Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Ste eni tistih, ki v najbližji azijski restavraciji (ali Aziji) prosite za “normalen” pribor, da lahko pojeste brez akrobacij? Jedilne paličice kot pribor za hranjenje ni misija nemogoče, le nekaj vaje in potrpljenja vam manjka.

A pazljivo! Izumljanje lastnega načina, kako uporabljati jedilne paličice, je morda hujša žalitev, kot če enostavno prosite za vilico, saj ima tudi uporaba paličic nekaj pravil, ki jih vsaj v Aziji tudi upoštevajte.

Jedilne paličice: od bambusa do porcelana

Najbolj znane so bambusove paličice, ki jih dobite zavite v papir, jih prelomite, oziroma ločite na dve posamični in so namenjene za enkratno uporabo. Poznamo pa še jedilne paličice iz plastike, tršega lesa, porcelana in drugih materialov, ki jih lahko operemo in uporabimo vnovič.

Od Kitajcev, Japoncev, Tajcev … do Slovencev

Jedilne paličice so v kuhinji oziroma jedilnici začeli uporabljati Kitajci, tudi zahodnjaki pa vsaj njihovo hrano poskušamo jesti tako, kot oni. V azijski kulinariki ima takšno hranjenje večtisočletno tradicijo. Poleg Kitajcev z njimi namreč jedo še Japonci, Korejci, Malezijci, Tajci, Vietnamci in Singapurci, a obstaja nekaj razlik v uporabi in pravilih. Na Kitajskem na primer uporabljajo daljše kot na Japonskem, ob vprašanju ekologije pri masovni potrošnji lesenih, pa v Južni Koreji uporabljajo celo kovinske. V Aziji namreč povprečen prebivalec na leto porabi 100 parov paličic za enkratno uporabo!

Tega s paličicami NE počnite

Kot rečeno, obstaja nekaj pravil prehranjevanja s paličicami. Nabadanje hrane nanje velja za zelo nevljudno, zato jih uporabljajte tako, kot lokalci – po sistemu ščipalke. Paličic niti ne zapičite v sredino posode ali krožnika, saj je to eden od pogrebnih ritualov in je precej neprimeren v vsakdanji rabi. Ko jih ne uporabljate, jih enostavno odločite na podstavek, ki služi kot odlagalo. Pazite pa tudi, da paličic na krožniku ne pustite prekrižanih – kar sicer velja tudi za vilico in nož – sam s tem sporočate, da hrana ni bila okusna. Z jedilnimi paličicami torej zgolj jejte, neprimerno je namreč tudi kazanje z njimi na ljudi ali stvari, si jih tlačiti v nos, se pretvarjati, da ste vampir in karkoli drugega, česar sicer ne bi počeli normalni odrasli.

Suši lahko primete kar v roko

Tako kot pri nas lahko po bontonu piščančje bedro vzamemo v roko, lahko z rokami jeste tudi suši. In kako rokovati s paličicami sicer? Svojo držo lahko povadite s pomočjo spodnjega posnetka. Pa dober tek!

Foto: Unsplash

Video: YouTube

PREBERITE ŠE:

11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden obiščete Japonsko

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.