Ideja za izlet: Od rovov do razgledov, vse to skriva prestolnica slovenskih Alp

Zakaj Kranj nosi naziv prestolnica slovenskih Alp? Od tod namreč vidimo Triglav, Stol in Grintovec, tri kralje med dvatisočaki. Je tretje največje mesto v Sloveniji in prestolnica Gorenjske regije.

Kranj je balkon pod Alpami, njegovo mestno jedro pa stoji na skali med dvema rekama, Savo in Kokro. To mesto skriva kup odličnih znamenitosti, ene nad tlemi, druge globoko pod mestom. Kaj si ogledati v Kranju in zakaj je odlična ideja za izlet?

Stari Kranj in skrivnostni rovi pod njim

Najprej začnimo tam, kamor vas ne bo zaneslo kar ponesreči. Da najdete to skrivnost, morate dobro vedeti, kje in kaj iskati. Pod starim mestom se skriva 1300 metrov podzemnih rovov, zgrajenih med 2. svetovno vojno, ki so služili za mestno zaklonišče. Podzemni rovi so z leti pridobili naravno patino, čisto prave kapnike, v mrzlih zimah pa tudi ledene kapnike.

V njih si lahko ogledate različne priložnostne razstave. Na ogled je razstava mineralov in fosilov ter rekonstrukcija zaklonišča iz 2. svetovne vojne, kjer lahko doživite tudi simulacijo letalskega napada. Danes pa se v rovih dogajajo veliko bolj prijetni družabni dogodki.

Noč čarovnic ali Vinska pot v rovih (oktober in november)

Poleg klasičnih ogledov rovov tu občasno prirejajo prav posebne dogodke! Vsako jesen se konec oktobra v Rovih pod starim Kranjem odpre pravljični svet. Noč čarovnic je grozna, temna in strah vzbujajoča dogodivščina, na kateri otroci spoznajo čarovnice in druge pravljične like, s katerimi se nato skupaj soočajo s svojimi strahovi in jih poizkušajo premagati. Novembra pa se v rovih predstavijo vinarji iz vse Slovenije, poskušanje žlahtne kapljice pa popestrijo z lokalnimi mesninami, siri in namazi. Na začetku rova torej dobite svoj kozarček, ki ga med sprehodom skozi rove pridno polnite in praznite.

Po 163 stopnicah do odličnega razgleda na mesto Kranj

Če smo začeli globoko pod zemljo, pojdimo zdaj nad mesto! V mestnem jedru, na robu glavnega trga, se dviga gotska Cerkev sv. Kancijana, ki zaznamuje podobo mesta. Njen zvonik se dviga 60 metrov visoko. Vanj se vije 163 stopnic, ki se končajo ob razgledni ploščadi. Za skoraj 600 let starimi zidovi se obiskovalcu razkrivajo arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve.

Prava posebnost je tudi cerkveno zvonovje. Korak na razgledno ploščad razkriva zgodbe mesta na skali v objemu dveh rek. Razgled od tu seže na vse tri verige slovenskih Alp in vse štiri strani neba. Zvonik je za javnost odprt vsak dan med 9. in 17. uro. Vstopnice kupite v bližnjem TIC Kranjska hiša.

Prešerni december v Kranju

V Kranju se praznične luči prižgejo 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Njegovi verzi Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, so rdeča nit mestne decembrske okrasitve in kranjskega Prešernega decembra. Božično-novoletna smreka krasi trg pred Prešernovim gledališčem in Glavni trg, kjer je tudi pravljični gozdiček za otroke. Čez staro mestno jedro se vijejo lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, med njimi tudi lesene jaslice v kanjonu Kokre. Tudi vrt gradu Khislstein se odene v pravljično preobleko. Poleg svetlobnih živali, ki se jih bodo razveselili predvsem najmlajši, so na grajskem vrtu na ogled tudi lesene jaslice, ki jih je izdelal kranjski umetnik Miro Rismondo. Za nepozabno novoletno fotografijo se tu lahko usedete na Božičkov stol. Starega mestnega jedra Kranja si v času Prešernega decembra ni mogoče predstavljati brez tradicionalnega prazničnega sejma. Na sejmu, kjer se predstavljajo lokalni umetniki in obrtniki, lahko obiskovalci kupijo različne dobrote in darila, s katerimi bodo presenetili svoje najbližje v prazničnem času. Letos se sejem odvija na Poštni ulici, od 3. do 30. decembra.

Panorama Stara pošta, džungla nad mestom

Pa ostanimo še malo nad strehami. Utrip mesta boste najbolj ujeli, če sedete v eno od kavarn in opazujete življenje okoli vas. Panorama Stara pošta z najvišjega nadstropja hiše na Maistrovem trgu ponuja 180-stopinjski razgled na stari Kranj. Stoji na vrhu ene najzanimivejših zgradb v Kranju, ki ima status kulturnega spomenika in jo je v preteklosti večkrat obiskal tudi France Prešeren.

Celoten ambient lokala je precej edinstven, saj deluje kot urbana džungla visoko nad starim jedrom. Zasnovala ga je arhitektka Andreja Medvedič in vsekakor vam bo ostal v spominu. Z njihove terase se odpira panoramski razgled nad mesto in vršace.

Poleg odlične kave in koktajlov imajo tudi imenitne sladice in tapase. Nikakor pa ne spreglejte imena Monterosso. Ta blagovna znamka označuje hišna vina in večkrat nagrajeno oljčno olje. Lastnik lokala Uroš Gorjanc s prijateljem Davorjem Dubokovičem namreč v Istri vodi tudi posestvo Monterosso, kjer se bohotijo vinogradi in oljčniki, pa tudi nasadi češenj, mandljevcev in figovcev. Mimogrede, del te iste stavbe je imel nekoč že v lasti lastnikov dedek. Priporočamo kozarec sveže malvazije Monterosso, za v domačo kuhinjo pa dodajte tudi njihovo božansko olivno olje, ki ima resnično intenziven okus.

Kranj, Prešernovo mesto na vsakem koraku

V Kranju boste našli veliko kulturnih vsebin in vsekakor začutili veliko naklonjenost največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. V Kranju se radi poklonijo poetom. Največji Prešernov kip, visok kar 5 metrov, boste srečali med Prešernovim gledališčem Kranj in cerkvijo sv. Kancijana. Pesnika lahko najbolj spoznate ob obisku njegove hiše, ki ima še vedno originalno pohištvo. Njegovo zadnje počivališče pa je danes spominski park – Prešernov gaj. V Pavšlarjevi hiši gostuje tudi eminentna Galerija Prešernovih nagrajencev. Prešernovi verzi pa so zapisani tudi na pročelju Mestne knjižnice.

Vsako leto na 8. februarja lahko tu ujamete tudi tradicionalni Prešernov smenj, ki staro mesto odene v preobleko 19. stoletja in privabi več kot 20 tisoč obiskovalcev!

Med znanimi Kranjčani so sicer tudi razsvetljenec in mecen umetnikov Žiga Zois, baročni slikar Leopold Layer, pesnik Simon Jenko, publicist Janez Bleiweiss in izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar – več o njem v naslednji točki.

Kabinet izumitelja Janeza Puharja

V Kranju je v sredini 19. stoletja prebival mojster prenekaterih znanj, izumitelj Janez Puhar. Svoj poklic kaplana je združeval z inovatorstvom in svoje znanje matematike, fizike, kemije in jezikov usmeril v takrat povsem novo tehniko zapisovanja podob s svetlobo, ki jo danes imenujemo fotografija.

Kot pionir svetovne fotografije se je leta 1842 zapisal v zgodovino kot izumitelj fotografije na steklo. Svojo tehniko je izpopolnil do te mere, da je za osvetljevanje motivov potreboval zgolj petnajst sekund. To mu je omogočalo, da je lahko z veliko natančnostjo portretiral ljudi. Svojo fotografsko samozavest je ovekovečil tudi z dvema avtoportretoma in s tem svetu pokazal prvi pravi fotografski »selfie«.

Janez Puhar je v kulturni četrti Kranja dobil svojo spominsko hišo. V njegovem kabinetu vam vsekakor ne bo dolgčas! V hiši poleg muzejske sobe, ki opisuje Puharjevo življenje in postopek fotografiranja na steklo, najdete še sobo iluzij in fotografski atelje 19. stoletja, kjer se lahko oblečete v nošo tistega časa in domov odnesete fotografski portret svoje družine na steklu!

Muzejska pot

Priporočamo tudi kulturni potep skozi Prešernov spominski muzej, Mestno hišo, Kostnico, Grad Khislstein in Galerijo Prešernovih nagrajencev.

Grad Khislstein in mestno obzidje z obrambnimi stolpi

Stari del mesta obdaja mestno obzidje, ki je imelo nekoč osem stolpov. Obiskovalce danes vabijo trije obnovljeni stolpi, kjer zdaj živi kultura. Z obzidja se odpira pogled na vrt in letno gledališče gradu Khislstein, ki je eno lepših prizorišč kulturnih dogodkov pri nas.

Pungert, otroško igrišče in razgledna ploščad

Pungert je danes priljubljena točka za družine. Njegovo ime izhaja iz nemške besede Baumgarten, ki izdaja, da so meščani nekoč sem hodili urejat svoje vrtove. Na Pungertu stoji eden izmed štirih ohranjenih obrambnih stolpov. V njem so bile nekoč mestne ječe, potem celo stanovanja, danes pa z dogodki najbolj razveseljuje otroke. Teh ne manjka niti na igrišču pred stolpom. Čisto blizu pa najdete tudi stekleno razgledno ploščad, ki visi 30 metrov nad kanjonom reke Kokre. Upamo, da se ne bojite višine!

Meščanske hiše in njihove zgodbe

Staro mestno jedro nizajo hiše, ki so živ spomin zgodnjega meščanstva. Najlepše med njimi so Mitničanska, Pavšlarjeva in Mestna hiša, ki so pomemben del meščanske identitete, saj so stoletja združevale poslovno dejavnost v pritličjih in bivanje z zgornjih nadstropjih. Še eno pomembno kulturno središče je tudi Layerjeva hiša.

Kanjon reke Kokre

Kranj se dviga nad 30 metrov globokim kanjonom, kar je velika naravna posebnost. Kanjon Kokre je priljubljena točka domačinov, ki se tja umaknejo v naravo, poleti pa je tu prijetno tudi zaradi nižje temperature. Most nad reko Kokro povezuje dva svetova – staro mestno jedro in slikovito okolico.

Sosednji hribi za pohodniški izlet

Kranj je tudi odlična iztočnica za pohodniške izzive. Žige v planinsko knjižico lahko dodate še ob vzponih na Šmarjetno goro, Sv. Jošta nad Kranjem, Jamnik in Storžič.

Skok do posestva Brdo

Posestvo Brdo je spomenik državnega pomena in odlična ideja za izlet. Od Kranja je oddaljen 10 minut vožnje. Skriva Slovenijo v malem, saj tu najdete poslikane panjske končnice, bele lipicance in s slamo krite kozolce – toplarje, med sprehodom po parku pa vas bosta navdušila še Grad Brdo in stara oranžerija. Renesančni grad je bil dom plemiških družin in predsedniška rezidenca, kjer se danes srečujejo slovenski in svetovni voditelji.

FOTO: Visitkranj.si/Jošt Gantar, Maja Fister

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Bela krajina in vse, česar o njej morda še ne veste

Kako poznana vam je Bela krajina? Zagotovo ste se že kdaj vsaj peljali skozi Črnomelj, Metliko ali Semič in pokukali v spominsko hišo Otona Župančiča v Vinici? Ta del Slovenije je vsekakor vreden daljšega postanka. Obljubimo, da vam bo tisto, kar boste tu odkrili, zelo všeč!

Bela krajina: pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo

Bela krajina je pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Večji kraji in občine so Črnomelj, Metlika in Semič. A nikar je ne mešajte z Dolenjsko! Kot radi poudarjajo Belokranjci, se ta pokrajina od Dolenjske razlikuje že po podnebju, pa tudi zgodovini in etnično mešanem prebivalstvu. To lahko opazite tudi pri posebni narodni noši, glasbi, kjer slišite tamburice, narečjih, plesu – kolu, pa tudi posebnih običajih, kot je na primer Jurjevanje.

Došel je, došel, Zeleni Jure 

Jurjevo je bilo v zgodovini glavni praznik za pastirje, saj so takrat prvič v letu na pašo gnali živino. Ta dan je predstavljal čas, ko narava zaživi. V Beli krajini nekateri tako še danes slavijo 24. april.

Zakaj belokranjska noša nima žepov?

Že veste, zakaj bela belokranjska narodna noša nima žepov? V šali radi povedo, da zato, ker so Belokranjci preveč delovni ljudje in nimajo časa rok držati v žepih.

Ste vedeli, da ima Bela krajina črno človeško ribico?

Bela krajina se lahko pohvali s prav posebnimi prebivalci. Črna človeška ribica, tudi črni močeril (Proteus anguinus parkelj), je podvrsta človeške ribice. Odkrili so jo leta 1986 v izviru Dobličice pri Črnomlju. Je endemit, torej živi samo v podzemskem zaledju zgornjega toka Dobličice in pritoka Jelševnik. Ta posebnež med jamskimi živalmi ima kožo, ki je pigmentirana v odtenkih temno rjave in črne. Ta nenavaden simbol belokranjskega krasa je zaradi ozke prostorske razširjenosti in majhne populacije eden najbolj ogroženih vretenčarjev na svetu.

Za obiskovalce je na domačiji Zupančič ob izviru Jelševnik odprt info center, kjer lahko ob predhodni najavi vidite interaktivno predstavitev habitata črne človeške ribice in se sprehodite po mostovžu okrog izvira, kjer sobivajo tudi bober, vidra, rak koščak, številne dvoživke, ribe, žuželke in ptice …

Na delavnico peke belokranjske pogače!

Jo že poznate? Belokranjska pogača je dišeča in okrogla krušna dobrodošlica, posuta z grobo soljo in kumino, s katero vas bodo pozdravili Belokranjci. Najbolje jo je kar trgati z rokami – in to še toplo! Kako jo pripraviti? Mi smo delavnico ujeli v Hiši dobrot Bele krajine, ki jo najdete v Metliki. Tam imajo tudi odlično trgovinico s številnimi lokalnimi dobrotami, od domačih sirov, slovenskega medu, do belokranjskega vina in žganja.

Če bi svoje kuharske sposobnosti raje urili v Črnomlju, priporočamo Butik BiBi, v kraju Podzemelj (kjer tik ob Kolpi najdete tudi odličen istoimenski kamp!) pa priporočamo, da kuharsko znanje srkate na delavnici v Gostišču Veselič. Pri njih toplo priporočamo, da se ustavite tudi za odlično domače kosilo ali večerjo!

Recept za pravo belokranjsko pogačo smo z vami že delili TUKAJ (KLIK).

Zabava za vso družino: Izidor ovčice pasel

Ste vedeli, da vam tukaj dobrodošlico izrečejo tudi ovce? Če so vam pri srcu animacijske igre, priporočamo, da se obrnete na Bravina Experience, kjer med drugim organizirajo igri Izidor ovčice pasel in Ovac in iger. Tu vam bodo družbo delale te simpatične predstavnice kodraste drobnice. Smeh je zagotovljen.

Nešteto aktivnosti na Kolpi in raziskovanje z e-kolesi

Dolina reke Kolpe odpira nešteto aktivnosti v neokrnjeni naravi. Topla, neokrnjena Kolpa je že desetletje evropska destinacija odličnosti (EDEN). Najemite raft, kanu ali kajak in odveslajte po kristalno čisti reki. Za premagovanje daljših razdalj po kopnem pa priporočamo najem e-koles. Priporočamo, da skočite tudi do čudovitega izvira reke Krupe. Ali pa celo na Mirno goro, enega najvišjih vrhov Bele krajine.

Živa tradicija: pisanke in lan

Bela krajina se lahko pohvali z rokodelskima tradicijama kot sta predelava lanu in izdelava pisanic. Ko lan dozori, ga povežejo v snopke, nato otolčejo semena in stebla namakajo v topli Kolpi. Nato jih osušijo na travniku, temu pa sledijo predenje, tkanje in izdelava belih oblačil.

Pri pisankah pa je treba najprej izpihati jajce. Nato ga porišejo s posebnim pisalom, polnjenim s čebeljim voskom, ki ga nato potopijo v rdeče obarvano vodo. Sledita ponovno risanje po rdeči lupini in nato barvanje v črni barvi. Motivi so nekoč predstavljali edinstvena ljubezenska pisemca. Dekleta so pisanice podarjala svojim simpatijam, kar je pomenilo: “pisanka rdeča, ljubezen goreča!”

ČRNOMELJ – mesto, ki “melje črno”

Kako je Črnomelj dobil svoje ime? Ime za mesto, ki “melje črno” se je Črnomlja prijelo zaradi mlinarja, ki je v starko preoblečeni dobri vili namesto bele moke namlel črno, zato ga je kaznovala.

Črnomelj stoji na naravnem pomolu med rekama Lahinjo in Dobličico in drži 3000 let zgodovine. Tu je s prekopom nastal rečni otok v času vpadov Turkov, ki Črnomlja kljub obleganjem nikakor niso mogli streti.

Kje začeti raziskovanje tega mesta? V Zakladnici v Črnomeljskem gradu! Zakladnica se nahaja v kletnih prostorih gradu. V njej so na interaktiven in taktilen način predstavljeni naravni, kulturni in etnološki zakladi Črnomlja, oziroma Bele krajine. Služi kot vstopna točka v destinacijo, kjer si posameznik lahko začrta svojo pot za odkrivanje destinacije.

Zanimiv je tudi Kulturni dom Črnomelj, ki je zaradi svoje bogate preteklosti kulturni spomenik državnega pomena v lasti Ministrstva za kulturo. Tu je prvič zasedal začasni slovenski parlament SNOS (Slovenski narodnoosvobodilni svet), ki je zastavil temelje nove slovenske države. V isti stavbi pa je delovalo tudi prvo Slovensko narodno gledališče, ki je ravno tukaj postalo slovensko. Ogleda vredna je doživljajska, animacijska in interaktivna razstava Domovina je kultura, ki prikazuje dogajanje v Beli krajini in Črnomlju leta 1944 in 1945, ko je prostor postal prvo osvobojeno ozemlje v Sloveniji in sočasno upravno, državno in kulturno središče države.

METLIKA – mesto v obliki srca

Veste, kako ptice vidijo Metliko? To starodavno mesto je iz zraka videti kot sestavljanka mestnih hiš in gradu, ki so v obliki srca položeni v zeleno naravo. Metlika ima burno zgodovino, o kateri priča tudi njen grb. Dva krokarja na njem sta graščaka, ki naj bi ju grofica začarala, ker sta zaspala na straži.

V Metliki lahko v maju ujamete tudi največji slovenski vinski festival Vinska vigred v Beli krajini. Obvezno pa se oglasite tudi v Hiši dobrot Bele krajine, ki smo jo omenili že zgoraj – pri pogači. Tu lahko skočite na Metliško pustolovščino – dobite nahrbtnik z zemljevidom in okrepčilom ter se podate na raziskovanje mestnega jedra skozi krožno pot z različnimi izzivi.

Na Metliškem gradu sta turistični informacijski center in Belokranjski muzej. V arheološki zbirki so razstavljeni najstarejši ohranjeni predmeti v arheološki zbirki iz 5. tisočletja pred našim štetjem, in sicer iz obdobja mlajše kamene dobe. Večina raznolikega lončenega posodja, orodja, orožja in nakita se navezuje na čas do pozne antike, čeprav so v zbirki tudi srednjeveški in novoveški predmeti.

V kulturnozgodovinski zbirki je prikazana zgodovina Bele krajine od nastanka mest v 14. stoletju do Ilirskih provinc. Vsekakor nekaj časa posvetite tudi etnološki zbirki, zanimiva pa je tudi zbirka novejše zgodovine, ki opozarja na najpomembnejše dogodke v prvi polovici 20. stoletja.

SEMIČ in njegovo staro trško jedro

Trško jedro Semiča pridobiva iz leta v leto žlahtnejšo podobo. Zgradbe v njem razkrivajo presenetljivo bogato zgodovino tega kraja. Najmogočnejša stavba je cerkev sv. Štefana, ena najstarejših in največjih cerkva v Beli krajini. Po njej so trško jedro poimenovali Štefanov trg. Nasproti cerkve stoji razkošna Šuštaršičeva hiša, nekoč last bogatega trgovca. Njen vhod krasi zanimiv relief z amforo in žitnim klasjem. Zgradili so jo približno leta 1925. V njej so delovali narodna čitalnica, trgovina, mesnica, knjižnica in matični urad.

Sosednja zelena hiša je nekoč pripadala Josipu Zurcu, zadnjemu lastniku gradu na Krupi. Hiša z lesenim gankom, pod katerim je danes gostilna, pa se ponaša z letnico 1753. To je verjetno najstarejša ohranjena hiša v Semiču. Nasproti gostilne stojita občinska stavba in prenovljena Muzejska hiša Semič, ki je zasnovana na sodoben način. Ta stavba ima v semiški zgodovini pomembno vlogo, saj so jo leta 1838 zgradili kot šolo. V njej sta delovali tudi pošta in zdravstvena postaja, danes pa je v njej sodoben muzej s tremi imenitnimi zbirkami.

Le nekaj korakov stran je na ogled Učni vrt dr. Derganca. V njem je urejen sadni vrt z značilnimi starimi sortami sadja in jagodičjem. Zanimiv je tudi vzorčni vinograd s starimi sortami trt, kakršne so nekdaj sadili na Semiški gori. Del vrta je namenjen zdravilnim zeliščem, ki so pomemben del zdrave prehrane. Če boste prenočili v Semiču, priporočamo Hotel Smuk.

VINICA in spominska hiša Otona Župančiča

V spominski hiši pesnika Otona Župančiča v Vinici spoznajte velikana slovenske moderne. Župančič – mojster besede je razstava o enem najpomembnejših slovenskih pesnikov in prevajalcev. Obiskovalca vodi skozi tri tematske sklope: Otroška poezija in Bela krajina, Župančičev salon ter Življenje in delo. Vinico sicer poznamo tudi po mednarodnem mejnem prehodu s Hrvaško preko reke Kolpe.

Kje bomo dobro jedli in pili?

Ekipa Vandraj je v Beli krajini odlično večerjala v Gostilni Müller v Črnomlju. Tu se srečajo tradicija, lokalne surovine in predanost družinske gostilne, kjer goste razvajajo z izbranimi okusi belokranjske kulinarike.

Nekoliko drugačna pogača za dobrodošlico v Gostilni Müller.

Kaj naročiti? Nas so navdušile jagnječje zarebrnice z zeliščno skorjico, domačimi žlinkrofi, pirejem pečenega korenja in glaziranim korenjem z rožmarinovo omako. Za posladek pa priporočamo belokranjsko gibanico z vaniljevo kremo, jagodičevjem in vaniljevim sladoledom.

Gostilna Müller in njihove jagnječje zarebrnice z zeliščno skorjico, domačimi žlinkrofi, pirejem pečenega korenja in glaziranim korenjem z rožmarinovo omako.

V že zgoraj omenjenem Gostišču Veselič v Podzemlju pa smo jedli odlično kosilo. Gostišče z več desetletno tradicijo se nahaja blizu reke Kolpe, na njihovi sončni strani krožnika pa se bohotijo jedi iz lokalnih sestavin po preverjenih starih receptih. Ob predhodnem dogovoru vam postrežejo tudi jagenjčka ali odojka iz krušne peči.

Suhomestnate dobrote in Metliška črnina v Gostišču Veselič.

V Beli krajini seveda ne gre brez vinogradništva in degustacij. Dobro znani izvozni artikel je metliška črnina. V Beli krajini so bili tudi prvi, ki so naredili ledeno vino. Belokranjska vina lahko spoznate tudi na tradicionalnih dogodkih kot so Vinska vigred, Mlada portugalka in Festival predikatov. Vinogradniki pa vam bodo skozi vse leto z veseljem odprli vrata svojih kleti. Mi smo se tokrat odločili za degustacijo penin v kleti Simonič!

Degustacija penin v kleti Semiške penine družine Simonič.

V družini Simonič je vinogradništvo tradicija večih rodov. Konec devetdesetih let 20. stoletja se je Ivan Simonič odločil usmeriti v proizvodnjo penin in postal prvi zasebni pridelovalec penin v Beli Krajini. Tako je leta 2000 zagledala luč sveta Semiška penina. Leta 2001 je ta penina na sejmu v Gornji Radgoni dobila zlato medaljo z oceno 18,53 točke in osvojila drugo mesto med peninami. Ta odlična potrditev ji je dala zagon za nadaljnji razvoj penin. Tako se je z vsakim letom povečevala količina pridelanih steklenic, kot tudi izbor penin, ki sedaj obsega 9 različnih. Če vam diši degustacija penin, boste klet Semiške penine našli na Metliški cesti 12 v Semiču. Čin!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

72-urna akcija: Darilni boni za prestižne hotele po smešno nizkih cenah!

Poskrbite, da bo vaše darilo letos zares nepozabno! Namesto tradicionalnega darila, raje podarite magično doživetje! Pohitite in si zagotovite svojega, preden poteče odlična 72-urna akcija!

Oh, praznični december, mesec obdarovanja in veselja! Vsako leto si želimo in se trudimo, da bi svojim najbližjim podarili res popolno darilo, ki bi preseglo vsa njihova pričakovanja. Že imate ideje za unikatna darila, takšna, ki bodo ostala v spominu še vrsto let? Namesto tradicionalnega darila, tokrat raje podarite magično doživetje in nepozabno izkušnjo! MIMOGREDE – seveda lahko takšno darilo kupite tudi sami sebi!

Kaj predlagamo za nepozabno darilo?

Tudi v letošnjem decembru bo Megabon pripravil več 72-urnih akcij, kjer lahko kupite nepozabno doživetje za svoje najbližje ali pa kar zase! Darilni boni za luksuzne in priznane hotele bodo na voljo po smešno nizkih cenah!

TRENUTNO AKTUALNA 72-URNA AKCIJA: Hotel Lone, Rovinj (klik)

Kako deluje 72-urna akcija na Megabonu?

Posamezni hoteli bodo objavljeni samo 72 ur, zato bodite pozorni – če vam je ponudba všeč, nikar ne čakajte, saj takšne več ne bo! Po opravljenem nakupu, na info@megabon.eu pošljete naslov, kamor želite prejeti darilni bon (svojega ali od osebe, ki jo želite presenetiti). Rezervacijo termina v samem hotelu pa lahko prejemnik bona uredi potem, ko prejme darilni bon.

Zakaj po magičnost na Megabon?

Takšnih ponudb ne boste našli nikjer drugje! Luksuzni hoteli, bogate ponudbe in zelo nizke cene! Ob vsej tej ekskluzivnosti pa še čudovito izdelan darilni bon – idealno za božično darilo, kaj pravite?

Foto: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

December v Hiltonu: pogled na morje, večerja za Michelinovo zvezdico ali advent v Opatiji?

Sanjate o razkošnem oddihu s petimi zvezdicami na idilični lokaciji? Pri Megabonu so pripravili odlično ponudbo za oddih v Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.

Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa najdete na jadranski obali, med priljubljenimi obalnimi mesti – živahno Reko in očarljivo Opatijo. Obdajajo ga pokrajine Narodnega parka Risnjak in Naravnega parka Učka. 

Hilton slovi po hotelih z visoko in kakovostno storitvijo. Imajo sobe, suite in apartmaje, posebnost pa je to, da se vse nastanitve lahko pohvalijo s pogledom na morje. V sklopu hotela najdete zunanji in notranji bazen ter Eforea wellness & health club. Poleg različnih vrst masaž in tretmajev za posameznike in pare, pa wellness ponuja tudi himalajsko solno sobo, finsko savno in fitnes.

V središču hotela se lahko v čudovitem ambientu z odličnim razgledom ob koktajlu sprostite v salonskem baru Aura. Čisto na vrhu hotela pa najdete tudi znano restavracijo Nebo z Michelinovo zvezdico.

Bi izbrali nočitev z zajtrkom ali oddih z večerjo v restavraciji z Michelinovo zvezdico?

Izbirate lahko med različnimi paketi – v hotelu lahko zgolj zajtrkujete ali pa se odločite za polpenzion. Ena od ponudb pa vključuje tudi gurmansko večerjo s kar sedmimi hodi (KLIK)! To lahko doživite v prvi reški restavraciji z Michelinovo zvezdico – Nebo. Vodi jo najmlajši in edini hrvaški kuhar Deni Srdoč, ki se lahko pohvali kar z dvema Michelinovima zvezdicama.

Kateri paket bi izbrali vi? Ponudbo preverite TUKAJ!

V Opatijo na pravljični adventni sejem

Kdo pravi, da na morju ni prazničnega vzdušja? V Opatijo prihaja čas adventnih sejmov! Tu lahko vse do 8. januarja ujamete božično pravljico, številne koncerte vrhunskih glasbenikov in bogato gastronomsko ponudbo. In skoraj že lahko vonjamo sveže pečene piškote in miške, cimetove kolačke, kuhano vino in dišeč čaj z rumom. Opatija se iz poletne destinacije prelevi v sanjsko okrašeno Božičkovo deželo, ki jo obkrožajo adventne stojnice, ledeno gledališče, drsališče in hišice vilincev, kjer zaživi čarovnija. Mimogrede – advent v Opatiji so opazili tudi pri vplivni turistični organizaciji European Best Destinations, ki ga je v prazničnem času uvrstila med najlepša evropska mesta, poleg svetovnih mest, kot so London, Monte Carlo, Madrid, Nica in Praga.

FOTO: Megabon

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Planina Vlašić in ugodno smučanje v Bosni in Hercegovini

Sezona zimskih športov je pred vrati! Kaj pravite na smučanje v BiH? Odlična destinacija za družine, katerih najmlajši člani se z belimi strminami šele dobro spoznavajo, je na primer planina Vlašić.

Zakaj bi morali vsaj enkrat v življenju preizkusiti smučanje v BiH? Ta priljubljeni del Balkana je znan po gostoljubnosti in odlični kulinariki, mestih z bogato zgodovino in tudi ugodnih smučiščih! TUKAJ pa smo našli tudi odlične nastanitve na planini Vlašić (klik)!

Leta 1984 je Bosna in Hercegovina gostila zimske olimpijske igre. V Sarajevu so se izvajala tekmovanja v hokeju in umetnostnem drsanju. Alpsko smučanje in športno sankanje pa sta se odvijala na Bjelašnici, Jahorini, Igmanu in Trebeviću. Smučanje v BiH pa je še danes priljubljeno med številnimi Slovenci, predvsem tudi zaradi nižje cene smučarskih vozovnic, prenočišč in odlične hrane. Kam nas vleče tokrat? Že poznate planino Vlašić?

Ne spreglejte: Megabonov seznam odličnih nastanitev na planini Vlašić – KLIK. 

Planina Vlašić: bele strmine v osrčju BiH

Planina Vlašić leži v osrčju Bosne in Hercegovine. Njen najvišji vrh je Paljenik z nadmorsko višino 1943 metrov. Planina je znana po pašnikih, siru, pohodništvu, zimskih športih, pa tudi razvajanju …

Planina Vlašić se dviga nad krajem Travnik. Tu najdete tudi zimski športni center Babanovac, ki se razprostira na nadmorski višini od 1260 – 1570 metrov. Smučišče je namenjeno rekreativnim smučarjem in ima 5 vlečnic, ki lahko v uri prepeljejo do 3000 smučarjev. To je tudi odlična izbira za družine z mlajšimi smučarji, ki se z belimi strminami šele spoznavajo. Ponujajo pa tudi nočno smučanje. Vlašić zavzema pomembno mesto v turistični industriji regije zaradi svojih gozdov, travnikov in številnih izvirov, ki so odlična izletniška točka v vseh letnih časih.

Če vas zanese na te konce, a bi radi del dneva izkoristili tudi za počitek in razvajanje, ne le za aktivna doživetja, imamo idejo, kje se lahko razvajate tudi v odličnih spa kotičkih, ki jih najdete v sklopu nastanitev. Ponudbo ugodnih in kakovostnih nastanitev najdete TUKAJ.

FOTO: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: Krasna Vicenza in obisk sejma ročnih del Abilmente

Že načrtujete, katere kraje si želite ogledati v letu 2023? Imamo izjemno preprosto izvedljivo idejo in odlično ponudbo! Vicenza in obisk sejma ročnih del Abilmente!

Vicenza je cvetoče in svetovljansko mesto z bogato zgodovino in kulturo. “Palladijevo mesto” so leta 1994 uvrstili tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Tu najdete številne muzeje, galerije, trge, cerkve, razkošne vile in renesančne palače. Vicenza je vsekakor vredna obiska. Kdaj točno? Priporočamo, da se tja odpravite 25. februarja 2023. Zakaj prav takrat?

Vicenza in sejem, posvečen ročnemu delu in ustvarjanju

Če ste ljubitelji ročnih in unikatnih del, potem ne spreglejte Megabonove ponudbe za februarski voden izlet z avtobusom v Vicenzo, kjer lahko skočite na sejem Abilmente 2023 (klik). Sejem je posvečen ročnemu delu in ustvarjanju. Tu na svoj račun zagotovo pridejo ročni ustvarjalci, ljubitelji šivanja, kvačkanja in vezenja. Tu predstavljajo različne nove tehnike in najnovejše trende na tem področju, lahko pa nakupite tudi materiale za ustvarjanje. Vsekakor je sejem tudi prava paša za oči, saj so razstavljena različna ročna dela.

Po obisku sejma se nato odpravite na voden ogled mesta Vicenza, ki se ponaša s čudovito arhitekturo. Sprehodili se boste po slikovitem mestnem jedru in si ogledali številne renesančne stavbe. Večina njih so dela italijanskega renesančnega arhitekta Andree Palladia (1508 – 1580). Videli boste mestni muzej Palazzo Chiericati, prvo pokrito gledališče Teatro Olimpico (1580) ter Basillico, ki stoji na Piazza del Signori. Sprehodili se boste po glavni mestni ulici Corso Andrea Palladio, ki jo krasijo mogočne palače. In se seveda pocrkljali z dobro italijansko kulinariko!

Več o ponudbi Vicenza in sejem Abilmente 2023 preverite TUKAJ (klik).

FOTO: Shutterstock

 

Kam se že danes lahko odpravite na sneg?

Slovenija se je v višjih predelih oblekla v belo. Prvi letošnji sneg je ta teden razveselil otroke in odrasle, ki so hiteli zaužiti svoj delček zimske idile. Kepanje, snežaki, sankanje in sprehod po zimski pravljici so pač nekaj posebnega. Kam se lahko v Sloveniji že danes odpravite na sneg?

Kranjska Gora

Kranjska Gora in jezero Jasna sta zasijala v vsej svoji zimski luči. Sneg, lučke in kup zabave čakajo, da jih obiščete!

 

Če bi v zimski pravljici v Kranjski Gori preživeli več dni, preverite ugodno ponudbo TUKAJ. 

Golte

Ko na Golteh zapade sneg, je možnosti za snežno zabavo toliko, da boste hoteli ostati še!

Na Golteh kmalu začenjajo s smučarsko sezono. Preverite ugodno ponudbo nočitev tukaj. 

Kanin

Največ snega je seveda zapadlo na Kaninu, kjer se že pripravljajo na ski-opening!

Bohinj

V Bohinju ne bo zmanjkalo ne poti, ne aktivnosti, ne idej, ne kotičkov, kjer boste svoje zimske sanje lahko izživeli v vsej popolnosti.

V Bohinju je pozimi nešteto možnosti za zabavo ali sproščanje. Preverite nastanitve tukaj

PREBERITE ŠE: Kdaj bodo letos v slovenskih mestih prižgali praznične luči?

 

Edinstvena izkušnja v Sloveniji: Glamping za čokoholike (Chocolate Village)

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi poznal čokoladic in kavarn Teta Frida. Koliko pa vas pozna njen edinstven glamping Chocolate Village, raj za čokoholike?

Vse se začne in konča pri … čokoladi!

Resort Chocolate Village by the River ni navaden glamping. V njem se namreč vse vrti okoli čokolade! Ima čudovito lego v naravnem parku Natura 2000, neposredno ob reki in ob znameniti Dravski kolesarski poti. Lepote narave pa dopolnjuje sladka, čokoladna ponudba, ki poskrbi za piko na i!

Gostje Resorta Chocolate Village by the River lahko izbirajo med različnimi hišicami, ki nosijo ime po vrstah čokolade. Na voljo so hiške ob reki in hiške na drevesu. Vse so sodobno opremljene in nudijo udobje sredi narave.

Čokoladne dogodivščine: od slaščic do masaž in čokoladne kozmetike

Za začetek se v vasi lahko prepustite čokoladnemu wellness razvajanju: masaži s čokolado. Za dodatno sprostitev pa obiščite hiško na drevesu opremljeno s finsko savno, čajnim kotičkom in velikim panoramskim oknom. Preizkusili boste lahko tudi ročno izdelano naravno čokoladno kozmetiko.

Nujno obiščite manufakturo Tete Fride in si oglejte, kako nastajajo najboljše čokoladne stvaritve. V trgovinici si jih lahko kupite ali pa se usedete v kavarno in v njih uživate počasi.

Za vse, ki vam je čokolada premalo, poskrbita Gourmet zemljanka in restavracija Jack & Joe, ki vas bosta navdušila s svežim, lokalnim in okusnim.

Ugoden paket s čokoladnim fondue-jem in čokoladno košarico

Na Megabonu vas trenutno za odkrivanje edinstvene čokoladne vasice čakata dve odlični ponudbi! Ena za hiško na tleh in ena za hiško na drevesu! Poleg spanja v očarljivih panoramskih hiškah, obkroženih s čudovito naravo, vas bodo dodatno razvajali!

Ne samo, da vam bodo slasten zajtrk dostavili kar v hiško (izbirate lahko med štirimi vrstami zajtrka!), vas bodo v Chocolate Village pogostili še s čokoladnim fondue-jem in s košarico, v kateri se bodo skrivali čokoladno pivo, čokolada Tete Fride in sadje. To je priložnost, ki je ne gre zamuditi! Preverite ponudbo TUKAJ!

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Za hedoniste: Bioterme, skrite med gozdom in vinogradi, ki nosijo prleško kapljico

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Sprehod med 1.7 milijona lučkami: Božična bajka v Mozirskem gaju

Čudež božiča je letos le nekaj korakov stran od vas. Obiščite 7. Božično bajko Slovenije v Mozirskem gaju in se sprehodite med 1.7 milijona božičnimi lučkami. 

V Mozirskem gaju lahko obiskovalci že več kot štiri desetletja uživajo v prečudovitem naravnem okolju parka, med najlepšimi cvetličnimi gredicami, ki jih lepo dopolnjuje bogata zbirka etnografskih objektov. Od leta 2016 pa je park odprt tudi v decembru, ko zaživi Božična bajka.

Božična bajka bo letos na ogled od 26.11.2022 do 8.1.2023

Božična bajka bo zaživela v soboto, 26.11.2022, na ogled pa bo vse do 8.1.2023. Obisk je možen vsak dan med 16.00-20.00. Pravljica vas bo odela v čudovito toplo barvitost kar 1.7 milijona božičnih lučk, oblikovanih v atraktivne oblike. Poleg tega se letos obeta posebna čarobnost v začaranem vrtu.

Za vstopnico boste odrasli odšteli 8€, upokojenci, študenti in dijaki 6€, otroci 7-15 let 4€, otroci 3-6 let pa 2€.

Popestritev za najmlajše

Letos bodo program pripravili tako, da bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši. V navedenih dneh boste med 17. in 19. uro lahko srečali sv. Miklavža ali Božička:
3., 4., 10., 11., 16., 17., 18., 23., 25., 26., 27., 28., 29. in 30. decembra 2022.

Kratka zgodovina Mozirskega gaja

Mozirski gaj je bil slovesno odprt 27. aprila 1978, ko je Mozirje gostilo republiško prireditev Hortikultura 78. Množice obiskovalcev so občudovale delo slovenskih vrtnarjev in domačinov. Gaj, ki si ga je tega leta ogledalo kar 80 tisoč obiskovalcev, je postal vzoren primer človekove omike. Da bi kar v največji meri poudarili njegovo regionalno oziroma državno pomembnost, so tvorci gaja njegovo prvotno ime še pred uradno otvoritvijo spremenili v Savinjski gaj, ki je bilo v uporabi do leta 1998. Zaradi lažje prepoznavnosti so takrat Savinjski gaj preimenovali nazaj v Mozirski gaj in tako že z njegovim imenom določili njegovo lokacijo, kar je v poplavi informacij sodobnega časa pomembna prednost.

 

Če želite poleg Mozirskega gaja raziskati še ostale lepote tega dela Slovenije, se lahko odločite za večdnevni obisk z nočitvijo v Termah Topolšica. Preverite ugodno ponudbo TUKAJ. 

3 top ideje za adventni oddih

Le še nekaj dni nas loči do prvega adventnega vikenda, ko bodo mesta zažarela v soju prazničnih luči. Sprehodi med lučkami, vonj po kuhanem vinu in praženih mandljih ter stojnice z raznoraznimi darilci, v hladnih dneh pričarajo neverjetno toplo atmosfero. Izbrali smo 3 odlične ideje za adventni oddih.

1. Najlepši advent ob morju: Wellness oddih v Opatiji 

Opatija je že skoraj dve stoletji eno izmed najbolj priljubljenih evropskih letovišč, zadnja leta pa jo v sam vrh umešča prav bogato adventno dogajanje. Njena brezčasna lepota v zimskih mesecih pride še posebej do izraza. Orjaški hrestači na »straži« v rdečih opravah, drsališče, ki je le nekaj korakov stran od morja, številne razstave, glasbeni in odrski nastopi, zvok božičnih pesmi, ki obiskovalce spremlja ob romantičnih sprehodih med prečudovitimi svetlobnimi okraski in osvetljenimi stoletnimi cipresami: vse to je del edinstvenega vzdušja, zaradi katerega je advent v Opatiji ena izmed zimskih destinacij, ki jih morate obiskati.

Praznično čarovnijo lahko začutite na vsakem kotičku mesta, priložnostni programi pa so na sporedu od 25. novembra 2022 do 8. januarja 2023 na številnih lokacijah. Advent v Opatiji je že osvojil srca več sto tisoč obiskovalcev, a tudi prestižna priznanja – uvrstili so ga med najboljše adventne programe v Evropi, medtem ko so Opatijo razglasili za eno izmed najlepše urejenih adventnih destinacij.

Vandraj priporoča: Hotel Palace Bellevue z wellness paketom v samem središču dogajanja (TUKAJ)

2. Družinski dopust poln božične čarovnije: Adventna pravljica v Šibeniku 

Šibenik je lep že sam po sebi, če v hotelu poskrbijo še za noro praznično zabavo s posebno Božičkovo vasjo, pa je popoln adventni oddih zagotovljen. Amadria Park Kids Hotel Andrija je hotel specializiran za zabavo otrok. Njihov bogat animacijski program, ogrevan bazen z morsko vodo in odlična lokacija tik ob vodi, privabljajo družine iz celotne regije. Čeprav je zabava tam vedno vrhunska, decembra pripravljajo še posebej bogat božični program, ki mu težko najdemo primerljivega.

December v Hotelu Amadria Park Kids Andrija bo s čarobnim program poskrbel za nepozabno pravljico. Poleg redne jutranje joge in maskote medveda ob zajtrku in večerji, se bo z decembrom odprla Santa’s Ethno Village, kjer bo potekal poseben adventni program. Poleg drsališča in božičnega mini kluba z delavnicami, ki bo potekal vsak dan med 10. in 18. uro, bo tam možno tudi fotografiranje z BožičkomZvečer pa bo čas za Xmas Mini Disco in filmske večere z božičnimi filmi ob kokicah in soku. 

Medtem ko bo za otroke več kot dobro poskrbljeno, se bosta starša lahko sproščala v bazenih in savnah Wellnessa Mediterranean Garden.

Vandraj priporoča: Hotel Amadria Park Kids Andrija

3. Advent z najlepšim razgledom: Luksuzno wellness adventno razvajanje v Vodicah

Ta ideja je idealna za vse, ki advent najraje preživite na toplem, s čajem in piškoti na dosegu roke. V Hotelu Olympia Sky, ki slovi po svojem wellnessu in nudi najlepše razglede na morje in Vodice, so za čas adventna pripravili poseben adventni čaj dobrodošlice. V sobi vam bodo postregli z dalmatinskim tradicionalnim domačim božičnim pecivom, v hotelski kavarni pa vas čaka bogata izbira toplih napitkov za otroke in odrasle. 

Hotel Olympia Sky bo navdušil vse tiste, ki obožujete Dalmacijo in udobje sodobnega hotela. Nahaja se v Vodicah, le 50 metrov stran od morja. Obdan je z borovci in oljkami, sam hotel pa je bil zgrajen z najvišjimi standardi okoljske učinkovitosti. Stoji le 500m ven iz centra mesta Vodice in ponuja udobje, ki bi si ga zahtevni urbani gost želel.

Notranji bazen je velik 126m2 in se nahaja znotraj wellness območja. Tu si boste lahko dobro odpočili in napolnili baterije za prihajajoče izzive. V devetem nadstropju stoji infinity pool, kjer bodo na svoj račun prišli tako plavalci kot tisti, ki bi radi uživali v neprimerljivem razgledu na bližnje otoke. Olympia Life wellness center je intimen kotiček, kjer si boste lahko oddahnili, se namočili v jaccuzzi ali obiskali finsko savno. V wellness centru so na voljo številni kozmetični in lepotni tretmaji ter masaže.

Vandraj priporoča: Advent v Hotelu Olympia Sky

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za smučarski oddih: Snežna wellness pravljica nad Salzburgom

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.