalizacijo, ki opozarja na konec ceste in nadomešča semaforje, zaradi katerih bi sicer mogli dvigniti glave.

Tehnologijo si je izmislilo podjetje, ki prav tako deluje v mestu Bodegraven, zaenkrat pa je nizozemsko mesto edino, ki jo testira, podjetje pa predvideva, da se bo ta način signalizacije hitro uvedel tudi v drugih mestih, saj so nesreče zaradi neprestane povezanosti vse večje.

Foto: Pexles, Pinterest

Pet trikov za brezskrben oddih na plaži

Poletje je zdaj tudi uradno tu, prvi dopusti in počitnice pa bodo marsikoga odnesli na morje. Vandraj je zbral nekaj nasvetov, kako karseda brezskrbno uživati na plaži – brez strganih japonk, vode v ušesih, utopljenih pametnih telefonov in ukradenih denarnic.

#Zaščita telefona s kuhinjskimi pripomočki

Večina pametnih telefonov še ni vodoodpornih in čeprav smo na dopustu, te le redko izklopimo in pustimo doma. Da ga ne bi ponesreči zmočili in da vanj ne bi nasuli preveč mivke, si omislite plastičen ovitek, ki ga prekrije v celoti. Pri nas jih sicer najdete bolj redko, mi smo svojega na spletu naročili TULE. A obstaja še ugodnejša različica, ki jo imate zagotovo doma. Telefon preprosto pospravite v plastično kuhinjsko vrečko s patentom za zapiranje – zaslon bo na dotik deloval tudi skozi njo!

Keep the sand and water off your phone with this #techtip! Put phone in Ziploc baggie…smart and easy!!

A post shared by Stephanie McGehearty (@jamazing_nails) on

#Kako rešiti strgano japonko?

Se vam je med hojo že kdaj nerodno strgala japonka? Ne glede na njihov cenovni razred, se (pre)pogosto zgodi, da vam sredinski del paščka izpade iz mehkega podplata. Temu se lahko izognete tako, da na spodnji deli japonke, kjer pašček pogleda skozi spodnjo stran podplata, podstavite plastično zanko, ki jo navadno uporabljamo v kuhinji, na primer za zapiranje vrečk. Podobno bosta učinkovali tudi sponka za papir ali podložka, ki jo sicer uporabimo pri privijanju matic.

#Na plažo z rjuho

Če boste dopust preživeli na peščeni plaži, boste najmanj živcev z mivko izgubili, če bo ta povsod drugje, kot tam, kjer ležite. Temu se lahko izognete z uporabo rjuhe z elastičnim patentom, ki sicer objema rob vmetnice. Okoli rjuhe postavite torbe ali plastenke z vodo, da ustvarite ograjo iz blaga, ki bo poskrbela, da veter peska ne bo nametaval na vaše ležišče.

#Voda v ušesih

Se vam ob skoku v morje pogosto zgodi, da vam v ušesih ostane voda, od katere vam kar odmeva v glavi? Sprostite jo tako, da napihnete gumijast balon. Seveda pa še vedno povsem deluje stara tehnika skakanja na eni nogi in stresanja z glavo.

#Nenavadne zaščite pred krajo

Kraje vrednih predmetov na plažah niso redek pojav, zato jih nikar ne nosite tja. Če jih morate med skokom v morje na obali pustiti brez nadzora, jih dobro skrijte pod brisačo, v čevelj ali pod kakšen kamen. Vandraj ima v rokavu še nekaj trikov, ki pa bodo učinkoviti le dokler zanje ne slišijo vsi – s tatovi vred. Vredne predmete lahko skrijete na primer v prazno embalažo kreme za sončenje. Na družbenih omrežjih pa smo naleteli še na en, precej nenavaden trik. Če dopustujete z malimi otroki, lahko denar, mobilnik in ključe zavijete kar v pleničko – čisto, seveda. Te vam zagotovo nihče ne bo odnesel.

Foto: Instagram, Pixabay

Video: YouTube

Najboljši letališki lounge na svetu, ki je v resnici plaža

Na zadnji dan dopusta ponavadi občutimo skoraj tolikšno količino stresa kot bi bili v službi in ne na dopustu in kot, da ni dovolj stresna že misel, da je naših počitnic konec, sledi še kaotično vkrcavanje na letalo in čakanje v ne ravno udobnih letaliških prostorih.

Čakanje na letalo pa ni vedno tako naporno. Obstaja namreč lounge, kjer bi na let z veseljem čakali malce dlje in se ne bi prav nič pritoževali nad zamudo ali odpovedanim letom. Nahaja se na Barbadosu, imenuje se Departure beach in je tudi v resnici videti kot plaža. Pravzaprav je plaža.

Luksuzni in nadvse sproščujoči zasebni lounge je sicer zaenkrat še v delu, njegovo odprtje pa je načrtovano v maju 2018, a letališka oaza na Brownes Beachu je že obnorela svet. Departure beach si je zamislila letalska družva Virgin, za tiste, ki bodo imeli srečo, da bodo tam lahko čakali svoje letalo, pa bodo razvajali tudi z brezplačnimi osvežilnimi pijačami, kosilom, vključenim prevozom, omarico s ključavnico za prtljago, WiFi-jem in udobno kopalnico, kjer se bodo potniki pred odhodom na letalo lahko osvobodili peska s plaže.

Cena vstopa v lounge bo predvidoma znašala dobrih 20 evrov, seveda pa ga bodo lahko koristili tisti, ki potujejo na Barbados.

Foto: Travel and Leisure

9 razlogov, zakaj moraš vsaj enkrat v življenju dlje časa preživeti v tujini

Selitev v tujino sodi med tiste življenjske izkušnje, za katere moramo zbrati največ poguma in vložiti največ razmišljanja, a čeprav je morda težko narediti prvi korak in stopiti iz cone ugodja svojega domačega kraja, je selitev v tujino ena najboljših življenjskih učiteljic. Preberi devet razlogov, zakaj bi moral prav vsak vsaj enkrat v življenju za svoj dom izbrati tujino.

#1 Razširi svoja obzorja.

V resnici v tvojem kraju ni ničesar, kar bi te zavezovalo k temu, da ostaneš za vedno, saj bodo družina in pravi prijatelji tam tudi, ko se vrneš. Zakaj torej ne bi raziskal kakšnega drugega mesta?

#2 Dom znaš zares ceniti šele po vrnitvi tja.

Si kdaj v resnici pomislil, kako hvaležen si lahko, da si kopalnice ne potrebuješ deliti s šestimi tujci, ki ti vedno spraznijo toplo vodo? Ali pa kako prijetno je zjutraj spiti skodelico turške kave? Koliko zelenih površin premore naša država? Nekatere stvari, ki se ti zdijo precej samoumevne in jih morda doma niti ne opaziš, še kako ceniš, ko se vrneš domov.

#3 Tujina zahteva precej več iznajdljivosti.

In veščin. In, ko se sam znajdeš sredi novega mesta in moraš poiskati menjalnico, se pač znajdeš. Naučiš se sestaviti Ikeino pohištvo, oprati perilo v škafu vode… Skratka, prav gotovo se boš počutil ponosnega, ko boš morda prvič v življenju sam zamenjal žarnico ali odprl konzervo s kuhinjskim nožem. Morda se sliši smešno, a male veščine, ki se jih boš naučil v tujini, bodo zagotovo utrdile tudi tvojo samozavest in samostojnost.

#4 Razširi svoje možnosti.

Ob pravem času na pravem mestu se boš znašel veliko bolj verjetno, če se boš odpravil v svet. In če te življenjska priložnost v tvojih 25 letih še ni pričakala na tvojih domačih vratih, vprašujoč, če si želiš sanjske službe, moraš ponjo najverjetneje malce dlje. A nekje na svetu zagotovo iščejo prav nekoga kot si ti – če boš vztrajen in iznajdljiv, ravno tebe.

#5 Vreme!

Vsi vemo, kako naporna je na videz večna zimska megla v Kotlini. V resnici lahko pred njo vedno pobegneš nekam, kjer bo vreme bolj naklonjeno tvojemu optimizmu, sreči in dobri volji.

#6 Povečaj svoj krog prijateljev.

Si že slišal koga, ki se je pritoževal, da ima preveč prijateljev? Razširi svoj krog, morda poleg tvojega najboljšega prijatelja obstaja še kdo drug, s katerim se boš noro zabaval pa tudi delil težke trenutke. Nova poznanstva tudi odpirajo obzorja, večajo empatijo ter nas učijo strpnosti in odprtosti.

#7 Reci da!

Seveda ne govorimo o poroki, temveč o tisočih norih stvareh, ki jih moraš v življenju poskusiti. Seveda to ne pomeni, da jih v svoji državi ne moreš, a dejstvo je, da selitev v tujino razširi tvoje možnosti, ob enem pa te tudi spodbudi k odprtosti za nova doživetja.

#8 Preživi več časa zunaj.

Tudi to bi lahko počel doma, a če smo iskreni, vemo, kako hitro se zasedimo pred televizijo ali v udobju domačega kavča prebiramo vsebino pametnega telefona. Tujina bo v tebi spodbudila željo po odkrivanju novih ulic, poležavanju v parku in preizkušanju novih kavarn.

#9 Zakaj ne?

Prereži popkovino, pridobiš lahko tako veliko, izgubiš pa tako malo! Nauči se zanesti nase in biti sam svoj najboljši prijatelj, odkrij svojo širino in spoznaj nove ljudi. Tujina bo postala tvoja najboljša prijateljica, takoj, ko jo spoznaš. In pomisli, koliko osupljivih pokrajin ponuja svet!

Izkušnje iz prve roke mladih, ki so odšli v tujino, lahko vsak torek najdeš v naši rubriki Vandraj insider, nazadnje smo se pogovarjali z Ivano Zupančič, ki je za svoj novi dom izbrala Budimpešto.

Foto: Pexles

Kako premagati jet lag z dnevom v SPA centru

Jet lag je gotovo ena izmed manj prijetnih strani potovanja, ki si jih lahko zamislimo. Po dolgem potovanju z letalom, ko stisnjeni med ostalimi potniki bolj ali manj uspešno poskušamo zaspati v pol sedečem položaju, se nas ponavadi ponavadi loti tista nadležna utrujenost, ki se je s težka znebimo.

Dan po potovanju gre skoraj vedno v nič, saj se mora naše telo najprej prilagoditi na časovno razliko, zato je dobro, da v dopust vedno vključimo tudi dan za regeneracijo. In obstaja kraj, kjer se lahko na prijeten način znebimo še tako trdovratnega jet laga. Pravzaprav jih je več. Imenujejo se SPA in wellness centri.

Po dolgi vožnji v klimatiziranem letalu je naše telo velikokrat dehidrirano iz dveh razlogov – premalo popite vode in suhega zraka. Odsotnost vode se odraža tudi na naši koži, zato moramo naše telo najprej dobro hidrirati. Vsekakor nam bo v pomoč termalna voda, ki bo našo kožo dobro navlažila in regenerirala, pomagala pa bo tudi sprostiti naše utrujene mišice.

Plavanje bo pomagalo tudi premagati trenutno zaspanost, telo pa bo po končani fizični aktivnosti prijetno utrujeno in tako bomo zvečer lažje zaspali, saj vemo, da je po spremenjenem časovnem pasu težko leči k počitku. Enako pozitivno bo naše telo vplivalo tudi savnanje, še posebej pa nam bodo zaležane okončine hvaležne, če si privoščimo sproščujočo masažo.

Portal CNN priporoča, da si dan v SPA centru rezerviramo že pred odhodom na dopust ter v miru prebolimo jet lag.

Se v kratkem odpravljaš na dolgo potovanje? Pestro izbiro ugodnih wellness paketov sprostitve najdeš tukaj.

Foto: Megabon, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA VIA FERRUCCIO PELLI 13, 6900 LUGANO, ŠVICA.