Ko v gostilni zadiši po lokalnem: “Krasna kuhnja” za foodije

Kulinariki lahko v turizmu mirno pripišemo vodilno vlogo pri vrednotenju celovitega doživetja destinacije s strani gosta. Ni iz trte zvit rek: »Ljubezen gre skozi želodec.« Tega se zavedajo tudi na Mirnem Krasu, kjer je pet gostincev združilo moči in nastala je nova kulinarična zgodba s poudarkom na lokalnem in trajnostnem.

Pet gostincev v destinaciji Miren Kras, Gostilna Bric, Gostilna Makorič, Gostilna s prenočišči Kogoj, Gostilna Štirna in Domačija Mirko Godnič, je skupaj s krovno destinacijsko organizacijo Turizem Miren-Kostanjevica, s ciljem povezati vse lokalne deležnike v skupno zgodbo trajnostni in odličnosti, podpisalo Zavezo za trajnostno gastronomijo, ki jo bodo izpolnjevali pod novo znamko »Krasna kuhnja«.

Krasna kuhnja zagotavlja izpolnjevanje 7 trajnostnih načel na področju gastronomije v okviru Zelene sheme slovenskega turizma. Slednje bodo v prihodnje vodilo za vrhunsko trajnostno gastronomijo, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne goste!  

Kuhinja Miren Krasa je barvita in samosvoja. Zdrava in trajnostna.

Destinacija na stičišču Krasa in Vipavske doline ima to izjemno naravno danost, da povezuje okuse dveh svetov. Z vonjem po maestralu, ki zaveje iz morja in burje, ki zabrije čez kraško gmajno in vipavsko hribovje do sipin zelene Vipave, je narava pri nas v vseh letnih časih posebej darežljiva. Vse, kar ponuja, je preplet mile klime, čistega zraka, bistre vode in rodovitne zemlje. Štirikrat v letu se ponosna preobleče v vsakokrat drugačno opravo, svežo, bujno in barvito. S pomočjo pridnih rok kmetov, ki negujejo njene plodove v času rasti, ter spretnih kuharskih mojstrov, ki znajo izbrati najboljše kar ponuja, nazadnje poišče pot na krožnike. Pripravljeni po tradicionalnih receptih, z dodano merico sodobne kreativnosti ter vonjem po zdravju, navdušujejo oči in brbončice gostov vse dni v letu.

Modro-zelena reka Vipava in rdeča kraška zemlja sta idealen par v kuhinji na sanjavi strani sveta. Polja v Orehovljah so polna sveže sezonske zelenjave, med katero izstopajo beli šparglji, ki jim pravimo beluši. Trdoživi Kras kulinarična doživetja začini s svojimi prepoznavnimi aromami, divjimi šparglji, zelišči in gozdnimi plodovi. Dvorišča domačij so vse leto odprta in mize so vedno polne domačih dobrot, od preprostih na žlico, kot je kraška ali furlanska jota, do mesnih ali zelenjavnih poslastic, posebej frtalj, ki poskrbijo za energijo ali čiščenje telesa. Nad kulinariko boste navdušeni tudi sladokusci, saj so tu doma pregrešno dobri štruklji in fulje. Posebnost naše enogastronomske ponudbe so »osmice« na turističnih kmetijah –neobdavčena prodaja doma pridelane hrane in mesnin, ki se je ohranila še iz časov Marije Terezije, se odvije 2x na leto po 14 dni.

Kaj prinaša podpis Zaveze za trajnostno gastronomijo v Miren Krasu

Podpis zaveze na ravni Turizma Miren-Kostanjevica in na ravni posameznih gostincev, je pomemben korak na poti do odličnosti v gastronomiji, ki jo gostje danes iščejo in cenijo, ter so zanjo pripravljeni plačati pravo ceno. Vrhunska kakovost je edina prava izbira za doseganje želene dodane vrednosti, na eni strani za goste, s katerimi gradimo zvestobo, na drugi za gostince, ki jim višja razlika v ceni omogoča dolgoročno preživetje, investicije v infrastrukturo, v kadre in v razvoj.

S podpisom zaveze smo se soglasno odločili, da si bomo na področju gastronomije Miren Krasa še naprej dosledno prizadevali za avtentičnost lokalnih sezonskih jedi, učinkovitost kratkih dobavnih verig, usmerjenost k naravi in uporabo pitne vode, kuhinjo brez odpadkov in plastike, neoporečno hrano v varnem okolju, uporabo trajnostnih virov energije in odgovorno ravnanje z zaposlenimi.

»Krasna kuhnja« prinaša obljubo višje kakovosti

Gostje cenijo raznolikost teritorija, pestrost ponudbe in preverjeno kakovost. Za prepoznavanje lastnosti in razlikovalnih prednosti, tako destinacije kot posameznega ponudnika, so v pomoč znaki, za katerimi stojijo trdne obljube nosilcev. »Krasna kuhnja« pomeni, da imamo gostinci v Miren Krasu:

 1. Vzpostavljene trdne lokalne dobavne verige in primarno uporabljamo pridelke, ki jih pridelamo ali nabavimo v neposredni bližini.
 2. V kuhinji vse leto uporabljamo sveže sezonske sestavine.
 3. Gostje lahko izbirajo jedi iz sezonskih MENIJEV.
 4. Kuhamo po tradicionalnih receptih, ki jih nadgrajujemo s kreativnostjo.
 5. Trudimo se za promocijo lokalnih pridelovalcev.
 6. V gostinskih lokalih ponujamo izdelke lokalnih pridelovalcev: vina, oljčna olja, sire, mesnine, med, vloženo zelenjavo…
 7. Gostom ponujamo svežo, pitno vodo v zameno za stekleničeno.
 8. Z odpadki ravnamo okolju odgovorno, v celotnem procesu pretoka hrane in sestavin od kuhinje do strežbe ter ostankov hrane.
 9. Zaposlene informiramo in usposabljamo za spoštovanje enakih vrednot.
 10. V menijih (pridelovalci tudi na etiketah pridelkov in obrtnih izdelkov) uporabljamo logotip destinacije Miren Kras, gostinci tudi podznak Krasna kuhnja.
 11. Pripravljamo se na okoljsko certifikacijo in pridobitev znaka SLOVENIA GREEN CUISINE.
 12. Na ravni destinacije sodelujemo pri pripravi letnih programov razvoja, sodelovanja in promocije lokalne kulinarike.
 13. Vsi gostinci destinacije imamo v ponudbi povezovalni element – enako naslovnico MENIJA in sezonsko sladico »Krasna kuhnja«.

Miren Kras je prava destinacija za “Foodije”

Miren Kras si z novim projektom prizadeva, da bi prispeval k vedno večji prepoznavnosti Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije, ki bo z raznovrstno gastronomsko ponudbo posameznih destinacij pritegnila tudi najbolj zahtevne goste, t. i. foodije. Za foodije velja, da potovanja načrtujejo s primarnim ciljem razvajanja brbončic in so za vrhunske kulinarične izkušnje pripravljeni seči globoko v žepe.

Pravijo, da znajo takšne goste razvajati in zadovoljiti tudi v Miren Krasu, destinaciji, ki nosi zlati znak Slovenia green destination in se je letos tretjič zapored uvrstila med 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu!

Če ste med foodiji, torej nujno na obisk! Več o Mirnem Krasu pa si preberite TUKAJ.

Foto: Miren Kras

PREBERITE ŠE: 6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi

To so restavracije z Michelinovim priznanjem, ki jih morate obiskati na prihajajočem Tednu restavracij

Bliža se jesenski Teden restavracij. Tokrat boste po ugodnejši ceni lahko preizkusili tudi restavracije, ki so v najnovejšem Michelinovem vodniku prejele posebno priznanje.

Nova Michelinova priznanja

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Slovenija ima eno restavracijo z dvemi Michelinovimi zvezdicami, šest restavracij z eno michelinovo zvezdico in 52 restavracij, ki jim je Michelin podelil priznanje v treh različnih kategorijah. Teden restavracij. 

Še vedno je najvišje priznanje v Sloveniji, dve Michelinovi zvezdici, v rokah Hiše Franko, s priznano mojstrico Ano Roš na čelu. Po eno zvezdico so si spet prislužile restavracije Hiša Denk (kuharski mojster Gregor Vračko), Pri Lojzetu (kuharski mojster Tomaž Kavčič), Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin), Dam (kuharski mojster Uroš Fakuč) in Atelje (kuharski mojster Jorg Zupan). Prvič pa si je eno zvezdico prislužilo Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom, ki ga vodi kuharski mojster Luka Košir.

Kar 52 restavracij je prejelo eno od priznanj v treh posebnih kategorijah. Sedem restavracij je prejelo priznanje BIB GOURMAND, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Šest restavracij je prejelo priznanje MICHELIN GREEN STAR, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kar 39 restavracij, kar je dve več kot lani, pa je prejelo priznanje THE PLATE MICHELIN, ki ga prejmejo restavracije kot priznanje za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

V Sloveniji imamo veliko dobrih restavracij.

Jesenski Teden restavracij 2021

Čeprav tokrat prvič na seznamu ni niti ene restavracije z Michelinovo zvezdico, boste na jesenskem kulinaričnem tednu lahko preizkusili restavracije iz ostalih treh Michelinovih kategorij. Namen Tedna restavracij je približati visoko kulinariko vsakemu gostu in brbončice popeljati na vznemirljivo potovanje po ugodnejši ceni. Teden restavracij se zgodi dvakrat leto – spomladi in jeseni. Rezervacije za jesenski teden, ki prihaja že 8. oktobra, so že odprte.

V Ljubljano po raznolikost: Strelec, Maxim, Tabar, Monstera in Shambala

Teden restavracij v Ljubljani bo zagotovo zadovoljil zahtevne goste in poskrbel za raznoliko kulinarično potovanje. Vse naštete restavracije imajo le še nekaj prostih terminov, zato pohitite z izborom in pričakujte, da se boste za termin morali prilagoditi. A obljubimo, da je vredno.

Restavracija Strelec, ki jo vodi kuharski mojster Igor Jagodic, vas bo navdušila z unikatno atmosfero na vrhu grajskega stolpa in inovativnimi, sodobnimi okusi na estetsko dovršenih krožnikih. V restavraciji Maxim boste deležni visoke postrežbe in visoke kulinarike, a ne za ceno sproščenega in udobnega vzdušja. V Tabar se odpravite, če imate radi sveže, divje, svetovne okuse in uživate v mladostni, živahni energiji. Če bi radi enkrat jedli izpod rok enega najbolj znanih kuharskih mojstrov pri nas, izberite Monstera bistro, kjer jedilnik sestavlja Bine Volčič. Za visoko azijsko kulinariko s svežimi okusi, izberite Shambalo, restavracijo s čudovitim interierjem.

Za tokratne menije restavracij v Ljubljani  in rezervacije kliknite TUKAJ

Kakovostno in ugodno na Krasu: Ruj

Le nekaj metrov od Italije, v čudoviti kraški atmosferi, boste lahko uživali v sodobni, lokalni hrani, ki jo pripravlja Peter Patajac. Po pozdravu iz kuhinje vas čakajo kolerabni ravioli s prašičkom, drobljenec iz teranovega kruha, por in pena iz rdečih sadežev. Za toplo predjed vas bodo pogreli z mineštro z mešanimi stročnicami, jesensko zelenjavo in ajdovim kruho.m z orehi. Za glavno jed boste uživali v dušenih ličnicah, gomolju zelene, jabolčnemu pireju s hrenom in papričinim oljem. Več o restavraciji, jedilniku in rezervacijah TUKAJ.

Po domače in vrhunsko k Repovžu

Če želite pravo domačo doživetje, izberite gostilno Repovž. Domača, družinsko vodena gostilna, je letos poskrbela za posebno izkušnjo. Sprejeli vas bodo kar pred vinsko kletjo, na jedilnik pa so umestili prave slovenske jedi – postrv za predjed, pujska z mlinci za glavno in mlečni riž za sladico. A če mislite, da veste, kaj pričakovati, se motite. Več TUKAJ.

Na Tednu restavracij igra pomembno vlogo tudi vrhunsko vino.

Da se boste počutili kot graščak: Pavus

Na gradu Laško ustvarja Marko Pavčnik, kuharski mojster, ki spoštuje vse, kar ga obdaja. Sestavine nabere kar sam in svoje ideje črpa iz sprehodov po okolici. Izkušnja, ki vas bo obogatila s kulturo, prijaznostjo postrežbe, spoštovanjem glavnega kuharskega mojstra in lokalnimi sestavinami. Po pozdravu iz kuhinje si je tokrat zamislil poširana račja prsa, račjo pašteto in pistacijo ter jurko. Za glavno jed vas bodo pričakali zorjen telečji hrbet, hrustljava polenta z divjimi zelišči in sabajon omaka iz suhih jurčkov. Za sladico vas bo navdušila krema iz buče in pomaranče ter biskvit in sladoled iz bučnic. Svojo izkušnjo rezervirajte TUKAJ.

Kulinarično razvajanje. Foto: Pavus, arhiv

Po domače, ekološko, trajnostno in (tudi) vegetarijansko: Gostilna Krištof

Domača vaška gostilna Krištof je ena tistih šestih restavracij, ki so prejele priznanje Michelin green star, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kuharski mojster Uroš Gorjanc svojo kuhinjo temelji na na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah. Za tokratni Teden restavracij je poleg mesnega pripravil tudi vegetarijanski jedilnik, da bodo na svoj visoko-kulinarični račun prišli tudi tisti, ki ne jejo mesa. Za več o tej navidez preprosti gostilni, ki pa absolutno vodi kakšen korak v sodobnosti, kliknite TUKAJ.

Seveda je še veliko slovenskih restavracij, ki si tokrat ali zelo kmalu zaslužijo vašega obiska. Če jih boste obiskali (v Tednu restavracij ali kadarkoli drugič) in jih ovekovečili na družbenih omrežjih, ne pozabite označiti @Vandraj.si ali #vandraj, da lahko vaše izkušnje delimo z našimi bralci in sledilci. Sledite nam na https://www.instagram.com/vandraj.si/

 

Foto: Unsplash, Pavus

PREBERITE ŠE: Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

Nova redna direktna letalska povezava iz Ljubljane v …

Ljubljana je bogatejša za novo redno letalsko povezavo, ki smo jo mnogi komaj čakali. Od prejšnjega petka, 24.9.2021, lahko iz Ljubljane kar trikrat tedensko letimo v Dubaj in nazaj.

Novo redno letalsko povezavo med Ljubljano in Dubajem je vzpostavil letalski prevoznik Flydubai. Direktna povezava letališča Jožeta Pučnika z Dubajem za vse slovenske potnike odpira nove, enostavnejše povezave z Azijo in Oceanijo.

Pod družbo Emirates za še boljše povezave

Flydubai bo lete z Ljubljane v Dubaj izvajal pod imenom lastniške družbe Emirates. S tem bo potnikom olajšal možne nadaljne povezave z Azijo in Oceanijo. Povezava z Dubajem je močno obogatila letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Letališče v Dubaju namreč povezuje več kot 200 različnih destinacij. Najbolj zanimive so povezave z Australijo, Kitajsko, Indonezijo, Japonsko in južno Azijo.

Iz Ljubljane v Dubaj trikrat tedensko

Iz Ljubljane v Dubaj in nazaj bomo lahko leteli trikrat tedensko; ob sredah, petkih in nedeljah. Leti bodo potekali med Terminalom 3 z Mednarodnega letališča v Dubaju in letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

Na prvem letu 280-400€ za povratno letalsko karto

Po poročanju 24.ur, naj bi na prvem letu iz Ljubljane v Dubai poletelo 80 potnikov, ki so za povratno letalsko karto odšteli od 280-400€. Predvidoma bo na liniji letelo letalo Boeing 737 MAX, ki zagotavlja udobje in zanesljivost.

Ob nakupu letalske karte brezplačno na Expo 2020

Flydubai vsem potnikov, ki letalsko karto kupijo med 1. septembrom 2021 in 22. marcem 2022, podarja brezplačno dnevno vstopnico za Expo 2020, ki letos poteka v Dubaju. Več tukaj.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Nepozabne krompirjeve počitnice v Selcah in na zlatih Plitviških jezerih

 

 

 

13. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri za otroke in mlade

Že trinajsto leto zapored bo v Ljubljani potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Tudi tokrat bo s kakovostnimi kulturnimi dogodki razveseljeval otroke in mlade. V pestrem programu, katerega tematska rdeča nit bo tokrat identiteta, bo gotovo prav vsak lahko našel kaj, kar bo vzbudilo njegovo zanimanje.

Pestro dogajanje v Ljubljani in tokrat prvič tudi v Cerknici

Program bodo tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki. Letošnja novost je, da se festival Bobri odpravlja tudi na potep, tokrat prvič v Cerknico.

Otvoritev in zaključek festivala

Festival se bo 18. septembra odprl v Slovenskem mladinskem gledališču, s koncertom Dobr-bobr Katalena, ki ga bo, kot da slutiti že naslov, pripravila skupina Katalena. Tokrat se bo sicer predstavila v nekoliko drugačni zasedbi. Namesto pevke Vesne Zornik preostalim članom kot gostja pridružila violinistka Jelena Ždrale. Po dobrih dveh tednih, kolikor bo letos trajal festival, se bomo 2. oktobra od jesenskih Bobrov poslovili. Kot je že tradicija, bo zaključek v Centru urbane kulture Kino Šiška. Zaključna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana. Pripravili jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Tako uvodni kot zaključni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica in Urbane scene Ljubljana.

Festival za otroke in mlade

Na letošnjem festivalu bo štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot devet tisoč petsto obiskovalcev. Odvijali se bodo na petintridesetih prizoriščih.

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti. V Kinodvoru bosta na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in Volkovi, krstno izvedbo pa bo doživela predstava Plesnega Teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož.

Celoten program festivala si bo moč ogledati na spletni strani: www.bobri.si. 

 

Foto: festival Bobri

PREBERITE ŠE: Ta vikend v Velenju že 32. Pikin festival (+ ideja za nočitev, kjer 2 otroka bivata GRATIS)

Ta vikend v Velenju že 32. Pikin festival (+ ideja za nočitev, kjer 2 otroka bivata GRATIS)

Med 10. in 15. septembrom bo v središču Velenja potekal že 32. Pikin festival, ki je vedno znova igriv, kulturno-vzgojen in zabaven. Za piko na i smo poiskali še posebno nastanitev v bližini, kjer 2 otroka bivata gratis! 

32. Pikin festival: Igra za vse

Na uradni spletni strani festivala so zapisali: “Čeprav je festival še vedno mini, bodo doživetja, ki jih pripravlja Pika, absolutno maksi. Pripravite se na zanimivo festivalsko raziskovanje in igranje na vse pretege, saj je tema letošnjega festivala Igra za vse. Pričakujemo vas z novimi in starimi igrami, z novimi in starimi upi in pričakovanji. Z zvoki in barvami odrov, razstavišč in pouličnih vragolij vas bomo popeljali na nepozabno avanturo igrivih dogodivščin!

Festival bomo odprli v petek popoldan s Pikin prihodom v mesto. Sledil bo pester vikend, namenjen obiskom družin iz vse Slovenije. V barvitem svetu kulture in umetnosti se bomo igrivo zabavali na Titovem trgu in na mestnem otroškem igrišču, kjer bomo lahko prisluhnili različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali bomo v delavnicah, plesali in se dobro igrali. V času festivala bodo odprta številna mestna razstavišča in kino.”

Za program in več informacij, kliknite TUKAJ.

Tudi na Pikinem festivalu pogoj PCT

Na Pikinem festivalu je letos obvezen pogoj PCT in uporaba mask.

Pikin festival skozi oči domačinke Nike Britovšek: “To je posebna prireditev, o kateri potiho sanjamo celo leto.”

“Pikin festival me spremlja že celo življenje. Saj ni čudno, če je pred vrati že 32. po vrsti! V naše mesto se ponovno vrača Pika Nogavička, Velenje bo zaživelo, kot vsako leto in mi že komaj čakamo. V petek, 10.9. ob 17. uri bo otvoritev s skupino Čuki, ki vedno naredijo žur za naše najmlajše. Midva sva otroka do zdaj peljala vsako leto. To je res posebna prireditev, o kateri po tihem sanjamo celo leto. Blizu prireditvenega prostora Vista na Velenjskem jezeru, kjer je bivše prizorišče prireditve, je Vila Čiračara in večkrat, ko smo tam, gremo pogledat, če je Pika že prišla, ji zapojemo pesmico in jo kličemo. Letos je sicer novost, zaradi katere se ga žal marsikatera družina ne bo mogla udeležiti – PCT pogoj. Bomo videli, mogoče se kaj spremeni in se mogoče vsi skupaj vseeno vidimo. Dogajanje bom objavljala tudi na svojem Instagramu.”

PREBERITE ŠE: Golte: Jesenski družinski oddih v naravi

Foto: Nika Britovšek

Nora adrenalinska avantura v Splitu končno dostopna javnosti (za samo 33€)

Poletja in morja in sonca še ni konec! Od nekdaj velja, da je na morju najlepše septembra. Že tako bi vam za septembrski oddih priporočali čudoviti Split, tokrat pa ga še posebej! Za javnost so končno odprli Skywalk Poljud, adrenalinsko avanturo na kateri Split doživite iz popolnega novega zornega kota.

Za javnost je končno dostopna nora adrenalinska izkušnja Skywalk Poljud, ki bo navdušila vsakega obiskovalca, ki vsaj malo uživa v višavah in si želi nepozabnih razgledov na eno najlepših dalmatinskih mest. Obisk Splita v septembru zato nujno popestrite s to izjemno izkušnjo.

September v Splitu

Vsi, ki se radi vračajo v Split, prisegajo na Split v septembru. Ko se mesto malce umiri, ko ni več gneče, ko zadiha s svojim dalmatinskim utripom. Mirni večerni sprehodi in prostor na plaži bodo Split pričarali v najlepši luči, Hkrati so še vedno odprti vsi lokali, vse znamenitosti, morje je dovolj toplo in cene za ture in nastanitve nižje. Odličen razlog za obisk v tem pozno poletnem času je tudi Filmski festival, ki letos poteka med 15. in 21. septembrom.

Raziščite odlično ponudbo nastanitev v Splitu TUKAJ

Skywalk Poljud končno odprt za javnost

Skywalk Poljud je prva in edina adrenalinska tura na Hrvaškem, ki jo lahko doživite na strehi stadiona. Gre za urbano pustolovščino, ki se odvije na notranji in zunanji strani strehe mitskega stadiona Poljud. Avantura traja 90 minut, na njej pa se, medtem ko občudujete vrhunske inženirske dosežke in neverjeten razgled na mesto, soočite s svojimi strahovi pred višino. 

Popolno doživetje je možno ne glede na vreme. Med vzponom boste boste izvedeli zanimive zgodbe o gradnji stadiona Poljud – zakaj je bil nekoč najpomembnejša stadionska arhitektura na svetu, kje se nahaja njegova replika ter številne zanimive podrobnosti o urbanem razvoju in arhitekturi tega dela mesta. Kot pika na i vas na koncu čaka 70-metrski “rope swing” – let nad nogometnim igriščem.

Vstopnico za adrenalinsko avanturo Skywalk Poljud si zagotovite po polovični ceni

Spoznajte Split z drugega zornega kota in v 90 minutah preverite kombinacijo strasti do adrenalina in inženirskih dosežkov na stadionu Poljud ter zgodovino urbanega razvoja mesta. Izstopite iz svoje cone udobja in se pripravite na povsem novo izkušnjo z vrhunsko zabavo! Vodniki vam bodo pomagali, da premaknete svoje meje, medtem ko se popolnoma varno sprehodite visoko nad tlemi in na zunanji strani strehe (via ferrata) ali pri pripravi na “rope swing”.

Nekateri na Skywalku Poljud so se ob podpori prijateljev in družinskih članov znebili strahu pred višino, okrepili svoje odnose tako, da so delili to intenzivno izkušnjo, predvsem pa so se imeli lepo – zakaj se ne bi imeli tudi vi?

Vstopnico za Skywalk Poljud po polovični ceni (33€) si zagotovite TUKAJ

Vstopnico za Skywalk Poljud po polovični ceni (33€) si zagotovite TUKAJ

Maldivi so najbolj iskana destinacija za potovanja po pandemiji

ESTA America je analizirala iskalne nize v zvezi s potovanji v mesecu juliju in objavila seznam desetih držav, ki so jih uporabniki, z namenom potovanja (leti in nastanitve), največkrat iskali na Googlu. Na prvem mestu so Maldivi, zanimivo pa je, da se je na drugem mestu znašla država, ki jo je Covid zadel posebej močno.

Pandemija je močno vplivala na svetovno turistično industrijo in vsi že komaj čakamo, da se tudi ta panoga spet postavi na noge in zaživi v svoji polnosti. Čeprav smo fizično omejeni z dostopi do nekaterih destinacij, naše misli že begajo v raznorazne kraje in še z večjim zanosom kot kdajkoli prej v brskalnikih iščemo informacije v zvezi z našimi sanjskimi destinacijami. ESTA America (avtorizacija potovanj ZDA) je analizirala globalne iskalne nize za mesec julij 2021 in objavila seznam najbolj priljubljenih držav za potovanje po pandemiji. Na prvem mestu so se znašli Maldivi.

Lestvica na spletu najbolj iskanih držav za potovanja v juliju 2021

Ker se svet (z različnimi pogoji) počasi spet odpira za globalna potovanja, so brskalniki ponovno polni iskalnih nizov, ki jih vtipkavajo navdušeni popotniki. Sanje o ponovnem potovanju se zdijo spet bližje. Na prvem mestu so se znašli Maldivi, le malo za njimi pa Indija. Na tretjem mestu je Grčija. Kar 4 države na seznamu so azijske.

Lestvica

 1. Maldivi
 2. Indija
 3. Grčija
 4. Turčija
 5. Kanada
 6. Mehika
 7. Španija
 8. Avstralija
 9. Tajska
 10. Japonska

(vir: ESTA America)

Najbolj pogosto sanjamo o Maldivih.

Na lestvici kraljuje Azija

To, da so Maldivi na prvem mestu, ni veliko presenečenje. Odkar je od leta 2009 turistična dejavnost omogočena tudi izven resortov, so bolj dostopni. Hkrati popotnike pritegnejo zaradi opozoril, da jih bo globalno segrevanje v nekaj letih popolnoma izbrisalo z obličja Zemlje.

Je pa presenetila Indija. Ena od držav, kjer je Covid udaril najmočneje, presenetljivo ostaja priljubljena destinacija. Na splošno Azija kraljuje na lestvici, s kar petimi državami (če štejemo tudi Turčijo). Na seznamu se je (pričakovano) znašla še Tajska. Olimpijske igre so na lestvico uvrstile Japonsko.

Iz lestvice izpadle nekatere priljubljene destinacije

Največje presenečenje v primerjavi z lansko lestvico je padec Italije iz prvega na šele trinajsto mesto. Prav tako na lestvici ni več Maroka in Združenih arabskih emiratov. V Evropi najbolj priljubljeni ostajata Španija in Grčija.

Ljudje hrepenijo po peščenih plažah, turkiznem morju in senci pod palmo.

Iščete ugodne lete za vašo sanjsko destinacijo? Preverite TUKAJ

 

PREBERITE ŠE: Potovanja z otroki: Maldivi

Foto: Unsplash

POZOR! Od 16. avgusta za vstop v Slovenijo nov obrazec PLF

Slovenija s 16. avgustom uvaja nov obrazec PLF za sledenje potnikom v letalskem in ladijskem prometu pri vstopu v Slovenijo. Evropski elektronski obrazec se bo uporabljal za lažje sledenje visoko tveganih stikov s strani epidemiološke službe NIJZ, ki bo s pomočjo obrazca zaznala primere, ko so bili potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi osebi.

Slovenija s 16. avgustom uvaja nov elektronski obrazec PLF za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem (samo križarke) prometu. Digitalni obrazec je predviden za vse potnike, ki bodo v Slovenijo vstopili z letalom ali ladjo (samo križarke). Slovenski PLF je del evropskega elektronskega sistema in je že na voljo TUKAJ. Gre za enotni evropski obrazec digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF. Trenutno ga uporabljata Italija in Malta, onekatere države pa zaenkrat uporabljajo svoje različice obrazca.

Nov obrazec PLF izpolni vsak posameznik

Nov obrazec PLF bo moral izpolniti vsak posameznik, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Obrazca pa ni potrebno izpolnjevati posadki letala ali ladje in tranzitnim potnikom. Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni.

Nov obrazec PLF še ni zakonsko obvezen

Uradne spletne strani državne uprave Slovenije pišejo o tem, da bodo vsi potniki, ki bodo prispeli v Slovenijo z letalom ali ladjo MORALI izpolniti obrazec, medtem ko je v medijih zaslediti, da bo izpolnjevanje prostovoljno. Na ministrstvu za zdravje so za 24ur pojasnili, da izpolnjevanje obrazca za zdaj še ni zakonsko obvezno, zato nadzora s strani državnih nadzornih organov zaenkrat ne bo.

 

PREBERITE ŠE: Je to nova realnost? Malta prva država v EU za izključno cepljene turiste

Iščete ideje za koriščenje novih turističnih bonov?
Za ugodno ponudbo kliknite TUKAJ 

Med kraji v slovenski Istri lahko sedaj potujete tudi TAKOLE

V Kopru so včeraj predstavili nov slovenski turistični produkt – WAYV, ki je začel delovati ta mesec in ki bo še dodatno obogatil turistično ponudbo v slovenski Istri. Gre za platformo, ki povezuje imetnike plovil, ki ponujajo prevoze, in uporabnike, ki si želijo s čolni na hiter in enostaven način potovati med kraji v slovenski Istri.

Kaj je Wayv?

Aplikacija Wayv povezuje potnike in lastnike plovil ter tako omogoča prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila potekajo preko aplikacije, kar omogoča nadzor, hkrati pa je tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike.

Kdo so prevozniki?

Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike je ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Osnovni namen projektne ideje je razvoj prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar omogoča dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij, nenazadnje pa tudi za lepo obogatitev turistične ponudbe.

Dve aplikaciji

Kot je povedal Mitja Vatovec (aplikacija, direktor Emigma d.o.o.), so razvili dve aplikaciji, in sicer aplikacijo za potnike in aplikacijo za prevoznike. Obe sta narejeni za operacijska sistema IOS in Android in v 3 jezikih – slovenščina, italijanščina in angleščina. Aplikaciji sta povezani v enovito spletno platformo, ki podatke procesira, obdeluje in servira uporabnikom. Poleg tega obstaja tudi spletno mesto Wayv.si, kjer so uporabnikom na voljo splošne informacije, možnost vključitve v sistem preko spletnega obrazca, kot tudi možnost prenosa aplikacije. Ker gre torej za širok nabor rešitev, raje uporabljajo izraz “platforma Wayv”.

Wayv je del projekta Morski prevozi, LAS Istre in je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

PREBERITE ŠE: Istra za lačne gurmane

Iščete odlično ponudbo za koriščenje novih turističnih bonov v Sloveniji? Preverite TUKAJ

Slovenija je zasedla to mesto na seznamu svetovnih popotniških destinacij za avgust 2021

Slovenija je zasedla drugo mesto na seznamu najboljših svetovnih popotniških destinacij za avgust 2021 po izboru revije Time out. Ko nam spet grozi zaprtje turističnih poti izven Slovenije, se torej lahko tolažimo s tem, da imamo doma ogromno zavidanja vrednih kotičkov za raziskovanje. V kombinaciji z novimi turističnimi boni si lahko privoščimo nepozabno popotovanje po naši deželi.

Revija Time out je Slovenijo uvrstila na drugo mesto najboljših svetovnih destinacij za potovanje v avgustu 2021. Na prvem mestu kraljuje Aljaska, Sloveniji pa sledijo še vzhodna Afrika, Riga (Latvija), Buenos Aires, Združeno kraljestvo, Samoa, Bolgarija, Madeira in Indonezija. Slovenija.

Prelaz Vršič, Foto: Jasper Vander Meji, Unsplash

Kaj je navdušilo ustvarjalce revije Time out?

V opisu Slovenije so pri Time out-u izpostavili Ljubljano ter jezeri na Bledu in v Bohinju. Hkrati so opozorili, da znajo bit vse te tri destinacije v poletnih mesecih precej polne turistov in domačinov, zato priporočajo raziskovanje bolj skritih kotičkov, ki jih v Sloveniji ni malo.

Za ohladitev priporočajo slovenske Alpe z mnogimi lažje in težje dosegljivimi vrhovi, za najbolj zagrete hribolazce seveda priporočajo vzpon na Triglav.

Triglavski narodni park. Foto: Aleš Krivec, Unsplash

Bled. Foto: Miguel Henriques, Unsplash

Pri Time out-u so navdušeni tudi nad Štajersko, izpostavili so mesti Maribor in Ptuj, obdani z vinogradi, ki kar vabijo na pokušanje vina.

Čudovite vinograde najdete tudi v Pomurju in v slovenskih Brdih. Na vseh destinacijah so poleg romantičnih razgledov, ki se postavljajo ob bok bolj znanim francoskim ali italijanskim, na voljo pokušine vrhunskih vin.

Zakaj jo za raziskovanje priporočamo mi?

Slovenija je dom odlični hrani in vrhunskemu vinu

V Sloveniji se dobro je in dobro pije. Od z Michelinovimi zvezdicami nagrajenih restavracij do starih dobrih domačih gostiln. Slovensko kuhinjo zaznamujeta pristnost in lokalna pridelava. Turisti in domačini se navdušujejo tako nad jedmi na žlico in tradicionalnimi jedmi kot nad inovativno kuhinjo mlajše generacije chefov.

Štruklji in rdeče zelje ter rdeče vino. Foto: Klara Avsec, Unsplash

Slovenija ima nešteto kotičkov za ohladitev

V Sloveniji je vedno v bližini reka, jezero, morje ali potoček. Najbolj zanimivo je presihajoče Cerkniško jezero, najbolj zeleni so Zelenci, najbolj čista je Soča, najbolj slano je morje, najbolj fotogenični so slapovi.

Slap Kozjak. Foto: Marcin Szmigiel, Unsplash

Kranjska Gora. Foto: Lea Kobal. Unsplash

Soča. Foto: Niklas Weiss, Unsplash

Slovenija je unikatna

Skrivnostni gradovi, lokalne legende, številna narečja, vrhunska kulinarika, neokrnjena narava in prijazni ljudje. Vse to je Slovenija. V kombinaciji s turističnimi boni lahko letos prečešete celo, od Goričkega do Pirana. Vaša žeja po vandranju bo zadovoljena, vaše fotografije polne barv in vaši spomini polni zanimivih lokalnih zgodb. Od skritih kotičkov do polnih gostiln, zaužijte Slovenijo v vsej njeni celoti.

Predjamski grad. Foto: Bran Van Geerenstein, Unsplash

Piran. Foto: Mikita Karasiou, Unsplash

Kozorog. Foto: Leonie Lejon, Unsplash

Ribnica. Foto: Luka Senica, Unsplash

Celjski grad. Foto: Kenzie De Schnepper, Unsplash

Ljubljana. Foto: Zach Pickering, Unsplash

Poiščite popolno nastanitev za vaš oddih v Sloveniji TUKAJ

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate to poletje doživeti v Sloveniji

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.