Hrvaška vas, kjer stare hiše prodajajo za eno kuno

Hrvaška vas Legrad se sooča z odseljevanjem prebivalcev, zato so ponudili možnost za nakup 19 zapuščenih hiš po ceni ene kune. Doslej so jih prodali 17, je potrdil župan občine Ivan Sabolić za Reuters.

Reuters je sicer že poročal o prodaji “hiš za drobiž” pri naših sosedih. V občini Legrad na severozahodu Hrvaške, blizu sotočja Mure in Drave ob madžarski meji leži hrvaška vas, kjer so prazne in zapuščene hiše ponudili za eno kuno, torej 13,3 centa.

Zanimanje za hiše blizu sotočja Mure in Drave tudi med tujci

To so storili, da bi povečali število prebivalcev kraja, ki se sooča z odseljevanjem. Doslej so prodali 17 hiš. Po objavi zgodbe so interes za življenje v Legradu izrazili tudi v Rusiji, Ukrajini, Turčiji, Kolumbiji, Argentini, Indiji in na Nizozemskem.

Za prodajo zapuščenih objektov, med katerimi so tudi ruševine brez oken in vrat, so se odločili lani. V občini imajo nekaj več kot 2200 prebivalcev, kar je dvakrat manj kot pred 70 leti.

Taktika, ki je delovala tudi na Siciliji

Da je prodaja starih in zapuščenih hiš za manj kot en evro prinesla pričakovane rezultate, so pokazali primeri nekaterih vasi na italijanski Siciliji. Te so znova zaživele po prihodu mladih družin, o čemer so pred časom poročali svetovni mediji, kot sta CNN in BBC.

To so pogoji za nakup

Za nakup hiše za eno kuno je treba izpolniti določene pogoje. Posamezniki in družine morajo biti mlajši od 40 let, ne smejo biti lastniki nepremičnin. Občina poleg tega zahteva, da so kupci plačilno sposobni, nekaznovani in pripravljeni živeti v tem delu Hrvaške. Občina ponuja pomoč za obnovo hiš v višini 35.000 kun ali nekaj manj kot 4700 evrov. Obenem v Legradu napovedujejo, da bo kmalu na prodaj še nekaj hiš.

Prebivalci Legrada se medtem veselijo, da bodo kmalu imeli nove sosede, a obenem priznavajo, da bi se nekoliko težje navadili na tujce, ker se, kot menijo, ne bi razumeli zaradi jezikovnih ovir.

Eden od novih lastnikov iz Hrvaške je povedal, da so imeli veliko administrativnega dela, preden so kupili hišo. Gradbena dela še potekajo, a je družina srečna, da niso več podnajemniki.

Foto: Unsplash (simbolična fotografija)

PREBERITE ŠE: BLED in top 10 idej za malo drugačno dogodivščino

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.