Veste, zakaj na predvečer prvega maja kurimo kresove in kje bodo goreli letos?

Običaj kurjenja kresov ima v slovenski kulturi dolgo zgodovino. Zakurijo se ob različnih tradicijah, ampak prvomajski nosijo poseben pomen. Letos bodo spet zagoreli v vsej svoj polnosti. Zakaj kres in kje vse ga lahko obiščete letos?

Kresovi že od davnine pa vse do danes

Prižiganje velikega ognja je običaj, ki so ga povzele mnoge kulture po vsem svetu, tudi slovenska. Kres je bil od nekdaj povezan z verovanjem, s soncem, s prižiganjem in ugašanjem luči, s prehajanjem zimskega v poletni čas in obratno. Izhaja iz starih verovanj, ko so ljudje verjeli, da soncu s prižiganjem ognja pomagajo pri uravnavanju njegove moči. Danes kresovi niso več verski obredi, ampak predvsem družabno dogajanje. Strmenje v žareč ogenj deluje pomirjajoče, svetloba in toplota pa ustvarjata posebno vzdušje, primerno za zabavo in pogovore dolgo v noč. kres

Prvomajski kres nosi poseben pomen

Prvomajski kres oz. kres na večer pred prvim majem je tudi družaben dogodek, a nosi pomembno politično sporočilo. Vse od leta 1890 je 1. maj praznik delavcev. Vladajoče opozarja o pomembnosti delavskega razreda, njegovi moči in številčnosti. Kres na večer pred praznikom zato ne izhaja iz verskega obreda, ampak iz kresov, ki so jih kurili v opozorilo, v opomin. Običaj se ohranja že več kot 100 let in tradicija se nadaljuje tudi letos. Kres spremljajo koncerti, nastopi, sindikalni govori in druženje.

Kam se letos lahko odpravite na kres?

Štajerska

29. april ob 18.00: Slivnica – nastopajoči: Modrijani. Vstopnine ni.

30. april ob 19:00: Panorama pod gradom, Ptuj – nastopajoči: Ines Erbus, Drugo Dugme, Skupina Smile, DJ Metody. Vstopnine ni.

30. april ob 17:00: Malečnik – nastopajoči: Matjaž Jelen, Akustični orgazem in DJ Popi. Vstopnine ni.

Pomurje

30. april ob 18.00: Moravske Toplice – prvomajski kres in kulinarični dogodek Festival okusov.

30. april ob 20:00: Gornja Radgona – pohod z baklami

Prav posebno kresovanje bo ob Ledavskem jezeru oziroma v naselju Krašči. Tam pripravljajo tradicionalni kres, ki ga bodo prižgali kar na vodi.

Ljubljana 

30. april, Rožnik, kresovanje:

19:30: koncert, skupina Voice Attack
22:15: koncert, Dan D

Primorska

1. maj od 10.00: Socerb –  Gledališka skupina Dekani, Folklorna skupina Oljka, Klapa Capris, DJ Merenge in skupina Gedore, najmlajše bo animiral Sam Sebastian.

PREBERITE ŠE: INTERVJU s Slovenko, ki jo je želja po boljšem življenju odpeljala v Celovec

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.