Največji pomladni festivali, ki jih morate vsaj enkrat doživeti

Marca se na severni polobli odvijejo mnogi pomladni festivali, ki na najrazličnejše načine praznujejo začetek pomladi. Eden od njih se odvije v naši neposredni bližini.

Pomlad oznanjuje začetek novega življenja, prebujenje po dolgi zimi, prihod luči, brstenje narave, mladostno energijo, igrivost in optimizem. Različni narodi po svetu ta pozitiven čas praznujejo na različne načine. Tudi v Sloveniji poznamo Pust, ki odganja zimo, na primer. Raziskali smo, kateri so tisti najbolj živahni pomladni festivali po svetu.

Festival cvetočih češenj na Japonskem – Hanami

Festival cvetočih češenj, Hanami, je japonska tradicija pozdravljanja pomladi in občudovanja lepot sakure (japonski izraz za cvetoče češnje). Češnja je na Japonskem simbol pomladi in obnovitve. Festival poteka po celi Japonski, se pa čas razlikuje glede na regijo in čas cvetenja češenj (v povprečju nekje med aprilom in majem).

Ljudje se v namen praznovanja pomladi zberejo pod cvetočimi drevesi, s seboj prinesejo hrano, pijalo in glasbo in se družijo z znanci in novimi prijatelji. Festival se ne neha, ko pade tema, saj takrat drevesa zaživijo s posebno razsvetljavo. Ta večerna osvetlitev pričara pravljično romantiko in poskrbi, da se praznovanja nadaljujejo v noč.

Festival luči v Zagrebu

Zagrebčani komaj čakajo prve znake pomladi in zmago luči nad temo, da se lahko vrnejo na svoje najljubše mesto za druženje – na ulice. V ta namen še vedno kratkim dnem pomagajo z raznoraznimi razsvetlitvami, ki podaljšajo dan in omogočijo daljša druženja.

Osvetlitve več delov mesta, z raznimi barvami in pestrim spremljevalnim programom poskrbijo za pravo pomlad v mestu. Več info najdete TUKAJ. 

Festival barv v Indiji – Holi

Hindujska tradicija Holi oz. festival barv, s katero se ljudje veselijo konca zime, se praznuje v Indiji in Nepalu. Praznovanje je tako pomembno, da se pričakuje, da bodo v času praznovanja zaprte tudi trgovine in lokalna podjetja.

Na prvo marčevsko polno luno v mestih zagorijo kresi, ki nakazujejo zmago dobrega nad zlim. Pepel iz kresov si ljudje namažejo na čelo, da bi se zaščitili pred zlobnimi duhovi. Naslednje jutro se začne Holi. Ljudje se zberejo in se špricajo in obmetavajo z obarvano vodo in barvnim prahom.

Las Fallas v Španiji

Valencija pomlad praznuje v čast Sv. Jožefu. Praznovanje se začne 1. marca, z velikim ognjemetom, ki se ponovi vsak dan do 19. marca. Vsak dan ulice zavzamejo tradicionalno oblečeni domačini, povsod odmeva glasba, zabava pa normalno traja do sončnega vzhoda.

Pred festivalom se vsaka soseščina mesece pripravlja nanj tako da skreira posebne ogromne, pisane kipe, ki jih med festivalom razkaže ostalim. Kipi satirično prikazujejo politiko in družbene navade. Zadnji večer, med zadnjim ognjemetom fesoivala, zakurijo tudi te kipe (fallas), ki morajo pogoreti do tal.

Festival tulipanov v Kanadi

Festival tulipanov v Kanadi izvira iz dogodka leta 1945, ko je nizozemska princesa Juliana Kanadi podarila 100.000 čebulic tulipanov. S tem je izrazila hvaležnost Kanadi, ki je med drugo svetovno vojno nudila zatočišče nizozemski kraljevi družini. Tradicija podarjevanja tulipanov se je nadaljevala vsako leto in tako v maju v Kanadi zacvetijo tulipani, ki privabijo 500.000 gostov letno. To je največji festival tulipanov na svetu.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Prvomajske počitnice in top 4 ideje za oddih

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.