To so najbolj čudaški muzeji na svetu

Na svetu poleg muzejev, ki pričajo o zgodovini, umetnosti ali naravi, obstajajo tudi takšni, ki slavijo druge vidike človeške kulture. Pogledali smo, kateri so najbolj čudaški muzeji na svetu. Eden od njih se nahaja čisto blizu nas – v Zagrebu.

Muzej propadlih razmerij v Zagrebu

Seveda se čudaški muzeji nahajajo tudi zelo blizu nas. V Zagrebu stoji prav poseben muzej, namenjen zgodbam o propadlih razmerjih. V muzeju si lahko ogledate raznorazne zanimive predmete, ki pričajo o ljubezni in njenem koncu. Ljudje so jih, skupaj s pričanji o svojih propadlih ljubezenskih zvezah, darovali muzeju. Čeprav bi si misili, da je muzej žalosten kraj, temu ni tako. Muzej je namenjen predvsem pogovoru s samim sabo, upanju o spravi in ponovnemu iskanju ljubezni. Muzej je doživel velik uspeh in vest o njem se hitro širi po vsem svetu.

Katakombe v Italiji

Katakombe so podzemeljski hodniki z grobovi oz. grobnice, ki so jih uporabljali zlasti prvi kristjani. Grobnice so okrašene s kostmi umrlih, kar jim daje strašljivo, a hkrati pomenljivo podobo. Najbolj znane so rimske katakombe, ki so odprte tudi za turiste. V Rimu je več različnih grobnic, ki si jih lahko ogledate. Vanje se spustite po ozkih stopnicah, ki peljejo pod zemljo, po kilometer dolgih hodnikih pa se nato sprehodite med različnimi vzorci kosti.

Muzej slabe umestnosti (MOBA) v Bostonu

Muzej slabe umetnosti je, kot že samo ime pove, namenjen najslabši umetnosti, ki jo predstavlja najboljši publiki. Odprt leta 1993 v majhni kleti, jo je hitro prerasel in se preselil v večje prostore. Muzej je znan po zelo strogem ocenjevanju umetnosti, ki je dovolj slaba, da jo razstavijo. Tudi čudaški muzeji imajo visoke standarde. MOBA je tako znan, da so ljudje po celem svetu pozorni na slabo umetnost na bolšjih trgih, v second-hand trgovinah in celo v smeteh. Če odkrijete nekaj zelo slabega, je torej MOBA pravi naslov.

Muzej las v Kapadokiji

Lončar iz Kapadokije Chez Galip je zaradi svojega muzeja las prišel v Gunnessovo knjigo rekordov. Njegov muzej las se je pričel po naključju, ko je prijateljico prosil, da mu za spomin odreže pramen svojih las. Zgodba je nekako zaokrožila in ženske so lončarju začele puščati pramene svojih las. V tridesetih  letih je nabral že čez 16.000 različnih pramenov. Vsi so označeni z identiteto darovalke in visijo po stenah nekakšne jame, ki jo danes lahko obiščete. Čudaško, kajne?

Muzej mumij v Mehiki

V majhnem mehiškem mestecu Guanajuato je v kripti Pantheon de Santa Paula izkopanih več sto trupel. Kraj je danes pod zaščito UNESCA in predstavlja največjo zbirko naravnih mumij na svetu. Trupla, ki so jih oblasti izkopale v primeru, da si družina ni zmogla privoščiti pokopa, so naravno mumificirala, verjetno zaradi klimatskih pogojev v regiji. Čeprav to ni edini muzej take vrste, je edinstven zaradi naravne mumifikacije.

 

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Med tulipane, narcise, dinozavre in na razstavo Salvadorja Dalija

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Recept: Velikonočne vroče štručke (Hot cross buns)

Vroče štručke “s križem” oz. hot cross buns tradicionalno ne smejo manjkati na velikonočni mizi v Angliji in ZDA. Postrežene morajo biti tople in mehke, ponavadi z maslom. Slovijo po tem, da jih je lažje kupiti kot ustvariti, ampak glede na naše izkušnje s peko raznoraznega kruha iz časa pandemije, se bomo tega recepta lotili precej samozavestno.

Vroče štručke so bile v nekem obdobju celo prepovedane!

Nihče ni prepričan, kdaj se je tradicija z vročimi štručkami začela. Prve zapisane vire o njih najdemo v otroški pesmici iz leta 1733: ‘One a penny, two a penny, hot cross buns’, a zagotovo so jih jedli že pred tem. Nekateri viri pravijo, da jih je v 12. stoletju pekel menih iz Svetega Albansa in jih na veliki petek delil revnim. Štručke naj bi zaradi svojih začimb imele čarobne zdravilne učinke. Okoli leta 1500 jih je zato krajica Elizabeta I celo prepovedala in dovolila izključno za veliko noč, božič in na pogrebih.

Kako jih pripravimo

Vroče štručke zahtevajo kar nekaj časa in potrpljenja, ampak bo vredno!

Za štručke: 

  • 750g bele moke za kruh
  • 1 žlička soli
  • 90g narezanega masla
  • 1 žlička cimeta
  • 60g lahkega muscovado sladkorja
  • 150g različnega suhega sadja
  • 90g nasekljanih posušenih marelic
  • 7g suhega kvasa
  • 300ml toplega mlega
  • 2 jajci

Za križe:

  • 90g bele moke
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava:

  1. V veliko posodo stresite moko in sol. Dodajte maslo v kockah in zmešajte, da dobi masa strukturo krušnih drobtin. Vmešajte začimbe, sladkor, kvas in suho sadje. Na sredini naredite luknjo in vanjo vlijte mleko in jajca, ki ste jih prej zmešali skupaj. Mešajte dokler ne dobite mehkega testa.
  2. Testo položite na pomokano površino in knetite 1o minut, da bo testo mehko in elastično. Položite testo v naoljeno posodo, pokrijte in pustite vzhajati 45 minut. Vzemite testo in ga rahlo gnetite še nekaj minut.
  3. Razdelite testo na 12 delov in vsakega oblikujte v štručko. Postavite na peki papir in nežno pokrijte z naoljeno folijo. Pustite vzhajati v toplem prostoru 45 minut. Štručke morajo vzhajati dokler ne podvojijo svoje velikosti. Potem jim z ostrim nožem na vrhu vrišemo križ.
  4. Zmešajte moko s 3 – 4 žličkami mrzle vode, da nastane pasta. S pasto zapolnite križ na vrhu štručk.
  5. Segrejte pečico na 200°C in pecite štručke 15 do 20 minut.
  6. Sladkor zmešajte z žličko vrele vode, da nastane sirup. Ko vzamete štručke iz pečice jih še vroče namažite s sirupom. Ohladite štručke.
  7. Štručke postrezite z maslom in marmelado.

 

Dober tek!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 3 super recepti za nepozaben pomladni piknik v naravi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Kako ljudje po svetu praznujejo veliko noč – 7 zanimivih velikonočnih tradicij

Bliža se velika noč, krščanski praznik, ki v našem prostoru pomeni predvsem bogato obloženo mizo in praznovanje vstajenja Kristusa od mrtvih. Preden je bil praznik krščanski, so ljudje v tem obdobju praznovali prihod pomladi, barv, svetlobe in toplote. Tradicije se zato od ljudstva do ljudstva razlikujejo.

Pisani zmaji na Bermudi

Na Bermudi velika noč pomeni ustvarjanje in spuščanje pisanih zmajev visoko pod nebo. Barviti, doma narejeni zmaji različnih oblik simbolizirajo Jezusovo vnebovzetje. Svoje mize Bermudčani ob tej priložnosti obložijo s toplimi kruhki in polenovko. Ob sončnem vzhodu pa se udeležijo maše na plaži.

Razbijanje loncev na Krfu v Grčiji

Če boste v času velike noči na Krfu, pazite, kje hodite! Na velikonočno soboto, točno ob 11.00, Grki na Krfu iz svojih balkonov zmečejo glinene lonce. Ti se na ulici seveda razbijejo in s tem ustvarjajo glasen zvok. Po mnenju nekaterih ta navada ponazarja potres, ki je sledil Jezusovemu vstajenju. Po mnenju drugih pa gre za navado iz 16. stoletja, ko so ljudje iz hiše zmetali vse, česar niso več potrebovali in stanovanje pripravili za nove začetke. Neke vrste spomladansko čiščenje.

Barvite preproge v Gvatemali

Na veliko noč se sivi tlakovci ulic v Antigvi spremenijo v raznobarvne preproge. Ljudje ustvarijo mavrične podobe iz barvnega prahu, zelenjave in rož. Skupaj okrasijo ulice, ki so dolge tudi do 800 metrov. Vzorce, ki so tradicionalni ali krščanski, ustvarijo lokalni umetniki. Ko so pripravljene, se na velikonočni petek čeznje sprehodi velikonočna procesija. Tej sledi čiščenje ulic in za barvitimi umetninami ne ostane nič.

Velikonočne čarovnice na Finskem

Na Finskem se na veliko noč pomešata dve praznovanji: velika noč in noč čarovnic. Otroci se oblečejo v čarovnice, hodijo od hiše do hiše in prosijo za čokoladna jajčka ali kovance. Med obiski vsem sosedom zaželijo zdravo leto. Ustvarijo tudi posebne “butarice” iz mačic, k jih okrasijo z barvnimi traki in peresi. Te butarice odganjajo zle duhove, ki naj bi v času pred veliko nočjo razgrajali po ulicah.

Priprava gromozanske omlete v Franciji

Od leta 1973 v mestu Bessières vsako leto pripravijo gromozansko omleto, ki je narejena iz kar 15.000 jajc. Prostovoljci pripravijo omleto v ponvi s premerom 4 metre, mešajo pa jo z dolgimi lesenimi kuhalnicami. Okoli ponve se vsako leto zbere več tisoč ljudi, ki čakajo na svoj del omlete. Legenda pravi, da se je s svojo vojsko nekoč blizu mesta ustavil Napoléon Bonaparte. Za večerjo naj bi takrat jedel tako dobro omleto, da je meščanom naročil, da poberejo vsa jajca in zjutraj njegovi vojski pripravijo gromozansko omleto.

Čokoladni bilbiji namesto čokoladnih zajčkov v Avstraliji

Zajec ima v Avstraliji precej drugačen sloves od tega v Evropi in ZDA. Zajec je v Avstraliji invazivna vrsta, ki ogroža avstralskega dolgouhega vrečarja – bilbija. Bilbi je zaradi tega ogrožena vrsta in leta 1991 je neprofitna družba, ki se bori za Avstralijo brez zajca, sprožila kampanjo, da se čokoladni zajec zamenja s čokoladnim bilbijem. Del sredstev od prodaje se namenja za ohranitev vrste.

Lov na zajce na Novi Zelandiji

Tudi na Novi Zelandiji imajo z zajci težave, saj so tudi tam v resnici invazivna vrsta, ki škoduje izvorni biotski raznovrstnosti. Za veliko noč se zato na Novi Zelandiji odvije pravi lov za zajci, katerega namen je zmanjšanje zajčje populacije. Zajci so smatrani kot škodljivci, ki ogrožajo tako rastlinje kot kmetije na območju.

 

 

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: 6 napak, ki jih po mnenju lokalcev počnejo turisti v velemestih

 

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

3 super recepti za nepozaben pomladni piknik v naravi

Pomlad in piknik gresta skupaj kot poletje in sladoled. Čas zelene trave, ptičjega petja, vonja po cvetlicah in ravno prav toplega sonca, kar kliče po preživljanju časa na prostem. Za popoln dan potrebujete: sonce, veliko deko in super recepte za piknik.

1 Glavni recept: Okusen sendvič

Med recepti za piknik zagotovo ne sme manjkati recept za sendvič. Ta bo nasitil vse prisotne in poskrbel za glavno jed. Zadeva bo še bolj zabavna, če si bo sendvič na pikniku sestavil vsak sam. Vi poskrbite le za dovolj narezanih sestavin in kruh, gostje pa si sendvič sestavijo po želji.

Dve ideji za odlične kombinacije:

Sendvič z dimljenim lososom

Potrebujete: 

  • kruh
  • Philadelphia sirni namaz
  • rdeča čebula
  • rukola
  • avokado
  • kapre
  • dimljen losos

Priprava: 

Na kruh (po možnosti popečen) namažite Philadelphia sirni namaz, čez položite na tanko narezana rdečo čebulo in avokado. Posolite. Dodajte svežo rukolo, čeznjo položite rezine svežega lososa in dodajte nekaj kaper. Pokapajte z olivnim oljem.

Sendvič z avokadom in paradižnikom

Potrebujete: 

  • kruh
  • zrel avokado
  • češnjev paradižnik
  • papriko
  • kumaro
  • mlado čebulo
  • olivno olje
  • limono

Priprava:

Avokado izdolbite, posolite, nakapajte z limoninim sokom in olivnim oljem in pretlačite. Svežo zelenjavo na malo narežite in zmešajte v solato, skupaj z olivnim oljem in limoninim sokom. Na kruh (priporočamo takega s semeni, po možnosti malo popečenega) namažite s pretlačenim avokadom in čez naložite nekaj solate.

2 Za “grickanje”: Sladko-slani pisani narezek

Nekateri recepti za piknik so sladki, nekateri slani, nekateri pa so oboje. Na pikniku nikoli ne sme manjkati hrane za “grickanje”. To je tista hrana, ki je ne jemo iz hude lakote, ampak predvsem iz čistega užitka. Sodobni trendi pri priprave take vrste hrane so šli v smeri “urejenega kaosa”. To pomeni, da vse sestavine preprostio zložite na eno desko oz. velik krožnik in pustite, da se okusi mešajo med seboj. Od sladkega k slanemu, od tdrega k mehkemu. In ravno ta kaos poskrbi, da je vse skupaj na koncu popolno.

Potrebujete: 

  • kumare
  • češnjeve paradižnike
  • papriko
  • redkvice
  • olive
  • oreščke, pistacije, orehe, mandlje
  • jagodičevje (maline, jagode, borovnice)
  • grozdje
  • sveža zelišča (bazilika in rožmarin)
  • različne vrste mehkih in trdih sirov (mehki: mozzarela, camembert, gorgonzola…)
  • suhe mesnine (pršut, salama, klobasa)
  • sadno marmelado (figova je odlična izbira!)
  • različne krekerje (ali kruh)

Priprava: 

Čimbolj estetsko narežite in naložite vse sestavine na desko. Postrezite z zobotrebci.

3 Ne pozabite na pijačo: Voda z okusom

Na pikniku vam lahko zmanjka hrane, nikakor pa vam ne sme pijače. Da bi se izognili nošenju velikih količin tekočine in skrbeli, da vam je bo nekje vmes zmanjkalo, delimo z vami idejo, ki odlično izgleda, še bolje hidrira in je hkrati odličnega okusa.

Potrebujete: 

  • narezano sadje po izbiri (agrume, jagodičevje, jabolka, …)
  • vodo

Priprava; 

V kozarec, steklenico ali vrč položite nekaj sadja po izbiri in zalijte z vodo. Uživajte v sladkem osvežilnem napitku!

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Sanjo Cvitić o Home exchange-u: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in pri naših sosedih doživeti to pomlad

Komaj smo jo dočakali! Tu je, topla, nežna, cvetoča, pomlad. Najboljši letni čas za izlete in doživetja. Tu jih je 20 nepozabnih, ki jih preprosto morate obkljukati pomladi 2022!

Doživite fantastično Frido Kahlo v Trstu (do 23. julija)

Je kaj lepšega kot pomlad v Trstu? Ja! Pomlad v Trstu in razstava Fride Kahlo. Razstava del ikonične slikarke Fride Kahlo bo na ogled vsak dan 9.30-20.30, od 12. marca do 23. julija 2022, v Salone degli Incanti v Trstu. Svoje vstopnice si zagotovite TUKAJ. Pomladni dan v Trstu bo popoln, če si privošite še sprehod po Napoleonovi poti in najboljši tržaški sladoled (preberite TUKAJ).

Foto: Salone degli Incanti

Sprehodite se Od češnje do češnje v Brdih  (4. in 5. junij)

Pomladna Brda so odlična ideja, sploh, ko se tam odvija Praznik češenj. Najbolj rdeč in najbolj sladek praznik v Brdih. Obiskovalce Goriških Brd bo pričakala tržnica s češnjami, ponudba domačih enogastronomskih izdelkov, degustacije, razstava češenj, koncerti ter bogat otroški in zabavni program. Posebej zanimiv je pohod Od češnje do češnje, ki se bo zgodil 5. junija in bo potekal po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih znamenitosti. Na pohodu se vam bodo na posameznih točkah odpirali popolnoma drugačni razgledi, ki vam bodo pričarali Brda v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti.

Privoščite si pozno kosilo na Odprti kuhni (18. marec – 23. oktober)

V prebujeni vrvež mestnega središča Ljubljane se je vrnila Odprta kuhna. Zdaj jo že vsi poznamo, zato samo na kratko: Na Pogačarjevem trgu že deseto leto diši po pisanih kulinaričnih dobrotah! Preizkusite slastne ulične stvaritve izpod rok priznanih chefov, spijte osvežilen koktejl in klepetajte s prijatelji v sproščeni, a živahni petkovi atmosferi.

Izvedite vse o pridobivanju soli na Solinarskem prazniku v Piranu (23. in 24. aprila)

Praznik je posvečen potovanju v preteklost in vsakdanje življenje tedanjega časa. Obiskovalci bodo lahko spoznali mnoge zanimivosti in skrivnosti tradicije pridelave soli, ki je stara več kot 700 let in je bila zelo pomemben vir zaslužka za mesto. Na Tartinijevem trgu bo tržnica, posvečena soli in drugim darovom narave, gastronomska ponudba in raznolik kulturno-umetniški program, v katerem bodo sodelovale folklorne skupine, glasbeniki in solinarska družina. Otroci se bodo lahko zabavali na ustvarjalnih delavnicah.

Razvajajte svoje brbončice na festivalih izolskih okusov

Izola zaradi bližine zaledja ponuja odličen preplet istrske in morske kulinarike. Tradicionalne jedi zaledja so pripravljene predvsem iz pridelkov domače zemlje, ki rasejo ob vinogradih in oljčnih nasadih, ob morju pa na jedilnikih prednjačijo ribe in sadeži morja. Na dnevih izolskih okusov vas ob določenih sobotah čaka tudi Pomol okusov in različni dnevi določene sestavine: Dnevi divjih špargljev, Dnevi domačih pedočev, Dnevi kraljice sardele, Dnevi kalamarov in Dnevi bakalaja. Več TUKAJ.

Preizkusite svoje zmožnosti na Kočevsko outdoor festivalu (3. – 5. junij)

Kočevsko Outdoor Festival je tekaški dogodek, ki ga organizira izkušena ekipa, ki ima za sabo že več kot 20 izvedb tekaških prireditev: Soča Outdoor Festival, Ultra Trail Vipava Valley in Julian Alps Trail Run. Ker verjamejo, da ima destinacija Kočevsko ponuditi veliko, so se odločili tekaški dogodek narediti tudi v tem prostoru. Kočevsko je pristno divja, a nadvse prijazna destinacija, ki jo enostavno morate obiskati. In kako bolje raziskati Kočevske gozdove kot v tekaškem koraku? Več o dogodku TUKAJ.

Privoščite si vikend v pomladni Budimpešti

Budimpešta je eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, a ostaja precej neobiskana. Kljub osupljivi arhitekturi, poživljajočim termam in edinstveni kulturi, prestolnica Madžarske še kar sameva v senci starih predsodkov. Veliko svetovnih popotnikov se je kar nekako boji. Ne vedo kaj pričakovati, kako se je lotiti. In ali domačini sploh znajo angleško? Odgovor je DA. Za obisk Budimpešte izberite pomlad in uživajte v svetočih prizorih. Če bi si Budimpešto radi ogledali bolj konkretno, boste na TEJ POVEZAVI našli več različnih hotelov po odlični ceni.

Doživite filmski festival Kino Otok pod zvezdami (1. – 5. junij)

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. Več o festivalu in dogajanju TUKAJ.

Sladkajte se na Festivalu čokolade v Radovljici (23. in 24. april)

Radovljico je nujno treba obiskati v času Festivala čokolade. Premamila vas bo bogata ponudba pralin, čokoladnih tablic ter drugih čokoladnih grižljajev izpod rok slovenskih in tujih mojstrov čokolade. Zabavali in sprostili se boste tudi ob pestrem spremljevalnem programu. Poleg raznolikosti čokolade vas bodo na odru navdušili Boštjan Gorenc – Pižama, Trkaj, Batista Cadillac, Ansambel Saša Avsenika, v parku pa animacija z artisti, gibalne in kulinarične delavnice za otroke. Izjemno festivalsko vzdušje ki spremlja največji sejem čokoladnih izdelkov v Sloveniji vas bo prepričalo, da pridete naslednjič kar za ves vikend!

Uživajte na koncertu festivala MENT v Kinu Šiška (8. – 10. junij)

Slovenski festival glasbenih odkritij, ki se osredotoča na lokalne, regionalne in evropske scene, se vrača k tridnevnemu klubskemu formatu z mednarodno glasbeno konferenco, ki vsako leto privabi več sto evropskih glasbenih profesionalcev. Letošnji koncertni program vključuje več kot 80 glasbenikov iz 25 držav. Na sredinem otvoritvenem večeru v Kinu Šiška bo kot glavni gost nastopil enigmatični ameriški zvezdnik, kantavtor in producent Yves Tumor. V četrtek in petek pa se bodo ob številnih drugih mednarodnih gostih in domačih talentih predstavili ukrajinska hip-hop ikona Alyona Alyona, britanska kantavtorica Martha Skye Murphy in francoska avant-pop usvarjalka Oklou. Uživajte v glasbi!

Sprehodite se po cvetoči Veliki planini

Velika planina je vedno prijetna ideja za izlet, zdaj, ko bo sneg končno skopnel in je pomlad tudi po koledarju že stopila skozi vrata, pa bo njene planote s prvimi znanilkami pomladi zajela še bolj barvita podoba. Glavni razcvet vijoličnih žafranov ob idealnih vremenskih razmerah običajno pričakamo že drugo polovico aprila, popoln razcvet pa traja od 10 do 14 dni. Če bi na Veliki planini preživeli več dni, sledite tej povezavi za odlično namestitveno idejo!

Uživajte v Laški medenki v Laškem

Med jedmi z znakom Okusi Laškega je Laška medenka prava kraljica! V njej je med laških čebelarjev, smetano zanjo pa so pregreli in v medenki uporabili mojstri, ki obvladajo tudi zahtevnejše kuharske in slaščičarske postopke. Okusite jo lahko v Thermani Laško, obisk pa lahko izkoristite tudi za poto v bazene s toplo termalno vodo.

Raziskujte Pomurje

Pomurje je slovenska pokrajina, ki nudi ogromno! Neskončna polja, narodni park Goričko, reko Muro in vsa naselja vmes. Tu boste odlično jedli, se zelo sprostili in uživali v tehnološko naprednih turističnih točkah, kot so Expano, Vulkanija in Vinarium. Pomurje je popolnoma svoj svet gostoljubnih in prijaznih ljudi, povezovanja in čudovite narave. Kaj vse lahko počnete tam, si preberite tukaj.

Privoščite si piknik v naravi

Pomlad kar kliče po pikniku v topli zeleni travi. Naj bo to v gorah, ob morju, ob potočku, ob polju ali ob jezeru. Ko vse okoli diši po pomladnem cvetju, ko v ozadju pojejo ptice in ko se na veliki dekici znajdejo pisani grižljaji. Po pojedenem se zleknete v mehko travo in uživate v ravno prav toplem pomladnem soncu. Če ne veste, kaj bi pripravili v piknik košaro, kliknite na to povezavo in si pripravite nepozaben piknik!

Preživite prvi maj v pristni Istri

Hrvaški polotok Istra je poln tradicije in pristnih doživetij. Poleg vrhunske istrske gastronomije in turistično razvite obale z bistrim morjem, vas bodo očarala mestna središča z ozkimi ulicami in bogato zgodovino. Ta slikovita mesta so na primer Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj in Pula. Le nekaj minut iz turističnih središč se boste lahko sprehodili med živahnim zelenjem. Notranjost Istre je namreč prepoznavna po gričih, na katerih stojijo nasadi oljk in vinogradov. Prvi maj v Istri je odlična ideja za vse, ki obožujete morje in odlično istrsko hrano. Več o tem, kam in kako: TUKAJ.

Potopite se v naravne terme v Toskani

Saturnia je topliško mesto v Toskani, kjer najdete prav poseben vir vode. Potok s pretokom okrog 800 litrov na sekundo tvori velike naravne terme – bazene in kaskade, ki se idilično zlivajo eden v drugega. Našli jih boste pod imenom Cascate del Mulino, kar v prevodu pomeni Slap pri mlinu. Prav ta stari mlin še vedno stoji med bazenčki, zaradi česar so še bolj fotogenični.Več o naravnmih termah si preberite TUKAJ.

Obiščite trajnostno naravnani Tübingen

Tübingen je očarljivo univerzitetno mestece na jugozahodu Nemčije, malo nižje od Stuttgarta. Kot da pravljična arhitektura ne bi bila dovolj, je to eno najbolj zelenih, trajnostnih in veganskih mest na svetu. Tübingen združuje čudovito zgodovinsko arhitekturo srednjega veka in sodobno, mladostno energijo univerzitetnega, kozmopolitanskega mesta. Zgrajeno je okoli starega dela mesta, nad katerim se vzdiguje srednjevešli grad in skozi katerega teče reka Neckar. Mestece na prvi pogled izgleda kot iz kakšne pravljice. Ko se poglobiš še v njegovo prebivalstvo, njihove vrednote in ideje, ti postane jasno, da zunanjost v resnici popolnoma odraža notranjost. Več o pravljičnem mestecu preberite TUKAJ.

Skočite v pravljični Hallstatt

Očarljiva vasica ob jezeru, dobre tri ure iz Ljubljane, vam bo omogočila doživetje prave Avstrije. V Hallstattu se lahko sprehodite ob čudovitem jezeru, obiščete ledeno jamo, se sprehodite po rudniku soli, obiščete stojnice s klobasami in kislim zeljem, se povzpnete na Rudolfov stolp po čudovite razglede in še in še in še. Odlična ideja za krajši pomladni izlet ali podaljšan vikend!

Doživite poseben dan z alpakami

Na obrobju krajinskega parka Goričko, v Dolencih pri Šalovcih, leži kmetija Mali raj. Na kmetiji se pase več kot 160 različnih domačih živali (alpake, ovce, burske koze, nemške koze in osel).  Na kmetiji se boste izletniki naužili svežega zraka, se lahko odpravili na pot po gozdu ali sprostili ob prijaznem klepetu s kakšnim domačinom. Najbolj pa boste navdušeni, če so vam všeč alpake! Več o kmetiji Mali raj TUKAJ.

Privoščite si brunch na Krku

Kaj je vaš najljubši del prebujanja v hotelu, poleg svežih dišečih belih rjuh? Za nas zagotovo hotelski zajtrk! A ker na dopustu pogosto radi malo dlje spimo, si vedno želimo, da bi namesto zajtrka lahko šli na brunch – torej nekaj med zajtrkom in kosilom (angleško: breakfast + lunch = brunch). Corinthia Baška Sunny Hotel je očitno slišal naše dolgoletne želje. Zajtrke zdaj strežejo od 7h do 13h! Ob polpenzionu pa po celodnevnem hedonizmu ujamete še odlično večerjo.

 

Uživajte v pomladi!!!

 

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: H(r)ana: Slovenski par, v družbi katerega ne boste slabo jedli #intervju

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

6 napak, ki jih po mnenju lokalcev počnejo turisti v velemestih

Življenje v velikem mestu, sploh če je zanimivo tudi za turiste, pomeni, da imajo lokalni prebivalci z njimi pogosto več opravka, kot bi si morda želeli. Kaj si prebivalci velikih mest želijo, da bi turisti, ki prihajajo iz manjših mest, končno nehali početi?

Stanje na napačni strani tekočih stopnic

Tako kot na cestah po vsem svetu, v velikih mestih veljajo pravila tudi za uporabo tekočih stopnic. Če ne želite, da vam na čelu piše, da ste turisti, bodite pozorni na to, kje stojite. Ena stran je za tiste, ki na njih stojijo in čakajo, da jih pripeljejo na vrh/dno in druga stran za tiste, ki se jim še bolj mudi (ali skrbijo za kondicijo) in po tekočih stopnicah hodijo tudi sami. Običajno je stran, ki se ne premika, na desni strani, stran, ki mora biti prosta za prehod, pa na levi. Za vsak primer se o tem najlažje prepričate tako, da opazujete, kaj počne večina.

Vkrcavanje na javni prevoz, preden se drugi potniki izkrcajo

Preden se vkrcate na avtobus, metro, vlak ali drugo javno prevozno sredstvo, najprej pustite, da drugi potniki izstopijo. Če ni označeno drugače, na vstop čakate na levi in desni strani vrat, da potniki izstopajo po sredini.

Ustavljanje na sredi pločnika (ali drugih neprimernih mestih)

Raziskovanje novega, velikega mesta je za popotnika imenitna dogodivščina. Za lokalca, ki se mu po možnosti mudi na delo, po opravkih ali končno domov, pa nenadni zastoji turistov, ki se sredi hoje (ali vožnje, če govorimo o cestnem prometu) ustavijo za popolno fotografijo ali preverijo navigacijo, običajno niso prijetna popestritev dneva. Umik na rob prehodov morda res ni slaba ideja.

Uporaba taksija v prometni konici

V velikih mestih so prometni zamaški precej pogost pojav, sploh ob urah, ko velik del ljudi ravno začenja ali konča z delom. A imejte v mislih, da uporaba taksija ali sorodnih prevozov v prometni konici pogosto traja bistveno dlje in je posledično tudi dražja, kot če bi se do cilja podali peš ali z manj zamudnim javnim prevozom, ki vozi po tirih.

Velika mesta zahtevajo udobne čevlje

Hoja je za marsikoga najboljši način, kako raziskati veliko mesto. In ni redkost, da na klopi parka srečate kakšnega nesrečneža, ki je omagal zaradi žuljev in bolečih nog. Ne le, da je hoja pogosto najhitrejši način premikanja, je tudi najugodnejši. Najpomembneje pa je to, da na tak način pravzaprav največ vidite – in pogosto kaj imenitnega odkrijete kar ponesreči. Udobna obutev je prva stvar, ki jo za to potrebujete. Tudi lokalci gredo na delo pogosto v udobnih supergah, tam pa se nato preobujejo v poslu primernejšo opravo.

Hranjenje golobov

Hranjenje golobov je v velikih mestih postalo tako razširjeno, da je to početje marsikje prepovedano in kaznivo. Primer priljubljenega mesta, kjer vas lahko kaznujejo, če hranite golobe, so Benetke. Razlog ni le v tem, da človek s hranjenjem posega v naravno ravnovesje in vpliva na številčnost populacij, ampak tudi v tem, da je hranjenje golobov slabo tudi za ptice – saj jih turisti običajno pitajo s hrano, ki zanje sploh ni primerna.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Sanjo Cvitić o Home exchange-u: “Stanovanje v Ljubljani sva zamenjala za vilo z bazenom v Provansi.”

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ste že slišali za pravljični Tübingen, prvo nemško vegansko mesto?

Tübingen je očarljivo univerzitetno mestece na jugozahodu Nemčije, malo nižje od Stuttgarta. Kot da pravljična arhitektura ne bi bila dovolj, je to eno najbolj zelenih, trajnostnih in veganskih mest na svetu.

Tübingen združuje čudovito zgodovinsko arhitekturo srednjega veka in sodobno, mladostno energijo univerzitetnega, kozmopolitanskega mesta. Zgrajeno je okoli starega dela mesta, nad katerim se vzdiguje srednjevešli grad in skozi katerega teče reka Neckar. Mestece na prvi pogled izgleda kot iz kakšne pravljice. Ko se poglobiš še v njegovo prebivalstvo, njihove vrednote in ideje, ti postane jasno, da zunanjost v resnici popolnoma odraža notranjost.

Inovativni zeleni pristopi

Mesto ima močno zeleno politiko že vse od leta 1979. Velika skupina študentov, ki sestavlja kar tretjino vseh prebivalcev, pomeni izobraženo sredino, ki se zaveda okoljske problematike. Skupina ima tudi dovolj idej in energije, da trajnost na inovativne, funkcionalne načine vključuje v vsakdanje mestno življenje.

Zelen promet

Pred kratkim so mestno središče zaprli za avtomobile, javni prevoz je ob sobotah brezplačen za vse, za kolesarsko infrastukturo pa porabijo kar trikrat več kot Kopenhagen.

Davek na embalažo za enkratno uporabo

Letos so predstavili nov davek, ki je privedel celo do tožbe s strani restavracije s hitro prehrano McDonald’s. Nov davek je namreč letel na embalažo za enkratno uporabo – vse od lončkov za take-away kavo do alu folije, v katero se zavije na primer falafel. Prebivalci so zelo hitro zmanjšali porabo (mestnih smeti je bilo za kar 15% manj v samo prvih nekaj tednih). Navadili so se s seboj nositi svoje skodelice in posode.

Skupno nakupovanje in kuhinja

V mestu so se ponekod gospodinjstva združila v skupnosti, ki nakupujejo in kuhajo kar skupaj. Člani teh skupnosti so ponavadi tudi politično aktivni in opozarjajo na ekološko in socialno problematiko ter organizirajo dogodke, koncerte in festivale, kjer se skupnost še zbliža.

Veganska kuhinja

Tako hrana v prej omenjenih skupnostih kot hrana na dogodkih sta po večini veganski. Čeprav restavracije v mestu ponujajo tudi mesne jedi, lastniki pričajo, da se veganske prodajo veliko veliko hitreje. To je predvsem zaradi ozaveščenosti, pa tudi zaradi mladega prebivalstva, ki sledi svetovnim prehranjevalnim trendom.

“Malo veliko mesto”

Če bi 90.000 prebivalcev in 28.000 študentov mesta Tübingen prosili, da vam razložijo, zakaj je Tübingen tako poseben, tako unikaten, bi odgovorili takole:

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 7 sanjskih destinacij, za katere boste porabili manj kot 40€ na dan

Recept: Znate pripraviti popolne domače italijanske testenine?

Domače testenine so v italiji več stoletij stara umetnost. Jih znate pripraviti? S tem receptom boste vzljubili pripravo testenin doma in se ne boste več vračali h kupljenim!

Da boste pripravili popolne domače testenine, boste potrebovali eno uro časa, jajca, moko, vodo, sol in sestavine za omako po izbiri. Pa veliko veselja in ščep ljubezni. Testenine lahko pripravljate ročno, za kar boste potrebovali veliko energije in moči, lahko pa si pomagate s strojem. V vsakem primeru je osnovni recept enak.

Recept za popolne domače testenine

Potrebujete: 

  • 200 g bele pšenične moke
  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 4 jajca
    (Za sveže domače testenine potrebujete 1 jajce na 100g moke)

Ročna priprava: 

V posodo (če že obvladate, pa lahko kar na kuhinjsko površino) stresite obe moki. Na sredi naredite luknjo, v katero ubijete jajca. Počasi, potrpežljivo, postopoma s prsti umešajte jajca v moko. Ko sta sestavini dobro premešani, se lotite gnetenja. Če je testo premokro, dodajte moko, če je pretrdo, pa malo vode. Gnetite 10 minut. 10 minut gnetenja je ključni del uspešnega recepta. Če testo ne bo dobro zgneteno, bodo testenine mehke in se ne bodo skuhale al dente.

Po 10 minutah, testo zgnetite v kepo, zavijte v folijo in pustite stati pri sobni temperaturi 15 – 30 minut.

Iz testa v testenine

Strojček za testenine postavite na trdno in čisto površino. Kuhinjski pult zraven potresite s polnozrnato moko. Kepo testa razdelite na manjše kepe, velikosti teniške žogice. Vzemite prvo in jo potlačite z dlanjo. Strojček pripravite na največji nastavek in testo spustite skozi. Na največjem nastavku valjanje ponovite še 4x.

Potem z vsakim valjanjem nastavek zožajte za eno stopnjo. Dokler ne dobite 1mm debelih plasti testa. Test je pripravljeno, da ga spremenite v rezance ali lazanjo po izbiri. Strojček za testenine ima ponavadi tudi nastavek za rezance.

Kako pravilno skuhati testenine?

Za vsakih 100g testenin dodajte v posodo 1l vode in 1 žlico soli. Zavrite vodo in dodajtesveže domače testenine, ki jih kuhajte 3-5 minut oz. dokler ne priplavajo na površje.

Postrezite z omako po izbiri!

Dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE TUDI: 5 najboljših popotniških nasvetov, ki bodo izboljšali vaše potovanje

5 najboljših popotniških nasvetov, ki bodo izboljšali vaše potovanje

Ne glede na to, kako izkušen popotnik ste, dobri popotniški nasveti vedno pridejo prav. Naj bo vaše potovanje varno, brezskrbno in nepozabno!

1. Poskrbite za varnostno kopijo

Prva točka se nanaša na slučaj, da bi na potovanju prišlo do kraje ali izgube pomembnih dokumentov. Pred potovanji poskrbite za fizične in digitalne varnostne kopije potnega lista, viz, vozniškega dovoljenja, kartice zdravstvenega zavarovanja oz. zavarovalne police ipd. Najbolje, da digitalne kopije shranite na drive ali mail, ki bo vedno dosegljiv. S seboj vzemite tudi rezervne osebne fotografije, da vam bodo lahko v primeru kraje ali izgube dokumentov, pripravili nove oz. začasne. Načeloma je možnost za tak dogodek nizka, a vseeno je najbolje biti pripravljen na vse. popotniški nasveti

2. Nikamor brez šala

Šal oz. dolga ruta je en najpomembnejših dodatkov, ki jih lahko vzamete na potovanje. Je lahek, možnosti uporabe pa so neskončne. Najprej vas lahko greje na letalu ali na destinaciji, potem lahko deluje kot pokrivalo za lase ali celo za kolena (obisk svetišč). Lahko ga uporabite kot modni dodatek, kot zaščito pred soncem, mrazom ali mrčesom in celo kot masko. Če ga zmočite s hladno vodo, lahko pomaga pri blaženju možnih bolečin. Deluje lahko tudi kot vreča v primeru, da morate prenesti nekaj iz enega na drug konec. Šal vedno dodajte na seznam prtljage, ne bo vam žal!

3. Dvignite pogled izza objektiva

S prihodom pametnih telefonov, prej pa z dobrimi fotoaparati, je zajemanje spominov v lepe fotografije postalo skoraj bolj pomembno kot nabiranje živih spominov. Naj bo tole samo opomnik, da se marsikdaj splača pogledati izza objektiva in v miru začutiti, videti in doživeti trenutek.

4. Ne pozabite na svoje zdravje

Mogoče se sliši samoumevno, a na potovanjih naši možgani delujejo dopustniško in brezskrbno. Ob večji neprevidnosti vam lahko zdravje ponagaja do te mere, da vam popolnoma uniči dopust. Poskrbite za dovoljšnjo hidracijo, hranljive obroke, vitamine in minerale, sončno kremo in zaščito pred mrčesom. Pazite nase!

5. Pustite si prostor v prtljagi in poznajte svoje mere v tujini

Kadar potujete v države, kjer so cene oblek nižje kot pri nas, se splača v kovčku pustiti prostor za “spomnike”, ki vas bodo razveseljevali tudi po prihodu domov. Zelo pomembno je tudi, da se pozanimate, kakšne so velikosti v tej državi in kako se vaše mere pretvorijo v te velikosti.

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: 7 sanjskih destinacij, za katere boste porabili manj kot 40€ na dan

 

Recept: 3-hodna mehiška pojedina, s katero boste navdušili prijatelje

Bi na letošnjem prvem pikniku prijatelje navdušili z nečim drugačnim, pisanim, polnim okusov? Tole je recept za vrhunsko mehiško pojedino, ki bo pričarala nepozaben sončen pomladni dan!

Prava mehiška pojedina je preprosta, hitro pripravljena, polna sveže zelenjave in okusov. Za piko na i pa bo poskrbel svetovno znan osvežilni koktejl.

PREDJED: Nacho chips, guacamole in rdeča salsa

Vsaka mehiška pojedina se začne s predjedjo iz nacho chipsa, ki jo dopolnita omaki iz paradižnika in avokada. Kako pikantni in strastni bosta omaki, je prepuščeno vašemu okusu.

Sestavine za 4 osebe: 

  • 2 vrečki nacho chips-a (če želite sami pripraviti nacho chips, preprosto razrežete koruzne tortilje, jih položite na pekač in pečete na 200 stopinjah dokler ne postanejo hrustljave)
  • 0,75 kg paradižnika (za še polnejši okus izberite češnjev paradižnik)
  • 2 zrela avokada
  • 1 veklika čebula
  • 2 stroka česna (ali manj, če vam ne ustreza)
  • šopek korianda
  • olivno olje
  • 2 limeti
  • žlica sladkorja
  • čili (po izbiri)
  • žlička kumine
  • žlica kisle smetane

Priprava: 

Rdeča salsa: 

  • nasekljajte pol čebule in 0,5 kg paradižnikov
  • solite, dodajte žlico sladkorja in žličko kumine
  • polijte s sokom limete in dodajte žlico olivnega olja
  • dodajte pest koriandra in po želji čili po okusu
  • vse skupaj zmešajte (lahko tudi miksate, ampak bolj kot miksate, bolj voden in rahel bo okus)

Gvakamole:

  • na majhno narežite avokado in 0,25 kg češnjevih paradižnikov
  • nasekljajte česen in čebulo
  • zmešajte in dodajte olivno olje, sol in limetin sok
  • vse skupaj zmiksajte oz. za bolj poln okus močno pretlačite
  • po želji dodajte še žlico kisle smetane in jo dobro vmešajte v omako

Postrezite v pisanih posodicah. Nacho chips se namaka v omakice.

EKSTRA NAMIG: Če se želite izogniti namakanju v omake, lahko nacho chips pripravite tako, da ga naložite na pekač, rdečo salso polijete čez chips, čez nastrgate sir in v pečici zapečete toliko, da se sir popolnoma stopi. Na mizo postavite kar s pekačem vred in si krožnik delite s prijatelji.

Tacosi s piščancem in papriko

Tacosi so ena izmed najbolj priljubljenih svetovnih jedi. Nadevov je malo morje, saj v resnici lahko v tacose položite ribo, rakce, tofu, zelenjavo, vse vrste mesa in celo sadje. Priprava je noro enostavna, gostje se bodo zabavali tudi, če sestavljanje jedi prepustite kar njim.

Sestavine za 4 osebe: 

  • 12 tacosov (tacose ali mini tortilje, ki tudi delujejo, dobite v vseh bolje založenih trgovinah)
  • 500g piščančjih prs (enako dobro deluje skoraj katerokoli meso ali ribe/rakci)
  • 250g češnjevih paradižnikov
  • 2 papriki
  • kumara
  • sir
  • rdeča paprika v prahu
  • koriander
  • česen in čebula (po okusu)
  • sol, poper in čili (po izbiri)

Priprava: 

  • na majhno nasekljajte paradižnike, paprike, čebulo in svež koriander, posolite in dodajte žličko olivnega olja in sok ene limete
  • meso narežite na majhne kose, začinite ga s soljo, rdečo papriko v prahu, poprom in sokom pol limete ter pustite marinirati nekaj minut
  • na olivnem olju popražite meso, po želji dodajte malo čilija
  • čez piščanca naribajte sir, ki naj se na vročem piščancu stopi
  • tacose / tortilje postavite v pečico, da se segrejejo
  • na segrete tacose / tortilje naložite piščanca s sirom
  • čez dodajte nasekljanje paradižnike in paprike
  • postrezite (postrežete lahko tudi v več posodah in si gostje jed sami sestavljajo)

Jagodna margarita

Nobena mehiška pojedina ni popolna, če je ne dopolni margarita. Če ji dodate jagodo, lahko kar nadomesti sladico 😉
Za brezalkoholno verzijo tequilo zamenjajte za tekočino iz vloženih kumaric, triple sec pa s tonikom.

Sestavine za 4 margarite:

  • sol ali sladkor
  • tequila (2,5 dl)
  • limete (5 – 6 limet)
  • triple sec (0,6 dl)
  • jagode (sveže ali zamrznjene) (450g)
  • led
  • med (ali agavin sirup ali sladkor) (po okusu – cca. o,5 dl medu oz. 3 žlice sladkorja)

Priprava: 

  • Rob kozarcev namažite z limeto in potopite v plitek krožnik poln soli ali sladkorja (kar vam bolj ustreza na robu kozarca)
  • Limetin sok, tequilo, triple sec, jagode, med in led zmiksamo v blenderju
  • Poskusimo. Če je potrebno dosladkamo ali dodamo tequilo po okusu.
  • Pustimo stati 3 minute.
  • Nalijemo v kozarce in okrasimo z limeto

Dober tek!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept: Tako si pripravite popoln nedeljski brunch

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.