Poletne počitnice na bazenih: Top 3 ideje za nepozabno in zelo ugodno vodno zabavo

Poletje ob vedno topli vodi, kjer ni pomembno, kakšno je vreme in kjer se vedno nekaj dogaja? To so najboljši vodni parki v naši bližini!

Toplice so tudi poleti izjemno priljubljena počitniška destinacija za mlado in staro. Adrenalinski vodni parki, animacija in neskončna vodna zabava razveseljuje dopustnike z vsem dogajanjem, predvsem pa z nizkimi cenami.

Terme Sveti Martin in vodni park Martilandia

Terme Sveti Martin so locirane so v oazi miru, v Medžimurju, na severu Hrvaške, kjer tradicija, kultura in zgodovina živijo v sožitju z naravo že več kot sto let. Resort obkroža kar 27 ha nedotaknjene navdušujoče narave, slikovitih gričev vinogradov, pa tudi navihanih jelenov. Idej za izlet vam zlepa ne bo zmanjkalo, tudi jedli boste odlično, najbolj pa je pomembno to, da se boste naužili nepozabne vodne zabave.

Termomineralna voda Term Sveti Martin se že več kot 100 let uporablja za izboljšanje zdravja. Nekoč je bila dostopna samo skozi vodnjak, danes pa je na voljo vsem obiskovalcem bazenskega kompleksa The Temple of Life. Poleti pa vse odrasle in otroke razveseljuje najbolj srečen vodni park MartiLandia, z bazeni za najmanjše in malce večje otroke.

Ugodno ponudbo za poletje v Svetem Martinu najdete na TEJ POVEZAVI.

Terme Tuhelj z največjim bazenskim kompleksom na Hrvaškem

Vodni planet, srce Term Tuhelj, je največji bazenski kompleks na Hrvaškem. Sestavlja ga osem notranjih in zunanjih bazenov, ki so vsi napolnjeni s termalno tuheljsko vodo. Vodni planet je postal pravi fenomen na Hrvaškem, njegove fotografije pa so se pojavile celo v reviji National geographic. Ima več kot 5000 m2 vodne površine in ponuja različne atrakcije, raznoliko gostinsko ponudbo, zabavno animacijo in edinstveno doživetje za celo družino. 

Na zunanjem kopališču boste našli bazene z valovi, otroški bazen s štirimi tobogani in vodnimi topovi, za najmlajše bazen z vodnimi igračami in škropilniki, bazen za sprostitev z vrelci, vodne stolpe in podvodno masažo. Kompleks zunanjih bazenov ponuja tudi tobogan s petimi trakovi za spuščanje v bazene, dva adrenalinska tobogana, tobogan Kamikaza in počasno reko z dvema lagunama in podvodnimi masažami.

Ugodno ponudbo za poletje v Termah Tuhelj najdete na TEJ POVEZAVI.

Thermal Resort Lendava v objemu Prekmurja

Tako zelo kot se je na področju turizma v zadnjih letih razvilo Prekmurje, se ni razvila nobena druga slovenska regija. Od kulinarične in nastanitvene ponudbe do predstavljanja pokrajine na inovativne načine z najsodobnejšo tehnologijo, Prekmurje drži visoko prvo mesto med slovenskimi destinacijami za popoln vikend odklop.

V Termalnem Resortu Lendava boste našli vse, kar potrebujete za sproščujoč in udoben pobeg od vsakdanjega življenja. Poleg zunanjega olimpijskega bazena, otroškega bazena in toboganov, se prepustite razvajanju v intimnem wellness centru. Savne vas popeljejo v nove dimenzije sproščanja, v prostoru za sprostitev pa se boste prepustili omamnim prekmurskim aromam.

Ugodno ponudbo za poletje v Thermal Resort Lendava najdete na TEJ POVEZAVI.

Za še več termalnih idej, sledite TEJ POVEZAVI.
Veselo vodno uživanje vam želimo!

 

PREBERITE ŠE: Ideja za umik iz vročega mesta: Mariborsko Pohorje, Črno jezero in Rogla

Foto: Megabon

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Glamping ob bazenih: Zaužijte popolno razkošje v safari šotorih

Če združimo luksuzni glamping in vrhunske bazene Vodnega planeta, dobimo popolno sinergijo med razkošjem in vodno zabavo.

Si to poletje želite malce drugačnega oddiha? Termalni resort Tuhelj stoji sredi bujnih zelenih gozdov, obdanih z naravnimi vrelci in termalnimi izviri, in nudi popoln pobeg iz vsakdanjega vrveža.

Šotori, ki ponujajo razkošje

Čeprav gre za šotore, vam v Termah Tuhelj ne bo manjkalo udobja in razkošja. Vsak šotor je oblikovan z mislijo na udobje gostov. Prostorna in elegantno opremljena notranjost vas bo prevzela, medtem ko boste občudovali panoramski pogled na okoliško naravo. Safari šotori so veliki 30 m2 in sprejmejo do 5 oseb.

Vključujejo dnevno sobo s sedežno garnituro in shrambo, 1 spalnico z zakonsko posteljo in 1 spalnico s pogradom ter dodatnim ležiščem. ne manjka niti opremljena majhna kuhinja s kuhalno ploščo s 4 gorilniki, hladilnikom in mikrovalovno pečico (brez tekoče vode). Prostornost, prijetna svetloba in zasebna terasa vam bodo zagotovile popolno udobje.

Neomejen vstop v Vodni planet

Bivanje v safari šotorih vam odpre tudi vrat do Vodnega planeta. Vodni planet, kompleks bazenov in infrastrukture za popolno izkušnjo kopanja je postal pravi turistični fenomen Hrvaške in je v celoti napolnjen z zdravilno termalno vodo. To je največje bazensko kopališče na Hrvaškem. Pričakuje vas več kot 5000 m2 vodne površine – 8 zunanjih in notranjih bazenov, ki ponujajo različne atrakcije, raznoliko gostinsko ponudbo, zabavno animacijo in edinstveno doživetje za vse generacije!

Okusi in doživetja

Medtem ko se boste razvajali v bazenih Vodnega planeta, ne pozabite raziskati tudi okoliških okusov in doživetij. Uživajte v lokalnih kulinaričnih specialitetah, raziskujte slikovito okolico in doživite naravne lepote, ki jih ponuja okolica Term Tuhelj.

 

Izjemna cena za to doživetje na Megabonu!
KLIK na ponudbo TUKAJ

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Poletne počitnice na bazenih: Top 3 ideje za nepozabno in zelo ugodno vodno zabavo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top 8: Najbolj sanjske destinacije za delo na daljavo #digitalninomadi

Si predstavljate, da bi lahko skozi celo leto delali kar na plaži, pod palmo? Potovali po svetu in služili zraven? Katere so najboljše destinacije za digitalne nomade?

Kdo so digitalni nomadi?

Digitalni nomadi so zaposleni, ki niso odvisni od lokacije in lahko svoje delo opravljajo na daljavo. Tak način dela je zelo priljubljen med mladimi, zaradi epidemije pa se je razširil na širšo populacijo. Digitalno nomadstvo je še en velik korak dlje od dela od doma. Delaš lahko kjerkoli na svetu, potuješ in zraven služiš. Države že ponujajo posebne vize za digitalne nomade in skrbijo, da jim nudijo vse, kar potrebujejo za uspešno delo in zaslužen počitek. destinacije za digitalne nomade. 

Digitalni nomadi so dobrodošli po celem svetu, saj destinacijam predstavljajo nov vir zaslužka. Evropa, Amerika in Azija so se hitro prilagodile na njihove potrebe in jih že vabijo k sebi, kjer zanje poskrbijo na vseh področjih. Seveda se ob izpadu dobička zaradi pandemije dodatno zainteresirane, da postanejo uspešne kot destinacije za digitalne nomade.

Digitalno nomadstvo je vedno bolj priljubljeno tudi med Slovenci. Digitalni nomadi so na primer lahko pisci oglasov, blogerji, skrbniki družbenih omrežij, novinarji, fotografi, oblikovalci, virtualni asistenti, prevajalci, poklici povezani z IT področjem, delavci v marketingu, umetniki, razvijalci aplikacij, lastniki podjetij…

Kaj morajo ponujati dobre destinacije za digitalne nomade?

Seveda se digitalni nomadi med sebo razlikujejo in imajo različne želje, a dobre destinacije za digitalne nomade morajo zagotovo imeti:

  • hiter in ugoden internet
  • ugodno ceno bivanja
  • prostore za co-working
  • varnost, udobje
  • prijetno podnebje, živahno družabno življenje in veliko možnosti za izvajanje prostočasnih aktivnosti

Preden se odločite za destinacijo, si poglejte, kakšni so tam stroši bivanja TUKAJ. 

Najboljše destinacije za digitalne nomade

Lizbona, Portugalska

Lizbona je popolna kombinacija razvitega evropskega mesta z vsemi prednostmi, ki jih to ponuja, in sončnih dni na plaži. Lizbona je univerzitetno mesto, kar pomeni veliko prostora za izobraževanje, pa tudi za druženje.

Je varna in ravno prav velika, s plažami, več možnostmi za najem mize v co-working prostorih, predvsem pa je za Slovence lahko in hitro dostopna.

Malaga, Španija

Španija je zelo priljubljena med digitalnimi nomadi. Letos je sprejela celo posebno delovno vizo, ki digitalnim nomadom, ki prihajajo izven EU, omogoča posebne prednosti. V Španiji deluje tudi več društev, ki pomagajo digitalnim nomadom, da se lažje znajdejo in povezujejo. Španija je priljubljena, ker je sončna in za Slovence zelo blizu.

Kljub temu, da je v Španiji več primernih mest, je absolutni zmagovalec obmorsko mesto Malaga. Življenje v Malagi je cenejše, mladostno, urbano in sproščeno. Tu deluje tudi prvi center za digitalne nomade na svetu.

Istanbul, Turčija

Mogoče na prvi pogled ni najbolj očitna izbira, ampak Istanbul je idelaen za vse, ki iščejo mesto, ki ne spi. Živahno, drugačno, polno zgodovine in kulture, umetnosti in življenja. Zagotovo bo v velik navdih vsakemu, ki ga obišče in doživi.

Med digitalnimi nomadi je priljubljen, ker so lokali za delo in sprostitev odprti dolgo v noč in ker je cena bivanja zelo ugodna.

Chiang Mai, Tajska

Kar je za digitalne nomade Španija v Evropi, je Tajska v Aziji. Tajska je najbolj priljubljena destinacija za digitalne nomade na svetu. Ima toplo podnebje, čudovito naravo, lepe plaže in živahno družabno življenje. To je v kombinaciji z ugodno ceno bivanja idealna destinacija.

Chiang Mai je najljubša destinacija za digitalne nomade in je na splošno eno najboljših mest za bivanje nasploh. Je polno zgodovine in starih templjev, hkrati pa ga obkroža čudovita narava. Mešanica kulture, toplih dni skozi vse leto in bujnega zelenja, bo začarala vsakogar.

Bangkok, Tajska

Še eno tajsko mesto, Bangkok, je idelano za vse, ki bi delali in hkrati raziskovali svet. Posebej bo pritegnil žurerski tip ljudi, saj je dom bogatemu nočnemu življenju. Idealen je za vse, ki si po trdem delu čez dan želijo privoščiti konkretno zabavo.

Bangkok je tudi mesto polno kulture in zgodovine, izjemno priljubljen je tudi zaradi ugodnega bivanja in nezamenljive ulične hrane.

Canggu, Indonezija

Mala vasica na jugu Balija je najboljša izbira za tiste, ki imate radi sproščeno in umirjeno vzdušje. Zadnja leta najljubša izbira za priseljence in digitalne nomade, se smatra za eno najbolje varovanih azijskih turističnih skrivnosti.

Canggu je raj za surferje, tiste, ki obožujete jogo in tiste, ki bi cel dan delali kar na plaži.

Buenos Aires, Argentina

Benos Aires se je na seznamu znašel zaradi izredno ugodne cene bivanja in ker ima to veliko argentinsko mesto močan evropski utrip. Evropski nomadi se bodo tako hitro počutili kot doma. Le da bo tam ceneje, topleje in bolj živahno.

To lepo mesto, polno čudovite arhitekture, je posebej privlačno za bolj umetniške tipe. In spet… plaže,

Ho Chi Minh, Vietnam

Zadnje na seznamu je mesto Ho Chi Minh. Vietnamsko mesto, kjer se dopolnjujeta stara in nova arhitektura. Zgodovina in sodobnost. Posebej privlačno bo mesto za vse, ki obožujete zgodovino in muzeje, pa tudi za vse, ki vas bolj privlačijo sodobni trendi, nakupovanje in nočni klubi.

V Ho Chi Minhu boste uživali tisti, ki imate radi glasnost in gnečo. Pa tudi vsi, ki iščete čimbolj ugodno varianto dela od daleč od doma.

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kakšno je življenje stevardese pri največji letalski družbi na svetu? #INTERVJU

 

Ideja za umik iz vročega mesta: Mariborsko Pohorje, Črno jezero in Rogla

Visoke temperature v mestih v nas budijo željo po umiku v hladnejše konce naše lepe dežele. In teh v resnici sploh ni tako malo. Svojo najljubšo je z nami delila mlada mamica Ana Pečnik. Prepričala nas je, da se Mariborsko Pohorje, Rogla in Črno jezero umestijo na sam vrh seznama destinacij, ki jih bomo naslednje obiskali!

“Visoke temperature so nas iz mesta »pregnale« malo višje. Obiskali smo Mariborsko Pohorje.” je povedala Ana Pečnik, ki se je v v hribovit del Štajerske podala kar z dojenčkom. Malce nižje temperature in svež zrak so idealen pobeg sredi poletja. Pohorje je zaradi dobre lege, ravno pravšnje višine in gostih iglastih gozdov tudi klimatsko zdravilišče. 

Kar 10 stopinj manj kot v dolini

Za prvi sprehod so si izbrali malce krajšo varianto. Podali so se do znamenitega hotela Bellevue, ki stoji ob koncu pohorske vzpenjače. Tam so ob čudovitem razgledu na Maribor spili kavo in se posladkali z slavno pohorsko omleto. Misel na pot z gondolo v štajersko prestolnico je odvrnil pogled na Arsov termometer, ki je v dolini kazal 10 stopinj več kot na dobrih 1000 metrov nadmorske višine. Lokacija sicer omogoča številne pobege v pohorske gozdove (sezona borovnic, gozdnih jagod in gob), ogled bližnje cerkvice sv. Bolfenka, ki s svojo zanimivo zgodovino navdihuje mimoidoče, je pa tudi občasno koncertno prizorišče. V neposredni bližini se nahaja tudi pohorski energetski park, kjer si lahko okrepite telo in duha. Če radi hodite je obvezen pohod do Areha ali pa do mariborske in ruške koče. Več idej pa najdete na tejle povezavi.

Če bi na Pohorju prenočili in si izlete privoščili v miru, priporočamo nekaj dobrih in ugodnih idej za nočitve TUKAJ

Črno jezero je v resnici črno!

Na poti domov so se ustavili še na Črnem jezeru. Poti do tja iz Bolfenka je več. Ana Pečnik se je odločila za daljšo (in asfaltirano) po štajerski avtocesti do Slovenske Bistrice in nato do Treh Kraljev. Tam so naredili še obvezen postanek v hotelu Jakec, tokrat z gobovo juho z ajdovimi žganci in pohorsko omleto. Izkoristili so tudi lepo previjalnico, kjer so se opremili za pohodni del na Črno jezero. Od Treh Kraljev so se zapeljali do Osankarice, od tam pa peš do jezera.

Pot je izjemno lepo urejena in dvignjena nad pogostokrat močvirnato gozdno pokrajino – premagati bi se jo dalo tudi z vozičkom, edini del, kjer bi ga bilo potrebno nesti, so stopnice na začetku. Del poti lahko obiskovalci prehodijo tudi po posebej urejeni učni senzorični poti, ki je izjemno zanimiva za otroke, ki lahko preizkušajo različne lesene pripomočke za odkrivanje živali in rastlin.

Na koncu poti se razprostre Črno jezero, ki je v resnici črno. Voda je sicer zelo čista, vendar se na dnu kopičijo organski odpadki rastlin in živali. To pa ustvarja debelo plast črnega mulja, ki daje jezeru črno barvo. Območje jezera je zavarovano kot naravni spomenik, kar pa ne moti številnih rac, ki brezskrbno plavajo na gladini in gnezdijo v trstičju. Na delu jezera, ki je dostopno za obiskovalce, so lesene klopce za počitek, malico, klepet, meditacijo …

Rogla in Pot med krošnjami

Na Pohorju se lahko podate še v šumiški pragozd in do čudovitega slapa Šumik, lahko pa pot nadaljujete proti Rogli. Iz Osankarice do Peska vodi makadamska cesta. Približno pol ure razgibane in prašne vožnje loči zreško Pohorje od bistriškega, večino časa ob hudourniških potokih, ki ustvarjajo tudi kaskade in slapove.

Ko boste na Rogli, ne smete izoustiti znamenite poti med krošnjami (tudi to lahko opravite z vozičkom). Gre za izjemno izkušnjo, primerno za obiskovalce vseh starosti.


Ekstra nasvet: Kaj pomeni iti na izlet z dojenčkom?

Izlet z dojenčkom se od tistega brez razlikuje po količini prtljage in časovnici, ki mora sovpadati z njegovim spancem tako, da ga opravi v avtomobilu, na sami destinaciji pa radovedno raziskuje nov svet okoli sebe. Super je tudi, da so vedno pri roki kakšne urejene toalete in kakšen travnik, ki se lahko hipoma spremeni v zanimivo igralno površino. Destinacijo dopustov izbiramo tako, da imajo prednost senzorični vtisi, kakovost zraka in vode. Urbane cilje bomo prihranili za kasnejši čas in se prvih nekaj let osredotočali na raziskovanje bližnjih in daljnih naravnih lepot. 

Recepta glede opreme za dojenčka ni, kajti tudi ko misliš, da si vzel vse, ugotoviš, da manjka kakšna na videz zelo obskurna potovalna stvar, kot je npr. Vanish.

Ani Pečnik lahko sledite na blogu ali na njenem Instagramu

Če bi na Pohorju prenočili in si izlete privoščili v miru, priporočamo nekaj dobrih in ugodnih idej za nočitve TUKAJ

PREBERITE ŠE: 4 ideje za izlet z otroki (po priporočilu Mami blogerk)

Foto: Ana Pečnik

Kakšno je življenje stevardese pri največji letalski družbi na svetu? #INTERVJU

Si predstavljate, da je vaša služba potovanje po najlepših destinacijah sveta? Mevlija Kamenjaković je septembra spakirala kovčke in se iz Slovenije podala na nepozabno dogodivščino. Pogovarjali sva se o tem, kako si zagotoviš to sanjsko službo in tem, ali je zares tako zelo sanjska. Kako je biti stevardesa pri eni najbolj znanih letalskih družb na svetu?

Mevlija, lahko rečemo, da se vam je septembra svet postavil na glavo. Zapustili ste Slovenijo in odšli raziskovat dobesedno cel svet. Nam lahko opišete, kdo ste in kaj delate?

Sem Mevlija, diplomirana varstvoslovka, trenutno pa sem stevardesa in opravljam delo v največji letalski družbi na svetu – Fly Emirates.

Izbrani ste bili izmed več tisoč kandidatk. Kako poteka izbor? Kje se je vse začelo?

Prvi korak je oddaja prijave prek spleta. Če si izbran v ožji krog, te povabijo na Open Day ali Assessment Day. Moj Open Day je potekal v hotelu Intercontinental v Ljubljani. Izbor na Open Day traja cel dan in vključuje različne aktivnosti in skupinske naloge, test angleščine in več krogov ocenjevanja. Na koncu dneva, če uspešno prestaneš vse kroge, sledi finalni intervju, kjer se z rekruterko pogovarjaš in odgovarjaš na zastavljena vprašanja. Nato narediš še nekaj fotografij, greš domov in čakaš na “Golden Call” – klic iz Dubaja, v katerem ti sporočijo, da si sprejet. Jaz sem svoj Golden Call prejela dva dni po Open Dayu.

Ko ste bili izbrani, je bilo na vrsti izobraževanje. Kako dolgo traja in kje se odvija? Kako postaneš stevardesa?

Izobraževanje traja 7 tednov in je razdeljeno na različne nivoje oziroma skupine. Odvija se na Emirates Training Collegu v Dubaju. Training College je ogromen in razdeljen na učilnice, pisarne ter simulatorje. Najprej začnemo s SEP treningom (Safety and Emergency Procedures), nato sledi Medical training, Security training, Hospitality, in na koncu še Service training.

Kaj vse mora stevardesa obvladati?

Stevardesa mora obvladati širok nabor veščin in znanj. Med njimi so zagotavljanje varnosti in udobja potnikov, nudenje prve pomoči, obvladovanje kriznih situacij, komunikacijske veščine, znanje tujih jezikov, ter odlične storitvene in socialne veščine.

Zdaj ste že dobre pol leta prava profesionalna stevardesa za Emirate. Kako poteka vaš teden?

To je popolnoma odvisno od urnika, ki ga dobimo vsak mesec. Običajno imam 2-3 lete na teden, ostali dnevi pa so prosti ali pa so dnevi za počitek, ko se pripravljam na naslednji let.

Kje vse ste že bili, kaj vse videli? Imate čas za raziskovanje mest, v katerih se ustavite?

Uff. Obiskala sem že nekaj svojih sanjskih destinacij, na druge pa potrpežljivo čakam. Kitajski zid v Pekingu, Niagarske slapove v Kanadi, Senegal v Zahodnji Afriki… Nikoli ne bom pozabila hranjenje koal v Brisbane-u v Avstraliji, praznovanje posebnega Tajskega Novega leta v Bangkoku, čudoviti Kuala Lumpur v Maleziji, Mexico city.. Layover oziroma čas, ki ga preživimo na vsaki destinaciji, je odvisen od trajanja leta in običajno traja približno 24-36 ur. Za mene je to vedno dovolj časa, da si ogledam stvari, ki me zanimajo.

Sliši se izredno naporno? Kako zdržite? Uživate ali ste pričakovali kaj drugega?

Zaenkrat še vedno uživam. Seveda pridejo dnevi, ko si utrujen in ko se ti nič ne da, ali pa imaš veliko nočnih letov in si želiš normalnega spanca ter življenjskega ritma. Baterije si polnim na lepih destinacijah, kjer uživam v naravnih lepotah, raziskujem nove kraje in spoznavam različne kulture. Vsaka destinacija mi daje novo energijo in motivacijo.

Emirati so znani tudi po svojih strogih pravilih glede stasa in obnašanja med službo in izven nje. Kakšna so pravila za stevardese v službi in kakšna v prostem času?

Pravila v službi so zelo stroga. Make-up in uniforma morata biti vedno brezhibna. Ko enkrat oblečeš uniformo, predstavljaš sebe, svojo letalsko družbo ter kolege. Zato je poleg urejenega videza nujno tudi spoštljivo in profesionalno ravnanje do kolegic, kolegov, drugih zaposlenih in vseh, s katerimi si v stiku.

Kakšni so gostje? Ste imeli že kakšno slabo izkušnjo?

Ko delaš z ljudmi, so vedno tako dobre kot tudi slabe izkušnje, vendar sem imela srečo, da sem doživela več dobrih kot slabih. Ljudje smo različni, in imeti 600 ljudi na letalu je včasih zahtevno. Naučila sem se, da ni pomembno, iz katerega dela sveta prihajamo, če vsi govorimo isti – prijazen – jezik. Če smo prijazni do drugih, bodo tudi oni prijazni do nas. Včasih pride do kulturnih razlik, na primer, ena kretnja z roko, ki je zame povsem normalna, je lahko za druge žaljiva. Zato se vedno trudim komunicirati vljudno, poskušam rešiti vsako situacijo po najboljših močeh, razložiti razloge za svoje besede in biti prijazna. Če smo prijazni, bo vse v redu.

Že kaj pogrešate dom, prijatelje, se lahko vračate ali ste si našli družbo tudi med sodelavkami?

Ja, zelo. Prvih nekaj mesecev je bilo še v redu, “homesickness” je prišel kasneje. Tukaj imam svojo skupino ljudi, dve najboljši prijateljici, vendar zna biti osamljeno, ker je včasih težko uskladiti urnike. Vse prijatelje sem spoznala na treningu, ker je med sodelavkami, s katerimi letim, težko ustvariti prijateljstvo, saj se posadka vedno menja. Na vsakem letu je drugačna ekipa in zelo redko se zgodi, da letiš z isto osebo dvakrat.

Kako dolgo boste še stevardesa za Emirate? Je to omejeno, določeno, se podaljša, …?

Ah, to je težko vprašanje. Prišla sem brez konkretnega načrta, koliko časa bom ostala. Prva pogodba se sklene za tri leta, vendar še nisem prepričana, koliko dolgo bom ostala. Čas gre prehitro, stvari se spreminjajo iz dneva v dan… bomo videli.

Kaj je najtežje v vaši službi?

Zagotovo dolgi leti, ki trajajo več kot 10 ur, nočni leti in to, da včasih delaš tudi med prazniki in vikendi. Spomnim se, da sem decembra za novo leto pristala v Guangzhouju (mesto na Kitajskem) ob 23:55 in ko so vsi moji prijatelji praznovali, sem jaz spala v hotelski sobi.

Kaj je najlepše v vaši službi?

To, da v ponedeljek jem zajtrk v Londonu, v sredo sem že na plaži v Dubaju, v petek pa verjetno na večerji v Avstraliji. Vedno se nekaj dogaja. Tudi pogovori s kolegi in potniki, poslušanje res zanimivih življenjskih zgodb. Biti del nečesa posebnega, kot so prvi leti, praznovanje obletnic, rojstni dnevi, mladi pari ki gredo na medene tedne, otroci na letalu… neprecenljivo.

Kaj bi svetovali vsem, ki razmišljajo, da bi se podali na podobno dogodivščino?

Go for it! Ne, resno. Ta služba ni za vsakogar, enako kot vse druge službe. Ampak, če rad delaš z ljudmi, potuješ, si avanturist kot jaz in se ne bojiš, go for it. Potrebno je veliko poguma, volje, odrekanja in tudi sreče. Če razmišljaš o tem, prijavi se, pridi, poglej. Če ugotoviš, da to ni zate, se vedno lahko vrneš nazaj. World is waiting for you.❤️

 

Če bi želeli spremljati utrinke Mevlijinih dogodivščin, ji sledite na njenem Instagram kanalu TUKAJ.

 

Foto: Mevlija Kamenjaković, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: “Albanija si vsekakor zasluži sloves evropskih Maldivov! Presenetila me je.” #INTERVJU

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini? Ali pa veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih? Bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na anja@vandraj.si!

 

stevardesa, stevardesa, stevardesa

Raški zaliv: skrita istrska oaza jadranske obale

Ste že kdaj raziskali Raški zaliv v hrvaški Istri? Ta ozek in dolg zaliv se zajeda v vzhodno obalo istrskega polotoka in se odpira proti Kvarnerskemu zalivu.

Raški zaliv je ustvarila reka Raša, ki se izliva vanj. Tu se tako mešata sladka in slana voda. Zaliv je nastal z delno potopitvijo rečne doline, ki je zdaj del severnega Jadranskega morja. Zaliv je dolg okoli 12 kilometrov in v povprečju širok en kilometer. Globina morja variira – od 44 metrov ob vstopu v zaliv do 10 metrov pri pristanišču Bršica. Reka Raša pa s svojimi nanosi postopoma zasipava zaliv. Zakaj je zanimiv?

Med bolj znanimi kraji v bližini Raškega zaliva so Rakalj, Barban, Raša, Trget, Labin in Rabac. Hkrati pa tudi do Pule ni daleč, le kakšnih 25 kilometrov ali pol ure vožnje. Do Raškega zaliva vodijo številne ceste, ki prepredajo Istrski polotok, še bolj slikovita pot pa je kar po morju. Raški zaliv je s svojo raznoliko naravo in slikovito obalo namreč zelo priljubljena destinacija za jadralce in druge pomorščake.

Odličen način za raziskovanje zaliva: s čolnom!

Razgiban zaliv je odličen za raziskovanje skritih plaž, če imate čoln pa tu zagotovo najdete tudi osamljene zaplate obale, kjer boste povsem sami. Raški zaliv se lahko pohvali s čistim morjem in je odlična lokacija za potapljaško raziskovanje bogatega morskega življenja in podvodnih jam.

Mi smo se tokrat po zalivu podali kar s taksi ekskurzijo! Začeli smo jo v mestecu Rakalj, ki je nekoč slovel po tradicionalnem istrskem lončarstvu, še danes pa po usposobljenih mornarjih in ribičih. Z ladjico sta nas iz malega pomola ob zapuščenem kamnolomu zapeljala oče Damir in hči Ariana Percan, ki svojim gostom z veseljem razkažeta bisere zaliva. Če se odločijo za daljšo ekskuzijo, pa jih zapeljeta vse do otoka Cres. Takšna taksi ekskurzija je doživetje zase že zato, ker vam na barki lahko pripravita tudi piknik, medtem ko delata še postanke ob lepih plažah in špiljah.

To je zgodba o še enem družinskem poslu, kjer imajo vsi člani družine polne roke dela, hkrati pa je jasno, da to dela opravljajo s srcem. Medtem ko poleti z gosti pljujejo po morju, se ukvarjajo tudi s kmečkim turizmom in ovčarstvom. Na barki tako postrežeta imeniten domač sir, pršut in liker ter belo vino.

Do razbitin ladje in pogleda na delfine

Morje je pomemben del njihovih življenj, medtem ko Damir prevzame vlogo kapitana, pa se z Ariano lahko preizkusite tudi pri lovljenju rib – je namreč poklicna ribička! Del ture je še ogled zarjavelih razbitin nasedle ladje, če imate srečo, pa lahko v zalivu vidite tudi delfine. Zaradi zatišne lege so za pomorce priljubljena tudi tukajšnje pristanišča.

Stari Rakalj in pohodniška pot Stjepana Hauserja

Imeniten razgled na zaliv ujamete pri ostankih nekoč mogočne utrdbe Stari Rakalj. Grad se nahaja na vzpetini nad morjem in ponuja spektakularne poglede na Raški zaliv in Kvarnerski zaliv. Grad je bil zgrajen v srednjem veku in je imel strateški pomen za obrambo območja. Tu je tudi nekdanja župnijska cerkev sv. Agneze z gotskim portalom, na katerem je vklesana letnica 1495.

Območje okoli zaliva je prepredeno s številnimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki vodijo skozi slikovito pokrajino, gozdove in obalna območja. Ena bolj znanih poti je poimenovana po izjemnem violončelistu Stjepanu Hauserju, polovici nekdanjega dueta 2Cellos. Ta poteza ima simboličen pomen in je poklon Hauserjevim koreninam ter njegovemu prispevku k prepoznavnosti kraja. Pot je zasnovana tako, da obiskovalce vodi skozi slikovito pokrajino, kar lahko simbolizira Hauserjevo umetniško pot in povezavo z naravo.

Ena najboljših sirarn na Hrvaškem, ki jo vodi slovenska družina

In če se že mudimo na teh koncih, je vsekakor obvezno na seznam dodati tudi Kumparičko! To divje in povsem zaraščeno 60 hektarov veliko posestvo je pred dvema desetletjema po naključju odkril Slovenec – Aleš Winkler, ki se je takrat v Ljubljani ukvarjal z nepremičninami. Danes tam živi z ženo Sašo in dvema otrokoma – Tito in Borom, ki sta po šolanju v mestu komaj čakala, da prideta nazaj na istrsko podeželje. Posestvo Kumparička piše velike zgodbe. Daleč naokoli so znani po kozjih sirih in drugih izdelkih, zelo blizu jim je kulinarika, ki temelji na lokalnem in sezonskem. Hkrati pa si ne zatiskajo oči pred grožnjami, ki jih sodobni svet avtomatizacije prinaša posestvom, ki stremijo k naravnim in kakovostnim izdelkom.

Koze so na posestvo najprej prišle predvsem zato, da bi očistile neverjetno zaraščeno ozemlje, ki ga niti s stroji niso uspeli ustrezno očistiti. Čreda je nato rasla, nastala je mlekarna, posestvo pa tudi njihov dom, ki so ga zamenjali za življenje v Ljubljani.

Danes imajo več kot 300 koz, njihovi siri pa slovijo daleč naokoli. Pred časom jih je obiskal celo Gordon Ramsay, obiščete pa jih lahko tudi vi. Ob predhodni najavi vam postrežejo odlično večerjo, zelo verjetno pa boste od njih odšli z novo zalogo sirov in drugih dobrot.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Izlet po notranjosti Istre: Momjan, Grožnjan, Oprtalj, puščava in gurmanski postanki

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Izlet po notranjosti Istre: Momjan, Grožnjan, Oprtalj, puščava in gurmanski postanki

Slovenci ob omembi Istre najprej pomislimo na obmorske turistične kraje kot so Umag, Novigrad, Rovinj, Poreč in Pula. A hrvaška Istra ni le zahodna obala. Tokrat pojdimo nekoliko stran od morja proti notranjosti, tik ob slovensko mejo. Spoznajmo Momjan, Grožnjan in Oprtalj. Če jih še ne poznate, naj bo to ideja za naslednji potep!

Momjan: od kaštela do konobe, kjer diši po boškarinu z rožmarinom

Momjan leži čisto blizu hrvaško-slovenske meje. Od Umaga in od Portoroža je oddaljen skoraj enako – okoli 17 kilometrov. Nad morje se dviga na 289 metrih, ima pa le okoli 200 stalnih prebivalcev. Ena od pomembnih točk Momjana je zagotovo Momjanski grad. Ruševine srednjeveškega gradu, ki datirajo v 13. stoletje, ponujajo čudovit razgled na okoliško pokrajino. Pred starodavnimi zidovi gradu z visečim mostom so še vidni ostanki obzidja, stolpov in portala z lokom ter dva veličastna kamnita polstebra. Obnova gradu je v načrtu, glede na pospešene renovacije hiš in gradenj v okolici, pa se bo kraj v naslednjih letih turistično šele zares razcvetel.

V Momjanu lahko skočite tudi v Hižo kaštela in se sprehodite skozi zgodovino ter si predstavljate življenje v srednjeveških gradovih. Obožujete lepe razglede? Dober kilometer od naselja na 326 m visokem griču stoji cerkev sv. Maura z lepim razgledom – na jugu preko Istre na Učko, proti severu pa na Piranski zaliv.

Momjan je znan tudi po svojih vinogradih in vinskih kleteh, zato ne preskočite kakšne dobre degustacije. Posebej znan je momjanski muškat. In kam na kosilo? Konoba Rino je ena tistih, ki vas bo k sebi povabila že z vonjavami, ki prihajajo iz kurišča sredi glavnega notranjega prostora. Na odprtem ognju cvrčijo zrezki boškarina, ki v družbi rožmarina omamno zadišijo še preden jih postavijo na mizo. Mimogrede, boškarin je priljubljeno ljudsko ime za istrsko govedo z velikimi rogovi, ki je avtohtona in zaščitena vrsta.

Grožnjan: mesto umetnikov in tlakovanic ulic, ki vas bo očaralo

Iz Momjana nato nadaljujemo v Grožnjan. Razdalja med njima je zanemarljiva – približno 7 kilometrov, kar je 10 minut vožnje z avtomobilom. Grožnjan leži na griču nad desnim bregom reke Mirne, zato ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino – od vinogradov, nasadov oljk in zelenih gričkov.

Grožnjan je še ena čudovita istrska vasica, znana po svoji umetniški in kulturni sceni ter starodavni arhitekturi. Sprehodite se po ozkih ulicah in raziskujte čudovito ohranjeno arhitekturo, vključno s starimi kamnitimi hišami, obrambnimi stolpi in mestnimi vrati.

Grožnjan je znan kot »mesto umetnikov«, zato tu ne manjka umetniških galerij, trgovinic in delavnic. Številne zapuščene hiše so preuredili v slikarske ateljeje, ki kraju dajejo dušo. Grožnjan slovi tudi po glasbenih festivalih, ki privabljajo glasbenike in ljubitelje jazz glasbe s celega sveta.

Istrska puščava: nenavadne sipine iz laporja, ki so videti kot iz drugega planeta

Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi? Kljub svojemu imenu Piski ni prava puščava kot je na primer Sahara, je pa vizualno prav tako imenitna. Istrska puščava je edinstven fenomen peščenih sipin iz laporja, ki so videti kot nekaj z drugega planeta. Iz enega na drug peščen griček lahko plezate in občudujete sedimentne kamnine, ki so v Istri sicer pogoste, edinstven pojav pa je, da so skoncentrirane na tako veliki površini, ki bi jo lahko primerjali z nekaj nogometnimi igrišči. Več o njej smo pisali že v TEM prispevku, vsekakor priporočamo obisk!

Oprtalj: na omamne tartufe in degustacijo olivnega olja!

Iz istrske puščave pa naprej do še enega slikovitega naselja na gričku nad reko Mirno, ki ima okoli 100 prebivalcev. Oprtalj je znan po številnih kulturno-zgodovinskih spomenikih, zaspano mestece pa nosi duh Istre, kot smo jo poznali nekoč. Oprtalj se ponaša s čudovito ohranjeno srednjeveško arhitekturo, ki vključuje kamnite hiše, ozke ulice, stare mestne zidove in stolpe. Na mestnem trgu v sredini vasi pa stoji tudi župnijska cerkev svetega Jurija.

Tako kot nekoliko slavnejši sosednji Motovun (do katerega pridemo v nadaljevanju) je tudi Oprtalj znan po omamnih tartufih, zlasti zaradi bližine tartufarskih območij, kot je Motovunski gozd. In če se po Motovunu turistov zadnja leta tre, je tu zgodba zaenkrat še malo drugačna. Če pa smo že pri omamno dišečih specialitetah – čas za malico! Streljaj od tod stoji Agroturizam Nežić, kotiček, kjer boste začutili domačnost, vsekakor pa zavohali tudi tartufe.

Nadja in Paolo bosta poskrbela za odlično kulinarično izkušnjo, z veseljem pa bosta z vami delila tudi kakšno skrivnost, ki bi jo morali poznati o tartufih in istrskih kulinariki. Mimogrede, imajo tudi nastanitve!

Poleg tartufov ta del Istre slovi tudi po vinogradih in odličnem vinu, v okolici pa so tudi številne oljarne, kjer pridelujejo kakovostno olivno olje. Zelo blizu stoji zaselek Ipši, kjer se piše še ena imenitna družinska zgodba. Tu so doma večkrat nagrajena in ekološko pridelana ekstra deviška oljčna olja in vina Ipša.

Družina Ipša z ustanoviteljem in gonilno silo podjetja Claudiom, njegovo ženo Iris in najmlajšo generacijo, ki sledi družinskemu poslu, slovi po svoji predanosti kakovosti in tradicionalnim metodam pridelave. Njihovo ekstra deviško oljčno olje je Izdelano iz lokalnih sort oljk, kot je istrska belica. Bili so tudi med prvimi v Istri, ki so videli potencial v degustacijah olivnega olja, ne zgolj vina. In toplo vam priporočamo, da jih (s predhodno najavo) obiščete na prav takšni degustaciji. Če ne le zaradi omamnih vonjev in okusov, pa že zgolj zaradi imenitnega razgleda na istrske griče – med drugim iz njihovega vrta lahko pomahate Motovunu, ki se bohoti na sosednjem griču.

Motovun: slikovito srednjeveško mesto kot iz razglednice

In če ga že omenjamo skozi celotno besedilo, za konec tokratne dogodivščine obiščimo še Motovun! To čudovito srednjeveško mestece na gričku osrednje Istre je zagotovo najbolj znano med zgoraj omenjenimi.

Tu je bil kar 25 let doma Motovunski filmski festival, ki je privabljal številne obiskovalce in ljubitelje filma, a letos ga tam ne boste več našli. Od 24. do 28. julija 2024 ga lahko v novi preobleki kot Cinehill ujamete v Gorskem kotarju, v objemu narave pri planinskem centru Petehovac nad mestom Delnice na 1000 metrih nadmorske višine.

Motovun vsekakor ostaja zanimiva turistična destinacija, o čemer priča tudi število obiskovalcev, ki ga ne moremo primerjati s tistim v zgoraj omenjenih istrskih biserih. Motovun slovi po bogati zgodovini in arhitekturi, tudi on pa ima čudovite razglede na okoliško istrsko pokrajino. Staro mestno jedro vas bo očaralo z ozkimi, tlakovanimi uličicami, kjer se vrstijo kamnite hiše. Mesto obdaja obzidje, seveda pa ima tudi obrambne stolpe in mestna vrata. Tudi tu ne pozabite na tartufe, vino in olivno olje! Se srečamo v Istri!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ste vedeli, da se v hrvaški Istri blizu slovenske meje lahko sprehodite po puščavi?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Tako je videti dopust v mobilnih hiškah z lastnim masažnim bazenom

Še vedno brez ideje za letošnji dopust blizu morja? Kamp Elements Selce ljubiteljem narave ponuja uživanje v naravnih elementih priljubljene riviere Crikvenica. Imajo pa tudi biodizajn bazen!

Kam na oddih? Selce so turistični in zdraviliški (k)raj z manjšim pristaniščem, primorsko arhitekturo in moderno urejenimi peščenimi plažami. Selce so z obalno promenado povezane s Crikvenico, imajo pa tudi številne trgovine, kavarne in restavracije. Selce upravno spadajo pod mesto Crikvenica in ponujajo šopek biserov, kjer bo vaš dopust resnično imeniten. Našli smo odličen kamp, ki leži zelo blizu plaže, ima pa tudi bazenski kompleks, kot ga še niste videli. Spoznajte Kamp Elements Selce!

Kamp v senci mediteranskih dreves in s pogledom na Krk

Kamp Elements Selce je obdan z bogatim zelenjem in čudovitim razgledom na otok Krk. Je idealna izbira za pare, družine in vse, ki radi uživajo. Nahaja se v senci mediteranskih dreves na površini 8 hektarjev.

Kamp ima 500 urejenih parcel, le nekaj metrov od plaže. Vse parcele imajo lasten priključek za elektriko, vodo in odtok. Nas pa najbolj navdušujejo mobilne hišice Premium, ki sprejmejo do 5 oseb. Imajo dve spalnici, popolnoma opremljeno kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico in so klimatizirane. Poseben sladkorček Premium mobilnih hišic pa je zagotovo zasebna masažna kad, ki stoji na pokriti terasi pred vsako mobilno hiško. Nalijte si kozarec svoje najljubše pijače in uživajte v razgledu!

Odlično ponudbo oddihov v mobilni hiški z lastno masažno kadjo najdete TUKAJ.

Biodizajn bazen, kot ga še niste videli

V letu 2020 je ponudbo kampa popestril nov kompleks biodizajn bazenov v dveh kaskadah, obdan z bogatim zelenjem in čudovitim razgledom na otok Krk. Biodizajn bazeni so posebna vrsta plavalnih bazenov, ki združujejo naravne elemente in moderne tehnološke rešitve. Oblikovani so tako, da se organsko zlivajo z naravo in so običajno edinstvnih oblik, ki prinašajo nekaj kreativnosti.

Biodizajn bazeni pogosto vključujejo naravne filtre, kot so peščeni in biološki filtri. To omogoča uporabo manj kemikalij in ustvarja bolj naravno in zdravo plavalno okolje. Biodizajn bazeni so priljubljena izbira za tiste, ki želijo združiti lepoto narave z udobjem in funkcionalnostjo modernih bazenov. Naj se poletje začne!

FOTO: Kamp Elements Selce/Megabon

PREBERITE ŠE: Severna in srednja Dalmacija: Seznam najlepših plaž, ki vas bodo očarale

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Poletje v Banjaluki po nori ceni: po nakupih in v hotel z bazeni!

Iščete navdih za vikend oddih, ki vas ne bo drago stal? Potem ste se znašli na pravem mestu. Banjaluka je odlična destinacija za ugoden pobeg in zagotavlja prijetno spremembo okolja. Od Ljubljane jo loči dobrih 300 kilometrov oziroma tri ure vožnje z avtom. Rezervirajte si dva do tri dni, spakirajte le najnujnejše in zberite družbo, še prej pa vas mi peljemo na hiter ogled drugega največjega mesta v Bosni in Hercegovini.

Banjaluka vas bo očarala. Skozi mesto teče reka Vrbas, oba bregova pa sta prijetno posejana z raznolikimi zgradbami. Ob vodi lahko uživate v lepih pogledih na mesto ter popijete odlično kavo v eni izmed številnih kavarn. Malce ven iz mesta se lahko po reki spustite s kajakom ali kanujem, pot ob njej pa je zelo prijetna za sončni sprehod.

Kaj početi v Banjaluki?

Glavna arhitekturna zvezda Banjaluke je pravoslavna katedrala Svete trojice, ki je bila zgrajena leta 1920 ter se ponaša s svojo mogočnostjo in mnogimi zlatimi detajli. Čez dan so vrata na stežaj odprta za obiskovalce, zato priporočamo, da vstopite.

Enakega leta kot cerkev je v Banjaluki zrasel tudi Banski Dvor, ki danes služi kot čudovita z lestenci okrašena platforma mnogim razstavam, koncertom ter umetniškim uprizoritvam. Tudi kadar na sporedu ni dogajanja, si notranjost veličastne stavbe lahko brezplačno ogledate. Če si želite pridobiti kup novega znanja in razširiti svoja obzorja, se oglasite tudi v Muzeju Republike Srpske, kjer se boste lahko po bližje spoznali s tamkajšnjo trenutno etnično situacijo ter njeno zgodovino.

“Šoping”

Banjluka je sicer eno najbolj modernih mest Bosne in Hercegovine, velja pa tudi za nadvse prijetno destinacijo za nakupovanje. Tu domujejo poslovalnice številnih zvenečih imen modne industrije – marsikaj boste našli po presenetljivo znižanih cenah – zapravljate pa lahko tudi v mnogih znanih trgovinah s streetstyle oblačili. Tisti, ki nadvse uživate v potovanju, tako nujno zavijte na ulico Kralja Petra.

Ko si boste zaželeli oči spočiti ob razgledih narave, se odpravite do dvorca Kastel Fortress. Malce iz mesta pa se nahajajo tudi fotogenični slapovi Krupa.

Banjaluka ima vsekakor kaj pokazati, predvsem pa se boste v mestu popolnoma sprostili in uživali kot domačini, ki to veščino odlično obvladujejo.

Nočitev v hotelu Fortuna 4*, z vključenim kopanjem in zajtrkom, samo 30€/osebo/noč

Hotel Fortuna se nahaja na Petrićevcu, v sklopu naselja »Žute Zgrade«; od centra Banjaluke je oddaljen le dobra 2 kilometra. Koncept, na katerem temelji wellness center, poskrbi za izpolnitev vseh potreb sodobnega človeka. Zasnovan in zgrajen je v skladu z visokimi standardi in predstavlja novo dimenzijo na področju namestitve in storitev.Bivanje v Hotelu Fortuna vam bo gotovo pričaralo nepozabne počitnice in veliko mero zadovoljstva. Poleg nočitve boste v hotelu lahko tudi zajtrkovali v restavraciji Konoba, uživali v storitvah wellness centra in se prepustili sprostitvi v savni, fitnes prostorih ter zunanjem in notranjem bazenu. V sklopu hotela se nahaja tudi MC Fort (hitra hrana), kjer je tudi igralnica za otroke. Sproščate se lahko tudi v Cockatil baru na odprtih bazenih ali v nočnem klubu Wine club.

Preverite odlično ponudbo za 2 osebi (+ 2 otroka do 6 let brezplačno!) z vključenim zajtrkom na TEJ POVEZAVI 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Obonjan: hrvaški otok z glamping resortom, kjer ni osebnih avtomobilov

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Cinque Terre: Romantičnih 5 italijanskih vasic ob morju, ki jih morate doživeti

Če bi Cinque Terre prevajali dobesedno, bi to pomenilo pet dežel. Ta italijanski biser 18-kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v resnici predstavlja 5 slikovitih vasic.

Cinque Terre sestavlja 5 sila fotogeničnih vasic, ki si od severa na jug sledijo takole: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasi stojijo na klifnati obali, ki se s terasami ob vinogradih spušča proti morju. Da gre za res imeniten kraj pod soncem dokazuje tudi to, da je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Porto Venere in bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na Unescov seznam dediščine.

Pozabite na avto, Cinque Terre obiščite z vlakom …

Cinque Terre sicer ne potrebujejo posebne hvale, saj se v vseh 5 vasic vsako leto zgrinja ogromno turistov. Kljub temu, tam ne boste srečali avtomobilov in kaotičnega prometa. Večina njih je za promet zaprta, tudi če bi želeli, pa vam toplo odsvetujemo, da se tja odpeljete z lastnim vozilom, saj je cesta, ki vodi nad njimi in klifi, ozka in bila prvotno grajena za oslovsko vprego.

Manarola je verjetno tista, ki jo vidite na najbolj očarljivih fotografijah, saj je izjemno fotogenična.

Vasice so odlično povezane z javnim prevozom, zato bo to veliko boljša izbira. Predlagamo, da avto pustite v kraju La Spezia, ki leži 80 kilometrov severno od Pise (priporočamo tudi podaljšek do tja). Lahko pa parkirate tudi na severnem delu vasic, v kraju Levanto. Iz obeh smeri se nato v vasice odpeljete z vlakom Cinque Terre Express, ki deluje po sistemu hop on/off in s postaje spelje vsakih 15 minut. Med vsako od vasic boste z vlakom v kakšnih 5 minutah. Od prve do zadnje vasice pa ste, če vmes ne stopite iz vlaka, v le 18 minutah. Vlak med 16. marcem in 3. novembrom vozi vseh 7 dni v tednu.

Vernazza ima skrite vrtove limon in dve plaži ob centru vasi, s katerih lahko občudujete starodaven Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Vse postaje so precej blizu centra vasic in se lahko od tod sprehodite. Vsaka ima poseben pečat. Od ribiških čolničkov, ki se zibajo v zalivu, do odličnega gelata, pogleda na vinograde v pečinah in najlepših sončnih zahodov. Vsekakor priporočamo minimalno prtljago in dobro obutev, da boste karseda mobilni.

… Ali pa si 5 vasic oglejte kar peš! 

Tisti, ki imate na potepih radi aktivnosti, kjer razgibate celo telo, si lahko Cinque Terre ogledate kar peš. Treking čez slikovito vinorodno pokrajino vam bo odprl imenitne razglede in sončne zahode. Čez vrhove klifov je namreč speljana pot Santiero Azurro, ki se proti koncu spremeni v Pot ljubezni (Via dell’Amore), ki naj bi prinašala srečo v ljubezni. Pot ljubezni je dolga kakšen kilometer in vodi med vasicama Riomaggiore in Manarola. Če ste kondicijsko dovolj pripravljeni, lahko prehodite celotno 12-kilometrsko pot Santiero Azurro, če ne gre, pa na eni od petih postaj vedno lahko skočite na vlak in prehodite na primer zgolj slikovito Pot ljubezni med prvima dvema vasicama.

V Italiji bi težko slabo jedli, privoščite si!

Katero vasico izbrati?

Vasice si lahko ogledate v enem dnevu, če vas čas ne preganja, pa si zanje brez težav vzamete tudi dan ali dva več in uživate v njihovem utripu brez hitenja. Nočitev lahko poiščete v eni od njih ali pa ugodnejše alternative najdete v La Spezii ali Levantu in se vanje vračate z vlakom. Vsekakor priporočamo, da si ogledate vseh 5 vasic. Za nekaj predstave, kaj kakšna ponuja, pa berite naprej.

Monterosso al Mare, najgosteje poseljena od vasic, ima tudi največ plaže, kjer lahko skočite v morje, zato v toplejših mesecih ne pozabite kopalk. Plaža Fegina je peščena, kar je za ta del klifnate obale redkost. Tu najdete tudi kip Neptuna, pa tudi največ restavracij in hotelov.

Vernazza in Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Vernazza ima skrite vrtove limon in dve plaži ob centru vasi, s katerih lahko občudujete starodaven Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Corniglia, tretja vasica po vrsti, je edina, ki je od železniške postaje oddaljena malo dlje, saj leži 100 metrov nad morjem. Do srca vasi vodi kar 382 stopnic, a razgled in gelato na vrhu odtehtata pot. Do vrha pelje tudi vijugasta cesta, po kateri kroži minibus, ki vas lahko na vrh tudi zapelje.

Do srca Corniglie vodi kar 382 stopnic, a razgled in gelato na vrhu odtehtata pot.

Četrta vasica – Manarola, je verjetno tista, ki jo vidite na najbolj očarljivih fotografijah, saj je izjemno fotogenična. Predlagamo, da tu počakate na sončni zahod, ki je resnično imeniten. Zadnji gelato pa si privoščite še v žepni vasici Riomaggiore. 

Manarola vas bo posladkala s čudovitim sončnim zahodom.

In če ste že tu, skočite še v Toskano! Ne bo vas razočarala.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.