Uslužbenca, ki je na letališču načrtno mešal prtljago, čaka zapor

Izgubljena prtljaga, ki ne pride na končno destinacijo, je ena od nočnih mor vsakega letalskega potnika. In čeprav gre večinoma za napako in nedolžno pomoto, so bili na singapurskem letališču potniki priča nameremu mešanju prtljage.

Kje pa je vaša prtljaga? Tay Boon Keh je letališki uslužbenec, ki je delal na singapurskem letališču Changi, ki velja za enega najlepših in najprometnejših letališč na svetu. 66-letni uslužbenec je pošteno zamešal štrene potnikom. Med novembrom 2016 in februarjem 2017 je na Changiju namerno zamenjal oznake na kar 286 kosih prtljage.

Ta je zaradi napačnih oznak odletela drugam kot njeni lastniki. Šlo je za prtljago potnikov, ki so bili v Singapurju zgolj v tranzitu in so potovali z letalsko družbo Singapore Airlines in njenim regionalnim prevoznikom SilkAir. Na napačne destinacije so odpotovali kovčki, ki bi morali med drugim odleteti v Perth, Manilo, Frankfurt, London in San Francisco.

Igubljena prtljaga zaradi jeze nad nadrejenimi

Zaradi zmešnjave s prtljago se je 66-letnik znašel pred sodiščem, za svoja dejanja pa bo odgovarjal z zaporno kaznijo. V zaporu mora preživeti 20 dni. Boon Keh je dejanja priznal, kot pravi, pa je to storil zaradi razočaranja in jeze, hkrati pa je bil v tem obdobju v hudi depresiji. Njegovi nadrejeni naj bi namreč ignorirali vse prošnje, naj na oddelku okrepijo število zaposlenih, saj so delavci preobremenjeni.

Foto: Unsplash

*UGODNE LETALSKE POVEZAVE: PREVERITE NA ISKALNIKU*

PREBERITE ŠE: Nasveti za racionalno pakiranje, ki jih morate poznati

Na mejnem prehodu Checkpoint Charlie v Berlinu nič več lažnih vojakov

Berlin je eno tistih mest, kjer lahko ponekod še vedno živo začutite vojni duh. Ena od danes turističnih točk je tudi nekdanji mejni prehod Checkpoint Charlie.

Checkpoint Charlie je nekdanji mejni prehod v Kreuzbergu v Berlinu. Povezoval je ameriški in sovjetski sektor in je bil slovito prizorišče pobegov iz vzhodnega Berlina. Tu so si konec oktobra 1961 mučnih 16 ur nasproti stali sovražni tanki, svet pa je trepetal pred novo vojno. To je tudi eden najbolj znanih mejnih prehodov v času razdeljenega Berlina med letoma 1945 in 1990.

Danes je prehod rekonstruiran in ena izmed priljubljenih turističnih točk v Berlinu. V njegovi bližini je tudi ohranjen del originalnega Berlinskega zidu. Znani prehod je mešanica zgodovine in turizma, ki služi na račun zgodovine, kar pa pogosto sproža val kritik.

Vojaki, ki na Checkpoint Charlie zaračunavajo za fotografije, morajo stran

Checkpoint Charlie je namreč poleg svoje podobe tudi kraj, kjer srečate igralce, ki so oblečeni v ameriške vojake. Ti turistom zaračunavajo za “selfieje” pred kontrolno barako in jim prodajajo simbolične vizume z lažnimi pečati. Za fotografiranje računajo po štiri evre, dnevno pa naj bi igralci služili med 1500 in 5000 evri. Ker naj bi bili ob tem do turistov precej vsiljivi in nadležni, celo žaljivi do tistih, ki jih zavrnejo, pristojne berlinske oblasti pogosto prejemajo pritožbe turistov, pa tudi domačinov.

Oblasti so se zato odločile, da bodo temu naredile konec. Lažne ameriške vojake bodo odslej preganjale, zaračunavanja in nastopanja v tej vlogi pa jim ne bodo več dovolile.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Berlin: 15 stvari, ki ste jih doživeli le, če ste pravi poznavalci mesta

Top 30: Najpogosteje iskane turistične atrakcije na iskalniku Google

Google je eden prvih vsevedov, h katerim se zatečemo ob iskanju navdiha za novo potovanje. Kako do tja, katere turistične atrakcije moramo tam odkljukati, kje spati in katere kulinarične sladkorčke preizkusiti. Najbolj priljubljen spletni iskalnik ima odgovore na vse.

Turistične atrakcije, ki jih je na destinaciji, kamor se podajamo na oddih, vredno videti, so ena od stvari, ki jih tovrstni iskalniki predobro poznajo. Zato so pri britanskem podjetju Globehunters opravili analizo iskalnih zahtev na Googlu v obdobju enega meseca in sestavili seznam atrakcij, ki jih ljudje najpogosteje iščejo. Na seznamu so upoštevali okoli 80 najbolj znanih turističnih atrakcij.

V sam vrh najpogosteje iskanih ključnih besed se uvrščajo Disneyjevi tematski parki. Za njimi se uvršča slavni Taj Mahal, razkošni mavzolej blizu mesta Agra v Indiji. Celoten seznam uvrstitev po številu iskanj v enem mesecu preverite spodaj.

To so najpogosteje iskane turistične atrakcije na Googlu

1. Disneyland Anaheim, 1,702,000 iskanj

2. Disneyland Pariz, Marne-Le-Vallee, 1,222,000 iskanj

3. Disney World, Orlando, 1,144,000 iskanj

4. Taj Mahal, Agra, 1,063,000 iskanj

5. Machu Picchu, Peru, 1,056,000 iskanj

6. Grand Canyon, Arizona, 884,000 iskanj

7. Burj Khalifa, Dubaj, 859,000 iskanj

8. Eifflov stolp, Pariz, 793,000 iskanj

9. Yellowstone, Wyoming, 761,000 iskanj

10. Niagarski slapovi, New York in Ontario, 719,000 iskanj

11. Sagrada Familia, Barcelona, 680,000 iskanj

12. Kip svobode, New York City, 658,000 iskanj

13. Pantheon, Rim, 513,000 iskanj

14. Katedrala Notre Dame, Pariz, 496,000 iskanj

15. Buckingham palace, London, 494,000 iskanj

16. Petra, Jordanija, 491,000 iskanj

17. Mount Everest, Nepal in Tibet, 461,000 iskanj

18. Angkor Wat, Siem Reap, 430,000 iskanj

18. Central Park, New York City, 430,000 iskanj

19. Louvre, Pariz, 421,000 iskanj

20. British Museum, London, 413,000 iskanj

21. Most Golden Gate, San Francisco, 365,000 iskanj

22. Kolosej, Rim, 363,000 iskanj

23. Tulum, Mexico, 343,000 iskanj

24. Times Square, New York City, 342,000 iskanj

25. Kilimanjaro, Tanzania, 311,000 iskanj

26. Tower of London, London, 298,000 iskanj

27. Kitajski zid, Kitajska, 289,000 iskanj

28. Berlinski zid, Berlin, 276,000 iskanj

29. Veliki koralni greben, Avstralija, 273,000 iskanj

30. Universal Orlando, Orlando, 246,000 iskanj

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Najboljše potovanje glede na vaše astrološko znamenje

Avstralija: To je konec vzponov na slavni Uluru, sveto goro Aboridžinov

Gora Uluru, ena izmed največjih turističnih znamenitosti Avstralije, je zdaj zaprta za pohodnike.

Gora Uluru v Avstraliji je 348 metrov visok orjaški monolit rdeče barve, ki se sredi puščave dviga v zrak. Velja za eno najbolj obiskanih znamenitosti Avstralije. Nekoč so jo obiskovalci bolj poznali tudi pod imenom Ayers Rock. In to leto si bomo zapomnili po tem, da je na svoj vrh sprejela še zadnje obiskovalce.

Po dolgih letih prošenj aboridžinskega ljudstva Anangu, ki na območju živi več kot 30 tisoč let, so njihove želje v Canberri le uslišali. Za omenjeno staroselsko ljudstvo Uluru namreč predstavlja sveti kraj. Kot pravijo, ima Uluru moč in spiritualnost kot le malo kateri kraj. Prepoved vzponov na Uluru pa je zdaj tudi uradna. Gora si bo s tem po prepričanju lokalnega starešine Donalda Fraserja odpočila in se pozdravila, navaja BBC.

Prepoved na Uluru ne le zaradi staroselcev, tudi zaradi okolja in varnosti

Ob “poslovilnem vzponu” se je na goro zadnji dan pred prepovedjo podalo več sto pohodnikov. Prav te dni obeležujejo tudi 34. obletnico vrnitve parka z Ulurujem vred v roke njegovih staroselskih lastnikov, ki ga sedaj soupravljajo.

Možnosti vzponov na goro so ukinili tudi iz drugih razlogov. Predvsem varnostnih in okoljskih. Ob vzpenjanju na strm in včasih spolzek Uluru je v zadnjih sedemdesetih letih umrlo več deset ljudi. Še lani je ob poskusu sestopa na najbolj strmem delu umrl japonski turist. Poleg tega je vzpon lahko naporen že zaradi dehidracije, saj se temperature poleti dvignejo na 47 stopinj Celzija.

Nad kršitelje z varnostniki, policijo in globami

Kako bodo obiskovalcem preprečili vzpone? Oblasti v parku Uluru-Kata Tjuta so ob gori namestile varnostnike in policijo. Odstranili so tudi kovinsko verigo, ki je služila kot pomoč pri vzpenjanju. Konec tedna bodo poostreno nadzirali območje okoli Uluruja. Tistim, ki bi se nanj poskušali vzpeti, pa grozijo visoke globe.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

Pohodništvo spreminja kemijsko strukturo naših možganov

Nobena skrivnost ni, da telesna aktivnost blagodejno vpliva na zdravje telesa in duha. Ste vedeli, da pohodništvo spreminja kemijsko strukturo naših možganov? Tukaj preberite, kako gibanje v naravi pozitivno vpliva na naše možgane in poslednično na naše življenje.

Pohodništvo v naravi ustvarja pozitivne misli

Z gibanjem telo proizvaja dopamin in serotonim, hormona sreče in zadovoljstva. Po telesni aktivnosti boste razmišljali bolj pozitivno. Pohodništvo vas bo napolnilo z notranjim zadovoljstvom, imeli pa boste tudi veliko več energije. Ko prideta slabo počutje in melanholija, kar pogumno in na pot v naravo.

landscape - hiking

Odklop od tehnologije spodbuja kreativnost in reševanje težav

Med pohodom izklopite telefon. Celostna prisotnost z glavo in telesom med hojo bo spodbudila vašo kreativnost in hitro reševanje težav. Odklop od tehnologije je zlasti pomemben pri mladih in otrocih. Skupni sprehod v naravi bo otrokom dobro del, hkrati pa bo čudovita priložnost za kvalitetno preživljanje družinskega časa. Na začetku bo morda nekaj pritoževanja, vendar obljubimo, da se boste na koncu zabavali vsi.

landscape - hiking - magic

Pohodništvo odpravlja motnje koncentracije

Hkrati je čudovit način za nabiranje potrpežljivosti in vztrajnosti. Ti dve vrlini vam bosta pomagali pri boljši koncentraciji in vas usmerili k bolj produktivnemu življenju. Naredite sebi in svojim bližnjim uslugo ter se podajte na odklop v naravo.

Zdravje in osebnostna dobrobit bi morala biti vsakemu na prvem mestu. Hitri tempo življenja, ki ga živimo in pogosti čustveni odklop sta samo dva izmed razlogov, zakaj je skrajni čas, da vzamete pot pod noge in se odpravite na pohod. Svoje zdravje in dobro počutje vzemite nazaj v svoje roke.

FOTO: Pixabay
PREBERITE ŠE: Avstrija: na Koroško med alpske pohodnike in uživače

Rim: Javni prevoz lahko plačujete z recikliranjem smeti

Rim se ob trumah turistov in gostim prebivalstvom bori s količino smeti, ki se kopiči v mestu. Prebivalce in obiskovalce zdaj k recikliranju spodbujajo tudi s pomočjo javnega prevoza.

Rim ima že vrsto let težave s smetmi, ki se kopičijo v tolikšni meri, da jih ne uspejo dovolj hitro reciklirati in odvažati. Poleg tega, da so kupi smeti grdo videti, je težava tudi v smradu, ki se vali po ulicah. Tokrat so se nad te težave spravili s kreativnim pristopom.

Recikliraj in se pelji ugodneje ali brezplačno

Rim je ljudi k recikliranju spodbudil s pomočjo javnih prevoznih sredstev. Poleti so namreč uvedli sistem +Ricicli +Viaggi. V prevodu torej recikliraj in se pelji. Sistem omogoča, da stare plastenke z etiketo in pokrovčkom v velikosti od 0,25 do 2 litra pretopite v dobroimetje za vozovnico za metro ali avtobus. Plastenke sprejemajo posebni avtomati. Najdete jih na postajah Cipro (metro A), Piramide (metro B) in San Giovanni (metro C). Dobroimetje nato prevzamete prek mobilnih aplikacij My Cicero ali Tabnet.

30 plastenk za eno vožnjo

Za vsako plastenko prejmete 5 centov. Standardna vozovnica za eno vožnjo na metroju ali 100 minut na avtobusu s prestopi stane 1,5 evra. Kar pomeni, da zanjo potrebujete 30 plastenk. Kot turisti jih 30 hkrati verjetno res ne boste imeli, se je pa ideja prijela med domačini.

Le mesec po uvedbi novega sistema so v italijanski prestolnici zbrali že prek 100 tisoč plastenk. Po besedah rimske županje Virginie Raggi je Rim prva evropska prestolnica s tovrstnim sistemom. S tem nagovarjajo več težav. Prva je zagotovo recikliranje smeti. Druga pa spodbuja uporabo javnega prevoza. Ta je v Rimu sicer precej zastarel. Podzemna železnica ima kljub velikosti mesta in gostoti prebivalstva ter obiskovalcev le tri linije. Avtobusni prevozi pa so slabo vzdrževani, zato prihaja do pogostih okvar.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Španske stopnice: Takšna kazen vas zdaj čaka za posedanje v Rimu

Uspešni Slovenci in Slovenke, ki ustvarjajo v tujini

Med znanimi Slovenci in Slovenkami, ki so svoje življenje in delo preselili v tujino, je veliko več imen, kot le ime ameriške prve dame. Kdo so uspešni Slovenci in Slovenke, ki delajo prek meja in jih občudujemo?

Dežela na sončni strani Alp se lahko pohvali z odličnimi športniki, umetniki in podjetniki, tudi filozofi in znanstveniki, ki so ime naše male dežele ponesli v svet. Uspešni Slovenci se najdejo na vseh področjih. Od vedno aktualnih športnikov Luke Dončića, Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja, Jana Oblaka, Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, do predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, svežih srebrnih odbojkarjev, malo manj svežih zlatih košarkarjev, pa slovenskih orlov, smučarskih asov in asic, do drugih aktualnih stopničk na evropskih in svetovnih prvenstvih v vseh mogočih športnih disciplinah, ki vam padejo na pamet …

Tokrat smo zbrali še šopek tistih, o katerih se skoraj več kot doma govori kar čez mejo, a niso nujno povezani s športom. Ta sicer še vedno velja za enega najmočnejših področij, kjer Slovenci še znamo stopiti skupaj in izkazati vso podporo in spodbudo, kar je premoremo. In kdo so ostali Slovenci, ki jih je odneslo čez meje, kjer danes kujejo uspešne kariere? Tu je peščica tistih, ki jih štejemo v seznam uspešni Slovenci – in Slovenke, seveda.

Lara Bohinc

Oblikovalka Lara Bohinc, ki živi in dela v Londonu, se je po svetu uveljavila z oblikovanjem nakita in modnih dodatkov. Njene kose nosijo tudi Michelle Obama, Marija Šarapova, Kate Moss in Victoria Beckham. Ena njenih najnovejših oblikovnih izdaj je po novem tudi pohištvo. In to prav imenitno! Za svoje oblikovanje je prejela tudi red britanskega imperija, sodelovala pa je s številnimi prestižnimi znamkami, kot so Gucci, Cartier, Costume National, Lanvin, Exte, Guy Laroche, Marcus Lupfer, Julien Mcdonald …

Dj Umek 

Uroš Umek, bolj znan tudi kot DJ Umek ali preprosto “fotr” je – kot nakazuje zadnji vzdevek – postavil temelje elektronske glasbene scene v Sloveniji. A državne meje niso zadržale glasbe in postal je svetovno znan tehno didžej. Z več kot 100 nastopi na leto je eden največjih elektronskih izvajalcev v svetovnem merilu. Večkrat nagrajeni producent, ki – mimogrede – obožuje superge in jih ima v omari več, kot bi jih potrebovala stonoga, pa ima tudi kup drugih uspešnih poslov. Eden od teh je Viberate, blockchain start-up, ki spreminja pravila igre v glasbeni industriji.

Peter Movrin

Doma in v tujini odlično sprejet modni oblikovalec Peter Movrin je znan po precej prepoznavnem slogu, s katerim je pritegnil pozornost vseh, ki v tem svetu nekaj veljajo. Med drugim je oblekel že Lady Gaga, Zaho Hadid, Björk in Pippo Middleton. Movrin ustvarja v Londonu, kjer je doštudiral na svetovno znani šoli Central Saint Martins. Sodeloval je tudi z veliko modno hišo Alexander McQueen, prepričal pa jih je tudi pri veliki znamki Burberry.

View this post on Instagram

Harpers Bazaar Sr, THANK YOU!

A post shared by peter movrin (@petermovrin) on

Mitja Okorn

Se še spomnite odlične kranjske kriminalne komedije Tu pa tam iz leta 2004? Ja, za njo je stal Mitja Okorn. Okorn je svoje ustvarjanje zadnjih nekaj let preselil na Poljsko, kjer je navdušil s Planetom samskih in Pismi Sv. Nikolaju. Kot kaže, pa mu je veliki met uspel tudi v Hollywoodu. Okorn je nov filmski projekt tokrat ustvarjal čez lužo – gre za njegov prvi hollywoodski film! Film, ki naj bi na platna prišel še letos, nosi naslov “Life in a Year” oziroma “Leto življenja”. V njem bosta nastopili precej zveneči imeni – Cara Delevigne in Jaden Smith. Zgodba spremlja mladega Daryna, ki izve, da njegovo dekle umira. Ker ji je ostalo le še leto življenja, je odločen, da ga bosta izkoristila do zadnje sekunde. Nekaj utrinkov zakulisja pa je Okorn že delil tudi na Instagramu.

Katarina Čas

Če ne med ustvarjalci vsebin za na velika platna, pa na platnu samem. Katarina Čas je zagotovo ena najuspešnejših slovenskih igralk, ki kariero simultano gradi tako doma, kot čez mejo. Po vlogi Chantalle iz Volka z Wall Streeta iz 2013, nas je navdušila v slovenski miniseriji Življenje Tomaža Kajzerja, predlani v odličnem slovenskem filmu Prebujanja in letos kot Ines v filmu Jaz sem Frenk. Pa tujina? V seriji Love, Lies and Records je igrala Dominico, v filmu Terminal je imela vlogo Chloe, letos smo jo gledali še kot Sofio Vesik v seriji Berlin Station, prav te dni pa se mudi v New Yorku …

Žiga Mihelčič 

Žiga Mihelčič je eden najuspešnejših slovenskih modnih fotografov, ki živi in dela v Dubaju. Dela kampanje za velika imena modne industrije, fotografiral je že za arabsko izdajo modne biblije Vogue, Harper’s Bazaar, Elle, Marie Claire … Pred objektive je postavil tudi Ashley Graham, Jessico Chastain, Heleno Christensen, Halimo Aden in še bi lahko naštevali.

Maja Keuc

Maja Keuc, ki je leta 2011 Slovenijo predstavljala na Evroviziji, danes živi in ustvarja v Stockholmu na Švedskem. Tam Mariborčanko sicer bolj poznajo pod umetniškim imenom Amaya. Poleg študija glasbe in nadaljnje kariere v tej smeri je Majo na severu zadržala tudi ljubezen.

Nika Kljun

Slovenci imamo tudi precej odličnih plesalcev in koreografov. Med najbolj komercialno uspešnimi sta Nika Kljun in Anže Škrube, ki sta bila nekoč davno sicer tudi par. Nika je s svojim znanjem prepričala že številne zvezdnike, med njimi Beyonce, Justina Bieberja, Janet Jackson, zasedbo Black Eyed Peas, Chrisa Browna, Jennifer Lopez, Paulo Abdul …

Anže Škrube

Tudi Anže Škrube v Los Angelesu pleše z velikimi in to že 10 let. Sodeloval je z zvezdami kot so Justin Timberlake, Britney Spears, Usher, pa tudi Severina. Že več let pa je tudi del hip-hop skupine Chrisa Browna, ob boku katerega ga lahko vidite na turnejah in v videospotih.

To je le šopek tistih, ki odlično delajo tudi in predvsem v tujini. Kateri – zgoraj omenjeni ali ne – pa je vas najbolj navdušil in menite, da bi ga morali dodati na seznam “Uspešni Slovenci in Slovenke v tujini”? Zaupajte nam pod člankom na Facebooku – Vandraj (tu).

Imate znanca, prijatelja ali le veste za koga, ki živi in/ali dela v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Maroko skozi oči Slovenke, ki jo je tja odnesla ljubezen do valov in Maročana

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.