10 fantastičnih svetovnih popotnic, ki so pogumno prekršile vsa pravila

8. marec, dan žena, slavi enakopravnost žensk, ki ni bila (in ponekod še vedno ni) samoumevna. Kdo so svetovno znane popotnice, ki so prekšile vsa pravila in se vpisale v zgodovino?

Potovanja so danes lahko dostopna, a ni bilo vedno tako. Poleg ekonomskih in tehnoloških omejitev, je pri potovanjih vlogo igral tudi spol oz. pričakovanja do njega. Generacije žensk, ki niso imele težav z lomljenjem pravil, so podirale meje “pričakovanega” in “spodobnega” ter dokazovale, da so tudi ženske sposobne poguma, moči in vzdržljivosti na svetovnih dogodivščinah. To je 10 fantastičnih svetovnih popotnic.

Alma Karlin

Med 10 fantastičnih svetovnih popotnic zagotovo spada Slovenka Alma Karlin. Po prvi svetovni vojni je v osmih letih sama prepotovala dobršen del sveta in nedvomno sodi med največje popotnice vseh časov. Med popotovanjem je zbrala ogromno etnološkega gradiva, svoja doživetja je popisala v številnih knjigah, svoje znanje tujih jezikov pa je po povratku domov posredovala Celjanom. V Pokrajinskem muzeju Celje je postavljena stalna razstava, ki prikazuje njeno življenje in pot okoli sveta. Kip v naravni velikosti pa so v Celju postavili leta 2009.

Martha Gellhorn

Martha Gellhorn je že kot majhna deklica sanjarila o tem, da bi obiskala vse kraje na svetu, spoznala vse ljudi in pisala o njih. Pri 21. letih se je podala na pot dopisnice in zgradila neverjetno kariero. Njeno raznoliko delo je vključevalo vse od dela s prvo damo Eleanor Roosevelt do javljanja iz komaj osvobojenega Dachau-a in iz bolnišnice ob žrtvah napalma v Vietnamu.

Za svoje delo je marsikdaj morala prekršiti pravila. Enkrat se je na primer skrila v pralnici bolniške ladje, ki je plula v Normandijo, da je lahko iz prve roke poročala o “dnevu D”. Spet drugič jo je mimo vojakov pretihotapil mož Ernest Hemingway.

Ida Pfeiffer

Evropa v 19. stoletju ni bila najbolj naklonjena solo ženskim potovanjem. Še manj priljubljeno je bilo, da je ženska o teh potovanjih javno pisala. Na srečo to ni ustavilo Ide Pfeiffer, ene prvih ženskih svetovnih popotnic, ki je zaslovela ne samo s svojimi potovanji, ampak s svojimi izredno popularnimi popotniškimi knjigami, i so opisovale njene izkušnje.

Ida ni bila ne mlada, ne premožna, ko se je odpravila na potovanja. Prijateljem in družini je svoje prvo potovanje objasnila kot versko romanje do takratnega Konstatinopla. V resnici je potovanje iz Turčije nadaljevala v Palestino, Egipt, Črno morje in Italijo. Potovanje jo je tako navdihnilo, da je v naslednjem desetletju med drugim kar dvakrat obšla cel svet, vključno z oddaljenim južnim Pacifikom. Njena popotovanja so tlakovala pot celi generaciji ženskih popotnic.

Junko Tabei

Junko Tabei iz Fukušime se je že mlada zaljubila v gore. V obdobju, ko se je le malo Japonk zanimalo za šport, je ustanovila prvi ženski pohodniški klub, ki bi ženskam odprl pot do gora. Že pet let kasneje je v gore (na Annapurno III in na Mount Everest) uspešno odpeljala dve skupini žensk. Po tem je nadaljevala z vzponi na gore na vseh kontinentih in postala prva ženska, ki je osvojila “7 vrhov”.

O svojih podvigih in ljubezni do narave je obsežno pisala v esejih, kjer se je dotaknila tudi svoje materinske vloge. Eseji so bili šele pred kratkim prevedeni v angleščino in so sedaj na voljo širšemu občinstvu, ki lahhko prebere o vrhuncih njenega življenja.

Aimee Crocker

Aimee Crocker je bila ena bolj divjih popotnic, boemk, ki si je upala še več in podrla še več meja. Dedinja iz Kalifornije je brez težav šokirala visoko družbo z zapisi svojih uživanj, vizijah in dogodivščinah, ob katerih bi zardel še Indiana Jones.

Pisala je o svojih aferah z bikoborci, tetovažah, kraljevih družinah, kačah in vojskovodjah. Svoje zapise je kot zrela ženska nato objavila v knjigi z naslovom “In vse bi še enkrat ponovila”. Knjiga, ki opisuje njena potovanja v eksotične dežele, njene intimne, čutne izkušnje, njenih 5 zakonov in njene napredne misli.

Isabella Bird

Isabella bird je bila ena najbolj znanih popotnic svojega časa. Na hrbtu konja je prejahala Havaje in Skalno gorovje, obe destinaciji takrat še zelo nepoznani destinaciji za mnoge Američane. Na svojih popotovanjih po Ameriki se je borila s težkim terenom in hudimi vremenskimi pogoji. To je posebej navdušilo njene bralce.

Svoja popotovanja je nadaljevala po Kitajski, Tibetu, Indiji, Iranu, Turčiji, Koreji in Maroku.

Stephanie Elizondo Griest

Stephanie Elizondo Griest, rojena v Teksasu, je bila vzgojena z mislijo, da je komunizem velik sovražnik in, da je sramotno govoriti špansko, saj jo to lahko poveže z Mehiko. Podobno kot Martha Gellhorn, je tudi Stephanie želela postati svetovna dopisnica. Za nasvet je povprašala novinarja in ta ji je svetoval, da naj se nauči Ruščine.

To je vodilo v nepričakovano štiriletno popotovanje po Rusiji, Češki, Baltskih državah, Kitajski, Vietnamu, Mongoliji, Uzbekistanu, Kirgistanu, Vzhodni Nemčiji in Kubi. Popotovanje je opisala v knjigi, v kateri razlaga, kako je to potovanje popolnoma spremenilo njen pogled na politiko in njene mehiške korenine.

Freya Stark

Freya Stark je najbolj znana po svojih popotovanjih po Srednjem vzhodu med obema svetovnima vojnama. Smrt sestre in prostovoljstvo pri Rdečem Križu jo je vzpodbudilo, da je začela na življenje gledati drugače in živeti po načelu carpe diem.

V poznih dvajsetih letih prejšnjega stoletja se je podala na raziskovanje takrat zelo nemirnih predelov Bejruta, Sirije, Irana in južne Arabije. Med drugo svetovno vojno je potovala po Aziji, Srednjem vzhodu, Iraku in Egiptu.

Uschi Obermaier

Uschi Obermaier je odraščala v nemškem Munchnu, vedno pa si je želela, da bi odpotovala v večje mesto, kjer je več dogajanja.  Želja se ji je uresničila, ko so jo, med žuranjem v nekem klubu, odkrili in povabili k manekenstvu. Povabilo je z veseljem sprejela in vstopila v svet slavnih.

V poznih šestdesetih se je znašla v Zahodnem Berlinu, kjer se je pridužila mednarodni skupnosti aktivistov, imenovanih Kommune 1. Skupnost je bila znana predvsem po popolni spolni svobodi in uporabi droge. Ko je skupnost razpadla, je Uschi nadaljevala divje življenje in ljubimkala z rokerji kot so Jimi Hendrix, Keith Richards in Mick Jagger. Leta 1975 je Rolling Stones-e celo spremljala na turenji. Kasneje je skupaj z možem (lastnikom kluba, poročila sta se v Indiji) s kombijem 6 let potovala po svetu, predvsem po Aziji in Mehiki.

Danes Uschi živi umirjeno življenje oblikovalke nakita, njena slava pa je za ovekovečena v njeni biografiji, po kateri je bil posnet tudi film Eight Miles High. 

Maya Angelou

Kljub težavnemu odraščanju, je Maya Angelou že od majhnega podirala meje. Pri šestnajstih je začela delati kot plesalka in pevka, kar ji je omogočilo mednarodna potovanja.

V poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih je postala aktivna pripadnica gibanja za človekove pravice. Pri triintridesetih je obiskala Egipt in se preselila v Gano, od koder je poročala kor novinarka in dopisnica. Med svojim delom je spoznala tudi Malcolma X. Svoje izkušnje in razmišljanje o svoji vlogi ter vlogi temnopoltih žensk, je zapisala v knjigi Vsi božji otroci potrebujejo potujoče čevlje. 

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.