Temačni turizem in srhljive destinacije so pred pandemijo neverjetno hitro pridobivale na priljubljenosti. Je bilo s pandemijo temačnosti dovolj ali bodo spet pritegnile množice? Zbrali smo 10 najsrhljivejših destinacij, ki jih lahko obiščete v Evropi.

Černobil, Ukrajina

Na prvo mesto med srhljive destinacije zagotovo spada Černobil. Prebivalci so mesto zapustili tako hitro, da so za njimi ostali vsi predmeti, igrače, nakupovalni centri, šole, restavracije,… Mesto, ki prazno stoji že 35 let, priča o tamkajšnih prebivalcih in o njihovemu vsakdanjemu življenju pred nepredstavljivo katastrofo. Zadnja leta je Černobil priljubljena turistična točka tudi med slovenskimi turisti. Svoje izkušnje je z nami delila Nina Plantan v intervjuju Černobil in njegove sence.

Transilvanija, Romunija

Srhljiva zgodba grofa Drakule popelje temačne turiste v Romunijo. Natančneje v Transilvanijo, rojstno mesto vampirja vseh vampirjev. Sprehod po starih ulicah mesteca, starih gradovih, cerkvah in razgibanemu podeželju, je polna legend in pripovedk, ki naženejo strah v kosti. Prijazni domačini in njihova gostoljubnost pa poskrbijo za ravnotežje.

Spreepark, Berlin

Nekoč edini zabaviščini park v vzhodni Nemčiji, v katerega se je na leto zgrinjalo do 1,5 milijona ljudi, je leta 2001 razglasil bankrot in od takrat zapuščen stoji na 30 hektarjih. Danes je Spreepark s svojo precej žalostno sliko zarjavelih in okrušenih naprav, ki jih prerašča plevel, med njimi pa se podijo rakuni, zaščiten z ograjo in vabi navdušence nad zapuščenimi zabaviščnimi parki. 40 metrov visoko kolo domačine še spominja na čase pred padcem Berlinskega zidu, ki je zaradi sodobnejših zabaviščnih parkov na zahodu, močno vplival na pot do bankrota.

Corinaldo, Italija srhljive destinacije

Corinaldo ima dve plati; ena je podoba idiličnega italijanskega mesteca obkroženega z neverjetno naravo, druga pa je bolj srhljiva. Prebivalci Corinalda so ponosni potomci čarovnic. Čarovnice častijo še danes in so absolutna italijanska prestolnica Noči čarovnic. Če lahko Corinaldo obiščete konec oktobra, bodite pripravljeni na strašno zabavo, ki to mestece uvršča visoko med srhljive destinacije Evrope. Opozorilo: Za začetek vas bo prestrašil že strm vzpon do mesteca.


Bruges, Belgija

Bruges v Belgiji je še eno tistih mest, ki navzven daje vtis idile, a Bruges je, če verjamemo zgodbam o duhovih, v resnici prava nočna mora. V Bruges se zgrinjajo tisti, ki raziskujejo duhove. Posebej zanimivi za raziskovanje dejavnosti duhov sta zapuščeni stavbi Chateau Miranda in IM Cooling Tower. Najbolj znana brugijska duhova, ki vsak dan do polnoči strašita po ulicah mesta, sta duhovnik in njegova nesojena ljubezen. Duhovnik je nuno, v katero je bil na smrt zaljubljen, umoril in zakopal v skrivnem tunelu. Če se navdušujete nad duhovi, mora to biti prvo mesto v Evropi, kamor se odpravite.

Katakombe v Parizu, Rimu in Palermu

Katakombe kapucinov, pogrebne katakombe, se nahajajo na več mestih po Italiji in Franciji. Največje so v Parizu in Palermu, najstrašnejše v Rimu, a vse so si med seboj podobne. Sestavljene so iz človeških kosti, ki polnijo stene, strop in tla. Gre za elitna pokopališča duhovnikov kapucinskega reda, ki posmrtne ostanke umrlih razstavijo v razne oblike in vzorce. Sprehod po podzemnih grobnicah polnih kosti je posebno temačno doživetje in nuja za vsakega navdušenca nad srhljivimi destinacijami.

Auschwitz, Poljska

Zagotovo med srhljive destinacije spada zloglasno taborišče Auschwitz, ki priča o kruti usodi nemških ujetnikov. Več kot milijon jih je na tem prostoru izgubilo svoje življenje, v nehumanih razmerah je preživela le peščica. Kljub temu, da je sprehod skozi taborišče težko prenesti, saj so zgodbe nepredstavljivo grozljive, je obisk pomemben, da ne pozabimo, kaj se v človeški zgodovini nikoli več ne sme ponoviti.

Edinburg, Škotska srhljive destinacije

Edinburg, glavno mesto Škotske, kar prekipeva od skrivnostnih in temačnih zgodb. Ko boste mesto obiskali, morate nujno na nočno turo, ki vas popeljala mimo krajev, kjer straši, krajev zločina in neraziskanih pojavov. Vse od starega veka do zelo sodobnega časa, Edinburgu srhljivih zgodbic ne zmanjka zlepa. Za najpogumnejše priporočamo eno do številnih tur, ki vas bodo popeljale v edinburško podzemlje. Novo mesto so namreč zgradili kar nad starim, ki je še vedno dostopno za sprehod po starih ulicah in celo hišah.

Postaja ZOO, Berlin

Če ste brali ali gledali “Mi, otroci s postaje ZOO”, vam je jasno, zakaj smo med srhljive destinacije umestili tudi to. Postaja, kjer so se družili mladoletni otroci, se predajali drogam ter prostituciji, je tudi mesto, kjer so prenekatera mlada življenja ugasnila veliko prekmalu. Destinacija je spet aktualna tudi zaradi obuditve te resnične zgodbe in novih intervjujev z glavno protagonistko Christiane V. Felscherinow. V novih intervjujih jo sprašujejo, kako se je izvila iz vrtinca drog in kako se je v teh štirih desetletjih odvilo njeno življenje.

Upamo, da vas srhljive destinacije niso preveč prestrašile. 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Foto: Unsplash

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.