Barcelona: povratni let v katalonsko prestolnico za 35 evrov

Barcelona kliče in povratni let je ugoden! Kaj pa, če bi se odzvali na klic in končno skočili v Španijo? Ritem Kataloncev je primeren podnebju, zato je to sončno mesto odlična destinacija za popolno sprostitev z mešanico arhitekture, sangrije in kulture.

BARCELONA: Povratni let (klik) – cene se spreminjajo*

Barcelona je destinacija, ki smo jo iz Benetk ujeli za pičlih 35 evrov! Čas je, da se sprehodite po dolgi aveniji La Rambla, ki razdvaja mesto ter sega vse do Barcelonete, dolge plaže, kjer kopalna sezona traja vse od aprila pa celo tja do poznega decembra.

Barcelona: Kaj si ogledati?

Ena najbolj obiskanih turističnih točk je kultna Sagrada Familia, ki jo morate videti, čeprav jo še vedno gradijo. Nekaj ur namenite tudi pravljičnem Gaudijevem parku Guell, ki navdušuje s svojo modernistično arhitekturo in čudovitim pogledom na mesto. Seveda ne smemo pozabiti, da je Barcelona mesto mladosti slikarskega genija Picassa. Pa tudi enega najboljših nogometnih klubov. Barca, kot ji radi rečemo, je znana tudi po svojem pestrem nočnem življenju in številnih diskotekah, ki obratujejo skoraj vse dni v tednu.

PREBERITE ŠE: 

Seznam stvari, ki jih ne zamudite v Barceloni

Top 3 lokali v Barceloni, kamor morate na brunch

Vse, kar morate doživeti v Barceloni

Ups? Sagrada Familia ima 136 let od začetka gradnje končno gradbeno dovoljenje.

Mesta, ki jih morate dopisati na svoj “foodie bucket list”

Fotozgodba Matica Kremžarja: “V Barcelono se lahko vedno vračaš, tako kot v trgovino po tople sirove štručke”

Španija: Tako je videti tradicionalno obmetavanje s paradižniki

Noro fotogeničen lokal v Madridu, sanje vsakega Instagramerja

Top 10 držav, ki s turizmom služijo največ na svetu

Ibiza: Očarljiv rožnat hotel po meri Wesa Andersona

Vandraj insider: O Madridu z Mišo, ki je svoj dom iskala v treh državah, ljubezen pa našla v Španiji

Siesta! Nov kotiček v Madridu, kjer ob kavi lahko še malo zaspite

Eva Panjan: Ljubljano je zamenjala za Madrid, mesto, kjer nima ničesar, a hkrati vse #intervju

Foto: Unsplash

Družina Bračko, ki je spakirala kovčke in odšla na potovanje okoli sveta

Družina Bračko trenutno živi svoje sanje. Spakirali so in odšli na potovanje okoli sveta. Vas zanima koliko poguma je za tak podvig potrebno? Berite dalje.

Brigita in Tomaž Bračko sta lastnika podjetja, ki se ukvarja z marketingom in odnosi z javnostmi. Pravita, da je to hkrati dobro in slabo. Dobro, saj lahko delata kjerkoli na svetu, hkrati pa slabo, ker nosita delo vedno s seboj. S skoraj 6 letnim sinom Luko so se odpravili na prav posebno dogodivščino – potovanje okoli sveta. Na pot so krenili kmalu po božiču, ko so iz Londona leteli na Filipine. Tam so si vzeli tri tedne za raziskovanje okoliških otokov, nato pa odleteli v Singapur in kasneje na Novo Zelandijo ter Fidži. 10 dni so si vzeli tudi za uživanje na Cookovih otokih, kasneje pa pot nadaljevali v Los Angelesu. Trenutno uživajo na Havajih, kjer bodo ostali naslednjih 14 dni.

View this post on Instagram

A post shared by BRIGITA BRACKO ▫️Y O G I T A (@brigitayogita) on

 Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sami sebi se sicer zdimo precej povprečna družina, a nas verjetno drugi ne bi opisali tako. Predvsem stremimo k temu, da življenje res živimo in si ne dovolimo izgubljati dragocenih trenutkov. Ti so nam v vsakem primeru odmerjeni. Obožujemo raziskovanje in nove dogodivščine. Prav zato sva najino strast do raziskovanja sveta čim prej poskusila prenesti tudi na najinega sina. Luka bo aprila dopolnil 6 let in je do sedaj prepotoval že kar velik del sveta. Na prvo potovanje smo se skupaj kot družina odpravili, ko je imel Luka nekaj več kot 2 leti in od takrat naprej vsako leto nekam odpotujemo.

Trenutno ste na potovanju okoli sveta. Kdaj se vam je prvič porodila ideja za tak podvig?

Ideja o potovanju okoli sveta se je pletla že nekaj časa, a je bila to v preteklosti zelo draga zadeva. Potem pa se je maja 2019 ponudila akcija letalske družbe Air New Zealand z zelo dostopno ceno letalske vozovnice okoli sveta. Odločitev, da se odpravimo od doma za 70 dni ni bila lahka, a hkrati zelo logična. Letos je namreč zadnje leto, ko sin obiskuje vrtec in je to lažje izvedljivo kot v šoli. Menim, da pri tovrstnih odločitvah ne smeš oklevati. Ko začutiš, da je čas, enostavno kupiš karte in potem se vse nekako razplete tako kot se mora.

Naked island – Filipini

Je bilo težko uskladiti potovanje okoli sveta s službo?

Glede na to, da imamo svoje podjetje, je to seveda lažje, a hkrati zahtevno, ker noben od naročnikov ne sme biti prikrajšan na račun našega potovanja. Delo mora potekati nemoteno. Kar je za nas kar velik izziv, saj moramo usklajevati časovne pasove in dneve, da so vse zadeve narejene. Tako je na eni strani lastno podjetje velika prednost, saj si je sicer tako dolgo odsotnost nemogoče predstavljati. A po drugi strani, nikoli nisi zares na dopustu, saj te ves čas spremlja misel, kaj vse je še potrebno postoriti.

Kako to, da ste se odločili za potovanje okoli sveta?

Ideja se nama je z možem zdela že dalj časa vznemirljiva z večih vidikov. 70 dni odsotnosti od doma je velik izziv. Predvsem naju je skrbelo za sina, saj je zelo navezan na vrtec in prijatelje. Tako da sva pričakovala kakšno krizo, ki pa je ni bilo. Neizmerno uživa in skrka vase vse izkušnje, ki se nam dogajajo na poti.

Aitutatki – Cookovi otoki

Ste že prej kot družina veliko potovali in kako se to potovanje razlikuje od prejšnih?

Precej smo že potovali kot družina, zato smo si seveda upali narediti ta korak. Vedeli smo, da se vedno odlično znajdemo in dolgi leti niso težava. Potovanje se razlikuje od prejšnjih predvsem po tem, da smo za 70 dni spakirali enako kot bi za 14 dni. To pomeni, da potujemo s 3 nahrbtniki in vsak ima natančno odmerjeno količino prtljage. Razlika so tudi finančna sredstva, saj imamo določeno, koliko denarja dnevno bomo namenili hrani in aktivnostim.

Kako ste pripravili plan potovanja?

Osnovni plan je bil do neke mere določen z letalsko karto okoli sveta, kjer so bile osnovne destinacije že določene, mi pa smo jih prilagajali terminsko. Nekaj dodatnih destinacij pa smo potem rezervirali z lokalnimi letalskimi družbami. Tako recimo v osnovni vozovnici ni bilo Filipinov, Fidžija in Havajev. Predvsem smo pazili pri načrtovanju, da se izognemo krajem, ki bi bili lahko nevarni zaradi kakšne bolezni ali malarije, saj je to na tako dolgi poti lahko težava. Vseeno, se je nekje na sredini našega potovanja pojavil korona virus, zaradi katerega sicer na letališčih nismo imeli posebnih težav.

Obisk fidžijske vasi, kjer morajo ženske nositi sari

Imate kakšen nasvet, kako se lotiti finančnega načrta za tako potovanje oziroma kako ste se ga lotili vi?

Pravzaprav je osnova to, da dobiš res ugodne letalske karte, saj se da vse ostalo potem urediti dokaj ugodno. Seveda je odvisno, koliko denarja si pripravljen odšteti za takšno potovanje, tudi ko rezerviraš nastanitve. Mi smo si tokrat, za razliko od vseh preteklih potovanj, dali omejitve, ki so nas pripeljale do tega, da smo živeli predvsem z domačini, izven hotelskih kompleksov. Ampak, ravno na račun poceni nastanitev so se nam zgodile nepozabne izkušnje in doživetja, ki so nas pripeljala do domačinov in njihovega načina življenja. Pomembno je to, da se nekako na začetku odločiš, koliko denarja si pripravljen odšteti za takšno potovanje in potem usklajuješ vse, da ostajaš v znesku. Takšno potovanje bo za tričlansko družino naneslo za nov avto srednjega cenovnega razreda.

Kje vam je bilo do sedaj najbolj všeč?

Res bi težko rekli, kaj nam je bilo najbolj všeč, ker se vsak del sveta tako zelo razlikuje. Zagotovo je bila izkušnja na Filipinih, kjer smo se učili surfanja nepozabna. Tam smo spoznali tudi neverjetne ljudi, s katerimi ostajamo v stiku. Fidži je bil prav tako zelo poseben, ker smo živeli z domačini, v res posebnih razmerah. Takoj za vogalom otoka pa je bila slovita Modra laguna. Najlepši kraj na svetu je zagotovo Aitutaki, ki je del Cookovih otokov. Obdajajo ga turkizno modre lagune in bela mivka, z neverjetnim podvodnim svetom.

Modra laguna – Fidži

Kakšen tip popotnika ste in kam vas v novem mestu najprej zanese?

Predvsem smo popotniki, ki se izogibamo velikim mestom, ker nam ta nekako niso blizu. Iščemo pristnost, naravo, nedotaknjenost, osnovne vrednote, kraje, kjer je pomembno življenje, kjer stresa ne poznajo in samo živijo. Tako nas vedno najprej zanese k ljudem in k raziskovanju njihovih življenj.

Kaj je tisto, kar vedno spakirate, ko se odpravljate na potovanje?

Glede na to, da je služba vedno z nami, sta najbolj pomembna računalnik in telefon.

Ste imeli kakšno neprijetno izkušnjo?

Do sedaj na srečo samo eno. Na Fidžiju smo ostali brez 400 fidžijskih dolarjev, kar je okoli 180 evrov in to ravno na moj rojstni dan.

Priprava tradicionalne fidžijske večerje

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od potovanj kot družina?

Takšno potovanje in biti drug z drugim 70 dni, 24 ur na dan, prinese res veliko. Že prej smo bili zelo povezani, a verjetno nas je to potovanje še bolj zbližalo. Ogromno smo se naučili novih stvari in predvsem ugotovili, da smo v našem sodobnem svetu res preveč zašli. Pozabili smo ceniti soljudi, njihove želje, intimo. Prevečkrat se nam zdi, da moramo biti vedno na voljo, vedno najboljši. Potovanje nam je zagotovo ponovno postavilo vrednote na pravo mesto.

View this post on Instagram

A post shared by BRIGITA BRACKO ▫️Y O G I T A (@brigitayogita) on

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite družinam, ki razmišljajo o podobnem potovanju?

Osnovno pravilo je, da naj ne komplicirajo. Samo zdi se nam, da potrebujemo veliko, a hkrati na poti ugotovimo, da ne potrebujemo ničesar. Sprakirajte čim manj materialnih stvari in se prepustite življenju, saj to prinese neverjetne stvari, če si le dovolimo priti do njih.

Skok v turkizno jezero na otoku Siquijor na Filipinih

Foto: arhiv družine Bračko

Preberite še: Slovenka Katja, ki potuje s sedemletnim sinom: “Tu in tam pade kakšna pripomba, da sem nora, ampak bolj za hec kot za res”

V Dubaj iz Zagreba ali Benetk za 280 evrov

Vas vleče v Dubaj? Najvišja stavba na svetu, najhitreje rastoče gradnje, največji shopping center na planetu, največji umetno zgrajen otok, najbolj zaposleno letališče, najdaljša metro linija brez voznika … Naj, naj, naj.

Lete v Dubaj iz Zagreba ali Benetk najdete TU (cene se spreminjajo)

Mesto, polno presežkov

Dubaj  je brez dvoma destinacija samih presežkov. Že dejstvo, da se je v dvajsetih letih iz puščave razvilo velemesto, je samo po sebi dovolj osupljivo. Zakaj se meke bogatašev tako pogosto drži misel, da je to: “ne morem si privoščiti”, “vsa umetna” ali pa celo “kaj boš tam” destinacija. A realnost je malce drugačna.

Seveda je poln nepredstavljivo dragih stvari. A to ne pomeni, da se v njem ne morete znajti tudi z manjšim proračunom. Ta del sveta je zagotovo vreden obiska, saj njegova veličina osupne še najbolj zagrizenega zagovornika narave. Je destinacija, ki enostavno navduši.

Potopis iz največjega mesta v Združenih arabskih emiratih in nekaj namigov, kaj tam početi, najdete tukaj.

POVRATNI LET: Benetke-Dubaj-Benetke: 280 evrov

  

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Dubaj: Neupravičena “ne morem si privoščiti” destinacija

 

Samo za pogumne: Top 5 idej za potovanje za pare

Zbrali smo top predloge potovanj za pare, kjer lahko ugotovita, ali bosta tudi v življenju potovala skupaj na dolge proge. Kakšen oddih bi vaju zbližal? Na kateri pustolovščini bi testirala vajino kompatibilnost? Ni boljšega recepta, kako spoznati drugega, kot to, da sta skupaj brez prestanka in še v nepredvidljivih okoliščinah. 

Potovanje za pare za aktivne 

Ena večjih preizkušenj za pare je zagotovo potovanje z nahrbtnikom na rami. Recimo treking na Himalajo. Na takšnem popotovanju seveda želite občudovati naravo okrog sebe in doživeti tisti neopisljiv razgled. Ampak pot do tja pa razkrije marsikaj. Kakšen si, ko si utrujen, umazan, preznojen, lačen, ko ni tekoče vode, stranišča za vogalom … ali ko ti ne gre vse kot po maslu. In ko se znajdeš v čisto drugi državi, kulturi, med neznanimi ljudmi. Morda bosta odkrila tudi najbolj temne plati svoje osebnosti. Le kako se bosta znašla skupaj?

Če ne moreta na dolgo potovanje v Himalajo, je čisto ok, če gresta recimo za nekaj dni v slovenske gore ali če se pač nekam odpravita na potovanje res samo z nahrbtnikom. Tako kot to počneta Lara in Boštjan.

Ali znata pantomimo?

Zabavna in posebna preizkušnja je lahko tudi odhod v državo, v kateri ne govorijo jezika, ki bi ga kateri koli od vaju razumel. Še posebej, če tudi niso precej vešči govorjenja tujih jezikov. Le lahko se bosta sporazumevala z domačini? Z rokami? To je zagotovo recept za smešno izkušnjo, ki vaju lahko zelo zbliža. Odpravite se kam v odročnejše kraje Azije in Južne Amerike. Morda pa bo za oba dovolj samo izlet do kakšne vasice na jugu Italije.

TUKAJ bosta našla mamljivo ponudbo za Sicilijo.

Naj vaju vreme ne ustavi

Ni treba čakati do poletja za skupno potovanje. Odpravita se že zdaj. Kaj pa recimo Islandija, lahko tudi zunaj sezone, ko je tudi malce cenejše? Mrzel veter in leden dež, vidva pa v džipu na poti do gejzirjev. Ampak po koncu dneva se znajdeta v čudoviti modri laguni. Naj vaju slabše vreme in nepopolne razmere ne odvrnejo od skupnih dogodivščin.

Samo spakirajta

Lahko pa samo spakirata za vikend, skočita v avto in se odpravita v neznano. Naj vaju vodi nekaj časa cesta. Lahko tudi rezervirata destinacijo, Maldive, Dubaj, Mehiko, in šele potem, na licu mesta odkrivata, kaj bi v resnici rada počela. Skupaj naredita načrt, tako da se bosta oba imela lepo. In najdita za vsakogar nekaj. Na takšnem potovanju se bosta zagotovo bolje spoznala.

In še potovanje za pare za najbolj drzne …

Le kaj je lahko večja preizkušnja kot to, da se odpravite na oddih s starši. Samo oni znajo izbezati iz nas tudi manj lepe plati. Morda boste tako bolj spoznali svojega partnerja, zakaj se kdaj odziva, kot se. Skupaj pojdite na road trip v Toskano, Provanso, na Azurno obalo ali do celinske Grčije … Vidva pripravita načrt za raziskovanje, ona dva pa naj poskrbita za kosila. Ali pa skupaj rezervirajte oddih v termah.

Foto: Pixabay

Preberite še: Luka Sešek: »V Hollywoodu sva pomotoma zaparkirala Jimmyja Kimmla!«

Potrebujete še kakšno idejo za oddih bližje domu? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Slovenka Boni, ki se je sama odpravila raziskovat Uzbekistan

Boni Bunderla je Gorenjka, ki zdaj živi v Ljubljani in dela v vinskem baru. Pravi, da zelo rada kuha in proste dni izkoristi za krajše izlete.

Glede na to, da študira gostinstvo in turizem, niti ni tako presenetljivo, da je do danes obiskala že 30 držav in da je njen Instagram profil videti kot kolaž fotografij z vsega sveta. Nam je v oči padlo predvsem potovanje v še ne tako oblegan Uzbekistan.

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem preprosta punca z nenavadnim imenom, ki rada dobro je, pije in raziskuje skrite kotičke sveta.

Po hitrem pregledu vašega Instagrama mi je takoj postalo jasno, da veliko potujete. Kje ste že vse bili in katero potovanje vam je do zdaj najbolj ostalo v spominu?

Moj spisek držav bo drugi teden dopolnila 30. obiskana država. Potovati sem začela že kot zelo majhna. Stara sem bila 5 let, ko sem prvič potovala z letalom. Ker tudi moji starši radi potujejo in raziskujejo svet, sem kmalu odkrila, da to veseli tudi mene. Do sedaj mi je najbolj ostalo v spominu potovanje v Kolumbijo, ko sem obiskala prijateljico, ki je takrat potovala po Južni Ameriki. Obljubila sem ji, da jo pridem obiskat, kjerkoli pač bo. Edini pogoj je bil, da potem skupaj obiščeva Brazilijo, ker sem si res želela obiskati Rio. Na koncu se je izkazala Kolumbija za prečudovito državo, česar nisem pričakovala, ker je nikoli prej sploh nisem imela posebne želje obiskati.

Po kakšnem ključu ponavadi izbirate naslednjo destinacijo za potovanje?

Včasih jo izberem glede na ugodnost letalske karte, včasih destinacija izbere mene. Kot na primer – prijatelj je imel poslovni sestanek na Tajskem in ker ga že dolgo nisem videla, sva skombinirala njegovo poslovno pot in najino druženje, s tem, da sem priletela na Tajsko. Nimam nekega “bucket lista”, kaj vse moram videti, ampak se vse odvija spontano.

Kakšen tip popotnika ste? Raje potujete sami ali v družbi?

Sem predvsem avanturistka. Do določene meje si stvari splaniram, rada pa imam, da se odvijajo spontano, saj tako največ vidim in doživim. Rada potujem sama ali v družbi. Kdaj pa kdaj si prav zaželim iti kam sama, da imam čas zase, razvajam sama sebe in spoznam nove ljudi. Paše pa mi tudi potovati v družbi.

V oči mi je padlo vaše potovanje v Uzbekistan. Za večino še dokaj nepoznana destinacija. Od kje ideja za potovanje tja?

Tudi meni je bila ta destinacija zelo nepoznana. Vse se je začelo s planiranjem dopusta v službi. Vedela sem, da hočem septembra nekam odpotovati za 14 dni. Vsakič, ko sem na delu vprašala za določen termin, je bil ta že zaseden. Potem pa sem še zadnjič poskusila srečo in odobrili so mi datume za dopust. Ko sem gledala in brskala po Skyscanerju, kam bi sploh šla, saj niti približno nisem vedela, kam hočem iti, sem videla mesto z imenom Tashkent. Pogledala sem fotografije in rekla: “Ok, grem v Uzbekistan”. Kupila sem letalsko karto in čez 3 tedne sem že bila na letalu v čisto neznano državo. Nikogar nisem poznala, ki bi Uzbekistan že obiskal, niti nisem nič vedela o tej državi, le po fotografijah sodeč mi je bila lepa. Preden sem šla, sem samo preverila kodeks oblačenja. Tako, za vsak slučaj, da ne bom z oblačenjem izzivala, saj sem potovala sama. Vedno, ko potujem, se hočem čim bolj zliti z okolico, saj nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi.

Kako ste se lotili načrtovanja? Od kod ste leteli in koliko časa ste bili tam?

Prebirala sem bloge ljudi, ki so tam bili.  Vnaprej sem si določila približno, katera mesta bom obiskala, pretiranega načrta pa si nisem naredila. Letela sem iz Dunaja v Moskvo in iz Moskve v Tashkent.

Kakšna je bila vaša pot? Katere kraje ste obiskali in kateri so se vam najbolj vtisnili v spomin?

Moja pot je bila krožna in sicer, 2 dni v Tashkentu, 3 dni v Samarkandu, 4 dni v Buhkari, 2 dni v Khivi in 2 dni v Tashkentu. Vsako mesto v tebi pusti svojevrsten pečat in tako imam tudi jaz spomine iz vseh mest, ki sem jih obiskala.

Vseeno pa se mi je najbolj vtisnil v spomin obisk Samarkanda. Predvsem zaradi ljudi, ki sem jih tam spoznala in zaradi njegove veličastne lepote. Nikoli si nisem mislila, da lahko sredi Uzbekistana vidim avto s slovenskimi registrskimi tablicami in ravno to se mi je zgodilo. Po koncu dneva, ko sem se vračala v hostel sem pred njim zagledala terensko vozilo Defender. Bolj, ko sem se mu približevala, bolj razločno sem videla napis v slovenščini “daleč.si”. Mislila sem si, da to ni mogoče, potem pa sem v hostlu spoznala Slovenca, ki sta pripotovala v Uzbekistan iz Slovenije. Samarkand je bil zame mesto spoznavanja ljudi. Tam sem sredi Registana, na sredi trga, ki je obdan s čudovitimi mandrasami, prosila mimoidočo punco, če me lahko fotografira. Nekaj minut kasneje sva že skupaj večerjali, par dni kasneje pa potovali skupaj v Bukharo, kjer sva preživeli še 3 dni. Še danes sva v stikih, od nje vsak mesec dobim razglednico.

View this post on Instagram

A post shared by Boni Bunderla | 🇸🇮 (@boniexplore) on

Kako ste se premikali po državi? Je to najcenejša opcija?

Po državi sem se večinoma premikala z vlaki. Imela sem en notranji let iz Urgencha, ki je blizu Khive, saj je bil le 10 evrov dražji kot nočni vlak, s katerim bi se vozila 14 ur do Tashkenta. Tako da sem se rajši odločila za drugo opcijo. Vlaki so zelo poceni, hitri, lepi in čisti. Moraš pa jih rezervirati vsaj en dan vnaprej, s potnim listom, drugače ti sploh ne izdajo vozovnice.

Kakšne so cene v primerjavi s Slovenijo? Koliko stane povprečna nočitev v hostlu in koliko kosilo/večerja?

Cene se ne morejo primerjati s Slovenijo, ker je skoraj vse bistveno ceneje. Pivo 0,5l je 0.8 centov, kosilo s pijačo pa stane okoli 5 evrov. Edina stvar, ki je draga, je kava. V Khivi sem za kavo z mlekom plačala 3 evre. Khiva je sicer zelo turistična, zato so tam tudi cene malo bolj navite. Povprečna nočitev v hostlu, kjer dobiš tudi zajtrk vključen v ceno, je od 5-8 evrov na noč. Hostli so zelo čisti, zaposleni pa so vsi zelo prijazni, vljudni in pripravljeni pomagati.

Kakšni so bili vaši prvi vtisi in kakšni po koncu 13-dnevnega potovanja?

Prvi vtisi, ko sem gledala slike iz Uzbekistana so bili “Vau, sem pa moram!” In ker praktično nič nisem vedela o državi, tudi nič od nje nisem pričakovala. Na koncu se je tudi izkazala za zelo lepo državo, prijazno in cenovno zelo dostopno. Potovanje v Uzbekistan se je izkazalo za eno prečudovito avanturo.

Ste se počutili varno kot ženska solo popotnica in ali ste imeli kakšno slabo izkušnjo?

Vse države, ki se končajo na – stan kot Afganistan ali Pakistan, se ljudem zdijo nevarne, ampak temu ni vedno tako. Uzbekistan je bil pred kratkim razglašen za eno od 20 najbolj varnih držav. Je turistom zelo prijazna država. Tudi na splošno sem se počutila zelo varno. Bolj kot slabe izkušnje, sem imela same dobre. Edina stvar, ki sem jo upoštevala je, da se nisem oblačila v kratke hlače ali oblekice. Ženske se tam oblačijo bolj konservativno kot v Evropi.

Kakšna se vam je zdela hrana? Vam je kakšna specialiteta še posebej ostala v spominu?

Ko sem prišla tja, nisem imela pojma, kaj bom jedla. Uzbekistan veliko svoje kulinarične tradicije deli s Turčijo, poleg tega pa postrežejo številne jedi z rezanci ali cmoki, ki so podobni tistim na Kitajskem, v Nepalu in drugih vzhodnoazijskih državah. Veliko jedo tudi solat, juh in mesa. Skoraj poleg vsake jedi ti bodo prinesli kruh. Najbolj v spominu mi je ostala specialiteta z imenom Plov. V Tashkentu sem obiskala tudi Plov center, kjer sem ga prvič preizkusila. Plov velja za nacionalno jed Uzbekistana. Če ga naročite, lahko pričakujete hrustljavo porcijo riža, skuhanega z jagnjetino ali govedino, čebulo, česnom, rozinami, korenjem in marelicam. Plov ni samo najbolj znana jed v Uzbekistanu, je tudi ena najbolj okusnih.

Kako turističen je pravzaprav Uzbekistan? Koliko slikovitih kotičkov, kjer ste bili povsem sami, ste našli?

Uzbekistan se je šele pred kratkim odprl za turiste. Je eden izmed vrhuncev Srednje Azije in postaja vedno bolj turističen. Turističnih skupin je kar veliko, ampak če prideš zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer, se lahko tej gneči izogneš. Zdi se mi, da še vedno ni toliko turistov, kolikor bi jih lahko bilo glede na njegovo lepoto. Z zgodovino in lepoto Uzbekistana bo postal vedno bolj oblegana s strani turistov. Jaz pogosto na potovanjih rada vstajam zgodaj zjutraj, ko ljudje še spijo. Tako dobiš vse ulice samo zase, še preden pridejo trume turistov. Na ta način lahko občudujem lepoto prebujanja mesta, gledam ljudi, kako se odpravljajo na delo, postavljajo stojnice in podobno. Vse to pa se spremeni po 2 urah, ko je vse natrpano z ljudmi.

Kakšen nasvet za vse, ki se odločajo za potovanje v Uzbekistan?

Pojdite, dokler še ni tako priljubljen. Cenovno je zelo dostopen. Menim, da imate za raziskovanje Uzbekistana dovolj 10 dni. Jaz sem bila dva tedna in se mi je zdelo preveč. Vse pa je seveda odvisno od posameznika, kaj si želi pogledati. Zame je bilo toliko časa dovolj, za marsikoga pa mogoče še premalo. Drugače pa prijazni ljudje, dobra hrana, poceni pivo, prelepa arhitektura, bogata zgodovina in še več. Vse to naj vas prepriča, da kupite karto in se odpravite raziskovat Uzbekistan.

View this post on Instagram

A post shared by Boni Bunderla | 🇸🇮 (@boniexplore) on

Foto: osebni arhiv Boni Bunderle

Preberite še: Nasveti iz prve roke, kako raziskati Oman s šotorom in najetim terencem

Sevilja: V Andaluzijo na tapase in flamenko za smešnih 35 evrov

Sevilja je stara več kot 2200 let, če ste se kdaj spraševali, zakaj bi morali na jug Španije, pa je prav to mesto odličen odgovor na to vprašanje. Kako do tja? Klik na spodnjo povezavo!

BENETKE – SEVILJA – BENETKE: 35 EVROV (cene se spreminjajo)

Sevilja je glavno mesto pokrajine Andaluzije in hkrati četrto največje metropolitansko območje v Španiji. Nahaja se na planoti reke Guadalquivir in ima povprečno nadmorsko višino 7 metrov. Mesto ponuja nekaj za vsakogar, v poletnih mesecih vas bo presenetilo z vročino, a brez skrbi, prebivalci imajo v rokavu nekaj trikov, kako se boriti proti njej.

Katedrala sv. Marije in dvorec Alcazar

Glavni znamenitosti mesta sta največja in najmogočnejša gotska katedrala na svetu, katedrala sv. Marije, in kraljeva palača Alcazar. Mogočni dvorec, ki je pomanjšana različica znamenitega Alhambre v mestu Granada, je bil zgrajen nasproti katedrale – na mestu, kjer je včasih kraljevala mavrska palača in je zagotovo vreden ogleda.

Tapasi, plesalke flamenka in kozarček dobrega vina, kaj je boljšega od takšnega oddiha? Sevilja, ki jo Španci imenujejo Sevilla, je kulturno in finančno središče južne Španije, da mesto nosi veliko zgodb, pa boste začutili takoj, ko stopite na njegove ulice.

PREBERITE ŠE: Vandraj insider: Klara Vrbnjak, plesalka, ki vas vabi na terapevtski oddih na Tenerife

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

“Z malce iznajdljivosti so potovanja v oddaljene kraje cenovno primerljiva Hrvaški” #intervju

 

Heviz: Zato morate vsaj enkrat v življenju doživeti terme na Madžarskem

Terme na Madžarskem so prav posebno doživetje. Prestolnica madžarskih term in zdravilišč je Heviz. In samo tukaj se lahko tudi pozimi kopate v največjem naravnem biološko aktivnem termalnem jezeru na svetu. Pa ob enem sprehodite še do Blatnega jezera ali s čolnom raziskujete čudovito jamsko jezero.

Heviz – jezero za zimsko kopanje

Heviz, poznan že v času Rimljanov, se nahaja na zahodnem delu Blatnega jezera, kar pomeni, da je od Ljubljane oddaljen okoli tri ure vožnje. To pa ni tako daleč za kakšen vikend pobeg. Jezero Heviz ima isto ime kot kraj, saj ime Heviz dejansko pomeni termalna voda. In menda si boste pozdravili številne bolezni, če se boste potopili v njegovo vodo ali podmazali z blatom. Vroča termalna voda prihaja v jezero skupaj s hladno iz vrelca, ki je 38 metrov pod zemljo.

Med poletjem je njegova temperatura okrog 38 °C, a tudi pozimi nikoli ne pade pod 24°C. Zato lahko v njem zaplavate med lokvanji tudi v zimskem času.

Kaj še lahko počnete?

Poleg tega, da se lahko okrepčate v čardah, značilnih madžarskih restavracijah z glasbo in folkloro, lahko najdete tudi drugo zabavo. Preizkusite se lahko tudi v vožnji s segway vozilom. V vožnji uživajo čisto vsi, od otrok do starejših.

Greste lahko tudi do palače v Blatenskem Kostelu (Keszethely), ki je ena večjih in najbolj obiskanih na madžarskem. Zgrajena je na ruševinah starega gradu.

S čolnom po jamskem jezeru

Zelo zanimiva za ogled je tudi jama Tapolca. Samo pol ure stran iz Heviza jo boste našli. S čolnom se boste vozili po čudovito modrem podzemnem jezeru in občudovali jamo, v katerem ni kapnikov. Našli so jo čisto po naključju pred dobrimi stotimi leti pod istoimenskim mestom. Nastala je pa zaradi mešanja hladne vode iz jame s termalno vodo, ki izvira iz globin. To povzroča razjedanje apnenca in sčasoma ustvarja vse večje prehode v jami.

Heviz z okolico je lep v vseh letnih časih

Seveda pa morate nujno na sprehod. Balaton je lep v vseh letnih časih. Na voljo je veliko pešpoti. Zelo se splača obiskati razgledni hrib Balatongyörök – Szépkilátó. Najdete lahko tudi ostanke vulkana v parku Balaton Felvideki.

Kaj pa prenočišče?

Čeprav običajno za vikend radi mahnemo do naše južne sosede, je okolica Blatnega jezera v kombinaciji z edinstvenim termalnim kopanjem top ideja za vikend pobeg. Bivate lahko v enem lepših hotelov regije. In to s 59 % popustom. To je Palace Hotel Heviz, samo 200 metrov stran od jezera. Svoj oddih rezervirajte TUKAJ.

Foto: Pixabay in Megabon

Preberite še: Čudovita Praga za pičlih 24 evrov

Kanarci: Povratni let na Tenerife za 98 evrov

Tenerife, ta čudoviti španski otok je vulkanskega izvora in je največji med Kanarskimi otoki, hkrati pa tudi zelo priljubljena počitniška destinacija, kamor lahko iz sosednjih Benetk poletite že zelo ugodno.

Preverite letalske karte: BENETKE – TENERIFE- BENETKE: 98 evrov (cene se spreminjajo)

Tenerife obiskujemo zaradi čudovitih belih in črnih peščenih plaž, slastne hrane, ki vas bo razvajala med dopustom, varnosti in lepih nastanitvenih objektov, pa tudi odlične zabave, pravega otoškega vzdušja in norega nočnega življenja. Kaj si ogledati, kaj početi in kje lenariti?

Plaže, plaže, plaže

Tenerife boste vzljubili že zaradi lepih in čistih plaž ter neskončnih sončnih dni. Večina najboljših plaž leži na jugu: Playa Del Duque, Playa Fanabe, Playa de Las Americas … Na severu pa je Playa Las Terecitas, čudovita plaža z zlatim peskom iz Sahare.

Na najvišji vrh Španije! 

Nacionalni park Parque nacional del Teide je pod UNESCO zaščito svetovne dediščine, njegov vulkan že dolgo več ne deluje, zato brez skrbi, je pa vseeno vreden vaše pozornosti. To je namreč tudi najvišji vrh Španije, ki stoji na sredi otoka.

Na karneval! 

V Santa Cruzu slovijo po Kanarskem karnevalu, ki mu lahko brez pretiravanja rečemo, da konkurira tistemu v Rio de Janeiru. Nič za to, če boste tam kakšen drug datum, zabava na Tenerifih se najde vsak del leta!

Kje je lava?

V mestu Garachico boste našli naravne skalnate bazenčke, ki so primerni za kopanje in so nastali zaradi vulkanskega delovanja. Mesto je leta 1706 za las ušlo vulkanskemu uničenju, še vedno pa lahko vidite poti, kjer je tekla lava.

Preverite letalske karte: BENETKE – TENERIFE- BENETKE (cene se spreminjajo)

Foto: Shutterstock

Pred skokom na Tenerife preberite še:

Slovenski par, ki je za prvo samostojno potovanje izbral medene tedne v Mehiki

Tokrat svojo popotniško dogodivščino z nami delita Azra Žilić Galun in Uroš Galun. Mehika je bila njuno prvo potovanje, ki sta ga organizirala v lastni režiji. In to ne kakršnokoli. V Mehiko sta šla na medene tedne!

Mehika je ena tistih dežel, od koder se malokdo vrne razočaran. Azra in Uroš sta svojo pot z nami delila v tokratnem Vandraj intervjuju. Kako sta načrtovala poročno potovanje, kaj si želita, da bi vedela še pred oddihom, kakšen je bil njun proračun, kaj ju je navdušilo in katere hrane ne bosta kar tako pregnala iz misli? Preverite v nadaljevanju. 

Kako bi se predstavila tistim, ki vaju še ne poznajo?

Sva čisto običajen neizstopajoč par, ki ima poleg zahtevnih služb še ogromno drugih obveznosti in se tudi doma le redko sreča in komaj uskladi. Toda, ko pride tak dan, da sva oba prosta, ga definitivno izkoristiva za kakšen izlet, najine dopuste pa za nepozabna potovanja in pustolovščine.

Med vajinimi prvimi oddihi v lastni režiji je bila Mehika. Kako sta se za prvo samostojno pot odločila prav za to deželo?

Najino prvo potovanje v lastni režiji je bilo dejansko poročno potovanje. Za poročno potovanje sva si želela nekaj drugačnega, eksotičnega ter nepozabnega. Odločala sva se med Mehiko, Tajsko ter Kenijo. Na koncu so naju prepričale realne popotniške fotografije čudovitih plaž ter piramid v Mehiki. Seveda sva bila tudi finančno omejena in si nisva mogla privoščiti potovanja za 6.000 evrov in več, zato sva se podala v do tedaj »neznane vode« ter si najino sanjsko potovanje začela organizirati kar sama.

Kako sta načrtovala potovanje in pred kakšne izzive vaju je Mehika postavljala?

Na Facebooku sva najprej začela slediti stranem »Izlet na dlani« ter »Po svetu«, kjer sva bila na lovu za ugodnimi letalskimi kartami do Cancuna. Ko sva zasledila ugodne cene v terminih, ki so nama ustrezali, sva jih nemudoma kupila. Ker je bilo to prvo načrtovanje, nisva želela preveč komplicirati in sva si tako za vseh 21 nočitev izbrala kar en apartma v kraju Playa del Carmen z dobrimi ocenami in komentarji na Airbnb-ju. Pazila sva le, da je blizu plaže in restavracij ter ostalega dogajanja. Doma sva si uredila tudi turistično zavarovanje. Vse ostale stvari sva si pustila za sproti, saj se nama dejansko ni sanjalo v kaj se sploh podajava (smeh).

Kaj si želita, da bi vedela že pred odhodom?

Ker je bilo to najino prvo načrtovanje in prvo potovanje v lastni režiji, si lahko verjetno mislite, da vse stvari niso potekale v ravno najboljšem redu. Žal sva se na pot odpravila le z bančnimi karticami in nekaj evrov gotovine. Ko sva prispela na letališče v Cancun sva hitro ugotovila, da avtobusni prevoznik ADO bus ne posluje z bančnimi karticami kot tudi z evri ne. Brez problema pa vsepovsod sprejemajo ameriške dolarje. Za piko na i pa sva pristala takrat na novo odprtem terminalu, ki je bil tako rekoč prazen. Ni bilo bank, bankomatov in tudi menjalnic ne. Nekaj časa sva bila obupana, saj sva mislila, da bova obtičala na letališču sredi noči in sredi džungle (kot, da nisva bila že noro utrujena od 35-urne poti). K sreči je na parkirnih prostorih bilo veliko taksistov in nekateri izmed njih so sprejemali tudi kartice. Tako sva se po rahlo zasoljeni ceni pripeljala v Playo del Carmen kot kralja (smeh).

Kako sta prišla do Mehike? Sta se po njej tudi kaj premikala? S čim?

Kot sva že omenila, je najina pot od Maribora do letališča v Cancunu trajala 35 ur. Najprej sva se pripeljala do avtobusne postaje v Ljubljani. Nato sva pot nadaljevala s Flixbusom do letališča v Benetkah. Od tam sva letela najprej v Frankfurt in od tam naprej v Cancun. Vsepovsod sva seveda tudi čakala nekaj ur. Doma sva razmišljala, da bi se bilo po Jukatanu najbolje premikati z najetim avtomobilom, a ko sva videla kako divji vozniki so (po najinem mnenju) Mehičani, sva to opcijo opustila. Tako sva se po prihodu v Playo del Carmen odpravila do ponudnikov enodnevnih izletov in se izpogajala za ugodne cene.

Je bil proračun na tak način – s samostojno organizacijo večine poti – občutno nižji? 

Na potovanju sva za dve osebi in 21 dni oddiha skupaj odštela slabih 3 tisoč evrov. V to je vključeno vse, razen žepnine za suvenirje in druge priboljške. Za obe povratni letalski karti iz Benetk v Cancun sva odštela okoli 700 evrov, za apartma v kraju Playa del Carmen za celotno potovanje slabih 800 evrov, za vse izlete po Mehiki okoli 840 evrov, za hrano okoli 450 evrov in za prevoze do in od obojih letališč še slabih 120 evrov. V končno ceno je vključeno tudi turistično zavarovanje.

Kaj vse Mehika ponuja, kaj sta si ogledala in kateri so top kraji, ki jih med obiskom ne smemo preskočiti?

Midva sploh nisva imela predstave, kako zelo velika je Mehika, dokler nisva tja dejansko prišla. Razdeljena je na zvezne države in raziskovala sva samo dve, ki se nahajata na polotoku Jukatan. Sam polotok je tako velik in ponuja toliko znamenitosti in prelepih krajev ter lokacij, da jih midva v 21 dneh enostavno nisva uspela vseh pogledati.

Nama je pa v tem času uspelo podrobno raziskati kraj, v katerem sva bila nastanjena;  nato Tulum (kraj z arheološkim najdiščem ter rajsko plažo), ki ga priporočava za ogled vsem, ki se odpravljate v Mehiko, saj ima eno najlepših plaž, ki sva jih kadarkoli videla in v času, ko sva midva bila tam, sploh ni bilo gneče. Poleg tega pa je v neposredni bližini staro majevsko mesto z obzidjem, ruševinami ter prav posebno piramido; ter Valladolid (majhno slikovito kolonialno mestece s pisanimi hiškami ter mešanico mehiške in evropske arhitekture).

Mehika.

Obiskala sva med drugim veliko arheoloških parkov, kjer so majevske piramide in celotna majevska mesta sredi džungle (med najbolj znanimi so Chichen Itza, Coba ter Tulum). Ne moreva se odločiti, katero majevsko mesto nama je bilo najbolj všeč in katerega bi izpostavila, saj ima vsako mesto drugačno zgodbo, drugačne piramide in je vsako zase nekaj posebnega. Tistim, ki se odpravljajo v Mehiko za dlje časa, bi priporočila voden ogled vseh treh omenjenih.  Obiskala sva tudi kar nekaj mehiških cenot (podzemne jame napolnjene z vodnimi bazeni ali kar podzemnimi rekami), ki so posejane po celotnem polotoku. Vsaka je malce drugačna in v soparnem tropskem podnebju prava osvežitev. Najbolj znana je Ik Kil cenote, ki jo priporočava za ogled, vendar je dobro biti tam v zgodnjih urah, da se izognete trumam turistov.

Na jugu zvezne države Quintana Roo skoraj ob meji z Belizejem se razteza jezero Bacalar, ki mu drugače pravijo tudi jezero sedmih barv. Definitivno ga je vredno obiskati ter raziskati njegove lagune ter okolico. Ta izlet nama je bil zelo zanimiv in pri srcu, saj sva opazovala različne živalske vrste, ki jih pri nas ne najdemo, obenem sva uživala ob soncu, vožnji po jezeru ter raziskovanju lagun, poslušala sva zgodbe o nizozemskih piratih ter kolonialnih vojnah, si ogledala grad, ki je služil kot vojaška utrdba pred napadi piratov ter se družila z domačini ob dobri mehiški hrani.

mehika.

Ker pa je v zvezni državi Quintana Roo vse več turistov, je posledično tudi turistična ponudba vse večja in vse bolj pestra. Zelo znana je Xcaret družina tematskih parkov. Midva sva obiskala le dva izmed mnogih, in sicer Xel-Ha ter Xcaret. Xel-Ha je bolj osredotočen na vodne aktivnosti, medtem ko v Xcaretu želijo na kratko in na enem mestu predstaviti celoten Jukatan. Tako sva lahko tam opazovala različne živali, se kopala v cenotah, si pogledala, kako poteka pridelava čokolade in celo kakšno je mehiško pokopališče ter uživala v mnogih predstavah. Najbolj spektakularna je bila tista zadnja, kjer so pokazali, kako so starodavni Maji izumili igro, iz katere se je razvila danes znana igra med dvema ognjema.

Aja, pa še to. Tudi Uroš, ki je ljubitelj adrenalinskih zadev, je prišel na svoj račun, ker imajo kar nekaj adrenalinskih parkov, kjer so na voljo številni zipline-i in vožnja s štirikolesniki po džungli. Ja, tega vsekakor nisva smela izpustiti (smeh).

Je bila rezervacija nastanitev vnaprej obvezen del načrtovanja poti?

Pravzaprav, ja. Ker je bilo to prvo potovanje v lastni režiji, je bila najbolj »ziher« varianta si ustrezen apartma ter bivanje poiskati še pred potovanjem, saj se nama ni sanjalo, kam bova dejansko prišla, ali bodo ob najinem prihodu apartmaji na dobrih lokacijah še na voljo in kako komunikativni so sploh Mehičani. Poleg tega pa nisva želela zapravljati dragocenega časa z iskanjem nastanitve.

Imata na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vama najbolj prirasli k srcu?

Ja, vsekakor! To je med drugim tudi svojevrsten čar potovanj v lastni režiji, ki ga ob potovanjih s turističnimi agencijami ne doživiš ali pa ga zelo redko. Pogovori z domačini povedo veliko o ljudeh, ki tam živijo pa tudi o njihovih navadah, pogledih na svet in podobno. Najbolj so nama pri srcu ravno Mehičani, saj so resnično zelo odprti, sproščeni, komunikativni ter srčni. Tam sva se kot turista počutila zares lepo sprejeta ter domača, za razliko od na primer najinega potovanja po Tajski, kjer sva imela občutek, da so domačini prisiljeno prijazni z namenom, da bi od naju kot turistov pridobili čim več denarja.

Mehika.

Rada bi izpostavila še eno zanimivo dejstvo, ki ga pred prihodom v Mehiko nisva poznala. Po najinem raziskovanju polotoka sva se peljala tudi mimo manjših kolib v džungli ter raznih barakarskih naselij. Naš vodič (ki tudi sam izhaja iz enega takih naselij ter je potomec Majev) nam je povedal, da tam živijo potomci Majev, ki zavračajo sodobno življenje. Pogovarjajo se v starodavnem majevskem jeziku in se španščino začnejo učiti šele ob začetku obiskovanja šole. Mehiška oblast je v teh odročnih območjih postavila šole, ki bi tem ljudem omogočale pridobitev izobrazbe za nadaljno integracijo v sodobnem svetu. Na srečo ali na žalost so te šole večinoma prazne, saj si večina teh ljudi ne želi sodobnega življenja, temveč le uživati v brezskrbnem življenju nekje globoko v džungli.

Kako sicer izbirata naslednjo popotniško destinacijo in katero od preteklih potovanj vama je najbolj pri srcu?

Ko iščeva novo destinacijo za potovanje, imava v mislih, da mora biti čim bolj drugačna od prejšnje. Da vidiva in doživiva nekaj, kar še nisva. Od vseh do sedaj pa nama je ravno najbolj pri srcu potovanje v Mehiko, saj je bilo prvo potovanje v lastni režiji in hkrati najino poročno potovanje. Ker je bilo prvo v lastni režiji, se nama je vse zdelo še bolj zanimivo, bolj drugačno, bolj okusno, bolj adrenalinsko.

Kakšen tip popotnikov sta sicer?

Jaz sem načrtovalka. Torej pred potovanjem se dobro informacijsko pripravim, pripravim finančni okvir ter shemo, urejam vso logistiko in poiščem ustrezne nastanitve. Uroš je pa bolj »na easy«. On se prepusti toku, zaupa v moje načrte, se odloča in morebitne zaplete rešuje sproti.

Top 3 jedi, po katerih vama bo Mehika ostala v spominu brbončic?

Uuf. Prava mehiška hrana je noro dobra in ni niti podobna tej, ki jo pri nas ponujajo v mehiških restavracijah. Izpostavila bi limetino juho (to je juha s kurjo jušno osnovo, razcefranimi kosi piščanca, koščki paradižnika, tortiljami narezanimi na trakce ter limetami. Okus je slano – sladko – kisel. Je pa to top izbira za jutro po prekrokani noči); Tijuana zebro (to so v listnato testo zaviti koščki piščanca, paradižnika, sira ter začimb, kjer je priloga guacamole); tostade (ocvrte tortilje z različnimi prilogami na vrhu, kot so guacamole, škampi, govedina, riba in podobno).

Tehnologija je postala zvesta spremljevalka popotnikov. Brez katerih naprav in aplikacij ne gresta na pot?

Najina GoPro kamera naju spremlja povsod. Ob nama sta zmeraj tudi najina telefona, kjer so naložene številne aplikacije, ki nama zelo prav pridejo.  Po navadi so to aplikacije z voznimi redi podzemnih vlakov in linijami, ki vodijo do številnih znamenitosti. Manjkati ne sme niti Tripadvisor, kjer si pogledava ocene dobrih restavracij in seveda dobri stari Google maps, ki naju je že nekajkrat rešil, ko sva se rahlo izgubila.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Izguba bančne kartice. In to se nama je zgodilo ravno v Mehiki. Pri njih so bankomati nastavljeni ravno obratno kot pri nas. Najprej ti izročijo denar in šele nato kartico. Midva sva denar vzela, kartico pa pozabila v bankomatu. Da je nimava, sva ugotovila šele naslednji dan, ko sva ponovno želela dvigniti denar. Vrnila sva se do bankomata, kjer sva prejšnji dan dvigovala denar, vendar kartice ni bilo več. Nato je sledilo klicanje v Slovenijo, prenakazovanje denarja, blokada kartice in tako naprej.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenita drugim popotnikom, morda tudi tistim, ki se na samostojno potovanje odpravljajo prvič?

Nasvet, ki bi ga lahko namenila drugim popotnikom, predvsem tistim, ki se na samostojno potovanje odpravljajo prvič, je, da naj nič ne skrbijo, če zadeve ne potekajo po načrtih, saj iz različnih zapletov po navadi nastanejo zgodbe, ki naše potovanje popestrijo v pozitivnem smislu in nam zapustijo nepozabne spomine.

HITRIH 6

Najljubša država: Mehika

Najljubše mesto: London

Najljubša plaža: Playa Pescadores Tulum

Najljubša kulinarika: tajska

Naljubši način transporta: skuter

Najljubši jezik: angleščina

Foto: osebni arhiv/Azra Žilić Galun in Uroš Galun

Njun Mehiški filmček najdete TU, Azri pa lahko sledite tudi na Instagramu.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki je dal odpoved in se spontano preselil v Dubaj #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.