Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

Cezarjeva solata je zagotovo ena najpopularnejših jedi na svetu. Skoraj je ni države na svetu, kjer je ne bi imeli na meniju. Danes jo poznamo v izpopolnjeni različici, a njen izvor je precej skromnejši. In zelo zelo presenetljiv. Dobra novica je, da imamo za vas originalni recept, pripravljen na samem kraju njenega nastanka.

Cezarjeva solata prihaja iz … Mehike!

Ko pomislimo na sestavine in ime Cezarjeve solate, največkrat pomislimo na Italijo. A Cezarjeva solata je doma daleč od Italije – v Mehiki! Natančneje, v Tihuani, mehiškemu mestu ob meji z ZDA.

Njen “stvaritelj” je bil Cesaro (Caesar) Cardini, Italijan, ki je najprej imigriral v ZDA, kjer je odprl svojo prvo restavracijo, kasneje pa se je zaradi prohibicije preselil v Tihuano in leta 1927 odprl restavracijo, ki dela še danes.

Cezarjeva solata je bila … naključje!

Legenda pravi, da je recept nastal 4. julija v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Zaradi praznika ob ameriškemu dnevu samostojnosti, je bila Cardinijeva restavracija nabito polna, gostje pa lačni tudi ko je zmanjkalo že skoraj vseh sestavin. Cardini je nabral sestavine, ki so mu še ostale – solato romano, rumenjak, parmezan, česen,… – in pripravil prvo Cezarjevo solato.

Cezar iz imena solate ni Cezar, ampak Cesaro Cardini

Solata je nemudoma navdušila. Cardini jo je dodal na meni ter jo poimenoval kar po sebi – Cezarjeva. Sloves njenega okusa se je hitro razširil v ZDA in od tam po celem svetu. Že leta 1940 jo je svetovno priznana kulinarična revija Gourmet Magazine označila za “gastronomski vrhunec trenutnega časa”. Leta 1953 pa so v Parizu recept okronali za “najboljši originalni recept iz Amerike v zadnjih 50. letih”.

Cardini se je z družino preselil v Los Angeles, kjer je leta 1948 patentiral recept za solatni dresing. Ta še danes prodaja kot Caesar Cardini’s Dressing.

V Tihuani še vedno pripravljajo originalno Cezarjevo solato – pred vašimi očmi

Čeprav je Cardini svoj uspeh doživel predvsem v ZDA, je Cezarjeva solata še vedno najbolj močno povezana s Tihuano. Na nek način je ta solata Tihuano rešila in je njen odraz. Tihuana je po tem, ko je bila manjša različica Hollywooda, kjer so se rade družile zvezde in gangsterji, desetletja bredla po breznu visokega kriminala in nasilja. Pred kratkim pa je doživela kultruni preporod.

Cardinijeva restavracija je počasi propadala vse do leta 2010, ko jo je prevzela lokalna družina Plascencias. Družina Plascencias je restavracijo, ki jo jemlje za ikonično, obnovila in spet ponudila originalne Cardinijeve recepte. Ponosni so na njeno izročilo in njen pomen v kulturni zgodovini Tihuane. Cezarjevo solato pripravljajo kar pred očmi gostov.

Poglejte si video priprave iz originalne restavracije v Tihuani:

Sestavine in kaj se je izgubilo s prevodom

Cezarjeva originalna solata je torej narejena iz zelene solate romana, parmezana, olivnega olja, rumenjaka, Worcestershire omake, dijonske gorčice, inčunov, črnega popra, krutonov in limone. Mi danes najbolje poznamo različice s celim, trdo kuhanim jajcem, paradižniki in piščancem. Nekateri dodajo še slanino in piščanca spanirajo.

Imajo pa čisto vsi recepti za Cezarjevo solato izven Tihuane eno napako. Cezar ni uporabil limone, ampak limeto. Limeta se je s prevodi spremenila v limono. Ampak očitno recept tudi tako deluje.

Dober tek!

 

 

PREBERITE ŠE: RECEPT za naše olimpijce: Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

Foto: Unsplash

6 nasvetov za lažje in varnejše potovanje v poletnem času

Prihaja poletni počitniški čas, koronavirus in z njim povezani ukrepi pa se še niso čisto dokončno poslovili. Prav tako je opaziti, kako je informacijska doba omogočila lahek dostop do vseh vrst informacij, ki pa niso vedno točne in verodostojne. Včasih zato nastane prava mala zmešnjava. 

V 27. epizodi podkasta Potovanja in delo v tujini se je Maja Novak, Mayita, pogovarjala s Katjo Kenda iz podjetja Z letalom na Poti. Katja je prava zakladnica znanja in neumorna raziskovalka aktualnih informacij glede rezervacij potovanj in spremljanja ukrepov ter zahtev za vstop v države. Tu pa je 6 najpomembnejših nasvetov za potovanja v prihajajočem poletnem času:

1. Cene letalskih kart naraščajo, zato jih rezervirajte čim prej.

Nekatere cene letalskih kart so se podražile tudi za več kot 100% in nasvet za trenutno obdobje ostaja, da z rezervacijo kart ne odlašajte predolgo. Glavni razlog podražitve je namreč prvo poletje po pandemiji koronavirusa, ko res lahko potujemo skoraj brez skrbi in posledično so se opogumili tudi najbolj boječi. To pa je rezultiralo v velikem povpraševanju in v tem, da so najbolj ugodne letalske karte za potovanja v poletnem času na žalost že pošle.

2. Pogoje za vstop v državo preglejte na verodostojnih spletnih straneh.

Ponekod so še vedno zahtevani PCT pogoji za vstop v državo zato se je dobro pozanimati, kako je s pogoji na destinaciji, za katero načrtujete potovanje. Ker je na spletu malo morje informacij in so nekatere že precej zastarele, je nujno, da preverite informacije zgolj in samo na uradnih straneh držav.

3. Priskrbite si riziko odpovedi.

Vsako storitev, ki jo kupite na internetu, lahko zanjo preko slovenskih zavarovalnic uredite riziko odpovedi. Pri rezervaciji nastanitve na booking.com, lahko kupite nastanitev brez možnosti odpovedi in nato naknadno pri zavarovalnici uredite riziko odpovedi. Slovenske zavarovalnice večinoma zaračunajo za riziko odpovedi 5% od zavarovane vsote.

4. Potujte počasi in se poglobite v državo po kateri potujete.

Poglobite se v ljudi in v kulturo, mogoče lahko najdete namestitev pri domačinih in se z njimi za kratek čas tudi podružite in tako doživite lokalen utrip kraja. V takšnih situacijah se pogosto zgodijo zgodbe, katere niste mogli predvideti in tako nastanejo najlepši spomini. Recimo, ko nas domačin povabi na večerjo ali celo na poroko. Pristni človeški odnosi so nekaj, na kar smo v zadnjih dobrih dveh letih pandemije kar malce pozabili, saj smo se temu morali na veliko izogibati. Obudimo jih nazaj.

5. Zavedajmo se, da nam ‘travel influenserji’ prikazujejo samo najlepše strani potovanj. 

In da je to, da so slikani v lepem hotelu, ob bogatem zajtrku, v prelepi večerni obleki, pravzaprav njihovo delo. A je daleč od realnosti, zato prenehajte loviti popolne trenutke, ki bodo popolni le tistih pet minut na vašem Instagramu. Potovanja so več kot  to, zato bodimo pogumni ter kdaj obiščimo kraj ali destinacijo, ki ni najbolj priljubljena v tem trenutku, je pa zato avtentična in polna skrivnosti, ki jih IG algoritem do sedaj še ni zaznal.

6. Če v poletnem času potujete na bolj obljudene in turistične morske destinacije:

Če vas turistična obleganost duši, je ena izmed super idej tudi dnevni najem manjšega plovila, s katerim se lahko zapeljete do skritega zaliva in uživate v kristalno čisti vodi. Posebno v Grčiji je to zelo priljubljeno. Še več, tam večkrat sploh ne potrebujete dovoljenja za upravljanje čolna. Pravtako pa so cene izjemno dostopne, še posebej, če najamete plovilo kot skupina.

O tem, kako opaziti goljufije na letališčih, kjer zahtevajo nepotreben PCR test in zakaj so cene najema avtomobila poskočile v nebo, pa več v

27. podkast epizodi Potovanja in Delo v tujini.

 

 

PREBERITE ŠE: Kakšne so možnosti za selitev in delo v tujini za Slovence: Nasveti iz prve roke!

Foto: Unsplash

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Kakšne so možnosti za selitev in delo v tujini za Slovence: Nasveti iz prve roke!

Vas mika selitev v tujino? Vas zanima, kako? Kje začeti, kako iskati službo, katere destinacije so Slovencem najbolj dostopne? Kako izgleda delo v tujini? Za nasvete iz prve roke smo se obrnili na Majo Novak – Mayito, ki je prava zakladnica znanja in izkušenj na tem področju. 

Majina zgodba

Moja zgodba s potovanji in delom v tujini se je pričela pri 19. letih, ko sem se v potovanja tako brezkompromisno zaljubila, da sem nemudoma po opravljeni diplomi sklenila, da bodo potovanja postala tudi moje delo. In tako sem se odpravila na delo v tujini, sprva seveda preko kredibilne agencije, ker s tem nisem imela izkušenj, želela pa sem ostati varna.

Na začetku si nisem nadejala veliko. Prav zares nisem v svoji glavi nikoli gojila idealistične ideje, da bom služila bajne vsote denarja v trenutku, ko se bom preselila v tujino. Zavedala sem se namreč, da je delo v tujini za mlade odlična odskočna deska predvsem pa nabiranje neprecenljivih delovnih in življenjskih izkušenj. V nekaterih primerih, ki pa niso tako redki, pa celo odpira vrata v kolikor se želimo v tujino celo preseliti. Kje vse sem živela in delala, lahko preberete na mojem blogu, kjer dobite več informacij tudi glede primernega dela za vas, saj trenutno delam tudi kot posrednica za delo v tujini. 

Maja Novak, mayita.si

Kakšne so za Slovence možnosti za življenje in delo v tujini?

Med svojim delom kot posrednica za delo v tujini, nenehno dobivam vprašanja, kako naj stranke pričnejo z iskanjem dela v tujini. Vedno odgovor pričnem z enakim stavkom:

“Ne bo lahko, vendar…”

Zavedati se je treba, da v koliko že v Sloveniji nimamo sreče z iskanjem dela, bo v tujini še za odtenek težje, saj je tam konkurenca še večja, ponavadi pa najboljša delovna mesta dobijo domačini. Moramo se zavedati, da se v tujini ne cedita med in mleko tako kot morda namigujejo mnogi. Seveda obstaja možnost, da v kolikor delate v poklicu, ki je izredno iskan, na odobritev zaposlitve v tujini ne boste čakali prav dolgo.

A če temu ni tako in si le srčno želimo preseliti v tujino, ker nas določena dežela kliče ali pa zgolj želimo poskusiti z življenjem na tujem, kakšne so dejansko naše možnosti?

Digitalno nomadstvo

V kolikor se ukvarjate z dejavnostjo, ki se izkjučno opravlja preko računalnika in za svoje delo potrebujete le dobro internetno povezavo, lahko svojo pisarno preselite praktično kamorkoli po svetu. Če delate v podjetju, kjer še vedno od vas zahtevajo, da prihajate na delovno mesto na sedež podjetja, velja vprašati, če bi vodilni kader premislil in bi vam pustil, da delo opravljate “na daljavo”. Seveda boste sprva morali dokazati in zbrati zaupanje delodajalca, da vam delo na daljavo ne bo predstavljajo problema. 

Marsikdo bo na to pripomnil, da kaj takšnega v Sloveniji zagotovo ni mogoče, a sama rada poudarim, da če nikoli ne boš vprašal, nikoli ne boš vedel. Še posebno novodobna podjetja zelo rada sledijo zadnjim zaposlitvenim trendom in poskrbijo, da so njihovi zaposleni srečni. Če bo njihov zaposlen srečen pri delu na daljavo in bo dokazal, da je tako njegovo delo še bolj kvalitetno, mar ne bi vsak nadrejeni omogočil takšnega dela? 

Kar pogumno, vprašati res ni greh.

S trebuhom za kruhom

To opcijo sicer priporočam zelo, zelo redko, saj mora biti posameznik že kar izkušen na področju potovanj, zbiranja potrebne dokumentacije, sledenju birokraciji dežele kamor se želi preseliti in mora poleg tega spakirati veliko vrečo poguma za takšen drzen korak. S trebuhom za kruhom pomeni, da gremo v tujino brez vnaprej določene delovne pogodbe in bomo delo poiskali na licu mesta. 

Za ta korak priporočam večmesečne temeljite priprave in le tistim, ki ste trdno prepričani, da je selitev v tujino res to kar si želite.

Pripraviti je potrebno dokumentacijo (spričevalo o dobrem zdravju, potrdilo o nekaznovanosti, odprtje bančnega računa v tujini, prijava računa na FURS, sklenitev ustreznega zdravstvenega zavarovanja za tujino, izjemen življenjepis, ki je napisan v stiku s trendi, priporočila bivših delodajalcev ter razna druga potrdila). Premisliti je potrebno tudi ali bomo odjavili naš stalen naslov bivališča, saj v večini držav ne smemo ostati dlje kot 182 dni, ker s tem postanemo njihov davčni rezident. Nastane tudi vprašanje, kje bomo plačevali dohodnino in zdravstveno zavarovanje. 

Program dela v tujini

Zelo zanimiv korak, ki se ga ne poslužuje veliko ljudi pa je tudi ta, da gremo na delo v tujini z verodostojno agencijo ali posrednikom, ki nudi programe dela v tujini v različne dele sveta. Ko se udeležimo programa in če imamo dobre pogoje ter smo na program sprejeti, se nam avtomatično odprejo vrata v novo deželo. To še ne pomeni, da lahko tam ostanemo kar v nedogled, vendar lahko v času, ko tam opravljamo delo spoznamo ključne ljudi ali pa pridobimo informacije in kontakte, ki nam lahko pomagajo pri selitvi v to deželo. Ker tam opravljamo delo in je v to navadno všteto tudi prenočišče in hrana, ne trošimo denarja po nepotrebnem.

Moja izkušnja iz leta 2011, ko sem bila v Novi Zelandiji se je odvila točno tako. Tam sem živela in delala kot au-pair (varuška otrok z gospodinjskimi opravili). Družina za katero sem delala, me je vzela za svojo in mi ob izteku moje delovne vize ponudila, da bo moj sponzor pri pridobitvi nove. Zlahka bi lahko v Novi Zelandiji takrat ostala, kljub temu, da to sploh ni bil moj primarni plan.

Enako se je zgodilo, ko sem se odločila udeležiti programa dela v ameriškem taboru. Delodajalci so bili z menoj zelo zadovoljni in naslednje poletje sem se tja ponovno vrnila. Takrat so mi ponudili, da bi se v ZDA preselila in pomagala pri menedžiranju tabora. Po eni strani mi je še vedno žal, da sem to možnost zavrnila, ker zopet, sploh ni bila v mojem primarnem načrtu.

Včasih potrebujemo samo verodostojne informacije, malo optimizma, nato narediti prvi korak in vstopiti skozi vrata v novo deželo. Zato sem se tudi sama lotila posredništva pri programih dela v tujini, kjer mladim in mladim po duši svetujem na katero delo v tujini se odpraviti. 

Delo v Švici in Grčiji

Velikokrat programi nimajo zgornje omejitve starosti, kar je še dodaten plus. Dve državi, ki sta izjemno popularni za delo sta Švica in Grčija. Švica že na splošno velja kot neka sanjska država, a vsak, ki je delo in življenje tam poskusil ve, da pridobiti dokumentacijo in pogodbo za najem stanovanja, ni vedno najlažje. Pri programu au pair ali naprednem programu varuška v Švici, je kandidatom prihranjeno res veliko predpriprave, švicarska agencija pa uredi vso potrebno dokumentacijo. 

Zelo lepe zgodbe pa so nastale pri delu v Grčiji, kjer je bilo kar nekaj kandidatov, konkretneje Natalya iz Ukrajine in Jana iz Slovaške. Ko sta se programa dela v Grčiji udeležili pred 10 leti, sta življenjski stil in grško kulturo tako vzljubili, da sta na Kreti dobili redno zaposlitev in se tja tudi preselili.

Se delo v tujini splača?

Delo v tujini lahko gledamo na toliko različnih načinov. Lahko je zgolj atraktivno delovno poletje, ki nam prinese zabavne dogodivščine, nove delovne izkušnje in nova poznanstva. Lahko pa postane tudi novo življenje v novi deželi, če si tega zares želimo. Ne pozabimo pa, da se je kot tujec v tujini vedno potrebno dokazovati zato ta korak priporočam dobrim zaposlenim z dobrimi delovnimi navadami in delovno etiko. Hkrati pa je tako pomirjujoče tudi dejstvo, da prav nič ni večno in, da četudi nam v tujini ne uspe ali nam življenje tam naposled ni všeč, se lahko kadarkoli vrnemo domov.

Če vas zanima več v zvezi s tem, kako izgleda delo v tujini, sledite Maji Novak na njenem blogu www.mayita.si

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: “Vse, kar potrebuješ, je pogum!” – Anja Širovnik in Kaja Casar o selitvi na Tenerife

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Znate pripraviti MOJITO, najbolj priljubljen koktajl za vroče dni? #RECEPT

Mojito je eden izmed najbolj priljubljenih koktajlov za vroče dni. Pijejo ga tako moški kot ženske, ker je ravno prav osvežilen, ravno prav sladek in ravno prav močan. Ga znate pripraviti kar doma? Z receptom smo malo pohiteli, da bomo do poletja že suvereni v pripravi!

Izvor koktajla mojito

Tako kot pri ostalih koktajlih je tudi pri mojitu težko določiti točen izvor. Zaradi priljubljenosti bi si ga radi lastili na Kubi v baru La Bodeguita del medio, kjer ga je v začetku 19. stoletja odkril in rad pil Ernest Hemingway. Zgodba pravi, da so ga prvi mešali afriški sužnji, ki so na Kubi delali na plantažah sladkornega trsa. Pravili so mu “ognjena voda iz sladkornega trsa”.

A v resnici so različne verzije mojita precej starejše. Znano je, da so mojito oz. pijačo z enakimi sestavinami poznali že okoli leta 1500. Sir Francis Drake naj bi takrat enkrat pristal na Kubi s svojo posadko, da bi zavzel Havano in njeno zlato. Osvajanje je bilo neuspešno, povrhu vsega pa je posadka močno zbolela. Prvotna ljudstva, ki so takrat prebivala na območju, so bila znana po domačih zdravilih. Drake-u in njegovi posadki so pripravila “močno zdravilo”, ki je pomagalo pri boju z boleznijo. Sestavine: Beli rum, meta, limeta in sladkor.

Za priljubljenost sodobnega mojita je zaslužno podjetje Bacardi, ki je s svojo močno oglaševalsko kampanjo koktajl razširilo po celem svetu. Velik skok v priljubljenosti je doživel tudi z omembo v filmu James Bond: Umri kdaj drugič leta 2002. Danes lahko mojito dobimo v skoraj vsakem baru in ga celo pripravimo kar doma. Ga znate? Recept spodaj!

Recept za osvežilen mojito

Potrebujete (za  koktajl):

  • kozarec volumna 2,5 dcl
  • pol limete
  • 10 listkov mete
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 0,5 dcl belega ruma
  • 0,5 dcl mineralne vode
  • zdrobljen led (če nimate stroja, led položite v kuhinjsko krpo in ga zdrobite z udarjanjem v trdno površino)

Priprava:

Na dno kozarca položimo 5 listkov mete, na četrtine narezane pol limete in sladkor. Z leseno palčko za mešanje koktejlov (ali podobnim priborom) potlačimo sestavine, da limeta izpusti sok in se z meto in sladkorjem poveže v nekakšen rjavkasto-zelen sirup. Prilijemo beli rum. Dodamo zdrobljen led, ki mora segati do vrha kozarca, in vse skupaj narahlo premešamo, da se rum, led in sestavine na dnu premešajo. Dolijemo mineralno vodo, da tekočina sega do vrha kozarca. Okrasimo z limeto, meto in rjavim sladkorjem po želji.

Čin čin!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Kaj nastane, če zmešate čemaž in humus? Nekaj slastnega! #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Poznate izvor in pomen besedne zveze BUCKET LIST?

Na Vandraju vsako sezono pripravimo bucket list, ki vsebuje ideje za doživetja v določenem letnem času. Pa smo se vprašali, če sploh veste, kaj izraz pomeni in od kdaj je v uporabi? Zadeva je precej zanimiva!

Pomen in besedne zveze bucket list

Besedna zveza bucket list je v originalu sinonim za seznam doživetij, ki jih želite “obkljukati” oz. doživeti pred smrtjo. Izraz se je z uporabo razvil tudi v izraz za seznam doživetij, ki jih želite obkljukati v določenem obdobju, ne nujno do smrti. Na primer “do 30. leta” ali pa “to poletje”.

Primer takšnega seznama je tudi naš prispevek 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad, v katerem smo nanizali 20 idej za pomladna doživetja, ki jih ne smete zamuditi oz. jih morate obkljukati, da boste doživeli nepozabno pomlad. 

Na kratko gre torej za seznam doživetij, ki si jih želite v določenem obdobju doživeti.

Izvor besedne zveze bucket list

Kar je pri tej izredno razširjeni besedni zvezi zanimivo, je njen izvor. Od kje je prišla beseda bucket, je jasno. Iz izraza “to kick the bucket” (v prevodu: brcniti vedro), ki pomeni, da je nekdo umrl. Torej gre za izraz za smrt, ki je v uporabi že vse od poznega 18. stoletja.

Bucket list pa je v resnici izraz, ki je bil uporabljen kot naslov priljubljenega filma leta 2007. V njem Jack Nicholson in Morgan Freeman igrata upokojenca, obolela za rakom, ki pobegneta iz bolnišnice, da bi do smrti doživela še vse stvari na svojem seznamu želja. Režiser Justin Zackham je za ta seznam in naslov filma uporabil izraz the bucket list. S priljubljenim filmom se je izraz tako zelo razširil, da je težko verjeti, da pred njim praktično ni obstajal. Izraz z istim pomenom je bil pred tem uporabljen le na internetu za razne dnevnike in sezname pripravljene za natis. Za popularnost in širšo uporabo ter razumevanje besedne zveze pa je kriv prav film.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Tako lahko na potovanjih prihranite veliko denarja! (nasveti in destinacije)

Potovanje na isto destinacijo je lahko ali zelo drago ali zelo ugodno. Kar naredi razliko, je seveda izbira nastanitve in doživetja. A znotraj podobnih želja je še vedno velik razpon, glede na našo iznajdljivost. Tu je nekaj nasvetov, kako na potovanjih prihraniti denar in katere so najbolj sanjske ugodne destinacije.

7 nasvetov, kako lahko na potovanjih prihranite denar

1. Potujte izven sezone

Najenostavnejši trik, kako prihraniti veliko denarja, je ta, da potujete izven sezone. Morda se vam na prvi pogled to zdi kot slaba ideja, a destinacije izven sezone zasijejo v vsem svojem čaru. Ne samo, da boste prihranili zajeten kupček denarja, če se boste izognili potovanjem med šolskimi počitnicami, uživali boste na bolj praznih letališčih in si brez gneče ogledali vse znamenitosti. Izven sezone boste deležni manj turističnih pasti in boste destinacijo lahko doživeli v vsej njeni pristnosti. ugodne destinacije

2. Planirajte veliko vnaprej

Seveda imate lahko srečo v last-minute variantah, ampak načeloma se najbolj obrestuje planiranje veliko vnaprej. Letalske karte in nastanitve sčasoma višajo ceno, ko vidijo, kakšno je zanimanje. Če prehitite trend in potovanje načrtujete vsaj 6 mesecev vnaprej, boste prihranili kar nekaj denarja.

3. Letite med tednom

Dejstvo je, da so po celem svetu leti najcenejši od torka do četrtka. Če boste leteli na te dneve, boste znatno prihranili. Logično je, da so leti med vikendi bolj zaželjeni, saj pomenijo manj dni dopusta iz službe, izostanka od šole ipd. Let med tednom zato pomeni mnogo ugodnejšo ceno in hkrati manj gneče.

4. Potujte z malo prtljage

Če želite prihraniti še več in leteti z nizkocenovni letalski prevozniki, se potrudite, da jih res dobro izkoristite. Ne zapravite celega premoženja za prtljago. Raje napnite vse svoje moči in odločno prekinite željo po pakiranju nepotrebnega. Odločite se zgolj za torbo/nahrbtnik/potovalko, ki gre z vami na letalo, in poleg denarja prihranite tudi čas oddaje in prevzema večje prtljage.

5. Poiščite brezplačne dejavnosti

Na vsaki destinaciji lahko zagotovo najdete fantastične in raznovrstne brezplačne dejavnosti. Od pešpoti v naravi do neverjetnih muzejev, pozanimajte se, kaj je tisto, kar je brezplačno. Včasih je sprehod po parku ali sedenje na klopci vse, kar potrebujete, da začutite atmosfero. Ponavadi bo to tisto, kar bo pričaralo najbolj nepozabne spomine.

6. Jejte, kjer jejo lokalci

Seveda je bistvo vsake destinacije preizkušanje lokalne hrane, a vsem se nam je že zgodilo, da smo zaradi lakote in utrujenosti podlegli brezokusnim in dragim obrokom za turiste. Vnaprej se pozanimajte, kje jejo lokalci oz. izbirajte restavracije, ki so jih polne. Ponavadi so to tiste, ki na prvi pogled na izgledajo bleščeče, okusi pa so na koncu najboljši in hkrati najugodnejši.

7. Priskrbite si lokalno SIM kartico

Internet na telefonu je lahko velik strošek, če si ne priskrbite lokalne SIM kartice. Ponavadi so precej ugodne in poskrbijo, da ostanete v stiku z vsemi, ki si želite. ugodne destinacije

3 najugodnejše destinacije

O sanjskih destinacijah, kjer na dan potrebujete manj kot 40€, smo pisali že TUKAJ. Dodajamo še 3 nove:

Vietnam

Vietnam je ena najugodnejših destinacij v Aziji in na svetu. Je dom slikovitim pokrajinam, očarljivi kulturi in bogati zgodovini. Ugodno hrano in pijačo dopolnjujejo ugodne nočitve in javni prevozi. A cena nima nič z izkušnjo. Vietnam je pristen in čudovit. Več o Vietnamu si lahko preberete TUKAJ.

Mehika

Mehika ima vse! Tacose, tequilo in majske piramide. Mehika je znana kot ena najugodnejših destinacij, če se izognemo turističnim resortom in se je lotimo bolj lokalno. Odlična ulična hrana, vrsta brezplačnih zabav na prostem, sanjske plaže in bogata zgodovina vas bodo navdušile. Več o potovanju po Mehiki si preberite TUKAJ.

Egipt

Egipt je zagotovo država, ki se znajde na seznamu potovalnih želja skoraj vsakogar. Dobra novica je, da je Kairo eno najcenejših velikih mest na svetu. V Kairu boste lahko ugodno jedli in spali, hkrati pa je odlična izhodiščna in dobro povezana točka za ostale egipčanske znamenitosti. Čeprav je vse zelo ugodno, pa imejte v mislih, da pričakujejo napitnine. Kakšen je Egipt skozi oči Slovenke, ki je tam živela, si preberite TUKAJ.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 7 sanjskih destinacij, za katere boste porabili manj kot 40€ na dan

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Kaj nastane, če zmešate čemaž in humus? Nekaj slastnega! #RECEPT

Čemaž ima kaj nekaj imen. Poznamo ga tudi kot divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec. Ima podobne lastnosti kot česen in je zelo zdravilen. Imamo pa tudi odličen recept, kako ga lahko pripravite na zelo kreativen način, ki ga je z nami delila @H(r)ana. Njam!

Čemaž je pri nas zelo priljubljena rastlina, ki jo boste – če veste, kaj iskati – našli skoraj povsod. Recimo na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih. Raste divje v vsaj deloma senčnih hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih. Je v celoti užiten – uporabimo lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Najpogosteje sicer nabiramo liste, iz njih pa pripravljamo marsikaj. Na primer čemaževo juho, ga surovega uporabimo v solati, namazu ali pa kot začimbo.

Kdaj lahko v gozdu najdemo čemaž?

Čemaž raste od marca do junija in cveti od aprila do maja v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, stari pa suličasti in temneje zeleni. Snežno bel cvet je sestavljen iz 2–3 suhokožnatih ovršnih listov. Pokončno steblo, ki zraste največ 30 cm visoko, ima bodisi trirob bodisi okrogel prečni prerez. Čemaž ima v zemlji podolgovato čebulico, ki je obdana z belo prozorno kožico.

Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama, zato previdno!

A tako kot pri nabiranju gob, moramo biti pozorni tudi pri nabiranju tega čudovitega ploda narave. Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama. To sta šmarnica in podlesek. Noben od njiju ne diši po česnu, zato pri prepoznavanju najprej uporabite nos. Nato si rastlino tudi dobro oglejte. Listi šmarnice se od listov čemaža skoraj ne razlikujejo, so pa zato cvetovi precej drugačni od čemaževih. Podlesek raste v rozetah, listi so spodaj žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično.

Imaš čemaž? Mi smo ga že nabrali, pri Hani in Tomu, ki ju poznamo pod profilom @H(r)ana pa smo našli tudi odličen recept, kako ga uporabiti na malo drugačen način!

SESTAVINE:

▪ 150 g kuhane čičerike (če nimamo časa, uporabimo konzervirano)
▪ ščep soli
▪ 1 žlica tahinija
▪ lupinica ene limone
▪ manjša zajemalka vode, v kateri se je kuhala čičerika (ali tekočine iz konzerve)
▪ velika pest čemaža
▪ oreščki/semena po izbiri, olivno olje in sumac za posip

POSTOPEK:

▪ Oreščke (na primer pinjole, sezam, pistacije in bučna semena) grobo nasekljamo in popražimo na ponvi brez olja in jih malo posolimo. Damo na stran.
▪ V blender damo čičeriko, sol, tahini, lupinico, vodo in čemaž ter miksamo cca. 3 minute, da dobimo res gladko zmes.
▪ Prestavimo v posodico, prelijemo z olivnim oljem in potresemo s praženimi oreščki ter sumacom. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Kup omamnih receptov na Vandraj najdete TUKAJ!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Veste, zakaj na predvečer prvega maja kurimo kresove in kje bodo goreli letos?

Običaj kurjenja kresov ima v slovenski kulturi dolgo zgodovino. Zakurijo se ob različnih tradicijah, ampak prvomajski nosijo poseben pomen. Letos bodo spet zagoreli v vsej svoj polnosti. Zakaj kres in kje vse ga lahko obiščete letos?

Kresovi že od davnine pa vse do danes

Prižiganje velikega ognja je običaj, ki so ga povzele mnoge kulture po vsem svetu, tudi slovenska. Kres je bil od nekdaj povezan z verovanjem, s soncem, s prižiganjem in ugašanjem luči, s prehajanjem zimskega v poletni čas in obratno. Izhaja iz starih verovanj, ko so ljudje verjeli, da soncu s prižiganjem ognja pomagajo pri uravnavanju njegove moči. Danes kresovi niso več verski obredi, ampak predvsem družabno dogajanje. Stremenje v žareč ogenj deluje pomirjajoče, svetloba in toplota pa ustvarjata posebno vzdušje, primerno za zabavo in pogovore dologo v noč. kres

Prvomajski kres nosi poseben pomen

Prvomajski kres oz. kres na večer pred prvim majem je tudi družaben dogodek, a nosi pomembno politično sporočilo. Vse od leta 1890 je 1. maj praznik delavcev. Vladajoče opozarja o pomembnosti delavskega razreda, njegovi moči in številčnosti. Kres na večer pred praznikom zato ne izhaja iz verskega obreda, ampak iz kresov, ki so jih kurili v opozorilo, v opomin. Običaj se ohranja že več kot 100 let in tradicija se nadaljuje tudi letos. Kres spremljajo koncerti, nastopi, sindikalni govori in druženje.

Kam se letos lahko odpravite na kres?

Štajerska

30. april ob 19:30: Panorama pod gradom, Ptuj

30. april ob 16:00: Pred gasilskim domom Ruše – najprej otroški program, nato veselica s skupino Gadi in Dejan Dogaja bandom

Pomurje 

30. april

ob 10:00: Trg zmage, Murska Sobota, postavitev mlaja

od 17:00: Černelavci, kresovanje, ansambel Štrk 

od 20:00: Gornja Radgona

Ljubljana 

30. april, Rožnik, kresovanje:

19:30: koncert, skupina J&B, kres, skupina Rock Partyzani

Primorska 

30. april

19:00: Markovec, Koper, pohodniki se bodo zbrali pri koprski Taverni in se nato z baklami in ob spremljavi godbe na pihala iz Marezig podali do Markovca, kjer bodo prižgali kres pri tamkajšnji osnovni šoli.

19:00: Kanal, kresovanje in DJ Mrsky.

19:00: Boršt, Koper – zasedba, Ni Panike in Mužika sv. Lazarja

19:00: Lucija, Piran, na makadamskem parkirišču.

19:00: Ankaran, na plaži pri Valdoltri, poleg kresa bodo zakurili še javni roštilj

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Slovenko, ki jo je želja po boljšem življenju odpeljala v Celovec

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

To so slovenski popotniki, ki jih morate spremljati na Instagramu!

Instagram je odlično orodje za sanjarjenje o destinacijah, ki bi jih želeli nekoč obiskati. Hkrati je dober vir pomembnih informacij, ki jih z nami iz prve roke delijo popotniki. Tu je nekaj naših najljubših popotniških Instagram profilov.

Energična stevardesa, ki svoj poklic uspešno in na zabaven način približuje mladi publiki: Lucy time

Lucija Vrankar se je podala na dogodivščino življenja. Odločila se je postati stevardesa pri priznani letalski družbi Emirati, se preseliti v Dubaj in prepotovati svet skozi službo visoko nad tlemi. Utrinke svojega dela, izkušenj na nebu in obiskanih destinacij deli na energičen, zabaven, a vedno tudi informativen način.

Plavolaska, ki navdušuje z norimi fotografijami romantičnih in trendi destinacij: Katarina Benček

Katarino Benček smo lahko, skupaj z njenim partnerjem, spoznali v resničnosti oddaji Vražje dame, kjer je širši javnosti podrobneje predstavila svoje delo. Mojstrica družbenih omrežij in vrhunske fotografije nas z vsako novo destinacijo znova navduši z energijo in spretnostjo preslikanja atmosfere na naše male ekrane.

Mamica s pravljično lepimi fotografijami, ki potuje skupaj s celo družino: Mali popotniki 

Nika je tista, ki nam vedno znova s svojimi fotografijami popotovanj in izletov pričara pravljico. S svojima otrokoma je raziskala že kar nekaj destinacij, ki jih z veseljem deli med svoje sledilce. Njen profil je zakladnica idej in spodbuda za vse, ki razmišljajo, če so potovanja z otroki smiselna.

Svetovni popotnik “stare šole”: Zvone Šeruga 

Zvone Šeruga je vsem dobro znan in priznan svetovni popotnik, ki uživa v pristnosti destinacije, njen kulturi, naravi in zgodbah ljudi. Čeprav večkrat razmišlja o smiselnosti in dejstvu, da se “ne znajde” na novih platformah, kjer imajo prednost bolj površinske vsebine, mi močno upamo, da ga volja do objavljanja nikoli ne mine. Njegove besede, izkušnje, zgodbe in fotografije so prava zakladnica za vsakogar, ki na svet gleda z bistrimi očmi.

Zakladnica znanja in izkušenj v zvezi z delom v tujini: Mayita 

Majo Novak smo že večkrat poprosili za nasvete pri pripravi naših prispevkov, redno pa jo spremljamo tudi na Instagramu, kamor deli vse informacije v zvezi s svojimi podcasti in blogi. Čeprav je primarno namenjena pomagati vsem, ki jih zanimata delo in življenje v tujini, nas navdušuje tudi s svojimi zapisi misli, ki izžarevajo njeno globino.

Na Instagramu je še kar nekaj profilov, ki bi si zaslužili omembo! Kdo navdihuje vas? Ustvarjate popotniški profil sami? Pišite nam na anja@vandraj.si in z veseljem ga/jo/vas dodamo na seznam v naslednjem prispevku ali z vami pripravimo intervju!

 

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Foto: Lucija Vrankar

Top 7: To so najlepše plaže v Grčiji

Grčija je zagotovo ena od najbolj priljubljenih poletnih počitniških destinacij. Ima več kot 170 naseljenih otokov med katerimi lahko izbirate za svoj popoln oddih. Pomembno vlogo pri izbiri bo igrala plaža. Da bo izbira lažja, smo poiskali najlepše plaže v Grčiji.

Plaža Elafonisi na Kreti

Plaža Elafonisi je znana po unikatnem naravnem spektaklu, ki ga ustvari prepletanje roza peska in turkizno modrega Egejeskega morja. Plaža, ki spada med najlepše plaže v Grčiji, je lahko dostopna z avtom ali avtobusom iz mesta Hania, ki leži na severni obali otoka Kreta. Zaradi plitke vode je idealna izbira za družine z majhnimi otroki. Na plaži je več barov in lokalčkov, ki bodo cel dan skrbeli, da ne boste ne lačni ne žejni. Plaža je še do nedavnega bila precej neznana, sedaj pa se že uvršča na sezname top znamenitosti, ki jih morate obiskati na Kreti.

Rdeča plaža (Kokkini) na Santoriniju

Plaža Kokkini oz. Rdeča plaža se nahaja na jugozahodnem delu otoka Santorinini in je prava paša za oči. Ni najlažje dostopna, do nje lahko pridete le s čolnom ali s spustom po pečini, ampak izkušnja je zagotovo vredna podviga. Rdeč pesek je v kontrasti z modrim morjem čudovito doživetje. Prednost nedostopnosti je tudi v tem, da si boste tudi sredi poletja lahko privoščili miren dan, brez gneče, na plaži, ki spada med najlepše plaže v Grčiji.

Plaža Plaka na Naksosu

Otok Naksos je znan po svojih dolgih plažah. Ker je manj poznan od ostalih grških otokov, je še vedno pristen in poln neokrnjene narave. Njegove najlepše plaže so dovolj velike, da na njih ni nikoli gneče. Plaža Plaka na primer je dolga kar 4 kilometre! Plaža je zagotovo najbolj mirna od vseh na seznamu. Hkrati je tudi lahko dostopna z več avtobusnimi linijami, ki vozijo iz mesta Kora. Naksos je odlična izbira za vse, ki vam veliko pomenijo pogled na čisto morje, peščena plaža in mir.

Plaža Prasonisi na Rodosu

Rodos je verjetno najbolj zanimiv od vseh grških otokov. Ima bogato kulturo, zgodovino, ki so jo oblikovale številne civilizacije, in neverjetne kulturne in naravne spomenike. Poleg vsega tega, je dom nekaterim najlepšim grškim plažam. Plaža Prasonisi je zanimiva, ker stoji na mestu, kjer se srečata Egejsko in Sredozemsko morje. Plaža je peščena in dovolj prostorna, da vsak najde svoj košček, idealna pa je tudi za surferje.

Plaža Balos na Kreti

Plaža Balos je najbolj fotografirana plaža na otoku Kreta. Stoji v zaščitenem naravnem predelu severnozahodne Krete in je sestavljena iz turkizne lagune in pogledov na spektakularno gorovje, ki jo obkroža. Ta čudovit raj pa ni lahko dostopen. Do nje se pride le s čolnom ali pa 20 minut peš. Pot bo zagotovo poplačana s toplim turkiznim morjem in belo peščeno plažo.

Plaža Agia Anna na Mikonosu

Mikonos je najbolj znan po svoji žurerski atmosferi, ampak plaža Agia Anna je predstavnica mirnejšega dela otoškega življenja. Plaža je popolnoma neokrnjena, z le nekaj obiskovalci. Ne nudi možnosti za vodne športe in podobne animacije, zato je najbolj primerna za tiste, ki iščete miren dan ob morju. Plaža leži na jugu otoka, kjer potrpežljivo  čaka miroljubne obiskovalce, ki jim največ pomenita čisto morje in počitek.

Plaža Porto Katsiki na Lefkadi

Otok Lefkada je eden izmed treh otokov, ki ležijo v Ionskem morju. Lefkada slovi po prečudoviti pokrajini in kristalno čistem morju. Otok se lahko pohvali z  najlepšimi plažami v sredozemskem morju, nekatere med njimi so uvrstili celo med najlepše na svetu. Ena izmed njih je zagotovo plaža Porto Katsiki. Plaža se nahaja tik pod strmo pečino, ob sinje modrem, kristalnem morju. Na Lefkadi pa so čudovite tudi ostale plaže, nekatere primerne za surfarje, druge za tiste, ki dan na plaži najraje preživijo s knjigo v roki.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Bi šli na all inclusive dopust v Dalmaciji, le korak od prodnate plaže?

Foto: Shutterstock, Unsplash

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.