10 zabavnih dejstev o šolah po svetu

Prvi šolski dan je za vsakega otroka na svetu malce drugačen. Ali pa zelo. Veste, kje leži najvišja šola na svetu, katera je najstarejša in kje se otroci učijo kar na čolnih? Ste kakšno že obiskali?

1. Najstarejša šola na svetu stoji na Kitajskem

Srednja šola Shishi na Kitajskem je bila ustanovljena leta 194, s čimer si je prislužila naziv najstarejše šole na svetu. Kljub svoji starosti je moderno in kvalitetno opremljena in nudi kakovostno moderno izobrazbo.

2. Osnovna šola Phuma Changthang v Tibetu je najvišje ležeča šola na svetu

Najvišje ležeča šola v Tibetu leži na kar 5373m nadmorske višine. Obiskujejo jo otroci prebivalcev Changthanga, mesteca pastirskih nomadov. Na Tibetu pa so zanimive tudi budistične šole, kjer se otroci učijo vere, empatije in intuicije.

3. Na Filipinih stoji šola zgrajena izključno iz plastenk

Šola se imenuje “Bottle School”, zgrajena je iz 9000 plastenk, zgradili pa so jo prostovoljci. Plastenke so napolnjene s peskom, vodo in slamo, da so bolj trdne, med njimi pa je cement, ki jih drži skupaj.

4. Največ učencev obiskuje Montessori šolo v Lucknowu v Indiji

Lucknowska mestna Montessori šola se je leta 2019 vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot šola, ki jo obiskuje največ učencev na svetu. Dnevno šolo namreč obiskuje kar 56000 učencev. Šola ima v mestu 18 kampusev in več kot 4500 zaposlenih.

5. Najmanjša šola na svetu je imela samo enega učenca in enega učitelja

Leta 2014 je šola v Turinu gostila samo enega učenca, ki ga je poučeval samo en učitelj. S tem si je šola prislužila naziv najmanjše šole na svetu. Učenec je priznal, da se počuti zelo osamljenega in da si redno zamišlja sošolce okoli sebe.

6. Učenci v Južni Koreji po pouku pospravijo razred

Pospravljanje zajema sesanje, pometanje in odnašanje smeti. Učenci v Južni Koreji veljajo za izredno odgovorne in vestne učence.

7. V Rusiji se šola vedno začne 1. septembra

Ne glede na to, ali pride 1. september na vikend ali ne, učenci v Rusiji vedno začnejo šolo, saj je prvi september Dan znanja. Na prvi dan se zberejo vsi učenci skupaj, najstarejšiučenci  nato za roko odpeljejo najmlajše v njihove razrede.

8. V Bangladešu se učijo v šolah na čolnih

Letne poplave v Bangladešu vsako leto zmotijo pouk za stotisoče učencev. Voda med julijem in oktobrom naraste za 4m in poplavi ceste, ki so neprevozne. Zato pouk poteka na več kot 100 šolah na čolnih. Vsaka šola ima dostop do interneta, knjižnico in sončno energijo.

9. V delu Kolumbije morajo otroci, da pridejo do šole, uporabiti zip-line

Otroci iz vasi Los Pinos se vsako jutro do šole spustijo z zip-lineom. Najmlajši otroci se spustijo skupaj s starejšimi. Alternativa bi bil dve uri dolg sprehod skozi deževni gozd.

10. Francoske šole imajo najkrajše šolsko leto in šolski teden

V Franciji hodijo otroci v šolo največ 36 tednov. Poleg tega imajo proste tudi srede, kar pomeni, da njihov šolski teden traja 4 dni. Vsak dan pa imajo na voljo še 2 uri za kosilo.

 

PREBERITE ŠE: “Potovanja naju z ženo povežejo na popolnoma drugačen način.” – Katja Bogataj o Grčiji in ostalih potovanjih

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.