Kaja Vozelj Srčnik na Dunaju: “Tu od plač človek normalno živi, ne pa se iz dneva v dan trese in sprašuje, če bo imel dovolj za preživetje.”

Tokrat ne potujemo daleč, obiskali smo Dunaj in poklepetali s čudovito Kajo Vozelj Srčnik, ki se je pred petimi leti odločila, da bo kariero in samostojnost poiskala v avstrijski prestolnici. In kaj ji je odločitev prinesla?

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Tolerantna, ljubeča in polna (nevsiljivega) mnenja. Poleg naštetega pa mislim oz. upam, da imam dober smisel za humor, saj je to ena izmed lastnosti, ki jih tudi sama na drugih ljudeh obožujem.

Od kdaj živite na Dunaju? ? Kaj vas je tja odneslo?

Razlogi zakaj sem se pred skoraj petimi leti preselila na Dunaj so različni.
V veliki večini je bila moja odločitev za selitev povezana s študijem in učenjem novega jezika, prav tako pa z novimi začetki in izkustvom tiste prve, čisto prave samostojnosti. Za Dunaj sam pa sem se odločila, ker ni preblizu prav tako pa ne predaleč, če bi me slucajno zgrabilo domotožje.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Od leta 2015 sem zaposlena v društvu za integracijo in normalizacijo psihično bolnih odraslih. Poleg dela pa sem študirala na šoli za socialno- in invalidno delo in se v zadnjem letu certificirala za socialno psihiatrijo.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

študij bi se rada zaključila na Dunaju, potem pa vsem destinacijam puščam odprto pot – tudi Sloveniji.

Vas kdaj ujame domotožje?

Redko. Bolj kot Ljubljano samo, pogrešam meni drage ljudi, ki v njej živijo.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Definitivno bližino morja. To, da je lahko človek v eni uri na morju ali pa v gorah, je redkost in defitivno razlog, zakaj ljudje tako cenijo Slovenijo. Vključno z mano.

[O mestu:]

Kako bi opisali Dunaj?

Dunaj je zelo ambivalentno mesto. Umirjeno, skoraj da zaspano a hkrati hektično, polno akcije.

Pa njegove ljudi?

Dunaj je avstrijska baza različnih kultur, odprtih, liberalnih ljudi, kar se še posebaj občuti v zadnjih dveh letih (odkar je desnica zmagala na volitvah) preko protestov, na katerih se tedensko zbere več tisoč ljudi. Dunajčani oz. Avstrijci na splošno lahko na prvo žogo delujejo zadržani, aroganatni in snobovski, kar pa se čez čas, ko te bolje spoznajo, velikokrat izkaže za prav napačno.

Katera je najbolj nadležna stran mesta?

Reke turistov, ki prepljavljajo glavni trg in kolesarske steze.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o mestu kot turisti, pa jih spregledamo, šele, ko tam živimo?

Slovenski pregovor „kdor gre na Dunaj naj pusti trebuh zunaj“. Dunaj sam po sebi res ni tako drag kot si ljudje mislijo. Še posebaj ne v razmerju s prihodki.
Najemnine niso prav dražje od tistih v Sloveniji, prav tako ne hrana in pijača v restavracijah. Edino kava je draga – Slovenci pa zelo radi po kavah hodimo.

Vaši trije razlogi za obisk so …

Arhitektura, muzeji in festivali (filmski ali glasbeni). Tukaj se vedno nekaj dogaja.

Mesto je najlepše …

… ko je toplo in ko vse cveti (za alergike mogoce manj prijetno), ker lahko človek polezava v parkih, se druži si prijatelji, igra namizini tenis, bere v travi in se namaka v Donavi.

Stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti:

Umetnost, višji življenjski standard, odprto miselči ljudje in pa dober Apfelstrudel.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev:

Če je vreme prijazno, sem najrajši nekje med zelenjem. Npr. Donaukanal, Stadt Park, Prater Park, Augarten, Türkenschanz Park, Burggarten ali Donauinsel, drugače pa najrajši v domaci dnevni sobi.

Najboljšo kavo postrežejo v:

Cafe Taxi Treff pod našim blokom, ki ga vodi čudovita družina iz Srbije. Tam se dobi tista prava kava, poleg tega pa ima lokal še Musicbox in Pikado.
Pred kratkim sem odkrila tudi Cafe Sperlhof, kjer lahko človek poleg pitja kave igra na stotine družabnih igric, billiard ali pa namizni tenis.

Najboljše kosilo najdete pri:

Doma. Sama zelo rada kuham, poleg tega pa imam sostanovalce, ki lahko iz sesavin, ki jih (dobesedno) najdejo v smetnjaku, naredijo zelo okusen obrok.
Če pa se želim malo razvajati, grem najrajši v korejsko restavracijo „YORI“, ali pa na Pho juhico v „Nguyen´s Pho House“.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila:

Čeprav meso zelo redko jem, si vsake toliko časa z veseljem privoščim en velik „Wiener Schnitzel“ s krompirjevo solato in brusnično omako. Hmm… mogoče pa je danes ta dan.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese:

Belvedere 21, Mumok, KHM-Kunsthistorisches Museum, MAK – Museum für angewandte Kunst in pa vsake toliko casa manjse razstave prijateljev.
Zanimivo je videti tudi vilo Otta Wagnerja, danes poznano kot Muzej umetnika Ernsta Fuchsa.

Park, kjer najraje poležavate:

Augarten

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu:

Ne vem, če to spada pod atrakcije, niti ne vem, če je podcenjeno, je pa definitivno vredno omembe-dunajski Flohmarkti. Skoraj vsak dan lahko človek najde nek skriti market, kjer se prodaja vse mogoče – od poceni rabljenih oblek do pohištva.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu:

ZOO in pa Hotel Sacher. Sacher tortico si raje privoščite kje drugje.

Najboljša zabava v mestu:

Za veliko ljudi verjetno Prater, ki navdušuje s pestro izbiro vrtiljakov in vlakcev smrti. Sama zabavo rajši poiščem na kakšnem “Open Airu”, kjer se pod soncem lahko fino naplešem in spotim.

Najljubši festival/dogodek v mestu:

EuroPride-parada ponosa in Viennale filmski festival.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Kolo. Drugače pa dnevna oz. tedenska karta za javni prevoz, ki vključuje vsa javna prevozna sredstva (podzemno železnico, tram in avtobus).

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

S Prevozi.org ali pa s Flixbusom. Prevoz v eno smer stane med 18 in 25 eurov.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Prednost Dunaja je sigurno višji življenjski standard in boljša možnost zaposlitve. Slabost pa je, kot sem že omenila, to, da je morje tako daleč in manj možnosti za dnevne izlete.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Težko izpostavim kakšno slabost, morda to (če se temu sploh lahko reče slabost), da se človek mora naučiti jezika. Brez znanja vsaj osnovne nemščine vsakodnevno življenje tukaj ni tako enostavno.

Kot prednost bi izpostavila na primer to, da je na Dunaju skoraj vsaka služba relativno dobro plačana. Službe, ki v Sloveniji veljajo kot manj vredne in zelo slabo plačane, so tukaj cenjene in s prihodkom le-teh lahko človek „normalno“ živi, ne pa se iz dneva v dan trese in sprašuje, ce bo imel dovolj za preživetje.

V mojem primeru pa tudi večja možnost „fundinga“ socialnih projektov.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 6
Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 6, z znanjem jezika 3
Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 4
Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 9

Foto: Arhiv Kaje Vozelj Srčnik

Preberite še:

Eva Jurko, ki živi v New Yorku: “Spomnim se, da sem zadnjo noč pred odhodom na tihem prosila, da let odpovejo.” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.