Celje je mesto grofov, ki je vsekakor vredno obiska. Kaj vse tam lahko počnete? Marsikaj! Še posebej pa bo navdušil najmlajše člane družine!

Gremo v Celje! Kaj si torej ogledati? Imamo kup odličnih idej!

Stari grad Celje, najbolj obiskana turistična atrakcija mesta

Stari grad Celje po površini velja za največji slovenski grad v Sloveniji in roko na srce – res je imeniten! Zagledali ga boste že iz mestnega jedra, kako se impozantno dviga na griču. Tu boste izvedeli vse, kar bi morali že vedeti o grofih Celjskih, pa ste morda pozabili.

Na gradu se povzpnite na stolp zaljubljenega Friderika, od koder se vam bo odprl izjemen pogled na okoliščke griče in Celje pod njimi. Nekaj nadstropij nižje vaš čaka še Teater groze, stalna razstava mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Priporočamo, da sedete tudi kavarno, ki je dobila ime po Veroniki.

V Tehnopark Celje – največji znanstveni park v Sloveniji

V Tehnoparku Celje je vse mogoče. Prvi in največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti je prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. Tu se lahko podate v tehno svet ugank in raziskujete pojave, ki izzivajo naše možgane.

V Tehnoparku vas čakajo 3 nadstropja, 3 platforme zabave. Na vrhu stavbe se odpira 360 stopinjski pogled na mesto grofov, na platformah pa najdete kar 53 igralnih postaj in magični svet iluzij.

V Muzej novejše zgodovine Celje

Toplo priporočamo ogled Muzeja novejše zgodovine, ki stoji v starem celjskem magistratu. Tu vas bo prevzela nostalgija po časih, ki v resnici niso prav daleč za nami. V Muzeju novejše zgodovine Celje se srečate s preteklim stoletjem. Spoznajte ljudi, ki so zaživeli v blokovskih naseljih izven mestnega jedra, in si oglejte stare igrače.

Tu se namreč nahaja tudi otroški muzej – Hemanov brlog, kjer boste našli zbirke imenitnih igrač. Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji, otrokom do 12. leta predstavi zgodovino igrač. Zbira, hrani in razstavlja bogato slovensko premično kulturno dediščino. Obiskovalce skozi muzej vodi maskota Herman Lisjak. V muzeju domuje stalna razstava Brlog igrač, ki predstavlja kar 400 igrač iz Slovenije in daleč naokoli iz različnih časovnih obdobij. Na ogled so tudi občasne razstave, ki otrokom približajo preteklost in jim pomagajo razumeti sedanjost. Poslanstvo otroškega muzeja Hermanov brlog je zaznamovano z otrokovimi pravicami in dolžnostmi, muzej pa je prilagojen tudi senzorično in gibalno oviranim.

V Pokrajinski muzej Celje

Pokrajinski muzej Celje že več kot 130 let zbira, varuje in predstavlja kulturno dediščino Celja. Na dveh osrednjih mestnih razstaviščih (Knežji dvor in Stara grofija) in desetih zunanjih ponuja vsestranski pogled na zgodovino in kulturo celjske regije. Če želite mesto začutiti v celoti, morate vstopiti v Pokrajinski muzej.

Za ljubitelje fotografije: Obisk ateljeja Josipa Pelikana

Priporočamo tudi ogled steklenega fotografskega ateljeja iz leta 1899, ki predstavlja življenje in delo celjskega fotografskega mojstra Josipa Pelikana. V ateljeju je ohranjena in razstavljena fotografova originalna oprema, vključno s steklenim salonom. V njem si lahko celo nadenete oblačila iz prve polovice 20. stoletja in se fotografirate! Sprehodite se še po Umetniški četrti, kjer lahko pokukate v ateljeje lokalnih umetnikov.

Na rolce!

V Kavarni Rolca si privoščite posladek, znamenito celjsko slaščico. Po ustnem izročilu je prvotni, nekoliko drugačen recept od današnjega, v Celje priromal z Dunaja. Skozi desetletja se je modificiral in ohranjal izključno na Celjskem. Sladico z imenom Celjska rolca naj bi prvič ponudili v 50. letih 20. stoletja. Odtlej je receptura tradicionalna, a še vedno ne povsem znana. Vsak ponudnik jo kreira na nekoliko drugačen način, jo pa v splošnem zaznamujejo: naravne sestavine, hrustljavo zapečena orehova skorjica prelita s čokolado, posuta z orehi in polnjena s svežo smetano. Mimogrede, oktobra smo tam lahko ujeli kulinarični festival ROL.CE & VIN.CE!

Spoznajte svetovno popotnico Almo!

Nazaj v mestnem jedru lahko sredi Krekovega trga pozdravite še kip Alme M. Karlin v naravni velikosti. Poliglotka in ena največjih svetovnih popotnic vseh časov, ki je bila prenapredna za svoj čas, je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet!

Obiščete lahko tudi Almino hišo – dom neustrašne Celjanke. Če ob izletu na Celjsko kočo skrenete na pravo pešpot, vas 183 visokih stopnic popelje do hiše na Pečovniku, v kateri je proti koncu svojega razburljivega življenja živela s prijateljico Theo. Več o njej se lahko naučite tudi v že zgoraj omenjenem Tehnoparku ali pa v Pokrajinskem muzeju ujamete razstavo o njej z naslovom Poti.

Okusi Celja – za kulinarične navdušence

Zavod Celeia Celje je v sodelovanju s petimi partnerji predstavil prvi celovit produkt na področju gastronomije v Celju. Pod krovno blagovno znamko Okusi Celja (Taste Celje) celjski chefi ponujajo sodobne kulinarične kreacije z okusi srednjega veka. Chefi so se z vsem spoštovanjem do kulinarične tradicije srednjega veka, v katerem je svoj neizbrisen pečat v Celju pustila plemiška in vladarska družina Celjskih grofov, lotili odkrivanja okusov, s katerimi je najpomembnejša dinastija z našega širšega geografskega območja navdušila še tako zahtevno evropsko visoko plemstvo.

Nastale so sodobne kulinarične kreacije, ki, tako kot pojedine na grajskih mizah, brbončice razvajajo z dobrotami z domačega vrta in bližnjega gozda, svežimi lokalnimi sestavinami ter neskončno različnimi kombinacijami okusov ter vonjav. Za popolno doživetje vam jih bodo kuharski mojstri postregli na ploščah narejenih iz avtohtonih vrst lesa (oreh, bukev, češnja, javor …). Podobno kot v srednjem veku, pa bo vaše kulinarično izkušnjo obogatila še mehkoba in toplina unikatnega lesenega jedilnega pribora. Več o projektu najdete TUKAJ. 

Poleg prvega celovitega gastronomskega produkta pa je novost v Celju tudi Kulinarični potep do Drevesne hiše, ki predstavlja bogatenje programskih vsebin v Drevesni hiši Celje, največji tovrstni hiši v Sloveniji. Ljubitelji narave in mestnega gozda se tam lahko opremite s pohodniškim nahrbtnikom, napolnjenim z okusnimi in svežimi lokalnimi delikatesami, sezonskim sadjem, sladico in pijačo. Mmm, dober tek!

Oddih na Celjski koči

Na Celjski koči vam zagotovo ne bo dolgčas. Tja se lahko dvignete s kolesom (tudi električnim), na griču pa najdete številne gozdne poti, pa tudi odlično gostinsko ponudbo. Na njihovem smučišču pozimi najdete odličen poligon za začetnike. Ob vznožju smučišča je tudi pustolovski park s poligonom plezalnih elementov, ki so razpeti med krošnjami. Poleti pa na smučišču odprejo drčo z napihljivimi tubami in bobkart – letno sankališče, po katerem se s hitrostjo do 40 kilometrov na uro (zavirate lahko sami) podate po 800 metrov dolgi progi. Imajo celo zipline, ki vodi s Celjske koče do Grmade in nazaj. Na sredi poti ne pozabite pozvoniti na zvon želja!

FOTO: Maja Fister, TIC Celje

PREBERITE ŠE: Maribor in 10 stvari, ki jih morate preizkusiti v vijoličnem mestu

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.