Recept za krofe, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

Prihaja vrhunec sezone pustnih krofov, po katerih bo omamno zadišalo po vsej Sloveniji. Ste jih že kdaj pripravljali sami? Imamo odličen recept za krofe z marmelado, ki jih boste zmazali v trenutku!

Tokratni recept za krofe z marmelado je znan že našim babicam – gre za klasiko, ki omamno odišavi domove in privablja pustne šeme, ki odganjajo zimo. Pri cvrtju krofov velja upoštevati nekaj zlatih pravil. Zelo pomembni so izbira prave moke, primerno ogret prostor za vzhajanje testa in pravilna temperatura olja za cvrtje, seveda pa tudi tu velja, da vaja dela mojstre.

Iz kilograma moke boste dobili okoli 30 krofov. Kaj potrebujete?

– 500 g ostre moke
– 500 g gladke moke
– 100 g kvasa
– 100 g sladkorja
– 10 g soli
– 10 rumenjakov
– 0,5 l mlačnega mleka
– 0,2 l olja
– 1 vaniljev sladkor
– 2 jušni žlici ruma
– 2 kapljici vaniljeve arome
– marmelada (običajno marelična, lahko tudi drugih okusov)

Postopek

Pripravimo delovni prostor – čez mizo pogrnemo prt, ki ga obilno pomokamo. Nato v posodi zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico. V ločeni posodici nadrobimo kvas, tri žličke sladkorja in približno 0,5 dl mlačnega mleka, da nastane gladka zmes. V jamico vlijemo gladko mešanico, po vrhu potrosimo moko in pustimo vzhajati nekaj minut. V ločeni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, olje, preostanek mlačnega mleka, vaniljev sladkor in vaniljevo aromo ter rum. Rumenjakovo zmes nato dodamo v prvo posodo z moko in kvasom. Z mešalnikom kakšnih 20 minut mesimo testo, da postane mehko in gladko. Testo takoj narežemo in stehtamo na 80 gramov težke kose ter ročno oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo na pomokan prt, pokrijemo z drugim prtom in v toplem prostoru pustimo vzhajati eno uro, oziroma tako dolgo, dokler se njihova velikost ne podvoji.

V loncu na 160–170 stopinj Celzija segrejemo olje, ki naj ga bo za okoli 2 prsta. Krofi se ne smejo dotikati dna posode, hkrati pa se lahko začnejo obračati, če je olja preveč. Krofe v olje najprej polagamo z vzhajano stranjo navzdol – tako bodo bolj okrogli. Na eni strani jih cvremo dobre 3 minute, jih obrnemo in 3 minute cvremo še na drugi strani. Tako dobimo značilen svetel pas skozi sredino krofov. Ko so pečeni, jih položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Še tople krofe nato s pomočjo brizgalke napolnimo z marmelado, za piko na I pa jih po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Mmm, pa dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept: Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kdaj bi lahko leteli z novega potniškega terminala na brniškem letališču?

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala.

Do marca naj bi 21 milijonov evrov vredna investicija – gradnja potniškega terminala na brniškem letališču, dobila končno podobo. Sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj ter usposabljanje zaposlenih.

Prve potnike bi lahko sprejeli z julijem

Tako celotna investicija kljub prvotnim zapletom z izbiro izvajalca teče v skladu s terminskim načrtom. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem. Na ljubljanskem letališču sicer od decembra izvajajo tudi testiranje na novi koronavirus, tako s PCR kot tudi hitrimi testi.

Potniki bodo med čakanjem na let gledali Kamniško Savinjske Alpe

Pri novogradnji so dali velik poudarek naravnim materialom s kombinacijo lesa, stekla in betona. Potniki bodo videli Kamniško Savinjske Alpe. Prostor je odprt, inštalacije pa bodo vidne, kar je v skladu s sodobnimi gradbenimi smernicami in bolj priročno z vidika vzdrževanja.

NAPOVEDI: glavnina prevoznikov bi se vrnila s poletnim voznim redom

Trenutno je ljubljansko letališče z rednimi linijami povezano le z Beogradom, Frankfurtom in Istanbulom. Za zimsko sezono je napovedana vrnitev Air France s povezavo v Pariz, poljskega Lota v Varšavo ter EasyJeta na londonsko letališče Gatwick. Po zdajšnjih napovedih se bo glavnina prevoznikov vrnila s poletnim voznim redom. Vozovnice so že v prodaji, ali se bodo prihodi oziroma vrnitve glede na zdajšnje napovedi še spreminjale ali zamikale, pa je odvisno od razvoja epidemije.

V poletnem voznem redu na Brniku pričakujejo vrnitev WizzAira s povezavo na bruseljski Charleroi, Lufthanse v München, Swissaira v Zürich, Brussels Airlines v Bruselj, Aeroflota v Moskvo, British Airways na londonski Heathrow, dopolnitev letenja EasyJeta še na letališče Luton ter letenje Israir Airlines v Tel Aviv, Sun Expressa v Antalyo in Finnaira v Helsinke. Čez poletje pričakujejo tudi nekaj čarterskega prometa.

V 2020 zaradi epidemije dosegli le 17 odstotkov prometa iz leta 2019

V lanskem letu je zaradi pandemije promet na ljubljanskem letališču močno upadel. Še poleti so računali, da bodo ustvarili približno 30 odstotkov načrtovanega prometa, a je jesenski val epidemije prinesel dodaten padec. Tako so dosegli 17 odstotkov prometa iz leta 2019 oziroma 19 odstotkov načrtovanega iz začetka leta. Oskrbeli so približno 290.000 potnikov.

Foto: Unsplash
Vir:
STO

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Slovenski biser v boj za naziv najboljše evropske destinacije 2021

Dolina Soče je po izboru European Best Destinations na seznamu 20 izbranih evropskih destinacij, ki se potegujejo za naziv najboljše evropske destinacije leta 2021. Vabljeni h glasovanju od 20. januarja naprej.

Uradna stran European Best Destinations je objavila seznam destinacij, ki se bodo potegovale za naziv najboljših evropskih destinacij v letu 2021, ki jih priporočajo za obisk v letošnjem letu. Na seznam kandidatk za najboljše evropske destinacije 2021 so uvrstili tudi Dolino Soče. Ta kot edina destinacija na tem seznamu zastopa Slovenijo.

Glasujete lahko tudi vi

Svoj glas za uvrstitev Doline Soče med najbolj zaželene destinacije lahko oddate tudi vi, glasovanje bo potekalo preko spletne strani European Best Destinations. In sicer od 20. januarja do 10. februarja 2021. Po končanem glasovanju bodo najboljše destinacije razglasili na dogodku 10. februarja 2021. Svoj glas lahko od 20. januarja oddate TUKAJ. Glasujete lahko večkrat, enkrat tedensko z vašega IP naslova.

Vir: Turizem Dolina Soče
Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Most na Soči: turkizni razgledi, ki jih morate doživeti še letos

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To so ključne spremembe in trendi potovanj po pandemiji

Zaradi pandemije covid-19 smo v letu 2020 zaznali in občutili številne spremembe v vedenju in vrednotah turistov. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) ocenjuje od 70 do 75 % upad mednarodnih prihodov v letu 2020, približevanje številkam iz leta 2019 pa napovedujejo do leta 2023 oziroma 2024. Posledica pandemije so tudi spremembe v vedenju in vrednotah turistov. V ospredje so stopili predvsem spodnji trendi potovanj.

Novi trendi potovanj po pandemiji:

  • potovanja bližje domu in domači turizem,
  • oddihi v naravi, na ruralnih območjih in “road tripi”,
  • nove skrbi na potovanjih – skrb za varnost in zdravje, pomembnost politik odpovedi rezervacij,
  • potovanja zadnji trenutek – “last minute bookings”,
  • demografske spremembe – močno okrevanje potovanj med mladimi turisti, večji vpliv pa se kaže na starejše turiste,
  • odgovorno vedenje – skrb za trajnost, pozitivni vpliv na lokalno prebivalstvo in želja po avtentičnosti.

Covid-19 in mednarodni turizem

Leto 2019 je bilo 10. leto zaporedne rasti v turizmu, ko smo na svetovni ravni zabeležili 1,5 milijarde prihodov mednarodnih turistov. Turistični sektor je v zadnjih letih presegal povprečno rast gospodarstva in predstavljal ključno panogo v mnogih naprednih in razvijajočih se družbah.

Leto 2020 je bilo zaznamovano z omejitvami in zaprtji, ki so se pričela v januarju z zaprtjem mesta Wuhan. Konec januarja je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila svetovno zdravstveno krizo, 11. marca pa pandemijo. Proti koncu aprila so vse svetovne destinacije uvedle potovalne omejitve. Zaradi drugega vala okužb je dobra četrtina destinacij po svetu 1. novembra ohranila popolnoma zaprte meje za mednarodni turizem.

Od januarja do oktobra 2020 72 % upad mednarodnih prihodov 

Od januarja do oktobra leta 2020 je zaznan kar 72 % upad mednarodnih prihodov v primerjavi z letom 2019. To predstavlja izgubo kar 900 milijonov mednarodnih prihodov v desetih mesecih leta 2020. Regija, ki je zaznala največji upad prihodov je Azija in Pacifik, kjer v prvih desetih mesecih leta beležijo kar 82 % upad mednarodnih prihodov turistov. Sledi Bližnji vzhod s 73% upadom, Afrika z 69% upadom ter Evropa in Amerika z 68% upadom mednarodnih prihodov turistov v primerjavi z letom 2019.

Te številke kažejo na upad brez primere, ki predstavlja kar 10-krat višje izgube prihodkov kot v času svetovne finančne krize v letu 2009. Na Svetovni turistični organizaciji (UNWTO) v letu 2020 pričakujejo od 70 do 75 % upad mednarodnih prihodov, kar na svetovni ravni predstavlja izgubo kar 1 milijarde mednarodnih prihodov turistov. To pomeni vrnitev svetovnega turizma na raven izpred 30 let in izgubo 1,1 bilijona ameriških dolarjev izvoza mednarodnega turizma. Na UNWTO ocenjujejo, da je zaradi situacije, neposredno v turizmu, ogroženih od 100 do 120 milijonov delovnih mest.

Vrnitev številk iz 2019 napovedujejo do let 2023/24

Svetovna turistična organizacija približevanje številkam, zabeleženim v turizmu v letu 2019, pričakuje do leta 2023 oziroma do leta 2024. Po mnenju strokovnjakov, ki so sodelovali v panelu UNWTO, so glavni dejavniki, ki preprečujejo okrevanje turizma potovalne omejitve, počasna zamejitev virusa, negotovost potrošnikov, ekonomsko okolje, pomanjkanje koordiniranega odziva med državami in počasno vračanje letalskih povezav.

Vir: UNWTO
Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Lonely Planet o tem, zakaj je Slovenija vroča evropska gastronomska regija

Lonely Planet je objavil nov članek, kjer je predstavljeno, zakaj bo Slovenija v letu 2021 nosilka naziva Evropska gastronomska regija.

Slovenija kot gastronomska regija privlačna za tujce

Kot pravijo v Lonelyju, je Slovenija že zaradi svoje strateške geografske pozicije odlična destinacija in gastronomska regija za preizkušanje kulinaričnih dobrot. Članek opisuje pot do naziva Evropske gastronomske regije za leto 2021. Projekt EGR 2021 je usmerjen v povečevanje kakovosti življenja, vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije.

“Hrana z vrta na mizo”

Sam projekt krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnim okoljem oziroma kulturami. V članku je še posebej opisana barvita kultura in gastronomija ter nov koncept »Green Cuisine«. Pišejo o tem, kako blizu nam je princip prehranjevanja “z vrta na mizo”, ki za nas morda res velja za nekaj precej samoumevnega, a čez meje temu nikakor ni tako. Izpostavljena je tudi nova spletna stran, posvečena slovenski gastronomiji TasteSlovenia.si, kjer je moč zaslediti butične zgodbe ustvarjalcev slovenske gastronomije.

Članek lahko na Lonely Planetu v celoti ujamete tukaj.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Letošnji svetovni turizem padel na raven leta 1990

Iščete navdih, kam na oddih, ko bo to spet mogoče? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji.

Letošnji svetovni turizem padel na raven leta 1990

V letošnjem letu je obstal tudi svetovni turizem. Mednarodni prihodi so se zaradi omejitev potovanj, nizkega zaupanja potrošnikov in svetovnega boja za obvladovanje virusa COVID-19, v prvih desetih mesecih leta 2020 zmanjšali za 72 odstotkov.

To je prispevalo k najslabšemu letu v zgodovini turizma. Izguba za svetovni turizem je celo precej večja kot leta 2009, ko smo se spopadali s svetovno gospodarsko krizo. A napovedi za prihodnost le niso tako črne …

UNWTO: svetovni turizem je z več kot 70 % upadom prihodov padel na raven v letu 1990

Po zadnjih podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) so destinacije med januarjem in oktobrom v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 zabeležile 900 milijonov manj mednarodnih turistov. To pomeni izgubo 935 milijard ameriških dolarjev prihodkov izvoza mednarodnega turizma. Kar je več kot desetkrat večja izguba kot v letu 2009 zaradi vpliva svetovne gospodarske krize.

Na podlagi dosedanjih podatkov UNWTO pričakuje, da se bodo mednarodni prihodi v letu 2020 zmanjšali med 70 % do 75 %. V tem primeru se bo svetovni turizem vrnil na raven izpred 30 let z milijardo prihodov manj in izgubo v višini 1,1 bilijona ameriških dolarjev izvoza mednarodnega turizma.

Raste povpraševanje po domačem turizmu

Podatki izdatkov za mednarodni turizem še naprej odražajo zelo šibko povpraševanje po tujih potovanjih. So pa nekateri veliki trgi, kot so ZDA, Nemčija in Francija, v zadnjih mesecih pokazali nekaj znakov okrevanja. Poleg tega povpraševanje po domačem turizmu na določenih trgih še naprej raste (vključno s Kitajsko in Rusijo).

Napovedano okrevanje v drugi polovici 2021

V prihodnosti naj bi napoved odobritev cepiva in začetek cepljenja postopoma povečala zaupanje potrošnikov. Hkrati vse večje število destinacij rahlja ali odpravlja omejitve potovanj. Scenariji za obdobje 2021–2024 kažejo na okrevanje v drugi polovici leta 2021. Kljub temu pa lahko vrnitev mednarodnih prihodov na raven 2019 traja med dve in pol do štiri leta, navaja UNWTO.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikashvili poudarja, da je potrebno okrepiti prizadevanja za varno odpiranje meja, hkrati pa podpirati ohranitev delovniha mest in podjetij v turizmu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih, ko bo to spet mogoče? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji.

V teh italijanskih mestih ljudje živijo najlepše

Bi živeli v teh italijanskih mestih? V letu pandemije covida-19 je Bologna postala italijansko mesto, kjer je kakovost življenja najboljša. Bologni na drugem in tretjem mestu sledita Bolzano in Trento.

Na seznamu, ki ga je objavil italijanski finančni dnevnik Sole 24 Ore, je skupno 104 italijanskih mest. Na četrto mesto se je uvrstila Verona, sledijo Trst, Videm, Aosta in Parma. Kot edino mesto z juga Italije se je med deseterico na deveto mesto uvrstila prestolnica Sardinije Cagliari, sledi ji Pordenone iz Furlanije-Julijske krajine.

V italijanskih velemestih življenje ni idealno

V italijanskih velemestih po oceni strokovnjakov življenje sicer ni idealno. Milano se je uvrstil na 12. mesto, Rim na 32. Na dnu lestvice so se znašli mesto Crotone v Kalabriji ter sicilski mesti Caltanissetta in Sirakuze.

Kriteriji lestvice

Časnik je pri snovanju seznama upošteval 25 dejavnikov za ocenjevaje kvalitete življenja, med drugim izdatke občin za socialo, število družinskih zdravnikov, povprečno ceno stanovanj, bruto dohodek na prebivalca ter privarčevana sredstva na bančnih računih.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To so besede leta 2020!

Beseda leta 2020 je karantena! Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela nekaj več kot 1000 glasov. Beseda leta 2019 je bila podnebje.

Beseda je leta je karantena, kaj pa drugega. Na drugem mestu besed leta 2020 ji sledi kolesarjenje, na tretjem pa 14 dni. Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta – koronavirus oz. covid 19. Glasovanje za besedo leta je bilo odprto od 4. do 11. januarja, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa še kretnjo leta.

Katarina Keber iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU je na spletni razglasitvi besede leta povedala, da je karantena arhaična beseda, ki je postala moderen pojem. Beseda izhaja iz italijanske besede quaranta giorni, kar pomeni 40 dni. To je bilo obdobje izolacije. Prvo karanteno so uvedli leta 1377 v Dubrovniku, pozneje pa so jo poznali tudi v drugih obmorskih pristaniških, je še povedala.

Pesniško navdahnjeni avtorji pa so lahko oddali tudi pesem leta, ki vsebuje vse besede kandidatke. Za naj pesmi leta sta bili razglašeni pesmi Leto prekleto Ranke Ivelja in Naša vojna anonimnega avtorja.

Besede, ki so si prislužile kandidaturo, so bile povezane z epidemiološko situacijo. To so bile cepivo, karantena, kolesarjenje, mehurček, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom, 14 dni in neleto. Značilnost večine letošnjih predlogov je bila, da so bili vezani na eno temo. Sem so tako sodile besede, kot so koronavirus, epidemija, pandemija, covid-19. En sveženj je predstavljal besede omejitev: ukrep, prehajanje občin, globa, prisila, veliko besed je izhajalo iz nove realnosti: kriza, delo na daljavo, delo na domu, zoom. Precej besed je izražalo težke razmere: kaos, obup, pa tudi optimizem: upanje. Nekaj pa je bilo tudi športnih: rumena majica, rogljiček, je naštela Simona Klemenčič.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Osem nizozemskih navad za lepše življenje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Dunaj: Nenavadna rešitev, kako bodo na drsališču vzdrževali razdaljo

Pred dunajsko mestno hišo bodo tudi letos postavili veliko drsališče, a bodo morali obiskovalci sredi pandemije covida-19 nositi posebne naprave za vzdrževanje osebne razdalje, je sporočil župan avstrijske prestolnice Michael Ludwig.

Poseben obesek bo začel piskati, vibrirati in utripati, če se bosta drsalca približala na manj kot dva metra. Drsališče bo vzpostavljeno na kar 8300 kvadratnih metrov površine na trgu pred mestno hišo in po ovinkastih ledenih stezicah skozi park. Dunajske ledene sanje bodo odprte od 24. decembra do 28. februarja, pojasnjujejo na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani. 

Prijava na drsališče z imenom in telefonsko številko, nato namestitev obeska

Vsak obiskovalec se bo moral pri vhodu prijaviti z imenom in telefonsko številko, pri tem pa bo dobil za dlan velik obesek, ki ga bo moral imeti pri sebi. Če med drsalci ne bo vsaj dveh metrov varnostne razdalje, bo začel utripati, vibrirati in piskati. To pa ne bo veljalo za družine ali skupine, npr. šolske razrede, ki jim medsebojne razdalje ne bo treba vzdrževati.

Naprava bo poleg tega tudi za 28 dni beležila vse tesnejše stike med drsalci, če bodo na prekratki razdalji več kot sedem minut in pol. Na ta način bodo zdravstvene oblasti lahko kasneje izsledile potencialno okužene z novim koronavirusom.

Prepolovili največje možno število obiskovalcev

Na drsališču bodo poleg tega prepolovili tudi največje možno število obiskovalcev, in sicer z dosedanjih 2400 na 1200. Namesto stojnic s hrano in pijačo bodo drsalcem na voljo zgolj avtomati s toplimi in hladnimi napitki. Čelade in drsalke za izposojo bodo po vsaki uporabi temeljito razkužili. Maske pa na drsališču ne bodo obvezne, še pojasnjujejo na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Avstrija se sicer v soboto zaradi koronavirusa še dodatno zapira. Ljudje bodo morali naslednje tri tedne ostajati na svojih domovih. Zapustili jih bodo lahko le zaradi nujnih nakupov, odhoda na delo ali pa za rekreacijo. Družili se bodo lahko le s člani iste družine oziroma gospodinjstva.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Letošnji svetovni turizem padel na raven leta 1990

Iščete navdih, kam na oddih, ko bo to spet mogoče? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji.

Šopek odličnih idej za praznična darilca: rokodelci iz Radol’ce

Radol’ca je bila od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi, glede na število rokodelcev, ki tam živijo in ustvarjajo, pa se tradicija ohranja še danes. In ker jim prazničnega sejma zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ni uspelo izpeljati, so se prilagodili in priložnost izkoristili z virtualnim sejmom. Ste že našli svoja praznična darilca?

Praznična darilca, ki prihajajo izpod rok rokodelcev iz Radol’ce, so nekaj prav unikatnega. Z izbiro lokalnih izdelkov za decembrska darila, ki jih večina obrtnikov predstavlja in tudi prodaja prek spleta, podprete lokalno radolško rokodelsko kreativnost. Dodana vrednost poleg podpore lokalnemu, pa je gotovo tudi to, da večina ustvarjalcev z veseljem naredili izdelke po naročilu v barvah in velikostih, kot jih sami želite in tako darilo dobi še osebno noto. Kateri domači oblikovalci so nam padli v oči?

Laurel – Laura Bolčina

Oblikovalka Laura Bolčina prihaja iz Kamne Gorice in ustvarja pod znamko Laurel. Najpogosteje uporablja umetno usnje, iz katerega izdeluje stilsko dovršene obeske za ključe in drobižnice. Ustvarja tudi modne elastike za lase in lične žepke za polnjenje mobilnih telefonov, ki jih lahko obesite na vtičnico. V svojo ponudbo pa je nedavno dodala tudi pralne maske.

SkalArtNada P. Skalar

Posebno zgodbo govorijo tudi kamenčki Nade P. Skalar, ki pod znamko SkalArt izdeluje prikupne slike, pri katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki. Te pobira med sprehodom ob Savi, vsako leto se s polnimi kanglicami vrne tudi s počitnic s Hvara. Večina slik nastane po naročilu z osebnim sporočilom, a so med izdelki tudi takšni, ki bodo polepšali stene vsakega doma. Veliko je osebnih zgodb, družinskim spominov ujetih v sliko iz kamenčkov in osebnim posvetilom, ki jih Nada Skalar ujame v svojih delih. Te dni nastaja po naročilu angelček iz kamenčkov, katerega bo, kot pravi, prav težko dala iz rok.

Šikamina – Tanja Vogelnik

Bi za praznična darilca podarili torbico ali nahrbtnik z osebnim podpisom? Tanja Vogelnik pod znamko Šikamina prisluhne željam. Njene torbice, nahrbtniki in denarnice so elegantne in priročne, po naročilu pa lahko dobite barvne kombinacije po vaših željah.

Manus – Anemari Laureni

Izbrano eleganco boste našli v torbicah znamke Manus, ki že več kot 25 let nastajajo v Radovljici. Prepoznavni znak izdelkov iz pravega usnja, ki jih pod to znamko ustvarja Anemari Laureni, so ročno naslikani barvni detajli, ki zagotavljajo, da je vsak izdelek unikaten. Poleg ženskih in moških usnjenih torb so na voljo tudi moške in ženske denarnice, drobižnice ter pasovi. Z unikatno in ročno izdelamo ovratnico pa boste navdušili tudi lastnike štirinožnih kosmatincev.

EniArt – Enisa Duraković

Čisto svoj, mladosten in igriv dizajn, je v svoje kreacije vnesla Enisa Duraković, ki ustvarja pod imenom EniArt. Majhno delavnico si je ustvarila kar na zaprtem in predelanem balkonu hiše. Na čevljarskem stroju in s profesionalnim šiviljskim strojem ustvarja torbe iz imitacije usnja, po naročilu jih izdela tudi iz filca ali bombaža. Morda lahko izberete zgolj ličen obesek za ključe ali torbico. V prazničnem času ustvarjalka daje večji poudarek potiskom z bleščicami, vedno modne so tudi tople kape s cofki, vedno pa vas bodo pogreli tudi copati iz volne. Prav tako pa mamice za praznična darilca zelo rade kupijo enako obleko ali majčko za sebe in hčerko.

Sweet CikCak – Nina Pirnat Pjekni

Nina Pirnat Pjekni, ki ustvarja pod blagovno znamko Sweet CikCak, je za šivalni stroj ponovno sedla po rojstvu hčerke, ki je sledila dvema sinovoma. Njen dizajn so krpanke, ki so ročno rezane. Zato je vsak izdelek unikat ter se lahko prilagaja tudi želji stranke. Praznični kolekciji oblek, ki so lahko bombažne ali iz toplejših materialov, dodaja tudi bleščice, iskani so tudi udobni kompleti jopic in hlač. Ustvarja tudi daljše jakne softshell, ki jih okrasi z mucko okoli roba kapuce. Športno elegantne so tudi torbice in nahrbtniki ter modni dodatki za lase.

Nimid – Nina Čuk

Ne gre za spregledati niti reciklirane mode Nine Čuk, ki ustvarja pod znamko Nimid. Njene toaletne torbice, ki se ujemajo tudi s trakovi za lase so čudovito darilo za majhne in malo večje gospodične.

Maja Zaplotnik

Koga bi razveselili z unikatnim kosom nakita, ki ga ustvarja oblikovalka in slikarka Maja Zaplotnik? Navdih za čudovite ogrlice, obeske, uhane ter prstane iz stekla umetnica najde v okolici Radovljice, kamor se je pred desetimi leti tudi preselila. Kot pravi ustvarjalka, je steklo večno, kot so lahko zgodbe in tradicija steklenega novoletnega okraska na jelki, ki je lepo, osebno darilo. Sploh, ker gre za unikaten kos, ki v času, ko smo zasičeni s cenenimi izdelki, dobi neprecenljivo vrednost.

6thSenseArt – Mateja in Matej Legat

Odlično darilo je lahko tudi keramična skodelica za kavo, narejena ročno in zato unikatna –  prav taka, kot jih pod znamko 6thSenseArt ustvarjata Mateja in Matej Legat. Kot pravita, veliko dela opravita ročno, zato so krožniki navadno različnih oblik. Tako je že skleda cedila sama po sebi dekorativna, saj lahko oprano sadje ali svežo zelenjavo enostavno postavite na mizo. Tudi lonček za kavo in čaj ali skodelica za kosmiče so lahko po naročilu osebno darilo. Tik pred prazniki sta si omislila tudi novoletno serijo izdelkov. Ti so v lepi zeleni barvi, ki se posveti na srebrno in rdeči, ki je primerna za ta čas. Z lepo smetanova belo barvo z rjavimi pikicami pa lahko na praznični mizi ustvarimo čarobnost sneženih kep.

Vanja Bajt

Na igriv način so izdelani tudi izdelki radovljiške keramičarke Vanje Bajt, ki je zadnje mesece veliko časa preživela v svoji delavnici in izdelovala krožnike, prav tako tudi manjše šalčke in posodice za otroke.  Pri njej najdete tudi za umetnico značilne zaobljene in živo-barvne okrasne figurice živali, narodne noše, zvončke, angelčke in celo jaslice ter tri decembrske dobre može. Všečni in uporabni so tudi keramični liji za marmelado in prikupni milniki, ki bodo popestrili vsako kopalnico, v rustikalno kuhinjo pa se bodo izvrstno podali njeni podstavki za vročo posodo.

Foto: različni ustvarjalci

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.