Potuj poceni: 5 destinacij za tanko denarnico

Čeprav se lahko potovanje včasih zdi kot razkošje, ki si ga ne morete privoščiti, obstajajo destinacije po vsem svetu, ki ponujajo neverjetne izkušnje po dostopnih cenah.

Ne glede na to, ali iščete avanturo v divjini, zanimivo kulturo in zgodovino ali preprosto uživanje na soncu. Poiskali smo ugodne destinacije, ki bodo zadovoljile vašo potrebo po raziskovanju sveta, ne da bi pri tem izpraznile vašo denarnico.

Vietnam

Ta čudovita država v jugovzhodni Aziji ponuja izjemno bogato kulturno dediščino, osupljive naravne lepote in okusno lokalno kuhinjo, vse po izjemno ugodnih cenah. Če obožujete Azijo, boste v Vietnamu doživeli vse, kar ponuja, po nižjih cenah kot drugje.

Bolgarija

Če iščete evropsko potovanje po dostopnih cenah, je Bolgarija odlična izbira. Neraziskana balkanska država ponuja slikovite gore, sončne obale Črnega morja, bogato zgodovino in čudovita starodavna mesta, kot je Plovdiv. Cene hrane, namestitve in prevoza so tu precej nižje kot v drugih evropskih državah.

Nepal

Za ljubitelje narave in avanturiste je Nepal destinacija, ki ne razočara. Poleg ikoničnih gorskih vrhov ponuja tudi bogato kulturo, barvite festivale in priložnosti za trekinge po gorah. Cene hrane, namestitve in izletov v Nepalu ostajajo izjemno ugodne, kar omogoča nepozabno izkušnjo po dostopnih cenah.

Portugalska

Portugalska je bila dolgo časa skriti dragulj za popotnike, ki ne potujejo drago. S čudovitimi plažami Algarveja, slikovitimi starimi mestnimi jedri, kot je Lizbona, ter okusno lokalno kuhinjo, vam bo Portugalska ponudila izjemno vrednost za vložen denar.

Tajska

Tajska je že dolgo ena najbolj priljubljenih destinacij za vse vrste popotnikov. Z razlogom. Poleg osupljivih templjev, bogate kulture in živahnega nočnega življenja, ponuja Tajska tudi izjemno ugodne cene za hrano, namestitev in aktivnosti. Od raziskovanja templjev v Bangkoku do sproščanja na idiličnih otokih, Tajska ima nekaj za vsakega popotnika, ne glede na proračun.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: To so najboljše destinacije za digitalne nomade

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ujemite prve minute: Zakaj je First minute nakup poletnih počitnic odlična odločitev

Vedno je čas za načrtovanje naslednjega poletnega oddiha, in ena od najboljših strategij za zagotovitev, da boste izkoristili svoj dopust do potankosti, je ujeti prve minute.

First minute nakupi za poletne počitnice so lahko ključ do boljših destinacij, cenovno ugodnejših ponudb in manj stresa pri organizaciji.

Najboljša izbira destinacij in nastanitev

Zgodnji nakup vam omogoča, da izbirate med široko paleto destinacij in nastanitev, saj je ponudba še vedno na voljo. Namesto da bi se morali zadovoljiti s tistim, kar je ostalo, lahko izberete prav tisto destinacijo ali namestitev, ki ustreza vašim željam in potrebam.

Cenovno ugodnejše ponudbe

First minute ponudbe pogosto vključujejo zgodnje popuste in posebne ponudbe, ki vam lahko prihranijo veliko denarja. S tem, ko rezervirate počitnice vnaprej, imate možnost izkoristiti ugodnosti, ki jih ponujajo turistične agencije in ponudniki namestitev, in se izognete morebitnim dvigom cen v prihodnosti.

Manj stresa in več časa za načrtovanje

Zgodnji nakup vam omogoča, da se sprostite in si vzamete dovolj časa za načrtovanje svojega poletnega oddiha. Namesto da bi hiteli zadnji trenutek, lahko brez skrbi organizirate prevoz, dejavnosti in druge podrobnosti vašega potovanja, kar vam lahko prinese večje zadovoljstvo in manj stresa med dopustom.

Možnost boljše organizacije

S pravočasnim nakupom poletnih počitnic lahko bolje organizirate svoj čas in prihranite prostor za morebitne spremembe ali dodatne aktivnosti med dopustom. Poleg tega imate več časa za pripravo na potovanje in izpolnitev morebitnih zahtev za vize ali cepljenja. To lahko pripomore k bolj gladkemu poteku vašega dopusta.

Rezervacija First minute poletnih počitnic prinaša številne prednosti, vključno z večjo izbiro destinacij, cenovno ugodnejšimi ponudbami in manj stresa med načrtovanjem. Ne odlašajte in izkoristite te ugodnosti že danes.

Odlične First minute ponudbe najdete na Megabonu (klik)!

 

PREBERITE ŠE: TOP ideje za nepozabne last minute zimske počitnice 2024

Foto: Shutterstock

To so dnevi, ko lahko muzeje in galerije obiščete brezplačno

V Sloveniji imamo številne zanimive muzeje in galerije, ki so vredni obiska. Ne le za tuje turiste, ampak tudi – če ne kar predvsem – za nas! Vstopnine niso visoke, večina naših javnih muzejev pa ima tudi dneve, ko jih lahko obiščete povsem brezplačno.

Na vsako prvo nedeljo v mesecu so tako brezplačni skoraj vsi javni muzeji in galerije v Sloveniji. Poleg tega pa večina njih prost vstop omogoča tudi vsakega 8. februarja. Na ta datum namreč obeležujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki je tudi obletnica smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Ker je to tudi dela prost dan, ga bo marsikdo izkoristil za izlet ali druge dogodke. Predlagamo ogled kakšnega od muzejev ali galerij! Pred obiskom priporočamo, da na uradnih spletnih straneh izbranih muzejev preverite delovnik in veljavni cenik, oziroma opombe prostih vstopov. Kam najraje zanese nas?

Narodna galerija

V Narodni galeriji v Ljubljani najdete Poletje Ivane Kobilce, dela Antona Ažbeta, Jurija Šubica, Jožefa Petkovška, skoraj fotografski prikaz starih noš in običajev Maksima Gasparija ter dela slovitega Zorana Mušiča.

MG+MSUM

V Moderni galeriji MG+ in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova +MSUM lahko občudujete stvaritve umetnikov iz 20. in 21. stoletja. Spoznali boste imena, kot so Avgust Černigoj, Jože Ciuha, Riko Debenjak, Irwin, Božidar Jakac, Tone Kralj, Metka Krašovec, Zoran Mušič, Marij Pregelj, Marjetica Potrč, Gabrijel Stupica in mnoga druga. Mednarodna zbirka Arteast 2000+ temelji na vzhodnoevropskih neoavantgardnih umetnikih. Tu pa se srečate z Marino Abramović, Josephom Beuysom in Kazimirjem Malevičem. Več o razstavah TU.

Narodni muzej Slovenije

V ljubljanskem Narodnem muzeju je shranjena 60.000 let stara piščal neandertalca, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu. Med dragocenostmi poiščite vaško situlo, zlata našivka iz 13. ali 12. stoletja pr. n. št., najdena v Blejskem jezeru, idol in drevak z Ljubljanskega barja, mašni plašč iz oblačila Hasana paše, breverl z magičnimi izreki in žaro s srcem ustanovitelja trapistovskega samostana.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Spoznajte milijone let staro zgodovino Slovenije in Zemlje, ki bo navdušila tudi najmlajše. Tu si lahko ogledate okostje mamuta, ki je živel pred 20.000 leti in jamskega medveda ali se poučite o človeški ribici.

Mestni muzej Ljubljana

Muzej se nahaja na ozemlju nekdanje Emone in ostanki tega rimskega mesta izpred 2000 let so še danes vidni v muzejski stavbi. V njej najdete še starejše dokaze o bivanju na tem območju, ki segajo vse do obdobja 4500 pr. n. št., v čas koliščarjev, ki so prebivali v hišah na kolih na Ljubljanskem barju. Tu so našli tudi najstarejše leseno kolo na svetu in njegovo os, staro 5200 let.

Plečnikova hiša

Na Prešernov dan lahko brezplačno vstopite tudi v Plečnikovo hišo. Dan, ko se spominjamo našega največjega poeta, lahko tako preživite v hiši našega največjega arhitekta! Tu (klik) najdete več o hiši, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana.

Cukrarna

Na nabrežju Ljubljanice v smeri Poljan, le kratek sprehod od središča Ljubljane, se je leta 2021 v nekdanji rafineriji sladkorja odprlo novo prizorišče in križišče sodobnih umetnosti – Cukrarna. Doživetje zase je že sprehod po monumentalni avli z značilnimi okni, program Cukrarne pa obsega vse od vizualne do intermedijske, performativne, glasbene, zvočne do drugih oblik sodobne umetnosti.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet v 19. stoletje: V Kranj na Prešernov smenj!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Mikropotovanja: Kako izkoristiti vsak konec tedna za mini pobeg iz vsakdana

Vsak konec tedna je priložnost za popotniško dogodivščino, tudi če nimate veliko časa ali proračuna za daljše potovanje. Mikropotovanja so odličen način, kako si vzeti premor od vsakdanjega življenja, odkriti nove kraje in občutiti svež veter v laseh, ne da bi pri tem porabili veliko časa ali denarja.

Načrtujte vnaprej

Če želite izkoristiti vsak konec tedna za potovanje, je ključnega pomena načrtovanje vnaprej. Razmislite o ciljih, ki so v dosegljivi razdalji od vašega doma, in si določite prioritete. Poiščite zanimive kraje, ki jih lahko raziščete v enem ali dveh dneh, ter rezervirajte prenočišče in prevoz, če je to potrebno.

Izberite bližnje destinacije

Pri mikropotovanjih je ključno izbrati destinacije, ki so blizu vašega doma. Razmislite o obisku mest, naravnih parkov, plaž ali podeželskih območij, ki so oddaljeni le nekaj ur vožnje. S tem boste prihranili čas potovanja in imeli več časa za dejansko raziskovanje.

Nekaj idej za destinacije v naši bližini:

Bohinj in okolica

Bohinj in njegova okolica ponujata številne možnosti za mikropotovanje. Obiščite Bohinjsko jezero, se povzpnite na bližnje vrhove kot je Vogel, in raziskujte slikovite vasi kot sta Stara Fužina in Ribčev Laz. Lahko pa se odpravite tudi na kolesarsko ali pohodniško pot po Triglavskem narodnem parku.

Piran in obalna mesta

Obiščite slikovito obalno mesto Piran ter se sprehodite po ozkih ulicah in trgovinah. Lahko pa raziskujete tudi druga obalna mesta kot so Koper in Izola, ter uživate v sončnih plažah in lokalni kulinariki.

Logarska dolina

Logarska dolina je prava paša za oči z osupljivimi razgledi na visoke gore in slikovite planine. Na mikropotovanju lahko raziskujete pešpoti, obiščete slap Rinka ter se sprehodite po idiličnih kmečkih vaseh v Solčavskem.

Grad Riegersburg, Avstrija

Riegersburg je čudovit srednjeveški grad v avstrijski pokrajini Štajerska, ki je vreden obiska. Sprehodite se po utrjenem obzidju gradu, obiščite muzeje in razstave ter uživajte v čudovitih razgledih na okolico.

Dunaj, Avstrija

Dunaj je živahno mesto, ki ponuja številne možnosti za mikropotovanje. Obiščite znamenitosti, kot so Schönbrunnska palača, Belvedere in Stari mestni trg, ter se sprehodite po slikovitih ulicah in parkih mesta.

Bratislava, Slovaška

Bratislava, glavno mesto Slovaške, je odlična destinacija za mikropotovanje iz Slovenije. Obiščite Bratislavski grad, sprehodite se po starem mestnem jedru ter uživajte v razgledih na reko Donavo.

Grad Varaždin, Hrvaška

Varaždin je slikovito hrvaško mesto, ki slovi po svoji bogati kulturni dediščini. Obiščite Varaždinski grad, sprehodite se po čudovitih mestnih parkih ter raziskujte zgodovinske znamenitosti in muzeje.

Načrtujte aktivnosti

Ko prispete na cilj, si vzemite čas, da načrtujete aktivnosti, ki bodo ustrezale vašim interesom in željam. Lahko gre za odkrivanje lokalne kulinarike, obisk znamenitosti, pohodništvo, kolesarjenje ali preprosto sprostitev na plaži. Pomembno je, da izkoristite vsak trenutek svojega mikropotovanja.

Bodite prilagodljivi

Mikropotovanja so lahko nepredvidljiva, zato bodite prilagodljivi glede svojih načrtov. Če naletite na nepričakovane ovire ali spremembe vremena, se ne ustrašite prilagoditi svoje načrte in poiskati alternative. Pomembno je, da ostanete odprti za nova doživetja in izkušnje.

Uživajte v vsakem trenutku

Najpomembnejše pri mikropotovanjih je, da uživate v vsakem trenutku svojega pobega iz vsakdanjega življenja. Ne glede na to, ali ste v mestu ali naravi, si vzemite čas, da se povežete s svojimi bližnjimi, odkrijete nove kraje in se osredotočite na trenutek. Vsak konec tedna je priložnost za mini pustolovščino, zato jo izkoristite v polni meri!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Najnovejše pustolovščine: Raziskovanje skritih draguljev vzhodne Evrope

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Najnovejše pustolovščine: Raziskovanje skritih draguljev vzhodne Evrope

Vzhodna Evropa je kot nalašč za popotnike, ki iščejo edinstvene destinacije in neodkrite zaklade. Medtem ko so nekatere države vzhodne Evrope že dobro znane turistom, obstajajo tudi manj znane destinacije, ki ponujajo nepozabne pustolovščine za tiste, ki si upajo raziskovati. Tu so nekateri skriti dragulji vzhodne Evrope, ki jih velja raziskati v letu 2024:

Transilvanija, Romunija

Transilvanija je regija, ki je globoko zakoreninjena v evropski zgodovini in mitologiji ter ponuja edinstveno mešanico kulture, arhitekture in naravne lepote. Raziskovanje srednjeveških mest, obisk gradov in pohodništvo po čudoviti pokrajini Karpatov so le nekateri od vrhuncev, ki jih ponuja ta skriti dragulj vzhodne Evrope.

Novi Sad, Srbija

Novi Sad, drugo največje mesto v Srbiji, je prava paša za oči in dušo. Ponuja slikovite razglede, bogato kulturno dediščino in živahno urbano življenje. Obdan je z neokrnjeno naravo, sprehodi ob Donavi pa poskrbijo za ustavitev časa. Obiščite Petrovaradinsko trdnjavo, uživajte v lokalni kuhinji in odkrijte skrite kotičke tega čudovitega mesta.

Nacionalni park Plitviška jezera, Hrvaška

Medtem ko so Plitvička jezera že dolgo cenjena kot naravno čudo, še vedno ostajajo nekoliko skriti pred množicami turistov. Ta čudoviti nacionalni park ponuja mrežo kristalno čistih jezer, slapov in gozdov, ki jih lahko raziskujete peš ali s čolnom. Raznolikost flore in favne ter osupljiva lepota narave vam zagotavljata neponovljivo pustolovščino.

Muzej na prostem Dudutki, Belorusija

Dudutki je kot utrinek iz preteklosti, kjer vas popeljejo nazaj v čas tradicionalnega beloruskega življenja. Obiščite muzej, kjer si lahko ogledate tradicionalne obrti, kot so lončarstvo, tkalstvo in izdelava kruha, ter se posladkajte z domačimi dobrotami v lokalni gostilni.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Družinske avanture: Najboljše destinacije za nepozabne počitnice v letu 2024

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Družinske avanture: Najboljše destinacije za nepozabne počitnice v letu 2024

Se sprašujete, kam na naslednje družinsko potovanje? Ne glede na to, ali želite raziskati naravo, se potopiti v kulturo ali se preprosto sprostiti na plaži, obstaja cilj, ki bo zadovoljil vse člane družine. Tukaj je nekaj najboljših destinacij za družinske počitnice v letu 2024:

Kostarika: Pustolovščina v deževnem gozdu

Kostarika je pravi raj za družinske pustolovce. Z bujno džunglo, vulkani, čudovitimi plažami in raznoliko divjino ponuja številne aktivnosti, kot so pohodništvo, opazovanje divjih živali, zip-lining in deskanje na vodi. Družine se lahko potopijo v naravo, spoznavajo nove kulture in ustvarjajo nepozabne spomine. To bo družinsko potovanje polno nepozabnih trenutkov.

Italija: Okušanje italijanske kulture in obale

Italija je bogata s kulturno dediščino, čudovitimi obalnimi mesteci in vrhunsko kulinariko, kar jo dela privlačno destinacijo za družinske počitnice. Otroci se lahko potopijo v zgodovino ob obisku starodavnih rimskih znamenitosti ali uživajo v raziskovanju obalnih mestec ob jadranski obali. Starši lahko uživajo v odlični hrani, vrhunskih vinih in prečudoviti pokrajini. Poleg tega je Italija enostavno dostopna iz Slovenije, kar olajša potovanje z družino.

Islandija: Odkrivanje čudežev narave

Islandija je znana po svojih impresivnih ledenikih, gejzirjih, slapovih in severnem siju. Otroci bodo navdušeni nad možnostjo ogleda vulkanov, raziskovanjem jam in opazovanjem morskih ptic, medtem ko bodo starši občudovali čudovito pokrajino.

Japonska: Sprehod skozi zgodovino in kulturo

Japonska ponuja edinstveno mešanico starodavne tradicije in sodobne tehnologije, ki bo zagotovo očarala družine. Od živahnih mestnih ulic Tokia do mirnih templjev Kjota, na Japonskem možnosti za raziskovanje in učenje ne zmanjka zlepa. Družine lahko uživajo v tradicionalnih japonskih jedeh, se udeležijo festivalov in si ogledajo znamenitosti kot sta Hirošima in Fuji.

Avstrija: Družinsko uživanje v Alpah

Avstrija ponuja neprimerljivo lepoto alpske pokrajine, ki je kot nalašč za družinske počitnice v vsakem letnem času. Pozimi lahko družine uživajo v smučanju in deskarskih dogodivščinah, poleti pa v kolesarjenju in pohodništvu po slikovitih gorskih poteh. Avstrija ponuja tudi številne družinam prijazne atrakcije, kot so živalski vrtovi, muzeji in zabaviščni parki.

Ne glede na to, katero destinacijo izberete, so družinske počitnice idealna priložnost za ustvarjanje nepozabnih spominov in krepitev vezi med družinskimi člani.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Česa ne pozabite spakirati, če se odpravljate na počitnice z otroki

 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Top 8 idej za drsanje v Ljubljani in okolici

Med zimske aktivnosti, ki prinašajo otroško veselje (tudi odraslim) zagotovo šteje drsanje. Tokrat smo zbrali nekaj aktualnih drsališč, kjer v Ljubljani in njeni okolici radi obujemo drsalke in stopimo na led.

Pogačarjev trg (center Ljubljane)

Na Pogačarjevem trgu v srcu Ljubljane so sredi januarja odpri Ledeno pravljico, ki bo obratovala do konca februarja. Ob ponedeljkih in torkih med 11. in 13. uro bodo potekali tudi tečaji drsanja za otroke iz vrtcev in šol.

Četrtkovi večeri bodo rezervirani za Poslovno ligo Curlinga, na kateri bodo ekipe v prijateljskih tekmovanjih okrepile ekipni duh. Individualni obiskovalci, ki se želite preizkusiti v curlingu, pa vabljeni na led ob sredah zvečer. Drsališče je odprto vsak dan od 11. do 21. ure (razen ob sredah in četrtkih med 18. in 22. uro, ko bo namenjeno le curlingu.).

Drsanje (s svojimi drsalkami) stane 3 evre, izposoja drsalk (vključno z drsanjem) stane 5 evrov. Najmlajši lahko na ledu ravnotežje lovijo s pomočjo pigvina, ki ga najamete za 3 evre. Ob sredah pa se v curlingu lahko preizkusite za 10 evrov.

Nakupovalno središče Aleja (Šiška)

Na vrhu nakupovalnega središča Aleja nad mestom leži tisoč kvadratnih metrov veliko drsališču s 140 metrov dolgo ledeno stezo. Drsališče je odprto od ponedeljka do sobote med 10. in 21. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 11. in 20. uro. Ponujajo tudi izposojo drsalk, pingvinov za otroke, čelad, hokejskih palic in pakov. Ob sobotah dopoldne, med 10. in 12. uro, imajo tudi šolo drsanja.

Velika dvorana Hale Tivoli

Velika dvorana Hale Tivoli je verjetno najbolj znano drsališče v mestu, kjer je marsikdo prvič obul drsalke. Velika ledena dvorana meri 3.600 m2, zaradi pokritosti z ledom je večji del sezone namenjena treningom in tekmam hokejskih ekip, individualnim športom na ledu in rekreaciji. Kapaciteta drsališča v času rekreacije je 200 oseb. Vsako leto malo in veliko dvorano obišče več sto tisoč rekreativk in rekreativcev ter številni učenci ljubljanskih šol in šol iz okolice Ljubljane.

Za rekreativno drsanje so odprti ob četrtkih med 19. in 20.30 uro, ob sobotah med 10. in 12. ter med 20. in 22. uro, ob nedeljah pa med 10. in 12. uro.

Drsališče Gabrje (Šujica) 

Streljaj iz Ljubljane v Občini Dobrova – Polhov Gradec stoji Drsališče Gabrje. Odprto bo vse do 4. marca 2024 in sicer: od ponedeljka do četrtka: med 16. in 19. uro, ob petkih: med 16. in 20. uro, ob sobotah: med 13. in 20. uro in ob nedeljah: med 13. in 19. uro. Na drsališču je možna tudi izposoja drsalk in pingvina za pomoč pri stabilnosti. Tudi oni organizirajo tečaje drsanja, več o urniku in izvedbi preverite tu.

Pred objektom je veliko parkirišče, čisto na novo pa so ob dvorani odprli tudi lokal, kjer strežejo odlično vročo čokolado.

Dvorana Zalog

Dvorana Zalog, ki se nahaja v četrtni skupnosti Polje, je namenjena dejavnosti hokejskih klubov in rekreativnih skupin, rekreacijskemu drsanju ter curlingu. Obsega pokrito drsališče s tribunami in stavbo s poslovnimi prostori, garderobami in gostinskim lokalom.

V dopoldanskem času med tednom v dvorani potekajo tečaji drsanja za vrtce. Kapaciteta drsališča v času rekreacije je 200 oseb. Pred dvorano je parkirišče, dostopna pa je tudi z javnim prevozom – najbližje postajališče Center Zalog, LPP liniji št. 10 in 11.

Drsališče Medvode

Ob tržnici Medvode najdete drsališče, ki bo odprto do 28. januarja. Odprti so vse dni v tednu in sicer od ponedeljka do petka med 15. in 21. uro ter v soboto in nedeljo med 9. in 21. uro. Tudi tu izposojajo drsalke, pingvine in prodajajo kuhano vino in ostale tople napitke.

Drsališče Domžale

V Domžalah bo drsališče odprto do konca februarja. Od ponedeljka do petka so odprti med 15. in 19. uro, za vikende pa med 10. in 19. uro.

Drsališče Kamnik

V Kamniku drsališče stoji na Glavnem trgu, med tednom obratuje od 15. do 20. ure, med vikendi pa od 9. in 20. ure.

Foto: Aleja, Sport-ljubljana.si., Drsališče Medvode, Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Izlet v idilo: Ledeno kraljestvo v Mojstrani in magični slap Peričnik

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Potovanja z otroki: Maldivi

Ko pomislimo na Maldive, pomislimo na bele plaže, toplo turkizno vodo in palme s kokosi. Najbolj priljubljena destinacija mladoporočencev se zdi sanjska za nepozaben miren oddih v paru. Redkokdo na Maldive pomisli s sliko razigranih otrok, ki v pesku tekmujejo z rakci, špricajo z vodo in se derejo: “Baby shark!” A ta ne ve, kaj zamuja. Maldivi z otroki so posebno doživetje.

Maldivi z otroki zahtevajo več organizacije pred odhodom

Ko potujemo z otroki, izgleda organizacija potovanja drugače kot tista, ko potujemo samo odrasli. Sploh, ko gre za destinacije kot so Maldivi. Maldivi so namreč sestavljeni iz več kot 1000 koralnih otočkov oz. atolov, ki so lažje ali težje dostopni iz glavnega letališča v Maleju. Nekateri so oddaljeni več ur z letalom, na druge lahko prideš s trajektom, tretji so dosegljivi s kombinacijo večih prevoznih sredstev. Medtem ko dva zaljubljenca take poti brez težav preživita, je pri potovanju z otroki potrebno izbirati praktično. Nihče si po dolgem letu ne želi še več letov ali ur na trajektu.

Bele peščene plaže, turkizna voda in kokosi. Foto: Anja Oman

Kako izbrati pravi otok, ko se na Maldive podamo z otroki?

Oddaljenost od glavnega letališča ni edina stvar, ki jo moramo pri organizaciji potovanja na Maldive z otroki upoštevati. Zelo pomembno je, da izberemo otok, kjer so otroci dobrodošli. Kar nekaj otokov je namreč namenjenih izključno odraslim gostom. Zaradi tiste sanjske slike, ki smo jo opisali v uvodu.

Pomembno je tudi, da razmislite, ali vam bolj ustreza cenovno dražji resort ali vas bo bolj navdušil lokalni otok. V resortih ne boste srečali domačinov, kar je zagotovo minus, hkrati pa boste na lokalnem otoku lahko uporabljali le dele plaže (zaradi stroge islamske vere).

Pri potovanju na Maldive z otroki bodite pozorni tudi na to, da ima otok svoj lasten koralni greben, kjer bodo otroci (in odrasli) uživali v spoznavanju pisanih ribic in malih morskih psov.

Pri izbiri otoka bodite torej pozorni na:

  • oddaljenost/dostopnost od glavnega letališča v Maleju
  • ali resort sprejema otroke
  • Resort ali lokalni otok
  • lasten koralni greben

Otok naj ima veliko sence in lasten koralni greben. Foto: Anja Oman

Izbira nastanitve in paketa v resortu sta ključnega pomena

Ko boste izbirali nastanitev na lokalnem otoku, preverite, kako oddaljena je “bikini beach”, plaža, kjer se lahko kopate v kopalkah. Če boste izbirali nastanitev v resortu, bodite pozorni, da je okoli veliko sence. Po naših izkušnjah resorti že sami od sebe družine nastanijo v določenih delih otoka, ki so zanje bolj primerni in otrokom prijazni.

Če se boste odločili za resort, upoštevajte, da je hrana na otokih zelo draga. Raje vzemite večji paket, s polnim penzionom, saj bodo otroci po celodnevnem raziskovanju težko zadovoljni s kosom kruha ukradenim od zajtrka. Trgovin v resortih ni, restavracije pa niso ugodne.

Pri nastanitvi bodite pozorni, da nudi veliko sence. Foto: Anja Oman

Maldivi z otroki so posebno doživetje

Ko Maldive obiščeš z otroki ni časa za idilično položevanje v viseči mreži in srkanje koktejlov iz kokosove lupine. Maldivi z otroki pomenijo vodno zabavo, vriskanje, raziskovanje, žareče oči, široke nasmehe in ogroooomno peska.

Najlepši peskovnik na svetu

Atoli so koralni otoki, ki jih sestavlja bel koralni pesek. To pomeni ure in ure in ure igre v najlepšem peskovniku na svetu.

Peseeeeek povsod. Foto: Anja Oman

Morsko kraljestvo živali

Otroci bodo navdušeni nad morskimi živalmi, ki bodo brez strahu prihajali v plitvino. Pisane ribice, ki se čisto nič ne bojijo niti, če se jih dotakneš. Navdušili jih bodo tudi električni skati, mali in veliki morski psi in velike leteče lisice, ki letajo od palme do palme.

Baby shark. Foto: Anja Oman

Električni skati in čaplje. Foto: Anja Oman

Opazovanje hranjenja večjih morskih psov. Foto: Anja Oman

Topla voda in prostor za raziskovanje otoka

Včasih kdo namigne, da na Maldivih lahko po nekaj dneh postane dolgčas. Z otroki že ne. Cel dan občudujejo rastline, živali in morje. Igrajo se v pesku in raziskujejo otok.

Nizka voda je idealna za male otroke. Foto: Anja Oman

Kotičkov za raziskovanje zlepa ne bo zmanjkalo. Foto: Anja Oman

Maldivi z otroki so posebno doživetje, vsekakor bolj živahno kot smo si morda predstavljali, ko smo o Maldivih le sanjarili. Maldivi z otroki so doživetje polno smeha, opazovanja in nabiranja neprecenljivih izkušenj. Destinacijo absolutno priporočamo.

Tudi vi obožujete potovanja z otroki? Ste obiskali kakšno zanimivo destinacijo in bi z nami delili izkušnjo? Pišite mi na anja@vandraj.si!

 

PREBERITE ŠE: 

“Zagotovo je največja zmota to, da so Maldivi draga destinacija” #intervju

 

 

Vroči trendi potovanj, ki bodo zaznamovali leto 2024

Tudi turizem je živa panoga, ki svojo obliko in trende spreminja v koraku s časom. Kateri trendi potovanj bodo zaznamovali to leto?

V pandemiji smo iz masovnega turizma presedlali na butične nastanitve z brezstičnimi prijavami gostov, glampinge in avtodomarstvo, kjer je stik z drugimi gosti ali gostitelji minimalen. Letos pa bodo trendi potovanj zaznamovani s še nekaj zanimivimi gibanji, ki nakazujejo trenutni duh družbe.

Ste še slišali za “set-jetting”, “destination dupes”, “tour tourism” in “vibe check-in”? Tu je 8 trendov, ki bodo zaznamovali letošnja potovanja.

Skupina Expedia Group je v poročilu Unpack ’24 objavila trende, ki bodo zaznamovali potovanja v letu 2024. Sestavili so ga po podatkih družb Expedia, Hotels.com, Vrbo in Wotif ter na podlagi globalne raziskave med 20 tisoč potniki iz 14 različnih držav.

Set-Jetting: navdih iz serij in filmov

Kaj je Set-Jetting? Načrtovanje takšnih potovanj navdihujejo televizijske oddaje in filmi. Bodisi gre za snemalne lokacije (sete) ali širše destinacije, ki so jih popotniki videli na velikih platnih in malih zaslonih.

Po poročilu Expedie je več kot polovica (53 %) vprašanih potnikov že raziskovala ali rezervirala potovanje na destinacijo po ogledu serije ali filma. 34 % jih navaja, da TV-oddaje vplivajo na njihove potovalne odločitve še bolj kot Instagram, TikTok in podkasti. Ta trend se v letu 2024 ne bo upočasnil.

Kateri so takšni kraji, ki so jih navdahnili ekrani? Tajska, navdihnjena s 3. sezono serije Beli Lotos. Romunija, osvežena z 2. sezono serije Sreda (Wednesday). Malta, prikazana z novim filmom Gladiator 2. Tudi Pariz, ki je izjemno fotogeničen v seriji Emily in Paris. Nato Škotsko višavje z Outlanderjem. Pa London, Bath in Windsor z novo sezono Bridgerton in 6. sezono Krone (The Crown). Koreji je priljubljenost poskočila po seriji Squid Game, Bahamom pa z novo serijo na Apple TV Bad Monkey. Tudi Grčija je dobila pozornost z novim vohunskim akcijskim trilerjem Argylle in še bi lahko naštevali.

PREBERITE ŠE: Maroko: Dva obiska vredna kraja, kjer so snemali Igro prestolov

Destination Dupes: cenejše alternative

TikTok je družbeno omrežje, ki kaže vedno večjo moč postavljanja trendov, marketinških zasukov in pospeševanja prodaje. Prav TikTok je v svetu potovanj populariziral trend iskanja “cenejših alternativ destinacij” (angleško: dupes). “Destination dupes” ali alternativne destinacije so manj obljudene in manj očitne alternative priljubljenim počitniškim točkam.

Vsak tretji potnik je v raziskavi navedel, da se je že odločil za potovanje na alternativno destinacijo. Razlogi za obisk takih destinacij so pogosto dostopnost (45 %), globlje povezovanje z lokalno kulturo (36 %) in podpora trajnostnemu turizmu (24 %).

Nekaj primerov takih nadomestnih destinacij, ki so jih navedli pri Expediji: Tajpej (nadomestek za Seul), Pattaya (nadomestek za Bangkok), Paros (nadomestek za Santorini), Curaçao (nadomestek za St. Martin), Perth (nadomestek za Sydney), Liverpool (nadomestek za London), Palermo (nadomestek za Lizbono), Quebec City (nadomestek za Ženevo), Sapporo (nadomestek za Zermatt) in Memphis (nadomestek za Nashville).

Tour Tourism: tja, kamor pridejo glasbeniki

Tour turizem je vezan na glasbene dogodke. Izjemen porast smo opazili že v letu 2023 s turnejami priljubljenih umetnikov, ki so podirale rekorde obiskanosti. Dva takšnih izjemnih primerov sta na primer turneji Eras – Taylor Swift in Renaissance – Beyonce.

Raziskave kažejo, da bo “tour tourism” s takšnim tempom nadaljeval v letu 2024. Skoraj 70 % vprašanih bo bolj verjetno kot doslej potovalo na koncert zunaj kraja svojega prebivališča. 40 % jih je pripravljenih koncert izkoristiti kot razlog za obisk nove destinacije.

Dry tripping: potovanje brez alkohola

Dry, torej “suh” dopust je tisti, na katerem ne pijete alkohola. Več kot 40 odstotkov sodelujočih v anketi bo v prihodnjem letu verjetno rezerviralo detoksifikacijsko potovanje. Pri takšnih cenijo nastanitve, ki imajo pestro izbiro brezalkoholnih pijač in z njimi založijo tudi minibar, organizirajo oglede obratov lokalnih brezalkoholnih piv in ginov ali delavnice za mešanje mocktailov. Industrija brezalkoholnih pijač raste!

Vibe Check-In: vzdušje nastanitve šteje!

Glede na ugotovitve Hotels.com bo leto 2024 v znamenju vzdušja, kar vključuje tudi atmosfero v hotelu. Glavni element pri ustvarjanju vzdušja hotela je po navedbah potnikov storitev, ki ji sledijo glasba, notranja oprema in osvetlitev.

Število ocen gostov, ki omenjajo besedo “vibe” (vzdušje), se je na Hotels.com lani povečalo za 1090 odstotkov. Več kot 90 odstotkov gostov je vzdušje prepoznalo kot pomemben dejavnik, trije od štirih (67%) pa jih je pripravljenih plačati več za bivanje v hotelu, katerega vzdušje se sklada z njihovimi preferencami.

V tem duhu so zaznali 125 odstoten poskok iskanj nastanitev v rjokanih in riadih. Prvi so tradicionalna japonska gostišča s sobami, kjer spite na tatamiju, uporabljate skupna kopališča in druge javne prostore, nosite jukato in pokramljate z lastnikom. Riadi pa so navadno kvadratne oziroma pravokotne zgradbe in od zunaj niso videti nič posebnega, saj so orientirane navznoter, sobe torej gledajo na vrt. Takšna postavitev ščiti pred vročino in radovednimi pogledi mimoidočih in sosedov. A ko enkrat stopite v notranjost, se odpre povsem nov svet. Riade najdete na primer v Maroku.

Go-ccasions: obletnice, ki to niso

Gre za umetno ustvarjanje razlogov, zakaj na pot. Go-ccasions je skovanka besed go (pojdi) in occasion (priložnost). Gre za obeleževanje netipičnih dogodkov, kot so obletnica prvega zmenka, posvojitev domače živali, odpoved v službi … Takšne, nekoliko prisiljene in izmišljene obletnice, pa seveda potrebujejo praznovanje – s potovanjem.

Outside in: tisto, česar nimamo doma

Trend izbire nastanitev kaže na velik pomen posebne notranje in zunanje opreme. 42 % turistov rezervira nastanitev z opremo, ki je doma nimajo ali si je ne morejo privoščiti. Morda celo načrtujejo nakup, a bi stvar radi najprej stestirali. V to štejejo bazeni, masažne kadi, savne, letne kuhinje, zunanja kurišča, pa tudi vrtovi, sadna drevesa (s katerih lahko sami oberejo svojo malico), igrišča za točno določene športe, na primer teniško igrišče, mize za namizni tenis … Kar 30 odstotkov teh pa vse te sladkorčke išče tudi zato, da jim sploh nikoli ni treba zapustiti nastanitve.

Generativna umetna inteligenca tudi za načrtovanje potovanj

Generativna umetna inteligenca se bo letos krepila na vseh področjih, tudi v potovanjih. Milijoni ljudi so z njo začeli eksperimentirati z uporabo Chat GPT-ja in generiranjem fotografij. Pri Expediji predvidevajo, da bo nova generacija AI popotnikov to tehnologijo prevzela skozi celotno potovanje, od načrtovanja do same poti.

Polovica potnikov želi izkusiti, kaj jim lahko pri načrtovanju potovanja ponudi umetna inteligenca. Skoraj 40 % bi jo verjetno uporabilo kot pomoč pri iskanju nastanitve, tretjina za primerjavo letov in navdih glede izbire destinacije, 35 % pa za iskanje aktivnosti na sami destinaciji. Celotno poročilo lahko preberete na tej povezavi.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slikovit roadtrip iz Ljubljane do Norveške z manjšim proračunom #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Maroko in nenavadni prizori, ki ste jim tam lahko priča

Pisan in živahen Maroko vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih. Tam boste videli marsikaj, česar niste vajeni doma. In takšna potovanja nam navadno najbolj ostanejo v spominu.

Od glasnega barantanja z lokalci v soukih za čudovite usnjene izdelke, preproge in keramiko, do okusne hrane (poskusite tajin!) in čudovitih riadov, kjer lahko prenočite. Maroko ponuja tudi puščavske izlete v Saharo, slikovite vožnje čez gorovje Atlas, surfanje v Atlantiku in obiske ikoničnih mošej ter medin. Kaj vas bo tam presenetilo?

Koze, ki plezajo po drevesih

Eden od bolj zabavnih prizorov Maroka so zagotovo plezalske koze. Te najdete na jugozahodu Maroka, tam, kjer rastejo arganova drevesa. Arganovo olje, ki ga pridelujejo Berberi, velja za eno najdražjih na svetu (in mimogrede, priporočamo, da si svojo kozmetično zalogo naredite točno tam). In prav po teh drevesih plezajo koze. Zaradi suhe klime so se prilagodile na malo drugačno prehrano. Jedo namreč prav arganove plodove.

Predelovanje usnja v golobjih iztrebkih

Mesto Fez slovi po predelavi živalskih kož v usnjene izdelke in to po naravnem postopku. Glavno vlogo pri tem ima raztopina z zelo močnim vonjem, v kateri kože namakajo in je iz golobjih iztrebkov ter govejega urina. V usnjarnah, ki si jih lahko tudi ogledate, nato za barvanje uporabijo žafran in druge naravne sestavine.

To je Maroko: Kamelje glave v soukih

Kamele so v Maroku pomemben način transporta – te lahko celo jahate na treku v Saharo. Poleg mleka, pa kamele uporabljajo tudi za meso. Zato ne bodite preveč šokirani, če boste pri uličnem mesarju na steni videli kakšno odsekano kameljo glavo.

Maroko in čudni načini transporta

Poleg kamel, Maročani osedlajo tudi osle, kolesa in motorje, na katere – podobno kot v južni Aziji – naložijo vse mogoče. Od treh otrok, ovc, hladilnikov, preprog … Podobne prizore lahko ujamete tudi na javnem prevozu, ko so avtobusi prepolni in se ljudje posedejo kar na njegovo streho.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.