Coronavirus: Tako alarmantna je situacija v Aziji, pravijo slovenski turisti, ki so trenutno tam

Ne mine dan, da ne bi slišali, omenili ali prebrali besede coronavirus. Epidemija je vse večja, prav tako pa tudi medijski preplah. Kakšna je resnična situacija po azijskih državah, smo povprašali Slovence, ki trenutno potujejo po njih.

Coronavirus je popolnoma ohromil ter odrezal od sveta Kitajsko, vse bolj razširjen pa je tudi po drugih državah. Preplah je tako prisoten po celem planetu. Še posebej zaskrbljujoča pa je seveda azijska celina. Ker je trenuten letni čas nadvse priljubljen ravno za skok tja, se je veliko turistov znašlo v precej zoprni dilemi. Še pred izbruhom virusa so namreč načrtovali potovanje. Kupili letalske karte in rezervirali prenočišča, sedaj pa jih je coronavirus popolnoma prestrašil. Kako hudo je? Kaj storiti?

Ostati doma?

Kot je mogoče razbrati iz zadnjih medijskih poročil, coronavirus ni nikakršna šala temveč resna situacija. Zaradi katere so Kitajska pa tudi druge države že bile primorane sprejeti drastične ukrepe. Širitev virusa je zaskrbljujoče hitra, število okuženih bliskovito narašča in okvirji epidemije se hitro širijo. A svet se (vsaj zaenkrat) še ni ustavil in življenje v Evropi še vedno poteka po ustaljenih tirnicah. Če pa v kratkem nameravate zapustiti varno gnezdo Evrope ter odpotovati v Azijo, je prej seveda dobro preveriti situacijo. Namesto vas smo jo preverili kar mi in stopili v kontakt s Slovenci, ki trenutno počitnikujejo v azijskih deželah.

Kambodža in Laos

“Virus je izbruhnil v času, ko sem potovala skozi osrednji Vietnam in takrat vsaj med backpackerji temu ni nihče pripisoval resnejšega pomena,” nam je na vprašanje, kakšna je trenutna situacija, odgovorila Katja Kozlevčar, ki trenutno počitnikuje na Laosu. “Tisti, ki so leteli domov so si za na letališče kupili maske, sicer pa si redko srečal turista, ki jo je nosil. Ko sem dober teden dni kasneje prispela v Ho Chi Minh je bila zadeva že nekoliko resnejša in so tisti, ki bi se morali po dopustu za kitajsko novo leto vrniti nazaj na Kitajsko, preklicevali svoje lete in namesto tega leteli kam drugam po Jugovzhodni Aziji,” pojasnjuje Katja, ki je svojo pot iz Vietnama nadaljevala proti Kambodži.

“Prečkanje meje s Kambodžo je bilo v smislu virusa povsem nemoteno, nihče ni pregledoval ničesar. V Kambodži ni glede tega bilo nobene panike in čeprav sama zaradi prehlada kašljam, se nihče ni obregnil ob to oziroma čudno gledal. Iz mesta Siem Reap sem nato z družbo Vietnam Airlines letela v Luang Prabang v Laosu, kjer ponovno ni bilo nobenih pregledov. Letalo je bilo sicer skoraj prazno, ampak temu lahko pripišemo več drugih razlogov, med drugim tudi visoko ceno karte,” nadaljuje popotnica. “V Laosu, tako kot drugod, pa domačini nosijo maske, predvsem zaradi onesnaženosti in ogromno prahu v zraku, saj je večina cest makadamskih. V pogovorih z drugimi popotniki se v večini strinjamo, da gre za virus, ki ne ogroža mladih in zdravih, zato mu nihče ne posveča prevelike pozornosti. Tu smo, da izkusimo drugo kulturo, doživimo ljudi in nove kraje in zaenkrat nas ni nič strah,” pove Katja, ki do sedaj na tem potovanju ni imela nobene slabe izkušnje.

Potovanje po Vietnamu

Po Vietnamu, ki turiste skrbi predvsem zaradi neposredne bližine Kitajske, je potovala tudi Maruša Kerec, radijka z Vala 202. “Ko sem 17.1. prispela v Vietnam, se o virusu še ni veliko govorilo. Maske in poslikane rute pa domačini tu nosijo že tako in tako. Zaradi onesnaženosti zraka. Na dopustu si pač odklopljen in ne veš kaj se dogaja po svetu,” je opisala situacijo ob svojem prihodu. “Čez kak teden ali dva pa se mi je zdelo, da paniko delajo predvsem mediji. Med ljudmi (niti v pogovornih) ni bilo zaznati panike ali pretiranih skrbi. Roke si je v vsakem primeru priporočljivo umivati in primerno poskrbet zase, ne glede na to kje si,” opozarja.

A sicer ni bila zaskrbljena. Situacija pa se je kasneje malce zaostrila. “Domačini so se potem čez čas ob širjenju virusa začeli hvaliti, da smo varni. Zaprli so mejo in Kitajcem ne dovolijo vstopa v državo. Kitajske državljane so zavračali tudi v hotelih, muzejih ipd. Samo v enem resortu pa nas je pričakalo obvestilo, da bodo, če dovolimo, dezifincirali sobe in nas opozorili naj si umivamo roke. Na letališču je bila ob odhodu iz Vietnama občutna razlika v primerjavi s prihodom. Maske smo nosili vsi! Niso nas pa nič dodatno opozarjali ali dodatno preverjali,” razloži Maruša, ki se je brez zapletov pred manj kot tednom dni vrnila v Slovenijo. Dodaja še, da se po njenem mnenju lahko mirno in brez skrbi podate na vietnamsko avanturo. Z nekaj zdrave preventive, seveda.

Kako pa je na Tajskem?

Potovanje po Kambodži, Laosu in Vietnamu zaenkrat poteka popolnoma normalno, medijski preplah pa je nedavno omenjal tudi prve okužene na Tajskem. Preverili smo, kakšno je tamkajšnje stanje. “Iskreno, tu trenutno nimamo občutka, da se ljudje česa bojijo,” nam je s Tajske sporočila turistka Renata Volk. “Nekateri turisti nosijo maske, ampak zelo redki. Na letališču v Istanbulu sta pred petimi dnevi na 10 potnikov recimo dva nosila masko. Na letalu do Bangkoka pa je bilo prisotnih kar nekaj Azijcev in posledično je iz strahu masko nosilo več ljudi. Na letališču Bangkok pa naju (s sopotnikom op.a.) ni nihče posebej preveril. Še največ varnostnih ukrepov in preverjanja sva doživela v Chiang Maiju, ko sva prišla z nočnega vlaka,” razloži Renata, ki še pove, da so potnikom tu preverjali temperaturo, vagone pa so tudi razkuževali. Opremo za preverjanje sta Slovenca opazila tudi na letališču v Bangkoku, a še ni bila v uporabi.

Na Baliju nobenih izrednih razmer

Z Balija pa se nam je javila Ana Šček. Pravi, da se coronavirus na otoku sicer omenja, ni pa zaznati večjega preplaha. “Ni ga predvsem zato, ker so meje s Kitajsko trenutno zaprte. Nekateri ljudje nosijo maske, a večinoma iz drugih razlogov, kot je na primer smog na cestah. Ker se večinoma prevažajo na motorjih in so izpostavljeni prahu,” razloži Ana, ki brezskrbno uživa na indonezijskem otoku. Nasprotno pa imajo težave kitajski državljani. “S fantom sva spoznala Kitajca, ki se trenutno sploh ne more vrniti domov v Kitajsko. Zaradi trenutne coronavirus situacije pa na srečo ni rabil niti podaljševati vize za Bali,” še pove Ana Šček.

UPDATE: Kot nam je sporočila uporabnica Facebooka Tejko Smejko, ki se je ravno vrnila s Tajske, tudi na letališču v Bangkoku že merijo telesno temperaturo potnikov. Maja Vidner pa pravi, da to počnejo tudi že na letališču za otok Mavricij. Tudi mnogi drugi uporabniki Facebooka so nam pisali, da na mnogih letališčih potnikom merijo temperaturo. Danes, 13.2. pa je Vietnam po poročanju 24 ur odredil karanteno za več vasi z več kot 10 000 prebivalci.

Previdnost torej ni odveč. Za potovanje je priporočljivo s seboj vzeti masko za obraz in razkužilo, svetujejo v zdravstvenih ustanovah. A za paniko zaenkrat ni nobenega razloga. Kjerkoli že boste, vam želimo miren dopust in varno pot!

Če pa bi v trenutni situaciji vseeno raje počitnikovali v Evropi, kliknite TUKAJ in poiščite dopust po svoji meri.

Če se tudi sami trenutno nahajate v Aziji, bomo veseli vaših vtisov v zvezi s coronavirusom. Pišite nam na eva@vandraj.si. Informacije lahko sporočite tudi v naš Facebook nabiralnik. Vse novice bomo ažurno dodajali v članek.

Foto: Unsplash

Preberite še: Top 20 popotniških destinacij za 2020 po izboru ekipe Vandraj

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.