Enostavni nasveti za nepozabna potovanja z otroki

Inga Batur je avtorica nagrajenega bloga o družinskih potovanjih CoolkidzCooltrips, kjer na zabaven način opisuje prigode s popotovanj po Sloveniji in tujini ter deli nasvete na podlagi trdo prigaranih izkušenj – kar te ne ubije, te krepi, ali kako že. O svojih dogodivščinah piše tudi za številne druge spletne medije, kot so Huffington Post, Mamalode, Scary Mommy. Prepričana je, da morajo biti družinska potovanja zabavna, drugače se ne splačajo. In čisto po tihem si želi, da bi lahko eno leto pohajkovala po svetu s svojima dvema puncama in možem, ki ne gre nikamor brez 20 kilogramov fotografske opreme.

Ingo najdeš na Facebooku in Twitterju

IMG_3444_manjsa

Enostavni nasveti za nepozabna potovanja z otroki

»Ne, otrok ničesar ne spremeni. To samo drugi preveč komplicirajo. Se bo že prilagodil.« To je bilo moje prepričanje o potovanjih, spanju, življenju z otrokom nasploh, ko sva izvedela, da pričakujeva. »Tudi z otrokom bova potovala, pač malo drugače, a bo šlo.« Potovanja so najina strast in predstavljajo čudovite izkušnje, zakaj jih torej ne bi delila z osebo, ki nama je v trenutku postala cel svet.

Dobesedno. Kajti ko sva hčerko pripeljala domov, se je moj ogromen svet postavil na glavo in skrčil na to drobceno bitje. Imela sem občutek, da so mi strokovnjaki zaupali plutonij. Komaj sem jo upala dvigniti iz zibelke in previjanje je trajalo kot da jo pripravljam za podelitev oskarjev. O kakšnem potovanju sploh nisem razmišljala, saj je bil že izlet do trgovine bolj zapleten, kot priti ven iz krožnega križišča sredi velemesta. Toda k sreči sem po nekaj mesecih treninga, ob petem previjanju plenic tisti dan, začela razmišljati, da bi mogoče le lahko nekam šli.

Zberite pogum

Vprašanje je bilo, kako in kam. Katera država ima najboljše zdravnike, ki bi se lahko v trenutku zbrali in pozdravili mojega otroka? Koliko stane, če najamemo kombi, ker potrebujem čisto vse, kar imamo v otroški sobi? Koliko časa potrebujemo do doma? Saj je Slovenija tudi dovolj lepa, kaj pa če ostanemo samo pri dnevnih izletih? Kdaj bi šli, zdaj je premajhna, rastejo ji zobje, vedno je bilo nekaj… Dokler enostavno želja ni bila premočna, toliko so naju srbeli podplati, da sva zbrala pogum in odpravili smo se na prvo družinsko popotovanje v Francijo.

Ta dogodivščina naju je naučila vsega, kar sva morala vedeti in nikoli več ponoviti. Želite spoznati skrivnosti potovanja z otroki? Tukaj je nekaj enostavnih nasvetov, ki so se pokazali točni na vsakem potovanju, tudi kasneje, ko se nam je pridružila naša druga članica.

Tri stvari brez katerih nikoli ne gre

Morda mi ne boste verjeli, toda potovanje z otroki je odvisno samo od vas. Ne glede na to, kako in kje ste potovali prej, zagotovo ste vedno vzeli s seboj dovolj denarja, potni list in morda turistično zavarovanje. No, ko se na pot odpravljate z otrokom, potrebujete nekaj več denarja, potne liste (veliko sreče pri fotografiranju enomesečnega otroka) in odlično turistično zavarovanje. To se osnove. Toda ob otroku kmalu ugotovite, da je poleg njega najbolj pomembna stvar, ki jo nikakor ne smete pozabiti, izgubiti ali težko priti do nje – otrokova najljubša igrača. To pa so izkušnje.

IMG_0497

Manj je vedno več

Seveda, boste morali spakirati oblačila. Moj nasvet je, da takoj, ko jih postavite v kovček, eno tretjino vrnete nazaj v omaro. Otrok ne potrebuje vseh svojih igrač in pripomočkov, niti ne potrebuje celotne zimske in poletne kolekcije.

Obvezno vzemite s seboj nekaj zdravil, vendar zgolj in samo tista, ki ste jih otroku že kdaj dali, ne pričakujte najhujše od najhujšega. Če se bo to le zgodilo, se pač takrat s tem ukvarjajate in imejte turistično zavarovanje, ki vam bo pri tem najbolj v pomoč.

In čeprav midva obožujeva raziskovanje novih krajev, hrane in vsega kar se nama ponuja, pri otrokih ne želiva pretiravati in greva raje počasi. Po navadi v kovček postavim tudi njuno najljubšo hrano za zajtrk in večerjo, če se je tam, kamor gremo na da dobiti. Želiva, da imata nekaj, kar ju spominja na dom in na rutino, ki se je seveda na potovanjih ne držimo tako zvesto.

Adijo rutina

Rutina je super, ko si doma, toda na potovanjih naj bo malo bolj zrahljana. Kakšen sladoled več, uro kasneje v posteljo, poležavanje, sendvič namesto juhe… Vi pa morate biti veliko bolj zabavni in sproščeni. Meni je to težko, ampak vedno znova vidim, da drugače nihče ne uživa, potem pa je vse skupaj brezveze. Zato, če lahko doma pustite, kakšno igračo več, vzemite s seboj vse zaloge humorja, ki ga premorete. Potrebovali ga boste. Zagotovo.

_IGP0020

Pozabite vodiče in poslušajte sebe

Zame se je vsako potovanje vedno začelo z izvodom Lonely Planet-a. Tudi naše prvo, ki je bilo sicer bolj kot načrtovanju potovanja podobno planu za invazijo Francije. Kljub temu sem bila prepričana, da sem naše doživetje otroku primerno načrtovala, toda po dveh dneh drvenja in slabe volje, sem vrgla stran vse vodiče in potovali smo po občutku. Izakazlo se je, da grejo najbolj skupaj ena zanimivost na dan, sladoled in igrišče.

Na začetku mi je bilo sicer popolnoma nepredstavljivo, da se v mestu kot je Dunaj, zgolj sprehodim po centru, ko pa bi lahko videla vse muzeje, ki jih omenja vodič, če bi bila tu sama. Vendar so me naša  potovanja naučila, da je bolj zabavno, če uživaš trenutku, piješ kavo na starem trgu, loviš otroke po parku, si izmišljuješ zgodbice, s katerimi oživiš stavbe, ki jih opazujete… Skupaj gremo pogosteje v živalski vrt kot v muzej, na grad namesto v galerijo, ali pa se cel dan igramo na plaži namesto, da se gnetemo v starem jedru ene izmed evropskih prestolnic. Toda to ne pomeni, da se omejujemo na le družini prijazne destinacije. Ne, naučili smo se, kako kraje, ki jih želimo obiskati, prilagoditi nam in željam vseh štrih članov družine.

Kljub temu priznam, da sem narobe razmišljala. Otrok spremeni vse. Tudi če ne kompliciraš. Svet nikoli več ni isti. Toda prilagajamo se vsi, eden na drugega, a v potovanjih smo našli dovolj prostora, da nam vsem ustrezajo. Sedaj sem trdno prepričana, da ima potovanje z otroki toliko prednosti za celo družino, da je škoda, če bi jih zamudili.

Foto: Nikica Batur

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.