Za ljubitelje fotografije: Najlepši jesenski prizori po Sloveniji

Ljubljanski Tivoli, Jezersko, Logarska dolina ali Kočevski rog, Primorje ali Prekmurje; narava se jeseni odene v prečudovite odtenke rumene in rdeče – jesen v Sloveniji je kot nalašč za fotografe.

Narava verjetno nikdar ni boljši slikar kot jeseni, ko čez ostanke poletnega zelenila zlije rumenkaste, rdeče in zlate tone, pomešane s toplo zemeljsko barvo. Ponekod, predvsem v ZDA in Kanadi, so menjavo letnega časa s pridom izkoristili v turizmu – ljubiteljsko, turistično fotografiranje kričeče barvne palete, v katero se jeseni ovijejo gozdovi, je postalo izjemno priljubljeno. No, mati narava se vsaj tako lepo kaže tudi pri nas, čeprav je nemogoče izbrati, kje so barve najlepše in jesenska svetloba najmehkejša. Kljub temu pet namigov, kje v objektiv ujeti jesen v Sloveniji.

1. Slemenova špica

Skoraj dvotisočak nad Vršičem velja za eno najbolj priljubljenih pohodniških tur našega gorstva, z njega se odpirajo čudoviti razgledi. Jeseni zažarijo predvsem v zlatih barvah, v katere se konec oktobra odenejo viharniški macesni, ki imajo za kuliso sivino skalnatih vrhov. Tik pod vrhom pa so jezerca, v katerih se napaja drobnica. Do tja z Vršiča potrebujete kakšno uro in pol, na poti nazaj pa se lahko ustavite še na čudovitem jezeru Jasna. Če se odločite na Sleme povzpeti iz doline Tamar, boste pri sedlu Grlo naleteli na tisočletni macesen.

2. Goriška brda

Le kdo ne pozna pravljične pokrajine mehkih gričev, kjer se izvrstno je in pije? In čeprav je v Brda čudovito zaviti v vseh letnih časih, se jeseni pokažejo v še malce drugačnih barvah, ko trte pordijo in porumenijo. Čeprav bi že ob trgatvi tam lahko navdušeno pritiskali na sprožilec. Če se naveličate vinogradov, so vsekakor vredni ogleda srednjeveška vasica Šmartno, graščini Dobrovo in Vipolže ter naravni most Krčnik in korita. Za konec pa, seveda, v katero izmed vinskih kleti ali kmečki turizem.

3. Kras

Rdeče, ki te ljubim, rdeče, bi pesnik verjetno zapisal ob pogledu na kraško pokrajino v jesenskih mesecih. Tedaj zaradi ruja, ki se obarva v rdeče, že skoraj vijolične odtenke, kraška pokrajina ognjeno zažari. Morda se ustavite še v čarobnem Štanjelu ali se nadihate svežega, malce burjastega zraka na Kraškem robu. In ne pozabite, jeseni tudi osmice na široko vabijo, vsaj na kozarček in malce pršuta.

4. Ljubljansko barje

Skoraj na hišnem pragu naše prestolnice se razprostirajo močvirnate ravnice, posejane s posameznimi osamelci, ki v toplejših mesecih privabljajo z zelenilom in bogatim živalskim svetom, predvsem ptiči, ki jih tam leta približno 250 vrst. A čeprav jeseni nekateri odletijo v toplejše kraje, Barje še vedno ponuja edinstveno dogodivščino s svojimi drugačnimi barvami, jutranjimi meglicami, ki se dvigujejo nad črno zemljo in dajejo pridih mistike. Spet novo podobo pa razkrije – kar znajo vnovič ceniti ljubiteljski fotografi –, ko nanj prvič pade slana.

5. Pohorje

Jezerca, slapovi, celo pragozd, vse to in še več se skriva med in ob krošnjami Pohorja, ki vas bo očaralo tudi v jesenskih mesecih. Podajte se do Lovrenških jezer, okoli katerih se vije učna pot, urejena z lesenimi brvmi. Ali pa do Črnega jezera pri Osankarici, ki je res črno. Ko si boste pretegnili ude in se nadihali svežega zraka, morda to in ono ovekovečili s fotoaparatom, si privoščite še malce razvajanja v katerem od wellnessov. S tem bo jesen v Sloveniji popolna.

 

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Avtor: T. P.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Piran: Čudovit hotel s pogledom na Tartinijev trg (tudi na turistične bone)

 

jesen v Slovenij jesen v Slovenij jesen v Slovenij jesen v Slovenij jesen v Slovenij 

To je 10 svetovnih lokacij, ki jih boste največkrat videli v filmih

To je seznam za filmske navdušence. Ste vedeli, katere svetovne destinacije se največkrat pojavijo v filmih? Od zdaj naprej boste še bolj pozorni. Ob vsaki destinaciji pa vas čaka tudi seznam filmov, ki ga lahko uporabite za filmsko raziskovanje sveta.

1. Najbolj pogosto boste v filmih videli prizore iz ZDA

Seveda ni presenečenje, da se na prvo mesto uvrščajo ZDA. A morda ne boste takoj pomislili na lokacijo, ki je prikazana kar 5x bolj od vseh ostalih destinacij na svetu. To ni ne Times square v New Yorku, ne Venice beach v Los Angelesu, ampak Centralni park! Centralni park je številka 1 med filmskimi lokacijami. Prikazan je v več kot 532 filmih. Lokacija na drugem mestu ima, za primerjavo, 142 filmskih prikazov. Zdaj, ko veste, kateri filmi iz Centralnega parka se vam takoj prikažejo v mislih? Seznam nekaterih filmov posnetih v parku si lahko ogledate tukaj.

2. Na drugem mestu največkrat prikazanih lokacij v filmih so slapovi!

Niagarski slapovi v Kanadi so filmska lokacija takoj za New Yorkom. Največkrat so upodobljeni kot turistična atrakcija na kateri so odpravi protagonist filma, včasih pa odigrajo kakšno posebno vlogo. V Piratih s Karibov: na robu sveta, so na primer posneti tako, da predstavljajo prav rob sveta. Katere filme so posneli pri slapovih, si lahko preberete tukaj.

3. Tretje mesto je končno doma v Evropi

Za ZDA in Kanado je končno na vrsti tudi Evropa. Nobeno presenečenje ni, da gre za London. Vsestransko mesto, ki je primerno tako za zgodovinske kot fantazijske in sodobne filme. Zagotovo lahko v spomin hitro prikličemo kar nekaj kvalitetnih filmov, ki se dogajajo v tej angleški prestolnici. Na filmu se velikokrat pojavi Westminster bridge pred Westminsetrsko palačo, priljubljena je tudi podzemna postaja Canary wharf, najpogosteje pa v filmih vidimo Trafalgar square. 32 najboljših filmov posnetih v Londonu najdete tukaj. 

4. Četrta destinacija se največkrat pojavi v vojnih in tragičnih filmih

Čeprav smo nazadnje pisali o lepotah Afganistana, je njegova prestolnica Kabul ponavadi deležna snemanja v bolj negativni luči. Kot zanimivost lahko dodamo, da je Kabul absolutni zmagovalec tudi po prikazih v novicah. Za vtis o lokaciji priporočamo film Tek za zmajem, za nostalgičen pridih pa film Rambo 3 iz leta 1988. Več filmov posnetih v Afganistanu najdete tukaj.

5. Najbolj pogosto posneta plaža je Cabo de Gata v Španiji

Cabo de Gata-Níjar naravni park leži na skrajnem jugovzhodnem delu Španije in je največje andaluzijsko zavarovano obmorsko področje. Divje in zapuščene plaže ter posebna puščavska klima, ki j ene najdemo nikjer drugje v Evropi, nudijo prostor za snemanje raznovstnih prizorov. Seznam vseh filmov te destinacije si lahko ogledate tukaj.

6. Na šestem mestu kraljeva najbolj romantični stolp v filmih

Ko pomislimo na romantiko in romantične filme, se nam slej ko prej v mislih narišejo prizori večernega Pariza z Eifflovim stolpom v ospredju. Glas mesta romantike se je razširil po vsem svetu in že ob omembi njegovega imena, nekateri kar vzdihnejo od ljubezni. Katere vse filme so posneli ob Eifflovemu stolpu, si poglejte tukaj.

7. Najbolj pogosto prikazana palača je Indijska

V naslednjih nekaj točkah več ne sledimo seznamu najbolj pogosto videnih lokacij, ampak ga prirejamo za bolj zanimiv vpogled. V filmih najbolj pogosto prikazana palača je Taj Mahal v Indiji. Ta čudovita kulisa je največkrat uporabljena kar v celoti, od daleč, da pride do izraza v vsej svoji veličastnosti. Glede na pogostost v filmih se uvršča na 24. mesto. Seznam filmov si poglejte tukaj.

8. Po mistiko narave se režiserji obračajo na Škotsko

Pri Škotski hitro pomislimo na Pogumno srce, Harry Potterja in Da Vincijevo šifro, a filmov posnetih na Škotskem je še veliko več. Škotska skrivnostna narava, razgiban relief in pravljične barve kar vpijejo po zgodbah, ki se lahko tja naselijo. Na Škotskem nihče ne ostane brez navdiha in domišljija tam podivja kar sama od sebe. Filme posnete na Škotskem najdete tukaj. 

9. Največkrat prikazana šola je univerza v Oxfordu

Študenti na Oxfordski univerzi obiskujejo šolo, ki je v filmih največkrat prikazana šola na svetu. Od Harry Potterja do Transformerjev, seznam je dolg. Eden od razlogov za tako priljubljenost te snemalne destinacije je tudi ta, da je Oxford navdihnili mnoge avtorje, ki so Oxford uporabili v svojih knjigah in posledično tudi filmih. Dolg seznam filmov posnetih v Oxfordu najdete tukaj.

10. Prikirvanje slavne opere v Sydneyu

Ste vedeli, da so v Sydneyu posneli Matrico? Med snemanjem so se trudili zakriti znane stavbe, da bi dobili občutek generičnega ameriškega mesta. Tako se v filmu ne vidi sicer najbolj pogosto filmsko izpostavljene znamenitosti, opere. Sydney se sicer nahaja na enajstem mestu največkrat videnih lokacij v filmih. Seznam vseh tam posnetih filmov si lahko ogledate tukaj.

Kaj pa Slovenija?

Filmske zvezde se vsake toliko mudijo tudi v Sloveniji. Najbolj jim je zanimiva Postojnska jama. V njeni bližini je snemal celo Jackie Chan, ki si je jamo in Predjamski grad “sposodil” za snemanje Božjega oklepa. Na filmu se je znašla tudi Soča (Zgodbe iz Narnije) in celo železniška proga Ljubljana – Kočevje (Vlak smrti).

V zadnjih letih se za snemanje v Sloveniji večkrat odločajo producenti boolywoodskih filmov. Delčki enega večjih boolywoodskih hitov Bharjari so bili posneti na Prešernovem trgu, pred Magistratom, pod Plečnikovimi arkadami, na celjskem gradu ter v Štanjelu, Kamniku in na gradu Sevnica. Snemanje filma  Super Ranga pa je potekalo v Ljubljani, na Bledu in Krvavcu, v Celju in Piranu.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: To so najboljši podcasti na temo potovanj ta hip

20 stvari, ki jih morate doživeti v Sloveniji še to jesen

Jeseni se Slovenija odene v zlato rjave barve, vse diši po jesenskih dobrotah, dogodki in festivali se kar vrstijo en za drugim in skrivnostni večeri destinacijam vdihnejo posebno dušo. Po tem, ko ste tako lepo sprejeli naš poletni bucket list, smo za vas pripravili še jesenskega. Naj bo jesen v Sloveniji nekaj posebnega! Si upate obkljukati čisto vse destinacije?

1. Preživite navihan dan poln spominov iz otroštva na Pikinem festivalu v Velenju

Kako zanimivo, da v Sloveniji poteka festival Pike Nogavičke! Med 10. in 15. septembrom bo v središču Velenja potekal Pikin festival, vedno znova igriv, kulturno-vzgojen in zabaven. Čeprav je festival še vedno mini, bodo doživetja, ki jih pripravlja Pika, absolutno maksi. Tema letošnjega festivala je Igra za vse, kar pomeni veliko igranja, smeha in sprostitve v družbi pogumne knjižne junakinje. Naj bo jesen v Sloveniji pravljična!

2. Potopite se v jesenske barve Arboretuma Volčji potok

Jeseni je obisk Arboretuma Volčji Potok, ki v tem letnem času navdušuje z mešanico cvetja in jesenskega pridiha, obvezen. V parku bodo nastale najlepše jesenske fotografije, obisk pa bo popestrilo jesensko dogajanje v obliki razstave buč, obiska čarovnic, dneva starih staršev, Migimigi dneva, različnih delavnic in rednih razstav cvetja.

3. Pridružite se čarovnijam na Noči čarovnic v dvorcu Rakičan

Najboljše dogajanje za Noč čarovnic se odvije v Murski Soboti, v dvorcu Rakičan. Čarovniški ples spremljajo srednjeveški in čarovniški program, odlična animacija za otroke in odrasle, prekmurska kulinarika ter bogat glasbeni program. V preteklih letih so na dogodku nastopili Siddharta, Neda Ukraden, Modrijani, Parni valjak, Magnifico, Challe Salle, Gibonni in drugi. Če bo dogodek kljub takratnim ukrepom mogoč, je to zabava, ki je ne smete zamuditi!

4. Okusite jesensko Kraško kuhinjo

Kras je vedno lep, ampak jeseni pa zasije v vsej svoji veličastnosti. Število kraških festivalov in dogodkov je tolikšno, da boste zagotovo našli idealnega zase. Od Festivala brkinske sadne ceste do Meseca kraške kuhinje, ki letos praznuje že 25 let, vas bodo kraški gostinci z izbranimi meniji in jedmi popeljali v svet jesenskih dobrot Krasa. Okusi v kombinaciji z razgledi in kamnitimi mesteci, vas bodo prepričali, da se boste vračali vsako jesen.

5. Prehodite Levstikovo pot od Litije do Čateža

Doživeto opisana pot Frana Levstika, od Litije do Čateža, je dolga dobrih dvajset kilometrov. S svojo slikovito pokrajino in številnimi zidanicami, okrog martinovega vsako leto privabi tisoče ljudi iz vse Slovenije in nekaterih evropskih držav. Dobro se obujte in oblecite, skočite na vlak in se podajte po najbolj znani slovenski literarni poti.

6. Sodelujte na trgatvi

Martinovo je krasen praznik, a še lepše je doživetje trgatve. Trgatve običajno potekajo od konca avgusta pa vse do prve polovice oktobra. Čas trgatve se razlikuje glede na področje vinogradov, glede na vremenske razmere, ter glede na sorto grozdja. Kam in kdaj lahko odidete na to čudovito izkušnjo trganja grozdja, druženja ob zvokih harmonike in dobrega počutja ob opravljenem delu, boste najlažje izvedeli na eni od vinogradniških turističnih kmetij.

7. Raziščite, kje se rodi Cerkniško jezero

Obisk Cerkniškega jezera jeseni vas bo očaral. Sprehodite se lahko ob našem največjem jezeru, ki je hkrati še presihajoče in tako še bolj skrivnostno. Podate se lahko po gozdni učni poti do opazovalnice ptic, obiščete okoliške kmetije in ponudnike domačih dobrot, lahko pa se podate na voden sprehod do izvirov Cerkniškega jezera. Pohod vključuje tudi degustacijo izdelkov na kmetiji T’Dolenj.

8. Potopite se v Moravske Toplice

Moravske toplice so lepe v vseh letnih časih. Tudi jeseni se ne moremo upreti njihovi topli termalni vodi, prekmurskim dobrotam in živahnemu dogajanju nasproti cerkve. V središču Moravskih toplic cel september (od četrtka do nedelje) poteka Septembrska turistična tržnica, ki na enem mestu združuje lokalne rokodelce, kmete, pridelovalce, predelovalce in druge ponudnike lokalnih izdelkov. Za odlično ponudbo nastanitve s še bolj intimnimi bazeni in udobno izkušnjo, priporočamo hotela Livada in Ajda.

9. Preizkusite se na degustaciji piva ob reki Savinji v Laškem

Pivnica Savinja v Laškem je osrednji del dogajanja v mestu, znanem po Pivovarni Laško. Ko vam izkušeni laški pivovar predstavi skrivnosti, ki vplivajo na okus in aromo piva, lahko zares občutite razlike med pivi. Privoščite si pivo v dobri družbi, za še bolj zanimivo izkušnjo pa se preizkusite v sobi pobega Enigmarium Laško, kjer se boste s prijatelji poskušali iz sobe rešiti z razvozlanjem skrivnosti prvih varilcev piva.

10. Podajte se po poteh skrivnostnih mlinov v Beli krajini

Ste že raziskali Belo krajino? Priporočamo raziskovanje z zanimiv izdelkom Trip in the bag.  Gre za svojevrsten izlet, ki bo nedvomno začinil vaš dan. Je mešanica pravega izleta, lova na zaklad in sobe pobega. Izlet si boste časovno krojili sami, saj ni nikakršnih časovnih omejitev, prav tako ne potrebujete nobene predhodne rezervacije. Preprosto vzamete svoj Trip in the Bag in se podate na dogodivščino v Belo krajino, kjer boste spoznali poklic mlinarja, se predajali objemu čudovite Kolpe in spoznali prelepo naravo naj-južnejšega dela Slovenije.

11. Premagajte strah pred višino z Zipline Bovec

V vsakem letnem času premagamo enega od strahov, velja? Tokrat se podamo na adrnealinski zipline. Največji zipline park v Sloveniji je Zipline Bovec, ki je odprt celo leto. Jeseni lahko občudujete pisano obarvano pokrajino nad kanjonom reke Učje. Sestavljen je iz desetih jeklenic v dolžinah 250 – 600m, kar zagotavlja več kot dve uri zabave. Izkušeni vodniki, ki vas spremljajo ves čas izleta, vas bodo poučili tudi o zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah v dolini Učje in o njeni zgodovini. Gremo na Bovec Zipline!

12. Navijajte na tekmovanju buč v Mozirskem gaju

V Mozirskem gaju se bo tudi letos odvilo Državno tekmovanje za najtežjo bučo. Za glasno navijanje se tja odpravite 25. septembra. Med 21. septembrom in 6. oktobrom pa bo park zasijal z razstavo buč. Katera je najdaljša, najbolj oranžna, najbolj nenavadna? Obeta se vam super dan v Mozirskem gaju!

13. Kupite knjigo na Slovenskem knjižnem sejmu

V Cankarjevem domu bo predvidoma tudi letos med 23. in 28. novembrom potekal Slovenski knjižni sejem. Že 37. po vrsti. Sejem, kjer knjige lahko kupujete po promocijskih cenah, spremlja bogat literarni program z gosti iz Slovenije in tujine. Veliko je tudi dogodkov za otroke. Ne glede na to, ali bo knjižni sejem letos potekal v živo ali preko spleta, priporočamo udeležbo. Ob jesenskih večerih ni lepšega kot udobno ležišče, topla deka in knjiga v rokah.

14. Skočite v naravno toplico: Klunove toplice

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar 3 naravne toplice, v katere se lahko potopite? Najtoplejše od njih so Klunove toplice v v Bušeči vasi, nedaleč od Cerkelj ob Krki. Njihova posebnost je visoka temperatura, ki znaša kar 27 stopinj Celzija in je primerna tudi za jesenski vodni podvig. Vrelec vsebuje žveplo, ogljikovo in dušikovo kislino, karbonate in različne organske snovi. Izlet lahko nadaljujete do gotske cerkve Žalostne Matere božje v južnem delu Bušeče in do spomeniško zavarovane Kožarjeve hiše z gankom.

15. Podajte se na eno od številnih vinskih poti

V Sloveniji je kar devet vinorodnih okolišev, ki 13. novembra vabijo na številne vinske poti. Ena bolj obiskanih je tudi Ljubljanska vinska pot. Odločite se za eno, jo obiščite v dobri družbi in se prepustite vonju in okusu plemenite kapljice slovesnkega vina, ki slovi po vsem svetu.

16. Obiščite drugi največji slovenski slap – Slap Rinka

Logarska dolina je čudovita že sama po sebi. Slap Rinka pa je njena glavna zvezda. Pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji. Obisk ni zahteven, slap od parkirišča na koncu asfaltne ceste po enostavni označeni poti dosežemo v približno 15. minutah. Ideja za jesenski izlet, ki je ne smete izpustiti.

17. Okusite zdravo, lokalno in tradicionalno Radol’co

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra, ko tam poteka festival Okusi Radol’ce. Okusi Radol’ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico.

18. Ugriznite v kostanj

Jesen je čas kostanja in ta preprosto ne sme manjkati na jesenski mizi. Lahko ga naberete sami, si ga skuhate ali spečete in pojeste doma. Lahko ga vzamete na eni od stojnic, kjer pečejo kostanje. Za posebno izkušnjo z več dogajanja in družbe pa si izberite enega od številnih kostanjevih piknikov.

19. Povzpnite se na najvišji vrh v slovesnki Istri – Slavnik

1028 metrov visok hrib Slavnik je najvišji vrh v slovenski Istri in velja za priljubljeno izletniško točko. Vzpon ni zahteven, vrh pa nudi enega najlepših razgledov v regiji, saj lahko z vrha ob lepem vremenu občudujemo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp (med katerimi seveda izstopa Triglav), Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe. V bližini so vidni tudi Nanos, Vremščica, Snežnik in drugi hribi. Razgled bo še lepši prav jeseni, ko se pokrajina obarva v rdeče zlate odtenke.

20. Odločite se za sprehod kamorkoli

Na pisan jesenski sprehod se v Sloveniji lahko odpravite kamorkoli in povsod bo lepo. Gozdovi, parki, mesta in podeželje jeseni utripajo z ravnopravšnjo mero živahnosti in umirjenosti. Če na sprehodu naletite na jesenske plodove, ki jih ob povratku domov pripravite in dopolnite še s skodelico čaja, bo dan več kot popoln.

 

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate to poletje doživeti v Sloveniji

Nam že sledite na Instagramu? Vabljeni!

Temačni turizem in 10 najsrhljivejših destinacij v Evropi in Sloveniji

Temačni turizem in srhljive destinacije so pred pandemijo neverjetno hitro pridobivale na priljubljenosti. Je bilo s pandemijo temačnosti dovolj ali bodo spet pritegnile množice? Zbrali smo 10 najsrhljivejših destinacij, ki jih lahko obiščete v Evropi in Sloveniji.

Černobil, Ukrajina

Na prvo mesto med srhljive destinacije zagotovo spada Černobil. Prebivalci so mesto zapustili tako hitro, da so za njimi ostali vsi predmeti, igrače, nakupovalni centri, šole, restavracije,… Mesto, ki prazno stoji že 35 let, priča o tamkajšnih prebivalcih in o njihovemu vsakdanjemu življenju pred nepredstavljivo katastrofo. Zadnja leta je Černobil priljubljena turistična točka tudi med slovenskimi turisti. Svoje izkušnje je z nami delila Nina Plantan v intervjuju Černobil in njegove sence.

Transilvanija, Romunija

Srhljiva zgodba grofa Drakule popelje temačne turiste v Romunijo. Natančneje v Transilvanijo, rojstno mesto vampirja vseh vampirjev. Sprehod po starih ulicah mesteca, starih gradovih, cerkvah in razgibanemu podeželju, je polna legend in pripovedk, ki naženejo strah v kosti. Prijazni domačini in njihova gostoljubnost pa poskrbijo za ravnotežje.

Spreepark, Berlin

Nekoč edini zabaviščini park v vzhodni Nemčiji, v katerega se je na leto zgrinjalo do 1,5 milijona ljudi, je leta 2001 razglasil bankrot in od takrat zapuščen stoji na 30 hektarjih. Danes je Spreepark s svojo precej žalostno sliko zarjavelih in okrušenih naprav, ki jih prerašča plevel, med njimi pa se podijo rakuni, zaščiten z ograjo in vabi navdušence nad zapuščenimi zabaviščnimi parki. 40 metrov visoko kolo domačine še spominja na čase pred padcem Berlinskega zidu, ki je zaradi sodobnejših zabaviščnih parkov na zahodu, močno vplival na pot do bankrota.

Corinaldo, Italija srhljive destinacije

Corinaldo ima dve plati; ena je podoba idiličnega italijanskega mesteca obkroženega z neverjetno naravo, druga pa je bolj srhljiva. Prebivalci Corinalda so ponosni potomci čarovnic. Čarovnice častijo še danes in so absolutna italijanska prestolnica Noči čarovnic. Če lahko Corinaldo obiščete konec oktobra, bodite pripravljeni na strašno zabavo, ki to mestece uvršča visoko med srhljive destinacije Evrope. Opozorilo: Za začetek vas bo prestrašil že strm vzpon do mesteca.


Bruges, Belgija

Bruges v Belgiji je še eno tistih mest, ki navzven daje vtis idile, a Bruges je, če verjamemo zgodbam o duhovih, v resnici prava nočna mora. V Bruges se zgrinjajo tisti, ki raziskujejo duhove. Posebej zanimivi za raziskovanje dejavnosti duhov sta zapuščeni stavbi Chateau Miranda in IM Cooling Tower. Najbolj znana brugijska duhova, ki vsak dan do polnoči strašita po ulicah mesta, sta duhovnik in njegova nesojena ljubezen. Duhovnik je nuno, v katero je bil na smrt zaljubljen, umoril in zakopal v skrivnem tunelu. Če se navdušujete nad duhovi, mora to biti prvo mesto v Evropi, kamor se odpravite.

Katakombe v Parizu, Rimu in Palermu

Katakombe kapucinov, pogrebne katakombe, se nahajajo na več mestih po Italiji in Franciji. Največje so v Parizu in Palermu, najstrašnejše v Rimu, a vse so si med seboj podobne. Sestavljene so iz človeških kosti, ki polnijo stene, strop in tla. Gre za elitna pokopališča duhovnikov kapucinskega reda, ki posmrtne ostanke umrlih razstavijo v razne oblike in vzorce. Sprehod po podzemnih grobnicah polnih kosti je posebno temačno doživetje in nuja za vsakega navdušenca nad srhljivimi destinacijami.

Auschwitz, Poljska

Zagotovo med srhljive destinacije spada zloglasno taborišče Auschwitz, ki priča o kruti usodi nemških ujetnikov. Več kot milijon jih je na tem prostoru izgubilo svoje življenje, v nehumanih razmerah je preživela le peščica. Kljub temu, da je sprehod skozi taborišče težko prenesti, saj so zgodbe nepredstavljivo grozljive, je obisk pomemben, da ne pozabimo, kaj se v človeški zgodovini nikoli več ne sme ponoviti.

Edinburg, Škotska srhljive destinacije

Edinburg, glavno mesto Škotske, kar prekipeva od skrivnostnih in temačnih zgodb. Ko boste mesto obiskali, morate nujno na nočno turo, ki vas popeljala mimo krajev, kjer straši, krajev zločina in neraziskanih pojavov. Vse od starega veka do zelo sodobnega časa, Edinburgu srhljivih zgodbic ne zmanjka zlepa. Za najpogumnejše priporočamo eno do številnih tur, ki vas bodo popeljale v edinburško podzemlje. Novo mesto so namreč zgradili kar nad starim, ki je še vedno dostopno za sprehod po starih ulicah in celo hišah.

Postaja ZOO, Berlin

Če ste brali ali gledali “Mi, otroci s postaje ZOO”, vam je jasno, zakaj smo med srhljive destinacije umestili tudi to. Postaja, kjer so se družili mladoletni otroci, se predajali drogam ter prostituciji, je tudi mesto, kjer so prenekatera mlada življenja ugasnila veliko prekmalu. Destinacija je spet aktualna tudi zaradi obuditve te resnične zgodbe in novih intervjujev z glavno protagonistko Christiane V. Felscherinow. V novih intervjujih jo sprašujejo, kako se je izvila iz vrtinca drog in kako se je v teh štirih desetletjih odvilo njeno življenje.

Kaj pa srhljive destinacije v Sloveniji?

Na seznamu vseh destinacij temačnega turizma sem pod državo Slovenija smo našli 4 temačne destinacije:

Koncentracijsko taborišče Ljubelj, spominski prostor, kjer je med drugo svetovno vojno stalo pomožno taborišče zloglasnega taborišča Mauthausen. Poleg temeljev, kjer so stale barake, lahko obiščete spominski muzej, kjer so razstavljeni predmeti in zgodbe, ki opisujejo kruto trpljenje ujetnikov.

Kobariški muzej, najbolj obsežen muzej o dogajanju na Soški fronti.

Muzej na prostem Kolovrat, kjer se lahko sprehodite po istih poteh kot vojaki v tretji obrambni črti v času prve svetovne vojne.

Ljubljana se med srhljive destinacije umešča zaradi Muzeja novejše zgodovine, ki razstavlja o slovenskih žrtvah holokavsta, in Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledate temačno grajsko ječo.

Upamo, da vas srhljive destinacije niso preveč prestrašile. 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Foto: Unsplash

 

7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Ko potovanja niso več to, kar so bila, ko je omejitev preveč, da bi jim sploh lahko sledili, ko standardne priljubljene destinacije niso več optimalna izbira, je čas za nenavadne destinacije. Zbrali smo jih 7, ki jih preprosto morate obiskati.

Velikanova pot, Severna Irska

Ko gre za nenavadne destinacije, je na vrhu lestvice Velikanova pot. Stebrički, ki so posledica intenzivne vulkanske dejavnosti in krčenja po tem, ko se je lava ohladila, so po legendi ostanki poti, ki jo je zgradil velikan. Obiskovalci se lahko sprehodite po bazaltnih stebrih v dolžini pol kilometra in občudujete kamnine v obliki orgel ali velikanovega čevlja. Potopite se v pravljični svet in raziskujte čudež narave, za kar načrtujte vsaj dve uri.

Thorov vrelec, Oregon

Na obali Oregona, voda in kamen ustvarjata zanimiv pojav, ki so ga poimenovali Thorov vrelec ali “vrata ječe”. Kamnita jama najprej posrka vodo vase, nato pa jo z močno silo izstreli navzgor. Tudi tukaj je sprehajanje brezplačno, ampak pazite na svojo varnost in se vodi ne približajte preveč na blizu. Cena za nenavadne destinacije je pač nenavadnost.

Pamukkale, Turčija

Pamukkale spada med nenavadne destinacije v katerih se lahko okopate. Skoraj 200 m visoko nad ravnico v Denizliju na jugozahodu Turčije, so vode polne kalcita ustvarile Pamukkale, ki v slovenskem prevodu pomeni “bombažna palača. Ta čudovito bela, neresnična pokrajina je sestavljena iz mineralnih gozdov, okamenelih slapov in niza terasastih bazenov. 

Bermudski trikotnik, Bermuda

Čeprav večina uglednih virov zavrača misel, da na tem območju obstaja kakšna skrivnost, Bermudski trikotnik v ustnem izročilu ostaja skrivnostno območje med Miamijem, Bermudo in Puerto Ricom, kjer izginjajo ladje in letala. Zagotovo spada med nenavadne destinacije, saj že desetletja buri duhove o nenavadnih pojavih nad in v morju. Ne glede na to, ali so zgodbe resnične ali ne, bo obisk čudovitega otoka Bermuda absolutno nekaj posebnega.

Čokoladni griči, Filipini

Čokoladne griče na Filipinih sestavlja več kot 1268 gričkov nenavadne oblike. Griči se razprostirajo po celotnem območju mest Bautan, Sagbayan, Bilar in Carmen, na več kot 20 kvadratnih kilometrih. Razlikujejo se po svoji velikosti, merijo v povprečju vse od 30 do 50 metrov v višino, največji med njimi pa meri celo 120 metrov. Njihovo ime izhaja čokoladne rjave barve, ki jo dobijo v sušnem obdobju. V času mokre sezone so grički sicer še vedno goli, a zaradi trave postanejo lepe zelene barve. Čokoladni griči so absolutno dober razlog za obisk Filipinov takoj, ko bo mogoče.

Dolina Goblinov, Utah

Državni park Goblin Valley, imenovan po tisočih bizarnih, goblinom podobnih kamnitih formacij, je skriti dragulj v puščavi San Rafael. Goblini naj bi nastajali v več kot 170 milijonov let, ko se je peščenjak razjedal in oblikoval v nejasne antropomorfne figure. Pri sprehodu skozi puščavo je potrebno spoštovati njihovo nedotakljivost in jih ohranjati take, kot so.

Steklena plaža, Kalifornija

Steklena plaža v Kaliforniji je dokaz, kako lahko narava poskrbi zase in preseneti. Nekoč odlagališče smeti v bližini kalifornijskega mesta Fort Bragg, danes navdušuje množice turistov. Leta 1967 so oblasti smetišče zaprle in s čistilnimi akcijami odstranile večje kose odpadkov. Narava pa je poskrbela za preostanek. Morski valovi so zavržene kose stekla in steklenic skozi leta preoblikovali v majhne gladke drobce, ki spominjajo na raznobarvne dragulje. Ti zdaj namesto peska prekrivajo plažo in se v sončni svetlobi čudovito lesketajo. Ironično morajo danes na plaži opozarjati na to, da obiskovalci stekla NE odnesejo domov.

 

 

PREBERITE ŠE: Afganistan iz zornega kota, ki ga vidimo le redko

Foto: Unsplash

10 zabavnih dejstev o šolah po svetu

Prvi šolski dan je za vsakega otroka na svetu malce drugačen. Ali pa zelo. Veste, kje leži najvišja šola na svetu, katera je najstarejša in kje se otroci učijo kar na čolnih? Ste kakšno že obiskali?

1. Najstarejša šola na svetu stoji na Kitajskem

Srednja šola Shishi na Kitajskem je bila ustanovljena leta 194, s čimer si je prislužila naziv najstarejše šole na svetu. Kljub svoji starosti je moderno in kvalitetno opremljena in nudi kakovostno moderno izobrazbo.

2. Osnovna šola Phuma Changthang v Tibetu je najvišje ležeča šola na svetu

Najvišje ležeča šola v Tibetu leži na kar 5373m nadmorske višine. Obiskujejo jo otroci prebivalcev Changthanga, mesteca pastirskih nomadov. Na Tibetu pa so zanimive tudi budistične šole, kjer se otroci učijo vere, empatije in intuicije.

3. Na Filipinih stoji šola zgrajena izključno iz plastenk

Šola se imenuje “Bottle School”, zgrajena je iz 9000 plastenk, zgradili pa so jo prostovoljci. Plastenke so napolnjene s peskom, vodo in slamo, da so bolj trdne, med njimi pa je cement, ki jih drži skupaj.

4. Največ učencev obiskuje Montessori šolo v Lucknowu v Indiji

Lucknowska mestna Montessori šola se je leta 2019 vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot šola, ki jo obiskuje največ učencev na svetu. Dnevno šolo namreč obiskuje kar 56000 učencev. Šola ima v mestu 18 kampusev in več kot 4500 zaposlenih.

5. Najmanjša šola na svetu je imela samo enega učenca in enega učitelja

Leta 2014 je šola v Turinu gostila samo enega učenca, ki ga je poučeval samo en učitelj. S tem si je šola prislužila naziv najmanjše šole na svetu. Učenec je priznal, da se počuti zelo osamljenega in da si redno zamišlja sošolce okoli sebe.

6. Učenci v Južni Koreji po pouku pospravijo razred

Pospravljanje zajema sesanje, pometanje in odnašanje smeti. Učenci v Južni Koreji veljajo za izredno odgovorne in vestne učence.

7. V Rusiji se šola vedno začne 1. septembra

Ne glede na to, ali pride 1. september na vikend ali ne, učenci v Rusiji vedno začnejo šolo, saj je prvi september Dan znanja. Na prvi dan se zberejo vsi učenci skupaj, najstarejšiučenci  nato za roko odpeljejo najmlajše v njihove razrede.

8. V Bangladešu se učijo v šolah na čolnih

Letne poplave v Bangladešu vsako leto zmotijo pouk za stotisoče učencev. Voda med julijem in oktobrom naraste za 4m in poplavi ceste, ki so neprevozne. Zato pouk poteka na več kot 100 šolah na čolnih. Vsaka šola ima dostop do interneta, knjižnico in sončno energijo.

9. V delu Kolumbije morajo otroci, da pridejo do šole, uporabiti zip-line

Otroci iz vasi Los Pinos se vsako jutro do šole spustijo z zip-lineom. Najmlajši otroci se spustijo skupaj s starejšimi. Alternativa bi bil dve uri dolg sprehod skozi deževni gozd.

10. Francoske šole imajo najkrajše šolsko leto in šolski teden

V Franciji hodijo otroci v šolo največ 36 tednov. Poleg tega imajo proste tudi srede, kar pomeni, da njihov šolski teden traja 4 dni. Vsak dan pa imajo na voljo še 2 uri za kosilo.

 

PREBERITE ŠE: “Potovanja naju z ženo povežejo na popolnoma drugačen način.” – Katja Bogataj o Grčiji in ostalih potovanjih

Foto: Unsplash

5 top idej za destinacije, kjer se poletje nikoli ne konča (za jesen 2021)

Poletja je pri nas že skoraj konec, kar pa še ne pomeni, da ste ga zamudili. Zbrali smo ideje za 5 top destinacij, kjer sonca in morja nikoli ne zmanjka in kjer se poletje nikoli ne konča. Upoštevali smo, da so to poletne destinacije, ki bodo predvidoma kljub pandemiji dostopne tudi v jeseni in zimi 2021. (Iz seznama so zato odpadli Bali, Šrilanka, Filipini in Tajska.)

Maldivi

Maldivi so sanjski zaradi svojih belih koralnih plaž, živahnega morskega življenja in svetlo zelenih palm. V avgustu 2021 so se znašli na vrhu lestvice destinacij, ki si jih ljudje želijo obiskati po pandemiji, saj so (z ukrepi PCT) lahko dostopni, plaže pa niso natrpane. Spadajo med priljubljene poletne destinacije za poroke in medene tedne, čudoviti so tudi za obisk z otroki. Odkar so se odprli tudi za lokalni turizem, je obisk veliko cenejši in dostopnejši tudi tistim, ki jih ne mikajo luksuzni resorti.

Madeira

Madeira je zaradi svoje klime pravi plavajoči rajski vrt. Leži tisoč kilometrov od Lizbone, sredi oceana. Znana je po gostoljubnosti domačinov, živahnih mestecih in sladkem vinu. Idealna je za vse, ki ljubite lahkotno pohajkovanje, morski zrak, bogato in raznovrstno floro, živahne barve in sladke vonjave. Madeira spada med poletne destinacije, ki bodo zbudile vse vaše čute. Trenutno na Madeiro leti čarter iz Ljubljane, še cenejša pa je letalska karta iz Benetk.

Sejšeli

Sejšeli niso samo letovišče s turkiznim morjem in belimi peščenimi plažami. Spadajo med poletne destinacije, ki so vredne obiska tudi zaradi znamenitosti in botaničnega vrta. Na otoku Mahe si lahko ogledate urni stolp, nekdanjo guvernerjevo palačo, ki je sedaj predsedniška rezidenca, Naravoslovni muzej, Državni zgodovinski muzej in botanični vrt. Na otoku Praslin obiščite narodni park Valle de Mai, ki je znan predvsem potem, da na njem raste unikatni morski kokos oziroma dvojni kokos, ki zori kar 30 let in ima obline ženskega telesa. Kako Sejšele doživite še ceneje, nam je zaupala Jasna Žaler Culiberg v intervjuju. 

Maroko (poletne destinacije)

Maroko je ena najbolj priljubljenih afriških destinacij med Slovenci, saj ponuja kup fotogeničnih znamenitosti in je v primerjavi z drugimi eksotičnimi destinacijami žepu še vedno precej prijazna. Stičišče kontrastov je mešanica arabske in berberske kulture, ki se prepleta z islamom. V Maroku boste ujeli vse od puščavske Sahare, vrhov Atlasa do obale Atlantika in Sredozemlja, ne manjka pa niti začimb in čaja, mošej in opečnatih kasb. Več o Maroku nam je zaupala Slovenka, ki je tam spoznala ljubezen svojega življenja, če ste ljubitelj Igre prestolov, pa si nujno preberite tole. 

Tulum, Mehika

Popotniki, ki želite namesto natrpanih plaž v Cancunu doživeti neokrnjeno mehiško lepoto, se morate pustiti do obale polotoka Yucatan do Tuluma. Ujet med Mehiko in karibskim morjem v sebi nosi ponosno zgodovino Majev, ki tam živijo še dandanes. V Tulumu boste lahko doživeli mehiško kulturo v vsej njeni polnosti in uživali v bogatih naravnih znamenitostih, od številnih čudovitih jam z globokimi bazeni do naravnih rezervatov za živali.

 

Še dve dobri ideji sta Zanzibar in Kostarika. Kmalu pa upamo, da se pandemija umiri in bomo poletne destinacije lahko dopolnili s še več idejami.

 

Foto: Unsplash

Afganistan iz zornega kota, ki ga vidimo le redko

Afganistan v zadnjem desetletju absolutno vodi na lestvici držav, ki so se največkrat pojavile v medijih. Ko pomislimo na Afganistan, se nam pred očmi pojavijo prizori vojnih grozot in neskončnega puščavskega peska. Zelo redko oz. nikoli nismo videli njegovih naravnih lepot in njegovih nasmejanih ljudi. Pa so.

Afganistan ima 8 nacionalnih parkov

Afganistan ni samo Kabul in ni samo puščava. Ima kar 8 nacionalnih parkov. Med njimi je najbolj znan in priljubljen park Band-e-Amir v provinci Bamiyan. Afganistanski parki:

  1. Band-e-Amir (provinca Bamiyan)
  2. Wakhan (provinca Badakhshan)
  3. Kol-e-Hashmat Khan (Kabul)
  4. Planota Bamiyan
  5. Gozdovi v provinci Nuristan
  6. Vodovje v provinci Ghazni
  7. Darqad (Takhar)
  8. Imam Sahib (Kunduz)

Band-e Amir National Park

Nacionalni park Band-e Amir se nahaja v provinci Bamyan v osrednjem Afganistanu. V parku domuje 6 globokih modrih jezer, ki so med seboj ločena s travertinom (vrsta sedimentne kamnine, ki je sestavljena iz kalcijevega karbonata). Jezera se nahajajo na približno 3000m višine, v gorovju Hindu Kush.

Nastala so zaradi vode bogate z ogljikovim dioksidom, ki je pronicala skozi razpoke gora in so ena izjemno redkih tako nastalih jezer na svetu. Na leto je ta Afganistanski “Grand canyon” obiskalo več tisoč turistov.

Afganistanski “Grand canyon”.

Za še boljšo predstavo o parku, priporočamo ogled vloga turista, ki se je tam odločil za kampiranje:

Afganistan ima bogato umetnostno zgodovino

V Bamiyanu sta vse od 6. stoletja stala kipa vzhodne in zahodne Bude. Manjša, “vzhodna Buda”, je bila visoka 38m in je bila dokončana okoli leta 570. Večja, “zahodna Buda”, je bila dokončana okoli leta 618 in je bila visoka 55m. Oba kipa sta bila izklesana naravnost iz klifov peščenca, detajli pa so bili dodani iz blata. Okoli kipov se nahajajo številne jame, v njih pa jamske poslikave, ki izvirajo iz 6.-8. stoletja. Marca 2001 so Talibani kipa namerno uničili.

Na mestu kipa Bude je danes samo prazna luknja.

Afganistan ni samo puščava

Afganistan je država s 65 milijoni hektarjev. Od tega je 7,8 milijonov hektarjev kmetijskih površin, 30 milijonov hektarjev pašnikov, 8 milijonov hektarjev puščave, 1,9 milijonov hektarjev gozdov in 17,5 hektarjev gora, rečnih bregov in kamnitih površin.

V Afganistanu se veliko ljudi preživlja s kmetijstvom. Poleg pšenice so pomembni še ječmen, koruza, riž, krompir in bombaž. Med najpomembnejšimi produkti za izvoz pa so pistacije, mandlji, grozdje, melone, marelice, češnje, fige, granatana jabolka in murve.

Večina Afganistancev živi od kmetijstva.

Afganistan je dom skoraj 40 milijonom ljudi

Dežela, ki velja za »vhod« v Indijo in prehaja iz pol puščavske v puščavsko, iz stepske v gorato in kjer se stikajo mogočna gorovja Hindukuš, Pamir in Karakorum, je že tisočletja domovina ljudstev, ki so se v zadnjih 2500 letih spopadala z najrazličnejšimi zavojevalci, od Aleksandra Makedonskega (4. st. pr. n. št.) pa vse do NATA (v 21. st.).

V Afganistanu živi skoraj 40 milijonov ljudi, 99,7% je vernikov Islama. Afganistan je multietnična družba z več plemeni, ki med seboj niso enotna. Edina skupna vsem plemenom točka je vera. Vsako pleme ima svoje navade in jezik. Plemena so tudi značajsko zelo raznolika. Paštuni so zelo bojeviti, po veri so muslimanski suniti. Suniti so tudi Tadžiki, ki so med vsemi Afganistanci najbolj izobraženi. Hazari so mongolski narod in so po veri muslimanski šiiti.

Vsem Afganistancem je skupna edino vera.

Otroci radi spuščajo zmaje in igrajo nogomet.

Kako Islam vpliva na življenje ljudi

“Islam odločilno vpliva na vsakdanje življenje in običaje Afganistancev. Oblačila neposredno izražajo konservativizem afganistanske družbe. Po koranu naj bi se tako moški kot ženske oblačili skromno. Večina moških nosi brade in na glavi čepice in  turbane. Oblečeni so v široke hlače in telovnik z brezrokavnikom, če je hladno, se zavijejo v volnene odeje. Prav na ženskah pa se ta zapoved izraža v najekstremnejši obliki – burki, dolgem vrečastem oblačilu, ki je pred očmi zamreženo. Ženska koža je v burki popolnoma zakrita.

Vendar ima tudi burka več pomenov. Prvotno je bila mestno oblačilo. Meščanke so z burko izražale, da jim ni treba težaško garati na poljih. Ženske s podeželja so oblekle burko, ko so šle v mesto. Ščitila jih je pred radovednimi pogledi in nadlegovanjem. Do udara leta 1973, ko so vrgli kralja s prestola in razglasili republiko, je bilo življenje relativno sproščeno. Ženske so se zakrivale, če so želele, druge spet zaradi okolja, iz katerega so izhajale. Zaposlene so bile v pisarnah, trgovinah, šolah in bolnicah in vsaj v mestih nosile zahodna oblačila. Mnoge so hodile v šole in tudi študirale na univerzah. Po sovjetskem umiku iz Afganistana 1989 se je nadaljevala državljanska vojna in oblasti so ženskam čedalje bolj krčile pravice. V času talibanske oblasti je bila burka ženskam zapovedana. Mnoge danes še vedno nosijo burko zaradi kulturnih razlogov in tradicije.” (Vir)

 

Za še boljšo predstavo o tem, kaj je Afganistan, ko ni vojno središče, priporočamo ogled nagrajenega prikaza Afganistana iz zraka Afghanistan Unseen

Foto: Unsplash

Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

Cezarjeva solata je zagotovo ena najpopularnejših jedi na svetu. Skoraj je ni države na svetu, kjer je ne bi imeli na meniju. Danes jo poznamo v izpopolnjeni različici, a njen izvor je precej skromnejši. In zelo zelo presenetljiv. Dobra novica je, da imamo za vas originalni recept, pripravljen na samem kraju njenega nastanka.

Cezarjeva solata prihaja iz … Mehike!

Ko pomislimo na sestavine in ime Cezarjeve solate, največkrat pomislimo na Italijo. A Cezarjeva solata je doma daleč od Italije – v Mehiki! Natančneje, v Tihuani, mehiškemu mestu ob meji z ZDA.

Njen “stvaritelj” je bil Cesaro (Caesar) Cardini, Italijan, ki je najprej imigriral v ZDA, kjer je odprl svojo prvo restavracijo, kasneje pa se je zaradi prohibicije preselil v Tihuano in leta 1927 odprl restavracijo, ki dela še danes.

Cezarjeva solata je bila … naključje!

Legenda pravi, da je recept nastal 4. julija v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Zaradi praznika ob ameriškemu dnevu samostojnosti, je bila Cardinijeva restavracija nabito polna, gostje pa lačni tudi ko je zmanjkalo že skoraj vseh sestavin. Cardini je nabral sestavine, ki so mu še ostale – solato romano, rumenjak, parmezan, česen,… – in pripravil prvo Cezarjevo solato.

Cezar iz imena solate ni Cezar, ampak Cesaro Cardini

Solata je nemudoma navdušila. Cardini jo je dodal na meni ter jo poimenoval kar po sebi – Cezarjeva. Sloves njenega okusa se je hitro razširil v ZDA in od tam po celem svetu. Že leta 1940 jo je svetovno priznana kulinarična revija Gourmet Magazine označila za “gastronomski vrhunec trenutnega časa”. Leta 1953 pa so v Parizu recept okronali za “najboljši originalni recept iz Amerike v zadnjih 50. letih”.

Cardini se je z družino preselil v Los Angeles, kjer je leta 1948 patentiral recept za solatni dresing. Ta še danes prodaja kot Caesar Cardini’s Dressing.

V Tihuani še vedno pripravljajo originalno Cezarjevo solato – pred vašimi očmi

Čeprav je Cardini svoj uspeh doživel predvsem v ZDA, je Cezarjeva solata še vedno najbolj močno povezana s Tihuano. Na nek način je ta solata Tihuano rešila in je njen odraz. Tihuana je po tem, ko je bila manjša različica Hollywooda, kjer so se rade družile zvezde in gangsterji, desetletja bredla po breznu visokega kriminala in nasilja. Pred kratkim pa je doživela kultruni preporod.

Cardinijeva restavracija je počasi propadala vse do leta 2010, ko jo je prevzela lokalna družina Plascencias. Družina Plascencias je restavracijo, ki jo jemlje za ikonično, obnovila in spet ponudila originalne Cardinijeve recepte. Ponosni so na njeno izročilo in njen pomen v kulturni zgodovini Tihuane. Cezarjevo solato pripravljajo kar pred očmi gostov.

Poglejte si video priprave iz originalne restavracije v Tihuani:

Sestavine in kaj se je izgubilo s prevodom

Cezarjeva originalna solata je torej narejena iz zelene solate romana, parmezana, olivnega olja, rumenjaka, Worcestershire omake, dijonske gorčice, inčunov, črnega popra, krutonov in limone. Mi danes najbolje poznamo različice s celim, trdo kuhanim jajcem, paradižniki in piščancem. Nekateri dodajo še slanino in piščanca spanirajo.

Imajo pa čisto vsi recepti za Cezarjevo solato izven Tihuane eno napako. Cezar ni uporabil limone, ampak limeto. Limeta se je s prevodi spremenila v limono. Ampak očitno recept tudi tako deluje.

Dober tek!

 

 

PREBERITE ŠE: RECEPT za naše olimpijce: Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

Foto: Unsplash

RECEPT za naše olimpijce: Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

Orehi, med, sveži sir in mehka maslena sredica, … mmmmm! Olimpijske igre v Tokiu se zaključujejo in Slovenci smo bogatejši za kar 5 medalj naših vrhunskih športnikov. V čast vsem, ki so dosegli najvišje stopničke in vsem, ki jim to tokrat (še) ni uspelo, danes pripravljamo zlate cupcakese. Zlate in slovenske, ker si samo take zaslužijo, seveda. To je enostaven recept za cupcakese.

Za ta recept za cupcakese potrebujete:

Osnova:
(recept za cupcakese)
2 jogurtova lončka moke (lahko pšenične, lahko pirine, … po želji)
1 jogurtov lonček sladkorja
1 lonček navadnega jogurta
2 jajci
2 žlici masla (ali pol lončka olja)
1 pecilni  prašek
1 vanilijev sladkor
2 žlici zrezanih orehov

Za kremo: 

100g mascarpone
150g Philadelphia kremni sir
vanili sladkor/ekstratkt vanilije
sladkor v prahu

Priprava:

Ta recept za cupcakese je zelo enostaven. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Vse sestavine dobro zmešamo v eni posodi, da dobimo srednje tekočo maso. Maso zlijemo v modelčke za cupcakese/muffine in jih napolnimo do polovice. (Na sredini z žličko malo potapkamo, da ne dobimo dvignjenih muffinov). Pečemo približno 20 minut na 180 stopinj (odvisno od pečice). Medtem pripravimo kremo: Zmešamo vse sestavine s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto kremo. Sladkor dodamo po potrebi. Da vidimo, če so cupcakesi že pečeni, uporabimo zobotrebec, ki ga na sredini cupcakesa zapičimo do dna. Če se masa prime na zobotrebec, so cupckesi še surovi, če se ne, so gotovi. Cupcakese dobro ohladimo in jih okrasimo s kremo. Okrasimo z orehi in prelijemo z žličko medu. Dober tek!

 

PREBERITE ŠE: RECEPTI: Vse to lahko pripravite z odličnim bučnim oljem

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.