Za ljubitelje fotografije: Najlepši jesenski prizori po Sloveniji

Ljubljanski Tivoli, Jezersko, Logarska dolina ali Kočevski rog, Primorje ali Prekmurje; narava se jeseni odene v prečudovite odtenke rumene in rdeče – jesen v Sloveniji je kot nalašč za fotografe.

Narava verjetno nikdar ni boljši slikar kot jeseni, ko čez ostanke poletnega zelenila zlije rumenkaste, rdeče in zlate tone, pomešane s toplo zemeljsko barvo. Ponekod, predvsem v ZDA in Kanadi, so menjavo letnega časa s pridom izkoristili v turizmu – ljubiteljsko, turistično fotografiranje kričeče barvne palete, v katero se jeseni ovijejo gozdovi, je postalo izjemno priljubljeno. No, mati narava se vsaj tako lepo kaže tudi pri nas, čeprav je nemogoče izbrati, kje so barve najlepše in jesenska svetloba najmehkejša. Kljub temu pet namigov, kje v objektiv ujeti jesen v Sloveniji.

1. Slemenova špica

Skoraj dvotisočak nad Vršičem velja za eno najbolj priljubljenih pohodniških tur našega gorstva, z njega se odpirajo čudoviti razgledi. Jeseni zažarijo predvsem v zlatih barvah, v katere se konec oktobra odenejo viharniški macesni, ki imajo za kuliso sivino skalnatih vrhov. Tik pod vrhom pa so jezerca, v katerih se napaja drobnica. Do tja z Vršiča potrebujete kakšno uro in pol, na poti nazaj pa se lahko ustavite še na čudovitem jezeru Jasna. Če se odločite na Sleme povzpeti iz doline Tamar, boste pri sedlu Grlo naleteli na tisočletni macesen.

2. Goriška brda

Le kdo ne pozna pravljične pokrajine mehkih gričev, kjer se izvrstno je in pije? In čeprav je v Brda čudovito zaviti v vseh letnih časih, se jeseni pokažejo v še malce drugačnih barvah, ko trte pordijo in porumenijo. Čeprav bi že ob trgatvi tam lahko navdušeno pritiskali na sprožilec. Če se naveličate vinogradov, so vsekakor vredni ogleda srednjeveška vasica Šmartno, graščini Dobrovo in Vipolže ter naravni most Krčnik in korita. Za konec pa, seveda, v katero izmed vinskih kleti ali kmečki turizem.

3. Kras

Rdeče, ki te ljubim, rdeče, bi pesnik verjetno zapisal ob pogledu na kraško pokrajino v jesenskih mesecih. Tedaj zaradi ruja, ki se obarva v rdeče, že skoraj vijolične odtenke, kraška pokrajina ognjeno zažari. Morda se ustavite še v čarobnem Štanjelu ali se nadihate svežega, malce burjastega zraka na Kraškem robu. In ne pozabite, jeseni tudi osmice na široko vabijo, vsaj na kozarček in malce pršuta.

4. Ljubljansko barje

Skoraj na hišnem pragu naše prestolnice se razprostirajo močvirnate ravnice, posejane s posameznimi osamelci, ki v toplejših mesecih privabljajo z zelenilom in bogatim živalskim svetom, predvsem ptiči, ki jih tam leta približno 250 vrst. A čeprav jeseni nekateri odletijo v toplejše kraje, Barje še vedno ponuja edinstveno dogodivščino s svojimi drugačnimi barvami, jutranjimi meglicami, ki se dvigujejo nad črno zemljo in dajejo pridih mistike. Spet novo podobo pa razkrije – kar znajo vnovič ceniti ljubiteljski fotografi –, ko nanj prvič pade slana.

5. Pohorje

Jezerca, slapovi, celo pragozd, vse to in še več se skriva med in ob krošnjami Pohorja, ki vas bo očaralo tudi v jesenskih mesecih. Podajte se do Lovrenških jezer, okoli katerih se vije učna pot, urejena z lesenimi brvmi. Ali pa do Črnega jezera pri Osankarici, ki je res črno. Ko si boste pretegnili ude in se nadihali svežega zraka, morda to in ono ovekovečili s fotoaparatom, si privoščite še malce razvajanja v katerem od wellnessov. S tem bo jesen v Sloveniji popolna.

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Avtor: T. P.
Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji doživeti jeseni

 

jesen v Slovenij jesen v Slovenij jesen v Slovenij jesen v Slovenij jesen v Slovenij 

To so največja jesenska praznovanja po svetu

Različne države in kulture praznujejo jesen na svoj unikaten način. Preberite si, katera so največja jesenska praznovanja in jih dodajte na seznam želja za naslednja potovanja.

Oktoberfest – Munchen, Nemčija

Oktoberfest je največji praznik piva na svetu. Dogodi se med poznim septembrom in zgodnjim oktobrom. (Letos med 17. septembrom in 3. oktobrom!). Festival poteka po celi Nemčiji, a največji dogodek se odvije v Munchnu. To je praznovanje na katerem se spije veliko piva in poje veliko dobre hrane, dogajanje pa dopolnijo nastopi glasbenikov, športna tekmovanja in karaoke. Nujno dodajte na svoj bucket list za jesenska praznovanja, če imate radi pivo in druženje ob glasbi.

Dia de los muertos (dan mrtvih) – Mehika

1. novembra je tako kot pri nas tudi v Mehiki dan mrtvih. A njihovo praznovanje se od našega precej razlikuje. Pisano praznovanje v maskah, s številnimi paradami in zabavami, traja kar dva dneva. Za vsem živahnim dogajanjem pa bistvo ostaja enako: spominjanje preminulih. Oblečeni v tradicionalne maske se ljudje z družinami odpravijo na pokopališča, kjer prižigajo sveče na grobovih svojih bližnjih.

Praznovanje popestrijo čudovite dekoracije in maske okostnjaka Catrine, simbola dneva mrvih. Obisk Mehike v času Dia de los muertos je nepozabna izkušnja.

Diwali – Indija

Petdnevni praznik luči Diwali praznujejo Sikhi, Jaini, Hindujci in nekateri Budisti. Praznik predstavlja zmago luči nad temo oz. zmago dobrega nad zlim. Festival poteka v novembru, po celi Indiji, in predstavlja najsvetlejšega med vsemi prazniki. V tem času prižigajo svečke v glinenih posodicah in pripravljajo različne cvetlične aranžmaje. Čeprav vsaka od ver praznik praznuje malo drugače, je vsem skupno, da se enkrat v tem času zberejo ob družinskem obroku, spremljajo ognjemet, pripravijo različne razsvetljave in pojejo veliko sladkih dobrot. Praznik velja za enega najbolj čarobnih.

Lunin festival – Kitajska

Lunin festival, festival Mooncake ali festival srednje jeseni praznujejo na Kitajskem, na petnajsti dan osmega meseca luninega koledarja, ko je luna na najvišji svetilnosti. To je polna luna med septembrom in oktobrom. Festival, na katerem, podobno kot pri Diwaliju, v večjih mestih poskrbijo za posebne razsvetljave, traja tri dni. Družine se zberejo, nikakor pa ne smejo manjkati kolački Mooncakes, ki se jejo samo ob tej priložnosti. Mnogi verjamejo, da je to obdobje, ki prinaša veliko sreče.

Loy Krathong – Tajska

Loy Krathog ali festival lantern je eden izmed najbolj spektakularnih festivalov na svetu. Ob polni luni v 12. mesecu po tajskem luninem koledarju (ponavadi v novembru) v nebo ali v reke izpustijo prižgane lanterne. Te simbolizirajo nove začetke, ljudje pa si ob tem zaželijo veliko sreče in obilja. Vsi turisti, ki Tajsko obiščejo v tem času (še posebej lepo je v Chiang Maiu), so vabljeni, da tudi sami prisostvujejo dogodku in v zrak ali reko izpustijo svoje lanterne.

Nuit Blanche (bela noč) – Pariz, Francija

Bela noč v Parizu je unikaten jesenski festival, ki praznuje umetnost. Običajno v začetku oktobra Pariz za eno noč odpre svoje muzeje, galerije in druga kulturna prizorišča. Obiskovalci lahko brezplačno prisostvujejo na posebnih dogodkih, predstavah in koncertih po celem mestu. To je idealen čas za raziskovanje nočnega Pariza. Celo noč je na voljo javni prevoz. Obvezen obisk za vse, ki obožujejo umetnost in kulturo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi

6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi

Jesen v Sloveniji je polna čudovitih festivalov. To je 6 jesenskih slovenskih festivalov, ki jih ne smete zamuditi:

1. Razstava buč v Mozirskem gaju (od 15. septembra)

Velika jesenska razstava buč in cvetja v Mozirskem gaju bo letos potekala od 15. septembra. Tokrat se bodo jesenskemu cvetju v parku pridružili tudi bučni aranžmaji. Buče velikanke pa prihajajo proti koncu septembra. Tekmovanje za najtežjo bučo bo potekalo 24. septembra, od 10. do 13. ure. Lani so pri tehtanju buč podrli rekord. Najtežja buča je namreč tehtala kar 719 kg. Vzgojil jo je Janko Lovše, ki je rekord držal že iz prejšnjega leta. Na razstavi boste lahko videli tudi najdaljšo in najlepšo bučo. Sprehod po jesenskem Mozirskem gaju, med bučami in toplimi barvami dreves, je eden od najbolj slikovitih. To je tisti od slovenskih festivalov, s katerega boste prišli z najlepšimi fotografijami.

2. Martinovanje na Krasu (november)

Martinovanje na Krasu poskrbi za zabavo, kulinarično razvajanje ter seveda pokušino kraških vin. Med odprtimi kletmi je organiziranim prevoz z avtobusi “skoči gor – skoči dol”. Okušanje mladega vina in odlične kraške jedi očarajo vsakega obiskovalca te edinstvene kulinarične prireditve. Bogato martinovo kulinarično ponudbo boste našli na številnih kmetijah vzdolž Kraške vinske ceste, zanimiv program pa vas pričaka tudi v Sežani in Štanjelu. To je tisti od slovenskih festivalov, za katerega si rezervirajte tudi nočitev.

3. Festival slovenskega filma (25. do 30. oktober 2022)

Festival slovenskega filma je pregled nove avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce. Je vsakoletno srečanje, na katerem se v šestih zaporednih dneh odvrti sveža produkcija igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Po projekcijah se ob prisotnosti številnih filmskih ustvarjalcev zvrstijo novinarske konference in pogovori o filmih. Na festival so povabljeni različni gostje iz Slovenije in tujine, prav tako pa je poskrbljeno za sprostitev, saj je festival namenjen tudi neformalnemu druženju, ki je pomemben vir pretoka informacij tako med filmskimi ustvarjalci kot tudi ostalo javnostjo.

4. Ljubljanska vinska pot (12. november)

V soboto, 12. novembra, bo ulice in trge v stari Ljubljani preplavilo največje slovensko Martinovanje. Na festivalu se predstavi več kot 100 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov, na voljo pa je več kot 450 vinskih vzorcev iz vseh vinorodnih regij Slovenije. Organizatorji vabijo: “Ker so slovenska vina zaradi svoje pestrosti in kakovosti deležna velike pozornosti, vas tudi letos vabimo, da nas obiščete in se prepustite vonju in okusu te plemenite kapljice, potrdite stara spoznanja in odkrijete kaj novega.”

5. Okusi Radol’ce (november)

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra. Okusi Radol’ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico. Izkušnja bo še posebej zanimiva, če se v Radovljico odpravite kar z vlakom.

6. Slovenski knjižni sejem (22. – 27. november)

Jeseni ni brez udobne odeje, toplega napitka in dobre knjige! Med 22. in 27. novembrom bo na Gospodarskem razstavišču potekal že 38. Slovenski knjižni sejem. Slovenski knjižni sejem je vsakoletni sejem, na katerem se predstavljajo slovenski knjižni založniki. Za sejem pripravijo posebne popuste, prodajni program pa spremlja bogat kulturni program za otroke, mladostnike in odrasle. Koncerti, predstave, delavnice, okrogle mize, pogovori s strokovnjaki… komaj čakamo letošnji program!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 stvari, ki jih morate doživeti v Sloveniji še to jesen

Kako unikatno ime nosi vaš kraj?

V Sloveniji ima kar 4800 naselij unikatno ime. Podobno je z ulicami, kjer je takšnih okoli 5000. Kako nenavadno ime pa ima vaš kraj?

Ima tudi vaš kraj zanimivo ime? Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) se lahko veliko imen slovenskih krajev poveže z živalskim in rastlinskim svetom, kot sta na primer Mačji dol in Kostanj. Poleg tega imamo v Sloveniji tudi Paradiž in Pekel. Imena nekaterih slovenskih naselij in ulic se pojavljajo večkrat. Od več kot 10.000 ulic jih je na primer kar 52 Šolskih ulic, so zapisali na spletni strani Sursa.

Poznate kraj Žabja vas?

Kar nekaj teh imen se lahko ob prvem branju poveže z živalmi. Tako imamo v Sloveniji naselja z imeni kot so Mačji dol, Konj, Ježevec, Lisjaki, Srnjak, Petelinje, Zajčji Vrh, Žabja vas, Medvedjek, Jelendol, Kačji Dol, Muha vas, Račja vas, Medvedova cesta ter Kačja ulica. Na Sursu pri tem poudarjajo, da V Mačjem dolu ni Mačje ulice.

Borovnica ni dobila imena po borovnicah

Številna imena nakazujejo tudi na tesno povezanost človeka z rastlinskim svetom. Občina Kamnik ima Kostanj, v občini Trebnje je moč najti Brezo, v občini Zagorje ob Savi Jablano, v občini Črnomelj pa Šipek. A kot opozarjajo na Sursu, ni nujno, da je izvor imena dejansko v sadežu oz. drevesu. Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen iz leta 2009 namreč pravi, da naselje Borovnica ni dobilo imena po borovnicah, naselje Maline pa tudi ne po malinah, so zapisali.

Od Pekla do Paradiža

Med imeni naselij je tudi veliko takih, ki so enaka osebnim imenom. Pri tem gre za kraje, ki so dobila ime po svetniških zavetnikih, kot so Lucija, Florjan, Marjeta, Štefan, Primož in Benedikt. Najde pa se tudi taka imena, ki se zgolj pišejo enako kot nekatera osebna imena in nimajo z njimi nobene pomenske povezave. Taka imena so na primer Draga, Anže, Zala, Bela, Gaj in Vitan. Ta imena se pogostokrat tudi drugače naglašuje, kot bi se osebna imena.

Slovenija ima tudi veliko krajev z nenavadnimi imeni, kot so Pekel, Paradiž, Sveti duh, Kokolajnščak, Vesela Gora in Ritoznoj.

Če bi bila vsa Slovenija naseljena tako gosto, kot je Ljubljana, bi imela 35 milijonov prebivalcev

Po površini in številu prebivalcev je največje naselje Ljubljana. Ob začetku letošnjega leta je v prestolnici na 164 kvadratnih kilometrih živelo skoraj 290.000 prebivalcev ali 1750 na kvadratni kilometer. Ob taki gostoti, kot jo ima Ljubljana, bi imela Slovenija, če bi bila naseljena vsa njena površina, več kot 35 milijonov prebivalcev, so še zapisali na Sursu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 5 super idej za krompirjeve počitnice (pohitite, ker se nastanitve hitro polnijo!)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Zajtrk bogov: kruhki z rikoto, medom in oreščki #RECEPT

Kako je običajno videti vaš zajtrk? Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju), sta z nami delila recept za malo drugačen in zelo slasten začetek dneva.

Dober zajtrk je vsekakor primeren uvod v dober dan. Naj bo hranilen in okusen, da vas napolni z energijo in poboža brbončice. Naj gre tokrat na kruh nekaj posebnega!

SESTAVINE ZA BOŽANSKI ZAJTRK (za 2 kruhka)

– 2 rezini svežega kruha
– 4 žlice rikote
– 2 pesti oreščkov (na primer pinjole in makadamija)
– sol
– vejica svežega rožmarina
– 2 dcl olja za cvrtje
– večji ščep sladkorja
– 2 žlici medu

POSTOPEK

– Oreščke grobo nasekljamo in jih na ponvi brez olja popražimo, dokler ne postanejo zlatorjave barve. Solimo in damo na stran.
– Olje za cvrtje segrejemo in vanj položimo vejico rožmarina. Cvremo par minut, nato rožmarin prestavimo na papirnato brisačko in ga takoj posujemo z malo sladkorja.
– Na vsako rezino kruha razporedimo rikoto, čez posujemo oreščke, čez oreščke prelijemo med in vse skupaj posujemo z ocvrtim rožmarinom (steblo zavržemo). Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

10 zabavnih dejstev o šolah po svetu

Prvi šolski dan je za vsakega otroka na svetu malce drugačen. Ali pa zelo. Veste, kje leži najvišja šola na svetu, katera je najstarejša in kje se otroci učijo kar na čolnih? Ste kakšno že obiskali?

1. Najstarejša šola na svetu stoji na Kitajskem

Srednja šola Shishi na Kitajskem je bila ustanovljena leta 194, s čimer si je prislužila naziv najstarejše šole na svetu. Kljub svoji starosti je moderno in kvalitetno opremljena in nudi kakovostno moderno izobrazbo.

2. Osnovna šola Phuma Changthang v Tibetu je najvišje ležeča šola na svetu

Najvišje ležeča šola v Tibetu leži na kar 5373m nadmorske višine. Obiskujejo jo otroci prebivalcev Changthanga, mesteca pastirskih nomadov. Na Tibetu pa so zanimive tudi budistične šole, kjer se otroci učijo vere, empatije in intuicije.

3. Na Filipinih stoji šola zgrajena izključno iz plastenk

Šola se imenuje “Bottle School”, zgrajena je iz 9000 plastenk, zgradili pa so jo prostovoljci. Plastenke so napolnjene s peskom, vodo in slamo, da so bolj trdne, med njimi pa je cement, ki jih drži skupaj.

4. Največ učencev obiskuje Montessori šolo v Lucknowu v Indiji

Lucknowska mestna Montessori šola se je leta 2019 vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot šola, ki jo obiskuje največ učencev na svetu. Dnevno šolo namreč obiskuje kar 56000 učencev. Šola ima v mestu 18 kampusev in več kot 4500 zaposlenih.

5. Najmanjša šola na svetu je imela samo enega učenca in enega učitelja

Leta 2014 je šola v Turinu gostila samo enega učenca, ki ga je poučeval samo en učitelj. S tem si je šola prislužila naziv najmanjše šole na svetu. Učenec je priznal, da se počuti zelo osamljenega in da si redno zamišlja sošolce okoli sebe.

6. Učenci v Južni Koreji po pouku pospravijo razred

Pospravljanje zajema sesanje, pometanje in odnašanje smeti. Učenci v Južni Koreji veljajo za izredno odgovorne in vestne učence.

7. V Rusiji se šola vedno začne 1. septembra

Ne glede na to, ali pride 1. september na vikend ali ne, učenci v Rusiji vedno začnejo šolo, saj je prvi september Dan znanja. Na prvi dan se zberejo vsi učenci skupaj, najstarejšiučenci  nato za roko odpeljejo najmlajše v njihove razrede.

8. V Bangladešu se učijo v šolah na čolnih

Letne poplave v Bangladešu vsako leto zmotijo pouk za stotisoče učencev. Voda med julijem in oktobrom naraste za 4m in poplavi ceste, ki so neprevozne. Zato pouk poteka na več kot 100 šolah na čolnih. Vsaka šola ima dostop do interneta, knjižnico in sončno energijo.

9. V delu Kolumbije morajo otroci, da pridejo do šole, uporabiti zip-line

Otroci iz vasi Los Pinos se vsako jutro do šole spustijo z zip-lineom. Najmlajši otroci se spustijo skupaj s starejšimi. Alternativa bi bil dve uri dolg sprehod skozi deževni gozd.

10. Francoske šole imajo najkrajše šolsko leto in šolski teden

V Franciji hodijo otroci v šolo največ 36 tednov. Poleg tega imajo proste tudi srede, kar pomeni, da njihov šolski teden traja 4 dni. Vsak dan pa imajo na voljo še 2 uri za kosilo.

 

PREBERITE ŠE: “Potovanja naju z ženo povežejo na popolnoma drugačen način.” – Katja Bogataj o Grčiji in ostalih potovanjih

Foto: Unsplash

20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji doživeti jeseni

Jeseni se Slovenija odene v zlato rjave barve, vse diši po jesenskih dobrotah, dogodki in festivali se kar vrstijo en za drugim in skrivnostni večeri destinacijam vdihnejo posebno dušo. Po tem, ko ste tako lepo sprejeli naš poletni bucket list, smo za vas pripravili še jesenskega. Naj bo jesen v Sloveniji nekaj posebnega! Si upate obkljukati čisto vse destinacije?

1. Preživite navihan dan poln spominov iz otroštva na Pikinem festivalu v Velenju

Kako zanimivo, da v Sloveniji poteka festival Pike Nogavičke! Med 10. in 14. septembrom bo v središču Velenja potekal Pikin festival, vedno znova igriv, kulturno-vzgojen in zabaven. Čeprav je festival še vedno mini, bodo doživetja, ki jih pripravlja Pika, absolutno maksi. Tema letošnjega festivala je Igra za vse, kar pomeni veliko igranja, smeha in sprostitve v družbi pogumne knjižne junakinje. Naj bo jesen v Sloveniji pravljična!

2. Potopite se v jesenske barve Arboretuma Volčji potok

Jeseni je obisk Arboretuma Volčji Potok, ki v tem letnem času navdušuje z mešanico cvetja in jesenskega pridiha, obvezen. V parku bodo nastale najlepše jesenske fotografije, obisk pa bo popestrilo jesensko dogajanje v obliki razstave buč, obiska čarovnic, dneva starih staršev, Migimigi dneva, različnih delavnic in rednih razstav cvetja.

3. Pridružite se čarovnijam na Noči čarovnic v dvorcu Rakičan

Najboljše dogajanje za Noč čarovnic se odvije v Murski Soboti, v dvorcu Rakičan. Čarovniški ples spremljajo srednjeveški in čarovniški program, odlična animacija za otroke in odrasle, prekmurska kulinarika ter bogat glasbeni program. Več o programu preberite TUKAJ.

4. Okusite jesensko Kraško kuhinjo

Kras je vedno lep, ampak jeseni pa zasije v vsej svoji veličastnosti. Število kraških festivalov in dogodkov je tolikšno, da boste zagotovo našli idealnega zase. Od Festivala brkinske sadne ceste do Meseca kraške kuhinje, ki letos praznuje že 26 let, vas bodo kraški gostinci z izbranimi meniji in jedmi popeljali v svet jesenskih dobrot Krasa. Okusi v kombinaciji z razgledi in kamnitimi mesteci, vas bodo prepričali, da se boste vračali vsako jesen.

5. Prehodite Levstikovo pot od Litije do Čateža

Doživeto opisana pot Frana Levstika, od Litije do Čateža, je dolga dobrih dvajset kilometrov. S svojo slikovito pokrajino in številnimi zidanicami, okrog martinovega vsako leto privabi tisoče ljudi iz vse Slovenije in nekaterih evropskih držav. Dobro se obujte in oblecite, skočite na vlak in se podajte po najbolj znani slovenski literarni poti.

6. Sodelujte na trgatvi

Martinovo je krasen praznik, a še lepše je doživetje trgatve. Trgatve običajno potekajo od konca avgusta pa vse do prve polovice oktobra. Čas trgatve se razlikuje glede na področje vinogradov, glede na vremenske razmere, ter glede na sorto grozdja. Kam in kdaj lahko odidete na to čudovito izkušnjo trganja grozdja, druženja ob zvokih harmonike in dobrega počutja ob opravljenem delu, boste najlažje izvedeli na eni od vinogradniških turističnih kmetij.

7. Raziščite, kje se rodi Cerkniško jezero

Obisk Cerkniškega jezera jeseni vas bo očaral. Sprehodite se lahko ob našem največjem jezeru, ki je hkrati še presihajoče in tako še bolj skrivnostno. Podate se lahko po gozdni učni poti do opazovalnice ptic, obiščete okoliške kmetije in ponudnike domačih dobrot, lahko pa se podate na vodene sprehode ob in v okolici Cerkniškega jezera.

8. Potopite se v toplice

Jeseni se ne moremo upreti topli termalni vodi slovenskih toplic. Ali boste izbrali tiste na Dolenjskem, tiste v Pomurju, na spodnjem Štajerskem ali celo naravno toplico Klevevž. Vse šteje!

9. Preizkusite se na degustaciji piva ob reki Savinji v Laškem

Pivnica Savinja v Laškem je osrednji del dogajanja v mestu, znanem po Pivovarni Laško. Ko vam izkušeni laški pivovar predstavi skrivnosti, ki vplivajo na okus in aromo piva, lahko zares občutite razlike med pivi. Privoščite si pivo v dobri družbi, za še bolj zanimivo izkušnjo pa se preizkusite v sobi pobega Enigmarium Laško, kjer se boste s prijatelji poskušali iz sobe rešiti z razvozlanjem skrivnosti prvih varilcev piva.

10. Podajte se po poteh skrivnostnih mlinov v Beli krajini

Ste že raziskali Belo krajino? Priporočamo raziskovanje z zanimiv izdelkom Trip in the bag.  Gre za svojevrsten izlet, ki bo nedvomno začinil vaš dan. Je mešanica pravega izleta, lova na zaklad in sobe pobega. Izlet si boste časovno krojili sami, saj ni nikakršnih časovnih omejitev, prav tako ne potrebujete nobene predhodne rezervacije. Preprosto vzamete svoj Trip in the Bag in se podate na dogodivščino v Belo krajino, kjer boste spoznali poklic mlinarja, se predajali objemu čudovite Kolpe in spoznali prelepo naravo naj-južnejšega dela Slovenije.

11. Premagajte strah pred višino z Zipline Bovec

V vsakem letnem času premagamo enega od strahov, velja? Tokrat se podamo na adrnealinski zipline. Največji zipline park v Sloveniji je Zipline Bovec, ki je odprt celo leto. Jeseni lahko občudujete pisano obarvano pokrajino nad kanjonom reke Učje. Sestavljen je iz desetih jeklenic v dolžinah 250 – 600m, kar zagotavlja več kot dve uri zabave. Izkušeni vodniki, ki vas spremljajo ves čas izleta, vas bodo poučili tudi o zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah v dolini Učje in o njeni zgodovini. Gremo na Bovec Zipline!

12. Navijajte na tekmovanju buč v Mozirskem gaju

V Mozirskem gaju se bo tudi letos odvilo Državno tekmovanje za najtežjo bučo. Za glasno navijanje se tja odpravite 24. septembra. Med 17. septembrom in 9. oktobrom pa bo park zasijal z razstavo buč in jesenskega cvetja. Katera je najdaljša, najbolj oranžna, najbolj nenavadna buča? Obeta se vam super dan v Mozirskem gaju!

13. Kupite knjigo na Slovenskem knjižnem sejmu

Letos bo  med 22. in 27. novembrom na Gospodarskem razstavišču potekal Slovenski knjižni sejem. Že 38. po vrsti. Sejem, kjer knjige lahko kupujete po promocijskih cenah, spremlja bogat literarni program z gosti iz Slovenije in tujine. Veliko je tudi dogodkov za otroke. Ne glede na to, ali bo knjižni sejem letos potekal v živo ali preko spleta, priporočamo udeležbo. Ob jesenskih večerih ni lepšega kot udobno ležišče, topla deka in knjiga v rokah.

14. Skočite v naravno toplico: Klunove toplice

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar 3 naravne toplice, v katere se lahko potopite? Najtoplejše od njih so Klunove toplice v v Bušeči vasi, nedaleč od Cerkelj ob Krki. Njihova posebnost je visoka temperatura, ki znaša kar 27 stopinj Celzija in je primerna tudi za jesenski vodni podvig. Vrelec vsebuje žveplo, ogljikovo in dušikovo kislino, karbonate in različne organske snovi. Izlet lahko nadaljujete do gotske cerkve Žalostne Matere božje v južnem delu Bušeče in do spomeniško zavarovane Kožarjeve hiše z gankom.

15. Podajte se na eno od številnih vinskih poti

V Sloveniji je kar devet vinorodnih okolišev, ki 12. novembra vabijo na številne vinske poti. Ena bolj obiskanih je tudi Ljubljanska vinska pot. Odločite se za eno, jo obiščite v dobri družbi in se prepustite vonju in okusu plemenite kapljice slovenskega vina, ki slovi po vsem svetu.

16. Obiščite drugi največji slovenski slap – Slap Rinka

Logarska dolina je čudovita že sama po sebi. Slap Rinka pa je njena glavna zvezda. Pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji. Obisk ni zahteven, slap od parkirišča na koncu asfaltne ceste po enostavni označeni poti dosežemo v približno 15. minutah. Ideja za jesenski izlet, ki je ne smete izpustiti.

17. Okusite zdravo, lokalno in tradicionalno Radol’co

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra, ko tam poteka festival Okusi Radol’ce. Okusi Radol’ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico.

18. Ugriznite v kostanj

Jesen je čas kostanja in ta preprosto ne sme manjkati na jesenski mizi. Lahko ga naberete sami, si ga skuhate ali spečete in pojeste doma. Lahko ga vzamete na eni od stojnic, kjer pečejo kostanje. Za posebno izkušnjo z več dogajanja in družbe pa si izberite enega od številnih kostanjevih piknikov.

19. Povzpnite se na najvišji vrh v slovenski Istri – Slavnik

1028 metrov visok hrib Slavnik je najvišji vrh v slovenski Istri in velja za priljubljeno izletniško točko. Vzpon ni zahteven, vrh pa nudi enega najlepših razgledov v regiji, saj lahko z vrha ob lepem vremenu občudujemo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp (med katerimi seveda izstopa Triglav), Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe. V bližini so vidni tudi Nanos, Vremščica, Snežnik in drugi hribi. Razgled bo še lepši prav jeseni, ko se pokrajina obarva v rdeče zlate odtenke.

20. Odločite se za sprehod kamorkoli

Na pisan jesenski sprehod se v Sloveniji lahko odpravite kamorkoli in povsod bo lepo. Gozdovi, parki, mesta in podeželje jeseni utripajo z ravnopravšnjo mero živahnosti in umirjenosti. Če na sprehodu naletite na jesenske plodove, ki jih ob povratku domov pripravite in dopolnite še s skodelico čaja, bo dan več kot popoln. Če želite mimogrede posneti še lepe fotografije, si preberite naše nasvete: Najlepši jesenski prizori v Sloveniji

 

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Nočitev in degustacija penin v Vili Istenič

Nam že sledite na Instagramu? Vabljeni!

5 top idej za destinacije, kjer se poletje nikoli ne konča

Poletja je pri nas že skoraj konec, kar pa še ne pomeni, da ste ga zamudili. Zbrali smo ideje za 5 top destinacij, kjer sonca in morja nikoli ne zmanjka in kjer se poletje nikoli ne konča.

Maldivi

Maldivi so sanjski zaradi svojih belih koralnih plaž, živahnega morskega življenja in svetlo zelenih palm. V avgustu 2021 so se znašli na vrhu lestvice destinacij, ki si jih ljudje želijo obiskati po pandemiji, saj so (z ukrepi PCT) lahko dostopni, plaže pa niso natrpane. Spadajo med priljubljene poletne destinacije za poroke in medene tedne, čudoviti so tudi za obisk z otroki. Odkar so se odprli tudi za lokalni turizem, je obisk veliko cenejši in dostopnejši tudi tistim, ki jih ne mikajo luksuzni resorti.

Madeira

Madeira je zaradi svoje klime pravi plavajoči rajski vrt. Leži tisoč kilometrov od Lizbone, sredi oceana. Znana je po gostoljubnosti domačinov, živahnih mestecih in sladkem vinu. Idealna je za vse, ki ljubite lahkotno pohajkovanje, morski zrak, bogato in raznovrstno floro, živahne barve in sladke vonjave. Madeira spada med poletne destinacije, ki bodo zbudile vse vaše čute. Trenutno na Madeiro leti čarter iz Ljubljane, še cenejša pa je letalska karta iz Benetk.

Sejšeli

Sejšeli niso samo letovišče s turkiznim morjem in belimi peščenimi plažami. Spadajo med poletne destinacije, ki so vredne obiska tudi zaradi znamenitosti in botaničnega vrta. Na otoku Mahe si lahko ogledate urni stolp, nekdanjo guvernerjevo palačo, ki je sedaj predsedniška rezidenca, Naravoslovni muzej, Državni zgodovinski muzej in botanični vrt. Na otoku Praslin obiščite narodni park Valle de Mai, ki je znan predvsem potem, da na njem raste unikatni morski kokos oziroma dvojni kokos, ki zori kar 30 let in ima obline ženskega telesa. Kako Sejšele doživite še ceneje, nam je zaupala Jasna Žaler Culiberg v intervjuju. 

Maroko (poletne destinacije)

Maroko je ena najbolj priljubljenih afriških destinacij med Slovenci, saj ponuja kup fotogeničnih znamenitosti in je v primerjavi z drugimi eksotičnimi destinacijami žepu še vedno precej prijazna. Stičišče kontrastov je mešanica arabske in berberske kulture, ki se prepleta z islamom. V Maroku boste ujeli vse od puščavske Sahare, vrhov Atlasa do obale Atlantika in Sredozemlja, ne manjka pa niti začimb in čaja, mošej in opečnatih kasb. Več o Maroku nam je zaupala Slovenka, ki je tam spoznala ljubezen svojega življenja, če ste ljubitelj Igre prestolov, pa si nujno preberite tole. 

Tulum, Mehika

Popotniki, ki želite namesto natrpanih plaž v Cancunu doživeti neokrnjeno mehiško lepoto, se morate pustiti do obale polotoka Yucatan do Tuluma. Ujet med Mehiko in karibskim morjem v sebi nosi ponosno zgodovino Majev, ki tam živijo še dandanes. V Tulumu boste lahko doživeli mehiško kulturo v vsej njeni polnosti in uživali v bogatih naravnih znamenitostih, od številnih čudovitih jam z globokimi bazeni do naravnih rezervatov za živali. Zanimiva je tudi za obisk z otroki. Res! Preberite Mehika z otroki: 12-dnevni potopis mamice Jasne s koristnimi nasveti.

 

Še dve dobri ideji sta Zanzibar in Kostarika. Zdaj, ko se je pandemija umirila, pa bomo seznam lahko spet podaljšali tudi na Bali, Filipine in Tajsko!

 

Foto: Unsplash

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

RECEPT, ki ga boste še sanjali: Kumare s svilnato mandljevo omako

Obožujete kumare in jih imate poln vrt? Ali pa vsaj prijazne sosede s polnim vrtom? Če kumar morda (še) ne obožujete, je to odlična priložnost, da si premislite. Ne bo vam žal.

Tokratni poletni recept za slastne kumare z mandlji sta z nami delila Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

ZA KUMARE:
– 1 zelo velika ali 2 normalni kumari
– 2 ščepca soli
– 4 žlice jabolčnega kisa

ZA OMAKO:
– 1 dcl olivnega olja
– 3 žlice limoninega soka
– 100 g olupljenih mandljev
– 1 dcl ledene vode
– sol

ZA ČESNOVO OLJE:
– 1 dcl olivnega olja
– 4 stroki česna, narezani na kolobarje
– 1 žlička kurkume
– sol

ZA ČEZ:
– sveža zelišča
– popraženi, grobo nasekljani mandlji

POSTOPEK

Kumaro operemo, narežemo na poljubne kose, solimo in prelijemo s kisom. Za 10 minut postavimo v hladilnik, nato odcedimo.
– Za omako sestavine zmiksamo v blenderju – olje, limonin sok, mandlje, sol in ledeno vodo. Miksamo kakšni 2 minuti, da dobimo res gladko omako.
– Za česnovo olje segrejemo olje, da je res vroče. V skodelici pripravimo narezan česen, kurkumo in sol. Ko je olje segreto, ga nalijemo v skodelico in malo mešamo, da se vse skupaj poveže. Ohladimo. Če nam na koncu ostane česnovo olje, ga shranimo v hladilniku in uporabljamo za ostale jedi. Odlično recimo paše na pico.
– Vsakemu damo na krožnik omako, čez zložimo odcejene kumare, prelijemo s česnovim oljem in posujemo s praženimi mandlji ter svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Poln vrt paradižnikov? Tu je RECEPT za popolno poletno solato!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept: Čisto pravi belgijski vaflji (tudi če nimate pekača za vaflje!)

Ste si od nekdaj želeli doma pripraviti najbolj puhaste in mehke belgijske vaflje, pa ali niste imeli pravega recepta ali pekača za vaflje? Nič od tega v resnici ni problem! Z vami delimo pravi recept in trik, kako jih pripravite brez stroja.

RECEPT: Pravi belgijski vaflji

Razlika med navadnimi in belgijskimi vaflji je v gostoti, mehkobi in obliki. Belgijski vaflji so bolj mehki, puhasti, gosti in imajo večje luknje, ki zadržijo več preliva.

Sestavine:

 • 130g moke
 • 100g sladkorja
 • 1 vrečka pecilnega praška
 • 2 beljaka
 • 2 rumenjaka
 • 200ml mleka
 • 120g masla (stopljenega)
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • sadje, preliv, sirup, namaz, smetana, sladoled… po izbiri

Priprava:

 1. Zmešajte suhe sestavine (moka, sladkor, pecilni prašek)
 2. Zmešajte mokre sestavine (rumenjaki, mleko, maslo, vanilijev ekstrakt)
 3. Iz beljakov naredite sneg
 4. Zmešajte suhe in mokre sestavine in dobro vmešajte še sneg.
 5. Specite do zlato rumene barve po navodilih na aparatu.

Če nimate pekača za vaflje

Vaflje lahko pripravite tudi brez pekača za vaflje. Spečete jih lahko v žar ponvi, ki bo poskrbela, da se bo zmes zapekla z zarezami.

PAZITE!

Če plošča ne bo dovolj segreta, bodo vaflji mokri in mehki. Zato pazite, da bo podlaga dovolj vroča, da bodo vaflji znotraj mehki, zunaj pa hrustljavi.

Vaflje lahko obogatite z dodatki po izbiri! Z vaflji paše vse od sadja in čokolade do oreščkov in zelenjave.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: RECEPT: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.