6 turističnih paketov, s katerimi boste doživeli očarljivo Prlekijo

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Da bi svojo pokrajino predstavili še bolje, so se Prleki združili in nastala je Turistična zadruga Prlekija. Pripravili so 6 turističnih paketov, ki bodo navdušili vsakega obiskovalca.

Vsega po malo s Kolesarskim paketom 

Kolesarski paket vključuje nastanitev, ki delujejo pod imenom Turistična zadruga Prlekija. Vsi ljubitelji kolesarjenja boste v slikoviti Prlekiji prišli na svoj račun. Na voljo imate 135 km kolesarskih poti, ki so tematsko obarvane in različno zahtevne. Za vsako pot je izdelan zemljevid s traso ter z vsemi znamenitostmi in gostinsko ponudbo na določeni trasi. Najbolj znana in obiskana je zagotovo Vinska kolesarska pot, ki poteka vzdolž vinsko turistične ceste Jeruzalem in meri 20km. V sklopu Kolesarskega paketa, boste na kolesarjenje odšli s kolesarskim društvom MTP Prlekija. Na poti se boste ustavili na degustaciji vina, obiskali lončarstvo Žuman, paket pa vključuje tudi namakanje v Biotermah.

Hedonistično doživetje s Senior paketom

Senior paket razvaja dame in gospode z nočitvijo za dve osebi na Turistični kmetiji Vrbnjak, v Apartmajih Silva, Apartmajih Kreft ali na farmi Frank Ozmec (glede na razpoložljivost). Vključuje zajtrk, degustacijo vina in obisk zadružne trgovine. V sklopu paketa si bodo obiskovalci lahko ogledali delovanje Čebelarstva Tigeli in lončarstva Žuman. Za piko na i pa bodo goste razvajali z vstopnicami za namakanje v toplih Biotermah, kjer bodo imeli vključeno tudi kosilo. 

Spoznavanje zgodovine s Kasaškim paketom

Prlekija ne slovi samo po slovi po svoji domači kulinariki in pridelavi vrhunskih vin. Doživite lahko še veliko več. Kasaški paket je odlična izbira za vse, ki radi destinacijo podrobno spoznate. Poleg nastanitve pri enem od ponudnikov Turistične zadruge Prlekija, vsebuje paket še obisk Lončarstva Žuman, Čebelarstva Tigeli, Kasaškega muzeja, kopanje in kosilo v Biotermah in še Tinkovo izobraževalno pot po mestu Ljutomer.

Preizkusite prleške specialitete s Kulinaričnim paketom 

Uživate v dobri hrani? Prlekija vas ne bo razočarala. Poleg bogate kulinarične ponudbe, najdete v Prlekiji tudi odlično trgovino z lokalnimi dobrotami. Poleg dveh noči za dve osebi in obiska trgovine, boste v sklopu paketa lahko uživali v kosilu s prleškimi specialitetami, večerjali v nastanitvi Frank Ozmec z degustacijo, se udeležili dveh degustacij vina, se sprehodili po vinski cesti, se vozili s kočijo in obiskali Čebelarstvo Tigeli. Paket za vse, ki znate uživati v okusih domače, lokalne hrane.

Raziskovanje Prlekije z Vinskim paketom 

Uživate ob kozarcu vina? Prlekija je priznana vinorodna dežela, dom vrhunskih vin. Paket vkljupuje polpenzion (zajtrk in večerjo pri Franku Ozmecu), ogled zadružne trgovine in enoteke z degustacijo, degustacijo pri Vinarstvu Kovačič, degustacijo pri Vino Maro ali pri Frank Ozmec in sprehod po vinski cesti na Jeruzalemu. Oddih z eno nočitvijo, ki ga boste želeli podaljšati. 

Najdaljši oddih s Termalnim paketom 

Termalni paket vključuje kar 3 noči za 2 osebi v Hotelu Bioterme. Poleg neomejenega kopanja v termalni vodi, boste v sklopu paketa lahko obiskali čebelarstvo Tigeli, se preizkusili na posebni delavnici na kmetiji Paldauf, nakupovali v zadružni trgovini, degustirali vino ter se podali na sprehod po vinski cesti na Jeruzalemu. Odličen paket za vse, ki radi združite sprostitev v topli vodi s prijetnimi dogodivščinami. 

 

Vas mika, da bi raziskali Prlekijo s sebi najdražjo osebo? Svoj paket si lahko izberete na tej povezavi. 

 

Foto: Megabon, Unsplash, Visit Prlekija, Anja Oman

PREBERITE TUDI: “Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Dere sen jaz mali bija, te je lüšno blo, kolca sen po hiš potaka, varva mačkico.” gre znana prleška ljudska pesem, ki smo se je učili v šoli kot otroci. Prlekija je za mnoge med nami pokrajina na severovzhodu Slovenije, katere prebivalcev govorico bomo težko razumeli. Morda se spomnimo še na odlično hrano in vrhunsko vino. A Prlekija je še mnogo več!

Prlekija leži med rekama Dravo in Muro. Je del Štajerske, med gričevnatim svetom Slovenskih goric in pomursko ravnico. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Zidanica Malek in pogled na jeruzalemske vinorodne griče. Foto: Anja Oman

Lotmerk – osrčje in metropola Prlekije

Domačini svojemu središču in metropoli Prlekije pravijo Lotmerk, ostali ga poznamo pod imenom Ljutomer. Najbolj razvito mesto v pokrajini ima nekaj čez 3.300 prebivalcev in je stičišče kulture, turizma in gospodarstva celotnega območja. Z obnovljenim Glavnim trgom je mesto dobilo še lepšo podobo, vredno ogleda. Predvsem pa je Ljutomer tisti, ki združuje vse – kulinariko, kasaštvo, kolesarstvo, kulturne spomenike, dogodke, naravne znamenitosti in Prleško identiteto. V mestnem TIC-u boste izvedeli vse, kar potrebujete za raziskovanje čudovite Prlekije.

Jeruzalem – nebesa na Zemlji

Legenda pravi, da so se v Jeruzalemu ustavili slavni križarji, ki se jim je pokrajina zdela tako nebeško lepa, da so jo poimenovali kar po končnem cilju Jeruzalemu, da bi lahko za vedno ostali tu. Jeruzalem je tako ostal majhen zaselek z velikim imenom. Dviga se na 341 m nadmorske višine, sestavljen iz mehkih gričev, poraslih z vinogradi.

V Jeruzalemu (in sploh Prlekiji) se vedno dobro je in dobro pije. Pokrajina je čudovita za sprehode, kolesarjenje ali kasaštvo. Obvezno se v eni od zidanic ustavite na prleški pojedini in kozarcu vrhunskega vina. Navdušile vas bodo suhe mesnine, prleška tunka in prleška gibanica.

Opozarjamo pa vnaprej: Prleki vas domov ne bodo pustili lačnih in žejnih. Predlagamo, da si pred tem podvigom uredite nastanitev.

Foto: Visit Prlekija

Prleki so prvi

Prleki so ponosni na svojo inovativnost, ki jo izražajo s sloganom Prleki smo prvi. V osrčju Prlekije so se namreč odvile prve kasaške dirke na Slovenskem, prvi slovenski tabor, posnet je bil prvi slovenski filmski zapis in zaživela je prva slovenska samopostrežna trgovina.

Na svoji spletni strani imajo Prleki imajo zapisano takole: “Prleški ponos izvira iz tisočletne samozadostnosti kmečkega človeka, ki je na tem ozemlju vztrajno kljuboval revščini, vojnam, tujim vplivom in naravnim nesrečam. Prebivalce tega področja so pestile kuge, požari, suše, poplave, napadi Turkov in krucev, ki so tukajšnji narod izoblikovali v trdožive, iznajdljive in skromne ljudi. Prebivalci Prlekije so odprtega, dobrosrčnega duha in radodarne narave. Še danes so izjemno ponosni na svoje poreklo, narečje in čudovito naravno izročilo ter v hitrem sodobnem potrošniškem svetu uspešno ohranjajo svojo izvirno identiteto in stil življenja v stiku z naravo.”

Foto: Visit Prlekija

Od kasaštva do toplic: Turistična zadruga Prlekija

Ponos Prlekov na svojo zgodovino in naravne danosti je viden v vsem, česar se lotijo. V Prlekiji si lahko ogledate Kasaški muzej Ljutomerski kasač ali pa Železniški muzej v Osluševcih, lahko obiščete doživljajski park Križevci, oljarno Jeruzalem SAT ali Čebelarski muzej Tibeli, pogledate lahko lončarstvo Žuman ali se potopite v termalno vodo v Biotermah.

Da bi vam Prleki svojo pokrajino prikazali čimbolj popolno, so se nekateri ponudniki združili v Turistično Zadrugo Prlekija in pripravili 6 različnih turističnih paketov: Kasaški paket, Kulinarični paket, Termalni paket, Kolesarski paket, Vinski paket in Senior paket. Nastanjeni ste pri enem od lokalnih ponudnikov namestitve in uživate v vseh prednostih umaknjenosti od ponorelega sveta.

Vse pakete in njihovo ponudbo najdete na tej povezavi. 

Bioterme, Foto: Visit Prlekija

Ne glede na to v katerem letnem času boste obiskali Prlekijo, vas bo ta navdušila. Domov boste odšli siti in odžejani in z nasmeškom na ustih.

Bi obiskali Prlekijo in jo doživeli po svojem okusu? Preverite 5 paketov Turistične zadruge Prlekija TUKAJ. 

 

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

Ideja za predbožično doživetje: Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

V Selšček, najbolj povezano slovensko vas, ki se nahaja v bližini Cerkniškega jezera, smo vas vabili že poleti. A posebna izkušnja v vasi, kjer se še vedno zbirajo vaški modreci in kjer so energije vedno na pravem mestu, vas čaka decembra. Takrat vasica zaživi v siju Gasparijevih jaslic v naravni velikosti.

V Selščku se zgodovina in sedanjost prepletata s kulturno dediščino slikarja Maksima Gasparija. Slikar, ki je kot otrok živel v vasici, je pustil velik pečat. Predvsem zahvaljujoč se tistim, ki razumejo in spoštujejo pomen kulturne dediščine. Maksim Gaspari je podobe svoje mladosti ovekovečil na razglednicah z ljudskimi motivi. Vsakdanje vaško življenje, kmečka opravila in tipična oblačila so vaščani prenesli z razglednic na hišne številke, ki danes krasijo vse hiše v vasi. Gasparijeve jaslice

Posebno mesto za cerkvijo, kjer je živahno skozi vse leto

V središču vasi si lahko ogledate vse številke zbrane na enem mestu, še boljši pa je sprehod po vasi in do cerkve, kjer se nahaja posebno mesto za druženje vaščanov in obiskovalcev. Na stičišču energij, z vasjo na eni in naravo na drugi strani, je prostor za cerkvijo središče dogajanja skozi vse leto. Če poleti prostor predstavlja kotiček za ohladitev in sprostitev, je decembra tu živahno na drugačen način. Na tem mestu namreč zaživijo Gasparijeve jaslice v naravni velikosti.

Razglednice in Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

V studiu Zibka, kjer skrbijo za ohranjanje slovenske kulture, pravijo, da lahko za ohranitev veliko naredimo tudi kot posamezniki. Vsako leto v tem času pripravijo ponudbo Božično-novoletnih razglednic z Gasparijevimi podobami. Letos so poleg lanskih motivov (Rojstvo, Sveta družina, Tepežkanje, Koledniki in Sveti trije kralji) na razpolago tudi razglednice z novimi petimi motivi: Gorenjski par, Novoletni muzikantje, Tepežkanje, Prešernost in Svatje pozimi.

Posebno doživetje predstavlja tradicionalna postavitev Gasparijevih slovenskih narodnih jaslic v naravni velikosti. Na ogled so od 11. 12. 2021 do 9. 1. 2022, med 17. in 20. uro. Vstop je prost. Organizator je TD Menišija, Begunje pri Cerknici.

Posebno doživetje – voden ogled

Selšček je majhna vasica in morda se lahko na prvi pogled obiskovalcu zazdi, da ni veliko za videti ali da bi potreboval dodatne informacije v zvezi s pomenom kulurne dediščine in življenjem Maksima Gasparija. Za vse vedoželjne, ki jih zanima, zakaj smo se nad Selščkom tako močno navdušili, vam zaupamo našo skrivnost: za strokovno voden ogled pokličite na 031 204 460. Čudovito izkušnjo v čudovitem kraju vam želimo!

Foto: Robert Kužnik, Studio Zibka

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: To vse skriva čudovita Notranjska

Prestižno razvajanje v Portorožu v Hotelih LifeClass

Hoteli LifeClass v Portorožu so sinonim za razvajanje in prestiž, kjer lahko hedonističen oddih preživite v izbranih nastanitvah s štirimi zvezdicami. Med njimi so Grand Hotel Portorož, Wellness Hotel Apollo, Hotel Riviera, Act-ION Hotel Neptun in Socializing Hotel Mirna.

Hoteli LifeClass v Portorožu ponujajo mediteranske hedonistične užitke. Ob šumenju morja imajo tudi obširno termalno, zdravstveno in wellness ponudbo, eno najboljših v Evropi. Gostom je na voljo sedem centrov – Shakti, Ayurveda center, Wai Thai center, Thalasso center, Beauty center, Sauna Park, Termalno rekreacijski center ter Center celovitega pomlajevanja in rehabilitacije.

Tu se lahko prepustite eleganci, razvajanju in prestižu, poskrbite za sprostitev in regeneracijo, preživite oddih aktivno in poskrbite za dobro počutje vašega telesa.

Grand Hotel Portorož

Eleganca in tradicija sta besedi, ki najbolje opisujeta Grand Hotel Portorož. S čim vas bo hotel navdušil? Zagotovo s svojo celovito termalno in kulinarično ponudbo, z elegantnimi in udobnimi sobami, s sodobnim kongresnim centrom, s čarobnim pogledom na Piranski zaliv, s slaščicami z okusom Mediterana ter z zasebno plažo in romantično Sončno teraso.

Wellness Hotel Apollo

Edinstveno wellness doživetje vam ponuja Wellness Hotel Apollo. Uživajte v aktivnem oddihu, lokalna mediteranska zelišča pa naj poskrbijo za vašo energijo, regeneracijo in sprostitev. Bivali boste v sobah s toplimi peščenimi barvami, navduševale pa vas bodo slike zelišč.

Hotel Riviera

Hotel Riviera predstavlja preplet Daljnega Vzhoda in Mediterana, nahaja pa se neposredno ob glavni portoroški promenadi. Zasebnost si lahko privoščite na ekskluzivni plaži Meduza.

Act-ION Hotel Neptun

Si želite biti aktivni na oddihu? Potem je Act-ION Hotel Neptun prava izbira. Hotel vas bo navdušil s tematsko opremljenimi nadstropji, vi si samo izberite svojo aktivnost, naj bo to supanje, joga in meditacija, kolesarjenje, tek, nordijska hoja ali pa plavanje.

Socializing Hotel Mirna

Za popoln družinski oddih pa izberite Socializing Hotel Mirna, ki velja za najbolj družaben hotel. Naj se cela družina zabava z različnimi družabnimi aktivnostmi, je pa to tudi edinstvena priložnost, da spoznate veliko novih prijateljev. Prednost hotela je tudi lasten zunanji bazen ter pestra ponudba wellnessa za otroke.

Več o odlični ponudbi, ki so jo pripravili Hoteli Lifeclass in Megabon, najdete TUKAJ.

Foto: LifeClass Portorož

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Sprehod med 1.6 milijona lučkami: Božična bajka v Mozirskem gaju

Čudež božiča je letos le nekaj korakov stran od vas. Obiščite 6. Božično bajko Slovenije v Mozirskem gaju in se sprehodite med 1.6 milijona božičnimi lučkami. 

V Mozirskem gaju lahko obiskovalci že več kot štiri desetletja uživajo v prečudovitem naravnem okolju parka, med najlepšimi cvetličnimi gredicami, ki jih lepo dopolnjuje bogata zbirka etnografskih objektov. Od leta 2016 pa je park odprt tudi v decembru, ko zaživi Božična bajka.

Božična bajka bo letos na ogled od 27.11.2021 do 9.1.2022

Božična bajka bo zaživela v soboto, 27.11.2021, na ogled pa bo vse do 9.1.2022. Obisk je možen vsak dan med 16.00-20.00. Pravljica vas bo odela v čudovito toplo barvitost kar 1.6 milijona božičnih lučk, oblikovanih v atraktivne oblike. Poleg tega se letos obeta posebna čarobnost v začaranem vrtu.

Za vstopnico boste odrasli odšteli 7€, upokojenci, študenti in dijaki 6€, otroci 7-15 let 4€, otroci 3-6 let pa 2€.

Popestritev za najmlajše

Letos bodo program pripravili tako, da bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši. V Mozirskem gaju boste na določene datume med 17. in 19. uro lahko srečali Sv. Miklavža, Božička, Snežno kraljico in palčke. Točni datumi bodo javljeni kmalu. Spremljajte tukaj.

Kratka zgodovina Mozirskega gaja

Mozirski gaj je bil slovesno odprt 27. aprila 1978, ko je Mozirje gostilo republiško prireditev Hortikultura 78. Množice obiskovalcev so občudovale delo slovenskih vrtnarjev in domačinov. Gaj, ki si ga je tega leta ogledalo kar 80 tisoč obiskovalcev, je postal vzoren primer človekove omike. Da bi kar v največji meri poudarili njegovo regionalno oziroma državno pomembnost, so tvorci gaja njegovo prvotno ime še pred uradno otvoritvijo spremenili v Savinjski gaj, ki je bilo v uporabi do leta 1998. Zaradi lažje prepoznavnosti so takrat Savinjski gaj preimenovali nazaj v Mozirski gaj in tako že z njegovim imenom določili njegovo lokacijo, kar je v poplavi informacij sodobnega časa pomembna prednost.

 

Če želite poleg Mozirskega gaja raziskati še ostale lepote tega dela Slovenije, se lahko odločite za večdnevni obisk z nočitvijo v Termah Topolšica. Preverite ugodno ponudbo TUKAJ. 

Ideja za oddih na lokaciji na Bledu, ki so jo svetovni gostje ocenili z oceno 9.9

Bled je ena najznamenitejših lokacij na svetu, Vila Prešeren pa najbolje locirana nastanitev, ko ga obiščete. Tik pod grajsko pečino, na bregu jezera, si je na spletu zaslužila oceno 9.9. A lokacija ni vse, kar jo dela odlično izbiro za oddih.

O Vili Prešeren

Vila Prešeren je tista znana vila s teraso, ki leži pod grajsko pečino tik ob bregu Blejskega jezera. Obiskovalce, željne užitkov, navdušuje z bogatim izborom dišečih kav, mamljivih slaščic, vrhunskih vin, najboljših šampanjcev, prefinjenih cigar, modnih koktajlov in izbranih jedi. A ni treba, da se ustavite samo na pijači in jedači, v Vili Prešeren lahko preživite večdnevni oddih. V Vili Prešeren, ki spada med tradicionalne blejske vile 19. stoletja, sta namreč tudi dva butična apartmaja in šest modernih sob.

Kaj početi na Bledu v zimskem času?

Zakaj ne bi na Bledu ostali več dni? Poleg čudovitega jezera, enega najbolj prepoznavnih slovenskih biserov, in sladke kremšnite, Bled ponuja vrsto zanimivih aktivnosti. Okolica je idealna za zimske sprehode. Lahko se sprehodite okoli jezera ali se podate na Ojstrico ali kater drug hrib v okolici. Na Straži lahko smučate in se sankate. Veliko je urejenih tekaških smučarskih poti, za ljubitelje drsanja je na voljo drsališče pod gradom Park. Če sneg raje opazujete do znotraj, si lahko privoščite enega od številnih wellness oddihov. Bled je tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje tega dela Gorenjske. Obiščite Bohinj ali Radovljico, lahko pa se podate vse do Mojstrane in obiščete Ledeno deželo. Idej vam ne bo zlepa zmanjkalo, najlepše pa bo, ko se boste vrnili nazaj v toplo zavetje Vile Prešeren, ki bo poskrbela za vaše udobje in potešila vašo lakoto.

Odlična ponudba z zajtrkom, vnovčljiva tudi na turistične bone

Vila Prešeren je kraj, namenjen užitkarstvu. Opojna skodelica kave ali čaja iz ponudbe Coffeeshop Company bo predramila vaše čute, lahki zajtrki, okusni prigrizki in hrustljavi obloženi kruhki vam bodo dali nov zagon, slastne slaščice pa posladkale vaš dan. Poudarek v ponudbi restavracije à la carte Vile Prešeren je na sodobni, lahki kulinariki s pridihom Sredozemlja. Izbirate lahko med široko ponudbo solatnih krožnikov, rižot, testenin, morskih in mesnih jedi, jedi z žara ter lahkih sladic, ki jih združujejo z vrhunskimi vini iz najboljših domačih in tujih vinskih kleti.

Vila Prešeren vas vabi z odlično ponudbo, za katero lahko vnovčite tudi turistične bone. Preverite TUKAJ. 

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Predbožični sejmi pri naših sosedah, ki so več kot vredni obiska

V decembrskih dneh ni lepšega, kot za trenutek ustaviti čas in odpotovati v praznično dogajanje. Evropski predbožični sejmi so eni najlepših na svetu. Le nekaj uric vožnje z avtobusom (po super ugodnih cenah) in znašli se boste sredi čarobnega dogajanja!

Zagreb

Čeprav Zagreb ni v skupini največjih evropskih prestolnic, vas bo december v Zagrebu prepričal v nasprotno. Imeli boste občutek, da ste v velikem in edinstvenem mestu. Zakaj? Adventni Zagreb se odvija na številnih lokacijah, kar obiskovalcem daje občutek, da celotno mesto živi samo za Advent. Okusite vroče miške z nutello, ogrejte se s kuhanim vinom in se sprehodite po starem mestu, okrašenem z več tisočimi lučkami. Zagreb je eden od razlogov, zakaj so predbožični sejmi v Evropi med najlepšimi na svetu.

Rezervirajte izlet z Megabonom po neverjetni ceni za samo 12 €/osebo z vključenim prevozom, spremstvom in organiziranimi programi.  (PONUDBA VAS ŽE ČAKA TUKAJ)

Trst

Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki nanašajo na to zlato obdobje. Občudovali jih boste lahko odete v praznične lučke. Praznični utrip ob morju vas bo prepričal s svojo očarljivostjo in okrasitvijo. Med sprehodom po okrašenih ulicah, boste lahko nakupili darila, popili cappuccino in poskusili raznovrstne slaščice in ostale italijanske dobrote.

Rezervirajte izlet z Megabonom po neverjetni ceni za samo 15 €/osebo z vključenim prevozom, spremstvom in organiziranimi programi.  (PONUDBA VAS ŽE ČAKA TUKAJ)

Salzburg

Slikovito mestno jedro z dvorci in palačami ter starimi mestnimi hišami je idealno za romantičen sprehod z ogledovanjem božičnih izložb, ki oznanjajo prihajajoči božič. Salzburg ima v zimskem času vsako leto postavljeno tudi odprto drsališče, kjer se ob spremljavi božičnih pesmi zabavajo pari, družbe in cele družine. Posladkate se lahko na stojnicah z božičnimi dobrotami, obiščite pa tudi slavno slaščičarno Demel ter si privoščite tudi kakšen kos božanskih tort za domov.

TRENUTNO IZLETI V SALZBURG NISO MOGOČI, ZARADI UKREPOV OB PANDEMIJI.

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Vse že diši po zimi in pristnih domačih kotičkih, ki bodo poskrbeli za toplo zavetje, medtem ko bomo skozi okno opazovali prve snežinke. Lesen interier, vonj po lokalni kulinariki in razgled na gorenjsko idilo vas tokrat vabijo v penzion Pr’ Pristavc.

Kaj početi pozimi ob Bohinjskem jezeru

Bohinjsko jezero je odlična ideja za obisk v vseh letnih časih, a ko se pozimi odene v belo, se spremeni v pravo zimsko pravljico. Dolgčas vam zagotovo ne bo, ne glede na to, ali ste bolj aktivne narave ali potrebujete popoln počitek.

Zimske aktivnosti v naravi vključujejo smučanje na Voglu, potepe s krplji, sankanje ali zimski rafting, tekaške smučarske proge, pohode v gore, drsanje in celo smučarsko skakalnico, na kateri lahko preizkusite svoje skakalske sposobnosti.

Za tiste, ki bi raje uživali na toplem, pa ga ni čez topel čaj in dobro knjigo, s pogledom na zasneženo pokrajino.

 

Pristen in domač penzion Pr’ Pristavc

Penzion Pr’ Pristavc se nahaja v idilični vasi Polje, 2 km od Bohinjskega jezera. Moderno opremljene sobe, pestra kulinarična izbira in odlična lokacija poskrbijo, da bo vaš oddih v penzionu nepozaben.

V neposredni bližini se nahaja Nordijski center Polje, kjer se boste lahko preizkusili v številnih zimskih aktivnostih. Ob centru se namreč nahajajo sankališče, osvetljena tekaška proga, skakalnice in zipline.

Penzion Pr’ Pristavc slovi po odlični hrani. Od zajtrka do večerje vas bodo razvajali z juhami, mesnimi in ribjimi jedmi in sladicami. Na jedilniku je tudi pizza iz krušne peči, znani pa so tudi po raznovrstnuh zajtrkih, ki bodo poskrbeli, da boste polni energije in moči.

Rustikalna lesena oprema bo poskrbela za občutek pristnosti, odličen jedilnik pa vas bo spomnil, da so še kako v koraku s časom.

Penzion Pr’ Pristavc vas do 24.12. vabi z odlično ponudbo, ki je preprosto ne smete zamuditi. Preverite TUKAJ.

Za še več idej za zimski oddih v sneženi idili, obiščite TO POVEZAVO. 

Bohinjsko jezero v zimskem času je torej odlična ideja! Svoje utrinke lahko delite z nami tako, da nas na Instgaramu označite z @Vandraj.si. Veseli bomo utrinkov, ki jih lahko delimo z drugimi in skupaj poiščemo še več odličnih idej za izlet in oddih. 

 

PREBERITE ŠE: Slovenija: Top 6 najbolj idiličnih zimskih izletov za proste dni

 

 

Salzburg: Čudovit izlet in čarobni sejem

Bliža se čas adventnih sejmov. Danes se bomo skupaj pripravili na Salzburg.

November se bliža koncu in kmalu se bodo mesta odela v lučke. Na srečo živimo v delu Evrope, kjer so božični sejmi najlepši, zato moramo bližnje destinacije, ki so decembra odete v čarobno božično vzdušje vsekakor izkoristiti.

Tokrat predlagamo Salzburg. Mestne znamenitosti, ki se jih splača obiskati si lahko ogledate tukaj, mi pa bomo danes govorili predvsem o tem, kako poskrbeti, da bo božična izkušnja najbolj prijetna.

#1 Toplo se oblecite

Božični sejem je seveda zunaj in če hočete brezskrbno uživati na stojnicah nikakor ne pozabite kape, šala, rokavic in tople puhovke. Skratka, držite se načela več je več, saj dodatnega puloverja na mrzel večer zagotovo ne boste obžalovali.

#2 Primerno se obujte

Za obisk božičnega sejma priporočamo predvsem udobje. Glavno pravilo je toplo in udobno, visoke pete pa so odveč tudi zaradi dolgotrajnega stanja.

#3 Najprej si oglejte ponudbo

Božični sejem v Salzburgu kar poka po šivih od vseh dobrot, ki jih ponuja. Priporočamo, da zato stojnice najprej na hitro preletite ter si ogledate ponudbo, nato pa izberete, kar vam diši najbolj.

#4 Vrnite skodelice

Večina avstrijskih sejmov kuhan vino prodaja v keramičnih skodelicah z božičnim motivom. Ceni vina morate zato prišteti še kavcijo za skodelico, ki ponavadi variira okoli dveh evrov. Če vam bo skodelica všeč, jo tako mirno vzamete domov kot spominek, sicer pa jo vrnite na stojnico, kjer ste kupili kuhano vino in vrnili vam bodo denar.

#5 Preizkusite vsaj tri specialitete

To seveda ni obvezno, a večer bo še boljši če si poleg kuhanega vina privoščite tudi nekaj za pod zob. Na koncu pa se seveda prileže še nekaj sladkega.

#6 Na sejem pridite zgodaj

Avstrijci se načeloma držijo načela “spodobnih ur”. Trgovine namreč zapirajo že ob šestih popoldan, tudi sejmi ne trajajo pozno v noč. Priporočamo, da jih zato obiščete v popoldanskih urah, takrat, ko se začne mračiti, da ne boste presenečeno gledali, kako zvečer zapirajo stojnice pred vašim nosom.

#7 Uživajte

Sliši se klišejsko, a božični čas je v resnici lepši, če ga doživite s svojimi najbližjimi. Zato doma pustite vse opravke in slabo voljo ter se odpravite odkriti čudoviti Salzburg v dobri družbi. Prepričani smo, da se boste domov vrnili s čudovitimi spomini.

Predbožični Salzburg lahko obiščete po super ugodni ceni.
Preverite TUKAJ. 

Foto: Shutterstock

Preberite še: Ideja za oddih: Pristno zimsko vzdušje ob našem največjem jezeru

Slovenija: Top 6 najbolj idiličnih zimskih izletov za proste dni

Vse že diši po zimi, kajne? Za idiličen izlet nam ni treba daleč, saj Slovenija ponuja ogromno možnosti.

Za vas smo na kup zbrali naših najljubših 6 zimskih izletov, za katere vam ne bo treba prečkati meje.

#1 Slap Peričnik

Izlet na Slap Peričnik je prav posebno doživetje, saj se pozimi spremeni v ledeno skulpturo (če so le prave temperature). Našli ga boste v alpski dolini Vrata, ki je tudi odlična izhodiščna točka za Očaka. Ob pogledu na zaledenel slap se boste zagotovo še bolj zavedali, kako lepa je Slovenija!

Več si lahko preberete TUKAJ.

#2 Kranjska Gora

Kranjska Gora se pozimi spremeni v pravo alpsko vasico, ki vam na vsakem koraku odkrije kaj novega. Če se tja odpravite na vikend izlet, si lahko privoščite smučanje ali sankanje, za enodnevne izlete pa priporočamo obisk Jezera Jasna in Zelencev.

Več o obisku Kranjske gore si lahko preberete TUKAJ.

#3 Klevevž

Klevevž se nahaja na Dolenjskem in je čisto pravi naravni topli vrelec. Je kot nalašč za vse avanturiste in ljubitelje narave. Pozimi boste lahko zelo jasno videli kako se iz vrelca dviguje para, zaradi temperaturne razlike. Termalna voda Klevevške toplice ima na površju nekje 24 stopinj Celzija, zato ne pozabite na kopalke! Ker pa v okolici ni urejenega kopališča, vam priporočamo, da topla oblačila prinesete s seboj.

Več o tem skrivnem vrelcu si lahko preberete TUKAJ.

#4 Mojstrana

Mojstrana se vsako leto lahko pohvali s čisto pravim ledenim kraljestvom. Ledene atrakcije so prava izbira za celo družino, saj bo vsak našel nekaj zase.

Več si lahko preberete TUKAJ.

#5 Pot med Krošnjami

Zagotovo ste že slišali, da so na Pohorju odprli Pot med krošnjami, kjer boste iz 35 metrov visokega stopla lahko občudovali okolico. Pot je sestavljena iz poti in stolpa. Prvi del poti je dolg približno pol kilometra in visok do 20 metrov. Na koncu pridete do 35 metrov visokega stolpa, ki nudi dihjemajoče razglede. Pot med krošnjami je primerna za vse generacije, kot tudi za invalide na vozičkih, saj ni stopnic.

Več o pohorski noviteti si lahko preberete TUKAJ.

#6 Ojstrica nad Bledom

Klopca nad Bledom, ki se pohvali z enim od najbolj osupljivih razgledov, se nahaja na Ojstrici nad Bledom. Tu se razlega čudovit pogled na Blejsko jezero in otok z gradom v ozadju, Gorenjsko ravan, Kamniške Alpe in Karavanke.

Več o fotogeničnem izletu preberite TU.

Foto: Unsplash

Preberite še: Mojca Mavec: “Nimam lastniškega stanovanja, ne dragega avta. Vse gre za potovanja.”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.