Najboljši predlogi za ugoden road trip

Dobra stran potovanja z avtom je možnost popolne spontanosti. Nobenih predhodnih rezervacij, check-inov in podobnih sitnosti. Vse kar potrebujete, so potni list, sončna očala in preprosta odločitev. Na sever, jug, vzhod ali zahod? Za potovanje se lahko odločite praktično z danes na jutri. Treba pa je vedeti, koliko ur ste za svojo destinacijo pripravljeni preživeti na avtomobilskem sedežu. Skrčena kolena na dolge proge namreč niso mačji kašelj, zato za prvič predlagamo nekaj razmeroma kratkih potovanj z avtom, ki pa bodo zagotovo zadostile potrebo po pravi road trip izkušnji.

Preberi več

14 uporabnih stvari, ki jih morate vedeti, preden greste na Maldive

Rajski Maldivi so resnično sanjska destinacija. In vse tiste fotografije belega peska in turkiznega morja, ki si jih kot motivacijo nastavljamo za ozadja službenih računalnikov, so v veliki meri posnete prav tam.

Maldivi so brez dvoma čudoviti in čeprav marsikoga pred obiskom ustavijo bodisi proračun, dolžina potovanja do tja ali kaj tretjega, še vedno ostajajo visoko na vrhu seznama krajev, ki jih tudi Slovenci tako radi odkljukamo. Kaj morate torej o Maldivih vedeti, preden si kupite letalsko karto do tja?

Maldivi ležijo v Indijskem oceanu in so najmanjša azijska država. Sestavlja jih več kot 1200 otočkov, turističnih je kakšnih 100. Glavno mesto leži na otoku Male, mednarodno letališče pa se imenuje Velana.

Maldivi so strogo muslimanska država

Skoraj 99 odstotkov prebivalcev Maldivov je muslimanov. To torej pomeni, da alkohol, svinjina in razgaljenost na otoku niso dobrodošli. V državo torej ne smete prinašati mesnin in opojnih substnc – niti tistih iz duty freeja. A brez skrbi, če bi radi spili kakšno pivo ali koktajl, te lahko dobite v turističnih resortih, cene zanje pa niti niso tako zasoljene. Tudi v bikinkah ste lahko, le glejte, da bo to v resortih ali na plažah, ki so označene kot bikini beach, vsekakor pa pozabite na kopanje zgoraj brez.

Tja v vseh letnih časih, ampak …

Maldivi so v tropskem pasu, temperature skozi leto so okoli 30 stopinj Celzija. Visoka sezona na Maldivih je od decembra do aprila, ko je suha doba in manj padavin. Deževna doba naj bi bila od aprila do oktobra, kar pomeni, da boste morda malo mokri, saj je vreme nepredvidljivo, vendar vas zeblo prav dolgo ne bo. V deževni dobri se spustijo tudi cene.

Ja, morate rezervirati vnaprej

Če ste iz svojih azijskih dogodivščin vajeni, da namestitve ni treba rezervirati vnaprej, saj jo boste našli kar na licu mesta, to za Maldive ne velja. Za vstop v državo potrebujete potni list in vizo, ki je sicer brezplačna in jo dobite ob prihodu. Na obrazec boste morali vpisati, na kateri otok se odpravljate in zapisati tudi naslov nastanitve.

Vsak otok je v bistvu svoj resort

Kateri turistični resort oziroma otok boste izbrali, je odvisno od vas (in globine žepa). Načeloma pa to pomeni, da je resort v resnici kar cel otok. Ko boste enkrat pristali na letališču, vaš cilj še ni dosežen. Do otočka, kjer ste nastanjeni, boste morali še na kakšno ladjico, trajekt, čoln ali mini letalo.

Plavanje z morskimi psi …

Maldivi so tudi ena od rajskih destinacij, kjer lahko plavate med morskimi psi. In brez skrbi, nič slabega vam nočejo. 

… in mantami!

Bogat morski podvodni svet vas bo na Maldivih zagotovo navdušil. Plavate lahko tudi z nenevarnaimi mantami.

Snorklanje! 

Masko lahko spakirate od doma, brez težav pa jo lahko najamete tudi na otoku. Raziskujete lahko po svoje, lahko pa greste tudi na turo snorklanja, kjer vas vodič pelje na kotičke, kjer je razgled najlepši.

Suvenirji iz morja naj ostanejo tam! 

Naj vam ne pade na misel, da bi si kot spominek domov odnesli kakšno koralo, želvji oklep ali školjko, saj je to strogo prepovedano.

Sonce je močno tudi v deževni dobi! 

Naj vas odsotnost sonca, ko je dan oblačen, ne prelisiči. Vseeno vas lahko opeče! Zato ne pozabite na kremo z visokim zaščitnim faktorjem!

Maldivi so najnižja država na svetu

Maldivi so s samo 2,5 metra najvišje kopenske točke najnižja država na svetu. Nekateri otočki zaradi dvigovanja morja pospešeno izginjajo, saj jih bo zalila voda.

Pazite na skrite davke

Na Maldivih vam bodo zaračunali kup dodatnih davkov, ki jih niste imeli v načrtu.

Smeti jim predstavljajo resno grožnjo

Podobno kot na drugih azijskih rajskih destinacijah, so smeti velik problem. Prvi razlog je neosveščenost lokalcev, ki jim ekologija še ni tako blizu. Drugi pa dejstvo, da ni prav veliko prostora za odlaganje smeti. 

Maldivi so turizem spoznali šele 1972

Lokalci so do turistov zelo prijazni, saj jim nenazadnje prinašajo glavnino dohodkov. Prvi je s turizmom leta 1972 začel Kurumba sezort. Prvi gostje so bili bogati turisti iz Italije, Švedske in Nemčije. Leta 1981 so odprli mednarodno letališče, kar je povečalo prihode tujcev.

Poleg Maldivov še skok na Šrilanko ali v Indijo

Če ste že odpravljate tako daleč in vas je vedno vleklo še v Indijo in na Šrilanko, razmislite o podaljšanju dopust še tja. Kombinacija izletov v te tri kraje je pogosta, saj so zelo blizu.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Trije otočki poleg Balija, ki jih morate obiskati

Laos in 10 razlogov, zakaj se boste zaljubili v njegove prebivalce

Jugovzhodna Azija je vedno dobra ideja za oddih, daljši kot je, bolj težko se vam bo vrniti na zahod. Če vas kdaj zanese v Laos, slikovito deželo, ki na severozahodu meji na Mjanmar in Kitajsko, na vzhodu na Vietnam, na jugu na Kambodžo, ter na zahodu na Tajsko, pa se boste med drugim zaljubili tudi v tamkajšnje lokalce. Zakaj?

Nalezljiva prijaznost

Laošani so nasmejani in prijetni gostitelji, ki vas bodo vedno prijazno pozdravili s toplim Sabaidee!, vam pomahali ali se kratko priklonili, medtem ko bodo dlani stisnili skupaj pred prsmi. Laos si boste zapomnili po lokalcih, ki pozdravljajo turiste, se radi zapletejo v dolge globoke pogovore, pa tudi med seboj so zelo prijazni, tudi do drugih lokalcev, ki jih niti ne poznajo.

Laošanom se ne mudi

Stara šala pravi, da Laoška ljudska demokratična republika – Lao PDR okrajšano pomeni Lao People Don’t Rush. V prevodu torej, Laošani ne hitijo, da se jim prav nikamor ne mudi, pa boste kmalu opazili tudi pri njihovem počasnem ritmu, ki vam bo na začetku precej nenavaden, a boste kmalu ugotovili, da bi lahko nekaj umirjenosti s seboj prinesli tudi v zahodne kulture.

Družina je na prvem mestu

Laošani niso deloholiki, pred kariero vedno postavijo družino, ljudje in odnosi pa so jim pomembnejši od zaslužkov. Država spada med manj razvite, saj ima slabo infrastrukturo, prometne povezave, pomanjkljiv šolski sistem in nestabilno oblast, a nekaj ostaja trdno – družina. Običajno se mož preseli k družini žene, pogosto pa skupaj živi več generacij, ki si delijo hrano in bivanjske prostore.

Ponosni so na svojo kulturno dediščino

Laos je mešanica veliko različnih kultur, ki pa sobivajo v miru. Razlike med njimi se kažejo v slogu oblačenja, jeziku, navadah in praznikih.

Delijo komplimente, a so brutalno iskreni 

Laošani vam bodo iskreno polaskali, če se jim to zdi primerno, saj s tem kažejo spoštovanje in utrjujejo odnose. Hkrati pa so zelo neposredni tudi pri kritikah. Na primer glede vaše izbire garderobe, vašega videza, postave ali obnašanja na splošno.

Hrana, hrana, hrana 

Hrana je pomemben člen njihove kulture in radi vas bodo povabili k obroku. Navadno obedujejo v širokem krogu družine, kot neke vrste obred. Navadno jedo kar z rokami, velik del jedi pa postrežejo kar skupaj, na enem pladnju. Obrok ni popoln brez velike sklede riža, ki ga oblikujete v kroglico in namočite v laap, bambusovo juho ali pikantne omakice. Dober tek!

Zabava, zabava, zabava

V Laosu se lahko hitro zgodi, da se znajdete sredi rajanja, ne da bi sploh vedeli, ob kakšni priložnosti sploh praznujete. Vseh teh festivalov, budističnih praznikov in drugih razlogov za ples, hrano in pivo Lao, ne gre zamuditi.

Imajo dober smisel za humor 

Laošani imajo iskrice v očeh, saj ne marajo nepotrebnih skrbi, raje se šalijo in smejijo. Hitro jih boste spravili v smeh in verjemite, da je prav nalezljiv. Laošanov ne boste pogosto slišali dvigniti glasu zaradi jeze, pogosto pa boste zaslišali glasen smeh.

Poduhovljenost 

Večina Laošanov prakticira Teravadski budizem, v templjih in na ulicah pa lahko srečate menihe, ki študirajo svete zapise in se vam prijetno nasmehnejo, ko vas opazijo med kukanjem. Zgodaj zjutraj lahko ujamete tudi sai bat, darovanje hrane menihom.

Jai Yen

Jai Yen pomeni mirno srce in Laošani se ne bodo kregali na glas ali v javnosti kazali slabe volje. Njihov umirjen pristop se kaže tudi, ko čakajo v dolgi vrsti za avtobus ali z motorjem švigajo med turisti. Nervoza na cestah in divje hupanje iz jeze praktično ne obstaja, Laošani si vzamejo čas in ostanejo hladni kot špricer. Še nekaj, česar se moramo zahodnjaki še naučiti.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

Tajska in 13 odličnih razlogov, zakaj jo tako obožujemo

Tajska je nadvse priljubljena turistična destinacija jugovzhodne Azije, ki ponuja kup aktivnosti, dogodivščin, okusov in občutkov. Zbrali smo šopek stvari, ki jih obožujemo v deželi nasmehov. Kaj nas vleče na Tajsko?

Rajski tajski otoki

Tajska in njeni otoki ne potrebujejo posebne predstavitve, saj so njihove plaže na “bucket listi” številnih popotnikov. Koh Phi Phi seveda ni več tako tih in ugoden, kot je bil pred 20 leti in Koh Phangan je ob polni luni poln opitih žurerjev. Na Phuketu je vsako leto več bogatih Zahodnjakov, ki iščejo žene – ali zgolj popestritev, a še vedno obstaja kup kotičkov, ki so še vedno rajski. Tajski otočki vedno skrivajo kakšno malce bolj oddaljeno peščeno plažo, kjer ne srečate nikogar, s palme vam padajo kokosi in nekje med vejami se gugajo opice. Na Koh Lanti, na primer, boste ujeli kup takšnih, Koh Tao pa še vedno ne razočara ljubiteljev tihih zalivčkov in potapljačev.

Tajska je tudi sever! 

Medtem ko se ob misli na Tajsko marsikomu pred očmi prikažejo rajske plaže, pa nikar ne pozabite na sever države. Med riževe terase, preproste domorodce, nepregledne gozdove, na hladnejšo klimo. Od Bangkoka navzgor le skočite vsaj do mest kot so Chiang Mai, hipijevski Pai in Chiang Rai. Ne bo vam žal, saj marsikdo pravi, da se prava Tajska začne šele na severu.

Templji

Templji so velik del tajske kulture in ob številnih boste le zazijali. Mogočne zgradbe, posute in oblite z zlatom, gigantskimi kipci in razkošnimi poslikavami. Od nebeško belega templja Wat Rong Khun v Chiang Raiu, do antičnih ruševin v Ayutthayi, da ne omenjamo Wat Phra Kaewa in Grand Palaca v Bangkoku. Všeč vam bo tudi pogled na menihe, ki s svojo umirjenostjo v vas naselijo nekaj poduhovljenega.

Tajska hrana! 

Morda bi morala biti ta kar na prvem mestu. Tajska hrana je nadvse okusna in ko se boste vrnili domov, ne bo več šlo brez občasnega pad thaia, lepljivega riža z mangom, pa mangovih smutijev, tom yumov in še česa. Kar brez strahu, ulična hrana je imenitna – ugodna in slastna!

Festivali 

Tajski festivali in prazniki so kot naši, a na steroidih. Od spuščanja lantern v nebo, splavljanja ladjic po reki do Songkrana, najbolj mokrega festivala na Tajskem. Zabava ob takšnih priložnosti traja več dni skupaj!

Živalski svet

Slon je nacionalni simbol Tajske in seveda jih lahko tam tudi vidite. Kot odgovorni obiskovalci, jih nikar ne jahajte in ne spodbujajte mučenja s kavlji in verigami, vsekakor pa jih lahko vidite v prijetnejšem okolju – na primer v sirotišnicah ali templjih, kjer z njimi ravnajo tako, kot si kralji zaslužijo. Na Tajskem so tudi opice, giboni, kače, tigri (pazljivo pri izbiri templjev, nekateri so znani po zlorabljanju pomirjeval) … Seveda pa se lahko podate tudi pod vodo, kjer srečate pisane ribe, želve in še kaj.

Pozitivni lokalci

Tajske se ni zaman prijelo ime dežela nasmehov. Lokalci so prijazni – če ste le do njih prijazni tudi vi. Pričakali vas bodo z nasmehom in vedno imeli pri roki tisto, kar ta trenutek potrebujete. Morda ne vedno zastonj, a uredili bodo vse. Če si boste vzeli čas, vam bodo s širokim nasmehom in velikim veseljem povedali o svoji družini. In verjemite, da so njihove zgodbe vredne poslušanja.

Šoping!

Če obstaja, to lahko najdete na Tajskem. Na vaših oblačilih, dodatkih in tehnologiji, ki jo kupujete doma, pogosto piše “Made in Thailand”, kar pomeni, da ste v srcu produkcije večine stvari, ki jih doma kupujete za precej višje cene. Od gigantskih šoping centrov z znanimi znamkami, do uličnih prodajalcev, ki za drobiž prodajajo precej prepričljive ponaredke, spominke, bižuterijo in karkoli drugega vam pade na pamet. Ne pozabite barantati!

Nizke cene

Čeprav se s porastom turizma cene na Tajskem višajo, so še vedno prijazne. Sploh, če greste malo bolj v notranjost, v stransko ulico, nase ne navlečete zlatih ur in oblačil prestižnih znamk in malo povadite v barantanju. Nočitev že za 5 evrov? Brez težav. Pivo za mizo za manj kot evro? Kjerkoli. Pad thai za 50 centov? Seveda.

Tolerantnost 

Tajska je mešanica ljudi iz različnih okolij, ver, prepričanj, korenin in spolnih usmerjenosti. Živijo en ob drugem, v harmoniji. Muslimani delajo in se družijo z budisti, kristjani obiskujejo budistične templje, trans ljudje so sprejeti kjerkoli že. Seveda stvari, ko pobrskate globlje, niso tako zelo rožnate, a vsaj na površju je toleranca in homogenost precej boljša kot na zahodu.

Jezik

Tajski jezik je lep, zveni melodično in je precej ekspresiven. Glede na to, da vas do Tajske čaka dolga letalska vožnja, jo izkoristite za učenje nekaj osnovnih fraz – od pozdrava in zahvale, ki vam znajo odpreti kar nekaj vrat.

Tajska in nočno življenje! 

Bangkok je edinstveno mesto, ki ga ne moremo primerjati z nobenim drugim. Žuboreča metropola je glasna podnevi, a ne potihne niti ponoči. Na Khao San Roadu boste ujeli žurerje v vseh kotičkov Zemlje, ki plešejo, pojejo in pijejo, poskušajo ocvrte čričke, pijejo vodko iz veder in si ogledajo svoj prvi ping-pong show. Po mestu je tudi kup klubov, kjer nastopajo svetovne zvezde. In kot smo že omenili, pivo je poceni! 

Preberite še: Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

*Full Moon Party

Če že govorimo o nočnem življenju … Zloglasne zabave ob polni luni na otoku Koh Phangan na plaži Haad Rin Beach so nekaj, česar ne doživite povsod. Več tisoč žurerjev se vsak mesec ob polni luni zbere na plaži, kjer pleše dolgo v noč, skače čez goreče kolebnice, spije vedra alkoholnih mešanic, nekje vmes izgubi vse svoje stvari, prijatelje in dostojanstvo. Zagotovo je to zabava, ki je dolgo ne boste pozabili, če se je že udeležite, pa vsekakor zdržite do sončnega vzhoda in se priključite čistilni akciji, saj je plaža – poleg tistih, ki so omagali in obležali na mivki – tudi polna smeti, ki jih je treba očistiti.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

 

Pet odličnih razlogov, zakaj na pot ravno z vlakom

Ste vedeli, da je vlak med najbolj energetsko učinkovitimi in najbolj varnimi prevoznimi stredstvi na svetu? Seveda. Zakaj torej ne gremo večkrat z vlakom? Prva parna lokomotiva je po tračnicah v Walesu peljala že leta 1804. Od takrat je tehnologija transporta zelo napredovala, vlak pa kljub temu ostaja med bolj priljubljenimi prevoznimi sredstvi. Na Vandraj vam predstavljamo 5 razlogov, zakaj letošnjo jesen na pot ravno z vlakom.

Preprost način potovanja: na vlak!

Potovanje z vlakom je med najbolj enostavnimi načini relacijskega potovanja. Med potjo ni treba skrbeti za stvari kot so gorivo, postanki in gneča na cesti. Če potujete sami, je vlak odličen za spoznavanje novih in zanimivih ljudi. Z vlakom se letošnjo jesen odpravite v terme ali na izlet v Celje, Ljubljano, Ptuj ali Maribor. Železniška postaja v večini primerov pripelje v neposredno bližino glavnih točk ali pa kar v center samega mesta. Pot tako postane še enostavnejša, saj vam ni treba iskati in po nepotrebnem plačevati parkirišč. Več idej za izlet najdete TUKAJ.

Opazovanje okolice

Kolikokrat imamo med vožnjo priložnost opazovati čudovito okolico? Na vlaku je za opazovanje okolice veliko časa. Ena izmed čudovitih idej za izlet z vlakom je pot z muzejskim vlakom po bohinjski progi. Bohinj je med najlepšimi deli Slovenije, iz vlaka pa ga boste doživeli na popolnoma nov način. Izlet v zeleni Bohinj pa lahko tudi podaljšate, več o tem pa preberite TUKAJ.

Vlak in ekološka učinkovitost

Avtomobili, ladje in letala so za okolje z izpustom emisij in škodljivih snovi nevarni okolju. Vlak je med najbolj ekološkimi prevoznimi sredstvi. Lahko potujemo na okolju prijazen način. Ko govorimo o ekološkem načinu potovanja vprašanje: ‘Zakaj bi nam bilo mar?’ ni več na mestu. Na Vandraj smo zagovorniki ekološko učinkovitega potovanja. Vprašanje, ki sledi, je torej: ‘Kaj lahko naredim, da bo moj ogljični odtis na planet manjši?’.

Poceni način potovanja

Pot z vlakom je tudi finančno učinkovita. Cena povratne vozovnice za vlak bo v večini primerov cenejša kot gorivo za vaš avtomobil in ponekod tudi cenejša kot letalska karta. Z vlakom se lahko odpravite tudi v mnoge evropske metropole. V Budimpešto in nazaj se boste z vlakom peljali za nekaj več kot 30 evrov. Ceneje kot letalska karta, manj naporno kot pot z avtom, pa še ekološko je. Hkrati pa so tudi vozovnice za študente, dijake, upokojence in otroke pogosto ceneje. Ste še v dvomih?

Zabava za vso družino

Vlak je odlična izbira za družine. Otroci so radovedni in bodo nad vlakom navdušeni, enostavnejša pa postane tudi pot sama. Ne bo vam treba skrbeti za postanke na poti. Otroci bodo na vlaku brez težav spali ali pa se igrali, skupaj pa boste ustvarjali najlepše spomine že na poti. Na družinski izlet se za krompirjeve počitnice odpravite v Zagreb, prestolnico, ki ponuja vse. Pa še zelo blizu je.

Več o dogodivščinah v Zagrebu pa TUKAJ.

Kitajski hitri vlak na postaji

Potovanje z vlakom bo vsakemu izletu prineslo nov občutek dogodivščine. Naj se dopust začne že na poti. Na pot brez stresa z vlakom!

PREBERITE ŠE: Potovanje z vlakom: toliko stane 55 dnevno potovanje okrog sveta

FOTO: Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.