To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu

Vožnja z vlakom je udobna in ekološko naravnana, predvsem pa je polna nepredstavljivo lepih razgledov. Od tropskih do ledenih, vsaka je dogodivščina zase. To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu:

Ledeniški Express, Švica

Luksuzna vožnja od Zermatta do St. Mortiza v zasneženih Švicarskih Alpah je ena najpopularnejših švicarskih znamenitosti. Na tej 8-urni vožnji se boste popeljali čez 291 mostov in skozi 91 tunelov. Razgibana snežna pokrajina, ki jo boste lahko opazovali skozi posebna panoramska okna in hkrati uživali v visoki kulinariki, bo nekaj, o čemer boste pripovedovali vsem. 5 najlepših voženj z vlakom

Transsibirska železnica, Rusija

Najdaljša železnica na svetu je dolga kar 9,289 km in vožnja z njo od začetka do konca je pravi dosežek. Vožnja se začne v Moskvi in v sedmih dneh do končnega cilja pelje skozi Sibirijo, mimo Bajkalskega jezera in gorovja Krasnoyarsk. Večina turistov se odloči le za del poti, saj je železnica v resnici najboljši način za potovanje po Sibiriji. Razglede si boste zapomnili za vedno.

Modri vlak, Šrilanka

Najbolj “instagramabilna” vožnja na svetu je vožnja z Modrim vlakom na Šrilanki. Vožnja med Kandyjem in Ello je dolga 3-9 ur, odvisno, kje se odločite vstopiti in izstopiti in je ena najbolj popularnih voženj z vlakom na svetu. Med vožnjo se popeljete mimo čajnih plantaž in bujnih zelenih hribov. Na drevesih opazujete opice in se ustavljate v majhnih hribovskih vasicah. Na vlaku se lahko okrepčate s samosami, nujno pa s seboj vzemite topla oblačila, saj je razlika v temperaturi med dolino in najvišji, delom vožnje visoka. To je vožnja, ki je že večkrat zmagala med vsemi na svetu in je tista, ki jo morate dodati na svoj bucket list!

Flamska železnica, Norveška

Le eno uro dolga vožnja iz majhne vasice Flam do gorske postaje Myrdala, se povzpne za kar 863 metre in pelje skozi 20 tunelov. Na tej vožnji boste doživeli čudoviti gorski svet, posebna poslastica pa vas čaka pozimi, ko je dežela odeta v snežno odejo.

Železnica Rovos, Južna Afrika

Ta južnoafriška železnica je znana po vožnji po najbolj raznoliki pokrajini. Vozi skozi Namibijo, Botswano, Angolo, Zambijo, Zimbabwe in Tanzanijo. Na vožnji boste doživeli vse od opazovanja živali v nacionalnih parkih, vožnje skozi zgodovinska mesta in razgibano afriško pokrajino. Vsak nov ovinek bo zgodba zase.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Bodite prvi gostje v tem fenomenalnem hotelu v Dalmaciji

 

5 najlepših voženj z vlakom 5 najlepših voženj z vlakom 5 najlepših voženj z vlakom 

6 destinacij, ki bodo januarja 2022 odgnale novoletno depresijo

Tukaj je! Januar 2022! Če živiš v severni hemisferi, je to čas, ko ugasnejo praznične lučke, ko vesela druženja zamenja realnost dela in ko mraz kar naenkrat ni več tako romantičen. Praznično ali novoletno depresijo se lahko užene na več načinov, ampak potovanje je zagotovo najboljši med njimi! To so najboljše destinacije za odganjanje novoletne depresije za januar 2022:

1. Šrilanka

Šrilanka je topla, prijazna, polna bujne zelene narave, norih safarijev, čudovitih plaž in kulture. 10 dni na Šrilanki in okusili boste vse! Zeleno notranjost, polno čajnih plantaž, templjev in zanimivih mest, ter peščeno obalo, polno dogajanja, morskih ter kopenskih živali in modrega morja. Šrilanka je varna in prijetna, januar pa je idealen za obisk (bolj priljubljenega) južnega dela. Odlična je za obisk za bistrenje misli, za obisk v paru ali za obisk z družino. Je dostopna iz Ljubljane ali Zagreba, nastanitve brez problema uredite preko Bookinga. Trenutno je odprta za turizem pod določenimi ukrepi.

2. Brazilija

Januar je v Braziliji najtoplejši mesec. Priporočamo obisk Ria de Janeira. Nič vam ne bo ogrelo srca bolje kot sprehod po plaži, pod toplim soncem, ob divjih ritmih vse naokoli. Januarja je v Riu de Janeiru popolnoma poletno, sproščeno, polno zabav in uživanja. Seveda pa to ni vse. Oddih bo prepričal tudi bolj zahtevne turiste, saj je v samem mestu in okolici ogromno znamenitosti in opcij za nepozabno potovanje.

3. Kitajska

Kitajska v januraju sicer ni topla, saj je tudi tam zima. Je pa bolj prazna in videti kitajski zid, ki ga nežno pobeli sneg, je edinstvena izkušnja. Kitajska ima sicer še vedno rahel podzvok, ko govorimo o potovanjih po svetu. Je vir svetovne pandemije, a njenu ukrepi in obvladovanje so bili v resnici eni najbolj uspešnih. Preverite pogoje za potovanje in prepričani smo, da bo izkušnja s Kitajsko čudovita. Toliko zgodovine, kulture, naravnih lepot in sodobne arhitekture se izplača videti.

4. Panama

Panama je mnogokrat prezrta soseda bolj priljubljene Kostarike, ampak neupravičeno. Pravo veselje jo je raziskovati. V januarju je topla in suha, kar so odlični pogoji za sprehode po njenih tropskih deževnih gozdovih in živahnih mestih. Januarja se v Panami odvijeta jazz festival in najbolj znamenit festival kave in cvetja. V januarju boste v Panami lahko v vsej veličini občudovali Atlantski na eni in Tihi ocean na drugi strani.

5. Vietnam

Januar je najboljši mesec za obisk Vietnama. Je najbolj suh mesec v celotnem Vietnamu, zato je odlična izbira za to eksotično potovanje. Vietbam je znan po svojih starodavnih tradicijah, neverjetnih razgledih in prijazni kulturi. Prava izbira za vse vrste raziskovalcev. V Vietnamu boste našli idilične plaže in dinamična mesta, tako boste doživeli najlepše iz obeh svetov. Morda ujamete tudi njihovo praznovanje novega leta, ki je svojevrstno doživetje.

6. Portugalska

Nam najbližja destinacija je Portugalska. Januar je na Portugalskem toplejši, ne pa tako topel, da ne bi mogli uživati v njenih lepotah. Stara mesta, polna kulture in muzejev, dopolnjujejo naravne znamenitosti in plaže. Raziskovanje tega evropskega dragulja vam bo absolutno polepšalo januar. Na Portugalskem boste uživali v razigrani atmosferi, hkrati pa ne boste stali v vrstah za vsako znamenitost. Uživali boste nedaleč od doma, a hkrati dovolj daleč, da boste nasitili svojo potovalno slo.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Najboljše destinacije za potovanja v 2022

To so najboljše destinacije za digitalne nomade v 2022

Si predstavljate, da bi lahko skozi celo leto delali kar na plaži, pod palmo? Potovali po svetu in služili zraven? Katere so najboljše destinacije za digitalne nomade 2022?

Kdo so digitalni nomadi?

Digitalni nomadi so zaposleni, ki niso odvisni od lokacije in lahko svoje delo opravljajo na daljavo. Tak način dela je zelo priljubljen med mladimi, zaradi epidemije pa se je razširil na širšo populacijo. Digitalno nomadstvo je še en velik korak dlje od dela od doma. Delaš lahko kjerkoli na svetu, potuješ in zraven služiš. Države že ponujajo posebne vize za digitalne nomade in skrbijo, da jim nudijo vse, kar potrebujejo za uspešno delo in zaslužen počitek. destinacije za digitalne nomade. 

Digitalni nomadi so dobrodošli po celem svetu, saj destinacijam predstavljajo nov vir zaslužka. Evropa, Amerika in Azija so se hitro prilagodile na njihove potrebe in jih že vabijo k sebi, kjer zanje poskrbijo na vseh področjih. Seveda se ob izpadu dobička zaradi pandemije dodatno zainteresirane, da postanejo uspešne kot destinacije za digitalne nomade.

Digitalno nomadstvo je vedno bolj priljubljeno tudi med Slovenci. Digitalni nomadi so na primer lahko pisci oglasov, blogerji, skrbniki družbenih omrežij, novinarji, fotografi, oblikovalci, virtualni asistenti, prevajalci, poklici povezani z IT področjem, delavci v marketingu, umetniki, razvijalci aplikacij, lastniki podjetij…

Kaj morajo ponujati dobre destinacije za digitalne nomade?

Seveda se digitalni nomadi med sebo razlikujejo in imajo različne želje, a dobre destinacije za digitalne nomade morajo zagotovo imeti:

  • hiter in ugoden internet
  • ugodno ceno bivanja
  • prostore za co-working
  • varnost, udobje
  • prijetno podnebje, živahno družabno življenje in veliko možnosti za izvajanje prostočasnih aktivnosti

Preden se odločite za destinacijo, si poglejte, kakšni so tam stroši bivanja TUKAJ. 

Najboljše destinacije za digitalne nomade 2022

Lizbona, Portugalska

Lizbona je popolna kombinacija razvitega evropskega mesta z vsemi prednostmi, ki jih to ponuja, in sončnih dni na plaži. Lizbona je univerzitetno mesto, kar pomeni veliko prostora za izobraževanje, pa tudi za druženje.

Je varna in ravno prav velika, s plažami, več možnostmi za najem mize v co-working prostorih, predvsem pa je za Slovence lahko in hitro dostopna.

Malaga, Španija

Španija je zelo priljubljena med digitalnimi nomadi. Letos je sprejela celo posebno delovno vizo, ki digitalnim nomadom, ki prihajajo izven EU, omogoča posebne prednosti. V Španiji deluje tudi več društev, ki pomagajo digitalnim nomadom, da se lažje znajdejo in povezujejo. Španija je priljubljena, ker je sončna in za Slovence zelo blizu.

Kljub temu, da je v Španiji več primernih mest, je absolutni zmagovalec obmorsko mesto Malaga. Življenje v Malagi je cenejše, mladostno, urbano in sproščeno. Tu deluje tudi prvi center za digitalne nomade na svetu.

Istanbul, Turčija

Mogoče na prvi pogled ni najbolj očitna izbira, ampak Istanbul je idelaen za vse, ki iščejo mesto, ki ne spi. Živahno, drugačno, polno zgodovine in kulture, umetnosti in življenja. Zagotovo bo v velik navdih vsakemu, ki ga obišče in doživi.

Med digitalnimi nomadi je priljubljen, ker so lokali za delo in sprostitev odprti dolgo v noč in ker je cena bivanja zelo ugodna.

Chiang Mai, Tajska

Kar je za digitalne nomade Španija v Evropi, je Tajska v Aziji. Tajska je najbolj priljubljena destinacija za digitalne nomade na svetu. Ima toplo podnebje, čudovito naravo, lepe plaže in živahno družabno življenje. To je v kombinaciji z ugodno ceno bivanja idealna destinacija.

Chiang Mai je najljubša destinacija za digitalne nomade in je na splošno eno najboljših mest za bivanje nasploh. Je polno zgodovine in starih templjev, hkrati pa ga obkroža čudovita narava. Mešanica kulture, toplih dni skozi vse leto in bujnega zelenja, bo začarala vsakogar.

Bangkok, Tajska

Še eno tajsko mesto, Bangkok, je idelano za vse, ki bi delali in hkrati raziskovali svet. Posebej bo pritegnil žurerski tip ljudi, saj je dom bogatemu nočnemu življenju. Idealen je za vse, ki si po trdem delu čez dan želijo privoščiti konkretno zabavo.

Bangkok je tudi mesto polno kulture in zgodovine, izjemno priljubljen je tudi zaradi ugodnega bivanja in nezamenljive ulične hrane.

Canggu, Indonezija

Mala vasica na jugu Balija je najboljša izbira za tiste, ki imate radi sproščeno in umirjeno vzdušje. Zadnja leta najljubša izbira za priseljence in digitalne nomade, se smatra za eno najbolje varovanih azijskih turističnih skrivnosti.

Canggu je raj za surferje, tiste, ki obožujete jogo in tiste, ki bi cel dan delali kar na plaži.

Buenos Aires, Argentina

Benos Aires se je na seznamu znašel zaradi izredno ugodne cene bivanja in ker ima to veliko argentinsko mesto močan evropski utrip. Evropski nomadi se bodo tako hitro počutili kot doma. Le da bo tam ceneje, topleje in bolj živahno.

To lepo mesto, polno čudovite arhitekture, je posebej privlačno za bolj umetniške tipe. In spet… plaže,

Ho Chi Minh, Vietnam

Zadnje na seznamu je mesto Ho Chi Minh. Vietnamsko mesto, kjer se dopolnjujeta stara in nova arhitektura. Zgodovina in sodobnost. Posebej privlačno bo mesto za vse, ki obožujete zgodovino in muzeje, pa tudi za vse, ki vas bolj privlačijo sodobni trendi, nakupovanje in nočni klubi.

V Ho Chi Minhu boste uživali tisti, ki imate radi glasnost in gnečo. Pa tudi vsi, ki iščete čimbolj ugodno varianto dela od daleč od doma.

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Najboljše destinacije za potovanja v 2022

4 sanjske službe za vse, ki si želijo potovati in zraven zaslužiti

Vsi tisti, ki obožujemo potovanja, sanjarimo o službi, kjer bi bili za naša potovanja plačani. Na družbenih omrežjih je vse več fascinantnih profilov, kjer se nam zdi, da je vse skupaj v resnici preprosto in le eno odločitev stran. Kako je zares, se splača, kakšne so najboljše opcije? Povprašali smo Majo Novak – Mayito, ki ji izkušenj na tem področju zagotovo ne manjka.

Maja Novak – Mayita je pred 15. leti odšla na svoje prvo potovanje. To jo je tako zasvojilo, da je pričela razmišljati o idejah kako bi lahko čim več potovala in s potovanji tudi kaj zaslužila. Danes je 15 let starejša, bogatejša pa za toliko izkušenj, kot jih nekaterim ne uspe nabrati v celem življenju. V svojem novem podcastu je tokrat govorila o tem, katero delo v tujini je najboljše in zakaj.

Maja Novak med delom v Dohi.

“Ko nas je nečesa strah, je ta strah ponavadi popolnoma neutemljen.” – Maja Novak

Moja zgodba z delom v tujini se je pričela z delom v ZDA, kjer sem dve poletji preživela v ameriškem taboru za skavte. Ne samo, da sem izboljšala svojo angleščino, temveč sem spoznala veliko novih ljudi in z nekaterimi prijateljujem še danes. Ker ta izkušnja preprosto ni bila dovolj, sem se nato vrnila v Slovenijo, a le z enim razlogom. Da si uredim vizo, ki se imenuje “working holiday” za delo in življenje v Novi Zelandiji. Tja sem se odpravila v lastni režiji, kljub temu, da me je bilo strah in sem imela kar nekaj dvomov, se je vse odvilo zelo uspešno. Ko nas je nečesa strah, je ta strah ponavadi popolnoma neutemljen.

Primeri dela v tujini

Delo kot au-pair

Že po desetih dneh, ko sem priletela na letališče v Auckland, sem se preselila k družini Rolton v ljubko obalno mestece Pauanui, ki je sicer počitniški kraj za malce bogatejše “kiwije”. Pri njih sem opravljala službo au-pair, čuvala sem štiri leta staro Gracie in ob enem opravljala še manjša gospodinjska dela. Ta izkušnja z delom v tujini se mi je vtisnila globoko v srce in še danes večini mladim, ko me povprašajo katero delo v tujini najbolj priporočam, svetujem ravno delo kot au-pair. Življenjski stroški in najemnina so namreč pokriti, velikokrat pa ti pripada celo avto, kolo, v mojem primeru pa tudi deska za deskanje na valovih.

Od prostovoljstva do redne službe

Med svojimi potovanji sem tudi veliko delala kot prostovoljka in se dva meseca preživljala kot receptorka v mehiškem mestecu Ensenada ter se tako urila v pogovorni španščini. Kmalu nato sem pričela 10-letno kariero v jahtni industriji, kjer je bilo moje delo ravno to – nenehno potovanje.

Maja Novak s sodelavci na Sardiniji.

Delo na Križarki

Delo na križarki so sanje marsikoga, saj potuješ po svetu in obenem služiš denar. Največkrat te na križarki zaposlijo kot natakarja, kuharja, animatorja ali prodajalca v trgovini. Tvoj delovnik traja do 12 ur, en dan na teden pa imaš prost. V tem dnevu si lahko ogledaš mesto, kjer se je zasidrala križarka ali pa ga izkoristiš čisto po svoje. Pogodbo skleneš za šest mesecev, ko pa poteče, imaš dve možnosti: ali skleneš novo ali pa se vrneš domov. Da lahko s tem delom pričneš, je potrebno investirati 1000-1500 evrov, ki bodo pokrili stroške za pomorski tečaj, zdravniški pregled in prijavnino na agenciji za delo na križarkah. Zaslužiš lahko od 1500-2000 eur + dodatki na mesec. Vsi življenjski stroški so pokriti, zato lahko ob minimalnem trošenju kar veliko prihraniš.

Delo na jahti

Delo na jahti za marsikoga zveni sanjsko, a je tudi izjemno trdo delo. Že prihod v industrijo je odvisen od vaše samoiniciative in vztrajnosti. V jahtni industriji je namreč konkurenca tako huda, da ti na začetku nihče, niti jahtni agent, ne more zagotoviti službe. Delo za najbogatejše ljudi zahteva od tebe preciznost, predanost in delo tudi po 18 ur na dan, včasih brez počitka. Ko si v industriji že uveljavljen, z vsako naslednjo pogodbo načeloma pridobiš tudi boljše pogoje. Delo poteka na barkah dolžin vse od 20 metrov pa celo tja do 180 metrov. Pri sebi moraš imeti vsaj 2.500 evrov začetne investicije za pomorske tečaje, zdravniški pregled, dodatna izobraževanja, pot do ene izmed svetovnih marin in za mesec življenja v marini, dokler ne najdeš službe. Začetne plače se pričnejo pri minimalno 2000 evrih, vsaka pozicija ti prinese 500-1000 evrov več. V kolikor delaš na charter jahti dodatno zaslužiš tudi z dobrimi napitninami. Vsi življenjski stroški so načeloma pokriti tako, da lahko privrčuješ res lepo vsoto denarja.

Trenutek v marini. Foto: Maja Novak

V novem podcastu o 6. najboljših delih v tujini, stroških in prihodkih

V 5. Epizodi podkasta Potovanja in delo v tujini sem predstavila 6 del v tujini, ki so po mojem mnenju najboljša, saj lahko dejansko od tega zasluženega denarja tudi živiš in ne gre samo za izmenjavo, kakor je to običaj pri nekaterih programih, ki jih ponujajo tu v Sloveniji. Izračunala sem še okvirne proračune koliko denarja morate vložiti, da delo dobite in koliko prihodkov lahko pričakujete od delovnega mesta.

Če želite informacije, kako do dela kot stevardesa na letalu, kako postati popotniški vplivnik, digitalni nomad ali au-pair, poslušajte to res zanimivo epizodo: TUKAJ.

2Vedno tako z navdušenjem povem mladim, ki si želijo po enaki poti, da so to izkušnje, ki jim bodo v življenju izjemno koristile ter jim to nikakor nikoli ne bo žal. Na koncu ti je žal samo stvari, ki jih nisi naredil.” Maja Novak – Mayita

Majo Novak – Mayito lahko spremljate na njenem Instagram profilu, kjer boste iz prve roke dobili ogromno informacij, nasvetov in navdiha. Vse epizode podcasta in še mnogo več pa najdete na njeni spletni strani. 

 

 

PREBERITE ŠE: “Želiva, da se ljudje odlepijo od pametnih telefonov in se ponovno nadihajo svežega zraka.” – Intervju s snovalcema igre Lov za zakladom

Božič in nenavadni običaji praznovanj po svetu

Božično vzdušje je v zraku! Prav verjetno vam v želodčku že kruli, ko se spomnite na tatarski biftek in francosko solato. Za božič pa ne veljajo povsod enaki običaji. Rdečih oblačil, ki so obvezna na naših prazničnih večerjah, na primer v Etiopiji ne boste videli. Preberite, zakaj.

Etiopija

Božič v Etiopiji praznujejo 7. januarja in ne 25. decembra. Dan prej za vse velja post. Zjutraj se vsi skupaj odpravijo v cerkev, oblečeni v tradicionalno oblačilo bele barve, imenovano šama. Po jutranji maši je čas za praznovanje. Na obisk pridejo prijatelji in družina, mize pa se šibijo pod obilico hrane. Zanimiva je tudi igra, ki jo moški igrajo pred večernim slavjem. Imenuje se ganno in je podobna hokeju na travi.

Švedska

Božič se na Švedskem začne praznovati že zgodaj in sicer na dan Svete Lucije 13. decembra. To je namreč najkrajši dan v letu in za Švede predstavlja tudi praznovanje svetlobe. Večina mest in vasi organizira svoj sprevod, ki ga vodijo otroci. Oblečejo se v bele halje, deklice pa v rokah nosijo sveče (pogosto električne). Fantje imajo na glavi klobuke in nosijo palice z zvezdicami. Deklica, ki jo izberejo za Sveto Lucijo, vodi povorko s krono (pravih) sveč na glavi.

Japonska

Čeprav božič ne velja za uradni praznik na Japonskem, lahko vseeno občudujemo praznično okrašena mesta. Majhni otroci dobijo darila, za večerjo pa praviloma jedo ocvrtega piščanca. Drugače pa božični večer za Japonce velja za zelo romantičen čas. Restavracije pari rezervirajo tudi mesece vnaprej.

Avstralija

V Avstraliji je 25. decembra vroče poletje, zato je božični dan pravi čas za plažo. Tam boste lahko videli deskarje, oblečene kot Božičke in božična drevesa, postavljena na pesek. Božična večerja je ponavadi pripravljena na žaru, povabljencem pa nihče ne zameri, če so v kopalkah.

Venezuela

Venezuela je verska dežela, v kateri je večina ljudi katoličanov. Zato ni nenavadno, da božični čas vključuje veliko obiskovanja cerkev. V glavnem mestu Caracas obstaja običaj, da na božično jutro zaprejo ulice z avtomobili, ljudje pa prikotalkajo na mašo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Dopust v izolaciji: bi spali v stekleni hiški s pogledom na severni sij?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Recept: Dišeči piškoti z adventnega sejma

Ker so obiski predbožičnih sejmov omejeni, smo poiskali način, da si vonj in dobrote iz božičnih stojnic pričarate kar doma.

Naj vam dolge zimske večere polepšajo dišeči piškoti, ki jih ponekod imenujejo tudi razpokani piškoti. Priprava je nadvse preprosta, za peko pa boste porabili slabo uro.

Za približno 40 piškotov potrebujemo:

225 gramov okusne jedilne čokolade

polovico kocke masla

50 gramov kakava

150 gramov moke

1 1/2 čajne žličke pecilnega praška

200 gramov rjavega sladkorja

2 jajci

1 vanilijevo palčko

1 deciliter mleka

piskoti_shutterstock_257817964

Priprava:

Na vodni kopeli raztopimo čokolado. V posodo zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. V skledi zmešamo stopljeno maslo in sladkor z jajci in vanilijo. Primešamo čokolado in mešanico moke. Dobro premešamo ter za pol ure postavimo v hladilnik. Nato na pladenj ali krožnik natresemo bel sladkor v prahu. Iz testa naredimo kroglice, jih povaljamo po sladkorju ter postavimo na pekač. Postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, kjer naj se pečejo dobrih 10 minut. Še mehke vzamemo iz pečice in dišeči piškoti so pripravljeni za uživanje.

piskoti_shutterstock_517465711

Dober tek in uživajte v veselem decembru!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Slovenija: Top 6 najbolj idiličnih zimskih izletov za proste dni

 

Priprava:

Na vodni kopeli raztopimo čokolado. V posodo zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. V skledi zmešamo stopljeno maslo in sladkor z jajci in vanilijo. Primešamo čokolado in mešanico moke. Dobro premešamo ter za pol ure postavimo v hladilnik. Nato na pladenj ali krožnik natresemo bel sladkor v prahu. Iz testa naredimo kroglice, jih povaljamo po sladkorju ter postavimo na pekač. Postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, kjer naj se pečejo dobrih 10 minut. Še mehke vzamemo iz pečice.

10 mest z najlepšo božično okrasitvijo v Evropi 2021

Evropska mesta se decembra preoblečejo v miljone majhnih lučk, okrasijo z visokimi smrekami in ponujajo živahne praznične sejme. Vsaj dve mesti bomo zagotovo lahko obiskali še letos, ostala pa lahko (zaenkrat) občudujemo preko fotografij in videov. Katera so letos najlepše okrašena mesta v Evropi?

Opatija, Hrvaška

Letos se je med najlepše okrašena mesta v Evropi visoko povzpela Opatija. Prijetna klima ob morju, luksuzno okrašene ulice, odmev božičnih pesmi in vonj po kuhanem vinu, bodo navdušili tudi najbolj zahtevne goste.

Talin, Estonija

Talin je dom večkrat izglasovanemu najlepšemu sejmu v Evropi. Kot bi prišel naravnost iz snežene krogle, ga obdajajo zgodovinske stavbe, očarljive stojnice z avtentičnimi izdelki pa so zbrane okoli visoke božične jelke. Sejem z dolgo tradicijo in občutkom udobja umešča Talin med najlepše okrašena mesta v Evropi tudi letos.

Praga, Češka

Majhen sejem v srednjeveškem središču Prage bo očaral vse, ki obožujete romantiko, intimo in oblutek domačnosti.

Edinburg, Škotska

V Edinburgu vsakega decembra zažari na milijone lučk, ki utripajo v ritmu glasbe. Edinburg bo navdušil vse, ki imate radi ekstravaganco.

Zagreb, Hrvaška

Zagreb se zadnja leta vedno uvrsti na lestvico in tudi letos je tako. Obisk sejma pri naših sosedih je nekaj posebnega. Obiščete ga lahko tudi z avtobusom po posebni ceni.

Gdansk, Poljska

V Gdansku decembra celo mesto zaživi v posebni pravljici. Ulice se preimenujejo v čokoladne in cimetne, po mestu se sprehajajo Snežena kraljica in škratje.

London, Anglija

Praznični London je nekaj posebnega. Atmosfera, ki jo ustvari okrasje po vsem mestu je neprimerljiva z manjšimi mesti. London decembra z vsemi kotički diha praznike.

Madrid, Španija

Ne enega, Madrid decembra odpre kar 4 božične sejme. Izbira je raznovrstna, posebnost pa je še ta, da sejem lahko podnevi obiščete pod toplim soncem.

Budimpešta, Madžarska

Budimpešto ste na seznamu zagotovo pričakovali. Poleg Zagreba je to najbolj priljubljen božični sejem v naši bližini.

Kopenhagen, Danska

Božič v Kopenhagnu v popolnost zajema koncept Hygge. Prijetna osvetlitev, toplina, sproščenost in dobra družba so recept za čudovite praznike.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za predbožično doživetje: Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

Kam se že danes lahko odpravite na sneg?

Slovenija se je v višjih predelih oblekla v belo. Prvi letošnji sneg je včeraj razveselil otroke in odrasle, ki so hiteli zaužiti svoj delček zimske idile. Kepanje, snežaki, sankanje in sprehod po zimski pravljici so pač nekaj posebnega. Kam se lahko v Sloveniji že danes odpravite na sneg?

Kranjska Gora

Kranjska Gora in jezero Jasna sta zasijala v vsej svoji zimski luči. Sneg, lučke in kup zabave čakajo, da jih obiščete!

Če bi v zimski pravljici v Kranjski Gori preživeli več dni, preverite ugodno ponudbo TUKAJ. 

Golte

Ko na Golteh zapade sneg, je možnosti za snežno zabavo toliko, da boste hoteli ostati še!

Na Golteh kmalu začenjajo s smučarsko sezono. Preverite ugodno ponudbo nočitev tukaj. 

Koroška

Sneg je pobelil Koroško, ki tudi letos vabi z idejami za zimsko pravljico.

Kanin

Največ snega je seveda zapadlo na Kaninu, kjer se že pripravljajo na ski-opening, ki bo naslednji vikend!

Radovljica

Tudi Radovljico je pobelil sneg. Da vas ne bo skrbelo za avto, se do Radovljice odpravite kar z vlakom.

Bled

Na Bledu lahko sneg opazujete skozi okno, medtem ko jeste kremšnito ali ućivate v wellnessu. Lahko pa se odpravite na zasnežen sprehod okoli jezera.

Bi na očarljivem Bledu preživeli več dni? Preverite vrhunsko ponudbo nastanitev tukaj. 

Bohinj

V Bohinju ne bo zmanjkalo ne poti, ne aktivnosti, ne idej, ne kotičkov, kjer boste svoje zimske sanje lahko izživeli v vsej popolnosti.

V Bohinju je pozimi nešteto možnosti za zabavo ali sproščanje. Preverite nastanitve tukaj

PREBERITE ŠE: Predbožični sejmi pri naših sosedah, ki so več kot vredni obiska

 

Varen nakup letalskih kart med epidemijo koronavirusa

Epidemija koronavirusa je na svoj način prav vsakemu posamezniku spremenila način življenja. Spremembam smo bili seveda priča tudi v potovalni industriji. Marca 2020 so se začele države ena za drugo čez noč zapirati v karanteno. Marsikateri popotnik je tako nehote ostal ujet v tuji državi brez, da bi dobro vedel kaj hudiča ga je doletelo. Letalske družbe so ena za drugo pričele z odpovedijo letov in nemalo potnikov je ustalo ujetih na letališčih po svetu. Maja Novak – Mayita je v svojem najnovejšem podcastu govorila o tem, kako je danes in kako čimbolj nemoteno potovati z letali še naprej. 

Nejasna pravila in stalne spremembe

“Sama se dobro spominjam, ko sem tisto zimo ravno zaključevala trimesečno pogodbo na jahti v Dohi. Kapitan mi je nekaj dni pred odhodom v Slovenijo v podpis podal obrazec katerega sem morala izpolnit in odkljukat ali imam morda kakšnega od simptomov koronavirusa. Takrat sem se le posmehljivo “namušila”. Niti slučajno si nisem predstavljala, da bo virus neznanega izvora tako korenito spremenil svet. Skoraj dve leti kasneje smo tu, kjer smo. Popotniki še vedno nismo čisto prepričani ali se smemo vkrcati na avion brez potrdila o cepljenju, bomo na destinaciji primorani v karanteno ali morda ponovno narediti PCR test. Če je bilo pred epidemijo rezervirati letalsko karto mačji kašelj, se je to po razglasitvi epidemije definitivno spremenilo. Sama sem zadnji dve leti zelo veliko službeno potovala z letalom in lahko vam povem, da toliko stresa na letališču nisem doživela še nikoli.” letalskih kart

Za pomoč pri organizaciji potovanja prosijo tudi izkušeni popotniški mački

“V tretji epizodi potovalnega podkasta Potovanja in delo v tujini sem se pogovarjala s Katjo Kenda, ki že vrsto let vodi agencijo za organizacijo potovanj v lastni režiji Z letalom na poti. Njeno delo se je v epidemiji koronavirusa precej spremenilo, saj je postala tudi nekakšen redni obveščevalec o aktualnih ukrepih v državah in ob tem opozarja na kaj moramo biti pozorni, da ne izgubimo svojega trdo prigaranega denarja. Katja mi je zaupala, da jo pri rezervaciji kart prosijo za pomoč tudi izkušeni popotniški mački. Pravi, da jim je tako lažje, saj Katja za njih preveri aktualno stanje v deželi in pogoje za vstop.”

Kako varno kupiti letalske karte (izseki iz podcasta)

1. Ne kupujte letalskih kart pri posrednikih kot so npr. Go to gate, temveč vedno preko letalskih družb kot so npr. Qatar Airways, Emirates in Lufthansa.

Posrednike lahko brez problema uporabite za poizvedovanje in raziskavo letalskih povezav in cen, a nakup nujno opravite na uradni strani letalskih družb saj boste težave v primeru odpovedi ali spremembi leta veliko hitreje uredili pri njih. Prav tako se boste lažje dogovorili za povračilo denarja ali kompenzacijo v obliki vaucherja.

2. Ko rezervirate potovanje z dvema povezanima letoma, izberite let, ki ima med prestopom vsaj 2 ali 3 ure časa, v primeru povezanega leta z nizkocenovci pa vsaj 4-6 ur.

Vrste na letališčih so se zaradi birokracije s koronavirusom precej podaljšale in hitro lahko pride do situacije, ko smo primorani recimo na security check-inu in na kontroli potnega lista čakati dlje. Na nekaterih letališčih te praktično na vsakih 100 metrov povprašajo za potrdilo o PCT pogoju in predstavljajte si koliko časa lahko s tem izgubimo. Veliko lažje je, da med prestopom v miru popijete kavico, kot pa, da mrzlično, skoraj v paniki tečete čez letališče, da bi ujeli drugi let. 

Ker so nizkocenovci veliko manj zanesljivi pa je v tem primeru potrebno vzeti še nekaj dodatnih ur več za prestop, ali po Katjinih besedah takega leta z nizkocenovci sploh ne rezervirati.

3. Karte so najdražje v kolikor jih kupimo teden dni vnaprej.

Takrat so karte namreč najdražje, saj je prostih le še nekaj sedežev. Čeprav v podkastu izvemo, da pravila kdaj je najbolje kupiti karto ni, je vseeno priporočeno karto kupiti nekaj tednov vnaprej, nikakor pa ne več kot pol leta vnaprej. Če radi letitie z nizkocenovci pa redno spremljajte njihove akcije, ki jih največkrat objavljajo na svojih socialnih omrežjih.

4. Pazite, da pregledate tudi pogoje za vstop v državo preko katere samo prestopate

Recimo, da letite v Kanado preko ZDA. Nujno morate preveriti pogoje vstopa v ZDA in, če jih ne izpolnjujete vas ne bodo niti spustili na letalo za Kanado, kljub temu, da za Kanado pogoje izpolnjujete.

5. Pripravite vso potrebno dokumentacijo za potovanje

Potovanje je veliko manj stresno v kolikor se nanj dobro pripravimo. Natisnite si dokumente, ki jih potrebujete, uredite si zavarovanje, ki krije stroške covid-19 in izpolnite PFL obrazec na spletu v kolikor je to potrebno za vstop v državo. Imejte v mislih, da je bolje, da imate s seboj preveč papirologije kot pa premalo. Reševati zadeve iz tujine ni lahko, nepriprava pa vas lahko pa vas tudi drago stane.

Celotna epizoda podcasta na voljo brezplačno

To je le peščica vseh nasvetov. Da boste res dobro obveščeni in se boste lahko ognili vsem nevšečnostim povezanih s potovanji v epidemiji koronavirusa, pa poslušajte celotno epizodo podcasta. Najdete jo na tej povezavi ali na vseh večjih podcast platformah.

 

MajoNovak – Mayito lahko spremljate preko Instagrama

na tej povezavi

 

Foto: Usnplash

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

letalskih kart letalskih kart letalskih kart letalskih kart

Kje se te dni potepajo naše Instagramerke?

Po ideje za potovanja danes hodimo na portale, bloge, podcaste, forume, You tube in seveda Instagram. Sploh slednji je s čudovitimi fotografijami in osebnimi izkušnjami tisti, ki nas vedno pritegne na poseben način. Pokukali smo, kje se te dni potepajo naše simpatične Instagramerke.

Ivjana Banić spet na Karibih

Ivjanin profil je vedno zabaven, poln smeha in volje do življenja. Vse to pa se še potencira, ko se preseli na Karibe. Ivjanine utrinke s tropov smo z navdušenjem spremljali že prejšnje runde, ko je živela na Barbadosu in potem na Havajih, saj na preprost, realen in zabaven način pokaže, kako izgleda življenje ob morju na drugem koncu sveta. Če vse skupaj gledaš iz drugega konca sveta, kjer se vse pripravlja na sneg, pa je opazovanje vročih plaž in Ivjaninih karibskih sončnih zahodov v družbi koktejla, toliko bolj dobrodošlo. Instagramerke 

Nina Plantan ravno nazaj iz Afrike

Od zadnjega intervjuja za Vandraj, ki ga lahko preberete tukaj, je Nina obiskala kar nekaj novih destinacij. Najbolj sveži so vtisi iz Afrike, kjer je raziskovala Namibijo. Na njenem profilu smo med drugim izvedeli, kako se umivajo ženske iz starodavnega plemena Himba, kako se oblačijo in kako si urejajo lase. Ninini zapisi te kar sami odnesejo na konce sveta, ki jih raziskuje.

Katarina Benček in Petra Parovel v Rogaški Slatini

Katarinine fotografije so nekaj posebnega, saj ji vedno znova uspe vanje ujeti pravi čar destinacije. Če je ona uživala v mirnem trenutku, s kozarcem vina v roki, pa je Petra Parovel izvrstno zajela živahen družinski trenutek ob odhodu na bazen. Dve čudoviti plati iste slovenske destinacije.

Lara Koren z družino v Dubaj

Lara je spakirala kovčke in skupaj z možem in tremi otroki poletela v Dubaj. Dubaj skozi njene oči je odkril malce drugačen zorni kot, kot smo ga vajeni. Dubaj s tremi malčki pač ni enak Dubaju v paru ali s prijateljicami. In kaj smo ugotovili? Destinacija je v resnici idealna za družinski oddih.

Jasna Žaler Culiberg po Afriki

V intervjuju z Jasno, ki smo ga objavili to poletje (preberite tukaj), smo spoznali Jasnino veliko družino in njihove dosedanje poti po različnih destinacijah. Tokrat pa je dolgo družinsko potovanje po Afriki združila z dobrodelnostjo. Njen Instagram je poln zanimivih fotografij, zapisov in videov iz te izjemne popotovalne izkušnje s petimi otroki.

Vanesa Rola s hčerko v čaroben Disneyland v Parizu

Obstaja otrok (ali odrasel), ki si ne želi v Disneyland? Kratko, a zelo sladko je Vanesa Rola predstavila družinski izlet, ki jih je vodil v Pariz. Lepe fotografije so se prepletale z zanimivim opazovanjem male popotnice, ki je brez težav prespala check-in in svoje utrujene nogice spočila v vozičku.

Nam že sledite na Instagramu? Sledite nam tukaj! 

 

instagramerke 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.