Štiri lične in butične slaščičarne v Ljubljani, kjer se radi posladkamo

Če smo bili zadnje desetletje v Ljubljani priča razcvetu burgerjev in nato napolitanskih pic, je zdaj končno prišel čas za najboljše – sladice! Butične slaščičarne, kjer v vitrinah kraljujejo lično zložene dobrote, so preplavile mesto. Tokrat smo v uredništvu zbrali štiri nam najljubše slaščičarne v Ljubljani v tem mesecu – tako po okusih kot po interierju, vse pa so v srcu mesta, le nekaj korakov od nabrežja Ljubljanice.

Slaščičarne v Ljubljani so zadnja leta zrasle kot gobe po dežju, nekatere slaščice pa so svojo slavo ujele tudi na družbenih omrežjih. Eden takšnih (med drugim tudi) sladkih kotičkov, ki mu zadnje mesece res ne manjka medijske pozornosti, je na primer Pekarna Ana. Za njo seveda stoji slovenska kuharska mojstrica Ana Roš Stojan, ki je nedavno s Hišo Franko v Michelinovem vodniku pridobila novo zvezdico in se sedaj ponaša kar s tremi!

Tokrat pa smo v uredništvu Vandraj izbrali štiri nam ljube slaščičarne v Ljubljani, kjer radi spijemo kavo in si privoščimo nekaj sladkega, ne razočarajo pa niti z interierjem. Večino omenjenih boste sicer našli pod nazivom patisserie. Gre za butične slaščičarne, kjer pogosteje od kosov tort najdete monoporcijske sladice, torej takšne, ki so samostojne lične mini tortice, katerih priprava ni med najbolj enostavnimi. Vse spodaj omenjene najdete zelo blizu Ljubljanice, zato sledite toku!

La Mousse Goose, Stari trg 11a

V srcu stare Ljubljane najdete butično slaščičarno – La Mousse Goose. Butik pravkar piha svojo prvo svečko, odprla pa ga je slaščičarka Lucija Vučak. Mimogrede, prav v tem prvem letu od odprtja je Lucija postala tudi mama deklici. V tem času jo je v proizvodnji sladic zamenjala mama Marija, butik pa vodi partner Marko.

Lucija je svoje slaščičarsko znanje izpopolnjevala v Sloveniji in Franciji, od koder črpa navdih za božanske okuse in uporabo lokalnih surovin. Verjame, da morajo biti sladice še boljše po okusu kot po videzu. Ponosna je na to, da vsak element sladic pride izpod njihovih rok, saj v proizvodnji ne uporabljajo predpripravljenih mešanic. Kot nam je zaupala, so njihovim obiskovalcem najbolj všeč tortice Brigitte, Monet in Antoinette, od hrustljavih princesk pa prisegajo na slano karamelo, pistacijo ter potičko – njihovo različico tradicionalne slovenske potice.

Makramé, Eipprova ulica 19

Makramé je preoblečena sladka pridobitev na Eipprovi ulici v Ljubljani, tam, kjer se Gradaščica zliva v Ljubljanico (in lahko na predvečer praznika svetega Gregorja vsako leto gledate spuščanje gregorčkov). Za njim stojijo solastnika Andrej Mercina (biro Triiije arhitekti) in Maja Humar ter vodja gostinstva Matej Horvat – tisti nasmejan mladenič, ki ga boste zelo verjetno srečali med obiskom. Makramé je naslednik Lolite, kjer po novem najdete slaščice različnih prav krasnih slovenskih slaščičarjev. Prostor so namreč namenili več različnim ustvarjalcem, ki pišejo čudovite zgodbe v slaščičarstvu, kavi in celo keramiki.

Torte in pite, prav takšne, kot jih poznamo od nekdaj, ustvarja Tanja Drinovec pod imenom Umami. Izpod njenih rok na primer prihajajo torti Ronja in Ida, tiramisu in indijančki. Preostale mono tortice in makrone v svojem prepoznavnem stilu prinese Zebra patisserie chefa Tomija Češka. V Makraméjevi vitrini s cake-popsi, krofi na palčkah in kornetki, ki prihajajo iz delavnice Njama iz Friškovca, navdušuje slaščičarka Manja Pergar. Imajo tudi veganske Drožoškote, piškotke z drožmi. Lizin vrt skrbi za presne dobrote, ki so za prmejduš tudi vse iz ekoloških sestavin in veganske. In ko je čas za sladoled, polovica okusov prispe iz Trnovske ustvarjalnice Ta Strletov sladoled in polovica iz Kosez iz delavnice Joni. Na obeh koncih Ljubljane velja zapoved uporabe izključno naravnih sestavin.

Zaradi pestrega šopka kreativnih ustvarjalcev v ponudbo pogosto dodajo kaj novega, ta teden pa priporočajo tri uspešnice: limonin tart, francoski rogljiček s pistacijevim polnilom in vegansko sladico Palioka, ki je iz temne čokolade in arašidove kreme. Mmm!

YAUYA Patisserie, Breg 12

YAUYA Patisserie je še ena med čisto svežimi pridobitvami butičnih sladkih kreacij v prestolnici. Ime se morda sliši eksotično, a po tej razlagi, vam bo vse jasno. Za butikom namreč stoji slaščičarka Laura, ki je kot majhna deklica svoje ime sila ponosno izgovarjala kot Yauya. S prav takšnim ponosom je leta kasneje, po diplomi iz gastronomije, turizma in slaščičarstva ter nadaljnjem izobraževanju pri mednarodno priznanih mojstrih v tujini, odprla istoimensko podjetje.

Tudi pri njej boste našli mavrico imenitnih monoporcijskih tortic, nekaj tudi veganskih – v tem primeru priporočamo tortico z arašidi in karamelo. Kot pravi, pa so tudi prvi, ki strežejo Santorini coffee, ki jo pripravljajo po pravi grški recepturi. In še to! V duhu trajnosti in odgovornega ravnanja z vodnimi viri imajo na steni slaščičarne pipico s pitno vodo, pod njo pa polico s kozarci, kjer si gostje lahko postrežejo sami.

Fétiche Patisserie, Mestni trg 10 

Na isti oktobrski dan leta 2022 kot se je odprla zgoraj omenjena Pekarna Ana, je svoja vrata odprla tudi butična Fétiche Patisserie. Ime vam je zagotovo že znano, saj na Cankarjevem nabrežju stoji matična restavracija Fetiche Bar. Ta je leta 2021 prejela tudi nagrado Gault&Millau. Na Mestnem trgu pa zdaj v lični mini samostojni enoti najdete še francosko navdahnjene slaščice.

Njihov poseben prodajni hit, ki je postal viralen tudi na družbenih omrežjih, so zagotovo zmajeve rolice. Gre za rolice iz listnatega testa, takšnega, kot ga uporabljajo za rogljičke. Sladica sicer ni nova pogruntavščina, saj jo boste zagotovo našli tudi drugje po svetu. A na našem koncu je ena prvih. Imajo več različnih nadevov, najbolj priljubljen je zagotovo tisti s pistacijo. Poleg rolic imajo v podobni različici tudi kocke, ki so zaradi svoje drugačnosti prav tako fotogeničen Insta hit. Se vam že cedijo sline?

FOTO: slaščičarne v Ljubljani/Instagram

PREBERITE ŠE: “Življenje je prekratko, da bi hodila v službo, ki naju ne veseli.” – Gremo jest #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Japonska: Kaj je onsen, zakaj ga obožujemo in česa tam nikakor NE počnite

Japonska je dežela, ob obisku katere boste težko ostali ravnodušni. Varnost, čistoča, prijaznost, naravne in kulturne lepote ter kup (tudi precej nenavadnih) običajev so le začetek. Vsekakor pa skočite tudi v kakšen onsen!

Japonska je znana tudi po kopanju, kulturnem običaju s filozofskim, verskim in sociološkim sporočilom. Že poznate onsen? Namakanje v topli vodi vulkanskega grelca je torej nekaj, kar morate na Japonskem obvezno poskusiti. Onsen je vroč izvir termalne vode, čemur tujci radi rečemo kar toplice. Srečali se boste tudi z izrazom Sento, kar pa so javna kopališča, kjer topla voda ne prihaja iz naravnega vrelca, ampak jo enostavno zgolj ogrevajo. Kakšna so torej pravila, če vas zamika obisk?

Onsen je ločen po spolu 

Če potujete v paru, boste imeli vsaj pri kopanju priložnost oddiha od svoje boljše ali slabše polovice. Onsen ima namreč ločena kopališča za ženske in moške. Kam sodite vi, vam bodo povedale oznake. S porastom turizma boste sicer našli tudi onsen, ki sprejme vse spole.

Slečete VSE 

Najprej se boste sezuli. Nato vas čaka garderoba, kjer pustite še vse ostalo. Svoje premoženje lahko skrijete za majhno brisačo, ki jo uporabljate za pokrivanje med premikanjem med kadmi in za sušenje kože.

Če imate tetovaže, ste lahko nezaželeni

Zgodovinsko gledano Japonci tetovaže povezujejo s tolpami. Čeprav tudi na Japonskem počasi postajajo bolj odprti za črnilo pod kožo med navadnimi smrtniki, pa so tetovaže v številnih onsenih še vedno prepovedane. To vam bodo jasno pokazali tudi s tablami. Če je vaša tetovaža manjša, jo lahko prekrijete z obližem. In če je večja? Brez skrbi, onseni, kjer dovolijo goste s tatuji, so prav tako označeni s tablami in sploh jih ni malo.

Pred vstopom nujno pod prho

To je sicer popolnoma jasno, a čudili bi se, koliko ljudi v javnih kopališčih pozabi na higieno. Pred vstopom v kopeli sedete v prostor za tuširanje in se dobro zdrgnete. Šele nato smete v skupne toplice.

Lasje se ne smejo dotikati vode

Če so vaši lasje dolgi, jih pred vstopom v kopel spnite v figo, saj se ne smejo dotikati vode. Lahko jih tudi zavijete v manjšo brisačo, nikakor pa jih ne potopite v vodo! V vodo torej sme le telo od vratu navzdol.

Alkoholiziranost ni pametna izbira

Pregrevanje in dehidracija z alkoholom nista v najboljših odnosih. Če torej želite resnično uživati, se izognite alkoholu, ki je v onsenih strogo prepovedan.

Hidracija, hidracija, hidracija

Kot rečeno, boste tam izgubili veliko vode, zato je ogromno tudi spijte. Vode in čaja, alkohola pa ne uživajte vsaj nekaj ur pred kopeljo.

Tisti dnevi v mesecu

Med menstruacijo je obisk onsena iz očitnih higienskih razlogov prepovedan.

Na koncu se ne tuširajte

Medtem ko je tuš obezna postaja preden zlezete v kad, tega po koncu tretmaja ne počnite. Voda iz vrelcev namreč vsebuje zdravilne minerale, ki jih bo tuš le spral s kože.

Sprostite se 

Onsen je unikatna izkušnja japonske kulture, ki vam bo zagotovo ostala v spominu. Zato se sprostite in uživajte v dogodivščini, ki vas bo stala okoli 1000 jenov, torej slabih 8 evrov.

Foto: Shutterstock

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Poznate ta slovenski petzvezdični hotel, kjer iz savne gledate zeleno naravo?

PREBERITE ŠE:

 

To so knjige, ki jih slovenske knjižne blogerke priporočajo za jesensko branje

Dišeča svečka, topla odeja, vroč napitek in dobra knjiga. To so besede, ki najlepše opišejo dolge jesenske večere. Za prve tri stvari boste morali poskrbeti sami, za dobre knjige pa poskrbimo mi.

Po nasvet smo se obrnili k slovenskim knjižnim blogerkam. Katere so najboljše knjige za jesensko branje po njihovem izboru?

Monika, ustvarjalka bloga Vonj po knjigah, priporoča:

Eva Mahkovic: Toxic

Eva Mahkovic me je že pred leti navdušila s prvencem Na tak dan najbolj trpi mastercard, to jesen pa navdušuje z avtofikcijo v premišljeno oblikovani knjigi Toxic.

Kot piše Manga G. Renko v spremni besedi, je Evino pisanje žanr, ki je v slovenskem prostoru najbolj trdovratno spregledan. Piše avtofikcijo mlade urbane ženske, ki ni z obrobja družbe, nima eksistenčnih težav, nima tragične življenjske zgodbe, ampak ji je kljub temu težko živeti. Kar je za družbo seveda največkrat nesprejemljivo. Družba ima vedno na zalogi cel kup problemov, ki so pač hujši od problemov Eve Mahkovic, oziroma vsake urbane mlade ženske, ki se v tem opisu najde. Njen “struggle” pač ni upravičen in se ga ne jemlje resno. Prav zato menim, da je slovenski literatni prostor s knjigo Toxic ogromno pridobil.

Hkrati pa je to tudi knjiga, ki nam odstira pogled v fascinanten um in doživljanje avtorice. In tudi knjiga, ki bo za marsikatero milenijko polna nostalgije, morda pa tudi travmatičnih spominov na (lepotne) standarde, ki so nam jih vsiljevali mediji in družba. Veliko vlogo v Toxic imajo namreč tudi najstniška leta in avtorica nas tekom knjige sili tudi k razmišljanju o tem, da so leta “girlhooda” leta, ki nas pomembno zaznamujejo in ki se jih nikoli ne bomo zares osvobodile.

Martina, ustvarjalka bloga Knjižni šepet, priporoča:

Shirley Jackson: V hiši med hribi straši

V hiši med hribi straši je knjiga, ki vas bo popeljala v svet raziskovanja nadnaravnega. Raziskovalec nadnaravnih pojavov John Montague se odpravi v hišo med hribi, da bi preučil domneve o njeni paranormalnosti. Tam se mu pridružijo tri povsem različne osebe, vsaka s svojo edinstveno zgodbo. Vprašanje, ki se poraja, pa je, ali se v resnici dogajajo nadnaravni pojavi v hiši ali gre le za odsev psihe njenih prebivalcev.

Knjiga vas bo prevzela s svojo izjemno pripovednostjo. Avtorica Shirley Jackson z vsako besedo ustvari živopisno sliko, ki bralce popelje v temačen in nadnaraven svet, poln skrivnosti. Dovršeni opisi in izjemni dialogi omogočajo, da se poglobite v psihološko plat zgodbe, ki raziskuje vprašanja izolacije in resničnosti.

Roman je kot nalašč za jesensko branje, saj se popolnoma ujema z misticizmom in nadnaravnimi elementi, ki so značilni za to sezono. Ko se narava odene v barve rdečih in oranžnih odtenkov, se v zraku čuti občutek skrivnosti, ki se prepleta s strašljivo vsebino knjige.

Zgodba vas bo zajela in vam vlila strah v kosti, hkrati pa vas bo navdušila s svojo mojstrsko izpeljano grozljivo atmosfero.

Patricia, ustvarjalka bloga Na valovih vrstic, priporoča:

Samo Rugelj: Soncu naproti

Samo Rugelj je že velikokrat obiskal Kreto, tokrat pa si je želel izkusiti tisto divjo plat Krete. Z ženo Renate sta se odločila, da bosta prehodila malce divjo in surovo Evropsko pešpot E4, ki ima najlepši del prav na Kreti. Pot sta dokaj dobro načrtovala, naletela pa sta tudi na težave. Predvsem zato, ker sta se na pot odpravila v prihajajočem vrhuncu poletja, kjer jima vročina ni prizanesla. Pot je bolj prijazna do pohodnikov pred ali po koncu poletja, a vseeno ni enostavna. Na poti sta se srečevala s čudovitimi plažami, kupi kamenja, čudovitimi odmaknjenimi vasicami, hribi in dolinami. Kreta ima svoj čar, kar smo začutili tudi bralci preko Samovega pripovedovanja.

Res sem uživala ob branju, saj zna Samo res dobro pripovedovati. Počutila sem se, kakor da se z njima sprehajam skozi pokrajino in uživam kretske lepote. Potopis vsekakor priporočam, tako tistim, ki se ukvarjate s pohodništvom in tistim, ki pohodništvo raje doživljate skozi prepovedi. Samo je zgodbo opremil tudi s čudovitimi fotografijami, ki lepo zaokrožijo celotno pripoved. Morda vam zgodba polepša jesenske dni in spomne na poletje.

Ajda, ustvarjalka bloga Ajda naklada, priporoča:

Daisy Johnson: Sestri

Jesen je čas, ko pogosteje posežemo po bolj srhljivi in temačni literaturi. Za tiste, ki nimate radi branja, po katerem ne bi mogli zaspati, je roman Sestri ravno pravšnja izbira. Sestri July in September sta si tako po starosti, kot v vseh drugi pogledih izredno blizu. Z materjo živita v čudaški hiši, v kateri se ves čas dogajajo nenavadne reči. Knjigo dela grozljivo vzdušje in za kurjo polt ne potrebuje paranormalnih pojavov – samo okolje je tako srhljivo, da ne potrebuje nikakršnih dodatkov. Ves čas se bralec sprašuje, kaj je bil usodni dogodek, h kateremu se sestri ves čas vračata.

Zdi se, da ima bralec odgovor skozi celo knjigo tako rekoč na dlani, a istočasno je še kako daleč. Če torej želite srhljivo branje, ki ni predolgo in vam ne bo povzročilo nočnih mor – sta Sestri prava izbira.

Urška, ustvarjalka bloga Booknjiga, priporoča:

Hervé Le Tellier: Anomalija

Čeprav vas bo sprva naslovnica morda odbila (tako kot je mene), tokrat ne zaupajte instinktu in knjigo Anomalija vseeno vzemite v branje, saj vam ne bo žal. Skupina različnih ljudi se znajde na letalu in v nenavadno močni nevihti, ki se je pojavila sredi čist jasnine. Kljub temu varno pristanejo, vendar tri mesece za tem pristane točno enako letalo z vsemi podvojenimi ljudmi. Kje se je zgodila anomalija, kaj to pomeni za osebne identitete in kako ljudje rešujejo to zagato? Se vmeša vojska in bo odstranila vse dvojnike? Jih bodo znanstveno preučevali ali bodo individualni dvojniki vzeli stvari v svoje roke?

Mojstrsko zapisana zgodba na začetku ni čisto jasna, saj spremljamo veliko število likov, vendar zaupajte avtorju Hervé Le Tellierju in v drugi polovici knjige boste nagrajeni za svojo vztrajnost. Z vsakim poglavjem boste namreč želeli vedeti še več, dokler ne obrnete zadnje strani.

Skupaj z našimi knjižnimi blogerkami smo v preteklosti pripravili že nekaj seznamov in intervjujev:

Pomladno branje: Te knjige priporočajo slovenske knjižne blogerke

To so knjige, ki vam jih za letošnje poletje priporočajo slovenske knjižne blogerke

“Knjige odstrejo nekatere dimenzije, ki jih med obiskom destinacije lahko spregledaš.” #INTERVJU

“Nikamor ne grem brez knjig.” – Monika Manfreda, Vonj po knjigah

“Nadvse si želim obiskati vasico Montolieu, kjer imajo kar 15 knjigarn in antikvariatov.” Alenka Štrukelj, knjižna blogerka

“Morda pa odpremo turistično agencijo z literarnimi potovanji.” Urška Bračko, knjižna blogerka

PREBERITE ŠE: Temačni turizem v Sloveniji: To so top 4 najbolj srhljive destinacije pri nas

Foto: osebni arhiv

10 najsrhljivejših destinacij v Evropi

Temačni turizem in srhljive destinacije so pred pandemijo neverjetno hitro pridobivale na priljubljenosti. Je bilo s pandemijo temačnosti dovolj ali bodo spet pritegnile množice? Zbrali smo 10 najsrhljivejših destinacij, ki jih lahko obiščete v Evropi.

Černobil, Ukrajina

Na prvo mesto med srhljive destinacije zagotovo spada Černobil. Prebivalci so mesto zapustili tako hitro, da so za njimi ostali vsi predmeti, igrače, nakupovalni centri, šole, restavracije,… Mesto, ki prazno stoji že 35 let, priča o tamkajšnih prebivalcih in o njihovemu vsakdanjemu življenju pred nepredstavljivo katastrofo. Zadnja leta je Černobil priljubljena turistična točka tudi med slovenskimi turisti. Svoje izkušnje je z nami delila Nina Plantan v intervjuju Černobil in njegove sence.

Transilvanija, Romunija

Srhljiva zgodba grofa Drakule popelje temačne turiste v Romunijo. Natančneje v Transilvanijo, rojstno mesto vampirja vseh vampirjev. Sprehod po starih ulicah mesteca, starih gradovih, cerkvah in razgibanemu podeželju, je polna legend in pripovedk, ki naženejo strah v kosti. Prijazni domačini in njihova gostoljubnost pa poskrbijo za ravnotežje.

Spreepark, Berlin

Nekoč edini zabaviščini park v vzhodni Nemčiji, v katerega se je na leto zgrinjalo do 1,5 milijona ljudi, je leta 2001 razglasil bankrot in od takrat zapuščen stoji na 30 hektarjih. Danes je Spreepark s svojo precej žalostno sliko zarjavelih in okrušenih naprav, ki jih prerašča plevel, med njimi pa se podijo rakuni, zaščiten z ograjo in vabi navdušence nad zapuščenimi zabaviščnimi parki. 40 metrov visoko kolo domačine še spominja na čase pred padcem Berlinskega zidu, ki je zaradi sodobnejših zabaviščnih parkov na zahodu, močno vplival na pot do bankrota.

Corinaldo, Italija srhljive destinacije

Corinaldo ima dve plati; ena je podoba idiličnega italijanskega mesteca obkroženega z neverjetno naravo, druga pa je bolj srhljiva. Prebivalci Corinalda so ponosni potomci čarovnic. Čarovnice častijo še danes in so absolutna italijanska prestolnica Noči čarovnic. Če lahko Corinaldo obiščete konec oktobra, bodite pripravljeni na strašno zabavo, ki to mestece uvršča visoko med srhljive destinacije Evrope. Opozorilo: Za začetek vas bo prestrašil že strm vzpon do mesteca.


Bruges, Belgija

Bruges v Belgiji je še eno tistih mest, ki navzven daje vtis idile, a Bruges je, če verjamemo zgodbam o duhovih, v resnici prava nočna mora. V Bruges se zgrinjajo tisti, ki raziskujejo duhove. Posebej zanimivi za raziskovanje dejavnosti duhov sta zapuščeni stavbi Chateau Miranda in IM Cooling Tower. Najbolj znana brugijska duhova, ki vsak dan do polnoči strašita po ulicah mesta, sta duhovnik in njegova nesojena ljubezen. Duhovnik je nuno, v katero je bil na smrt zaljubljen, umoril in zakopal v skrivnem tunelu. Če se navdušujete nad duhovi, mora to biti prvo mesto v Evropi, kamor se odpravite.

Katakombe v Parizu, Rimu in Palermu

Katakombe kapucinov, pogrebne katakombe, se nahajajo na več mestih po Italiji in Franciji. Največje so v Parizu in Palermu, najstrašnejše v Rimu, a vse so si med seboj podobne. Sestavljene so iz človeških kosti, ki polnijo stene, strop in tla. Gre za elitna pokopališča duhovnikov kapucinskega reda, ki posmrtne ostanke umrlih razstavijo v razne oblike in vzorce. Sprehod po podzemnih grobnicah polnih kosti je posebno temačno doživetje in nuja za vsakega navdušenca nad srhljivimi destinacijami.

Auschwitz, Poljska

Zagotovo med srhljive destinacije spada zloglasno taborišče Auschwitz, ki priča o kruti usodi nemških ujetnikov. Več kot milijon jih je na tem prostoru izgubilo svoje življenje, v nehumanih razmerah je preživela le peščica. Kljub temu, da je sprehod skozi taborišče težko prenesti, saj so zgodbe nepredstavljivo grozljive, je obisk pomemben, da ne pozabimo, kaj se v človeški zgodovini nikoli več ne sme ponoviti.

Edinburg, Škotska srhljive destinacije

Edinburg, glavno mesto Škotske, kar prekipeva od skrivnostnih in temačnih zgodb. Ko boste mesto obiskali, morate nujno na nočno turo, ki vas popeljala mimo krajev, kjer straši, krajev zločina in neraziskanih pojavov. Vse od starega veka do zelo sodobnega časa, Edinburgu srhljivih zgodbic ne zmanjka zlepa. Za najpogumnejše priporočamo eno do številnih tur, ki vas bodo popeljale v edinburško podzemlje. Novo mesto so namreč zgradili kar nad starim, ki je še vedno dostopno za sprehod po starih ulicah in celo hišah.

Postaja ZOO, Berlin

Če ste brali ali gledali “Mi, otroci s postaje ZOO”, vam je jasno, zakaj smo med srhljive destinacije umestili tudi to. Postaja, kjer so se družili mladoletni otroci, se predajali drogam ter prostituciji, je tudi mesto, kjer so prenekatera mlada življenja ugasnila veliko prekmalu. Destinacija je spet aktualna tudi zaradi obuditve te resnične zgodbe in novih intervjujev z glavno protagonistko Christiane V. Felscherinow. V novih intervjujih jo sprašujejo, kako se je izvila iz vrtinca drog in kako se je v teh štirih desetletjih odvilo njeno življenje.

Upamo, da vas srhljive destinacije niso preveč prestrašile. 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Foto: Unsplash

 

Tradicionalen ameriški recept: Bučna pita

Zelo kmalu bo po ZDA zadišalo po tej priljubljeni jesenski piti. Predvsem za njihov praznik Thanksgiving, ne sme manjkati na mizi. Zakaj je bučna pita tako priljubljena?

Ravno prav hrustljava, mehka, sladka in topla. Ta slastna bučna pita je predvsem polna okusa in bo zagotovo zadovoljila vaše brbončice.

Sestavine:

Za testo:

  • 1 1/4 skodelice moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice hladnega masla (narezanega na kocke)
  • 2 do 4 žlice ledeno hladne vode

Za nadev:

  • 1 in 3/4 skodelice bučnega pireja (iz pločevinke ali domačega)
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
  • 1/4 čajne žličke klinčkov v prahu
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 1 skodelica smetane
  • 1/4 skodelice mleka

Navodila:

  1. Priprava testa:
    • V posodi zmešajte moko, sladkor in sol.
    • Dodajte narezano hladno maslo in ga vmešajte v suhe sestavine, dokler ne dobite zrnate strukture.
    • Postopoma dodajajte ledeno vodo, dokler se testo ne začne držati skupaj.
    • Testo oblikujte v kroglo, ga zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.
  2. Priprava nadeva:
    • V večji posodi zmešajte bučni pire, sladkor, cimet, ingver, klinčke in sol.
    • Dodajte jajci ter smetano in mleko. Dobro premešajte, da dobite enotno maso.
  3. Priprava pite:
    • Pečico segrejte na 220 °C.
    • Testo razvaljajte na pomokani površini v krogu in ga prenesite v pekač za pite. Oblikujte robove.
    • Nadev vlijte v pripravljeno skorjo.
  4. Pečenje:
    • Znižajte temperaturo pečice na 180 °C.
    • Pito pecite približno 45-55 minut, ali dokler nadev ne postane čvrst in sredina se ne zgosti. Lahko preverite s pomočjo zobotrebca, ki naj bo čist, ko ga zapičite v sredino pite.
    • Pustite, da se pita ohladi pred rezanjem.
  5. Postrežba:
    • Postrezite bučno pito s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda.

To je to! Vaša bučna pita bo odlična tako za praznične obroke kot za razvajanje kadarkoli želite uživati v okusih jeseni.

PREBERITE ŠE: RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Foto: Shutterstock

Temačni turizem v Sloveniji: To so top 4 najbolj srhljive destinacije pri nas

Poznate izraz temačni turizem? Je posebna vrsta turizma, ki vsako leto pritegne več turistov. Poiskali smo kraje v Sloveniji, ki so se znašli na njegovem seznamu.

Temačni turizem

Temačni turizem, včasih imenovan tudi “turizem spomina” ali “turizem tragedije,” je vrsta turizma, ki privablja obiskovalce k spoznavanju krajev in dogodkov, povezanih s tragičnimi ali temačnimi zgodovinskimi dogodki. To vključuje obisk krajev, kot so nekdanji koncentracijski tabori, vojna bojišča, grobišča, muzeji holokavsta in druge lokacije, povezane z naravnimi nesrečami ali zločini proti človeštvu. Temačni turizem lahko obiskovalcem omogoči, da se poglobijo v pretekle grozote in tragedije, s čimer se lahko izobrazijo o zgodovini ter prispevajo k ohranjanju spomina na te dogodke.

Vendar pa tovrstno potovanje pogosto prinaša tudi etična vprašanja in moralne dileme, saj se postavlja vprašanje, kako spoštovati in občutljivo obravnavati takšne kraje ter spoštovati čustva preživelih in prizadetih.

Kaj pa temačni turizem in srhljive destinacije v Sloveniji?

Na seznamu vseh destinacij temačnega turizma smo pod državo Slovenija našli 4 temačne destinacije:

Koncentracijsko taborišče Ljubelj

Gre za spominski prostor, kjer je med drugo svetovno vojno stalo pomožno taborišče zloglasnega taborišča Mauthausen. Poleg temeljev, kjer so stale barake, lahko obiščete spominski muzej, kjer so razstavljeni predmeti in zgodbe, ki opisujejo kruto trpljenje ujetnikov.

Več o obisku si preberite TUKAJ.

Kobariški muzej

Najbolj obsežen muzej o dogajanju na Soški fronti.

2. avgust 1915

»Danes nadaljujem s pisanjem dnevnika. V štirih dneh, ki sem jih prebil na Batognici, to ni bilo možno. V teh dneh sem doživljal najbolj žalostne grozote neverjetno strašne vojne. deževati ni prenehalo niti za trenutek. Bilo je tako mrzlo, da je moralo iz celotnega bataljona kar petdeset mož sestopiti z gore s pomrznjenimi nogami. 29. sem bil 24 ur v strelskem jarku in ves čas čepel med trupli, našimi in sovražnikovimi. Smrad je bil neznosen, vrh vsega pa smo morali še zadržati besen sovražnikov napad, ki smo ga odbili. Veliko naših padlih je bilo zadetih v glavo, ko so se dvignili čez prsobrane, da bi streljali.

Menaža je pičla in vsebuje predvsem kruh, plehko in mrzlo kuhano meso ter kakšno konzervo. Vodo prinašajo v mehovih, malo jo je in smrdi. Jedel in pil nisem dva dni. Tisti smrad trupel, mraz, neužitna voda, pomanjkanje spanja zaradi nenehnih alarmov. Vse to me je spravilo v usmiljenje vredno stanje…«

(Virgilio Bonamore – iz neobjavljenega dnevnika bersaljerja; arhiv Kobariškega muzeja)

Muzej na prostem Kolovrat

Muzej, kjer se lahko sprehodite po istih poteh kot vojaki v tretji obrambni črti v času prve svetovne vojne. Krožna pot vodi mimo poveljniških in opazovalnih mest, mitraljeških in topniških položajev, kavern ter mreže strelskih in povezovalnih jarkov v več nivojih.

Ljubljana

Ljubljana se med srhljive destinacije umešča zaradi Muzeja novejše zgodovine, ki razstavlja o slovenskih žrtvah holokavsta, in Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledate temačno grajsko ječo.

PREBERITE ŠE: 5 strašljivih krajev, ki jih nikar ne obiščite sami (noč čarovnic special)

Foto: Usnplash

Nara: Pravljično mesto na Japonskem, po katerem se sprehajajo srne

Japonska je polna prizorov, ki vam bodo vzeli dih. Eden takšnih krajev na tem koncu sveta je tudi Nara. Mesto, ki slovi po templjih in srnah, jelenih ter bambijih, ki se prosto sprehajajo po ulicah.

Nara je polna posebnih in neobičajnih stvari, obiskovalce pa najbolj navdušujejo njeni prebivalci. Srne! V Nari živi dobrih 300 tisoč ljudi ter več kot 1000 srn in jelenov. Ti uživajo posebne privilegije, saj se povsem prosto sprehajajo po celem mestu.

Največ jih boste ujeli v mestnih parkih, a se nikar ne čudite, če jih zagledate kar na ulici, pred pragom trgovine in pred templji. Čeprav so divje, so vajene ljudi. Lahko jih hranite, vendar pazljivo, saj niso prav nič plašne. Mimogrede, naša hrana zanje ni najbolj primerna, v Nara parku pa boste naleteli na “deer crackers”. Krekerje iz pšenične moke in riževih otrobov brez dodanega sladkorja. So produkt fundacije za zaščito divjadi v Nari. Del profita od prodaje krekerjev gre prav v namen zaščite teh čudovitih živali.

Do leta 1637 je bila za njihov odstrel celo zagrožena smrtna kazen, a zakon danes ni več veljaven. Po stari legendi so srne svete živali, pomočnice bogov. Zato imajo prav posebno protekcijo.

Od Nare do Jelenovega grebena v Podčetrtku

Mimogrede, če Japonske in njenih srn v kratkem ne boste uspeli odkljukati s svojega seznama stvari, ki jih še želite doživeti, imamo alternativo. Ta je precej bližje. V Sloveniji! Na Štajerskem v Podčetrtku namreč leži domačija Jelenov greben. Tudi tu vam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni. Namesto sušija pa lahko pojeste kaj bolj domačega.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Tole je recept, ki ga morate dodati v svojo knjigo z recepti.

Kaj bolje naznani jesen kot pečena jabolka?

Za pečena jabolka potrebujete:

4 srednje velika jabolka (najbolje sorta, kot je Granny Smith ali Honeycrisp)
2 žlici masla
1/4 skodelice rjavega sladkorja
1 čajna žlička cimeta
1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Ščepec soli
1/4 skodelice ovsenih kosmičev
1/4 skodelice grobo nasekljanih orehov ali lešnikov (po želji)
1/4 skodelice rozin (po želji)

Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 180°C.

Jabolka operite in odstranite peclje ter sredico, tako da naredite majhno luknjo v vsakem jabolku.

V manjšem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Dodajte rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, vanilijev ekstrakt in ščepec soli. Mešajte, dokler se sestavine dobro ne povežejo in sladkor stopi. Kuhamo približno 2-3 minute.

Nato vmešajte ovsene kosmiče in orehe (ali lešnike). Mešajte, dokler se sestavine enakomerno ne porazdelijo. Z žlico napolnite vsako jabolko. Po želji lahko dodate tudi rozine.

Jabolka postavite v pekač obložen s peki papirjem. V ogreti pečici pecite približno 25-30 minut.

Pečena jabolka postrezite topla, lahko jih okrasite s kepico vanilijevega sladoleda ali stepeno smetano.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji in okolici doživeti jeseni

Jeseni se Slovenija odene v zlato rjave barve, vse diši po jesenskih dobrotah, dogodki in festivali se kar vrstijo en za drugim in skrivnostni večeri destinacijam vdihnejo posebno dušo. Po tem, ko ste tako lepo sprejeli naš poletni bucket list, smo za vas pripravili še jesenskega. Naj bo jesen v Sloveniji in njeni okolici nekaj posebnega! Si upate obkljukati čisto vse destinacije?

1. Potopite se v jesenske barve Arboretuma Volčji potok

Jeseni je obisk Arboretuma Volčji Potok, ki v tem letnem času navdušuje z mešanico cvetja in jesenskega pridiha, obvezen. V parku bodo nastale najlepše jesenske fotografije, obisk pa bo popestrilo jesensko dogajanje v obliki razstave buč, obiska čarovnic, dneva starih staršev, Migimigi dneva, različnih delavnic in rednih razstav cvetja.

2. Pridružite se čarovnijam na Noči čarovnic v dvorcu Rakičan

Najboljše dogajanje za Noč čarovnic se odvije v Murski Soboti, v dvorcu Rakičan. Čarovniški ples spremljajo srednjeveški in čarovniški program, odlična animacija za otroke in odrasle, prekmurska kulinarika ter bogat glasbeni program. Več o programu preberite TUKAJ.

3. Okusite jesensko Kraško kuhinjo

Kras je vedno lep, ampak jeseni pa zasije v vsej svoji veličastnosti. Število kraških festivalov in dogodkov je tolikšno, da boste zagotovo našli idealnega zase. Od Festivala brkinske sadne ceste do Meseca kraške kuhinje, ki letos praznuje že 26 let, vas bodo kraški gostinci z izbranimi meniji in jedmi popeljali v svet jesenskih dobrot Krasa. Okusi v kombinaciji z razgledi in kamnitimi mesteci, vas bodo prepričali, da se boste vračali vsako jesen.

4. Prehodite Levstikovo pot od Litije do Čateža

Doživeto opisana pot Frana Levstika, od Litije do Čateža, je dolga dobrih dvajset kilometrov. S svojo slikovito pokrajino in številnimi zidanicami, okrog martinovega vsako leto privabi tisoče ljudi iz vse Slovenije in nekaterih evropskih držav. Dobro se obujte in oblecite, skočite na vlak in se podajte po najbolj znani slovenski literarni poti.

5. Sodelujte na trgatvi

Martinovo je krasen praznik, a še lepše je doživetje trgatve. Trgatve običajno potekajo od konca avgusta pa vse do prve polovice oktobra. Čas trgatve se razlikuje glede na področje vinogradov, glede na vremenske razmere, ter glede na sorto grozdja. Kam in kdaj lahko odidete na to čudovito izkušnjo trganja grozdja, druženja ob zvokih harmonike in dobrega počutja ob opravljenem delu, boste najlažje izvedeli na eni od vinogradniških turističnih kmetij.

6. Raziščite, kje se rodi Cerkniško jezero

Obisk Cerkniškega jezera jeseni vas bo očaral. Sprehodite se lahko ob našem največjem jezeru, ki je hkrati še presihajoče in tako še bolj skrivnostno. Podate se lahko po gozdni učni poti do opazovalnice ptic, obiščete okoliške kmetije in ponudnike domačih dobrot, lahko pa se podate na vodene sprehode ob in v okolici Cerkniškega jezera.

7. Potopite se v toplice

Jeseni se ne moremo upreti topli termalni vodi slovenskih toplic. Ali boste izbrali tiste na Dolenjskem, tiste v Pomurju, na spodnjem Štajerskem ali celo naravno toplico Klevevž. Vse šteje!

8. Preizkusite se na degustaciji piva ob reki Savinji v Laškem

Pivnica Savinja v Laškem je osrednji del dogajanja v mestu, znanem po Pivovarni Laško. Ko vam izkušeni laški pivovar predstavi skrivnosti, ki vplivajo na okus in aromo piva, lahko zares občutite razlike med pivi. Privoščite si pivo v dobri družbi, za še bolj zanimivo izkušnjo pa se preizkusite v sobi pobega Enigmarium Laško, kjer se boste s prijatelji poskušali iz sobe rešiti z razvozlanjem skrivnosti prvih varilcev piva.

9. Podajte se po poteh skrivnostnih mlinov v Beli krajini

Ste že raziskali Belo krajino? Priporočamo raziskovanje z zanimiv izdelkom Trip in the bag.  Gre za svojevrsten izlet, ki bo nedvomno začinil vaš dan. Je mešanica pravega izleta, lova na zaklad in sobe pobega. Izlet si boste časovno krojili sami, saj ni nikakršnih časovnih omejitev, prav tako ne potrebujete nobene predhodne rezervacije. Preprosto vzamete svoj Trip in the Bag in se podate na dogodivščino v Belo krajino, kjer boste spoznali poklic mlinarja, se predajali objemu čudovite Kolpe in spoznali prelepo naravo naj-južnejšega dela Slovenije.

10. Premagajte strah pred višino z Zipline Bovec

V vsakem letnem času premagamo enega od strahov, velja? Tokrat se podamo na adrnealinski zipline. Največji zipline park v Sloveniji je Zipline Bovec, ki je odprt celo leto. Jeseni lahko občudujete pisano obarvano pokrajino nad kanjonom reke Učje. Sestavljen je iz desetih jeklenic v dolžinah 250 – 600m, kar zagotavlja več kot dve uri zabave. Izkušeni vodniki, ki vas spremljajo ves čas izleta, vas bodo poučili tudi o zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah v dolini Učje in o njeni zgodovini. Gremo na Bovec Zipline!

11. Kupite knjigo na Slovenskem knjižnem sejmu

Letos bo  med 21. in 26. novembrom na Gospodarskem razstavišču potekal Slovenski knjižni sejem. Že 39. po vrsti. Sejem, kjer knjige lahko kupujete po promocijskih cenah, spremlja bogat literarni program z gosti iz Slovenije in tujine. Veliko je tudi dogodkov za otroke. Ne glede na to, ali bo knjižni sejem letos potekal v živo ali preko spleta, priporočamo udeležbo. Ob jesenskih večerih ni lepšega kot udobno ležišče, topla deka in knjiga v rokah.

12. Skočite v naravno toplico: Klunove toplice

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar 3 naravne toplice, v katere se lahko potopite? Najtoplejše od njih so Klunove toplice v v Bušeči vasi, nedaleč od Cerkelj ob Krki. Njihova posebnost je visoka temperatura, ki znaša kar 27 stopinj Celzija in je primerna tudi za jesenski vodni podvig. Vrelec vsebuje žveplo, ogljikovo in dušikovo kislino, karbonate in različne organske snovi. Izlet lahko nadaljujete do gotske cerkve Žalostne Matere božje v južnem delu Bušeče in do spomeniško zavarovane Kožarjeve hiše z gankom.

13. Obiščite drugi največji slovenski slap – Slap Rinka

Logarska dolina je čudovita že sama po sebi. Slap Rinka pa je njena glavna zvezda. Pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji. Obisk ni zahteven, slap od parkirišča na koncu asfaltne ceste po enostavni označeni poti dosežemo v približno 15. minutah. Ideja za jesenski izlet, ki je ne smete izpustiti.

14. Okusite zdravo, lokalno in tradicionalno Radol’co

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Posebej okusno je meseca novembra, ko tam poteka festival Okusi Radol’ce. Okusi Radol’ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje. Vključene gostilne prepoznate po napisu na vhodih, lokalne jedi pa so v jedilnih listih označene s stilizirano radolško čebelico.

15. Ugriznite v kostanj

Jesen je čas kostanja in ta preprosto ne sme manjkati na jesenski mizi. Lahko ga naberete sami, si ga skuhate ali spečete in pojeste doma. Lahko ga vzamete na eni od stojnic, kjer pečejo kostanje. Za posebno izkušnjo z več dogajanja in družbe pa si izberite enega od številnih kostanjevih piknikov.

16. Povzpnite se na najvišji vrh v slovenski Istri – Slavnik

1028 metrov visok hrib Slavnik je najvišji vrh v slovenski Istri in velja za priljubljeno izletniško točko. Vzpon ni zahteven, vrh pa nudi enega najlepših razgledov v regiji, saj lahko z vrha ob lepem vremenu občudujemo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp (med katerimi seveda izstopa Triglav), Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe. V bližini so vidni tudi Nanos, Vremščica, Snežnik in drugi hribi. Razgled bo še lepši prav jeseni, ko se pokrajina obarva v rdeče zlate odtenke.

17. Odločite se za sprehod kamorkoli

Na pisan jesenski sprehod se v Sloveniji lahko odpravite kamorkoli in povsod bo lepo. Gozdovi, parki, mesta in podeželje jeseni utripajo z ravnopravšnjo mero živahnosti in umirjenosti. Če na sprehodu naletite na jesenske plodove, ki jih ob povratku domov pripravite in dopolnite še s skodelico čaja, bo dan več kot popoln. Če želite mimogrede posneti še lepe fotografije, si preberite naše nasvete: Najlepši jesenski prizori v Sloveniji

18. Izkoristite dolge jesenske počitnice za nepozaben družinski oddih

Letos lahko z le tremi dneva dopusta dobite devet dela prostih dni. Izkoristite jih za nepozaben družinski oddih pri nas ali v bližini. Nekaj idej najdete TUKAJ.

19. Obiščite čaroben Hallstatt

Če razmišljate o romantičnem jesenskem izletu, je slikovito mestece Hallstatt v Avstriji destinacija, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja. Več o izletu si preberite TUKAJ.

20. Odločite se za jesenski city break v eni od bližnjih prestolnic

Le nekaj ur vožnje od doma so nam Slovencem dostopne svetovno znane destinacije. Očarljiva mesta naših sosed nas kar vabijo, da jih obiščemo. Očarala vas bodo, ne glede na to, ali se odločite za izlet ali krajše počitnice. Katera mesta priporočamo, preberite TUKAJ.

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Raziskovanje jeseni v čarobnem Hallstattu

Nam že sledite na Instagramu? Vabljeni!

Nabiranje kostanja: To morate vedeti, preden se odpravite v gozd

Jesen prinaša vonj po kostanju! V mestih so že pripravili stojnice, kjer lahko kupite že pečene, vedno dobra ideja za izlet pa je tudi tista, ki vključuje gozd, košaro in nabiranje kostanja!

Nabiranje kostanja je odličen način, kako preživeti dan na svežem jesenskem zraku, mimogrede pa priskrbeti še sestavine za kosilo ali večerjo. Kaj moramo vedeti, preden se to jesen zapodimo v gozd?

Naberemo lahko do dva kilograma kostanja na dan

Letos se bo sezona iz septembra pomaknila proti oktobru, saj vreme za rast gozdih sadežev do zdaj ni bilo najbolj optimalno. Prav ste prebrali, tudi kostanj spada med gozdne sadeže!

Ravno zato zanj veljajo ista pravila kot za nabiranje ostalih gozdnih sadežev. Zakon namreč pravi, da sme posameznik na dan nabrati do 2 kilograma kostanja. Nabiramo ga lahko v vseh slovenskih gozdovih. To velja tudi za zasebne gozdove, a obstaja izjema! Ne smemo jih nabirati v zasebnem gozdu, če se lastnik gozda z nabiranjem in prodajo gozdnih sadežev ukvarja poklicno. V tem primeru je prepoved jasno označena na dostopih v gozd. Hkrati pa nabranega kostanja sami ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Če zgornjih pravil ne upoštevate in vas na delu ujame inšpektor, se vam obeta globa v višini od 200 do 400 evrov.

Kam na izlet v okolici Ljubljane za nabiranje kostanja?

Kostanjeva drevesa rastejo skoraj po vsej Sloveniji in to do 800 metrov nadmorske višine. Ker imajo rada toploto, so bolj pogosta na sončnih pobočjih. Kam na kostanjev izlet, če ste iz okolice Ljubljane? Priporočamo Orle, Rožnik, Katarino, Golovec, Urh, Rašico, Janče … Rastejo pa še marsikje drugje, a verjamemo, da vam svoje najljubše lokacije raje ne zaupate.

Prvi nabiralci lahko naberejo več črvov kot kostanja

Ker bodo ježice z dreves šele dobro začele odpadati, morate vedeti, da ni treba preveč hiteti. Z dreves namreč najprej odpadejo črvivi kostanji. Ostale boste nabrali, ko bodo dovolj zreli. Zreli so, ko so popolnoma rjavi. Če iz ježice izluščite še bele ali zelenkaste kostanje, še niso dovolj zreli.

In še eno zanimivo dejstvo: kostanji so bolj sladki takrat, ko se nočne temperature spustijo pod ničlo. Srečno pri lovu!

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Družinski oddih: 5 top idej za krompirjeve počitnice

Še več idej za krompirjeve počitnice najdete TUKAJ

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.