Kako terorizem vpliva na odločitve turistov

Ne moremo si zatiskati oči, da terorizem in begunska kriza nista vplivala na razmere v turizmu. Nekoč obljudene destinacije in turistične atrakcije so sedaj prazne in varovane s policijskimi ter vojaškimi močmi. A teza, da bodo ljudje letošnje poletje raje ostali doma, bi bila preveč populistična. Rochelle Turner, vodja raziskav pri World Travel & Tourism Council (WTTC), je za Conde Nast Traveller povedala, da je turizem izjemno prožen sektor. »Nedavni teroristični napadi predvsem vplivajo na določeno regijo, ki je bila napadena, ne pa na makroekonomsko stanje v turizmu. Ena izmed reakcij, ki jo opazimo pri turistih je, da spremenijo ciljno destinacijo, ne opažamo pa, da bi prenehali potovati,« pravi Turnerjeva.

Takšna opažanja zaznavajo tudi na agenciji Kompas. »Stranke se zelo premišljeno odločajo, kam bodo odpotovale, kje bodo preživele svoje počitnice. Razmisleka in vprašanj je več kot v preteklih letih, tudi čas za sprejetje končne odločitve je nekoliko daljši. Veliko več vprašanj beležimo, kdo je letalski prevoznik, pa tudi, kakšna so uradna priporočila ministrstva za zunanje zadeve, ki jih tudi sicer Kompas vsakodnevno spremlja in v celoti upošteva. Previdnost pri izbiri destinacije je veliko večja,« je za Vandraj povedala Jasmina Feguš iz Kompasa. Pri omenjeni agenciji so na počitniškem segmentu izločili nekatere destinacije, ki predstavljajo nekoliko večji riziko: Tunizijo in Egipt.

Zanimanja za Egipt trenutno ni.

Zanimanja za Egipt trenutno ni.

»V času po napadu se sicer obisk določene destinacije vedno zmanjša. Trenutno ni večjega zanimanja za določene počitniške cilje (Egipt, Pariz, Bruselj). Še vedno pa se delajo individualne rezervacije in poslovna potovanja. Spremembe, ki smo jih uvedli z novo potovalno sezono so, da smo pripravili več programov, ki so vezani na naravne znamenitosti in obisk bolj odmaknjenih in skritih krajev od velikih prestolnic,« pove Feguševa ter zaključi, da so daljši razmislek pred odločitvijo, veliko več vprašanj, pazljivo spremljanje dogodkov po svetu, zaupanje v agencijo in cena, tisto, kar ljudi najbolj zanima pred odhodom na počitnice. Prav na cene aktualne razmere močno vplivajo. Te so sedaj občutno nižje, predvsem v Grčiji, veliko akcij pa ponujajo tudi v Bruslju.

Tipičen pogled – najbolj oblegane ulice nekaj dni po napadih samevajo.

Tipičen pogled – najbolj oblegane ulice nekaj dni po napadih samevajo.

Teroristični napadi zagotovo vplivajo na mesta, po napadih v Parizu je hotelska zasedenost nemudoma padla za 21 odstotkov in naslednji dan že za 23 odstotkov. V Turčiji so februarja zaznali 10 odstotkov manjšo zasedenost hotelskih kapacitet v primerjavi z lanskim februarjem. Strah, ki ga vzbudi terorizem je seveda pričakovan, a na dolgi rok ne vpliva na regijo. Kot ugotavljajo pri WTTC je potrebnih 13 mesecev, da mesto ‘okreva’ po napadu. Morda se sliši veliko, a za primerjavo, 24 mesecev je potrebnih, da si mesto opomore od okoljske katastrofe in 27 mesecev za politične nemire.

In kako so se na situacijo v svetu odzvali Slovenci? Po podatkih Megabona je občutno večje zanimanje za Hrvaško, kamor bodo šli tisti turisti, ki so do sedaj obiskovali Turčijo in Grčijo. Hrvaška že zdaj beleži 30 odstotkov večjo zasedenost v primerjavi z lanskim letom.

Foto: Reuters, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.