To so prispevki, ki ste jih največkrat prebrali v 2021 (in so aktualni tudi v 2022)

Leto 2021 so zaznamovali ukrepi ob pandemiji, zapiranje letalskega prometa, pravila za prehajanje meja, nenadne spremembe v obratovanju gostinskih, kulturnih in turističnih ponudnikov, obračanje k lokalnim kotičkom za oddih in novi turistični boni. In vse to se pozna tudi na našem portalu. Kateri so bili najbolj brani prispevki v 2021?

Najbolj bran prispevek leta 2021

Absolutno je bil, z velikim naskokom pred vsemi sledečimi, najbol bran prispevek o novih turističnih bonih 2021 in idejah, kje jih izkoristite. Prispevek je bil odprt kar 80.000x! Upamo, da vam je prišel prav in da ste tudi zaradi nas svoje turistične bone izkoristili najboljše možno!

PREBERITE: Novi turistični boni in ideje, kje jih lahko izkoristite

Najbolj brana ideja za izlet

Tukaj je bil boj malo bolj tesen. Prepričale so vas najlepše pešpoti po slovenski obali, cesta med vinogradi v obliki srca, Gorenjski biseri in klopca nad Bledom. Zmagovalka pa je bila naravna toplica Klevevž. Ima vse, kar smo letos iskali: dostopnost, aktualnost skozi celo leto, ekološki vidik, naravno lepoto in edinstvenost.

PREBERITE: Kopanje v naravnem vrelcu Klevevž

Najbolj brana ideja za oddih

Z vami smo delili mnogo idej za oddih, najbolj pa vas je prepričal Glamping Sončna dolina s svojim naravnim bazenom in odlično ponudbo. V letu 2021 smo ga imeli priložnost obiskati tudi sami in lahko tudi sami z veseljem potrdimo, da je oddih pri njih odlična izbira.

PREBERITE: Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

Najbolj brana ideja za citybreak

Letošnja zmagovalka citybreak-ov je nedvomno Budimpešta. Eden od razlogov je verjetno spet dostopnost z osebnim vozilom, a Budimpešta je v resnici čudovita. Mogočne zgradbe ob reki Donavi, inovativen muzej selfijev oz. sebkov in že nekaj let zmagovalni evropski advent so razlogi, ki vabijo v Budimpešto skozi vse leto.

PREBERITE: City break: jesenska Budimpešta

Najbolj bran popotniški nasvet

Benetke so vedno aktualne, sploh, ko potovanja v bolj oddaljene kraje ne pridejo v poštev. Letos smo Slovenci na veliko obiskovali Italijo, uživali v izvrstni hrani, sproščenem vzdušju, bogati umetnosti in očitno iskali dobra parkirna mesta.

PREBERITE: Kje parkirati za obisk Benetk?

Najbolj bran intervju

Letos ste posebej radi brali družinske intervjuje, sploh intervjuje tistih družin, ki imajo več otrok. Tako ste veliko prebirali potovanje Maje Zebec po Sardiniji in uživali v potopisu družine Lajf z mulci, ki je z nami delila svoje utrinke iz Mehike. Najbolj bran intervju leta 2021 pa je bil z Jasno Žaler Culiberg, ki po svetu potuje s kar petimi otroki in dokazuje, da se vse da, če si dobro postavimo prioritete.

PREBERITE: “Želim si, da vidijo, da je svet širen in lep.” – Jasna Žaler Culiberg o potovanjih 7 članske družine 

Najbolj brana novička

Ideje za oddih radi iščemo tudi na Instagramu, zato ni presenetljivo, da radi preberete, kje se potepajo naši Instagramerji in Instagramerke.

PREBERITE: Kje se te dni potepajo naše Instagramerke?

 

Hvala za čisto vsako branje!

Veseli bomo vaše družbe tudi v 2022!

Spremljajte nas tudi na našem Facebooku in na Instagramu Vandraj.si 

Kakšna bodo potovanja v 2022? Dražja, manj dostopna, drugačna?

Po dveh letih nesigurnosti in spreminjajočih se pravil, je težko zagotovo reči, kakšna je prihodnost potovanj v prihajajočem letu. Kako pa že vemo, da se bodo potovanja v 2022 zagotovo spremenila?

Potovanja prepletena s sodobno tehnologijo

Tehnologija je postala ključen del potovanj in tako bo tudi v letu 2022. Za potovanja v 2022 bodo potrebna digitalna potrdila, digitalni potni listi, spremljanje situacije v živo, sledenje novim ukrepom… vse to bo še vedno sestavni del potovanj. Situacija še ni popolnoma umirjena in čeprav se države odpirajo za cepljene turiste, so najnovejše informacije ključne za udobno in varno potovanje.

Poleg ali zaradi “pandemske” tehnologije se razvija tudi brezkontaktna tehnologija. Brezkontaktni check-in in vkrcanje na letalo, naročanje hrane in pijače preko aplikacij, recepcija preko različnih pogovornih aplikacij so le začetek.

Vedno večjo vlogo bo odigrala tudi navidezna resničnost oz. AR/VR tehnologija. Virtulani ogledi muzejev, znamenitosti, pa tudi resortov in hotelskih sob. Vse to bo načrtovanje potovanja optimiziralo in nadgradilo.

Ponoven vzpon strokovnega vodenja

Če je bilo pred pandemijo dovolj na hitro prebrati kakšen vodnik in preleteti izkušnje na forumih, je trenutno potrebno v poštev vzeti veliko več. Na primer, kakšna je trenutna precepljenost, kakšni so ukrepi, kaj je dostopno, so restavracije odprte…?

Globalne in lokalne agencije lahko natančno svetujejo, obveščajo in skrbijo za želje turista. Samostojna potovanja bodo bolj tvegana, zato se bodo turisti bolj obračali na kredibilen in avtoritativen vir novic.

Varnost destinacije in zaupanje v njeno obvladovanje pandemije bo ključno tudi v 2022.

Velik poudarek na trajnostnih potovanjih

Že pred pandemijo je trajnost pridobivala na vrednosti tudi v turizmu. Letalske družbe, nastanitve in atrakcije se trudijo slediti trendu, ki je mnogo več kot trend. Zaradi podnebnih sprememb je to nuja in absolutna prihodnost potovanj.

Ozaveščanju so s pridružile tudi popotniške platfrome, na primer Google Flights in Booking. Dodale so oznake o trajnostni, ki omogočajo turistu, da izbere ozaveščeno. To je tudi želja popotnikov, ki se zavedajo, da brez tega prihodnosti sploh ni.

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: To so najboljše destinacije za digitalne nomade v 2022

Strogi ukrepi pri prihodu iz južne Afrike tudi v Sloveniji

Nova različica koronavirusa omikron je vzbudila mnogo skrbi po državah Evrope in drugod po svetu. Države, vključno s Slovenijo, sprejemajo omejitve potovanj povezanih z južno Afriko.

Tudi slovenska vlada je sprejela nove ukrepe. In sicer morajo tisti, ki prihajajo iz območij, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice koronavirusa omikron, v obvezno karanteno. Osebe, ki so se v zadnjih 14 dneh zadrževale na teh območjih, morajo o tem obvestiti Policijo, nato bodo napoteni v karanteno na domu. Ta bi trajala 10 dni. Obvezne karantene se ne more predčasno prekiniti, dan po njenem izteku pa je nujno treba opraviti PCR-test.

Nektarim tujcem prepovedan vstop

Tujcem, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, in prihajajo s tveganih območij (Bocvana, Svazi, Lesoto, Namibija, Južna Afrika, Zimbabve in Mozambik), vstopa v državo ne bodo dovolili. Odlok je zače veljati 27.11.2021.

Zaenkrat dovoljena vrnitev prebivalcem EU 

Države članice EU so se zaradi nove različice v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz sedmih držav z območja južne Afrike. Za vse velja stroga karantena in testiranja. Ne gre za prepoved, ampak omejitev, ki bo državljanom in prebivalcem EU omogočila vrnitev iz prizadetega območja.

Stroge omejitve že veljajo v Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, v Franciji in na Nizozemskem. Italija, Hrvaška, Belgija, Španija, Grčija in Malta bodo omejitve sprejele z današnjim dnem.

Različica omikron vzbuja zaskrbljenost

Nova različica koronavirusa omikron zbuja zaskrbljenost, saj izredno hitro mutira. Znanstveniki še ne vedo, kako se odziva na cepiva in kako zelo je prenosljiva.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Bomo letos lahko smučali na Evropskih smučiščih?

Bomo letos lahko smučali na Evropskih smučiščih?

Že lanska smučarska sezona je bila močno okleščena zaradi drugega vala pandemije. Kako bo letos? Evropska smučišča si želijo čimboljše sezone, a Avstrija in Nemčija sta že sprejeli določene stroge ukrepe. Kje in kako bomo letos lahko sploh smučali?

Evropska smučišča so s smučarsko sezono že začela ali pa začenjajo v prihodnjih dveh tednih. Čeprav so računali, da bo sezona 2021/2022 uspešnejša od lanske, ko je drugi val popolnoma zaprl nekatera smučišča (tudi v Sloveniji), so v nekaterih državah že sprejeli stroge ukrepe. Ali gre za zaprtje meja ali prepoved nastanitve, vse kaže, da bo tudi letošnja smučarska sezona slabša od tistih pred pandemijo.

Avstrija

Avstrija je zaradi hitre rasti okuženih primerov 22. novembra uvedla popolno zaprtje države. Čeprav naj bi to za začetek trajalo dober teden, se lahko podaljša do 12. decembra ali dlje. Tuji obiskovalci se tako zaenkrat ne morejo podati na avstrijske smučarske strmine. Če bodo zamudili samo ski opening ali še več, zaenkrat še ni znano. Poleg tega je smučanje na smučiščih v Avstriji trenutno dovoljeno, ni pa dovoljeno na smučiščih tudi prenočiti. Že pred zaprtjem je v Avstriji veljalo pravilo PC. Sedežnice in druge naprave so lahko uporabljali samo cepljeni oz. preboleli. Po vsej verjetnosti bo to pravilo veljalo skozi celotno smučarsko sezono.

Nemčija

Nemčija po več delih države uvaja pravilo PC. Napovedujejo, da bi na smučiščih, da bi rešili smučarsko sezono, veljal tudi negativen test, a to še ni potrjeno.

Italija

Sezona se bo predvidoma začela ta vikend, nekatera smučišča, Cervinia na primer, pa so že začela obratovati. Zaenkrat ne kaže, da bi bila kaj dodatno enotno omejena. Informacije o pogojih za določeno smučišče najdete na spletnih straneh posameznih smučišč.  V Cervinii na primer zahtevajo pogoj PCT za vstop v restavracije, ne pa tudi za nastanitev. Negativen test velja 48 ur.

Švica

Švica je že lansko leto edina preživela smučarsko sezono skoraj popolnoma brez restrikcij in dokazala, da se znajde tudi v času pandemije. Želijo si, da bi tudi letošnja sezona potekala enako.

Francija

Predvidoma se naslednji teden odpirajo smučišča Val Thorens, Chamonix, Deux-Alpes in Val d’Isère. Zaenkrat se bodo smučišča predvidoma odprla za vse, ki izpolnjujejo PCT pogoj. Pogoj dokazujete z aplikacijo TousAntiCovid Negativen test je trenutno veljaven 72 ur.

Če vas vabijo smučarske strmine, priporočamo odlične nastanitve na smučiščih v Sloveniji. Preverite tukaj. 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Azija je spet odprta za turizem! Kam lahko potujemo?

Dolgo smo čakali novico, da bomo spet lahko obiskali naše najljubše destinacije v Aziji! Topli dnevi, neskončne plaže, palme, mestni vrvež, ulična hrana in nora vožnja, prihajamo!

Azija je za turiste zaprta praktično že od samega začetka pandemije. Novica, da so nekatere azijske države spet odprte, je bila težko pričakovana. Spet bomo lahko obiskali mogočne templje, dinamične pokrajine in živahna mesta. Tu je seznam držav, ki jih (polno cepljeni turisti!) že lahko obiščejo:

Maldivi

Maldivi so za cepljene turiste odprti že dlje časa. Zaradi svoje strukture, v kateri je vsak otok izoliran od drugih, imajo Maldivi veliko prednost v varnosti pred okužbami in lahko nudijo povsem “normalno” počitniško izkušnjo. Pobeg v raj z belimi peščenimi plažami, pisanim morskim življenjem in nepremagljivimi sončnimi zahodi, je spet le nekaj klikov stran.

Turisti morajo za vstop v Maldive dokazati negtiven PCR test in podpisati obrazec o upoštevanju zdravstvenih ukrepov.

Nepal

Nepal se je za mednarodni turizem odprl šele pred kratkim. Spet se lahko podate na raziskovanje očarljive arhitekture doline Kathmandu in se podate na edinstvene sprehode po vznožju Himalaje. Obisk Nepala bo eden izmed najbolj izpopolnjujočih za vsakega obiskovalca.

Obiskovalci morajo predložiti negativen PCR test ali dokaz o polnem cepljenju. Obvezni so tudi turistično zavarovanje, turistična viza in obrazec za tuje obiskovalce.

Šrilanka

Pred pandemijo je bila Šrilanka ena najbolj priljubljenih azijskih turističnih destinacij. Kot dom eksotičnim živalim, čudovitim plažam in očarljivim mestecem, je ta “biser Indijskega oceana” idealna izbira za družinsko potovanje. S svojo raznovrstnostjo, ki vključuje plantaže čaja, riževa polja, hribovje, safarije, edinstvena mesteca, templje in peščene plaže, bo navdušila vsakega obiskovalca.

Obiskovalci morajo predložiti dokaz o negativnem PCR testu in polnem cepljenju. V državi še vedno veljajo nekatere omejitve, ki lahko vplivajo na potovanje. Preverite tukaj.

Tajska

Odprtje Tajske je bilo najtežje pričakovano. Tajsko lahko trenutno obiščejo le polno cepljeni obiskovalci iz 45. držav. Znana po rajskih plažah in živahnih mestih, bo navdušila vse, ki si od potovanja želijo veliko raznolikosti. Na Tajskem lahko namreč uživate na samotnih plažah Phuketa ali pa v živahnem mestnem vrvežu Bangkoka.

Obiskovalci morajo dokazati, da so polni cepljeni, dodatno predložiti negativen PCR test, opravljen tik pred potovanjem, in se testirati še ob prihodu na Tajsko. Ko ta zadnji test izkaže negativen rezultat, lahko obiskovalci začnejo s prostim raziskovanjem Tajske.

Združeni arabski emirati

Bi se odpravili po nakupih v nakupovalnem centru v Dubaju? Ali pa občudovali mogočen Abu dhabi? Bogata kulturna zapuščina, navdihujoča arhitektura in lepe plaže so razlog, da so Združeni arabski emirati ena najbolj glamuroznih in popularnih počitniških destinacij.

Obiskovalci morajo predložiti negativen PCR test in dokaz o polnem cepljenju.

Za turiste se bodo kmalu odprle tudi Japonska, Vietnam, Kambodža, Indonezija in Indija.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maldivi so najbolj iskana destinacija za potovanja po pandemiji

Preverite nove pogoje za potovanja znotraj EU

Novi pandemski val, ki je zajel Evropo, ogroža praznične popotniške plane več sto tisoč Evropejcev. Odpovedani so prvi prebožični sejmi, dnevno se spreminjajo pogoji za potovanja.

Porast v številu covidnih primerov povzroča težave in skrbi po celi Evropi. Avstrija je prva popolnoma zaprla meje in za vse svoje državljane uvedla lockdown. Dnevno se pogoji za potovanja spreminjajo tudi pri drugih članicah EU.

Nemčija, ki jo je, po besedah Angele Merkel, četrti val zadel z vso svojo močjo, razmišlja o podobnih ukrepih. Uradno se že odpovedali munchenski predbožični sejem. To je že drugo leto zapored, ko sejma ne bo. Pod velikim vprašajem je tudi smučarska sezona.

Nizozemska, ki jo je četrti val zadel z dvojno hitrostjo v primerjavi z lanskim letom, je prejšnji teden uvedla tritedensko delno zaprtje države.

Spremljajte stanje v EU preko aplikacije Re-open EU

Ob dnevno novih ukrepih mnogi Evropejci spreminjajo popotniške plane. Kakšno je aktualno stanje in kakšni so pogoji za potovanja v članicah EU, lahko spremljate na Re-open EU. V aplikacijo vnesete državo, ki vas zanima, aplikacija pa vam ponudi aktualne informacije o stanju.

Kako ukrepati, ko se pogoji za potovanja tako hitro spreminjajo?

Zaradi trenutnega stanja se predvideva, da bodo restrikcije v Evropi v prihodnjih tednih postajale vedno strožje. Sploh okoli praznikov.

V izogib nepričakovnim zapletom redno spremljajte vse novosti. Spremljajte tudi ukrepe v zvezi z dostopom do lokalov, restavracij, klubov, muzejev…

Priporočilo, da se nenujna potovanja ta trenutek ustavijo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vse prebivalce Evrope poziva, da odložijo vsa nenujna potovanja. Sporočajo tudi, da je najslabše stanje v državah Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V EU sicer 64.9% precepljenost

Skupaj je med državami članicami EU sicer precepljene 64,9% populacije. Najbolje precepljena je Portugalska (81,3%), sledijo ji Irska (75,9%), Islandija (76,5%) in Danska (75,5%).

Nove restrikcije za Evropejce, ko Evropa postaja epicenter pandemije

Evropa je spet postala epicenter pandemije. Kaj to pomeni za potovanja?

Število novih primerov okužbe z virusom Covid-19 v Evropi je znova visoko naraslo. Samo v zadnjih 24 urah se je v Nemčiji pojavilo 23.607 novih primerov, na Madžarskem 21.060, v Franciji 12.508, na Nizozemskem 12.052 in v Avstriji 11.227. Madžarska je zabeležila tudi rekordno število smrti v enem dnevu: 304. Kljub precej visoki precepljenosti se Evropsko zdravstvo utaplja v delu, kar pomeni nove restrikcije.

Nove restrikcije

Nemčija

V nekaterih nemških zveznih državah, vključno z Berlinom, lahko restavracije, kinematografe, muzeje in koncerte obiskujejo le obiskovalci, ki izpolnjujejo PC pogoj.

Avstrija

Avstrijska vlada je sprejela najstrožje ukrepe in za vse necepljene prebivalce (2.000.0000 jih je) uvedla popolno zaprtje. Že prej je bil necepljenim nedovoljen dostop do frizerja, kinematografov, restavracij,… zdaj pa je vlada sprejela še strožji ukrep. Necepljeni morajo ostati doma. Napovedali so strogo preverjanje.

Francija – spremembe tudi za Slovence!

Če je prej veljalo, da vsi necepljeni turisti lahko neokuženost dokazujejo s testom starim največ 72 ur, novi ukrepi za nekatere države določajo test, ki ni starejši od 24 ur. Te države so Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Grčija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Združeno kraljestvo

V Združeno kraljestvo lahko brez karantene vstopajo zgolj polno cepljeni obiskovalci (prebolelost in 1 odmerek nista dovolj!). Vsi obiskovalci morajo drugi dan po prihodu opraviti test, ki si ga financirajo sami.

Španija in Norveška

Tudi ostale EU države so dopolnile sezname držav, ki predstavljajio visoko tveganje. Slovenija se nahaja na veliki večini teh seznamov.

Večina teh držav se že pripravlja tudi na to, da bo 3. odmerek na voljo tudi za mlade.

Kaj pomenijo nove restrikcije za potovanja?

Zaradi trenutnega stanja se predvideva, da bodo restrikcije v Evropi v prihodnjih tednih postajale vedno strožje. Sploh okoli praznikov.

Necepljeni naj spremljajo vse nove ukrepe

V izogib nepričakovnim zapletom, naj necepljeni redno spremljajo vse novosti. Ker se stanje hitro spreminja, naj bodo posebej pozorni in dnevno spremljajo spremembe glede potovanj. Pozorni naj bodo predvsem na veljavnost testov in na možne karantene.

Necepljeni naj spremljajo tudi ukrepe v zvezi z dostopom do lokalov, restavracij, klubov, muzejev… Trenutno so namreč v nekaj državah ti dostopni le cepljenim ali prebolelim. Tako je na primer v Avstriji!

Če se bo slabo stanje nadaljevalo, pa bo več držav za necepljene uvedlo popoln lockdown.

Priporočilo, da se nenujna potovanja ta trenutek ustavijo

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vse prebivalce Evrope poziva, da odložijo vsa nenujna potovanja. Sporočajo tudi, da je najslabše stanje v državah Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

V EU sicer 64.9% precepljenost

Skupaj je med državami članicami EU sicer precepljene 64,9% populacije. Najbolje precepljena je Portugalska (81,3%), sledijo ji Irska (75,9%), Islandija (76,5%) in Danska (75,5%).

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenija: Top 6 najbolj idiličnih zimskih izletov za proste dni

Združene države spet odprte za turiste iz Evrope!

Po skoraj dveh letih prepovedi potovanj, so Združene države Amerike spet odprte za turiste. Kakšni so pogoji?

Od včeraj so ZDA spet odprte za turiste, ki prihajajo iz Brazilije, Kitajske, Indije, Irske, Južne Afrike, Irana in držav EU znotraj Schengenskega območja. Prvo letalo je že poletelo z letališča Heathrow v jutranjih urah.

ZDA spet odprte samo za cepljene turiste

Vsi polnoletni (nad 18 let) obiskovalci ZDA bodo morali ob obisku pokazati veljavno potrdilo o cepljenju. Veljajo potrdila, ki jih upoštevata FDA in WHO. Med ta potrdila spadajo potrdila o cepljenju s Pfizerjem, Moderno, AstraZeneco, Covaxinom, Covishieldom in BIBP. Obiskovalci bodo veljavnost potrdil dokazaovali s cepilnim potnim listom.

Poleg potrdila o polnem cepljenju, bodo obiskovalci morali zdravje dokazovati z negativnim testom starim največ 72 ur oz. z dokazilom o prebolevnosti v zadnjih treh mesecih.

Izjema: Otroci

Otroci do dopolnjenega 18. leta ne potrebujejo potrdila o cepljenju, bodo pa vsi stari med 2 in 17 v roku 3 do 5 dni po prihodu morali opraviti testiranje.

Priljubljena destinacija

Mnogi so komaj čakali odprtje ZDA in agencije že poročajo o navalu turistov. Še posebej so se odprtja razveselili Britanci, za katere so ZDA druga najbolj priljubljena počitniška destinacija. Kar vsak peti otočan si želi v naslednjem letu obiskati ZDA.

Kam v ZDA sedaj, ko so spet odprte?

Preverite nekaj naših prispevkov in dodajte ZDA na svoj bucket list:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Zimski New York in najboljše stvari, ki jih tam lahko počnete

Slovenka iz Chicaga: Zakaj pred ostalimi destinacijami v ZDA izbrati vetrovno mesto?

Los Angeles: Nov način, kako do napisa Hollywood

Montana: Valilnica za tiste, ki bi radi postali kavboji

 

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Prihaja festival Prepišno uredništvo z naslovom Bo literatura splavala po vodi?

Prihaja festival Prepišno uredništvo z naslovom Bo literatura splavala po vodi?

V centru za poezijo Tomaža Šalamuna bo med 16. in 19. novembrom potekal Festival bralne kulture z naslovom Prepišno uredništvo.

Aktualna tematika: Kakšno pozicijo do okoljskih sprememb zavzema literatura?

Nad vsemi krizami današnjega dne se kot zlovešč obstret pne tista, ki zadeva občo planetarno prihodnost: okoljska. Pitna voda, simbol zdravega življenjskega okolja, nikakor ni več samoumevno dejstvo, temveč dobrina, ki bo v naslednjih desetletjih narekovala geopolitične premike, medtem ko bo dvigovanje gladin oceanov prerazporedilo poselitev in zahtevalo vzpostavitev novih načinov sobivanja. Kakšno pozicijo v odnosu do teh sprememb zavzema literatura?  Je zmožna odzivanja na hitro spreminjajoče se razmere? Festival

Fascinacija nad utopijami in distopijami je v literaturi prisotna od nekdaj. Toda ali lahko literatura pripomore k okoljski odgovornosti? V burnih obdobjih zgodovine je pogosto rabila kot svarilo ali budnica, a ob tem se postavlja vprašanje nevarnosti moraliziranja, banalizacije, ideologizacije in posploševanja. In kako naj ob vsem literatura, da ne bi splavala po vodi, ohrani lastno avtonomijo?

Dogodek bo potekal med 16. in 19. novembrom 2021

Na dogodkih, ki bodo letos potekali v živo, bomo spregovorili o razmerju med literaturo in okoljskimi spremembami. H kratkim predavanjem, tako imenovanim »nakratkim«, povabili različne profile avtorjev, ki delujejo na presečišču med znanostjo in umetnostjo, prepustili se bomo pripovedovanju pred-apokaliptičnih zgodb, debatirali o podnebju romana in se sprehodili med glasovi v valovih.

Na festivalu bo gostoval tudi Knjigogled, ki bo tokrat posvečen kultnemu Iztrebljevalcu. Večina dogodkov bo kasneje dostopna na Youtube kanalu LUD Literatura.

Vstop na Festival je prost, treba je upoštevati PCT pogoj. Več informacij o festivalu: https://www.ludliteratura.si/novo/prepisno-urednistvo-3/

Program festivala

torek, 16. 11. 2021

13.00 Glasovi med valovi (zvočni sprehod ob Ljubljanici*): Špela Setničar prebira tekste Jerneja Županiča, Maje Vidmar,  Muanisa Sinanovića, Petra Semoliča, Arjana Pregla in Primoža Čučnika

17.00 Nakratki 1 (kratka predavanja): Aljaž Krivec & Tonja Jelen

18.00 Podnebje romana: med posameznikom in civilizacijo (pogovor): Andrej Blatnik, Anja Radaljac, Muanis Sinanović

sreda, 17. 11. 2021

17.00 Nakratki 2 (kratka predavanja): Tina Bilban & Jasmin B. Frelih

17.45 Okoljska (foto)intervencija z nagrado 

18.00 Nakratki 3 (kratka predavanja): Denis Škofič & Tomaž Grušovnik

četrtek, 18. 11. 2021

17.00 Nakratki 4 (kratka predavanja): Monika Manfreda & Boris Kolar

18.00 Prepišni Četrtkovci (bralni klub revije Nebulae): Alex Kama Devetak, Nina Kremžar, Zarja Vršič

petek, 19. 11. 2021

18.00 Knjigogled v živo: Iztrebljevalec (pogovor): Ana Geršak, Robert Kuret, Veronika Šoster

19.30 Pred-apokaliptične zgodbe (pripovedovalski večer): Katarina Nahtigal & Maša Budič

*za optimalno doživetje dogodka priporočamo pametni telefon in slušalke

 

Festival Prepišno uredništvo je del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

 

PREBERITE ŠE: Ideja za jesenski roadtrip: La dolce vita v severni Italiji

Obisk pokopališč v občini Miren – Kostanjevica brez tradicionalnih sveč

V občini Miren – Kostanjevica pozivajo svoje prebivalce, da se letos zadržijo pri nakupu plastičnih sveč in uporabijo naravne materiale. Ideja za poseben in malce drugačen sprehod ob spominu na mrtve. Takole so zapisali:

“Ob dnevu spomina na mrtve oziroma v dneh pred tem vsako leto obiščemo grobove naših bližnjih, svojcev, prijateljev, znancev. Namenimo jim cvetje, sveče … A naj bo to letos drugače – namesto sveč se jih spomnimo s poslikanimi kamenčki, venčkom, lesenimi izdelki. Naj nam po 1. novembru ostanejo spomini, ne kupi odpadnih sveč.

Občina Miren – Kostanjevica si na različnih področjih prizadeva delovati trajnostno in ohranjati naravo čisto. Zeleni viziji razvoja tako dodaja tudi pobudo, da s skupnimi močmi zmanjšamo količino odpadnih sveč, ki vsako leto ostanejo po novembrskem prazniku in ki zelo obremenjujejo naše okolje. Tako letos delujmo bolj trajnostno za naše okolje, a zato nič manj spoštljivo do naših pokojnih. Idej, kako nadomestiti plastično svečo, je veliko – lahko ustvarimo venček iz suhih rož ali vejic ter ga okrasimo po izbiri, izdelamo okrasek iz lesa, skorje lubja ali pa ga preprosto kupimo.

»Stopimo skupaj za zeleno prihodnost in v spomin na preminule raje prižgimo luč v naših srcih, 1. november pa zaznamujmo brez plastike. Bližajo se krompirjeve počitnice, ki jih starši lahko izkoristite za izlet z otroki, na katerem boste nabrali kamenčke, ki jih bodo otroci kasneje zagotovo z veseljem tudi okrasili. S tem ne le prispevamo k zmanjšanju odpadne plastike, ampak čas izkoristimo za druženje, pogovor, komu bomo kamenčke namenili, obujanje spominov,« je o namenu poziva razmišljal župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar ter dodal »Kopičenje odpadkov je naša skupna skrb in odgovornost. Z vsako prižgano svečo manj prispevamo k trajnejši zgodbi in bolj zeleni skupni prihodnosti. Naredimo vsak posebej in vsi skupaj korak v tej smeri.«

Obiskovalce pokopališč v občini Miren – Kostanjevica bodo na pobudo, naj 1. november letos mine brez plastike, opozarjali tudi plakati. To je začetek akcije, ki jo nameravajo v prihodnjih letih še razširiti, saj volje in idej ne manjka.”

Foto: Miren Kras

PREBERITE ŠE: Ko v gostilni zadiši po lokalnem: “Krasna kuhnja” za foodije

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.