Maroko: Povratni let v barvit Marakeš za 63 evrov

Maroko! Poznate koga, ki mu ne bi dišale maroške začimbe, ga ne bi prevzela puščava in čudoviti riadi? Mi ne.

POVRATNI LET V MAROKO: BENETKE – MARAKEŠ – BENETKE: 63 EVROV! (klik)

Vandraj je izbrskal ugodno letalsko povezavo v Maroko – natančneje v Marakeš, ki jo najdete s klikom na zgornjo povezavo. Cene se spreminjajo glede na datum leta. Tja lahko poletite z nizkocenovnikom Ryanair, osnovne cene letalskih kart (brez dodatne prtljage) pa so resnično nizke!

Naj vas letos očarajo maroška kulinarika, veličastni riadi, palme in bogata kultura. Z nekaj vaje se boste izurili v barantanju na tržnici in se spoprijateljili z lokalci. Pa tudi jedi iz glinene posode, ki ji pravijo tažin, se ne boste naveličali kar tako.

Maroko od Marakeša do Rabata, Feza in Chefchaouena

Pot po Maroku lahko začnete v Marakešu, ki slovi po opečnatih hišah, neskončnih ulicah s prodajalci, čajnicami, umetniki in gostilnicami, ki so tako vabljive, da se jim nima smisla upirati. Skočite na velik trg Djemaa El Fna, pa do palače Bahie in botaničnega vrta.

Glavno mesto Maroka je Rabat, ki ga številni turisti kar preskočijo, a je lepo urejeno mesto s simpatično medino. V Meknesu se sprehodite čez trg El Hedim, kjer se začne živahna medina in vrata Bab El Mansour. V Fezu vas bodo obdali ulični prodajalci, ozke uličice, pogled na mošeje in modro-belo keramiko. Tu najdete tudi bazenčke, kjer barvajo usnje. Tega barvajo z golobjimi iztrebki, ročno in brez kemikalij, zato je tudi vonj mesta precej intenziven. Mesto Ourzazate ste zagotovo že videli v kakšnem filmu, obmorsko mestece, ki ga ljubitelji surfanja ne smete zamuditi, pa je Essauira. Tisto osupljivo modro mesto, ki je videti kot iz pravljive, pa se imenuje Chefchaouen.

Casablanca, filmska zvezda

Ne zamudite še Casablance, ki jo verjetno poznate po filmski klasiki z istim imenom. Ena njenih glavnih znamenitosti je mošeja Hasana II z najvišjim minaretom na svetu, zgrajena je tik nad oceanom, njena tla pa so steklena. Največje mesto v Maroku je tudi eno najpomembnejših mest v Afriki, saj je njeno gospodarsko, industrijsko, poslovno in demografsko središče ter pristanišče.

Maroko so tudi gorovje Atlas, Sahara in oaze

Prav v Maroku se lahko odpeljete prek gorovja Atlas, kjer vas bo očarala pokrajina, osupnile pa vas bodo tudi mogočne saharske sipine. Prav puščava – na primer v Merzougi – je za marsikoga vrhunec potovanja po Maroku.

Kako po Maroku?

Na raziskovanje te afriške dežele se lahko podate z rentanim avtomobilom ali s pomočjo javnega prevoza, ki je precej ugoden, dobro razvejan in zagotovo dogodivščina že sam po sebi. Kje spati? V riadih! To so tradicionalne maroške hiše ali vile z notranjim vrtom ali dvoriščem. Takšne hiše so navadno kvadratne in od zunaj niso videti nič posebnega, saj so orientirane navznoter, sobe torej gledajo na vrt, takšna postavitev pa ščiti pred vročino in radovednimi pogledi mimoidočih in sosedov. A ko enkrat stopite v notranjost, se odpre povsem nov svet …

NE ZAMUDITE:

14 fotogeničnih kulis, ki vas popeljejo v Maroko

Fotoreportaža: Maroko Iztoka Medje

Riad v Maroku, ki je obsedel popotnike na Instagramu

Maroko: Dva obiska vredna kraja, kjer so snemali Igro prestolov

Foto: Unsplash, Pixabay, Shutterstock

Preberite še:

Maroko in nenavadni prizori, ki ste jim tam lahko priča

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.