Nasvet iz prve roke: Kako na potovanje z majhnim otrokom

Po čudovitem potopisu, Mehika z otroki, smo mamico Jasno prosili, če lahko z nami deli nekaj nasvetov, kako si olajšati potovanje z majhnim otrokom.

Kako se pripraviti na potovanje z majhnim otrokom?

Naj najprej poudarim, da so naši otroci že od majhnega vajeni celodnevnih izletov. To je precej dobra priprava na daljše potovanje z majhnim otrokom, saj tako dinamiko oziroma potek izletov zgolj prenesejo na večdnevno avanturo. Pomembno je, da se otroci zavedajo, da je že sama pot do destinacije del potovanja, predvsem pa da vejo, kaj pričakovati. Zato je pred potovanjem pomembno, da se z njimi veliko pogovarjamo. O tem, kako bo pot potekala, predvsem pa si skupaj z njimi ogledamo fotografije in videe krajev, ki jih bomo obiskali. Vključimo jih tudi v izbiro izletov na samem potovanju. Tako se otroci počutijo vključene v organizacijo in si hkrati zvizualizirajo potovanje. To je osnova, da se otrok počuti pripravljenega, predvsem pa, da se jim tako vzbudi zanimanje in en kup pričakovanj.

Pomembno je, da otroke vključite v organizacijo in načrtovanje.

Lahko z dobro organizacijo in pogovori preprečiš trmo?

Kljub temu, da s pogovori in vključevanjem poskrbimo, da bodo otroci sami sledili toku dogajanja, to seveda ne pomeni, da na potovanju ne bo izpadov trme, slabe volje in podobnega. Bo pa vsega tega občutno manj. Pa saj vemo, da imamo tudi odrasli take trenutke, še posebej, ko smo utrujeni, lačni in zaspani, Prav je, da otroke naučimo, da je to povsem normalno in da je to zgolj en izmed izzivov, ki nam jih postavi vsako potovanje.

Kako se pripraviti, če potujemo z dojenčkom?

Pri dojenčku je najbolj pomembno, da sta starša mirna oziroma da gresta na pot brez strahu in stresa. Da to dosežeta, se je potrebno dobro pripraviti, pa vseeno vedeti, da bo potrebna tudi spontanost ter sprotno prilagajanje dojenčku in okoliščinam.

Ker je velika razlika med npr. štirimesečnim in devetmesečnim dojenčkom, je seveda vso pripravo potrebno prilagoditi njihovi starosti. Najprej se vprašajte, kaj bo vaš dojenček na poti nujno potreboval. Vključite hrano, opremo, oblačila, igrače ipd. Ker je naš sedemmesečnik že jedel gosto hrano, smo s seboj v ročni prtljagi vzeli termovko z vročo vodo, termo posodico s slano kašico, silikonski krožniček in žličko, plastično vilčko, flaško in vodo v plastenki.

Voziček imate lahko pri sebi vse do vkrcanja na letalo.

Kako je s hrano za dojenčka?

Jaz sem za s seboj v majhnih plastičnih posodicah spakirala tudi žitno kašico v prahu in ovsene kosmiče, da sem mu na daljšem letu lahko v le nekaj minutah pripravila obrok. Žitno kašico sem samo zalila z vročo vodo – to dobiš pri stevardesi, zato je dobro s seboj vzeti termovko. Vrela voda iz termovke pride zelo prav tudi v primeru, da vaš dojenček pije adaptirano mleko. Za naslednji obrok pa sem z vročo vodo prelila ovsene kosmiče, pustila 10 minut, da so se zmehčali, in vanje vmešala še pretlačeno banano (zato s seboj vzamem plastično vilčko). Če so vaši dojenčki vajeni kupljenih sadnih kašic, pa seveda vzemite kar takšno.

Kaj še ne sme manjkati v torbi za na letalo?

V dojenčkovo torbo za na letalo prav tako ne pozabite spakirati vlažilnih robčkov, pleničk in previjalne podloge. Otroka lahko previjete kar na stranišču, kjer je na voljo previjalna miza. Sicer gre bolj na tesno s prostorom in ob turbulencah precej trese, ampak se da. S seboj vzemite tudi dovolj rezervnih oblačil, predvsem pa kakšne dolge hlačke in majčko, nogavičke in odejico, ker je na letalu precej močna klima. Mi smo našega dojenčka med spanjem z odejico pokrili tudi čez ušeska in del glave, da mu hladen zrak ni pihal direktno v glavo. Kar se spanja tiče, se lahko pred potovanjem na spletni strani letalske družbe označi, da vam za dojenčka pripravijo posteljico.

Pri nas žal te opcije niso imeli, zato je spal kar v naročju. Otroci do 2. leta starosti namreč nimajo svojega sedeža, razen če ga doplačate. Našega dojenčka smo najlažje uspavali z dojenjem ali pitjem čaja po flaški, nekajkrat pa je zaspal tudi samo z zibanjem. Vam pa zaradi izenačevanja pritiska v ušesih priporočam, da dojenček vsaj med vzletom in pristankom pije. Za malo večje otroke podobno dosežete z liziko. Mimogrede, za večje otročke lahko pred potovanje na spletni strani letalske družbe (mi smo leteli s Turkish Airlines) izberete otroški meni, je pa na voljo še kar nekaj drugih menijev (brezglutenski, veganski itd.).

Tim je večino 13-urnega leta prespal v naročju.

Kaj pa dojenček počne na letalu, ko ne spi?

Če ni turbulenc, se lahko sprehajate po letalu. Naš je pri tem prav užival, ker so ga ostali potniki in osebje ogovarjali, se mu smejali, ga vzeli v naročje in ga zabavali. Mi smo na letalo vzeli tudi nosilko, ampak nam ni prišla prav, ker so prehodi med sedeži preozki, da bi normalno hodili z dojenčkom v nosilki. Vam bo pa prav prišla na letališču, sploh če imate daljši postanek med leti, da ni ves čas v vozičku. Pa če se vrnemo nazaj na letalo – na določenih delih letala je prostor, kjer lahko na tla pogrnete odejico (ali dekico, ki jo dobite na letalu) in dojenčka odložite, da se malo pretegne in razmiga. S seboj ne pozabite vzeti tudi kakšne njegove najljubše igračke, predvsem pa tudi take, ki jih ne uporablja vsak dan, ker se bo z njimi še bolj zamotil. Vam pa iz naše izkušnje povem, da bodo na letalu najbolj zanimive ravno tiste stvari, ki niso igrače (slušalke, letaki, embalaže od hrane, žličke ipd.). 

Kako je z vozičkom?

Načeloma imate svoj voziček lahko pri sebi vse do vstopa na letalo in ga tik pred vkrcanjem zapakirate v veliko vrečo (jo dobite) ter pred vrati letala oddate osebju. Ko pristanete, vam voziček predajo pri izhodu iz letala ali pa vas počaka pri prtljagi. Se je pa glede tega dobro pozanimati, ko oddate prtljago, ker imajo različne letalske družbe različna pravila, predvsem pa je vse odvisno od velikosti letala. Imate pa tudi to opcijo, da svoj voziček oddate skupaj s prtljago in si marelo sposodite na letališču. Jo potem lahko koristite vse do vkrcanja. Pa še nekaj. Družine z majhnimi otroki imajo pri vkrcanju prednost, ampak priporočam, da greste na letalo med zadnjimi, ker drugače bodo morali otroci že pred samim poletom vsaj pol ure čakati na svojem sedežu, da se vsi potniki vkrcajo in posedejo. Je le lažje, da se te pol ure gibljejo na letališču. 

Na letalo se vkrcajte zadnji.

Kako poskrbeti za varnost na poti?

Mi smo za varnost malčkov na letališču poskrbeli tako, da smo se že pred odhodom dogovorili, da ves čas hodita ob nama oz. kar pred nama, da ju imava lahko stalno na očeh. Na letališču sva jima na roko napisala MAMA in zraven mojo telefonsko številko. Nato pa smo se zmenili, da v primeru, da nas kateri nenadoma izgubi iz vidnega polja, obstane na mestu in glasno kriči mami, ati. Tako se izognemo temu, da vsak odtava na svojo stran letališča in zato otroka lažje najdemo, saj ponavadi ni daleč. Če pa se po več klicih vseeno ne pojaviva, pa mora prvemu mimoidočemu pokazati napis na roki. Tako bo vsak razumel, da se je otrok izgubil in predvsem vedel koga poklicati.

Kaj pa dokumenti, prtljaga… ?

Seveda je na potovanju potrebno ves čas dobro paziti tudi na prtljago, denar in dokumente. Mi dokumente in večino denarja shranimo kar v manjšo torbico, ki jo en od naju nosi spredaj na trebuhu namesto na strani ali na hrbtu, da je vedno na vidnem mestu. Še boljša rešitev pa so torbice, ki se kar pod oblačili zapnejo okoli pasu. Po nekaj denarja damo tudi v kakšen nahrbtnik ali dva, da imamo  zalogo v primeru, da nam ukradejo torbico. Vedno naredimo tudi po nekaj kopij dokumentov, ki jih prav tako shranimo v dva nahrbtnika. Nahrbtnike vedno nosimo tako, da jih imamo stalno na očeh. Pri nas ima ponavadi tisti, ki hodi zadaj, svoj nahrbtnik obrnjen naprej, hkrati pa opazuje nahrbtnike vseh ostalih. To je še posebej pomembno, kadar stojimo v vrsti ali kjer je velika gneča. Tega se držimo tako na letališču kot tudi na samem potovanju.

Pred potovanjem lahko na spletni strani letalske družbe izberete meni, ki vam najbolj ustreza (otroški, brezglutenski, vegetarijanski itd.)

Na kaj še ne smemo pozabiti preden se odpravimo na pot?

Preden se odpravimo na potovanje z majhnim otrokom, ap tudi sicer, si je dobro prebrati napotke za potovanje na izbrano destinacijo na strani Ministrstva za zunanje zadeve (www.gov.si) in na strani www.zdravinapot.si, kjer dobimo informacije glede vize, konzularne pomoči ter nujnih in priporočenih cepljenj.

Poleg zgoraj omenjenega, si doma ne pozabite napisati in natisniti (v več izvodih) seznama s telefonskimi številkami in naslovi, ki bi vam tekom potovanja utegnili priti prav. Mi na ta seznam vključimo naslednje podatke: naslov in kontaktno številko nastanitve, najbližjega slovenskega veleposlaništva ali konzulata (v primeru, da izgubite ali vam ukradejo dokumente) in slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Od letalske družbe je odvisno, kakšne animacijske pakete imajo pripravljene za otroke. Pozanimajte se.

Kako pa je z bančnimi karticami, zavarovanjem…?

Zapišemo si tudi številko za takojšen preklic bančne kartice in splošno številko izbrane banke, čeprav se da danes že skoraj vse urediti tudi preko spletne banke. Mi smo imeli npr. težavo z eno izmed kartic, pa smo zadevo uredili kar preko videoklica z banko. Vseeno pa je dobro, da imamo zapisano tudi telefonsko številko, v primeru, da ravno v tistem trenutku nimamo dostopa do interneta.

Seveda nikakor ne pozabite urediti turističnega zdravstvenega zavarovanja. Naredite tudi kopije kartic, ki jih dobite ob sklenitvi zavarovanja, in jih shranite v nahrbtnike skupaj z ostalimi kopijami. Na seznam pa si zapišite tudi kontaktno številko izbrane zavarovalnice. To je le nekaj predlogov, seveda seznam prilagodite sami destinaciji in lastnim potrebam. 

Tako, ko uredimo vse formalnosti in se skupaj z otroki pripravimo na potovanje, je čas, da se odpravimo na pot. Polni pričakovanj in predvsem mirni, ker gremo dobro pripravljeni. Tudi na vse nepričakovane izzive, ki še dodatno začinijo družinska potovanja!

Jasni lahko sledite na Instagramu Lajf z mulci, kjer najdete še več idej za potovanje z majhnim otrokom in kup potovalnih dogodivščin.

 

PREBERITE ŠE: Mehika z otroki: 12-dnevni potopis mamice Jasne s koristnimi nasveti

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.