Ko našo prestolnico preplavi ljubezen: LUV fest 2024

LUV fest, festival ljubezni, umetnosti in vandranja, ki v Ljubljani poteka od 8. februarja do 12. marca, se počasi preveša v drugo polovico. Ljubezen je povsod okrog! Poleg številnih koncertov, razstav in predstav prinaša številna zanimiva vodstva na temo ljubezni. Katerih se lahko še udeležite? 

Ljubezen je preplavila Ljubljano. LUV fest je festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja, ki se v Ljubljani odvija od 8. februarja, ko se spominjamo Franceta Prešerna, največjega slovenskega pesnika, pa vse do 12. marca, ko se ženijo ptički.

Dogajanje v mesecu ljubezni v Ljubljani

V času festivala si boste lahko:

  • spočili oči na svetlobnih instalacijah, ki bodo spremljale vaše sprehode po Ljubljani,
  • privoščili malce kulturnega razvajanja na koncertih, razstavah in performansih,
  • na ustvarjalnih delavnicah naredili čudovit izdelek,
  • ustvarili nepozabne spomine s fotografiranjem na foto točkah po mestu,
  • privoščili kulinaričen zalogajček, vezan na temo festivala.

S festivalom LUV fest slavimo ljubezen do naše kulture, do naše dediščine, do slovenske besede. Pod skupno krovno temo ljubezni potekajo številni kulturni dogodki v mestu, pa tudi zanimiv spremljevalni program. Gre za festival vseh žanrov za vse generacije. Ljubljana v času festivala postane prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur.

Tematsko vodenje po Ljubljani

Ljubljanske zgodbe o ljubezni, vodenje po Ljubljani

Ste se kdaj vprašali, kakšne ljubezenske zgodbe so se odvijale v starem mestnem jedru Ljubljane? Ali zakaj je gregorjevo povezano z zaljubljenci? Pridružite se nam na vodenju in izvedeli boste vse to in še veliko več ter se posladkali s sladkim presenečenjem.

TIC, vsak torek, petek in soboto ob 16.30

Vodstvo mladi Ivan Tavčar in lepa Emilija Terpinc

Spoznajte zgodbo mladega Ivana Tavčarja, ki je hrepenel po Emiliji Trpinc in prizadevanjih njenega očeta, da mlademu snubcu zagreni življenje.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, 2. 3. ob 11.00

Vodstvo izbrana poglavja iz zgodovine ljubezni 20. stoletja

Kaj priča o ljubezenskih zgodbah, ki bi se morda spisale, če jih ne bi prehitro prekinila 1. svetovna vojna? Ali ste vedeli, da je bil Bled izbran kot lokacija za kraljevske medene tedne? Pridružite se nam na sprehodu po izbranih poglavjih iz zgodovine ljubezni in spoznajte nekaj ljubezenskih vinjet.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 3. 3. ob 11.00

Vodena tura z mladimi po LGBTIQ+ Ljubljani

Sprehodite se po mestu z LGBTIQ+ mladimi iz Društva Parada ponosa in v duhu LUV festa 2024 spoznajte drobce zgodovine LGBTIQ+ skupnosti in gibanja pri nas, obiščite ikonične lokacije, ki so krojile zgodovino, in spoznajte aktualno stanje LGBTIQ+ aktivizma v Ljubljani.

Mestna hiša, 5. 3. ob 16.00

Vodstvo o ljubezni na razstavi človek in čas: prvih 100

Na vodenem ogledu po novi stalni razstavi Slovenskega etnografskega muzeja bodo izpostavljeni predmeti na temo ljubezni, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo.

Slovenski etnografski muzej, 7. 3. ob 18.00

Delavnica ljubezen in šport

Ste že slišali za zimske olimpijske igre, ki so leta 1984 potekale v Sarajevu? Vam je šport ljub? Pridružite se nam na družinskem raziskovalnem ogledu naše občasne razstave in spoznajte športne uspehe in zgodbe olimpijskih medalj. Ter na ustvarjalni delavnici izdelajte čisto svojega Vučka.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, 9. 3. ob 11.00

Vodstvo usodni pogledi

Ob umetninah Narodne galerije se boste poglobili v antične ljubezenske zgodbe, ki so v svoji silovitosti, neposrednosti in nenavadnosti odmevale v slikarstvu od renesanse naprej.

Narodna galerija, 10. 3. ob 11.00

Vodstvo mojstrstvo Plečnikovih mojstrov

Jože Plečnik je bil perfekcionist, najprej do sebe, nato pa do vseh, ki so z njim sodelovali. Sodeloval je z množico različnih obrtnikov, mojstre je seznanjal z novimi tehnološkimi postopki in jih izučil, da so bili sposobni izvesti njegove zamisli do najmanjše podrobnosti.

Plečnikova hiša, 12. 3. ob 17.00

Kaj vse se v okviru LUV Fest še odvija v Ljubljani, si lahko pogledate TUKAJ

 

Foto: Marko Delbello Ocepek

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.