20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in okolici doživeti jeseni

Jeseni se Slovenija odene v zlato rjave barve, vse diši po jesenskih dobrotah, dogodki in festivali se kar vrstijo en za drugim in skrivnostni večeri destinacijam vdihnejo posebno dušo. Po tem, ko ste tako lepo sprejeli naš poletni bucket list, smo za vas pripravili še jesenskega. Naj bo jesen v Sloveniji in njeni okolici nekaj posebnega! Si upate obkljukati čisto vse destinacije?

1. Potopite se v jesenske barve Arboretuma Volčji potok

Jeseni je obisk Arboretuma Volčji Potok, ki v tem letnem času navdušuje z mešanico cvetja in jesenskega pridiha, obvezen. V parku bodo nastale najlepše jesenske fotografije, obisk pa bo popestrilo jesensko dogajanje v obliki razstave buč, obiska čarovnic, dneva starih staršev, Migimigi dneva, različnih delavnic in rednih razstav cvetja.

2. Pridružite se čarovnijam na Noči čarovnic v dvorcu Rakičan

Najboljše dogajanje za Noč čarovnic se odvije v Murski Soboti, v dvorcu Rakičan. Čarovniški ples spremljajo srednjeveški in čarovniški program, odlična animacija za otroke in odrasle, prekmurska kulinarika ter bogat glasbeni program. Več o programu preberite TUKAJ.

3. Okusite jesensko Kraško kuhinjo

Kras je vedno lep, ampak jeseni pa zasije v vsej svoji veličastnosti. Število kraških festivalov in dogodkov je tolikšno, da boste zagotovo našli idealnega zase. Od Festivala brkinske sadne ceste do Meseca kraške kuhinje, ki letos praznuje že 26 let, vas bodo kraški gostinci z izbranimi meniji in jedmi popeljali v svet jesenskih dobrot Krasa. Okusi v kombinaciji z razgledi in kamnitimi mesteci, vas bodo prepričali, da se boste vračali vsako jesen.

4. Prehodite Levstikovo pot od Litije do Čateža

Doživeto opisana pot Frana Levstika, od Litije do Čateža, je dolga dobrih dvajset kilometrov. S svojo slikovito pokrajino in številnimi zidanicami, okrog martinovega vsako leto privabi tisoče ljudi iz vse Slovenije in nekaterih evropskih držav. Dobro se obujte in oblecite, skočite na vlak in se podajte po najbolj znani slovenski literarni poti.

5. Sodelujte na trgatvi

Martinovo je krasen praznik, a še lepše je doživetje trgatve. Trgatve običajno potekajo od konca avgusta pa vse do prve polovice oktobra. Čas trgatve se razlikuje glede na področje vinogradov, glede na vremenske razmere, ter glede na sorto grozdja. Kam in kdaj lahko odidete na to čudovito izkušnjo trganja grozdja, druženja ob zvokih harmonike in dobrega počutja ob opravljenem delu, boste najlažje izvedeli na eni od vinogradniških turističnih kmetij.

6. Raziščite, kje se rodi Cerkniško jezero

Obisk Cerkniškega jezera jeseni vas bo očaral. Sprehodite se lahko ob našem največjem jezeru, ki je hkrati še presihajoče in tako še bolj skrivnostno. Podate se lahko po gozdni učni poti do opazovalnice ptic, obiščete okoliške kmetije in ponudnike domačih dobrot, lahko pa se podate na vodene sprehode ob in v okolici Cerkniškega jezera.

7. Potopite se v toplice

Jeseni se ne moremo upreti topli termalni vodi slovenskih toplic. Ali boste izbrali tiste na Dolenjskem, tiste v Pomurju, na spodnjem Štajerskem ali celo naravno toplico Klevevž. Vse šteje!

8. Preizkusite se na degustaciji piva ob reki Savinji v Laškem

Pivnica Savinja v Laškem je osrednji del dogajanja v mestu, znanem po Pivovarni Laško. Ko vam izkušeni laški pivovar predstavi skrivnosti, ki vplivajo na okus in aromo piva, lahko zares občutite razlike med pivi. Privoščite si pivo v dobri družbi, za še bolj zanimivo izkušnjo pa se preizkusite v sobi pobega Enigmarium Laško, kjer se boste s prijatelji poskušali iz sobe rešiti z razvozlanjem skrivnosti prvih varilcev piva.

9. Podajte se po poteh skrivnostnih mlinov v Beli krajini

Ste že raziskali Belo krajino? Priporočamo raziskovanje z zanimiv izdelkom Trip in the bag.  Gre za svojevrsten izlet, ki bo nedvomno začinil vaš dan. Je mešanica pravega izleta, lova na zaklad in sobe pobega. Izlet si boste časovno krojili sami, saj ni nikakršnih časovnih omejitev, prav tako ne potrebujete nobene predhodne rezervacije. Preprosto vzamete svoj Trip in the Bag in se podate na dogodivščino v Belo krajino, kjer boste spoznali poklic mlinarja, se predajali objemu čudovite Kolpe in spoznali prelepo naravo naj-južnejšega dela Slovenije.

10. Premagajte strah pred višino z Zipline Bovec

V vsakem letnem času premagamo enega od strahov, velja? Tokrat se podamo na adrnealinski zipline. Največji zipline park v Sloveniji je Zipline Bovec, ki je odprt celo leto. Jeseni lahko občudujete pisano obarvano pokrajino nad kanjonom reke Učje. Sestavljen je iz desetih jeklenic v dolžinah 250 – 600m, kar zagotavlja več kot dve uri zabave. Izkušeni vodniki, ki vas spremljajo ves čas izleta, vas bodo poučili tudi o zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah v dolini Učje in o njeni zgodovini. Gremo na Bovec Zipline!

11. Kupite knjigo na Slovenskem knjižnem sejmu

Letos bo  med 21. in 26. novembrom na Gospodarskem razstavišču potekal Slovenski knjižni sejem. Že 39. po vrsti. Sejem, kjer knjige lahko kupujete po promocijskih cenah, spremlja bogat literarni program z gosti iz Slovenije in tujine. Veliko je tudi dogodkov za otroke. Ne glede na to, ali bo knjižni sejem letos potekal v živo ali preko spleta, priporočamo udeležbo. Ob jesenskih večerih ni lepšega kot udobno ležišče, topla deka in knjiga v rokah.

12. Skočite v naravno toplico: Klunove toplice

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar 3 naravne toplice, v katere se lahko potopite? Najtoplejše od njih so Klunove toplice v v Bušeči vasi, nedaleč od Cerkelj ob Krki. Njihova posebnost je visoka temperatura, ki znaša kar 27 stopinj Celzija in je primerna tudi za jesenski vodni podvig. Vrelec vsebuje žveplo, ogljikovo in dušikovo kislino, karbonate in različne organske snovi. Izlet lahko nadaljujete do gotske cerkve Žalostne Matere božje v južnem delu Bušeče in do spomeniško zavarovane Kožarjeve hiše z gankom.

13. Obiščite drugi največji slovenski slap – Slap Rinka

Logarska dolina je čudovita že sama po sebi. Slap Rinka pa je njena glavna zvezda. Pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji. Obisk ni zahteven, slap od parkirišča na koncu asfaltne ceste po enostavni označeni poti dosežemo v približno 15. minutah. Ideja za jesenski izlet, ki je ne smete izpustiti.

14. Okusite zdravo, lokalno in tradicionalno Radol’co

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra, ko tam poteka festival Okusi Radol’ce. Okusi Radol’ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico.

15. Ugriznite v kostanj

Jesen je čas kostanja in ta preprosto ne sme manjkati na jesenski mizi. Lahko ga naberete sami, si ga skuhate ali spečete in pojeste doma. Lahko ga vzamete na eni od stojnic, kjer pečejo kostanje. Za posebno izkušnjo z več dogajanja in družbe pa si izberite enega od številnih kostanjevih piknikov.

16. Povzpnite se na najvišji vrh v slovenski Istri – Slavnik

1028 metrov visok hrib Slavnik je najvišji vrh v slovenski Istri in velja za priljubljeno izletniško točko. Vzpon ni zahteven, vrh pa nudi enega najlepših razgledov v regiji, saj lahko z vrha ob lepem vremenu občudujemo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp (med katerimi seveda izstopa Triglav), Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe. V bližini so vidni tudi Nanos, Vremščica, Snežnik in drugi hribi. Razgled bo še lepši prav jeseni, ko se pokrajina obarva v rdeče zlate odtenke.

17. Odločite se za sprehod kamorkoli

Na pisan jesenski sprehod se v Sloveniji lahko odpravite kamorkoli in povsod bo lepo. Gozdovi, parki, mesta in podeželje jeseni utripajo z ravnopravšnjo mero živahnosti in umirjenosti. Če na sprehodu naletite na jesenske plodove, ki jih ob povratku domov pripravite in dopolnite še s skodelico čaja, bo dan več kot popoln. Če želite mimogrede posneti še lepe fotografije, si preberite naše nasvete: Najlepši jesenski prizori v Sloveniji

18. Izkoristite dolge jesenske počitnice za nepozaben družinski oddih

Letos lahko z le tremi dneva dopusta dobite devet dela prostih dni. Izkoristite jih za nepozaben družinski oddih pri nas ali v bližini. Nekaj idej najdete TUKAJ.

19. Obiščite čaroben Hallstatt

Če razmišljate o romantičnem jesenskem izletu, je slikovito mestece Hallstatt v Avstriji destinacija, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja. Več o izletu si preberite TUKAJ.

20. Odločite se za jesenski city break v eni od bližnjih prestolnic

Le nekaj ur vožnje od doma so nam Slovencem dostopne svetovno znane destinacije. Očarljiva mesta naših sosed nas kar vabijo, da jih obiščemo. Očarala vas bodo, ne glede na to, ali se odločite za izlet ali krajše počitnice. Katera mesta priporočamo, preberite TUKAJ.

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Raziskovanje jeseni v čarobnem Hallstattu

Nam že sledite na Instagramu? Vabljeni!

Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

Jajca benedikt (angleško eggs benedict) so priljubljena jed, običajno postrežena za zajtrk ali brunch (pozen zajtrk/zgodnje kosilo – skovanka angleških besed breakfast in lunch = brunch).

Jajca benedikt, jajca po benediktinsko, oziroma eggs benedict naj bi izvirala iz New Yorka, običajno pa jih postrežejo za zajtrk ali brunch. Jed je sestavljena iz angleškega mafina, poširanega jajca, slanine (ali kuhanega pršuta/šunke, nekatere izpeljanke imajo rezino dimljenega lososa) in prelita s holandsko omako. Kako jih pripraviti doma?

Poširano jajce ali zakrknjeno jajce velja za eno težjih kuharskih tehnik, a brez strahu, prepričani smo, da zmorete! 🙂 Pravilno poširano jajce ima lepo zakrknjen beljak, rumenjak v notranjosti pa je še tekoč in se ob stiku z nožem ali vilico lepo zlije po kruhku. Poširanje jajc ima več tehnik, klasično in pa tiste, kjer si pomagamo s kakšnim trikom.

Angleški mafin je ena od sestavin za jajca benedikt, ki jo načeloma lahko nadomestimo z drugim kruhom. A če se želite držati pravega recepta, lahko spečete svoje! Angleški mafin je kvašen kruhek, ki ga najprej spečemo v ponvi, nato pa proces pečenja dokončamo v pečici. Čeprav sicer pod imenom mafini poznamo sladice, je ta kruhek slan. In še ena zanimivost: prihajajo iz Amerike, ves svet jim reče angleški mafini, razen Angležev, ki jim rečejo zgolj mafini.

Holandska omaka je kremna omaka iz rumenjakov, masla in kisa ali limoninega soka. Podobno kot številne gurmanske uspešnice na osnovi masla – izvira iz Francije, čeprav njeno ime namiguje drugače.

Zdaj pa se lotimo priprave! Imamo recept!

SESTAVINE (za 3 osebe)

– 6 jajc
– 3 žlice belega vinskega kisa
– kuhan pršut/slanina/šunka
– drobnjak
– sol in poper
Za holandsko omako:
– 3 rumenjaki
– 2 žlički limoninega soka
– 1 žlička belega vinskega kisa
– 100g masla
– mleta paprika, sol in poper
Za angleški mafin (6x):
– 300g pšenične moke
– 7g suhega kvasa
– 180g toplega mleka
– 15g masla
– ščep soli
– ščep sladkorja 

POSTOPKI

Angleški mafin

Zmešajte sestavine za testo in dobro pregnetite, da dobite voljno in elastično zmes. Prestavite v posodo, ki jo pokrijete s krpo ali živiljsko folijo in testo pustite vzhajati dobro uro, da se velikost podvoji. Vzhajano testo nato položite na delovno površino in ga razdelite na 6 enakih kroglic. Testo v kroglicah nato še enkrat pustite vzhajati za dobro uro.

Pečico segrejte na 180 stopinj, vmes pa pripravite veliko ponev in prižgite srednji ogenj. Kroglice nato položite na ponev, brez dodatne maščobe pecite 5 minut, nato jih obrnite še na drugo stran in pecite še 5 minut. Na pečenih delih se bodo sploščile in dobile pravo obliko. Nato še vroče prestavite na pekač in še za 10 minut pecite v pečici. Načeloma lahko kruhke v celoti spečete na ponvi, brez pečice, le da to traja dlje in morate biti bolj pozorni, da se zunaj ne zažgejo preveč ali v notranjosti ne ostanejo surovi.

Poširano jajce

Klasičen postopek poširanja jajc: v liter vode, ki komaj opazno vre, dodamo 3 žlice belega vinskega kisa, ki pomaga, da se beljak ne razleze preveč. Vsako jajce posebej ubijemo v manjšo skledico. V vodi z žlico s krožnimi gibi ustvarimo rahel vrtinec, nato pa jajce iz skodelice počasi prelijemo v vrtinec vode. Ta pomaga, da se beljak lepo ovije okoli rumenjaka in zakrkne. Postopek ponovimo z vsakim jajcem posebej. Jajca kuhamo 3-4 minute (če so jajca zelo velika, minuto dlje), nato pa jih s penovko previdno dvignemo iz vode in osušimo.

Bi šli raje po bližnjici? Eden od trikov, kako zagotovo uspešno poširati jajce, je na primer uporaba prozorne živiljske folije, ki jo namastite z oljem ali maslom, nato vanjo ubijete jajce in folijo zavežete v mošnjiček. Jajce boste v folijo nalažje namestili tako, da si to predhodno z manjšo jamico namestite čez kozarec in vanjo ubijete jajce. Jajce v mošnjičku nato prav tako kuhate 3-4 minute, ga odvijete iz folije in servirate!

Holandska omaka

Potrebujete kozico, v kateri zavrete vodo in stekleno posodo, ki se prilega vrhu kozice za vodno kopel. V stekleno posodo vlijete limonin sok in bel vinski kis ter rumenjaka. Z metlico penasto mešate, dokler se volumen ne podvoji. Nato stekleno posodo postavite na kozico z vrelo vodo in z metlico nenehno mešate, da se zmes zgosti, pri tem pa pazite, da rumenjak ne zakrkne. Med mešanjem dodajte še koščke masla, po okusu začinite s soljo, poprom in rdečo papriko.

Komplicirano? Tudi pri pripravi holandske omake poznamo nekaj trikov, ki uberejo bližnjico ob tradicionalnih tehnikah. Potrebujete palični mešalnik in malo drugačen vrstni red. Najprej posebej stopite maslo. Nato s paličnim mešalnikom stepete rumenjaka, kis in limonin sok. Zdaj zmesi med mešanjem počasi in postopoma dodajte še vroče stopljeno maslo, ki bo poskrbelo za termično obdelavo jajca. Začinite po okusu.

SERVIRANJE

Jajca benedikt nato na krožnik zložimo v sledečem vrstnem redu. Na krožnik položimo obe polovici angleškega mafina (prerezana stran kruhka gleda navzgor). Na kruhek najprej položimo kuhan pršut (ali šunko, slanino, rezino prekajenega lososa), na to pa poširano jajce. Čez polijemo radodarno žlico holandske omake. Po okusu popramo/solimo in posujemo z nasekljanim drobnjakom.

Dober tek!

PREBERITE ŠE: Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Nabiranje kostanja: To morate vedeti, preden se odpravite v gozd

Jesen prinaša vonj po kostanju! V mestih so že pripravili stojnice, kjer lahko kupite že pečene, vedno dobra ideja za izlet pa je tudi tista, ki vključuje gozd, košaro in nabiranje kostanja!

Nabiranje kostanja je odličen način, kako preživeti dan na svežem jesenskem zraku, mimogrede pa priskrbeti še sestavine za kosilo ali večerjo. Kaj moramo vedeti, preden se to jesen zapodimo v gozd?

Naberemo lahko do dva kilograma kostanja na dan

Letos se bo sezona iz septembra pomaknila proti oktobru, saj vreme za rast gozdih sadežev do zdaj ni bilo najbolj optimalno. Prav ste prebrali, tudi kostanj spada med gozdne sadeže!

Ravno zato zanj veljajo ista pravila kot za nabiranje ostalih gozdnih sadežev. Zakon namreč pravi, da sme posameznik na dan nabrati do 2 kilograma kostanja. Nabiramo ga lahko v vseh slovenskih gozdovih. To velja tudi za zasebne gozdove, a obstaja izjema! Ne smemo jih nabirati v zasebnem gozdu, če se lastnik gozda z nabiranjem in prodajo gozdnih sadežev ukvarja poklicno. V tem primeru je prepoved jasno označena na dostopih v gozd. Hkrati pa nabranega kostanja sami ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Če zgornjih pravil ne upoštevate in vas na delu ujame inšpektor, se vam obeta globa v višini od 200 do 400 evrov.

Kam na izlet v okolici Ljubljane za nabiranje kostanja?

Kostanjeva drevesa rastejo skoraj po vsej Sloveniji in to do 800 metrov nadmorske višine. Ker imajo rada toploto, so bolj pogosta na sončnih pobočjih. Kam na kostanjev izlet, če ste iz okolice Ljubljane? Priporočamo Orle, Rožnik, Katarino, Golovec, Urh, Rašico, Janče … Rastejo pa še marsikje drugje, a verjamemo, da vam svoje najljubše lokacije raje ne zaupate.

Prvi nabiralci lahko naberejo več črvov kot kostanja

Ker bodo ježice z dreves šele dobro začele odpadati, morate vedeti, da ni treba preveč hiteti. Z dreves namreč najprej odpadejo črvivi kostanji. Ostale boste nabrali, ko bodo dovolj zreli. Zreli so, ko so popolnoma rjavi. Če iz ježice izluščite še bele ali zelenkaste kostanje, še niso dovolj zreli.

In še eno zanimivo dejstvo: kostanji so bolj sladki takrat, ko se nočne temperature spustijo pod ničlo. Srečno pri lovu!

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Družinski oddih: 5 top idej za krompirjeve počitnice

Še več idej za krompirjeve počitnice najdete TUKAJ

Je Kitajski zid res viden iz vesolja?

Poiskali smo nekaj zanimivih dejstev o potovanjih, svetu in destinacijah, ki ste jih že ali pa jih še boste nekoč obiskali.

1. Najdaljši komercialni let 30 ur, najkrajši 2 minuti

Letalska družba Qantas je med leti 1943 in 1945 izvajala lete med Avstralijo in Šrilanko, ki so jih imenovali kar “leti z dvojnim sončnim vzhodom”. Let je trajal več kot 30 ur, potniki pa so lahko med letom kar dvakrat občudovali sončni vzhod. Danes je najdaljši let dolg 17 ur in 50 minut. To je let med Singapurjem in New Yorkom. Najkrajši let pa traja približno minuto in pol, saj leti med škotskima otokoma Westray in Papa Westray, ki stojita le slabe 3 kilometre narazen. svet

2. 17 držav na svetu je popolnoma brez rek

Na svetu je 17 držav, ki nimajo nobene reke. Najbolj znana med njimi je Savdska Arabija.

V Savdski Arabiji ne boste našli nobene reke.

3. Kitajci upoštevajo isti čas na obeh koncih Kitajske

Čerpav se država razteza na petih geografskih časovnih pasovih, se od enega do drugega konca Kitajske uporablja le en čas.

4. Najdaljše uradno ime države na svetu nosi Velika Britanija

Velika Britanija je država, ki nosi najdaljše uradno ime na svetu. Uradno se namreč imenuje Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. svet

5. Različna obroka za pilota in kopilota

Po standardni konvenciji morata pilot in kopilot za isti let pojesti različna obroka pred vzletom. To je zato, da ne bi pri obeh prišlo do zastrupitve s hrano. Če bi prišlo do težav pri enem, lahko tako drugi prevzame letalo.

Pilot in kopilot ne smeta zaužiti istega obroka pred letenjem.

6. Na Švedskem je popularna pizza z banano

Res je, na Švedskem na pizzi jejo banano! Pizza se imenuje Tropicana, na njej pa se poleg banane znajdejo paradižnikova omaka, sir, šunka, ananas in curry!

7. Kitajski zid v resnici ni viden iz vesolja

Kljub splošnemu prepričanju, Kitajski zid iz vesolja ni viden s prostim očesom. Je preozek, da bi bilo to možno. Je pa iz vesolja viden kompleks belih plastičnih rastlinjakov v španski Andaluziji. Razteza se na 260 km2 in je prostor, kjer pridelajo večino zelenjave in sadja zase in za izvoz. Zaradi bele barve in plastičnega materiala, mu ob pogledu iz vesolja rečejo tudi “plastično morje”:

Kitajski zid ni viden iz vesolja!

8. V Sudanu več piramid kot v Egiptu

V Sudanu je več antičnih piramid kot v Egiptu. V Egiptu jih je nekaj čez 100, v Sudanu pa kar 250. Piramide so nastale med leti 2500 pred. Kr. in 300 n.št.

9. Na otoku Yap kamni kot plačilno sredstvo

Na otoku Yap v Mikroneziji še vedno uporabljajo kamne kot plačilno sredstvo. Vrednost kamna sloni na njegovi velikost in poreklu. Kamne uporabljajo pri tradicionalnih ceremonijah, kot so poroke na primer, za vsakdanjo rabo pa so že začeli uporabljati ameriške dolarje. Na otroku za trgovanje uporabljajo tudi školjke.

10. Najsrečnejši jezik na svetu je španščina

Glede na raziskavo je španščina jezik, ki vsebuje največ pozitivnih, veselih besed. Sledijo ji portugalščina, angleščina, indonezijščina in francoščina.

Splača se naučiti špansko!

 

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

 

svet 

Praznovanje jeseni: Festivali po svetu

Različne države in kulture praznujejo jesen na svoj unikaten način. Preberite si, katera so največja jesenska praznovanja in jih dodajte na seznam želja za naslednja potovanja.

Oktoberfest – Munchen, Nemčija

Oktoberfest je največji praznik piva na svetu. Dogodi se med poznim septembrom in zgodnjim oktobrom. (Letos med 16. septembrom in 3. oktobrom!). Festival poteka po celi Nemčiji, a največji dogodek se odvije v Munchnu. To je praznovanje na katerem se spije veliko piva in poje veliko dobre hrane, dogajanje pa dopolnijo nastopi glasbenikov, športna tekmovanja in karaoke. Nujno dodajte na svoj bucket list za jesenska praznovanja, če imate radi pivo in druženje ob glasbi.

Dia de los muertos (dan mrtvih) – Mehika

1. novembra je tako kot pri nas tudi v Mehiki dan mrtvih. A njihovo praznovanje se od našega precej razlikuje. Pisano praznovanje v maskah, s številnimi paradami in zabavami, traja kar dva dneva. Za vsem živahnim dogajanjem pa bistvo ostaja enako: spominjanje preminulih. Oblečeni v tradicionalne maske se ljudje z družinami odpravijo na pokopališča, kjer prižigajo sveče na grobovih svojih bližnjih.

Praznovanje popestrijo čudovite dekoracije in maske okostnjaka Catrine, simbola dneva mrvih. Obisk Mehike v času Dia de los muertos je nepozabna izkušnja.

Diwali – Indija

Petdnevni praznik luči Diwali praznujejo Sikhi, Jaini, Hindujci in nekateri Budisti. Praznik predstavlja zmago luči nad temo oz. zmago dobrega nad zlim. Festival poteka v novembru, po celi Indiji, in predstavlja najsvetlejšega med vsemi prazniki. V tem času prižigajo svečke v glinenih posodicah in pripravljajo različne cvetlične aranžmaje. Čeprav vsaka od ver praznik praznuje malo drugače, je vsem skupno, da se enkrat v tem času zberejo ob družinskem obroku, spremljajo ognjemet, pripravijo različne razsvetljave in pojejo veliko sladkih dobrot. Praznik velja za enega najbolj čarobnih.

Lunin festival – Kitajska

Lunin festival, festival Mooncake ali festival srednje jeseni praznujejo na Kitajskem, na petnajsti dan osmega meseca luninega koledarja, ko je luna na najvišji svetilnosti. To je polna luna med septembrom in oktobrom. Festival, na katerem, podobno kot pri Diwaliju, v večjih mestih poskrbijo za posebne razsvetljave, traja tri dni. Družine se zberejo, nikakor pa ne smejo manjkati kolački Mooncakes, ki se jejo samo ob tej priložnosti. Mnogi verjamejo, da je to obdobje, ki prinaša veliko sreče.

Loy Krathong – Tajska

Loy Krathog ali festival lantern je eden izmed najbolj spektakularnih festivalov na svetu. Ob polni luni v 12. mesecu po tajskem luninem koledarju (ponavadi v novembru) v nebo ali v reke izpustijo prižgane lanterne. Te simbolizirajo nove začetke, ljudje pa si ob tem zaželijo veliko sreče in obilja. Vsi turisti, ki Tajsko obiščejo v tem času (še posebej lepo je v Chiang Maiu), so vabljeni, da tudi sami prisostvujejo dogodku in v zrak ali reko izpustijo svoje lanterne.

Nuit Blanche (bela noč) – Pariz, Francija

Bela noč v Parizu je unikaten jesenski festival, ki praznuje umetnost. Običajno v začetku oktobra Pariz za eno noč odpre svoje muzeje, galerije in druga kulturna prizorišča. Obiskovalci lahko brezplačno prisostvujejo na posebnih dogodkih, predstavah in koncertih po celem mestu. To je idealen čas za raziskovanje nočnega Pariza. Celo noč je na voljo javni prevoz. Obvezen obisk za vse, ki obožujejo umetnost in kulturo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #recept

Kaj je jeseni lepšega od buč in peke sladic? Nič! Če oboje združimo, pa je še toliko lepše. Ta dišeča bučna rolada vam bo zagotovo še polepšala jesen.

Sestavine:

Za biskvit:

  • 200 g bučnega pireja (kuhana in pretlačena buča)
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 200 g kremnega sira
  • 50 g masla, sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Navodila:

  1. Priprava biskvita:a. Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (velikosti približno 30 x 40 cm) in ga obložite s peki papirjem.
    b. V večji skledi zmešajte bučni pire, jajca in sladkor. Mešajte, dokler ni vse dobro zmešano.
    c. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre in mešajte, dokler ne bo mešanica gladka.
    d. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelite po površini.
    e. Pecite v predhodno ogreti pečici približno 12-15 minut, oziroma dokler ne bo biskvit rahlo zlato rjave barve.
  2. Priprava nadeva: Medtem ko se biskvit peče, pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne bo nadev kremast in brez grudic.
  3. Sestavljanje rolade:a. Ko je biskvit pečen, ga takoj previdno obrnite na čisto kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu. Pustite, da se ohladi (približno 5 minut).
    b. Ko je biskvit še topel, odstranite peki papir in enakomerno razporedite nadev po njem.
    c. S pomočjo kuhinjske krpe previdno zvijte biskvit v rolado. Postavite rolado na pladenj za serviranje, z zvito stranjo navzdol.
  4. Končna priprava: a. Po želji lahko bučno rolado potresete s sladkorjem v prahu ali jo okrasite s stepeno smetano ali sesekljanimi orehi.
    b. Rolado postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nadev dobro ohladi in strdi.

Narežite na rezine in postrezite. Dober tek!

Slastna bučna rolada.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Prvi šolski dan po svetu: Tradicije na začetku šolskega leta

Mesec september po vsem svetu označuje začetek novega šolskega leta. Kljub temu, da je izobrazba univerzalna, se načini, kako se otroci vračajo v šolo, razlikujejo.

1. Nemčija – Lepenka polna sladkarij

V Nemčiji je tradicija, da prvošolci na prvi šolski dan prinesejo pisano lepenko polno sladkarij. To je simbol začetka novega izobraževalnega leta, hkrati pa tudi znak, da je otrok dovolj zrel za novo pot.

2. Japonska – čiščenje

Pred začetkom pouka japonski učenci čistijo svoje učilnice. Ta praksa spodbuja skupinsko odgovornost in pripomore k ustvarjanju čistega in urejenega učnega okolja. Navada se nadaljuje vsak dan do konca šole, saj učenci ob koncu vsakega dneva poskrbijo, da je učilnica pripravljena za naslednji dan.

3. Indija – Saraswati Puja

V Indiji na prvi dan šole praznujejo Saraswati Pujo. To je molitveni obred, posvečen boginji znanja in umetnosti. Učenci prinesejo svoje šolske knjige in instrumente, da jih blagoslovijo.

4. Južna Koreja – Tradicionalna oblačila

Na prvi šolski dan v Južni Koreji so prvošolci pogosto oblečeni v tradicionalna oblačila Hanbok in nosijo posebne torbe, imenovane Bojagi, ki simbolizirajo njihovo izobraževalno prihodnost.

5. Kitajska – Rdeči trakovi

Na prvi šolski dan v kitajski prvošolci nosijo rdeče trakove okoli vratu ali zapestij. Rdeča barva velja za simbol sreče in uspeha.

6. Rusija – Šopek za učiteljico

V Rusiji je prvi šolski dan svečan dogodek. Otroci prinašajo cvetje učiteljem, in ob prvem zvonjenju šolskega zvonca prvič prečkajo prag šole. To je trenutek, ki ga otroci in starši nestrpno pričakujejo in praznujejo.

Čeprav so načini, kako otroci vstopajo v šolsko leto, različni po svetu, joh veže skupna želja po znanju in rasti. Prvi šolski dan je priložnost za nove začetke, prijateljstva in številne nepozabne trenutke, ki bogatijo otroštvo po vsem svetu.

 

PREBERITE ŠE: 10 zabavnih dejstev o šolah po svetu

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

5 top idej za destinacije, kjer se poletje nikoli ne konča

Ljubite sonce, morje in poletje? Zbrali smo ideje za 5 top destinacij, kjer sonca in morja nikoli ne zmanjka in kjer se poletje nikoli ne konča.

Maldivi

Maldivi so sanjski zaradi svojih belih koralnih plaž, živahnega morskega življenja in svetlo zelenih palm. V avgustu 2021 so se znašli na vrhu lestvice destinacij, ki si jih ljudje želijo obiskati po pandemiji, saj so (z ukrepi PCT) lahko dostopni, plaže pa niso natrpane. Spadajo med priljubljene poletne destinacije za poroke in medene tedne, čudoviti so tudi za obisk z otroki. Odkar so se odprli tudi za lokalni turizem, je obisk veliko cenejši in dostopnejši tudi tistim, ki jih ne mikajo luksuzni resorti.

Madeira

Madeira je zaradi svoje klime pravi plavajoči rajski vrt. Leži tisoč kilometrov od Lizbone, sredi oceana. Znana je po gostoljubnosti domačinov, živahnih mestecih in sladkem vinu. Idealna je za vse, ki ljubite lahkotno pohajkovanje, morski zrak, bogato in raznovrstno floro, živahne barve in sladke vonjave. Madeira spada med poletne destinacije, ki bodo zbudile vse vaše čute. Trenutno na Madeiro leti čarter iz Ljubljane, še cenejša pa je letalska karta iz Benetk.

Sejšeli

Sejšeli niso samo letovišče s turkiznim morjem in belimi peščenimi plažami. Spadajo med poletne destinacije, ki so vredne obiska tudi zaradi znamenitosti in botaničnega vrta. Na otoku Mahe si lahko ogledate urni stolp, nekdanjo guvernerjevo palačo, ki je sedaj predsedniška rezidenca, Naravoslovni muzej, Državni zgodovinski muzej in botanični vrt. Na otoku Praslin obiščite narodni park Valle de Mai, ki je znan predvsem potem, da na njem raste unikatni morski kokos oziroma dvojni kokos, ki zori kar 30 let in ima obline ženskega telesa. Kako Sejšele doživite še ceneje, nam je zaupala Jasna Žaler Culiberg v intervjuju. 

Maroko (poletne destinacije)

Maroko je ena najbolj priljubljenih afriških destinacij med Slovenci, saj ponuja kup fotogeničnih znamenitosti in je v primerjavi z drugimi eksotičnimi destinacijami žepu še vedno precej prijazna. Stičišče kontrastov je mešanica arabske in berberske kulture, ki se prepleta z islamom. V Maroku boste ujeli vse od puščavske Sahare, vrhov Atlasa do obale Atlantika in Sredozemlja, ne manjka pa niti začimb in čaja, mošej in opečnatih kasb. Več o Maroku nam je zaupala Slovenka, ki je tam spoznala ljubezen svojega življenja, če ste ljubitelj Igre prestolov, pa si nujno preberite tole. 

Tulum, Mehika

Popotniki, ki želite namesto natrpanih plaž v Cancunu doživeti neokrnjeno mehiško lepoto, se morate pustiti do obale polotoka Yucatan do Tuluma. Ujet med Mehiko in karibskim morjem v sebi nosi ponosno zgodovino Majev, ki tam živijo še dandanes. V Tulumu boste lahko doživeli mehiško kulturo v vsej njeni polnosti in uživali v bogatih naravnih znamenitostih, od številnih čudovitih jam z globokimi bazeni do naravnih rezervatov za živali. Zanimiva je tudi za obisk z otroki. Res! Preberite Mehika z otroki: 12-dnevni potopis mamice Jasne s koristnimi nasveti.

 

Še dve dobri ideji sta Zanzibar in Kostarika. Seznam pa bi lahko podaljšali tudi
na Bali, Filipine in Tajsko!

 

Foto: Unsplash

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

“Barbie” recept: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Ne moremo se odločiti, kaj na tej tradicionalni litvanski juhi je najbolj nenavadno: njena živo roza barva, to, da se za razliko od ostalih juh je hladna ali to, da ta hladna juha nosi izjemno zanimivo ime: šaltibarščiai?

Vse predsodke na stran, hladna juha iz rdeče pese je izredno priljubljena tradicionalna jed v Litvi. Sestavljena je iz kefirja, rdeče pese, kumar in jajc. Vonj po juhi šaltibarščiai za Litovce pomeni, da se je poletje zares začelo. Bi jo poskusili? Dokler je ne, ne morete vedeti, zakaj se je recept razširil po celem svetu.

Sestavine:

  • 1 l kefirja
  • 150 ml mleka
  • 2 srednje veliki vloženi rdeči pesi
  • 2 srednje veliki kumari
  • mlada čebula
  • koper
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 8 majhnih kuhanih krompirjev
  • sol

Priprava:

1. Kefir zlijte v posodo.
2. Rdečo peso narežite na čisto majhne koščke in jo dodjate v kefir.
3. Kumare olupite, jim odstranite sredico in jih naribajte na tanke trakce. Dodajte v juho.
4. Če se vam zdi juha pregosta, jo razredčite z mlekom ali vodo.
5. Nasekljajte koper in mlado čebulo in potresite po juhi.
6. Olupite kuhana jajca in jih dodajte v vsako porcijo juhe na vrhu.
Postrezite s kuhanim krompirjem v oblicah.

Litvanci juho vedno jejo skupaj s kuhanim krompirjem.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

 

PREBERITE ŠE: Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Poznate te destinacje? Raziskovanje skritih draguljev sveta

Zaradi po-pandemijskega navala množic turistov na priljubljene kotičke sveta, se mnogi sedaj raje odločajo za nekaj drugačnega, nekaj bolj mirnega – potovanje onkraj običajnih turističnih poti. To so popotovanja, ki prinašajo nepozabne spomine, nenavadne dogodivščine in edinstvene vpoglede v kulture ter pokrajine.

Popotovanja onkraj običajnih turističnih poti prinašajo priložnost za osebno rast, pustolovščino in odkrivanje lepot, ki jih pogosto ne moremo najti na priljubljenih destinacijah.

Vzhodna Mongolija

Ena izmed takih destinacij, ki je v zadnjem času pridobila na priljubljenosti med popotniki, je vzhodna Mongolija. Namesto tipičnega potovanja po prestolnici Ulaanbaatar, se popotniki podajo v neskončne prostrane stepe, kjer živijo pastirji in se očarajo nad neverjetno lepoto narave ter življenjem nomadskih skupnosti.

Kanjon Colca v Peruju

Druga zanimiva pot je raziskovanje kanjona Colca v Peruju. Medtem ko je Machu Picchu zagotovo osupljiva destinacija, je kanjon Colca pravo odkritje za tiste, ki si želijo pristne izkušnje narave in kulture. Poleg spektakularnih razgledov na drugi najgloblji kanjon na svetu, lahko popotniki opazujejo tudi svobodno živeče kondorje, ki krožijo visoko nad kanjonom.

Mesto Yazd v Iranu

Za tiste, ki iščejo edinstveno mešanico kulture, zgodovine in arhitekture, je mesto Yazd v Iranu izjemna izbira. To puščavsko mesto je znano po svoji čudoviti arhitekturi iz gline, labirintu ulic in očarljivem starem mestnem jedru. Popotniki lahko doživijo pristno iransko gostoljubje in se potopijo v zgodovinsko in kulturno dediščino tega kraja.

To je le nekaj primerov potovanj, ki vodijo onkraj običajnih turističnih poti. Kljub temu pa, da se svet počasi odpira za popotnike, ki si želijo raziskovati nove in manj znane kotičke, je zelo pomembno, da ohranjamo spoštovanje do lokalnih kultur in okolja, ki jih obiskujemo.

 

PREBERITE ŠE: Ste vedeli, da lahko v Sloveniji vidite prave Dinozavrove stopinje?!?

Foto: Shuttestock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.