Glamping na Ptuju: Spanje v vinskih sodih in degustacija vin v podzemnih rovih

Za tokratni oddih po Sloveniji priporočamo nekaj malo drugačnega! Bi si dopust privoščili ob kozarcu rujne domače kapljice? Na primer kar v vinskem sodu v najstarejšem slovenskem mestu – na Ptuju!

Na Ptuju lahko počnete marsikaj. Za vas smo zbrali nekaj aktivnosti in razvajanj, ki jih morate odkljukati ob obisku tega slikovitega mesta ob Dravi.

Glamping v vinskih sodih

Za edinstven oddih na Ptuju priporočamo Glamping Vinska vas, kjer ponujajo prav posebno izkušnjo bivanja v velikih sodih za vino. V skladu z bogato vinsko tradicijo vinogradništva na Ptuju, vas tam pričaka 9 vinskih sodov, ki so predelani v prikupna prenočišča za dve osebi na sod. Osem sodov je torej namenjenih spanju, deveti pa je v resnici finska savna.

Glamping Vinska vas najdete pri Termah Ptuj, kjer ponujajo sprostitev v slogu starorimskega hedonizma. Uživate lahko tudi v odličnih wellness centrih in velikem vodnem parku, ki ponuja veliko zabave in adrenalina.

Izbrskali smo odlično ponudbo za spanje v vinskih sodih (PREVERITE JO TUKAJ), vključuje pa tudi wellness, bazene ter savne, ki se nahajajo v Termalnem Parku v Termah Ptuj.

Sprehod na Ptujski grad

Ptujski grad je eden izmed najimenitnejših gradov v Sloveniji. Pogled od tod se razteza nad opečnate srehe in tlakovane ulice najstarejšega slovenskega mesta. Na ogled so izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: od glasbil, orožja, pohištva do tradicionalnih pustnih mask in slikarskih mojstrovin. 

Degustacija vin v rovih pod Ptujskim gradom

Na Ptuju lahko vino degustirate v rovu pod Ptujskim gradom! Vinska degustacija v temi nam približa vino drugače, kot smo vajeni. Popolna tema pomaga, da vino ne samo okušate, ampak ga tudi začutite. Potrebujete pa topla oblačila, saj je temperatura v rovu konstantnih 13 stopinj Celzija. Več o turi TU. A brez skrbi – če imate strah pred zaprtimi in temnimi prostori, obstajajo številne druge imenitne degustacije tudi na površju.

Pokušina vina blizu nekdanjega sramotilnega stebra

Če rovi niso kraj, kjer bi radi srkali vino, priporočamo obisk odlične Vinoteke Kobal in pokušino njihovih vin, kjer nekaj zase najde prav vsak okus. Najdete jo v samem srcu mesta na Prešernovi ulici, blizu Orfejevega spomenika in Mestnega stolpa, ki stojita na Slovenskem trgu. Mimogrede, 5 metrov visok marmornat Orfejev spomenik, ki ga krasijo prizori iz Orfejeve zgodbe, še danes stoji na mestu, kjer so ga dvignili Rimljani. V srednjem veku so ga uporabljali kot sramotilni steber.

Vinsko potovanje skozi čas pa najdete tudi v najstarejši kleti na Slovenskem – v Ptujski kleti. V svoji arhivski zbirki hranijo Zlato trto, najstarejše slovensko vino iz leta 1917. Klet je znana z znamko vrhunskih vin Pullus, s katero pobirajo nagrade na vinskih ocenjevanjih širom sveta.

Ogled Dominikanskega samostana

Dominikanski samostan na Muzejskem trgu ima gotsko in baročno podobo, njegov zelen vrt pa gleda na mogočno Dravo. Leta 1230 ga je ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega. Deloval je do razpustitve v letu 1785. Prenovljeni prostori zadnja leta služijo kot prizorišče kulturnih dogodkov, od aprila do oktobra pa jih lahko obiščete tudi zgolj za ogled notranjosti. Med arhitekturnimi posebnostmi je gotski križni hodnik s poslikavami in bogatimi kamnoseškimi elementi ter kapiteljska dvorana z romansko in gotsko bioforo. 

Dom kulture Muzikafe

Na Vrazovem trgu 1 najdete multikulturno zgradbo s kreativno kavarno muziKafe. Če imate radi kotičke, ki so videti povsem drugače, kot karkoli drugega, kar ste kdaj srečali, toplo priporočamo obisk družinskega obrata s pisano in umetniško dušo. Imajo sončno teraso in odštekano notranjost, ki se je kar ne boste mogli nagledati. Poleg teras tudi v polkletnem prostoru – galeriji – prirejajo kulturno umetniško vsebino. Tu se odvijajo koncerti, predavanja, literarni večeri, predstave, plesni performansi, razstave, delavnice. Nudijo pa tudi sobe z odličnimi zajtrki.

Na Mestni trg do Mestne hiše in k Teti Fridi na posladek

Na mestnem trgu vas čaka še ena mogočna hiša. Mestna hiša je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja. V poročni dvorani vsako leto usodo zapečati več kot sto parov, na trgu pred magistratom pa domačini radi spijejo dopoldansko kavo. Priporočamo posladek pri Teti Fridi, prav tam – na Mestnem trgu.

Ptujsko jezero, oziroma morje

Aktivnim dopustnikom predlagamo kolesarsko turo okoli Ptujskega jezera, ki mu domačini radi rečejo kar Ptujsko morje. Tam lahko opazujete tudi številne vste ptic.

Razvajanje v Termah Ptuj

Ptuj poganjata reka Drava in termalna voda. Ptujski vodni krog sklenite s skokom v termalno vodo. Če imate raje od glampinga v vinskih sodih zbujanje v hotelski sobi, potem priporočamo nočitev v Grand Hotelu Primus. To pa pomeni, da se boste razvajali tudi v wellnessu in termalnem parku v Termah Ptuj. Odlično ponudbo za takšen hotelski oddih smo našli TUKAJ.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Poletje v Ankaranu: Rezidenca Ortus, butičen hotel, ki vas bo enostavno navdušil

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Spoznajte slovenski kraj, ki se lahko pohvali z vesoljskim centrom

Ste že slišali za Vitanje? Občina se razteza čez sedem vasi, a je v svetovnem merilu precej večja, kot je videti na zemljevidu. Pohvali se lahko s fascinantno stavbo, ki je edinstvena ne le za slovenski, pač pa tudi za svetovni prostor.

V srcu zelene občine Vitanje stoji Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga ali na kratko Center Noordung. Futuristična arhitekturna umetnina, umeščena med gričke s cerkvami v tihi vasi je nekaj res osupljivega.

In prav tako kot njena zunanjost, je neverjetna tudi njena notranjost. Če ste ljubitelji vesolja, je to kraj, kamor vas mora zanesti še letos. Na ogled so razstave na temo vesolja ter multimedijske in interaktivne vsebine, ki vas bodo odpeljale v drugi prostor in čas. Tu lahko potujete po vesolju in poglobite svoje znanje o vesoljskih tehnologijah in izzivih vožnje po vesolju.

Razstave, ki vas odpeljejo v vesolje

Izbirate lahko med vodenim ali samostojnim ogledom. Ogled vključuje šest aktualnih razstav – Herman Potočnik Noordung, Slovenija v vesolju, Podoba Zemlje – Kopernik, Življenje v vesolju, Luna – Velik korak za človeštvo in Osončje.

Noordung, pionir vesoljskih znanosti

Temeljna razstava je posvečena Hermanu Potočniku Noordungu, pionirju vesoljskih znanosti. Tu izveste več o tem znanstveniku slovenskih korenin, ki je imel velik vpliv na razvoj vesoljskih tehnologij. Plod njegovega vizionarskega pogleda je tudi knjiga Problem vožnje po vesolju: raketni motor iz leta 1929.

Življenje v vesolju

Del trenutne razstave so konzerve, juha in keksi v vakuumu ter drugi predmeti, ki nam približajo življenje v vesolju. V vesoljski industriji na svetovni ravni močan pečat puščajo tudi slovenska podjetja, več o njih lahko spoznate prav v centru.

Simulator letenja in sprehod po vesolju

Med interaktivnimi vsebinami lahko vesolje spoznavate s pomočjo sodobnih virtualnih tehnologij. S pomočjo posebnih očal lahko vesolje doživite skoraj v živo. Preizkusite lahko tudi simulator letenja – z letalom ali vesoljskim plovilom.

Vitanje in druge nevesoljske zgodbe

V Vitanju si lahko ogledate še Beškovnikovo kaščo, Etnološki muzej Brodej ter Ekološki kmetiji Brodej ter Meglič, kjer vaš čakajo domače dobrote. Podate se lahko tudi po učni poti po vitanjskih vodnjakih.

Blizu je tudi Rogla, kjer priporočamo najnovejšo pridobitev – Pot med krošnjami, pa tudi do Velenja in Velenjske plaže – enega boljših slovenskih naravnih kopališč – ni daleč.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Glamping na Ptuju: Spanje v vinskih sodih in degustacija vin v podzemnih rovih 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Poletje v Ankaranu: Rezidenca Ortus, butičen hotel, ki vas bo enostavno navdušil

Že veste, kje si boste napolnili baterije v tem poletju? Ankaran z zatišno obmorsko lego velja za enega najbolj hedonističnih kotičkov naše obale. Tokrat nas je prepričala Rezidenca Ortus, kjer lahko unovčite tudi turistične bone (več o ponudbi TU).

Ankaran leži na južnem pobočju Miljskega polotoka, na samem začetku slovenskega dela istrske obale, nedaleč od državne meje z Italijo. Eno izmed prikupnejših obmorskih naselij v Sloveniji je docela zaščiteno od severnega vetra – burje.

Blagodejna klima, zatišna obmorska lega in neokrnjena narava pa zagotavljajo sproščujoč in miren počitek. Ankaran nas vedno znova očara tudi z romantičnimi sprehajališči med oljčnimi nasadi in vinogradi ter lepimi plažami.

Rezidenca Ortus, butičen hotel z 200-letno oljko

Tokrat smo pokukali v Hotel Rezidenca Ortus, ki mu pred vhodom dela družbo 200 let stara oljka. Zasnovan je kot butičen, individualen in sodobno ter minimalistično opremljen hotel, ki gostom nudi zasebnost, mir in udobje. V lesu zasnovan in trendovski hotel nudi prijeten ambient za sprostitev ter razvajanje v mirni in zeleni naravi polotoka. Rezidenca je prilagojena tudi za gibalno ovirane osebe.

Bi radi s seboj pripeljali tudi štirinožnega člana družine? Rezidenca Ortus je prijazna tudi do vaših domačih ljubljenčkov in jih (ob doplačilu) toplo sprejme v svoje prostore.

Mirna lokacija hotela vam omogoča prijeten počitek. Da bi vam lahko zagotovili sprostitev kot si jo zaslužite, hotel ponuja celovito udobje. Junior suite so udobno opremljene in primerne za družinski oddih. Vsaka ima zakonsko posteljo, raztegljiv kavč, kopalnico, balkon, manjši hladilnik, TV in klimo.

Nekaj odličnih ponudb po znižani ceni za oddih v Rezidenci Ortus najdete TUKAJ. Plačate lahko tudi s turističnimi boni – “plačilo takoj” poravnate Megabonu, “Plačilo ponudniku” pa s turističnim bonom izvedete pri ponudniku.

Ankaran za bližino morja in kolesarske izlete

Okolica hotela ponuja veliko aktivnosti. Poleg skoka v morje, ki je oddaljeno 250 metrov in poležavanja na urejenih plažah lahko svoj prosti čas izkoristite tudi s kolesarjenjem po urejenih in označenih kolesarskih poteh.

Lahko se sprehodite tudi do bližnjega italijanskega mesta Muggia, ki je oddaljeno kakšnih 5 kilometrov. Ali pa obiščete ostale bisere slovenske obale. In brez skrbi, če vam aktivni oddihi ne dišijo – lahko se predate strokovnim rokam in se prepustite masaži.

Foto: Rezidenca Ortus

PREBERITE ŠE: Dalmacija: Bi upali na sprehod po steklenih tleh na robu prepada?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Terme Topolščica, oaza na robu gozda (primerno tudi za turistične bone)

V Šaleški dolini, deset kilometrov severozahodno od Velenja ob potoku Toplica ležijo Terme Topolščica. S čim so nas prepričale?

Ob vznožju hriba Lom, kjer so nekoč kraljevali visoki topoli, je iz zemlje privrela voda, čista kakor biser. Termalni vrelec je v dolino Toplice vse od 16. stoletja privabljal tiste, ki cenijo moč naravnega. Tam, na robu gozda, danes stoji sodobno zdravilišče Terme Topolščica, ki razvaja z vsem, kar ponuja narava.

Srce zdravilišča Terme Topolšica je Hotel Vesna, kjer se odpira mesto vodnih atrakcij za vso družino. Topli vrelci, bazen za otroke, masažne prhe, masažni bazeni in prave rimske kopeli zagotavljajo, da vam na oddihu nikakor ne bo dolgčas.

NE SPREGLEJTE: Terme Topolščica – Hotel Vesna le 144 evrov – 2x nočitev v dvoposteljni Standard sobi za 2 osebi (1 otrok do 12,99 let in 2. otrok do 6,99 let brezplačno) – klik na ponudbo! 

Vodne radosti in nordijska hoja

Ob notranjih in zunanjih bazenih vas bodo v hotelu razvajale še finske in infra savne ter turške kopeli. Priporočamo tudi sproščujočo masažo. V hotelu Vesna si lahko izposodite tudi palice za nordijsko hojo ali električna kolesa in se podate na izlet – izposoja obojega je povsem brezplačna, če se odločite za TA paket. Omenjeni paket vključuje tudi brezplačne vstopnice za Velenjski grad in Muzej Velenje za dve osebi.

Kam na izlet v bližini?

Terme so tudi dobro izhodišče za bližnje izlete. Sprehodite se skozi Velenje in do njihovega jezera, pa do Stalne muzejske zbirke na velenjskem gradu ali skočite v Muzej premogovništva. Lahko se zapeljete do idilične Logarske doline ali pa skočite na Golte. Nedaleč od tod je tudi jama Pekel, očaral vas bo tudi park cvetja Mozirski gaj!

Tudi na turistični bon

Za izjemno ponudbo Megabona v hotelu Vesna lahko vnovčite tudi turistični bon! “Plačilo takoj” poravnate Megabonu, “Plačilo ponudniku” pa s turističnim bonom izvedete pri ponudniku. Več informacij in možnost rezervacije najdete TU.

NE SPREGLEJTE: Terme Topolščica – Hotel Vesna, dvodnevno sproščanje le 144 evrov

Foto: Terme Topolščica

PREBERITE ŠE: “Povsod je lepo, a doma je najlepše” #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Dalmacija: Bi upali na sprehod po steklenih tleh na robu prepada?

Dalmacija nas vedno spomni na ene najbolj idiličnih plaž, odlično kulinariko, nasmejane lokalce in ležeren hedonističen oddih. Zdaj se lahko tam pohvalijo tudi z nečim, kar vam zna pospešiti utrip srca.

Dalmacija ima novo znamenitost, ki bo navdušila predvsem ljubitelje adrenalina, višine in imenitnih razgledov. V naravnem parku gorovja Biokovo nad hrvaškim turističnim mestom Makarska so pravkar slovesno odprli razgledno ploščad. Je v obliki podkve in ima steklena tla, tako, da se sprehajate skoraj po zraku. Od Makarske je oddaljena približno 30 kilometrov po asfaltirani cesti, ki vodi še naprej do najvišjega vrha Biokova sv. Jura, ki meri 1762 metrov.

Skywalk Biokovo: Sprehajališče v oblakih, ki jemlje dih

Skywalk Biokovo najdete v jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo na lokaciji Ravna Vlaška, neposredno ob informativnem centru parka. Prvo “sprehajališče v oblakih” na Hrvaškem se ob robu prepada dviga na višini 1228 metrov. S ploščadi se ponuja pogled na morje in stene Biokova s ptičje perspektive.

Postavili so tudi geološki stolp, ki predstavlja tridimenzionalni presek kamnitih sten, ki so oblikovale gorovje Biokovo. Predvidena je tudi ustanovitev izobraževalnega središča, ki bo obiskovalce seznanilo z geologijo, zemljepisnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom ter mitologijo tega dela dalmatinskega zaledja.

Razgledna ploščad je le začetek projektov

Razgledno ploščad so začeli graditi lansko jesen, stala pa dober milijon evrov. Sprehajališče v oblakih je del projekta Novi Adrion – Spodbujanje trajnostne rabe naravne dediščine naravnega parka Biokovo, ki je namenjen ureditvi celotne turistične infrastrukture ob lokaciji Ravna Vlaška. Napovedali so tudi gradnjo žičnice Makarska-Biokovo.

Poleg tega naj bi za sprehajalce in kolesarje uredili staro 32-kilometrsko biokovsko cesto iz 19. stoletja, ob kateri bodo uredili počivališča in prostore za piknike z mizami ter parke za otroke. Pot bodo opremili tudi panoramskimi teleskopi. Načrtujejo tudi nakup dveh posebnih avtobusov in več navadnih ter električnih koles a sledilcem GPS, ki bodo na voljo obiskovalcem. Celoten projekt naj bi končali prihodnje leto.

Ne spreglejte: Odlična ponudba nastanitev v Dalmaciji vas čaka TUKAJ.

Video sprehoda v oblakih si oglejte na spodnji povezavi:

Biokovo SKYWALK 2020.

Samo jedna riječ… only one word SKYWALK, soon opening skywalk on Biokovo 😍😍😍😍😍😍😍 #skywalk #skywalkbiokovo #biokovo #heaven #walkonthinglass #glasswalk

Objavil/a Cro Drone dne Ponedeljek, 22. junij 2020

Foto: Park prirode Biokovo, Skywalk Biokovo

PREBERITE ŠE: Severna in srednja Dalmacija: Seznam najlepših plaž, ki navdušujejo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

“Povsod je lepo, a doma je najlepše” #intervju

“Poznate tisti občutek otroškega navdušenja, metuljčkov v trebuhu in iskric v očeh? To jaz občutim pri potovanjih. Menim, da potovanja človeku širijo obzorja, napolnijo dušo in obogatijo življenje. Meni so zagotovo ga,” pravi Tina Herceg, moja tokratna sogovornica.

Tina Herceg je tista popotnica, ki stoji za ličnim profilom On The Magic Carpet (@onthemagiccarpet) na Instagramu in Facebooku. Na njem deli fotografije, posnetke in utrinke s potovanj, v kratkem pa bo postavila tudi svoj popotniški blog. Tina nam je v tokratnem intervjuju zaupala, kje v Sloveniji in bližnjih državah bo dopustovala letos, ter z nami delila nekaj idej za idilične oddihe v bližini.

Letos bomo tudi svetovni popotniki dopustovali malo bližje domu. Kakšni so vaši popotniški načrti za letos?

K sreči sem se ravno pred karanteno vrnila s potovanja po Omanu, tako da sem si tam za nekaj časa napolnila potovalne “baterije”. Kot vsako leto bom poleti dopustovala v Dalmaciji, če bo čas dopuščal, pa si želim letos malo bolje raziskati tudi Črno goro ter Bosno in Hercegovino. Septembra grem na Portugalsko (če ne pride do drugega vala). Kasneje pa morda še kam, seveda vse odvisno od časa in denarja. Zelo pa se veselim raziskovanja naše prelepe domovine, saj kot pravi pregovor: “Povsod je lepo, a doma je najlepše.”

Se vam zdi, da dobro poznate slovenske bisere, tudi tiste bolj skrite in manj turistično oblegane?

Bolj popularne slovenske bisere sem skozi leta obiskala že skoraj vse. Manj pa poznam skrite kotičke. Lani sem sicer odkrila Klevevž – naravne toplice, kjer se lahko kopate tudi pozimi in sem bila nad njim navdušena. Letos bo prilika, da raziščemo tudi te, bolj skrite oz. ne tako popularne kotičke. Verjamem, da bo turistični bon spodbudil Slovence k raziskovanju naše dežele in dopustovanju doma. Jaz bom svojega zagotovo izkoristila (smeh).

Od kod sicer prihajate? Katere kotičke vašega kraja bi pokazali tistim, ki ga še ne poznajo?

Prihajam iz Kamnika, ki velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Sama sem vedno bolj zaljubljena v Kamnik in z veseljem pohajkujem po naši občini, saj ponuja res veliko.

Pokazala bi kamniški biser, Veliko planino – ampak to ponavadi ljudje že poznajo. Poleg tega priporočam obisk starega mestnega jedra in sprehod na Mali in Stari grad. Potem izlet do slapu Orglice in obisk doline Kamniške Bistrice – sprehod po Koželjevi poti, ki vodi vse do izvira Kamniške Bistrice vmes pa nudi čudovite razglede na turkizno barvo vode in globočine prekrasne soteske Predaselj.

Kateri del Slovenije poznate kot svoj žep?

Najbolje poznam Gorenjsko, saj mi je najbližje. Dosti sem pohajkovala tudi po Primorskem, Goriškem in Dolenjskem. Najmanj poznam Štajersko, Koroško in Prekmurje. Tako, da nameravam to kmalu spremeniti. Veselim se raziskovanja Slovenije in odkrivanja novih kotičkov.

Na kakšen način najraje raziskujete našo deželo?

Ponavadi so bili to dnevni ali vikend izleti. Največkrat sem izbrala hotelsko nastanitev ali apartma. Letos sem se med potovanjem po Omanu navdušila nas kampiranjem, zato upam, da bom letos pri nas preizkusila tudi to.

Kam po Sloveniji se najraje odpravite na aktiven izlet?

Zadnje čase me vedno bolj vleče v hribe, zato se ponavadi odpravim kar na Gorenjsko, kjer je gora in lepe narave na pretek.

In ob katerem vodnem viru si radi zmočite noge?

Najbližje imam Kamniško Bistrico, drugače pa so zelo lepa korita Soče. Sta pa obe reki zelo mrzli, tako da dobesedno lahko zmočim samo noge.

Kam greste najraje na oddih in potešite svoje hedonistične želje?

Za sprostitev bi izbrala Wellness Orhidelia v Podčetrtku. Drugače pa se najbolje “odklopim” in uživam v hribih ali pa ob morju.

Katero kulinarično razvajanje pri nas bo vedno na vrhu lestvice najljubših?

Če sem lahko malo lokal-patriot, bi izpostavila kamniško gostilno Repnik, kjer nas razvajajo z vrhunsko tradicionalnimo hrano s sodobnim priokusom. Drugače pa sem bila navdušena nad gostilno Dvor Jezeršek.

Kam k našim sosedom se radi podate na vikend oddih?

Če samo za vikend, potem bi se odpravila na Hrvaško v Opatijo, ki je meni zelo ljuba. Pravijo ji tudi kraljica Jadrana oz. jadranska Nica. Monden utrip mesta, lepe plaže v bližini, možnost aktivnega preživljanja časa in pa odlična kulinarika. Nasvet za super izlet: zjutraj pohod na Učko – Vojak, ki nudi čudovite razglede v notranjost Istre z ene strani in pogled na Kvarnerske otoke z druge strani. Potem spust do Opatije, tam sprehod po Opatiji in potem kosilo v restavraciji Roko. Popoldne kopanje v Opatiji, bližnjem Lovranu ali Medveji.

Katere kotičke sveta ste sicer letos nameravali raziskati, preden je svet ohromila pandemija?

V mesecu maju sem imela planiran roadtrip po Portugalski, ki sem ga zaradi pandemije prestavila na september. Planiran je bil tudi obisk Indije, ki po vsej verjetnosti letos zaradi pandemije ne bo mogoč. Verjetno bi na moj seznam prišla še kakšna destinacija, saj jih imam na listi želja veliko, potem pa čakam na ugodne letalske karte. Sem pa pri izbiri potovanj spontana, tako da ponavadi ne planiram dosti vnaprej oz. čisto odvisno od destinacije in ponudbe.

Se bodo po koncu krize vaše popotniške navade in želje kaj spremenile?

Želje se zagotovo ne bodo spremenile, saj se moj seznam potovalnih želja iz dneva v dan veča (smeh). Navade pa zagotovo. Verjetno bomo pri rezervacijah bolj previdni in bomo izbirali bližje ter “bolj varne” destinacije. Ko se bo vse skupaj umirilo, bomo potovali s še večjim veseljem in bomo možnost potovanj po svetu veliko bolj cenili.

Foto: osebni arhiv/Tina Herceg

PREBERITE ŠE: Fažana, idilično ribiško mesto nasproti Brionov

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Bi šli v hlad Javornikov na brezplačno vodeno kolesarsko turo?

Raziskovanje Slovenije s kolesom je še prijetnejše, če se lahko poletni vročini umaknete v hladno senco Javorniških gozdov. In še boljši del – najboljše kotičke, ki jih skrivajo Javorniški gozdovi, lahko spoznate na povsem brezplačni vodeni turi! Kako? Berite naprej.

Javorniški gozdovi, ki se nadaljujejo v Snežniške gozdove, so največji sklenjen gozd v našem delu Evrope ter prava izbira za odmaknjeno kolesarjenje v poletni vročini. Javorniki so planota, ki se dviga med Postojno in Pivko na jugu ter Cerkniškim poljem na severu. 

Javorniški gozdovi s kolesom na brezplačni turi

Za vse tiste, ki bi te kotičke radi obiskali v družbi vodiča, ki točno ve, kje najdete najlepše razglede, občina Postojna v sodelovanju z Bike Slovenia vabi na brezplačno kolesarsko vodenje.

Brezplačne kolesarske ture se lahko udeležite v nedeljo, 19. julija 2020. Zbor izletnikov bo pred TIC Galerijo pri knjižnici Bena Zupančiča v Postojni, ob 8.30. Prijave so obvezne – več informacij najdete TU.

Čez Javorniške gozdove do Rakovega Škocjana in Postojne

Po utrjenih makadamskih poteh boste z zmernim tempom premagali vzpon in prečili prostrane Javorniške gozdove ter se na drugi strani zapeljali nad Cerkniškim poljem in jezerom vse do Rakovega Škocjana. Tam si lahko ogledate čudo narave, Mali in Veliki naravni most. V hladu gozda si boste privoščili še energijsko pavzo ter nadaljevali do Postojne. Tam vas bosta že od daleč pozdravljala mestni hrib Sovič in v daljavi mogočna kraška planota Nanos.

Poskrbite za primerno opremo!

Oprema, brez katere ne bo šlo: tehnično brezhibno treking ali gorsko kolo s profiliranimi gumami in sprednjim vzmetenjem, obvezna je tudi kolesarska čelada, rokavice, rezervna zračnica, primerna oblačila ter zadostna količina hrane in pijače.

Tehnični podatki poti

Dolžina: 50 km
Skupni vzpon: 800 vm
Trajanje: 6-7 ur
Podlaga: makadam, asfalt
Zahtevnost: kondicijsko srednje zahtevna oz. tehnično nezahtevna tura

Želimo vam varno kolesarjenje in veliko užitkov!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Postojnska jama: zdaj lahko obiščete “zmajeve mladičke”, ki so osvojili svet

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Fažana, idilično ribiško mesto nasproti Brionov

Fažana je majhna ribiška vasica v hrvaški Istri, ki je ena od glavnih iztočnic za izlete v narodni park Brioni.

Slikovita Fažana ima prav poseben srednjeveški šarm, kjer boste našli replike amfor in rimskih mozaikov, pa tudi odlično hrano! Zaščitni znak tega kraja so ob dolgi ribiški tradiciji namreč sardele, ki so glavne zvezde ob domači istrski malvaziji, ki jo srkate ob pogledu na morje in Brione v daljavi.

Skok do Pule in gladiatorske arene 

Fažana je od Pule oddaljena manj od 10 kilometrov, zato je tudi obisk tega rimskega mesta nujen. V Puli si oglejte amfiteater Arena iz prvega stoletja, ki vam bo za trenutek dal občutek, da ste se znašli v Rimu. Puljski “kolosej” je namreč šesti po velikosti na svetu in eno najbolje ohranjenih prizorišč gladiatorskih bojev.

 

Fažana kot iztočnica za izlet z ladjico za safari na Brionih 

Prav iz Fažane lahko z ladjico odplujete tudi na izlet do Brionov. Brionsko otočje je skupina 14 otokov z izjemnimi naravnimi lepotami – na Malih Brionih ima svoje gledališke predstave Radete Šerbedžija, v Veliki otok pa se je zaljubil že jugoslovanski predsednik Tito! Ta je v svoji poletni rezidenci gostil številne tuje državnike in znane osebe, ki pa so mu v dar prinesli številne eksotične živali, ki se še danes sprehajajo po safari parku. Na Brionih torej lahko vidite tudi zebre!

 

Fažana kljub majhnosti slovi še po številnih dobrih restavracijah ob zalivu, fotogeničnih kamnitih hiškah in barvitih fasadah, ki ob pristanišču dajejo imenitno kuliso ribiškega kraja, ki mu godi obisk turistov z vseh koncev sveta.

Kje lahko prenočite? Priporočamo Kamp Pineta ali Kamp Bi Village! Odlično ponudbo nastanitev pa najdete TUKAJ.

Foto: Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Severna in srednja Dalmacija: Seznam najlepših plaž, ki navdušujejo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.