Kje je Papuk in 9 razlogov, zakaj je vreden obiska še to poletje

Naravni park Papuk na Hrvaškem je na Unescovem seznamu svetovnih geoparkov in preseneča z izjemno naravo, pa tudi odlično kulinariko. Razprostira se v Slavoniji, na področju Požeško-slavonske in Virovitiško-podravske županije.

Papuk je prvi hrvaški UNESCO geopark, ki slovi po čudovitih naravnih lepotah s pestro floro in favno, fosilnimi zbirkami iz Panonskega morja, pa tudi za hedoniste in gurmane se kaj najde. Papuk je od leta 1999 zaščiten kot naravni park, mi pa smo ga raziskovali v podaljšanem koncu tedna v sklopu projekta Danube GeoTour. Česa tam ne zamudite?

Jankovac

Papuk je med drugim znan po Jankovcu, čudoviti dolini med gozdovi na dobrih 400 metrih nadmorske višine. Jankovac je priljubljena izletniška točka za družine, od koder vodi nekaj pohodniških poti do gorskih potokov, jezer in jam.

Jezero na Jankovcu

Ena takšnih je grofova učna pot, ki zgrajena na najlepšem delu gozdnega parka Jankovac. Učna pot ima učne panele, imenovana pa je po grofu Josipu, častnemu Jankoviću, prvemu možu, ki je priznal estetsko vrednost čudoviti pokrajini te doline. Pot je dobila nagrado “Zeleni cvijet” Hrvaške turistične organizacije kot najboljša v kategoriji originalnih turističnih destinacij na kontinentalnem delu Hrvaške. Med sprehodom po stoletnem bukovem gozdu pa je obvezen tudi obisk 35 metrov visokega slapu Skakavac. Mimogrede, njihov planinski dom poleg restavracije nudi tudi 80 ležišč.

Slap Skakavac

Rupnica

Rupnica je najpomembnejša geološka lokacija na Papuku, ki je bila leta 1948 proglašena za prvi hrvaški geološki naravni spomenik. Gre za fenomen, nastal iz vulkana. Rupnica je tako naraven mozaik iz kamnov, naloženih v obliki ogromnih kamnitih stebrov.

Rupnica je naraven mozaik iz kamnov, naloženih v obliki ogromnih kamnitih stebrov.

Adrenalinski park v kampu Duboka v Veliki

Če se na pot radi odpravite z avtodomom, priporočamo kamp Duboka v mestu Velika v dolini potoka Dubočanka. Kamp je prenovljen, tam pa najdete tudi zabaven adrenalinski park, ki je razpet med krošnjami in ponuja kup zabavnih postaj, skozi katere se morate prebiti prek elementov. Mimogrede, ena najpogosteje fotografiranih stvari v Duboki je stranišče! Stoji sredi travnika, njegova posebnost pa so steklene stene, ki so zatemnjene tako, da se iz prostora ven vidi v vse smeri, medtem ko od zunaj deluje kot ogledalo.

Adrenalinski park v kampu Duboka

Geološko interpretacijska točka Zvečevo

Zunanja interpretacijska točka, ki je del projekta Danube GeoTour s fokusom na metamorfoza skal in procesov, ima poučno noto. Tu lahko primerjate kamnine in ponovite svoje znanje o geologiji. Streljaj od tu, v vasi Novo Zvečevo pa raste na novo obujeno naselje počitniških vil Montis Aurea, ki so prav tako lahko ena od vaših postojank.

Papuk ima tudi gradove

Severno od Velike, glavnega vhoda v naravni park Papuk, boste naleteli na Velički grad iz 13. Stoletja. Nedaleč od Orahovice pa vas čaka Ružica, eden od najlepših starih gradov, dragocen primer gotske in renesančne umetnosti. To sta samo dva od skupaj osmih srednjeveških fortifikacijskih gradov, postavljenih na obronkih Papuka.

Ružica, eden od najlepših starih gradov v Papuku

Požega

Požega je mesto v Požeški kotlini na desnem bregu reke Orljave in je staro kulturno središče pokrajine. Danes je Požega industrijsko središče z več tovarnami in srednjimi šolami. Tu lahko na mestni tržnici nakupite odlične ocvirke in druge njihove kulinarične specialitete.

Kolesarske steze in pohodniške poti

Na Papuku je veliko pohodniških poti, zaradi mirnega prometa in objema narave, pa so ceste zelo priljubljene tudi med kolesarji in motoristi.

Zlatni Lug in slavonska kulinarika, po kateri si lahko samo še odpnete pas

Slavonci so hrvaška različica Prekmurcev. Tam vam niti v sanjah ne bo krulilo v želodcu. Njihova kulinarika je nasitna, predvsem pa vedno gleda čez krožnik. Če ste eni tistih, ki uživate ob obloženih mizah, ki se šibijo pod težo slavonske kuhinje, je Zlatni Lug eden tistih krajev, od koder ne boste šli lačni. Meso na tisoč načinov in možnost prenočitve v sobah v etno slogu, vam ne uidejo.

Lačni v Slavoniji ne boste

Vino, vino, vino

Če že ne zaradi pohodništva, lepe narave in bogate slavonske kulinarike, po kateri boste zagotovo nabrali nekaj kilogramov, je Papuk vreden obiska tudi zaradi vina.

Kutjevo, ki slovi po vinu, se v starih virih omenja že več kot 770 let in izvira še iz rimskih časov. Najbolj priljubljena vinska klet v Kutjevem tam stoji od leta 1232 in ima bogato tradicijo vzgajanja vinske trte v tem delu Hrvaške. Kutjevo in vinska klet Kutjevo sta eno najmočnejših vinskih področij na Hrvaškem. Tu lahko med pokušanjem vin spoznate ljubezensko zgodbo med Marijo Terezijo in baronom Franjem Trenkom.

Vinska klet Kutjevo

Od zgodovinske kapljice vas lahko pot zanese še čez cesto, proti precej bolj sodobni vinski kleti Galić. Tu vas bo očaral moderen interier, steklena stavba pa vas pričaka z razstavljenimi sodi, ki čakajo na svoj čas. V tej sobi 24/7 igra glasba. Komu? Vinu, seveda. Zagrebški arhitekturni biro Dva arhitekta je za prav to vinsko klet prejel ameriško nagrado Architecture MasterPrize 2019 v industrijskem dizajnu. Še ena od regijskih vinski kleti, ki so vredne obiska, je večkrat nagrajena klet Krauthaker, ki vas bo poleg žlahtne kapljice pocrkljala tudi z lepim razgledom na trte.

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.