“Stanovanje v Ljubljani sva brezplačno zamenjala za vilo z bazenom v Provansi!” #INTERVJU

Si predstavljate, da bi si lahko privoščili sanjske počitnice v Provansi, v vili z bazenom? Lahko si jih! Kako? Sanja Cvitić se je pred leti zaljubila v Home exchange, potovanja z menjavo nepremičnin. Kako to izgleda in kje vse je bila, je razkrila v našem intervjuju.

Sanja Cvitić, kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? 

Sem ženska, mama in partnerka, ki obožuje kavo, pisanje in potovanja. Pišem blog www.trideseta.com , kjer lahko najdeš vse od nasvetov za lažje in enostavno življenje, osebne izpovedi o materinstvu, osebni rasti in potovanjih. Predvsem o slednjih rada pišem, še raje pa jih živim in ustvarjam spomine. S svojo družino najraje potujem preko Home exchange skupnosti, katere smo tudi ambasadorji v Sloveniji. Home exchange v grobem pomeni, da gremo za določen čas v hišo nekoga drugega, oni pa pridejo k nam.

Kdaj/kako/zakaj ste se navdušili za Home exchange? 

Kriv je pravzaprav radijski voditelj Andrej Karoli. No, ne on direktno, ampak članek v katerem je razlagal, kako z družino pride z menjavo svojega doma do poceni luksuznih počitnic. Mislim, da so bili omenjeni Havaji, ostalih podrobnosti pa se ne spominjam več. S partnerjem sva takoj zagrabila in se »za foro« včlanila, ne dolgo za tem pa sva že prejela prvo prošnjo za menjavo doma, in sicer iz Bretanije v Franciji. Spogledala sva se in si rekla, »Zakaj pa ne?«. In tako se je vse skupaj začelo. Bolj kot sva brskala po tem, kam bi še šla, bolj naju je tak način potegnil vase. In tako sva tri mesece kasneje opravila kar 7 Home exchange menjav. Od takrat naprej redno potujemo na tak način. Ko enkrat začneš, je težko nehati.

Kako izgleda Home exchange? 

Home exchange ali menjava doma je način potovanja in pravzaprav postane način življenja, ko ga enkrat spoznaš. Verjetno poznate film The Holiday, kjer Kate in Cameron zamenjata svoji domovanji preko Home exchange-a. No, vse to dejansko deluje tudi v resničnem življenju! Ko enkrat postaneš član, si na portalu ogledaš željene hiše, določiš datum potovanja in pošlješ »request« – prošnjo za menjavo. Potem pa (po)čakaš na odobritev. Na začetku je priporočljivo poslati vsaj nekaj prošenj in počakati vsaj en teden na odgovor. Če v mislih nimaš točne destinacije pa lahko enostavno počakaš na ponudbe drugih, in teh ni malo, verjemi. Ko se dogovoriš za menjavo, klikneš »exchange confirmed« in potem – čakaš na menjavo. Z lastniki hiše, kamor greš, se dogovoriš za prevzem ključev (ponavadi komunikacija poteka preko zasebnih sporočil na portalu) in ostale podrobnosti (v navadi je, da lastnik pošlje dokument – navodila hiše, kjer so zapisane vse podrobnosti, ki jih moraš vedeti). Tudi, če je potrebno zaliti vrt ali nahraniti mačko. Pri prvih menjavah, sva se z vsemi predhodno slišala preko video klica.

Kako postaneš član? 

Da lahko postaneš član Home exchange skupnosti, moraš imeti najprej v lasti nepremičnino (lahko je stanovanje, hiša ali pa vikend). Portal si lahko pred zakupom članarine dobro pogledaš, tako, da vidiš način njihovega delovanja in pogojev, pred zaključkom prve prijave, pa plačaš letno članarino, ki znaša 150 dolarjev. Če v tem letu ne opraviš nobene menjave, naslednje leto ne rabiš plačati članarine. V to je vključena tudi njihova 24urna podpora in zavarovanje, v primeru, da bi šlo karkoli narobe. Pa še to, dlje časa, kot si član, manjšo imaš članarino. Prijaviš se lahko na njihovi spletni strani. Preko mojega linka dobiš še dodatnih 250 točk, ki jih lahko koristiš pri naslednji menjavi.

Predstavljaj si, da bi imel/a zastonj vse nočitve, ki jih v enem letu opraviš preko Bookinga ali katerega drugega ponudnika. Potem lahko res rečeš, da potuješ praktično zastonj. Mi v povprečju za eno nočitev preko Bookinga zapravimo ravno toliko, kot nas pride letna članarina. Da o ostalih ugodnostih ne govorim.

Morate svoje stanovanje zamenjati na isti termin?

Ne. Menjave se lahko opravijo na različne načine. Lahko se opravi po dogovoru istočasno (simultaneous), v različnih terminih (non-simultaneous) ali pa celo tako, da pride nekdo k vam, takrat ko ste vi doma (host exchange). Potem pa je tu še en način in sicer menjava s točkami GuestPoint exchange. Pri taki menjavi na nek način svoje bivanje plačaš s točkami. To pride v poštev takrat, ko si tvoji gostitelji ne želijo v tvoje stanovanje, svojega pa vam vseeno oddajo v zameno za točke. Se sliši komplicirano? Pa v resnici ni.

Nekaj točk dobiš že ob sami prijavi, potem pa z vsako menjavo, ko nekdo pride k tebi, ti pa k njemu ne – dobiš točke. Točke se zbirajo na dan, torej na nek način vrednotijo koliko točk na dan je vredno tvoje stanovanje. Vrednost tvojega stanovanja ali hiše ti določi Home exchange ob registraciji in upošteva velikost stanovanja, ter lokacijo.

Koliko vnaprej se dogovorite za zamenjavo?

Vse je stvar dogovora med člani. Lahko se dogovoriš en vikend vnaprej (tako, kot smo se npr lani decembra za Graz), par mesecev (najbolj pogosto) ali pa celo za eno leto vnaprej (to je pogosto pri tistih, ki opravljajo dolgotrajne menjave – longterm exchange). 

Mora biti vaše stanovanje primerljivo s tistim, ki ga menjate? 

Ne. Lahko menjaš stanovanje za hišo z bazenom in obratno. Midva sva npr. zamenjala stanovanje v Ljubljani, za vilo z bazenom v Provansi, hišo z vrtom v Parizu,..

Kako se počutite, ko so v vašem domu tujci, vas ni nič strah, da bi kaj zmanjkalo….? 

Iskreno naju je bilo pred prvo menjavo malce strah, pa ne zato, ker naju je skrbelo, da bi naju okradli, ampak, ker nisva vedela, kaj pričakovati. Z nekaterimi se nikoli ne srečaš v živo, zato sva pred prvo leto pred  menjavami vedno opravila video klic. Vsi, ki sva jih do zdaj spoznala, so srčni ljudje, ki imajo enake vrednote, druži nas pa predvsem ljubezen do potovanj. Namesto, da te skrbi, da bi te okradli, se raje vprašaj, zakaj bi te okradel nekdo, ki ti je odprl vrata svojega doma. Če te še vedno skrbi, lahko določene stvari, ki ne želiš, da jih uporabljajo/vidijo, zapreš v posebno sobo in enostavno zakleneš vrata. Do zdaj so povsod puščali svoje osebne stvari, tudi računalnike, saj v principu Home exchange deluje na iskrenosti in zaupanju. No, seveda veš, kdo pride, saj menjavo lahko opravijo samo registrirani člani, ob kakršni koli težavi, pa se lahko obrneš na njihov support, ki je na voljo 24/7. Ko (če) se znebiš miselnosti »V moji postelji pa že ne bo noben spal«, »brskal mi bo po omarah« in »ukradel mi bo televizijo«, si odpreš vrata v svet, dobesedno. In s tem tudi izgovor »potovanja so draga« hitro odpade.  

Ste imeli kakšno slabo izkušnjo?

Zaenkrat še ne.

Kje vse ste že bili? 

Preden sva postala starša, smo skupaj s kužkom prepotovali Francijo (menjave smo imeli v Annecy-ju, Parizu, Guer-u v Bretaniji, Nici, Provansi in Ligletu), kjer smo imeli povsod hiše z vrtom. Pot smo zaključili z menjavo v Italiji, v bližini Firenc. Naslednja leta sva potovala po Irskem, v Cornwallu, šla sva tudi na morje v bližnjo Hrvaško, spala pa sva tudi na čudoviti Amalfijski obali v Italiji. 

Ko se nama je pridružila hči, smo že pred njenim prvim letom odšli na potovanje v bližnjo Madžarsko. Zaradi celotne situacije po svetu, smo predlani bolj »počivali« s potovanji, lani pa nam je celo uspelo narediti nekaj menjav. Bili smo na jezeru Como v Italiji, na Bavarskem v Nemčiji, na Madžarskem in v Gradcu. Letos pa nas že čakajo novi plani..

Kaj so največje prednosti Homeexchange-a?

Največje prednosti Home exchange-a so udobje doma, kjer je na voljo vsa oprema, kot si jo vajen doma (oprema v kuhinji, dobre postelje, otroška oprema, avto – po dogovoru), dostopnost (hiše domačinov so ponavadi na boljših lokacijah), domačnost in seveda cenovna ugodnost. Zaradi Home exchange-a si lahko privoščimo počitnice na luksuznih lokacijah in predvsem daljše, kot bi si jih lahko sicer. 

Kaj so slabosti?

Povem, ko jih bom opazila. Ok, morda le ta, da si želiš zaradi ogromne izbire pustiti službo in samo še potovati.  

Kam planirate na naslednji oddih?  

Trenutno imamo že dogovorjeni menjavi v Bratislavi in na Dunaju, kamor se bomo odpravilli spomladi.

Sanja Cvitić ustvarja tudi na Instagram profilu, kjer jo lahko vprašate še več o Home exchange izkušnjah. 

Foto: Sanja Cvitič, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: INTERVJU s pobudnico Bralnih popotovanj: “Knjige odstrejo nekatere dimenzije, ki jih med obiskom destinacije lahko spregledaš.”

Sanja Cvitić

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.