Prvič v 15. letih: Zahodnoevropska mesta cenejša od vzhodnoevropskih!

Jesen je idealen čas, da obiščete katero izmed evropskih prestolnic. Če ste velik del svojega budgeta za potovanja že porabili za poletni dopust, vas gotovo zanima, kam se odpraviti, ne da bi popolnoma osušili svoj bančni račun.

Tudi letos je Post Office Travel Money City Costs Barometer objavil seznam držav, ki jih je najceneje obiskati to jesen. Poleg nastanitve so v reportu pod drobnogled vzeli tudi cene enajstih dobrin, ki si jih največkrat privoščimo na potovanjih. V 20 državah so tako preverili cene kozarca vina, skodelice kave in trihodnega menija v restavraciji. Zraven spada še vstopnina v najbolj znano galerijo v mestu in cena vstopnice za turistični avtobus, s katerega si lahko ogledate atrakcije.

Zahodne prestolnice prvič cenejše od vzhodnih!

Prvič v 15. letih odkar merijo cene prestolnic, se je zgodilo, da je zahodna prestolnica cenejša od vzhodnih! Na prvem mestu so pristale grške Atene, na drugem pa Lizbona. Cene v Atenah so na barometru padle za -15%, medtem ko so se v Lizboni povišale za 21% v primerjavi z lanskim letom, a je to vseeno ceneje od ostalih mest na seznamu.

Prvič na seznamu: Madrid, Berlin in Rim

Poleg zmagovalk, so se dobro odrezala še mesta Praga, Madrid, Berlin, Dubrovnik in Rim. Za Madrid, Rim in Berlin je to prva uvrstitev med 10 najcenejših.

Najdražja Amsterdam in Benetke

Na lestvico najcenejših se letos niso uvrstila mesta Barcelona, Bruselj, Firence, Dunaj, Stockholm, Pariz, Dublin, Kopenhagen, Benetke in Amsterdam. Amsterdam je pristal na samem dnu lestvice, takoj za njim pa Barcelona. Na obe mesti je vplivalo pomanjkanje postelj za turiste, kar se je izrazilo v visokih cenah nočitev.

Seznam 10. najcenejših evropskih mest za obisk:

 1. Atene
 2. Lizbona
 3. Krakov
 4. Riga
 5. Budimpešta
 6. Praga
 7. Madrid
 8. Berlin
 9. Dubrovnik
 10. Rim

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: To so 4 svetovno znana mesta naših sosed, ki vas bodo očarala še to jesen

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Bi uganili? TO so najdražja mesta za življenje!

Če bi lahko izbrali katerikoli kraj na svetu, kje bi najraje živeli? Mednarodno podjetje za mobilnost ECA International je objavilo seznam, ki razkriva, katera so najdražja mesta za življenje.

Svetovne metropole v vlogah turistov doživljamo nekoliko drugače, kot če bi tam živeli. Raziščemo sladkorčke, zamižimo pri slabših plateh in nadaljujemo pot. Medtem ko ob obisku dražjih destinacij nekoliko stisnemo zobe (in denarnice), pa je to povsem drugače, če bi tam morali živeti dlje časa. Ste že obiskali najdražja mesta za življenje?

ECA International razkriva seznam mest, v katerih je življenje najdražje. Pri oblikovanju seznama upoštevajo več dejavnikov. Vključijo na primer povprečno ceno osnovnih gospodinjskih potrebščin, kot sta mleko in olje za kuhanje, pa tudi najemnine, komunalne storitve, javni prevoz in moč lokalne valute. Indeks se pri razvrščanju posebej osredotoča na tuje delavce in izseljence.

Hong Kong

Med najdražjimi za življenje so azijska mesta

Na vrhu seznama dominirajo azijska mesta, nekaj pa jih je tudi v Evropi. Hongkong se je znova znašel na vrhu seznama, sledita New York in Ženeva. Azijo lahko označimo za najdražjo celino, saj se je med prvih deset uvrstilo pet mest – Hongkong, Tokio, Šanghaj, Guangdžov in Seul. Nekateri med Azijo uvrščajo tudi Bližnji vzhod. V tem primeru prištejte še Tel Aviv, ki je na šestem mestu.

Nižje kot v prejšnjih letih se je uvrstil Pariz, ki je bil v preteklosti na vrhu seznama Evropskega računskega sodišča in je izpadel iz prve trideseterice. Padli so tudi Madrid, Rim in Bruselj. Najdražje evropsko mesto je Ženeva, ki je zasedla skupno tretje mesto. Razlog, da so evropska mesta tokrat nižje, je tudi padec vrednosti evra, pa tudi mednarodni konflikti.

New York

TOP 10: Najdražja mesta za življenje

1. Hongkong
2. New York
3. Ženeva
4. London
5. Tokio
6. Tel Aviv
7. Zürich
8. Šanghaj
9. Guangdžov
10. Seul

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji doživeti jeseni

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Nam že sledite na Instagramu? Vabljeni!

Skupaj za pogoreli Kras

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen po peklenskem boju z ognjem, ki je uničil preko 3.500 hektarjev goriškega in komenskega Krasa, gledajo naprej. Upoštevaje številne pobude javnosti, ki želi prispevati k obnovi, je s Fundacijo Vrabček upanja podpisana pogodba za zbiranje namenskih finančnih donacij.

Najhujši požar v zgodovini Slovenije je popolnoma uničil naravo in zarezal v življenje ljudi. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda škoda v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi je nepredstavljiva, gozdne živali so izgubile dom. V zraku je še vedno dim, ki je po vsej Sloveniji zmanjševal vidljivost, ponekod še vznikajo požari, veter prenaša zoglenele delce, ki so škodljivi za dihala. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega in komenskega Krasa, prej biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo.

TEKMA Z OGNJEM IN ČASOM – OD ČIŠČENJA DO ZAŠČITE

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen bodo cenili vsak prispevek v obliki finančnih sredstev ali pomoči na terenu, ko bo mogoče pričeti z organiziranim odstranjevanjem plastičnih in drugih odpadkov, nastalih v času gašenja požarov, v načrtu je več čistilnih akcij. Na pobudo slovenskih podjetnikov, glasbenikov, umetnikov, estradnikov, vinarjev in drugih dobrotnikov je v pripravi tudi večji dobrodelni dogodek.

Na novi spletni strani www.skupajzakras.si, ki bo zaživela v prihodnjih dneh, bodo na razpolago vse informacije o akcijah in projektih, tudi možnost licitiranja za donirane umetnine in predmete. Vse z enim ciljem, da skupaj obnovimo pogoreli Kras.

“NAJVEČJI POŽAR V ZGODOVINI SAMOSTOJNE SLOVENIJE NAS LAHKO ZDRUŽI”

“Največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije zagotovo ne bomo pozabili, vprašanje pa je, kako si ga bomo zapomnili. Lahko zgolj kot temno nočno moro, ki smo jo spremljali iz daljave. Morda pa bo misel na požar v nas vnesla svetel trenutek ponosa, ko smo družno priskočili na pomoč, prispevali in naredili vse, kar smo lahko, da omilimo škodo. Hvaležni nam bodo zdajšnje in prihodnje generacije, ki si zaslužijo, da pogoreli Kras okreva.” so zapisali.

Kako lahko pomagate:

 

Vir: Miren Kras

Most, ki bo zaznamoval našo generacijo in ga je projektiral Slovenec

Pelješki most je zdaj tudi uradno odprt za ves promet. Poleg nacionalnega pomena povezovanja juga Hrvaške je to tudi nova turistična atrakcija, ki bo olajšala dostopnost in spodbudila turistično povpraševanje po najbolj južni hrvaški regiji.

Dolgo pričakovani Pelješki most je odprt za ves promet! “Gradnja Pelješkega mostu je eden najpomembnejših strateških projektov v zgodovini Hrvaške. Še posebej če vemo, da je njegova gradnja povezala jug Hrvaške s preostalim delom države. Navedeno pomeni še boljšo prometno dostopnost Dubrovnika, našega turističnega bisera in ene najbolj priljubljenih hrvaških destinacij, pa tudi celotnega polotoka Pelješac. Potovanje po tem delu države bo odslej veliko bolj praktično in prijetno. Še posebej pa smo ponosni, da je most s svojo kompleksno in edinstveno zasnovo na zanimiv način spremenil pogled na Malostonski zaliv,” je dejal direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić.

Pelješki most – megamost, ki ga je projektiral Slovenec

Pelješki most, ki ga ocenjujejo kot enega izmed gradbenih projektov, ki bodo zaznamovali našo generacijo, je projektiral Slovenec Marjan Pipenbaher. Pipenbaher je o Pelješkem mostu kot svojem življenjskem delu izpostavil: “Ta most je megastruktura, a ne samo zaradi velikosti in dolžine. Zgrajen je bil na območju, kjer so bile velike težave s temelji, na potresnem območju južne Dalmacije, Črne gore in Albanije, kjer so potresi pogosti. Drugič, postavili so ga na mesto, kjer so velike burje in vetrovi. Vse to je bilo treba upoštevati pri gradnji, kar smo rešili z inovativnim konceptom.”

Dodaja, da gre za enega najzahtevnejših mostov na svetu. “Uvršča se med pet največjih in najzahtevnejših mostov v Evropi, zgrajenih od začetka stoletja. Gre za visokotehnološke mostove, dolge več kot 2 km. To je most, ki ga uvrščamo med najzahtevnejše na svetu.”

Namesto ure potovanja, zdaj le še 20 minut

Pelješki most je večrazponski most z dolžino 2,4 km, širino 21 m in višino 55 m. Zasnova mostu predvideva štiripasovnico, z enim prometnim in enim odstavnim pasom na vsaki strani. Dodatni elementi so izgradnja dvosmernih vpadnic v dolžini 12 km na obeh straneh mostu ter dva predora (0,5 km in 2,47 km), dva manjša mostova (0,51 km in 0,008 km), en viadukt (0, 16 km) in dve počivališči. Okoli mesta Ston je predvidena tudi 7,9 km dolga dvosmerna obvoznica, ki bo vključevala dva predora, most in viadukt. Ta pomemben gradbeni dosežek bo bistveno skrajšal čas potovanja med obema točkama hrvaške državne ceste D8. Natančneje – čas potovanja je ocenjen na 20 minut, medtem ko je do sedaj trajal več kot eno uro.

Pelješki most prenaša udarce vetra do 180 km/h, zaradi višine in širine konstrukcije je pod mostom odprta plovna pot za velike križarke. Celotna naložba je bila vredna 526 milijonov evrov, delež evropskih sredstev v financiranju pa je 357 milijonov evrov.

VIR: Hrvaška turistična skupnost
FOTO: Igor Kralj, Pixsell

PREBERITE ŠE: Štirje razlogi, zakaj na dopust počakati vse do septembra

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kje se v začetku poletja potepajo naši Instagramerji?

Poletje se je zares začelo in družbene medije so preplavile fotografije in videii zagorelih teles, vodne zabave, mestne arhitekture in osvežujočih pijač. Kje se potepajo naši slovenski instagramerji?

Adrijana Dimec v Stockholmu v podporo možu

Adrijana Dimec nam je na Instagramu postregla z utrinki mesta Stockholm, kamor je odpotovala z možem Žigo Dimcem, ki je s košarkaško reprezentanco poskrbel za še eno zmago v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo. Ni šlo ravno za dopust, Adrijana je med drugim mesto izkoristila za predstavitev svoje poletne kolekcije oblačil.

David Amaro se med koncerti hladi v Tolminskih koritih

David Amaro trenutno koncertuje po Sloveniji in naših sosedih. Ko najde kakšen trenutek prostega časa, pa se takole potopi v osvežujočo hladno vodo.

Maja Novak se v okolici Zagreba preizkuša v vlogi kavbojke

Maja Novak rada predstavlja manj poznane kotičke. Tokrat je obiskala Western Ranch Cowboy v okolici Zagreba, ki je bil prava pesem za njeno dušo.

Klavdija Kostanjevec raziskuje Turčijo

Klavdija Kostanjevec se je odpravila na raziskovanje Turčije, od koder je postregla s čudovitimi fotografijami različnih delov države.

 

Nina Puhek odkriva lepote slovenskega Jeruzalema

Nina Puhek je navdušila vse, ki še ne poznajo lepot severnovzhodne Slovenije. “Slovenska Toskana” je očarala njo in vse, ki ji sledijo.

Petra Novak se potepa po Antaliji

Petra Novak je za svoje potovanje tudi izbrala Turčijo. Raziskuje pa jo skupaj s svojo družino.

Uroš Bitenc je za osvežitev poskrbel kar doma

Da za osvežitev ni treba daleč, je s svojo fotografijo domačega bazena povedal Uroš Bitenc. Samo da imamo sonce in vodo, pa je poletje popolno. (Če je še družba dobra, pa sploh ;)).

Nam že sledite na Instagramu? Sledite nam tukaj! 

 

Preberite še: Jezera blizu Ljubljane, primerna za poletno osvežitev

Dokumentarec o Sloveniji je prejel prestižno nagrado emmy

Ameriška voditeljica, producentka in pevka Ashley Colburn je lani posnela dokumentarno oddajo o Zeleni Sloveniji, ki je pretekli konec tedna osvojila nagrado emmy.

Ashley Colburn je ameriška televizijska voditeljica, producentka, pisateljica in svetovna popotnica, ki je svoj drugi dom našla v hrvaški Istri. V letih svojega ustvarjanja je že prejela 2 prestižni nagradi emmy, tokratno, že tretjo, v kategoriji zgodovinskih, kulturnih dokumentarnih filmov, ji je prinesel dokumentarec o Sloveniji. Ashley se je z ekipo v Sloveniji mudila lani v juniju, pri projektu je sodelovala tudi Slovenska turistična organizacija. Na sobotni podelitvi je nosila obleko slovenske oblikovalke Matee Bennedetti, ki slovi po svojih trajnostnih oblekah.

“Komaj čakam, da se vrnem, saj ima moj mož slovenske korenine, zato mu moram pokazati njegovo domovino!”

Ashley je ob prejemu že svojega tretjega emmyja povedala: »Zadnja leta so bila kar velik izziv zame kot producentko in voditeljico potovalnih dokumentarcev. Navdušena sem bila nad sprejemom v Slovenijo in možnostjo snemanja svojega dokumentarca na prostem v naravi, ravno med komunikacijo Zelene & varne Slovenije. Slovenija je res edinstvena, polna čudovite narave, vrhunske kulinarike in vina, aktivna doživetja in prijazni ljudje spremljajo prav na vsakem koraku. Slovenija je pravi biser Evrope. Nagrado emmy posvečam Slovencem, hvala, da ste mi dovolili raziskovati vašo dih jemajočo deželo! Za vsakim vogalom je pogled vreden slike, nisem mogla odložiti kamere! Komaj čakam, da se vrnem, saj ima moj mož slovenske korenine, zato mu moram pokazati njegovo domovino! Posebna zahvala gre Slovenski turistični organizaciji za njihovo podporo pri ustvarjanju tega programa, opravljate neverjetno delo pri promociji svoje države! Ta nagrada mi je dala motivacijo, da še naprej potujem in raziskujem naš čudoviti svet.«

Serija Wonders predstavlja Slovenijo kot zeleno in varno destinacijo za 5-zvezdična doživetja

Ashley Colburn je v svojem dokumentarcu, ki je del njene mednarodne potovalne serije »Wonders«, do sedaj posnete na Hrvaškem, v Sloveniji, Latviji in Švici, predstavila Slovenijo kot zeleno in varno destinacijo za 5-zvezdična doživetja. Junija 2021 je bila v Sloveniji in obiskala Ljubljano, Bled s sotesko Vintgarja, Bohinj in zaledje, Ptuj in vinsko klet Puklavec, Maribor, Pot med krošnjami, Celje, Postojnsko jamo, Piran, dolino Soče in Kranjsko Goro.

Ashley je obiskala že 6 celin in snemala v več kot 40 državah. Prav tako je poznana po svoji seriji oddaj “TAKEOFF with Ashley Colburn”, v kateri vedno išče naslednjo avanturo. Dokumentarce »Wonders« si lahko ogledate na AWE distribucijski mreži, dosegljivi so v aplikaciji na Apple TV, ROKU in Amazon Fire. Zaradi mednarodnih avtorskih pravic lahko na Youtube najdete samo spodnji napovednik.

VIR: STO

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki z 31-letnim defenderjem lovi neverjetne dogodivščine #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Kako do vrhunskega BREZPLAČNEGA dopusta ob 10. obletnici Megabona?

Megabon, prvi kuponski turistični portal v Sloveniji, praznuje svojih prvih 10. let! Več kot Ob tej okrogli obletnici so s svojimi zvestimi partnerji za vse stare in nove stranke pripravili izjemno nagradno igro s kar 10 čudovitimi nagradami!

Megabon je že 10 let zvesti pomočnik vseh ljubiteljev dopustov, izletov, izkušenj in potovanj. Brskalnik, ki pomaga poiskati idealno počitniško destinacijo, hkrati pa poskrbi za kupon z ugodno ceno, je Slovence navdušil predvem z bogato izbiro destinacij, njihovo raznovrstnostjo in kakovostjo. Ter seveda s cenami.

10 let in več kot 500.000 zadovoljnih uporabnikov

Megabon je edinstven slovenski kuponski portal, ki oddiha ali zanimive izkušnje željnemu uporabniku pomaga najti idealno in hkrati ugodnejšo ponudbo. Ponudba se prilagaja letnemu času in aktualni situaciji v turizmu, zato je primeren tako za tiste, ki radi načrtujete vnaprej, kot tiste, ki se odločate zadnji hip. Megabon uporablja že več kot 500.000 uporabnikov, ki skozi odlično razdelane kategorije in preprosto uporabniško izkušnjo, vedno znova najdejo idelano ponudbo za svoj popoln oddih.

10 čudovitih nagrad

Ob 10. obletnici delovanja je Megabon skupaj z zvestimi partnerji pripravil 10 fantastičnih nagrad, s katerimi se želi zahvaliti več kot 500.000 zvestim uporabnikom in pozdraviti nove ljubitelje ugodnejših oddihov in izkušenj. Neverjetne nagrade, ki vključujejo tako vikend oddihe kot zanimive enodnevne izkušnje, so prispevali Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa 5*, Rimske terme, Art hotel Tartini, Hotel Vivat Superior, Atlantida Boutique Hotel, Terme Čatež, Grand hotel Sava Superior, Dinopark Bled, Wellness Orhidelia in Aquapark Istralandia.

Kdo lahko sodeluje in kako

V enkratnem Megabonovem obdarovanju lahko sodelujete tako zvesti kot novi uporabniki. Potrebujete le mail naslov.
Sodelujete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Kje se v začetku poletja potepajo naši Instagramerji?

ščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Naj družinska destinacija meseca junija so…

Junijska naj družinska destinacija po izboru Megabona in Mami blogerk so Terme Tuhelj.

Po Family hotelu Lišanj, Maslinica resortu, Hotelu Malin in Crveni Luki je na vrsti že peta Naj družinska destinacija 2022. Tokrat so to Terme Tuhelj. Naj družinska destinacija je projekt, v katerem Mami blogerke in Megabon iščejo idealne lokacije in namestitve za družine z otroki.

Na kaj so pri iskanju Naj družinske destinacije pozorni?

Mami blogerke in Megabon pri iskanju destinacij upoštevajo naslednje pogoje:

 • Primerno za družine z majhnimi otroki
 • Prostorna nastanitev z možnostjo otroške posteljice
 • Finančno dostopna opcija
 • Veliko narave
 • Zabava in animacija
 • Zanimivosti v okolici nastanitve
 • Dobra kulinarična izkušnja
 • Lahko dostopno z avtom in parkirno mesto za avto
 • Varnost
 • Otrokom prijazno

Zakaj Terme Tuhelj?

Terme Tuhelj so priljubljene družinske toplice, ki stojijo v čudovitem hrvaškem Zagorju, takoj čez mejo. S pestrim naborom aktivnosti in izletov so idealna družinska destinacija v vseh letnih časih. Vodni planet, srce Term Tuhelj, je največji bazenski kompleks na Hrvaškem. Zelo poseben je tudi wellness, ki je prirejen tako, da lahko v njem uživajo tudi otroci! Čudovito hrvaško Zagorje ponuja veliko izletov v okolici, ki bodo navdušili celo družino.

Kakšna je ponudba za otroke?

Na zunanjem kopališču boste našli bazene z valovi, otroški bazen s štirimi tobogani in vodnimi topovi, za najmlajše bazen z vodnimi igračami in škropilniki, bazen za sprostitev z vrelci, vodne stolpe in podvodno masažo. Kompleks zunanjih bazenov ponuja tudi tobogan s petimi trakovi za spuščanje v bazene, dva adrenalinska tobogana, tobogan Kamikaza in počasno reko z dvema lagunama in podvodnimi masažami.

Največji center savn na Hrvaškem ponuja edinstvene programe ter otroške in družinske savne pod strokovnim vodstvom.

Izkušnje iz prve roke

Kako izgleda družinski dopust v Termah Tuhelj, boste lahko spremljali v vikendu od 10.-12.6., ko se vam bodo iz destinacije v živo javljale Mami blogerke. V svojih objavah bodo delile povezave s posebnimi ponudbami, nekoga od vas pa bodo v Terme Tuhelj odpeljale brezplačno!

Nekdo od sledilcev bo v Terme Tuhelj odšel brezplačno!

Mami blogerke bodo Terme Tuhelj obiskale med 10.-12.6.. Od tam se bodo javljale v živo na svojem Instagram kanalu in lahko jih boste povprašali, karkoli vas bo v zvezi s hotelom zanimalo. Nekoga od vas pa bodo na koncu razveselile z brezplačnim oddihom z družino v tem istem hotelu! 

Spremljajte projekt Naj družinska destinacija TUKAJ. 

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Je to najbolj zaželena poletna destinacija za Slovence?

Potniški promet na Brniku je poskočil in to so destinacije, kamor lahko letite

Promet na ljubljanskem letališču je vse bolj živahen. Pri številu oskrbljenih potnikov se nadaljuje pozitiven trend rasti. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je prek Brnika potovalo sedemkrat več potnikov kot lani v enakem obdobju. Okrevanje prometa na Brniku je v skladu z napovedmi upravljalca letališča in primerljivo z okrevanjem »čistega« mednarodnega prometa v Evropi.

Na Brniku imajo visoka pričakovanja tudi za višek poletne sezone, ko bo ponudba letov bistveno večja kot lani. Obeta se še močnejša čarterska sezona. Na prometno intenzivno obdobje se v Fraport Slovenija pripravljajo z usposabljanjem dodatnega kadra, predvsem v oskrbi potnikov in letal.

S 15 prevozniki na 19 destinacij

V poletnem voznem redu, ki je trenutno v veljavi, bo mogoče v vrhuncu sezone potovati s 15 prevozniki neposredno na 19 destinacij, prek pomembnih letalskih vozlišč pa bodo potniki lahko potovanja nadaljevali na vse konce sveta.

V najbolj prometnem avgustu je predvidenih 140 letov na teden (v enakem obdobju lani jih je bilo na voljo 80). Najbolj sveža pridobitev mreže letov je vrnjena povezava Lufthanse v München z dnevnimi leti. Predvidoma konec maja bo ponudbo letov v London z leti na Heathrow dopolnil British Airways, mesec kasneje pa bodo ponovno na voljo leti prevoznika Israir v Tel Aviv in Air Montenegra v Tivat. Dvakratdnevne lete na pariški Charles de Gaulle z junijem napoveduje Air France, ki trenutno ponuja en let na dan. Pariz, kamor dvakrat tedensko na letališče Orly leti tudi nizkostroškovnik Transavia France, naj bi bila tako destinacija z največjo frekvenco letov z ljubljanskega letališča.

Po številu letalskih sedežev trenutno največjo kapaciteto letenja ponuja prevoznik Turkish Airlines z 10 leti na teden v Istanbul. Opravlja jih s 182-sedežnim letalom airbus A321. Pogosteje bo z julijem z ljubljanskega letališča letel flydubai, ki bo s pet letov tedensko prešel na dnevno letenje v Dubaj.

Obstoječi prevozniki so s prehodom na poletni vozni red okrepili povezave. Poleg že omenjenih so na voljo še spodnje:

– Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico,

– Air Serbia desetkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš,

– Brussels Airlines petkrat tedensko v Bruselj,

easyJet štirikrat tedensko v London, Gatwick,

– LOT Polish Airlines petkrat tedensko v Varšavo,

– Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt,

– Swiss International Airlines dnevno v Zürich,

– Transavia trikrat tedensko v Amsterdam, 

– Wizz Air dvakrat tedensko v Bruselj, Charleroi in trikrat tedensko v London, Luton.

Večja izbira počitniških destinacij s čarterskimi leti

Ponudba čarterskih letov bo tudi počitnikarjem omogočila večjo izbiro destinacij. Čarterski potniki so lani predstavljali petino vsega potniškega prometa na letališču, pričakuje pa se, da bo letos tovrstnega prometa še več. V ponudbi turističnih agencij, ki organizirajo poletne čarterje z ljubljanskega letališča, bodo po zdajšnjih napovedih najbolj priljubljene destinacije v Turčiji, Španiji, na številnih grških otokih, Jordaniji, na Madeiri, Egiptu, na Malti, na Azorih, Tuniziji, Črni gori, Albaniji, na Nizozemskem, Italiji, na Islandiji, Latviji in na Zanzibarju.

Znatno okrevanje prometa

Prejšnji mesec so na ljubljanskem letališču oskrbeli 70.124 potnikov, skoraj osemkrat več kot aprila 2021 in tako so že skoraj dosegli ravni obsega prometa v lani prometno najmočnejšem avgustu. V prvih štirih mesecih leta je skupaj prek Brnika potovalo 198.079 potnikov, kar sedemkrat več (596%) kot v enakem obdobju lani. Znatnejše okrevanje prometa v zadnjih mesecih spodbuja sproščanje vstopnih omejitev v evropskih državah in po svetu ter s tem povezano okrepljeno povpraševanje po letih, v aprilu je večja rast tudi na račun močnega začetka čarterske sezone.

Okrevanje v skladu z napovedmi

Realiziran potniški promet v prvih štirih mesecih leta 2022 dosega 40 odstotkov obsega prometa iz primerljivega obdobja v letu 2019, pred nastopom pandemije covida-19. Stopnja okrevanja je v skladu z napovedmi Fraporta Slovenija iz konca preteklega leta, kljub manku potnikov, ki so jih obetale povezave z Rusijo in Ukrajino in so bile prekinjene oz. odpovedane zaradi vojne v Ukrajini. Okrevanje prometa na ljubljanskem letališču je tudi povsem primerljivo z okrevanjem »čistega« mednarodnega prometa drugod po Evropi. V primerjavi z nekaterimi drugimi letališči je rast potniškega prometa sicer počasnejša, a ta po strukturi prometa niso primerljiva z Brnikom. V Sloveniji nimamo masovnih turističnih produktov, zdomskega prometa in notranjih letov.

V letu 2022 do podvojenega števila potnikov glede na lani

Po trenutnih napovedih bo prek ljubljanskega letališča letos potovalo okoli 880.000 potnikov, kar predstavlja 104 odstotke več kot lani, vendar še vedno 49 odstotkov manj kot leta 2019. Po napovedih združenja letališč ACI World bo promet na predkoronske ravni okreval do leta 2026, takšna so ob ugodnih okoliščinah pričakovanja tudi za ljubljansko letališče.

Foto: Fraport Slovenija, Unsplash

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb po odličnih cenah!

Naj družinska destinacija meseca maja je Crvena Luka Resort!

Majska naj družinska destinacija po izboru Megabona in Mami blogerk je Crvena Luka Resort, v bližini Biograda na Moru. Preberite do konca, saj vas tam čaka presenečenje!

Po Family hotelu Lišanj, Maslinica resortu in Hotelu Malin, je na vrsti že četrta Naj družinska destinacija 2022. Tokrat je to Crvena Luka Resort. Naj družinska destinacija je projekt, v katerem Mami blogerke in Megabon iščejo idealne lokacije in namestitve za družine z otroki.

Na kaj so pri iskanju Naj družinske destinacije pozorni?

Mami blogerke in Megabon pri iskanju destinacij upoštevajo naslednje pogoje:

 • Primerno za družine z majhnimi otroki
 • Prostorna nastanitev z možnostjo otroške posteljice
 • Finančno dostopna opcija
 • Veliko narave
 • Zabava in animacija
 • Zanimivosti v okolici nastanitve
 • Dobra kulinarična izkušnja
 • Lahko dostopno z avtom in parkirno mesto za avto
 • Varnost
 • Otrokom prijazno

Crvena Luka resort ustreza naštetim pogojem. Predvsem je Mami blogerke navdušila družinska ponudba z velikim družinskim apartmajem, zaprtostjo zaliva in bližina Fun parka Biograd.

Zakaj hotel Crvena Luka resort?

“Odločili smo se, da se iz Istre in Kvarnerja odpravimo še malo nižje, v Dalmacijo, ki ima prav tako veliko za ponuditi družinam. Čeprav je več vožnje, so nekatere prednosti tako čudovite, da je vredno.” so povedale Mami blogerke. Izbrale so Crvena Luka Resort, ki se nahaja približno 30km južno od Zadra, v bližini mesta Biograd na Moru. Biograd na Moru, turistično in navtično središče, stoji sredi jadranske obale in je mesto, ki živi vse leto. Obkroženo je s številnimi nacionalnimi parki in parki narave, kot so NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PN Velebit in PN Vransko jezero. 

Crvena Luka Resort se nahaja 3 km južno od centra mesta, v peščenem zalivu, obkroženem s stoletnim borovim gozdom. Je v celoti obnovljen resort s štirimi zvezdicami. Vizija lastnikov je bila narediti majhen luksuzen resort, namenjen obiskovalcem prefinjenega okusa, ki si želijo uživati v miru in naravi. 

Obiskovalci se lahko zabavajo in uživajo v zunanjem in notranjem bazenu, zunanjem in notranjem fitnessu, vodnih športih , terenu za mini golf, igrišču za nogomet in tenis, se potapljajo ali tečejo na stezah za tek. Veliko je tudi različne animacije. 

Družinski apartma za 6 oseb!

Mami blogerke je navdušil družinski apartma, ki sprejme 6 oseb! Namenjen je največ štirim odraslim in dvema otrokoma. To pomeni, da lahko na dopust v isti apartma odide velika družina z več otroki, družina z dvema otrokoma in babico ter dedkom ali pa celo dve družini s po enim otrokom.

Apartmaji se nahajajo v pritličju ali prvem nadstropju, le 30-50 m od morja. Vsi imajo dve spalnici, veliko dnevno sobo z raztegljivim kavčem in popolnoma opremljeno kuhinjo.

Kakšna je ponudba za otroke?

Medtem ko lahko starši uživajo ob koktajlu in zvokih morja, je za otroke dobro poskrbljeno. V Resortu deluje Mini klub, ki dnevno ponuja vrsto različnih aktivnosti za otroke vseh starosti. Mami blogerke pa pričakujejo, da bodo že sam pesek in morje dovolj za celodnevno animacijo.

V Resortu stoji veliko otroško igrišče, v ponudbi imajo tudi varstvo za otroke od 3 do 12 let in ponujajo posteljice in otroške stolčke.

V bližini Fun parka Biograd

Blizu resorta se nahaja Fun Park Biograd, zabava za vso družino!

Izkušnje iz prve roke

Mami blogerke bodo Crvena Luka Resort obiskale med 13.-16.5.. Od tam se bodo javljale v živo na svojem Instagram kanalu in lahko jih boste povprašali, karkoli vas bo v zvezi s hotelom zanimalo. Izkoristite to priložnost in lahko si zagotovite brezplačen dopust v Crvena Luka Resort! (Berite spodaj)

Nekdo od sledilcev bo dopustoval v Crvena Luka Resort brezplačno!

Mami blogerke bodo Crvena Luka Resort obiskale med 13.-16.5.. Od tam se bodo javljale v živo na svojem Instagram kanalu in lahko jih boste povprašali, karkoli vas bo v zvezi s hotelom zanimalo. Nekoga od vas pa bodo na koncu razveselile z brezplačnim oddihom z družino v tem istem hotelu! 

Spremljajte projekt Naj družinska destinacija TUKAJ

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki živi v kombiju in se vsako jutro zbudi v novem kraju #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.