Ko našo prestolnico preplavi ljubezen: LUV fest 2024

LUV fest, festival ljubezni, umetnosti in vandranja, ki v Ljubljani poteka od 8. februarja do 12. marca, se počasi preveša v drugo polovico. Ljubezen je povsod okrog! Poleg številnih koncertov, razstav in predstav prinaša številna zanimiva vodstva na temo ljubezni. Katerih se lahko še udeležite? 

Ljubezen je preplavila Ljubljano. LUV fest je festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja, ki se v Ljubljani odvija od 8. februarja, ko se spominjamo Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, pa vse do 12. marca, ko se ženijo ptički.

Dogajanje v mesecu ljubezni v Ljubljani

V času festivala si boste lahko:

 • spočili oči na svetlobnih instalacijah, ki bodo spremljale vaše sprehode po Ljubljani,
 • privoščili malce kulturnega razvajanja na koncertih, razstavah in performansih,
 • na ustvarjalnih delavnicah naredili čudovit izdelek,
 • ustvarili nepozabne spomine s fotografiranjem na foto točkah po mestu,
 • privoščili kulinaričen zalogajček, vezan na temo festivala.

S festivalom LUV fest slavimo ljubezen do naše kulture, do naše dediščine, do slovenske besede. Pod skupno krovno temo ljubezni potekajo številni kulturni dogodki v mestu, pa tudi zanimiv spremljevalni program. Gre za festival vseh žanrov za vse generacije. Ljubljana v času festivala postane prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur.

Tematsko vodenje po Ljubljani

Ljubljanske zgodbe o ljubezni, vodenje po Ljubljani

Ste se kdaj vprašali, kakšne ljubezenske zgodbe so se odvijale v starem mestnem jedru Ljubljane? Ali zakaj je gregorjevo povezano z zaljubljenci? Pridružite se nam na vodenju in izvedeli boste vse to in še veliko več ter se posladkali s sladkim presenečenjem.

TIC, vsak torek, petek in soboto ob 16.30

Vodstvo mladi Ivan Tavčar in lepa Emilija Terpinc

Spoznajte zgodbo mladega Ivana Tavčarja, ki je hrepenel po Emiliji Trpinc in prizadevanjih njenega očeta, da mlademu snubcu zagreni življenje.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, 2. 3. ob 11.00

Vodstvo izbrana poglavja iz zgodovine ljubezni 20. stoletja

Kaj priča o ljubezenskih zgodbah, ki bi se morda spisale, če jih ne bi prehitro prekinila 1. svetovna vojna? Ali ste vedeli, da je bil Bled izbran kot lokacija za kraljevske medene tedne? Pridružite se nam na sprehodu po izbranih poglavjih iz zgodovine ljubezni in spoznajte nekaj ljubezenskih vinjet.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 3. 3. ob 11.00

Vodena tura z mladimi po LGBTIQ+ Ljubljani

Sprehodite se po mestu z LGBTIQ+ mladimi iz Društva Parada ponosa in v duhu LUV festa 2024 spoznajte drobce zgodovine LGBTIQ+ skupnosti in gibanja pri nas, obiščite ikonične lokacije, ki so krojile zgodovino, in spoznajte aktualno stanje LGBTIQ+ aktivizma v Ljubljani.

Mestna hiša, 5. 3. ob 16.00

Vodstvo o ljubezni na razstavi človek in čas: prvih 100

Na vodenem ogledu po novi stalni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja bodo izpostavljeni predmeti na temo ljubezni, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo.

Slovenski etnografski muzej, 7. 3. ob 18.00

Delavnica ljubezen in šport

Ste že slišali za zimske olimpijske igre, ki so leta 1984 potekale v Sarajevu? Vam je šport ljub? Pridružite se nam na družinskem raziskovalnem ogledu naše občasne razstave in spoznajte športne uspehe in zgodbe olimpijskih medalj. Ter na ustvarjalni delavnici izdelajte čisto svojega Vučka.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 9. 3. ob 11.00

Vodstvo usodni pogledi

Ob umetninah Narodne galerije se boste poglobili v antične ljubezenske zgodbe, ki so v svoji silovitosti, neposrednosti in nenavadnosti odmevale v slikarstvu od renesanse naprej.

Narodna galerija, 10. 3. ob 11.00

Vodstvo mojstrstvo Plečnikovih mojstrov

Jože Plečnik je bil perfekcionist, najprej do sebe, nato pa do vseh, ki so z njim sodelovali. Sodeloval je z množico različnih obrtnikov, mojstre je seznanjal z novimi tehnološkimi postopki in jih izučil, da so bili sposobni izvesti njegove zamisli do najmanjše podrobnosti.

Plečnikova hiša, 12. 3. ob 17.00

Kaj vse se v okviru LUV Fest še odvija v Ljubljani, si lahko pogledate TUKAJ

 

Foto: Marko Delbello Ocepek

Uradno je: TO so letos najboljši krofi v Sloveniji!

Znani so zmagovalci tekmovanja Naj krof Slovenije 2024! Ste jih že preizkusili?

V organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije je že četrto leto zapored potekal izbor za Naj krof Slovenije 2024. Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2024 in Naj inovativni krof Slovenije 2024 je letos isti: BIC (Biotehniški izobraževalni center) Ljubljana, smer slaščičarstvo.

Zmagovalci posameznih kategorij

Naj klasični krof Slovenije 2024

Prvo mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo
Drugo mesto: Kavarna in slaščičarna Marelica, Romana Oset s.p., Celje
Tretje mesto: Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto (dijakinja Janja Lapuh)

Naj inovativni krof Slovenije 2024

Prvo mesto: BIC Ljubljana, smer slaščičarstvo (slivovo polnilo in meringa piva in suhega cvetja)
Drugo mesto: Istrabenz Turizem (citrusova krema z meringo melise in belo čokolado)
Tretje mesto: Atlantida Rogaška (integralna moka z jabolčnim polnilom in praženimi lešniki)

Inovativni krofi s korenjem, ingverjem, jurko ali tartufato!

Med inovativnimi krofi so ponovno največ pozornosti komisije vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. pomarančo, korenjem, ingverjem, kurkumo, bučo, bobom, slano karamelo, pivsko meringo, posušeno vrtnico, jurko, tartufato … Pri ocenjevanju so sicer upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo in okus.

Naj krof Slovenije – najslajši izbor, ki se je rodil med pandemijo

Dogodek je nastal v koronskem obdobju, ko so bile turistične kapacitete zaprte, Zbornica pa je s prireditvijo želela vseeno izvesti gostinski dogodek in s tem poskrbeti za vsaj malo dogajanja v panogi.

Zmagovalca izbrali med 30 prijavljenimi

Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mednarodni ocenjevalec WACS, Alenka Kodele, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na BIC Ljubljana ter Urška Strnad, vodja gostinstva Gostinsko podjetje Trojane. Komisija je izbirala med okoli 30 krofi ter ponovno imela imela zahtevno delo, saj so bili številni krofi ne le lepi, temveč narejeni z veliko domišljije.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept za krofe, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To so dnevi, ko lahko muzeje in galerije obiščete brezplačno

V Sloveniji imamo številne zanimive muzeje in galerije, ki so vredni obiska. Ne le za tuje turiste, ampak tudi – če ne kar predvsem – za nas! Vstopnine niso visoke, večina naših javnih muzejev pa ima tudi dneve, ko jih lahko obiščete povsem brezplačno.

Na vsako prvo nedeljo v mesecu so tako brezplačni skoraj vsi javni muzeji in galerije v Sloveniji. Poleg tega pa večina njih prost vstop omogoča tudi vsakega 8. februarja. Na ta datum namreč obeležujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki je tudi obletnica smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Ker je to tudi dela prost dan, ga bo marsikdo izkoristil za izlet ali druge dogodke. Predlagamo ogled kakšnega od muzejev ali galerij! Pred obiskom priporočamo, da na uradnih spletnih straneh izbranih muzejev preverite delovnik in veljavni cenik, oziroma opombe prostih vstopov. Kam najraje zanese nas?

Narodna galerija

V Narodni galeriji v Ljubljani najdete Poletje Ivane Kobilce, dela Antona Ažbeta, Jurija Šubica, Jožefa Petkovška, skoraj fotografski prikaz starih noš in običajev Maksima Gasparija ter dela slovitega Zorana Mušiča.

MG+MSUM

V Moderni galeriji MG+ in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM lahko občudujete stvaritve umetnikov iz 20. in 21. stoletja. Spoznali boste imena, kot so Avgust Černigoj, Jože Ciuha, Riko Debenjak, Irwin, Božidar Jakac, Tone Kralj, Metka Krašovec, Zoran Mušič, Marij Pregelj, Marjetica Potrč, Gabrijel Stupica in mnoga druga. Mednarodna zbirka Arteast 2000+ temelji na vzhodnoevropskih neoavantgardnih umetnikih. Tu pa se srečate z Marino Abramović, Josephom Beuysom in Kazimirjem Malevičem. Več o razstavah TU.

Narodni muzej Slovenije

V ljubljanskem Narodnem muzeju je shranjena 60.000 let stara piščal neandertalca, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu. Med dragocenostmi poiščite vaško situlo, zlata našivka iz 13. ali 12. stoletja pr. n. št., najdena v Blejskem jezeru, idol in drevak z Ljubljanskega barja, mašni plašč iz oblačila Hasana paše, breverl z magičnimi izreki in žaro s srcem ustanovitelja trapistovskega samostana.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Spoznajte milijone let staro zgodovino Slovenije in Zemlje, ki bo navdušila tudi najmlajše. Tu si lahko ogledate okostje mamuta, ki je živel pred 20.000 leti in jamskega medveda ali se poučite o človeški ribici.

Mestni muzej Ljubljana

Muzej se nahaja na ozemlju nekdanje Emone in ostanki tega rimskega mesta izpred 2000 let so še danes vidni v muzejski stavbi. V njej najdete še starejše dokaze o bivanju na tem območju, ki segajo vse do obdobja 4500 pr. n. št., v čas koliščarjev, ki so prebivali v hišah na kolih na Ljubljanskem barju. Tu so našli tudi najstarejše leseno kolo na svetu in njegovo os, staro 5200 let.

Plečnikova hiša

Na Prešernov dan lahko brezplačno vstopite tudi v Plečnikovo hišo. Dan, ko se spominjamo našega največjega poeta, lahko tako preživite v hiši našega največjega arhitekta! Tu (klik) najdete več o hiši, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana.

Cukrarna

Na nabrežju Ljubljanice v smeri Poljan, le kratek sprehod od središča Ljubljane, se je leta 2021 v nekdanji rafineriji sladkorja odprlo novo prizorišče in križišče sodobnih umetnosti – Cukrarna. Doživetje zase je že sprehod po monumentalni avli z značilnimi okni, program Cukrarne pa obsega vse od vizualne do intermedijske, performativne, glasbene, zvočne do drugih oblik sodobne umetnosti.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet v 19. stoletje: V Kranj na Prešernov smenj!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Recept za krofe, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

Prihaja vrhunec sezone pustnih krofov, po katerih bo omamno zadišalo po vsej Sloveniji. Ste jih že kdaj pripravljali sami? Imamo odličen recept za krofe z marmelado, ki jih boste zmazali v trenutku!

Tokratni recept za krofe z marmelado je znan že našim babicam – gre za klasiko, ki omamno odišavi domove in privablja pustne šeme, ki odganjajo zimo. Pri cvrtju krofov velja upoštevati nekaj zlatih pravil. Zelo pomembni so izbira prave moke, primerno ogret prostor za vzhajanje testa in pravilna temperatura olja za cvrtje, seveda pa tudi tu velja, da vaja dela mojstre.

Iz kilograma moke boste dobili okoli 30 krofov. Kaj potrebujete?

– 500 g ostre moke
– 500 g gladke moke
– 100 g kvasa
– 100 g sladkorja
– 10 g soli
– 10 rumenjakov
– 0,5 l mlačnega mleka
– 0,2 l olja
– 1 vaniljev sladkor
– 2 jušni žlici ruma
– 2 kapljici vaniljeve arome
– marmelada (običajno marelična, lahko tudi drugih okusov)

Postopek

Pripravimo delovni prostor – čez mizo pogrnemo prt, ki ga obilno pomokamo. Nato v posodi zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico. V ločeni posodici nadrobimo kvas, tri žličke sladkorja in približno 0,5 dl mlačnega mleka, da nastane gladka zmes. V jamico vlijemo gladko mešanico, po vrhu potrosimo moko in pustimo vzhajati nekaj minut. V ločeni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, olje, preostanek mlačnega mleka, vaniljev sladkor in vaniljevo aromo ter rum. Rumenjakovo zmes nato dodamo v prvo posodo z moko in kvasom. Z mešalnikom kakšnih 20 minut mesimo testo, da postane mehko in gladko. Testo takoj narežemo in stehtamo na 80 gramov težke kose ter ročno oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo na pomokan prt, pokrijemo z drugim prtom in v toplem prostoru pustimo vzhajati eno uro, oziroma tako dolgo, dokler se njihova velikost ne podvoji.

V loncu na 160–170 stopinj Celzija segrejemo olje, ki naj ga bo za okoli 2 prsta. Krofi se ne smejo dotikati dna posode, hkrati pa se lahko začnejo obračati, če je olja preveč. Krofe v olje najprej polagamo z vzhajano stranjo navzdol – tako bodo bolj okrogli. Na eni strani jih cvremo dobre 3 minute, jih obrnemo in 3 minute cvremo še na drugi strani. Tako dobimo značilen svetel pas skozi sredino krofov. Ko so pečeni, jih položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Še tople krofe nato s pomočjo brizgalke napolnimo z marmelado, za piko na I pa jih po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Mmm, pa dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept: Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Potovalni navdih: Te 3 vplivneže MORATE spremljati ta hip!

Vsak večer, preden zaspimo, pogledamo storije teh treh instagramerjev in si delamo zapiske, kaj videti in doživeti na naslednjem potovanju. Izkušnje iz prve roke so neprecenljive.

Zima je očitno čas, ko naše instagramerje vleče na toplo. Poglejte, kje se potepajo letos in kje jih lahko spremljate.

Eva Centrih (Evina lepotilnica) se potepa po Tajskem

Eva Centrih, vedno nasmejana lepotička, ki na svojem Istagram profilu deli modne, lepotne, lifestyle nasvete in minutke za astrologijo, se ta trenutek potepa po Tajskem. S svojim izbrancem, s katerim je nastopila tudi v šovu Super par, raziskujeta mesta, plaže, kulinariko in navade Tajcev in Tajk. Vsak na svojem profilu se oglašata z izkušnjami, ki vas bodo nasmejale in navdihnile.

Spremljaj jo -> TUKAJ.

Blaž in Tjaša izkušata Malezijo in Vietnam s sinčkom Krisom 

Blaž in Tjaša obožujeta potovanja in to se ni s prihodom sinom prav nič spremenilo. Morda so njune objave malo manj žurerske, a zato nič manj pestre in polne dogajanja. Trenutno se potepata po Maleziji in Vietnamu. Nujno ju spremljajte, če uživate v razvajanju brbončic, saj boste iz njunih utrinkov izvedeli, kje jesti in kaj točno, kje najti najcenejšo Michelinovo restavracijo in kaj prodajajo v lokalnih MacDonaldsih. Obeta se vam pestro kulinarično popotovanje.

Spremljaj ju -> TUKAJ.

Hajdi lovi srečo na Fuerteventuri 

Vsestranska Hajdi se je odločila za vrnitev na otok Fuerteventura, kjer išče mir in srečo s svojimi tremi fanti. Na dopustu delajo tudi  za šolo in službo, ampak niso na tem toplem otoku zato nič prikrajšani za zabavo in tekanje po peščenih plažah. Med njenimi utrinki boste našli kup koristnih informacij, kje bivati in kaj početi z otroki. Aktivnosti jim zlepa ne zmanjka.

Spremljaj jo -> TUKAJ.

 

Foto: Instagram

PREBERITE ŠE: To so najbolj cenjeni potni listi – kam se uvršča slovenski?

 

Največje pustovanje v Sloveniji: Kurentovanje 2024

Obiščite Ptuj pozimi, ko ta postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Med 3. in 13. februarjem 2024 bo na Ptuju potekalo že 64. tradicionalno Kurentovanje. Največja slovenska prireditev v času pusta, bo na ulice najstarejšega mesta privabila avtohtone in druge maske z vse Slovenije in srednje Evrope. 64. Kurentovanje ostaja zvesto vsem programskim izhodiščem, ki so bila postavljena v preteklosti, prav tako pa uvaja trajnostni moment, ki bo z osrednjim likom kurenta obiskovalce mesta nagovarjal 365 dni v letu.

Začetek: Kurentov skok

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo pričetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s kurentovim skokom natanko opolnoči. Na ta dan si kurenti prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Kurentovanje 2024: Program

KURENTOV/KORANTOV SKOK
Petek, 2. februar
Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

OTVORITVENA ETNO POVORKA
Sobota, 3. februar, 11.00
Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade od blizu in daleč. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.
Med povorko se bo odvila tudi predaja oblasti. Po povorki se nam pridružite na zabavi z glasbeno skupino ter na Pustnem ringarajanju.

DAN KURENTOVIH IN KORANTOVIH SKUPIN
Sreda, 7. februar, 18.00, Mestni trg
Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin. Mestni trg bo preplavilo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.
Organizator dogodka: Zavod za turizem Ptuj, podpora pri organizaciji: Zveza društev kurentov

SOBOTNI PUSTNI KORZO
Sobota, 10. februar, 11.00, Mestni trg
Pustovanje je zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj. Nadenite si pustno opravo in se pridružite sprehodu z meščani, Rimljani, srednjeveškimi trgovci, mnogimi drugimi pustnimi liki in seveda kurenti.

OTROŠKO PUSTNO RAJANJE
Sobota, 10. februar, 15.00, Mestni trg
Vse otroke vabimo v mesto, da se pridružite otroškemu pustnemu rajanju v maskah.

NOČNI SPEKTAKEL
Sobota, 10. februar, 17.00, Mestni trg
Krampusi, kurenti in koranti
Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe. Obljubljamo pa vam tudi nepozabno ognjeno-glasbeno doživetje.

MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA
Nedelja, 11. februar, 13.00
Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.
Po povorki sledita zabava z glasbeno skupino ter Pustno ringarajanje.

POVORKA OTROK IZ VRTCEV
Ponedeljek, 12. februar, 10.00, Mestni trg
Otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

SPOZNAJTE AVTOHTONE PUSTNE LIKE IN MASKE
4., 5., 6., 8., 9. in 12. februar, 18.00, Mestni trg

Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.

PUSTNA RINGARAJANJA
3., 4., 5., 6., 8., 9., 11., 12. februar, 17.00-18.00, Mestni trg
Pustne zabave in animacije za otroke bodo poskrbele, da bodo tudi najmlajši uživali v pustnem vzdušju.

PUSTNI TOREK IN POKOP PUSTA
Torek, 13. februar, 13.00, Mestni trg in staro mestno jedro
Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se rado zavleče v pozne večerne ure.
Za zabavo bo skrbel DJ. Predaja oblasti s pokopom pusta se odvije ob 13.00.

 

Med 11. in 21. februarjem bo na Ptuju zabavno. Kurentovanje je dogodek, ki ga morate doživeti

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet: Snežni gradovi kralja Matjaža v Črni na Koroškem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

To so najbolj cenjeni potni listi – kam se uvršča slovenski?

Potni list vas lahko pripelje marsikam. No, odvisno, iz katere države prihajate. Slovencem je pri tem marsikaj olajšano.

Tako pravi sveže objavljena lestvica Henley Passport Index, ki spremlja, kako uporabni so potni listi posameznih držav sveta, oziroma v koliko držav je mogoče z njihovim potnim listom potovati brez vizuma. Indeks objavlja družba Henley & Partners na podlagi podatkov Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA).

Na vrhu kar šest izenačenih

V zadnjih petih letih sta na samem vrhu kraljevala Singapur in Japonska, ki sta z najmočnejšimi potnimi listi na svetu svojim državljanom brez predhodnega vizuma omogočala dostop do več držav kot kdorkoli drug. Letos pa so se na lestvici povzpele štiri evropske države in se na prvem mestu pridružile Japonski in Singapurju. Tudi prebivalci Francije, Nemčije, Italije in Španije imajo zdaj brezvizumski dostop do 194 od 227 destinacij.

Slovenija med top 10 najmočnejšimi mesti!

Slovenija se je uvrstila na deveto mesto, ki si ga deli s Slovaško in Latvijo. Slovenski potni list prebivalcem omogoča brezvizumsko potovanje v 186 držav sveta.

Potni listi, ki ne odpirajo vseh meja

V najmanj držav lahko brez vize potujejo državljani Sirije (29), Iraka (31), Pakistana (34) in Jemna (35). Več o lestvici lahko preberete tukaj. 

FOTO: Unsplash / www.henleyglobal.com/passport-index

PREBERITE ŠE: Vroči trendi potovanj, ki bodo zaznamovali leto 2024

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Služba med oblaki: letalska družba Emirates v Sloveniji išče okrepitve (in to so njihovi pogoji)

Letalska družba Emirates išče nove obraze. Nove člane kabinskega osebja bodo vnovič iskali tudi v Ljubljani! Ste iz pravega testa, da se potegujete za službo med oblaki?

Letalska družba Emirates bo razgovore za nove člane kabinskega osebja opravljala 19. januarja in 23. februarja ob 9. uri. Zaposlitveni intervjuji bodo potekali v ljubljanskem hotelu InterContinental.

Letalska družba Emirates velja za enega izmed najkakovostnejših in najvarnejših prestižnih letalskih prevoznikov na svetu, njihove stevardese pa si zagotovo zapomnite po ličnih rdečih čepicah, popolnem make-upu in širokem nasmehu. Letijo v več kot 150 mest po 85 državah, v floti pa imajo mogočna letala tipa Boeing 777 in Airbus A380.

Kabinsko osebje velik del svoje službe preživi v zraku, na letališčih in na različnih delih sveta, poleg tega pa družba velja tudi za korektnega zaposlovalca. Kako torej videti svet in to kar med delovnim časom? Morda pa je to sanjska služba za vas!

Življenje v Dubaju in neobdavčena plača

Vsi člani kabinskega osebja pri prevozniku Emirates živijo v Dubaju, kar pomeni, da so njihove plače neobdavčene. Podjetje poskrbi tudi za njihovo nastanitev, zanje pa dela več kot 20 tisoč ljudi z vsega sveta.

Emirati novim zaposlenim ponujajo okoli 2,500 evrov začetne mesečne plače (kar vključuje povprečno 80-100 ur v zraku na mesec), 30 dni letnega dopusta, brezplačno bivanje v Dubaju, brezplačno kemično čiščenje uniform, vsakodnevni prevoz na delovno mesto in domov ter let v domovino za čas letnega dopusta. In seveda, možnost, da vidite ves svet.

Kakšni so pogoji za pridružitev kabinskemu osebju letalske družbe Emirates?

Kakšne ljudi iščejo? Če se najdete v spodnjih alinejah, je to morda služba za vas!

 1. Tekoče govorite in pišete angleško. Če govorite še kakšen dodaten jezik, toliko bolje.
 2. Ste timski igralec in radi delate z ljudmi.
 3. Visoki ste najmanj 160 centimetrov, ko stojite na prstih, pa z rokami dosežete vsaj 212 centimetrov visoko.
 4. Izpolnjujete pogoje za delo in vstop v Združene Arabske Emirate.
 5. Imate vsaj leto izkušenj z delom v strežbi, hotelirstvu ali na oddelku za pomoč strankam.
 6.  Imate vsaj srednješolsko izobrazbo.
 7.  Ko oblečete uniformo, nimate vidnih tetovaž.

Na razgovor morate priti primerno urejeni, saj je videz pomemben del uniformirane zaposlitve. Ženske morajo na razgovoru nositi tesno speto pričesko, ki ne zakriva obraza, ta pa mora biti naličen. Oblačila morajo biti poslovno-elegantna, obuti pa morajo visoke pete. Moški morajo prav tako nositi obleko, elegantne čevlje, urejeno pričesko in imeti na sveže obrito brado.

Izbrane kandidate nato v Dubaju čaka sedem tednov in pol intenzivnih priprav in izobraževanj, nato pa lahko poletijo!

Več o razgovorih in sami zaposlitvi preverite TUKAJ.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenki Evi se je uresničila srednješolska želja, ko je postala stevardesa

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Kvinojina skleda s piščancem in zelenjavo

Ne glede na to ali vaše novoletne zaobljube vključujejo bolj uravnotežene obroke ali ne, ta kvinojina skleda je lahka za pripravo in prebavo. Da o okusih niti ne govorimo.

Sestavine:

 • 1 skodelica kvinoje, dobro oprane
 • 2 skodelici vode
 • 300 g piščančjih prsi, narezanih na trakove
 • 1 žlica olivnega olja
 • Sol in poper po okusu
 • 1 rdeča paprika, narezana na majhne kocke
 • 1 rumena paprika, narezana na majhne kocke
 • 1 kumara, olupljena in narezana na majhne kocke
 • 1 skodelica češnjevih paradižnikov, razpolovljenih
 • 1/4 skodelice sesekljanega svežega peteršilja

Za preliv:

 • 3 žlice olivnega olja
 • 2 žlici svežega limoninega soka
 • 1 žlica medu
 • 1 čajna žlička dijonske gorčice
 • Sol in poper po okusu

Navodila:

 1. Kvinojo skuhamo v vreli vodi po navodilih na embalaži. Ko je kuhana, jo odcedimo in ohladimo.
 2. Medtem piščančje trakove mariniramo v olivnem olju, soli in popru. Pečemo jih na srednje visokem ognju, dokler niso zlato rjavi.
 3. V veliki skledi združimo kvinojo, piščanca, papriko, kumaro, češnjeve paradižnike in peteršilj.
 4. Za preliv v majhni posodi zmešamo olivno olje, limonin sok, med, dijonsko gorčico, sol in poper. Dobro premešamo.
 5. Preliv prelijemo čez solato in previdno premešamo, da se sestavine enakomerno prekrijejo.
 6. Postrežemo kot lahko, a hranljivo kosilo ali večerjo.

Ta recept je poln svežih sestavin in bo zagotovo prispeval k lahkemu začetku leta!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za lahko kosilo: Poke bowl z lososom #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

V Ljubljani po novem diši po ameriški BBQ hrani

V centru Ljubljane se je odprl nov gostinski lokal s široko ponudbo kraft piv in pravim ameriškim BBQ. Obiščite OLD TOWN American Bar & BBQ.

V strogem centru Ljubljane, kjer je bil nekoč legendarni irski pub St. Patrick’s Irish Pub, je danes svoja vrata odprl OLD TOWN American Bar & BBQ. Povsem prenovljen gostinski lokal nudi širok nabor pijač in pristno ameriško BBQ hrano. Mi smo ga že obiskali in komaj čakamo, da se vrnemo.

Široka ponudba piv, viskijev in koktejlov

Ponudba gostinskega lokala temelji na široki ponudbi piv, viskijev, koktajlov in klasične ameriške barske hrane. V ponudbi imajo kar 10 točenih piv, med njimi tako klasične lagerje kot tudi kraft piva iz Slovenije, Evrope in Združenih držav Amerike. Poleg točenih, ponujajo še več kot 30 ustekleničenih piv. Nov lokal se ponaša tudi z eno največjih ponudb viskijev v Sloveniji, saj jih premorejo kar 25 zvrsti. Tudi izbor ostalih žganih pijač je pester, posebej pa so ponosni na svoje domače koktajle, ki so jih razvili v sodelovanju z najboljšimi barmani pri nas.

Izvrstni okusi klasične ameriške barske hrane

V ponudbi hrane boste v OLD TOWN American Bar & BBQ našli klasične ameriške dobrote, kot so hamburgerji, svinjska rebrca, chili con carne in cezarjevo solato, pa tudi številne prigrizke kot na primer piščančje perutničke, mozzarella palčke, čebulne obročke, ocvrte jalapeno feferone in nachose. Ob vikendih je na voljo še dodatna ponudba ameriških mesnih BBQ dobrot, dimljenih več kot 12 ur. Mmmm, za prste oblizat!


Vsak dan med 12.00 in 24.00

OLD TOWN American Bar & BBQ je odprt vsak dan med 12.00 in 24.00, ob petkih in sobotah do 01.00. Prostor, ki je bil prenovljen od temeljev, premore 52 stolov v dveh nekoliko ločenih prostorih. Manjši prostor z nizkimi mizami je bolj jedilniški, medtem ko je večji prostor z visokimi barskimi mizami zasnovan v stilu bara. Celotna zasnova prostora pa pričara gostilniško vzdušje in prostor za neformalno druženje ob dobri pijači in hrani. Lokal se ponaša z unikatnimi podrobnostmi, kot so številne stare kovinske reklamne table iz ZDA.

 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Foto: Andrija Djordjević

PREBERITE ŠE: Nova restavracija Barra: Nikkei kuhinja od sedaj naprej tudi v Ljubljani!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.