7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Ko potovanja niso več to, kar so bila, ko je omejitev preveč, da bi jim sploh lahko sledili, ko standardne priljubljene destinacije niso več optimalna izbira, je čas za nenavadne destinacije. Zbrali smo jih 7, ki jih preprosto morate obiskati.

Velikanova pot, Severna Irska

Ko gre za nenavadne destinacije, je na vrhu lestvice Velikanova pot. Stebrički, ki so posledica intenzivne vulkanske dejavnosti in krčenja po tem, ko se je lava ohladila, so po legendi ostanki poti, ki jo je zgradil velikan. Obiskovalci se lahko sprehodite po bazaltnih stebrih v dolžini pol kilometra in občudujete kamnine v obliki orgel ali velikanovega čevlja. Potopite se v pravljični svet in raziskujte čudež narave, za kar načrtujte vsaj dve uri.

Thorov vrelec, Oregon

Na obali Oregona, voda in kamen ustvarjata zanimiv pojav, ki so ga poimenovali Thorov vrelec ali “vrata ječe”. Kamnita jama najprej posrka vodo vase, nato pa jo z močno silo izstreli navzgor. Tudi tukaj je sprehajanje brezplačno, ampak pazite na svojo varnost in se vodi ne približajte preveč na blizu. Cena za nenavadne destinacije je pač nenavadnost.

Pamukkale, Turčija

Pamukkale spada med nenavadne destinacije v katerih se lahko okopate. Skoraj 200 m visoko nad ravnico v Denizliju na jugozahodu Turčije, so vode polne kalcita ustvarile Pamukkale, ki v slovenskem prevodu pomeni “bombažna palača. Ta čudovito bela, neresnična pokrajina je sestavljena iz mineralnih gozdov, okamenelih slapov in niza terasastih bazenov. 

Bermudski trikotnik, Bermuda

Čeprav večina uglednih virov zavrača misel, da na tem območju obstaja kakšna skrivnost, Bermudski trikotnik v ustnem izročilu ostaja skrivnostno območje med Miamijem, Bermudo in Puerto Ricom, kjer izginjajo ladje in letala. Zagotovo spada med nenavadne destinacije, saj že desetletja buri duhove o nenavadnih pojavih nad in v morju. Ne glede na to, ali so zgodbe resnične ali ne, bo obisk čudovitega otoka Bermuda absolutno nekaj posebnega.

Čokoladni griči, Filipini

Čokoladne griče na Filipinih sestavlja več kot 1268 gričkov nenavadne oblike. Griči se razprostirajo po celotnem območju mest Bautan, Sagbayan, Bilar in Carmen, na več kot 20 kvadratnih kilometrih. Razlikujejo se po svoji velikosti, merijo v povprečju vse od 30 do 50 metrov v višino, največji med njimi pa meri celo 120 metrov. Njihovo ime izhaja čokoladne rjave barve, ki jo dobijo v sušnem obdobju. V času mokre sezone so grički sicer še vedno goli, a zaradi trave postanejo lepe zelene barve. Čokoladni griči so absolutno dober razlog za obisk Filipinov takoj, ko bo mogoče.

Dolina Goblinov, Utah

Državni park Goblin Valley, imenovan po tisočih bizarnih, goblinom podobnih kamnitih formacij, je skriti dragulj v puščavi San Rafael. Goblini naj bi nastajali v več kot 170 milijonov let, ko se je peščenjak razjedal in oblikoval v nejasne antropomorfne figure. Pri sprehodu skozi puščavo je potrebno spoštovati njihovo nedotakljivost in jih ohranjati take, kot so.

Steklena plaža, Kalifornija

Steklena plaža v Kaliforniji je dokaz, kako lahko narava poskrbi zase in preseneti. Nekoč odlagališče smeti v bližini kalifornijskega mesta Fort Bragg, danes navdušuje množice turistov. Leta 1967 so oblasti smetišče zaprle in s čistilnimi akcijami odstranile večje kose odpadkov. Narava pa je poskrbela za preostanek. Morski valovi so zavržene kose stekla in steklenic skozi leta preoblikovali v majhne gladke drobce, ki spominjajo na raznobarvne dragulje. Ti zdaj namesto peska prekrivajo plažo in se v sončni svetlobi čudovito lesketajo. Ironično morajo danes na plaži opozarjati na to, da obiskovalci stekla NE odnesejo domov.

 

 

PREBERITE ŠE: Afganistan iz zornega kota, ki ga vidimo le redko

Foto: Unsplash

10 zabavnih dejstev o šolah po svetu

Prvi šolski dan je za vsakega otroka na svetu malce drugačen. Ali pa zelo. Veste, kje leži najvišja šola na svetu, katera je najstarejša in kje se otroci učijo kar na čolnih? Ste kakšno že obiskali?

1. Najstarejša šola na svetu stoji na Kitajskem

Srednja šola Shishi na Kitajskem je bila ustanovljena leta 194, s čimer si je prislužila naziv najstarejše šole na svetu. Kljub svoji starosti je moderno in kvalitetno opremljena in nudi kakovostno moderno izobrazbo.

2. Osnovna šola Phuma Changthang v Tibetu je najvišje ležeča šola na svetu

Najvišje ležeča šola v Tibetu leži na kar 5373m nadmorske višine. Obiskujejo jo otroci prebivalcev Changthanga, mesteca pastirskih nomadov. Na Tibetu pa so zanimive tudi budistične šole, kjer se otroci učijo vere, empatije in intuicije.

3. Na Filipinih stoji šola zgrajena izključno iz plastenk

Šola se imenuje “Bottle School”, zgrajena je iz 9000 plastenk, zgradili pa so jo prostovoljci. Plastenke so napolnjene s peskom, vodo in slamo, da so bolj trdne, med njimi pa je cement, ki jih drži skupaj.

4. Največ učencev obiskuje Montessori šolo v Lucknowu v Indiji

Lucknowska mestna Montessori šola se je leta 2019 vpisala v Guinessovo knjigo rekordov kot šola, ki jo obiskuje največ učencev na svetu. Dnevno šolo namreč obiskuje kar 56000 učencev. Šola ima v mestu 18 kampusev in več kot 4500 zaposlenih.

5. Najmanjša šola na svetu je imela samo enega učenca in enega učitelja

Leta 2014 je šola v Turinu gostila samo enega učenca, ki ga je poučeval samo en učitelj. S tem si je šola prislužila naziv najmanjše šole na svetu. Učenec je priznal, da se počuti zelo osamljenega in da si redno zamišlja sošolce okoli sebe.

6. Učenci v Južni Koreji po pouku pospravijo razred

Pospravljanje zajema sesanje, pometanje in odnašanje smeti. Učenci v Južni Koreji veljajo za izredno odgovorne in vestne učence.

7. V Rusiji se šola vedno začne 1. septembra

Ne glede na to, ali pride 1. september na vikend ali ne, učenci v Rusiji vedno začnejo šolo, saj je prvi september Dan znanja. Na prvi dan se zberejo vsi učenci skupaj, najstarejšiučenci  nato za roko odpeljejo najmlajše v njihove razrede.

8. V Bangladešu se učijo v šolah na čolnih

Letne poplave v Bangladešu vsako leto zmotijo pouk za stotisoče učencev. Voda med julijem in oktobrom naraste za 4m in poplavi ceste, ki so neprevozne. Zato pouk poteka na več kot 100 šolah na čolnih. Vsaka šola ima dostop do interneta, knjižnico in sončno energijo.

9. V delu Kolumbije morajo otroci, da pridejo do šole, uporabiti zip-line

Otroci iz vasi Los Pinos se vsako jutro do šole spustijo z zip-lineom. Najmlajši otroci se spustijo skupaj s starejšimi. Alternativa bi bil dve uri dolg sprehod skozi deževni gozd.

10. Francoske šole imajo najkrajše šolsko leto in šolski teden

V Franciji hodijo otroci v šolo največ 36 tednov. Poleg tega imajo proste tudi srede, kar pomeni, da njihov šolski teden traja 4 dni. Vsak dan pa imajo na voljo še 2 uri za kosilo.

 

PREBERITE ŠE: “Potovanja naju z ženo povežejo na popolnoma drugačen način.” – Katja Bogataj o Grčiji in ostalih potovanjih

Foto: Unsplash

5 top idej za destinacije, kjer se poletje nikoli ne konča (za jesen 2021)

Poletja je pri nas že skoraj konec, kar pa še ne pomeni, da ste ga zamudili. Zbrali smo ideje za 5 top destinacij, kjer sonca in morja nikoli ne zmanjka in kjer se poletje nikoli ne konča. Upoštevali smo, da so to poletne destinacije, ki bodo predvidoma kljub pandemiji dostopne tudi v jeseni in zimi 2021. (Iz seznama so zato odpadli Bali, Šrilanka, Filipini in Tajska.)

Maldivi

Maldivi so sanjski zaradi svojih belih koralnih plaž, živahnega morskega življenja in svetlo zelenih palm. V avgustu 2021 so se znašli na vrhu lestvice destinacij, ki si jih ljudje želijo obiskati po pandemiji, saj so (z ukrepi PCT) lahko dostopni, plaže pa niso natrpane. Spadajo med priljubljene poletne destinacije za poroke in medene tedne, čudoviti so tudi za obisk z otroki. Odkar so se odprli tudi za lokalni turizem, je obisk veliko cenejši in dostopnejši tudi tistim, ki jih ne mikajo luksuzni resorti.

Madeira

Madeira je zaradi svoje klime pravi plavajoči rajski vrt. Leži tisoč kilometrov od Lizbone, sredi oceana. Znana je po gostoljubnosti domačinov, živahnih mestecih in sladkem vinu. Idealna je za vse, ki ljubite lahkotno pohajkovanje, morski zrak, bogato in raznovrstno floro, živahne barve in sladke vonjave. Madeira spada med poletne destinacije, ki bodo zbudile vse vaše čute. Trenutno na Madeiro leti čarter iz Ljubljane, še cenejša pa je letalska karta iz Benetk.

Sejšeli

Sejšeli niso samo letovišče s turkiznim morjem in belimi peščenimi plažami. Spadajo med poletne destinacije, ki so vredne obiska tudi zaradi znamenitosti in botaničnega vrta. Na otoku Mahe si lahko ogledate urni stolp, nekdanjo guvernerjevo palačo, ki je sedaj predsedniška rezidenca, Naravoslovni muzej, Državni zgodovinski muzej in botanični vrt. Na otoku Praslin obiščite narodni park Valle de Mai, ki je znan predvsem potem, da na njem raste unikatni morski kokos oziroma dvojni kokos, ki zori kar 30 let in ima obline ženskega telesa. Kako Sejšele doživite še ceneje, nam je zaupala Jasna Žaler Culiberg v intervjuju. 

Maroko (poletne destinacije)

Maroko je ena najbolj priljubljenih afriških destinacij med Slovenci, saj ponuja kup fotogeničnih znamenitosti in je v primerjavi z drugimi eksotičnimi destinacijami žepu še vedno precej prijazna. Stičišče kontrastov je mešanica arabske in berberske kulture, ki se prepleta z islamom. V Maroku boste ujeli vse od puščavske Sahare, vrhov Atlasa do obale Atlantika in Sredozemlja, ne manjka pa niti začimb in čaja, mošej in opečnatih kasb. Več o Maroku nam je zaupala Slovenka, ki je tam spoznala ljubezen svojega življenja, če ste ljubitelj Igre prestolov, pa si nujno preberite tole. 

Tulum, Mehika

Popotniki, ki želite namesto natrpanih plaž v Cancunu doživeti neokrnjeno mehiško lepoto, se morate pustiti do obale polotoka Yucatan do Tuluma. Ujet med Mehiko in karibskim morjem v sebi nosi ponosno zgodovino Majev, ki tam živijo še dandanes. V Tulumu boste lahko doživeli mehiško kulturo v vsej njeni polnosti in uživali v bogatih naravnih znamenitostih, od številnih čudovitih jam z globokimi bazeni do naravnih rezervatov za živali.

 

Še dve dobri ideji sta Zanzibar in Kostarika. Kmalu pa upamo, da se pandemija umiri in bomo poletne destinacije lahko dopolnili s še več idejami.

 

Foto: Unsplash

Afganistan iz zornega kota, ki ga vidimo le redko

Afganistan v zadnjem desetletju absolutno vodi na lestvici držav, ki so se največkrat pojavile v medijih. Ko pomislimo na Afganistan, se nam pred očmi pojavijo prizori vojnih grozot in neskončnega puščavskega peska. Zelo redko oz. nikoli nismo videli njegovih naravnih lepot in njegovih nasmejanih ljudi. Pa so.

Afganistan ima 8 nacionalnih parkov

Afganistan ni samo Kabul in ni samo puščava. Ima kar 8 nacionalnih parkov. Med njimi je najbolj znan in priljubljen park Band-e-Amir v provinci Bamiyan. Afganistanski parki:

  1. Band-e-Amir (provinca Bamiyan)
  2. Wakhan (provinca Badakhshan)
  3. Kol-e-Hashmat Khan (Kabul)
  4. Planota Bamiyan
  5. Gozdovi v provinci Nuristan
  6. Vodovje v provinci Ghazni
  7. Darqad (Takhar)
  8. Imam Sahib (Kunduz)

Band-e Amir National Park

Nacionalni park Band-e Amir se nahaja v provinci Bamyan v osrednjem Afganistanu. V parku domuje 6 globokih modrih jezer, ki so med seboj ločena s travertinom (vrsta sedimentne kamnine, ki je sestavljena iz kalcijevega karbonata). Jezera se nahajajo na približno 3000m višine, v gorovju Hindu Kush.

Nastala so zaradi vode bogate z ogljikovim dioksidom, ki je pronicala skozi razpoke gora in so ena izjemno redkih tako nastalih jezer na svetu. Na leto je ta Afganistanski “Grand canyon” obiskalo več tisoč turistov.

Afganistanski “Grand canyon”.

Za še boljšo predstavo o parku, priporočamo ogled vloga turista, ki se je tam odločil za kampiranje:

Afganistan ima bogato umetnostno zgodovino

V Bamiyanu sta vse od 6. stoletja stala kipa vzhodne in zahodne Bude. Manjša, “vzhodna Buda”, je bila visoka 38m in je bila dokončana okoli leta 570. Večja, “zahodna Buda”, je bila dokončana okoli leta 618 in je bila visoka 55m. Oba kipa sta bila izklesana naravnost iz klifov peščenca, detajli pa so bili dodani iz blata. Okoli kipov se nahajajo številne jame, v njih pa jamske poslikave, ki izvirajo iz 6.-8. stoletja. Marca 2001 so Talibani kipa namerno uničili.

Na mestu kipa Bude je danes samo prazna luknja.

Afganistan ni samo puščava

Afganistan je država s 65 milijoni hektarjev. Od tega je 7,8 milijonov hektarjev kmetijskih površin, 30 milijonov hektarjev pašnikov, 8 milijonov hektarjev puščave, 1,9 milijonov hektarjev gozdov in 17,5 hektarjev gora, rečnih bregov in kamnitih površin.

V Afganistanu se veliko ljudi preživlja s kmetijstvom. Poleg pšenice so pomembni še ječmen, koruza, riž, krompir in bombaž. Med najpomembnejšimi produkti za izvoz pa so pistacije, mandlji, grozdje, melone, marelice, češnje, fige, granatana jabolka in murve.

Večina Afganistancev živi od kmetijstva.

Afganistan je dom skoraj 40 milijonom ljudi

Dežela, ki velja za »vhod« v Indijo in prehaja iz pol puščavske v puščavsko, iz stepske v gorato in kjer se stikajo mogočna gorovja Hindukuš, Pamir in Karakorum, je že tisočletja domovina ljudstev, ki so se v zadnjih 2500 letih spopadala z najrazličnejšimi zavojevalci, od Aleksandra Makedonskega (4. st. pr. n. št.) pa vse do NATA (v 21. st.).

V Afganistanu živi skoraj 40 milijonov ljudi, 99,7% je vernikov Islama. Afganistan je multietnična družba z več plemeni, ki med seboj niso enotna. Edina skupna vsem plemenom točka je vera. Vsako pleme ima svoje navade in jezik. Plemena so tudi značajsko zelo raznolika. Paštuni so zelo bojeviti, po veri so muslimanski suniti. Suniti so tudi Tadžiki, ki so med vsemi Afganistanci najbolj izobraženi. Hazari so mongolski narod in so po veri muslimanski šiiti.

Vsem Afganistancem je skupna edino vera.

Otroci radi spuščajo zmaje in igrajo nogomet.

Kako Islam vpliva na življenje ljudi

“Islam odločilno vpliva na vsakdanje življenje in običaje Afganistancev. Oblačila neposredno izražajo konservativizem afganistanske družbe. Po koranu naj bi se tako moški kot ženske oblačili skromno. Večina moških nosi brade in na glavi čepice in  turbane. Oblečeni so v široke hlače in telovnik z brezrokavnikom, če je hladno, se zavijejo v volnene odeje. Prav na ženskah pa se ta zapoved izraža v najekstremnejši obliki – burki, dolgem vrečastem oblačilu, ki je pred očmi zamreženo. Ženska koža je v burki popolnoma zakrita.

Vendar ima tudi burka več pomenov. Prvotno je bila mestno oblačilo. Meščanke so z burko izražale, da jim ni treba težaško garati na poljih. Ženske s podeželja so oblekle burko, ko so šle v mesto. Ščitila jih je pred radovednimi pogledi in nadlegovanjem. Do udara leta 1973, ko so vrgli kralja s prestola in razglasili republiko, je bilo življenje relativno sproščeno. Ženske so se zakrivale, če so želele, druge spet zaradi okolja, iz katerega so izhajale. Zaposlene so bile v pisarnah, trgovinah, šolah in bolnicah in vsaj v mestih nosile zahodna oblačila. Mnoge so hodile v šole in tudi študirale na univerzah. Po sovjetskem umiku iz Afganistana 1989 se je nadaljevala državljanska vojna in oblasti so ženskam čedalje bolj krčile pravice. V času talibanske oblasti je bila burka ženskam zapovedana. Mnoge danes še vedno nosijo burko zaradi kulturnih razlogov in tradicije.” (Vir)

 

Za še boljšo predstavo o tem, kaj je Afganistan, ko ni vojno središče, priporočamo ogled nagrajenega prikaza Afganistana iz zraka Afghanistan Unseen

Foto: Unsplash

Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

Cezarjeva solata je zagotovo ena najpopularnejših jedi na svetu. Skoraj je ni države na svetu, kjer je ne bi imeli na meniju. Danes jo poznamo v izpopolnjeni različici, a njen izvor je precej skromnejši. In zelo zelo presenetljiv. Dobra novica je, da imamo za vas originalni recept, pripravljen na samem kraju njenega nastanka.

Cezarjeva solata prihaja iz … Mehike!

Ko pomislimo na sestavine in ime Cezarjeve solate, največkrat pomislimo na Italijo. A Cezarjeva solata je doma daleč od Italije – v Mehiki! Natančneje, v Tihuani, mehiškemu mestu ob meji z ZDA.

Njen “stvaritelj” je bil Cesaro (Caesar) Cardini, Italijan, ki je najprej imigriral v ZDA, kjer je odprl svojo prvo restavracijo, kasneje pa se je zaradi prohibicije preselil v Tihuano in leta 1927 odprl restavracijo, ki dela še danes.

Cezarjeva solata je bila … naključje!

Legenda pravi, da je recept nastal 4. julija v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Zaradi praznika ob ameriškemu dnevu samostojnosti, je bila Cardinijeva restavracija nabito polna, gostje pa lačni tudi ko je zmanjkalo že skoraj vseh sestavin. Cardini je nabral sestavine, ki so mu še ostale – solato romano, rumenjak, parmezan, česen,… – in pripravil prvo Cezarjevo solato.

Cezar iz imena solate ni Cezar, ampak Cesaro Cardini

Solata je nemudoma navdušila. Cardini jo je dodal na meni ter jo poimenoval kar po sebi – Cezarjeva. Sloves njenega okusa se je hitro razširil v ZDA in od tam po celem svetu. Že leta 1940 jo je svetovno priznana kulinarična revija Gourmet Magazine označila za “gastronomski vrhunec trenutnega časa”. Leta 1953 pa so v Parizu recept okronali za “najboljši originalni recept iz Amerike v zadnjih 50. letih”.

Cardini se je z družino preselil v Los Angeles, kjer je leta 1948 patentiral recept za solatni dresing. Ta še danes prodaja kot Caesar Cardini’s Dressing.

V Tihuani še vedno pripravljajo originalno Cezarjevo solato – pred vašimi očmi

Čeprav je Cardini svoj uspeh doživel predvsem v ZDA, je Cezarjeva solata še vedno najbolj močno povezana s Tihuano. Na nek način je ta solata Tihuano rešila in je njen odraz. Tihuana je po tem, ko je bila manjša različica Hollywooda, kjer so se rade družile zvezde in gangsterji, desetletja bredla po breznu visokega kriminala in nasilja. Pred kratkim pa je doživela kultruni preporod.

Cardinijeva restavracija je počasi propadala vse do leta 2010, ko jo je prevzela lokalna družina Plascencias. Družina Plascencias je restavracijo, ki jo jemlje za ikonično, obnovila in spet ponudila originalne Cardinijeve recepte. Ponosni so na njeno izročilo in njen pomen v kulturni zgodovini Tihuane. Cezarjevo solato pripravljajo kar pred očmi gostov.

Poglejte si video priprave iz originalne restavracije v Tihuani:

Sestavine in kaj se je izgubilo s prevodom

Cezarjeva originalna solata je torej narejena iz zelene solate romana, parmezana, olivnega olja, rumenjaka, Worcestershire omake, dijonske gorčice, inčunov, črnega popra, krutonov in limone. Mi danes najbolje poznamo različice s celim, trdo kuhanim jajcem, paradižniki in piščancem. Nekateri dodajo še slanino in piščanca spanirajo.

Imajo pa čisto vsi recepti za Cezarjevo solato izven Tihuane eno napako. Cezar ni uporabil limone, ampak limeto. Limeta se je s prevodi spremenila v limono. Ampak očitno recept tudi tako deluje.

Dober tek!

 

 

PREBERITE ŠE: RECEPT za naše olimpijce: Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

Foto: Unsplash

RECEPT za naše olimpijce: Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

Orehi, med, sveži sir in mehka maslena sredica, … mmmmm! Olimpijske igre v Tokiu se zaključujejo in Slovenci smo bogatejši za kar 5 medalj naših vrhunskih športnikov. V čast vsem, ki so dosegli najvišje stopničke in vsem, ki jim to tokrat (še) ni uspelo, danes pripravljamo zlate cupcakese. Zlate in slovenske, ker si samo take zaslužijo, seveda. To je enostaven recept za cupcakese.

Za ta recept za cupcakese potrebujete:

Osnova:
(recept za cupcakese)
2 jogurtova lončka moke (lahko pšenične, lahko pirine, … po želji)
1 jogurtov lonček sladkorja
1 lonček navadnega jogurta
2 jajci
2 žlici masla (ali pol lončka olja)
1 pecilni  prašek
1 vanilijev sladkor
2 žlici zrezanih orehov

Za kremo: 

100g mascarpone
150g Philadelphia kremni sir
vanili sladkor/ekstratkt vanilije
sladkor v prahu

Priprava:

Ta recept za cupcakese je zelo enostaven. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Vse sestavine dobro zmešamo v eni posodi, da dobimo srednje tekočo maso. Maso zlijemo v modelčke za cupcakese/muffine in jih napolnimo do polovice. (Na sredini z žličko malo potapkamo, da ne dobimo dvignjenih muffinov). Pečemo približno 20 minut na 180 stopinj (odvisno od pečice). Medtem pripravimo kremo: Zmešamo vse sestavine s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto kremo. Sladkor dodamo po potrebi. Da vidimo, če so cupcakesi že pečeni, uporabimo zobotrebec, ki ga na sredini cupcakesa zapičimo do dna. Če se masa prime na zobotrebec, so cupckesi še surovi, če se ne, so gotovi. Cupcakese dobro ohladimo in jih okrasimo s kremo. Okrasimo z orehi in prelijemo z žličko medu. Dober tek!

 

PREBERITE ŠE: RECEPTI: Vse to lahko pripravite z odličnim bučnim oljem

Foto: Unsplash

3 top popotniški dokumentarci, ki si jih lahko ogledate takoj

Ne glede na to ali ste na dopustu ali doma, ti popotniški dokumentarci bodo v vas zbudili popotniško slo. Ogledate si jih lahko takoj na telefonu, računalniku ali večjem zaslonu in se odpravite na virtualno potovanje v oddaljene neznane dežele, hkrati pa globoko vase.

1. Dan v življenju

Popotniški dokumentarci National Geographica so znani po vsem svetu in zagotovo ste si kakšnega že ogledali. Tokrat priporočamo dokumentarec Dan v življenju. Režiser Kevin Macdonald različnim ljudem po svetu postavi ista 3 vprašanja: “Kaj ljubiš? Česa se bojiš? Kaj imaš v žepu?” Dokumentarec spremlja različne ljudi po svetu na isti dan, 24.7.2010, in oriše čudovito sliko, kako različno je življenje glede na to, na katerem koncu sveta se nahajaš. Zanimivo je, da je letos dokumentarec spet med najbolj gledanimi, gledalcem pa navijajo, da bi ga ponovili sedaj, ko svetu vlada pandemija.

2. Okoli sveta na pedalih

Številko 2 med popotniškimi dokumentarci zaseda 90 minutni popotniški dokumentarec Okoli sveta na pedalih. Mlad nemški kolesar Felix Starck v enem letu prekolesari 22 držav in več kot 20.000 kilometrov. Namen? Najti smisel življenja. Dokumentarec ob katerem ne boste mogli mimo vprašanja: “Kaj bi se v resnici zgodilo, če se odločite vse pustiti za sabo in kar greste?” Dokumentarec si lahko pogledate na Netflixu.

3. Serija: Bedak v tujini

Če iščete najbolj zabavnega med popotniškimi dokumentarci, ste ga našli. Neskončne doze smeha z avtorjema Rickyjem Gervaisem in Stephenom Merchantom, ki na pot po svetu pošljeta komika Karla Pilkingtona. Ta se na svoji poti spopada z ekstremnimi izkušnjami, ki ga pahnejo daleč čez cono udobja in poskrbijo za zabavne in zanimive zaplete in razplete.

PREBERITE ŠE: To so najboljši podcasti na temo potovanj ta hip

Foto: Unsplash

Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke (recept + video)

V duhu olimpijskih iger, ki letos potekajo v Tokiu, smo se odločili poiskati dober recept za velike puhaste japonske palačinke. Japonske palačinke so že nekaj časa pravi spletni hit. Ker so puhaste kot oblački in se v ustih kar stopijo, verjamemo, da bodo navdušile tudi vas.

Potrebujete:

  • 2 veliki jajci
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice moke
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta (po želji)
  • 1/2 žličke limoninega soka (po želji)
  • 2 žlici sladkorja

Priprava:

  1. Ponev postavite na kuhalno ploščo na najnižjo temperaturo. Ločite beljake od rumenjakov. V rumenjake vmešajte mleko in vanilijev ekstrakt. Dodajte še moko in pecilni prašek ter dobro premešajte.

  2. V beljake dodajte limonin sok in sladkor. Mešajte z električnim mešalnikom, dokler ne dobite trdnega beljakovega snega.

  3. Sneg vmešajte v mešanico z rumenjaki. Sneg vmešajte nežno, s kuhalnico, da ne izgubite zračnih mehurčkov.

  4. Ponev naoljite/namastite in s papirnato brisačo popivnajte odvečno maščobo. Maso previdno nakupčkajte v razgreto ponev in ponev prekrijte s pokrovko. Priporočamo, da pečete 2 do 3 palačinke hkrati.

  5. Po približno 4 minutah poglejte, če so se palačinke spodaj lepo zapekle. Ko dobijo lepo zlato barvo, jih obrnite. Pokrijte ponev s pokrovko in palačinke pecite še okoli 3 minute.

  6. Postavite na krožnik, obogatite s sestavinami po želji in uživajte!

Japonske palačinke pojejte takoj po pripravi

Bolj kot se palačinke ohladijo, bolj se skrčijo, zato jih pojejte takoj po pripravi. Puhaste japonske palačinke lahko obložite s sadjem, potresete s sladkorjem v prahu, jih obogatite s sladoledom ali smetano ali jogurtom. Lahko pa jih pojeste kar same, saj se v ustih topijo kot puhasti oblački.

Dober tek in veselo navijanje!

PREBERITE ŠE: Tokio 2021: Kako dobro poznate gostitelja poletnih olimpijskih iger?

Foto: Unsplash
Recept in video: Indy Assa

Konoba na Korčuli, ki jo morate obiskati

Konoba Zaratak je majhna konoba v majhni vasici na jugu Korčule. Še pred nekaj leti je na njenem mestu stal zaraščen vrtiček ene izmed hiš, ko se je sin Mario odločil, da vzame stvari v svoje roke in odpre domačo konobo. Mama je kuhala, sestra stregla, oče in brat sta pomagala pri ribarjenju in težjih opravilih. Danes imajo že dva ali tri pomočnike, a pristnost, čudoviti razgledi in dobri okusi ostajajo ter privabljajo goste, ki se radi vračajo. To je konoba, ki jo preprosto morate obiskati.

Domača hiša s tremi otroki, ki se je spremenila v eno najboljših konob na Korčuli.

Konoba Zaratak – za rtom v vasici Brna

Brna je mala vasica v občini Smokvica na jugu Korčule. Premore eno trgovino in nekaj konob, nasade oljk, nekaj mandljev, fig in limon, ogromno rožmarina in čisto vodo. Plaže v Brni si delijo domačini in turisti. Tu si boste z vsemi kmalu na ti. Konoba Zaratak stoji skoraj na koncu naselja, za rtom, po čemer je dobila tudi ime.

Če prihajate iz drugega kraja na Korčuli, je na voljo majhno parkirišče. V visoki sezoni računajte, da boste na mizo v času kosila ali večerje morali malce počakati, kar pa ni pretežko, saj nanjo lahko počakate kar na plaži, kjer lahko medtem nekaj popijete.

Zelenje, ki ga mama redno zaliva.

Dve terasi in plaža

Spodnja terasa je nekaj posebnega že zato, ker mize stojijo pod veliko staro oljko. Obdane so z zelenjem, začimbami, sončnicami, … ki jih mama vsako jutro zalije. Majhen, prijeten, intimen, idličen, pristen kotiček, ki vam bo ostal v spominu.

Zgornja terasa se odpre v visoki sezoni. Nudi še lepše razglede na Brno in morje. Posebej prijetna je predvsem v večernih urah in v primeru, da ste večja družba (v tem primeru rezervirajte vnaprej).

Obe terasi dopolnjujejo lesene mize in stoli na plaži. Tu lahko spijete pijačo in uživate pod oljkami, ob zvokih morja. Seveda se lahko tudi okopate in posončite.

Mize pod staro oljko.

Domača hrana

Jedilni list konobe Zaratak je sestavljen iz pristnih dalmatinskih jedi. Za hladno predjed vam je na voljo na primer sirni narezek ali hobotnica v solati. Za toplo predjed priporočamo školjke na buzaro, črno rižoto ali pražene kozice. Za glavno jed lahko izbirate med sveže ulovljenimi ribami s prilogami in med raznovrstnim mesom na žaru. Dobri so tudi žrnovski makaroni z morskimi sadeži. Za posebno razvajanje predlagamo, da se najavite kakšen dan prej in si privoščite hobotnico izpod peke ali kakšno mesno dobroto.

Za spremljavo ne pozabite na izvrstno korčulansko vino pošip. Pripravljanje hrane redno objavljajo tudi na svoji Facebook strani 

Školjke, kozice in razgled na modro morje.

Na jedilnem listu ne manjkajo niti ocvrti kalamari.

Domače in pristno, dalmatinsko.

Dalmacija v vsej svoji lepoti

Na kosilo ali večerjo v konobo Zaratak se odpravite po dalmatinsko. Naj se vam nikamor ne mudi, uživajte v razgledu na morje, ob dobri hrani in vinu in predvsem uživajte v vsakem atomu Dalmacije. V konobi Zaratak diši po Dalmaciji, se jo okuša in se jo sliši. Domača hči Ivana, ki vas bo po vsej verjetnosti stregla, odlično razume slovensko in bo zagotovo poskrbela, da se boste počutili kot doma. Dalmacijo je treba užiti z vsemi čuti in v konobi Zaratak jo boste zlahka.

Dalmacija v vsem svojem čaru.

Če ste na Korčuli, morate konobo Zaratak nujno obiskati, če še niste, pa naj bo eden od razlogov, da začnete o tem sanjskem otoku še resneje razmišljati.

Poglejte si odlično ponudbo nastanitev na čudovitem otoku Korčula TUKAJ

PREBERITE TUDI: Korčula: Jadranski otok, ki vedno očara

Foto: Anja Oman

Tokio 2021: Kako dobro poznate gostitelja poletnih olimpijskih iger?

Tokio 2021 bi v resnici moral biti Tokio 2020, a je pandemija prekrižala te načrte. Čeprav niti letošnje olimpijske igre niso popolnoma zagotovljene (zaenkrat kaže, da bodo potekale, a brez gledalcev), je prav, da se spoznamo z njihovim gostiteljem. Kako dobro poznate Tokio, glavno mesto Japonske?

V Tokiu boste jedli najbolje na svetu

Ne New York, ne Bangkok, ne Pariz, Tokio je dom več kot 160.000 restavracijam (za primerjavo: New York jih ima 30.000). A ni količina tista, ki Tokio postavlja na prvo mesto vsakega kulinaričnega navdušenca, ampak kvaliteta. V Tokiu gre za obsedenost s pravimi sestavinami in natančnost pri pripravi. Tokio je mesto z največ Michelinovimi zvezdicami in najmanjšimi restavracijami, kjer je prvinskost vrhunskega okusa zagotovljena. Tokio 2021

Skrivnost je v specializaciji restavracije oz. kuharja v eno jed. Restavracij z zahoda, kjer lahko naročiš vse od sushija do pizze, ni. Japonska kultura spoštuje mojstre, ki celo življenje izpopolnujejo svojo obrt in jo privedejo do perfekcije. Popolnost jedi je v Tokiu ponos, zato še vedno velja za veliko kulinarično prestolnico sveta.

Ramen.

V Tokiu boste postreženi od spredaj in zadaj

Čeprav je Tokio znan po majhnih hotelskih sobah, je znan tudi po odlični postrežbi. Ne samo v hotelih, tudi v restavracijah in trgovinah. Res je, da so Japonci zadržani in da je angleščina povečini lahko velik problem, a svoje goste vedno postrežejo od spredaj in zadaj. Za to pa nikoli ne sprejmejo napitnine. Če jim jo boste ponujali, jih lahko spravite v neprijeten položaj, saj bodo napitnino primorani zavrniti. Veliko dlje vas bo pripeljala lepa beseda hvaležnosti.

Skromnost, prvinskost in hvaležnost.

V Tokiu prebivalci strogo upoštevajo pravila

Tokio je mesto z največ prebivalci na svetu. Že sama japonska kultura spoštuje pravila, a so ta tudi nujno potrebna, da mesto živi v harmoniji. Prebivalci so vajeni potrpežljivo čakati na vrsto in strogo upoštevati prometne predpise za pešce. Tokio je dom prehoda za pešce, ki ga z vsako zeleno lučjo hkrati prehodi kar 2,500 ljudi.

Japonci se držijo še nekaterih pravil, ki se nam zdijo čudna, a je prav, da jih ob obisku upoštevate: Med hojo ne jejo, so ekstremno vljudni in ne zahtevajo zahvale, kihajo potiho in si v javnosti ne pihajo nosu, v javnosti se po telefonu pogovarjajo potiho, vedno hodijo po desni strani, na javnih straniščih uporabljajo svoje brisače, na ulicah nimajp smetnajkov, saj Japonci ne jejo ali pijejo med hojo.

Prehod za pešce Shibuya.

V Tokiu se morate izgubiti in vedno imeti s sabo gotovino

V Tokiu niso veliki ljubitelji kreditnih kartic in jih zavrnejo celo v nekaterih prestižnejših restavracijah in hotelih. Bankomati redko sprejmejo tuje kartice, zato je dobro vedno v žepu imeti nekaj gotovine. Lokalci in turisti se strinjajo, da Tokio ni mesto kot druga. Medtem ko lahko na glavnih ulicah vidiš trgovine, ki so si enake, se najlepše in najbolj pristne stvari odvijajo v stranskih ulicah. Ne bojte se izgubiti.

Glavne ulice so si podobne, a za evropske turiste vseeno zanimive. Vseeno ne pozabite izgubiti v tistih bolj pristnih.

Najboljši čas za obisk Tokia je med marcem in majem

Tokio je posebej lepo mesto, ko zacvetijo češnje. Na spletu lahko najdete vodiče po najlepših kotičkih mesta, ko so ta odeta v rožnato cvetje krošenj, glede na točen čas obiska. Čudovita drevesa so dober kontrast visokim stavbam Tokia, ki so hladne in stroge, ter simbolično razkrivajo resnično dušo mesta.

Najlepše je, ko cvetijo češnje.

Tokio še čaka na svoj turistični razcvet

Tudi pred pandemijo je bil Tokio šele na petem mestu priljubljenih turističnih destinacij v Aziji. Kljub svoji bogati zgodovini, kulturi in drugačnosti, ne privablja veliko turistov. Veliko upanja je bilo položenega prav v Tokio 2021 in olimpijske igre, ki naj bi turizem pospešile, a žal so te sanje sedaj padle v vodo.

Tokio 2021 bomo tako letos spremljali zgolj preko ekranov, a komaj čakamo, da bo svet spet bolj naklonjen turističnim potovanjem, da ga obiščemo tudi zares. V navdih pripenjamo še nekaj fotografij.

Mesto.

Japonski vrt v Tokiu.

Zvečer je obvezen sprehod po mavričnem mostu.

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih morda še ne poznate

Foto: Unsplash

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.