Prihodnost turizma: Kmalu potovanja brez potnih listov?

Potovanje skozi eno izmed najboljših letališč na svetu bo naslednje leto še bolj enostavno. Kmalu sledijo še ostala.

Potniki si želijo udobnejšega in hitrejšega potovanja, zato se letališke družbe po vsem svetu trudijo optimizirati postopek identifikacije. Preverjanje letalskih kart in potnih listov je zamuden in za leto 2023 nepotreben postopek. Kakšne so rešitve?

Biometrična tehnologija

Letališče Changi v Singapurju naj bi z letom 2024 uvedlo avtomatizirano carinsko odobritev. To bo potnikom omogočilo odhod iz države brez potnih listov. Potniki bodo tako potovali le s pomočjo biometričnih podatkov.

Singapur bo ena izmed prvih držav na svetu, ki bo uvedla avtomatizirano carinsko odobritev brez potnih listov. Biometrična tehnologija, skupaj s programsko opremo za prepoznavanje obraza, je na letališču Changi deloma že v uporabi v avtomatiziranih pasovih na carinskih kontrolnih točkah.

Prihajajoče spremembe bodo zmanjšale potrebo potnikov po ponovnem predstavljanju svojih potnih dokumentov na kontrolnih točkah. Tako bodo omogočile bolj tekočo obdelavo podatkov. Biometrija bo uporabljena za ustvarjanje “enotnega žetona za preverjanje pristnosti”, ki bo uporabljen na različnih avtomatiziranih kontrolnih točkah. To bo odpravilo potrebo po fizičnih potovalnih dokumentih, kot so letalske karte in potni listi.

Letališče Changi

Letališče Changi v Singapurju je pogosto ocenjeno kot najboljše letališče na svetu in tudi eno izmed najbolj obiskanih. Obratuje za več kot 100 letalskih družb, ki letijo v približno 100 držav po vsem svetu. Letališče je destinacija že samo po sebi, trenutno pa ima štiri terminale. Načrtuje tudi širitev, z dodajanjem petega terminala za rastoče število potnikov.

Prihodnost potovanj?

Napovedi pravijo, da je nemoteno potovanje že zajelo svet in biometrična identifikacija bi kmalu lahko postala prihodnost potovanja.

Leta 2018 je letališče Dubaj uvedlo biometrična “pametna vrata”, ki uporabljajo prepoznavanje obraza za preverjanje identitete potnikov v samo petih sekundah. Potniki lahko prav tako uporabijo svoje prstne odtise ali skeniranje obraza za overjanje, namesto da bi se zanašali na fizične potne liste. Drugod po svetu se tehnologija prepoznavanja obraza že delno uporablja na letališčih kot so hongkonško mednarodno letališče, letališči Narita in Haneda v Tokiu, letališče Indira Gandhi v Delhiju, londonsko letališče Heathrow in pariško letališče Charles de Gaulle.

Digitalni identifikacijski dokumenti, skladni z mednarodnimi standardi Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) na Arubi, omogočajo popotnikom, da potujejo z varnimi digitalnimi različicami svojih potnih listov na mobilnih telefonih. V ZDA večje letalske družbe, kot so American Airlines, United in Delta, že nekaj let eksperimentirajo z biometričnim prijavljanjem, oddajo prtljage in vkrcanjem na izbranih letališčih.

Kako je z varnostjo podatkov?

Pri vsem tem se poraja vprašanje, kako bo v tem primeru z varnostjo podatkov? Razvojalci sistemov obljubljajo, da bodo potniki ohranili nadzor nad svojimi podatki. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) bo poslrbela za visoko varnost s posebnimi standardi, ki bodo morali biti izpolnjeni.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Tri kolesarske trase po slikoviti pokrajini hrvaške Istre #Istria300

Hrvaška Istra je sinonim za poletne dopuste številnih Slovencev, hkrati pa je tudi priljubljena destinacija za kolesarje z vsega sveta. Kolesarski navdušenci bodo na svoj račun prišli oktobra, ko v Istro prihaja dogodek Istria300.

Hrvaška Istra bo od 5. do 8. oktobra 2023 v Poreču gostila edinstveno kolesarsko tekmovanje – Istria300.

Tri različne trase, ki vijugajo po istrski pokrajini

Istria300 bo odprla tri različne trase, primerne tako za začetnike kot tudi izkušene kolesarje. Istria155 je primerna za tiste, ki si želijo doživeti Istro in uživati v čudovitih razgledih. Istria235 je že malo zahtevnejša trasa in je namenjena tistim, ki iščejo malo večji izziv. Glavna in najbolj razburljiva trasa – Istria300 pa je za najbolj pogumne, ki želijo resnično preizkusiti svoje meje.

Organizatorji so premišljeno izbrali najlepše ceste in trase hrvaške Istre ter jih združili v edinstven kolesarski dogodek. Obljubljajo nepozabno kolesarsko avanturo v osupljivi pokrajini.

Dogodek, ki želi privabiti še več žensk

Organizatorji si želijo na tekmovanje privabiti še več kolesark. Pobudo podpira tudi Catherine Rossmann, vzpenjajoča se zvezda amaterskega kolesarstva iz Nemčije, skupaj s številnimi strastnimi kolesarkami. Kljub razprodanim vstopnicam za Istria300 lahko ženske še vedno sodelujejo. Posebej zanje so dodali še nekaj ugodnosti. Za registracijo po običajni ceni lahko kolesarke izkoristijo kodo za popust: Istria300Ladies. Prvih 50 registracij bo prejelo dodatne ugodnosti, vključno s trening programom, ki bo ženske še bolj opolnomočil v močni moški konkurenci.

FOTO: TVB Istrien/Igor Zirojević

Preberite še: Tri najlepše pešpoti ob slovenski obali

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ste digitalni nomadi? Tako lahko osvojite mesec delovnih počitnic v istrski vili!

Ste eni tistih, ki lahko svoje delo opravljajo kjerkoli po svetu? Kaj pravite na brezplačne delovne počitnice v vili z bazenom v Srednji Istri, ki si jo delite še s tremi somišljeniki, s katerimi raziskujete kotičke hrvaške Istre?

Hrvaška turistična skupnost predstavlja nov projekt “Gourmet Getaway”. Namenjen je privabljanju digitalnih nomadov, ki obenem odpira nove turistične priložnosti za celotno regijo Istre. Projekt vključuje predavanja in delavnice, obogatene s posebnim doživetjem okusov in vonjev Srednje Istre, ki lahko služijo kot navdih za vsebine, ki jih vsakodnevno ustvarijo digitalni nomadi. Delovne počitnice kličejo!

Gurmanski pobeg in delovni oddih v Srednji Istri v vili z bazenom

Štirje izbranci se bodo v vilo vselili v turistični posezoni, od 3. novembra do 3. decembra 2023. Namen projekta ni le privabiti digitalne nomade iz celega sveta, ampak tudi spodbuditi gospodarsko rast v celotni regiji Istre skozi vse leto.

Projekt “Gourmet Getaway” združuje delovni oddih in delavnice kulinarike z edinstvenim doživetjem okusov in vonjev gurmanske Srednje Istre. Odpira pa tudi navdihujočo pokrajino, ki bo spodbujala ustvarjalnost in pozitivno vplivala na njihovo delo.

Istrska vila, v kateri bodo živeli štirje izbranci, stoji v majhni vasici Jakovici. Vila ima bazen, veliko kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom. Za goste pa bo na voljo 9 sob, vsaka od njih ima tudi svojo kopalnico. Štirje srečneži, ki bodo izbrani, lahko s seboj vzamejo vsak po enega gosta.

Iščejo gurmanske nomade!

Hrvaška turistična skupnost Srednje Istre tako išče gurmanske nomade, ki bodo dobili priložnost, da odkrijejo tamkajšnjo kulinarično dediščino in sodelujejo v gurmansko obarvanem projektu. Bi šli na 4-tedenski oddih v vilo, kjer lahko dopoldne delate svojo službo, popoldne pa raziskujete okolico? Ob sredah se bodo izbranci udeležili delavnic, ena od njih je na primer safari z dronom ob sončnem vzhodu. Vse štiri petkove večere bodo preživeli v tradicionalnih konobah, kjer bodo preizkušali kulinariko. Sobote pa bodo rezervirane za spoznavanje lokalnih pridelovalcev. Na primer za degustacijo žganja in vina, tartufov in sira ter istrskega pršuta.

Več informacij, kako sodelovati in obrazec za prijavo na izbor najdete tukaj. Prijave zbirajo le še do 24. septembra!

Raj za digitalne nomade

“Live and Work in Central Istria” je bil prvič izveden leta 2021 s podporo Hrvaške turistične skupnosti, s ciljem privabiti digitalne nomade v Istro. Projekt je pripomogel k izboljšanju kakovosti življenja digitalnih nomadov v destinaciji ter pritegnil veliko število mladih strokovnjakov v regijo, kar je osvežilo turizem.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ste vedeli, da k nam prihaja festival brezglutenskih okusov?

Kaj lahko ljudje, ki ne smejo uživati glutena, sploh jedo? Pravzaprav veliko stvari. Na primer koruzo, riž, ajdo, proso, kvinojo, fižol, krompir, zelenjavo, mleko, jajca, ribe in meso …

Če priprava hrane doma, kjer lahko točno vemo, kaj je v njej, ni nujno komplicirana, pa je prehranjevanje zunaj lahko za ljudi s celiakijo in alergike na gluten pravi izziv. Iz prehrane morajo izločiti pšenico, rž, ječmen, oves, piro, kamut, pa tudi številne izdelke, kjer je gluten dodan – kar lahko vključuje nekatere mesnine, jogurte, pripravljene omake, pudinge … Kadar hrano naročajo zunaj, je torej izjemno pomembno, da v njej ni sledov glutena. Kje to lahko storijo brez skrbi?

V Radovljico prihaja prvi festival brezglutenskih okusov in zabave

V Radovljici na predzadnjo nedeljo v septembru organizirajo prvi Festival brezglutenskih okusov in zabave. Na tem največjem brezglutenskem dogodku doslej se bo v radovljiškem Grajskem parku v nedeljo, 24. septembra, med 10. in 17. uro predstavilo kar 20 ponudnikov brezglutenske hrane.

Na kosilo in posvet o branju deklaracij

Pripravljajo degustacije in predstavitve, kolesarski izlet do okolških kmetij, na stojnici Slovenskega društva za celiakijo pa bodo odgovorili na vprašanja o celiakiji. Tu se lahko na primer poučite tudi o branju deklaracij. Le s pozornim branjem deklaracij živil smo namreč lahko prepričani, kakšno hrano uživamo. Če izdelek dokazano ne vsebuje glutena, je to na embalaži jasno označeno z enotnim znakom za EU – prečrtanim žitnim klasom.

Namen dogodka je ozaveščanje o celiakiji pa tudi omogočiti ljudem s to boleznijo – in tudi vsem tistim, ki glutena ne jejo iz drugih razlogov – da se lahko na enem mestu zabavajo in uživajo v dobri brezglutenski hrani.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ankaran: V butičen hotel s solno jamo in na lov za tartufi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb za oddihe pri nas in bližnjih sosedih!

Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

To je ideja za čudovit izlet v Prlekijo in na 20. tradicionalni praznik buč. Ta bo letos v Središču ob Dravi potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure.

Zakaj v Prlekijo?

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. Če je še niste obiskali, le na pot in slišali boste: “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Kaj videti v Prlekiji?

Ko boste obiskali Prlekijo, vas čaka ogromno čudovitih poti, kjer se lahko sprehajate med vinogradi in uživate v razgledih na čudovito pokrajino. Prlekija je fantastična izbira tudi za kolesarje. Kakorkoli se je boste lotili, ne pozabite obiskati Mlina na Muri v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Ljutomera – središča Prlekije in Jeruzalema – nebeškega kraja. Absolutno pa se nekje ustavite in poskusite njihovo božansko vino in lokalno hrano.

Za popestritev izleta: 20. tradicionalni praznik buč

20. tradicionalni praznik buč v Središču ob Dravi bo letos potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure. Dogajanje se bo vrtelo okoli tekmovanja v kuhanju bučnega golaža in razstave srediških literatov. Za obiskovalce bo kuhala tudi Brina Robinik Kobal iz Masterchefa 2023, prav tako bo na dogodku potekala likovna delavnica za otroke. Vrhunec dogodka bo 20 metrska bučna rulada velikanka. Prvič v zgodovini praznika buč bodo namreč razrezali 20 metrsko bučno rulado velikanko in jo razdelili med obiskovalce. Celoten program najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Ideja za septembrski oddih: Pobeg na sanjska Plitviška jezera

Foto: Shutterstock, Vandraj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Služba v zraku: Tudi Ryanair v Sloveniji išče kabinsko osebje!

Če ste vedno sanjali o službi nad oblaki, imate te dni odlično možnost, da se preizkusite. Junija v Ljubljani nove člane kabinskega osebja namreč iščeta kar dve zelo znani letalski družbi. 2. junija se lahko potegujete za delo pri prestižnih Emiratih, 13. junija pa za nizkocenovni, a izjemno priljubljen Ryanair.

Priljubljena nezkocenovna letalska družba Ryanair bo le dober teden za tem, ko bodo v Ljubljani novo kabinsko osebje iskali že pri družbi Emirates, prav tako odprla vrata novim obrazom, ki bodo med oblaki predstavljali njihovo znamko.

Za iskanje primernega kadra je irska letalska družba najela podjetje Crewlink, ki novo kabinsko osebje išče po vsem svetu, med drugim tudi v Sloveniji. Kdaj? 13. junija ob 9. uri v M hotelu v Ljubljani. Izbrani kandidati bodo že junija opravljali tudi plačane uvajalne 6-tedenske treninge, nato pa jih čaka letenje iz ene od 84 baz, ki jih ima nizkocenovnik po Evropi.

Polnoletni kandidati morajo odkljukati spodnje zahteve:

– imeti morajo veljaven evropski potni list brez omejitev za mednarodna potovanja,
– biti visoki med 157 in 188 centimetri,
– biti spodobni preplavati 25 metrov brez pomoči;
– biti delavni, prilagodljivi in prijazni,
– biti pripravljeni na izmensko delo,
– uživati v delu z ljudmi in znati nuditi najboljšo podporo strankam,
– tekoče govoriti in pisati v angleščini,
– oboževati potovanja in spoznavanje novih ljudi.

Zakaj Ryanair?

Kot pravijo pri Ryanairu – kariera pri letalski družbi poleg konkurenčnega plačila prinaša tudi druge ugodnosti. Na primer raziskovanje novih mest in kultur kar med službo, pa tudi ugodnejše letalske karte za prosti čas. Fleksibilni delovnik omogoča pet zaporednih delovnih dni, ki jim sledijo trije prosti. Več o delovnem mestu in prijavah nanj preverite TU.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Letalska družba Emirates v Sloveniji išče okrepitve (in to so njihovi pogoji)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Služba med oblaki: letalska družba Emirates v Sloveniji išče okrepitve (in to so njihovi pogoji)

Letalska družba Emirates išče nove obraze. Nove člane kabinskega osebja bodo vnovič iskali tudi v Ljubljani! Ste iz pravega testa, da se potegujete za službo med oblaki?

Letalska družba Emirates bo razgovore za nove člane kabinskega osebja opravljala 2. junija ob 9. uri. Zaposlitveni intervjuji bodo potekali v ljubljanskem hotelu InterContinental.

Letalska družba Emirates velja za enega izmed najkakovostnejših in najvarnejših prestižnih letalskih prevoznikov na svetu, njihove stevardese pa si zagotovo zapomnite po ličnih rdečih čepicah, popolnem make-upu in širokem nasmehu. Letijo v več kot 150 mest po 85 državah, v floti pa imajo mogočna letala tipa Boeing 777 in Airbus A380.

Kabinsko osebje velik del svoje službe preživi v zraku, na letališčih in na različnih delih sveta, poleg tega pa družba velja tudi za korektnega zaposlovalca. Kako torej videti svet in to kar med delovnim časom? Morda pa je to sanjska služba za vas!

Življenje v Dubaju in neobdavčena plača

Vsi člani kabinskega osebja pri prevozniku Emirates živijo v Dubaju, kar pomeni, da so njihove plače neobdavčene. Podjetje poskrbi tudi za njihovo nastanitev, zanje pa dela več kot 20 tisoč ljudi z vsega sveta.

Emirati novim zaposlenim ponujajo okoli 2700 evrov začetne mesečne plače (kar vključuje povprečno 80-100 ur v zraku na mesec), 30 dni letnega dopusta, brezplačno bivanje v Dubaju, brezplačno kemično čiščenje uniform, brezplačen vsakodnevni prevoz na delovno mesto in domov ter brezplačen let v domovino (ali drugo izbrano destinacijo) za čas letnega dopusta. In seveda, možnost, da vidite ves svet.

Kakšni so pogoji za pridružitev kabinskemu osebju letalske družbe Emirates?

Kakšne ljudi iščejo? Če se najdete v spodnjih alinejah, je to morda služba za vas!

  1. Tekoče govorite in pišete angleško. Če govorite še kakšen dodaten jezik, toliko bolje.
  2. Ste timski igralec in radi delate z ljudmi.
  3. Visoki ste najmanj 160 centimetrov, ko stojite na prstih, pa z rokami dosežete vsaj 212 centimetrov visoko.
  4. Izpolnjujete pogoje za delo in vstop v Združene Arabske Emirate.
  5. Imate vsaj leto izkušenj z delom v strežbi, hotelirstvu ali na oddelku za pomoč strankam.
  6.  Imate vsaj srednješolsko izobrazbo.
  7.  Ko oblečete uniformo, nimate vidnih tetovaž.

Na razgovor morate priti primerno urejeni, saj je videz pomemben del uniformirane zaposlitve. Ženske morajo na razgovoru nositi tesno speto pričesko, ki ne zakriva obraza, ta pa mora biti naličen. Oblačila morajo biti poslovno-elegantna, obuti pa morajo visoke pete. Moški morajo prav tako nositi obleko, elegantne čevlje, urejeno pričesko in imeti na sveže obrito brado.

Izbrane kandidate nato v Dubaju čaka sedem tednov in pol intenzivnih priprav in izobraževanj, nato pa lahko poletijo!

Več o razgovorih in sami zaposlitvi preverite TUKAJ.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenki Evi se je uresničila srednješolska želja, ko je postala stevardesa

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

3 slovenski kulinarični dogodki, ki jih ne smete zamuditi ta vikend

Se imate za “foodie-ja”? Uživate v dobrih okusih? Potem ta vikend ne smete zamuditi okusnega dogajanja po Sloveniji. To so kulinarični dogodki, s katerih ne boste odšli lačnih ust.

Pivo & Burger Fest, Ljubljana

27. in 28. maja, bo na Pogačarjevem trgu prvič letos potekal priljubljeni Pivo & Burger Fest, osrednja slovenska prireditev za vse ljubitelje tega kraljevskega kulinaričnega dvojca. Na festivalu se bo tokrat predstavilo 22 ponudnikov burgerjev in 17 ponudnikov piva in ciderja iz najrazličnejših koncev Slovenije, prvič pa bo prireditev gostila tudi pivovarja iz sosednje Hrvaške. Neštete kombinacije sočnih burgerjev in osvežilnih piv bodo obiskovalci Pivo & Burger Festa lahko raziskovali v soboto od 11. do 23. ure, v nedeljo pa od 11. do 21. ure. Pokušnje in debate bo zagotovo spremljalo tudi pozibavanje v bokih in tapkanje z nogami, saj bosta za fino muziko na Pogačarjevem trgu skrbela DJ-ja Udo Brenner in Martin13. Več o dogajanju TUKAJ

Pssst namig: Ljubitelje koktejlov pa ekipa Pivo & Burger Festa ter Odprte kuhne že prihodnji konec tedna vabi še na Brino, festival koktejlov in miksologije, ki bo v soboto, 3. junija, od 17. do 24. ure potekal v preddverju čudovitih Križank.

Praznik Špargljev, Kras

V soboto, 27. maja, se v športnem parku JAVA v vasi Orehovlje začenja dvodnevni tradicionalni Praznik špargljev.
V okviru prazničnega dogajanja se odvija tudi Mesec špargljevih jedi, ko lokalni gostinci ponujajo najrazličnejše špargljeve specialitete. V soboto vas čaka zanimivo glasbeno dogajanje, v nedeljo med 10.00 in 15.00 pa Špargljev kolesarski izlet (prijave: info@gremozeleno.eu). Prav tako v nedeljo, ob 15:00, bo v družbi Borisa Kobala, povorka vozov, rolada velikanka, podelitev nagrad za najboljša vina in kulturno zabavni program z glasbeno skupino Calypso. Več o programu TUKAJ.

Naslednji vikend: Festival Briške češnje, Goriška Brda

3. in 4. junija doživite utrip zorenja briškega kraljevega rdečega sadeža in vsa doživetja, ki vas bodo popeljala v odkrivanje dežele češenj! Pet vasic je tokrat sklenilo verigo dogajanja, ki bo povezalo celotna Brda! Dobrovo, Medana, Kojsko, Gonjače in Kozana so prizorišča letošnjega poklona briški češnji. Vsaka vasica ima čisto svoj poseben čar, zgodbo in doživetje. Spoznajte dom kraljeve briške češnje. Iz vseh zornih kotov in razgledov! Etnološke iskrice iz tradicionalne povorke se torej letos umeščajo v sama jedra briških vasic. Program najdete TUKAJ.

Foto: Pivo in burger fest, Shuttestock

PREBERITE ŠE: Ideja za lahko kosilo: Poke bowl z lososom #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Znan je šolski koledar 2023/2024! (Splanirajte počitnice zdaj!)

Znan je šolski koledar za leto 2023/2024. Vlada je že naznanila, da se bo pouk začel v petek, 1. septembra 2023, in končal v ponedeljek, 24.6.2024. Kako pa bo vmes?

Učenci iz območja gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugozahodne Slovenije (Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel) bodo letošnje zimske počitnice imeli med 19. in 23. februarjem. Učenci iz območja jugozahodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije pa bodo počitnice uživali od 26. februarja do 1. marca.

Prvomajske počitnice

Prvomajske počitnice se bodo začele v soboto, 27. aprila 2024 in trajale do četrtka, 2. maja 2024. Vlada je kot pouka prost dan določila tudi 3. maj 2024. Zato se učenci v petek še ne bodo vrnili v šolo. Pouk se bo spet začel 6. maja.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Z avtom po Balkanu: 10-dnevni plan potovanja

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Od danes naprej lahko iz Ljubljane letite na teh 20 destinacij!

Danes je na ljubljanskem letališču začel veljati poletni letalski vozni red. Iz letališča Jožeta Pučnika bo tako od 26. marca do 28. oktobra na voljo 20 rednih letalskih povezav.

Na letališču Jožeta Pučnika napovedujejo, da bomo v toplejšem delu leta lahko z leti iz Ljubljane obiskali kar 20 različnih destinacij. Poletni vozni red se začne s 26. marcem in traja vse do 28. oktobra.

Vračajo se leti v Helsinke, nova redna linija do Aten

Po treh letih bomo iz Ljubljane spet lahko leteli v Helsinke. Finnair bo do glavnega mesta Finske ponujal štiri lete na teden. Junija pa bo mrežo leto dopolnil Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedno letel v Atene.

Iz Ljubljane bomo lahko leteli še: dvakrat dnevno v Beograd in trikrat tedensko v Niš, šestkrat tedensko v Bruselj, trikrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München.

Poleg Srbije in Nemčije, največ letov v London, Pariz in Istanbul

Z različnimi letalskimi družbami bomo lahko kar šestkrat tedensko leteli na London, Gatwick in prav tako šestkrat tedensko na London Heathrow, trikrat tedensko pa v London, Luton. Pogosti bodo leti iz Ljubljane v Dubaj (1x dnevno) in kar dvakrat dnevno do Istanbula. Trinajstkrat na teden bomo lahko leteli v Pariz, štirikrat tedensko v Amsterdam, sedemkrat tedensko v Varšavo, trikrat tedensko v Podgorico in Tivat (izmenjujoči se povezavi),devetkrat tedensko v Zürich in dvakrat tedensko v Tel Aviv. 

Čarterji na bolj eksotične destinacije

Na letališču Jožeta Pučnika se obeta tudi pestra ponudba čarterskih letov. Ti bodo leteli do priljubljenih grških otokov, v Egipt, Turčijo in Španijo. V okviru slovenskih turističnih agencij pa bo možno s čarterji iz Ljubljane leteti na Madeiro, v Porto, na Azore, Ferske otoke, Škotsko, Islandijo, Tenerife, Zelenortske otoke, Kairo in Jordanijo. 

 

 

Foto: Fraport, naslovnica: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za pomladni roadtrip: La dolce vita v severni Italiji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vir: Ljubljana airport

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.