Nasveti iz prve roke, kako raziskati Oman s šotorom in najetim terencem

Tokrat smo v odlični družbi raziskovali Oman. Skozi to deželo sta nas popeljala Lucija in Klemen, ki ste ju zagotovo že kdaj srečali tudi na njunem popotniškem blogu.

Lucija in Klemen sta z nami delila kup uporabnih nasvetov za vse, ki vas vleče v  Oman, deželo s strateško lokacijo na skrajnem jugovzhodu Arabskega polotoka, ki zagotovo ni zgolj ena sama puščava … Kaj sta z nami delila po njunem zadnjem raziskovanju sveta? Preverite v tokratnem Vandraj intervjuju!

Od našega zadnjega intervjuja sta odkrila še en delček sveta, tokrat sta nas očarala z Omanom. S čim vaju je Oman prepričal, da je pristal na seznamu destinacij, ki sta jih želela videti še letos?

Oman sva imela na svojem seznamu želja že kar nekaj časa, ampak sva se potem vedno raje odpravila v nama ljubo jugovzhodno Azijo. Letos sva se odločila, da je čas, da zamenjava kulturo in način potovanja. Padla je ideja, da obiščeva Oman. Poleg čudovite in raznolike pokrajine, ki jo država ponuja, naju je prepričalo tudi dovoljeno divje kampiranje.

Kako bi predstavila Oman, njegove lepote in njegove ljudi?

Oman velja za eno najbogatejših držav na Arabskem polotoku. Velja še za nekako neodkrit biser, ki še ni preplavljen z množičnim turizmom. Ponuja vse od naravnih lepot, drugačne kulture, prostranih plaž do mogočnih gora, vse od puščave do zelenih wadijev, luksuznih letovišč in dovoljenega divjega kampiranja, off-road poti… Oman velja tudi za zelo varno državo. Domačini so izjemno prijazni, ustrežljivi in vedno pripravljeni pomagati. Dajo ti občutek, da si pri njih dobrodošel. Vedno so nama radi priskočili na pomoč ali naju povabili na klepet ob kavi in datljih.

Po deželi sta se premikala z najetim avtomobilom. Je to najlažja oblika prevoza? Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za najem?

Najem avtomobila je najpogostejša oblika prevoza, saj javnega prevoza skoraj ni, oziroma je zelo omejen. Za celotni čas potovanja sva najela avto s 4×4 pogonom, ki nama je omogočal tudi vožnjo po off-road terenu. Pri lokalni agenciji sva najela Dacio Duster (v Omanu Renault Duster), za najem pa sva odštela 40 €/dan, z vključenimi 200 kilometri na dan. Pred najemom je treba vedeti, kakšen bo vaš načrt potovanja, temu primerno pa potem rezervirate tudi avto. V kolikor želite doživeti več, kot samo glavne znamenitosti, vsekakor priporočava najem avtomobila s 4×4 pogonom.

Oman sta raziskovala kar s šotorom. Kako prijazen je za (divje) kampiranje?

Tako je. Oman sva raziskovala kar s šotorom. V Omanu je divje kampiranje dovoljeno skoraj povsod, kar nedvomno doprinese nepozabnim nočem na potovanju. Tako sva prespala v puščavi Wahiba, na čudovitih plažah ter visoko v gorah tik nad mogočnim kanjonom Grand canyon of Oman. Prav tako je država zelo varna, tudi domačini so izjemno prijazni, zato ni nobenega strahu glede varnosti. Odsvetujeva edino kampiranje v wadijih (rečne soteske). Sicer so to zelo lepa mesta za kampiranje, vendar so lahko tudi zelo nevarna. V deževnih dneh se wadiji precej hitro napolnijo z vodo.

Katere so ključne stvari, ki jih moramo spakirati za kampiranje po Omanu?

Za kampiranje v Omanu, potrebujemo le osnovno kamp opremo, kot so šotor, podloga za spanje, spalno vrečo, gorilnik, pribor in posodo … Midva tudi drugače veliko kampirava in sva tako svojo kamp opremo prinesla s sabo, ostale malenkosti sva kupila v glavnem mestu. Kampiranje je precej priljubljeno tudi med domačini, zato lahko osnovno kamp opremo kupite tudi v Omanu. V nakupovalnih centrih lahko za ugodno ceno kupimo vso kamp opremo, ki jo potrebujemo za potovanje.

Kaj pa hrana? Sta si večinoma kuhala sama ali sta okusila tudi kaj njihove kulinarike?

V Omanu sva najbolj pogrešala lokalno hrano, ki je skoraj da ni. Domačini so nama razložili, da lokalne ponudbe ni iz preprostega razloga. Med službo hodijo na kosilo domov in ne v restavracijo. Hrana je večinoma indijska, najdete pa jo v tako imenovanih ‘’coffee shopih’’. Naj vas ne zavede ime, saj ne gre za kavarne, ampak za manjše lokale, kjer najdete indijsko in hitro hrano. V coffee shopih se lahko odlično najeste za 3-4 evre po osebi.

Večino hrane na potovanju sva si pripravila kar sama, večkrat pa sva se odpravila po že sveže pripravljeno  hrano v nakupovalni center. 

Kako pogoste so trgovine z živili, kjer sta si nakupila zaloge hrane in vode?

Pred najinim potovanjem, sva zasledila veliko informacij, da je priporočljivo vso hrano in pijačo nakupiti v glavnem mestu, ker drugod po Omanu ni veliko trgovin. V vseh večjih mestih kot je Muškat, Nizwa in Sur, so večji supermarketi, kjer lahko najdemo precej pestro ponudbo hrane, pijače in tudi kamp opreme.

Tudi med potjo je dosti manjših marketov, kjer imajo dovolj široko ponudbo hrane, da si pripravite zajtrk ali kosilo. S tem na začetku nisva bila seznanjena, zato sva si prvi dan naredila zalogo hrane za večji del potovaja. Načeloma tudi ni potrebno kupovati vode na zalogo, saj so skoraj v vsakem mestu ali vasi pipe, kjer si natočite vodo zastonj. Voda je pitna in v večini primerov tudi ohlajena.

Sta z Omana prišla tudi s kakšnimi spominki? Katere so tiste stvari, ki se najpogosteje znajdejo med suvenirji iz Omana?

Iz vsakega potovanja vedno prineseva magnetek in spominek, ki nama krasi stanovanje, obenem pa naju spomni na tisto potovanje. Iz Omana sva prinesla magnetek in dve bunkici, ki sva ju ta božič obesila na smrekico. Za najpogostejše suvenirje v Omanu bi izpostavila seveda magnetke in pa te bučke, kakšne šale, pisane torbice iz blaga, tradicionalno moško pokrivalo itd.

Kako turističen pravzaprav je Oman? Koliko slikovitih kotičkov, kjer sta bila povsem sama, sta našla?

Oman iz leta v leto vse bolj pridobiva na svoji prepoznavnosti. Lahko bi rekla, da Oman postaja vse bolj postaja. K sreči je dežela ogromna, poseljenost pa majhna, tako se turisti kar malce porazgubijo med seboj. Zato nisva imela nekega pretiranega občutka, da je Oman precej turističen.

Izjema so seveda najbolj turistične točke, kot so Bimmah Sinkhole, Wadi Shab, Wadi Bani Khalid …

Našla sva tudi nekaj precej slikovitih kotičkov, kjer sva bila popolnoma sama. Eden od takšnih krajev je nedvomno kampiranje v puščavi Wahiba. Svoj prostor za postavitev šotora sva našla nekaj kilometrov v notranjosti puščave, pod mogočno sipino. Zjutraj sva se zbudila še pred sončnim vzhodom, se povzpela na najvišjo sipino in tam pričakala sončni vzhod.

Kakšna je bila vajina pot? Katere kraje sta obiskala in kateri so se vama najbolj vtisnili v spomin?

Najina pot je bila več ali manj podobna poti, ki jo naredi večina, le da sva vmes večkrat zavila na stran in šla malo v neznano. Obiskala sva glavno mesto Muškat in se kopala v Bimmah Sinkhole, ki je bila nekoč jama, v katero se je zrušil strop. Obiskala sva tudi nekaj znanih in manj znanih wadijev ter prespala v puščavi. Navdušila naju je tudi bivša prestolnica Omana Nizwa, kot tudi gorovje Jebel Shams in Jebel Akhdar. V spominu nama je najbolj ostalo kampiranje v puščavi, spanje na vrhu canyona Jebel Shams in obisk mošeje Sultana Quaboosa v Muškatu.

Tehnologija je postala pomemben del samostojnih potovanj. Katere naprave uporabljata in brez katere aplikacije na telefonu ne gresta na pot?

Ah, ja, kaj bi brez tehnologije. Na potovanju imava vedno en nahrbtnik, kjer imava shranjeno vso elektroniko. S sabo navadno vzameva DSLR fotoaparat, prenosni računalnik, dron, mobilni telefon in po novem tudi gimbal (stabilizator za mobitel). Največkrat seveda uporabiva mobitel, ki nama poleg fotoaparata pride prav tudi zaradi uporabnih aplikacij. Google Maps in OfflineMaps sta nedvomno aplikaciji, ki ju največkrat uporabiva. Uporabljava pa tudi aplikacijo Snapseed za urejanje fotografij, aplikacijo Quik, s katero precej hitro in enostavno narediš video. Za divje kampiranje uporabljava tudi aplikacija IOverlander in Park4night, kjer lahko najdemo primerna mesta za kampiranje.

Kaj si želita, da bi sama vedela pred odhodom v Oman?

Želela bi, da bi že veliko prej vedela, kako krasna destinacija je Oman (smeh). Pred odhodom bi bila vesela informacije, da si ni potrebno narediti zaloge hrane za celotno potovanje že v Muškatu.

Potovanje po Omanu sta začinila s še enim dodatnim izletom – skokom v Istanbul. Katerih kotičkov tega mesta ne smemo spregledati?

Tako je. Po raziskovanju Omana, sva se za tri dni še ustavila v Istanbulu. Tega sva imela v načrtu že kar nekaj časa, a nikoli ni bilo časa oziroma priložnosti za obisk. Istanbul naju je zelo navdušil, predvsem sam utrip mesta. Med obiskom nikakor ne smete izpustiti Grand Bazarja in bazarja začimb, križarjenja po Bosporju, Modre mošeje, trga Taksim, obisk hamama in pa seveda turške kulinarike, ki je izvrstna.

Na katero mesto vajinih top 10 potovanj bi se uvrstil Oman?

Nedvomno na prvo mesto!

Foto: arhiv Lucije in Klemna

Luciji in Klemnu lahko sledite tudi na njunem blogu Lucina potepanja in na Instagramu, več o njunih potovanjih pa lahko izveste tudi v njunem prvem Vandraj intervjuju (TU).

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

5 očitnih znakov, da že nujno potrebujete počitnice

Tudi tisti, ki se z nasmehom odpravijo na delo vsako jutro, potrebujejo počitnice. Preberite si 5 očitnih znakov, ki vam bodo povedali, če ste med njimi.

Za vas smo, po navdihu Lonely Planeta, na kup zbrali 5 znakov, ki vam v obraz kričijo, da nujno potrebujete počitnice. Brez obzira na to, kdaj ste jih imeli nazadnje.

#1 Pisanje emailov se zdi kot pisanje doktorata

Če se vse manjše naloge, tudi pisanje emailov, zdijo kot višja znanost, je čas za počitnice. Vklopite si sporočilo o odsotnosti in izberite destinacijo. Čas je, da si napolnite baterije in pozabite na delovne naloge.

#2 Nasmehnete se šele ob odhodu iz službe

Če se vam zdi, da poleg službene torbe vsako jutro s seboj tovorite tudi vrečo negativnosti, potem je brez dvoma čas za dopust. Vzemite si trenutek in poglejte za najugodnejše letalske karte do Finske. Ta severna država je bila namreč izbrana za najsrečnejšo na svetu.

#3 Nazadnje, ko ste spali 8 ur, ste bili še v osnovni šoli

Med letoma 2010 in 2019 se je število zaposlenih ljudi, ki dobijo nezadostno količino spanja, povečalo s 30,9% na 35,6%. Večino jih za to krivi preobremenjenost na delovnem mestu in neskončne sezname opravil. Če ste se našli v zgornjem opisu, je skrajni čas, da si rezervirate luksuzno letovišče in spočijete svoje oči.

#4 Vodite v neporabljenih dneh dopusta

Po podatkih ameriškega potovalnega združenja, so Američani leta 2018 pustili kar 768 milijonov počitniških dni neuporabljenih. 236 dni je bilo v celoti izgubljenih, kar predstavlja 65,5 milijarde ameriških dolarjev plusa. Naj to ne bo tudi vaš primer in hitro rezervirajte naslednje počitnice. Oddih vam bo dobro del in na delo se boste vrnili bolj produktivni kot prej.

#5 Službene emaile preverjate tudi med vikendi

Nenehno vas mori občutek, da ste nekaj pozabili. Službene klice sprejemate tudi po delovnem času in na emaile odgovarjate tudi ob vikendih. V nedavni študiji so ugotovili, da od 2000 zaposlenih, kar 70.4% pregleduje služben email tudi med dopustom. Pogumno se odjavite iz službenega emaila in ga ponovno odprite šele po dopustu. Delo bo počakalo, počitnice ne morejo več.

Foto: Unsplash

Preberite še: Mojca Mavec: “Nimam lastniškega stanovanja, ne dragega avta. Vse gre za potovanja.”

Top popotniški trendi za 2020, ki jih narekuje Pinterest

Dopust, potovanje, oddih, počitnice, izlet ali kakršnakoli dogodivščina že, to so stvari, ki se jih veselimo v 2020. Kakšni so popotniški trendi za letos?

Sodeč po priljubljeni platformi Pinterest, bodo popotniški trendi glede na iskalne zahteve uporabnikov sledeči.

Destinacija presenečenja!

Eden od popotniških trendov, ki so v porastu za kar 192 odstotka, so destinacije presenečenja! Gre za to, da do konca ne veste, kam boste šli na oddih, saj tisto najugodnejšo letalsko vozovnico kupite tik pred zdajci.

Jesen namesto poletja

Čeprav se večina vaših znancev na dopust odpravi poleti, pa se kaže trend jesenskih oddihov. Kar ni slabo, glede na to, da cene upadejo, medtem ko morajo vsi ostali na nov oddih čakati do naslednjega leta, pa vas vse to šele čaka!

Zapuščeni gradovi 

Uporabniki Pinteresta letos za 142 odstotkov pogosteje iščejo zapuščene gradove in ruševine, ki bi jih lahko raziskovali.

Otoki, kjer ni veliko turistov

Neobljudene otočke na Pinterestu v 2020 išče kar 179% odstotkov več kot lani. Namesto Maldivov in Balija, Santorinija in Mykonosa uporabniki Pinteresta raje brskajo po manj prepoznavnih otokih, kjer ne bodo srečevali sosedov.

Manjša mesta

Metropole imajo svoj čar, vendar je nekaj posebno pravljičnega tudi v manjših mestih, ki so veliko bolj obvladljiva za organizacijo potovanj. Kar 276 odstotkov uporabnikov več išče prav takšne destinacije.

Termalni vrelci

Narava nas je obdarila s toliko lepotami, da bi bilo škoda dopust preživeti v kloriranih bazenih, ko pa je toliko naravnih kopališč. Sploh, če so termalna!

Avtobus namesto letala

Čeprav pri potovanjih najprej pomislimo na letalske prevoze, ki so zaradi pestre ponudbe nizkocenovnikov pogosto celo ugodnejši od roadtripov, pa je za 32 odstotkov v porastu iskanje avtobusnih izletov v neznano.

Ture s kolesi

Tudi na Vandraj mesta najraje raziskujemo kar s kolesom – saj je hitro in ugodno, predvsem pa tudi naredite nekaj za svoje telo in okolje. Iskanje takšnih kolesarskih tur je poskočilo za 64 odstotkov.

Trajnostni turizem

Ozaveščanje o pretirani potrošnji in nalaganju nepotrebnih odpadkov, ki jih sproducira človeštvo, je očitno obrodilo sadove. Vedno več popotnikov namreč zanima tudi trajnostni turizem, ki ni tako škodljiv do okolja.

Foto: Unsplash

Božična večerja s Terezo Poljanič malo drugače: recept za vegi pojedino

Praznične pojedine, po katerih bo ob slovesu decembra zadišalo po naših domovih, imajo v vsaki hiši malo drugačno tradicijo. Tokrat smo s Terezo Poljanič pokukali v njeno knjigo receptov. Kakšna je vegi božična večerja po njeno? 

Božična večerja je iz kulinaričnega vidika vrhunec decembrskih praznovanj, druženj in pogostitev. Tokrat je z nami nekaj čisto svežih receptov delila Tereza Poljanič. Nekaj takšnih, ki jih najdete v kateri od njenih treh knjig Zdravo, Tereza! in tudi nekaj čisto svežih, ki jih (še) ne boste našli niti tam. Kaj torej sestavlja njen vegi božični meni? 

Božična večerja: vegi meni

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM

#4 SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

———————————————————–

ŠTIRJE RECEPTI

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA 

Sestavine

  • 500 g špinače
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja
  • 2 pora
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol/poper
  • 1 paket vlečenega testa ali doma pripravljenega (recept zanj se skriva v tretji knjigi Zdravo, Tereza!)

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato narežemo čebulo in por. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo špinačo in dušimo nekaj minut. Nato tofu nadrobimo k špinači in premešamo. Pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dobro solimo in popramo.

Pustimo, da se masa ohladi in medtem pripravimo testo. Razvlečemo in ob robu razporedimo tofujevo maso. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. Če imate okrogel pekač, liste zložite v obliki polža. Če pa imate pravokoten pekač, zvitek prerežete na pol, ter jih zlagate enega poleg drugega. Ko je dno pekača pokrito, nadaljujete z naslednjim slojem. Prelijemo z olivnim oljem in pito pečemo v ogreti pečici med 30 in 40 minut, vse dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Počakamo 10 minut ter postrežemo.

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

Sestavine

  • 1 buča
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 1 glava radiča
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja, ZELIŠČNI
  • 300 g pastinjaka
  • 200 g krompirja
  • 100 g mandljev, narezanih
  • 1 granatno jabolko

Za preliv

  • 4 jušne žlice Tereza’s Choice fermentiran namaz, DROBNJAK
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • 2 jušni žlici jabolčnega kisa
  • sol

Postopek

Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Narežite bučo, pastinjak in krompir. Preložite na peki papir in prelijte z olivnim oljem. Pecite 25 minut in na zadnjih 5 minut dodajte na pekač še mandlje, da dobijo lepo aromo in se zapečejo.

Vzemite iz pečice in na še vroč pekač dodajte narezani kodrolistni ohrovt ter premešajte, da se zmehča. Prestavite vse na servirni krožnik z narezanim radičem in granatnim jabolkom.

Na ponvi na 4 južnih žlicah olivnega ali kokosovega olja popecite narezan tofu ter dodajte po vrhu krepke solate. Za preliv premešajte Tereza’s Choice fermentirani namaz s kisom, oljem in soljo. Prelijte čez solato in postrezite.

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM 

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 200 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, HREN
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • sol in poper

Postopek

V pekač postavite na polovici narezan brstični ohrovt in prelijte z olivnim oljem. Pecite na 200 stopinjah Celzija 25 minut, na vsakih 10 minut premešajte za enakomerno pečenje. Vzemite iz pečice in dodajte Tereza’s Choice kremni namaz z okusom hrena ter solite in poprajte. Postrezite še toplo.

#4. SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 30 g nastrganega kokosa
  • 180 g kokosovega sladkorja
  • 3 jabolka, naribana
  • ½ čajna žlička cimeta
  • 3 jajca, (za vegansko različico lahko uporabite 9 jušnih žlic vode + 3 jušne žlice chia semen ali zmletih lanenih semen)
  • 180 ml olivnega ali kokosovega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa

Za glazuro

  • 100 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, NATURAL
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 4 jušne žlice kokosovega olja

Postopek

Sprva segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V veliki skledi zmešajte pirino moko, pecilni prašek, cimet, kokos, sladkor in naribana jabolka. V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup in jajca. Tekoče sestavine dodajte v suhe in ponovno premešajte.

Prelijte v pekač ali v modelčke za peko in pecite 35 minut, dokler zobotrebec, ko ga zabodete v testo, ne pride ven čist.

Medtem pripravite glazuro. Enostavno zmešajte Tereza’s Choice namaz natural z vaniljo, javorjevim sirupom in kokosovim oljem ter prelijte čez popolnoma ohlajeno pecivo.

Tereza nam je zaupala, da bo letos v novo leto skočila v Indiji, od koder bo zagotovo prišla z razširjeno paleto okusov in novimi kulinaričnimi veščinami. Njene dogodivščine sicer lahko spremljate tudi na Instagramu @terezas_choice.

Pa dober tek in vesele, mirne ter dobrot polne praznike!

FOTO: Enja Brelih

PREBERITE ŠE: RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.