Praznovanje jeseni: Festivali po svetu

Različne države in kulture praznujejo jesen na svoj unikaten način. Preberite si, katera so največja jesenska praznovanja in jih dodajte na seznam želja za naslednja potovanja.

Oktoberfest – Munchen, Nemčija

Oktoberfest je največji praznik piva na svetu. Dogodi se med poznim septembrom in zgodnjim oktobrom. (Letos med 16. septembrom in 3. oktobrom!). Festival poteka po celi Nemčiji, a največji dogodek se odvije v Munchnu. To je praznovanje na katerem se spije veliko piva in poje veliko dobre hrane, dogajanje pa dopolnijo nastopi glasbenikov, športna tekmovanja in karaoke. Nujno dodajte na svoj bucket list za jesenska praznovanja, če imate radi pivo in druženje ob glasbi.

Dia de los muertos (dan mrtvih) – Mehika

1. novembra je tako kot pri nas tudi v Mehiki dan mrtvih. A njihovo praznovanje se od našega precej razlikuje. Pisano praznovanje v maskah, s številnimi paradami in zabavami, traja kar dva dneva. Za vsem živahnim dogajanjem pa bistvo ostaja enako: spominjanje preminulih. Oblečeni v tradicionalne maske se ljudje z družinami odpravijo na pokopališča, kjer prižigajo sveče na grobovih svojih bližnjih.

Praznovanje popestrijo čudovite dekoracije in maske okostnjaka Catrine, simbola dneva mrvih. Obisk Mehike v času Dia de los muertos je nepozabna izkušnja.

Diwali – Indija

Petdnevni praznik luči Diwali praznujejo Sikhi, Jaini, Hindujci in nekateri Budisti. Praznik predstavlja zmago luči nad temo oz. zmago dobrega nad zlim. Festival poteka v novembru, po celi Indiji, in predstavlja najsvetlejšega med vsemi prazniki. V tem času prižigajo svečke v glinenih posodicah in pripravljajo različne cvetlične aranžmaje. Čeprav vsaka od ver praznik praznuje malo drugače, je vsem skupno, da se enkrat v tem času zberejo ob družinskem obroku, spremljajo ognjemet, pripravijo različne razsvetljave in pojejo veliko sladkih dobrot. Praznik velja za enega najbolj čarobnih.

Lunin festival – Kitajska

Lunin festival, festival Mooncake ali festival srednje jeseni praznujejo na Kitajskem, na petnajsti dan osmega meseca luninega koledarja, ko je luna na najvišji svetilnosti. To je polna luna med septembrom in oktobrom. Festival, na katerem, podobno kot pri Diwaliju, v večjih mestih poskrbijo za posebne razsvetljave, traja tri dni. Družine se zberejo, nikakor pa ne smejo manjkati kolački Mooncakes, ki se jejo samo ob tej priložnosti. Mnogi verjamejo, da je to obdobje, ki prinaša veliko sreče.

Loy Krathong – Tajska

Loy Krathog ali festival lantern je eden izmed najbolj spektakularnih festivalov na svetu. Ob polni luni v 12. mesecu po tajskem luninem koledarju (ponavadi v novembru) v nebo ali v reke izpustijo prižgane lanterne. Te simbolizirajo nove začetke, ljudje pa si ob tem zaželijo veliko sreče in obilja. Vsi turisti, ki Tajsko obiščejo v tem času (še posebej lepo je v Chiang Maiu), so vabljeni, da tudi sami prisostvujejo dogodku in v zrak ali reko izpustijo svoje lanterne.

Nuit Blanche (bela noč) – Pariz, Francija

Bela noč v Parizu je unikaten jesenski festival, ki praznuje umetnost. Običajno v začetku oktobra Pariz za eno noč odpre svoje muzeje, galerije in druga kulturna prizorišča. Obiskovalci lahko brezplačno prisostvujejo na posebnih dogodkih, predstavah in koncertih po celem mestu. To je idealen čas za raziskovanje nočnega Pariza. Celo noč je na voljo javni prevoz. Obvezen obisk za vse, ki obožujejo umetnost in kulturo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.