Za nekoga so potovanja stres in kupica logističnih podvigov, za druge droga, brez katere ne moremo več. Pa vendar za ooboje velja, da se je potrebno na pot pripraviti in določene stvari pred pričetkom urediti ali na njih vsaj pomisliti. Mi smo pripravili nekaj kljukic, ki jih je pred potovanjem priporočljivo narediti.

Preveri veljavnost dokumentov

Dejstvo je, da nas velika večina ne ve, kdaj točno mu poteče osebna izkaznica ali potni list. Ni bila ravno najbolj zabavna zgodba v trenutku, ko sem prišla na hrvaško mejo in mi policist reče: »Gospa Kuhar, ali imate morda zraven še kakšen drug dokument razen osebne izkaznice, ki vam je potekla?« In smo obračali nazaj proti domu. Ampak, to je mačji kašelj v primerjavi s tem, če si nekje na letališču, let imaš čez nekaj ur, ti pa ugotoviš, da je tvoj potni list pretekel. Ali morda, da si šele na letališču seznanjen, da te bo dežela, v katero si namenjen, pričakala kdaj drugič, oziroma takrat ko boš imel urejeno vizo. Torej, ne pozabi dokumentov, preveri veljavnosti in vprašaj strica Googla, če potrebuješ vizo za tvoj novi potep.

shutterstock_192317234

Zavarovanje, da ali ne?

Super in priporočljivo je, če se na pot odpravljamo s pozitivno naravnanimi mislimi in smo osredotočeni na to, da se nam bodo na potovanju dogajale lepe stvari.  Da se bomo domov vrnili zdravi, s polno culo veselih in nepozabnih spominov. Ampak, tako kot v življenju, tako tudi na potovanju nikoli ne vemo, kaj vse negativnega nas lahko na poti preseneti. Nekaj takšnih nočnih mor lahko predstavlja izgubljena prtljaga, morda poškodba med tem, ko si osvajal novo plezalno smer. Kaj pa zastrupitev z bakterijo, za katero prej nisi še nikoli slišal in je oskrba zdravljenja doma zagotovo najboljša? Na tvoji karti pa je datum vrnitve šele čez 2 meseca, v žepu pa bore malo za novo karto, katero si navsezadnje že plačal. V takšnih primerih je še kako dobro imeti v žepu zavarovalnega Joly-ja, ki ti sicer ne bo rešil osnovne težave takoj, bo pa še kako pomagal, da bo rešena prej in ceneje kot bi bila sicer. Vložek zavarovanja je v primerjavi s stroški, ki lahko nastanejo z zdravljenjem ali nakupom nove letalske karte na poti minimalen.

shutterstock_171882809

Baterija telefona je prazna, polnilec ne ustreza stikalu

Telefon ali računalnik te opozarja, da bo počasi potreboval novo energijsko hrano, ti pa ugotoviš, da tvoj polnilec nikakor ne paše v stikalo. Pa ravno takrat, ko si želel prenesti slike na računalnik in z njimi podražiti svoje najbližje, ki doma ljubosumno pa vendar radovedno pričakujejo tvoj glas. Kljub temu, da se trudiš, študiraš nekoliko drugačne luknje na stikalu, ti ne uspe. To se ti lahko pripeti v Veliki Britaniji, Avstraliji, ZDA, Malti, Švici, Dubaju, Indiji, Južno Afriški Republiki, Pakistanu, Izraelu, Danski, na Kitajskem, Kanadi, Mehiki, Braziliji in na Japonskem. Adapter za vtičnice lahko po navadi kupimo na cilju, v trgovinah z elektronsko opremo ali letališču.

shutterstock_354423707

Ne bodi izpostavljen plen lovcem na zaklade turistov

Velikokrat so turisti v mestih kot božična jelka. Krasijo jih številne torbe in nahrbtniki, za vratom fotoaparat in videz, da jim v denarnici ne primanjkuje denarja. To pa seveda zelo diši tistim, ki ga nimajo, ali pa ga želijo prislužiti na lahek in kradljiv način. Zato vredne predmete na nosi seboj, če jih lahko pustiš kje v sefu hotela. In potovanje ni morda najboljša priložnost, da svetu pokažeš, kako zelo dobro ti gre od rok uskladitev dragih modnih dodatkov. Bodi preprost in se kot kameleon čim bolj zlij z okoljem v katerem si. Previdnost ni nikoli odveč.

shutterstock_169108877

Ali ni prikupno, ko te nekdo iz drugega konca sveta vpraša: »Kako si?«

Vsekakor ni neumno, da preden se odpravimo v neko novo državo, kaj o njej tudi preberemo, naredimo mini raziskavo. Glavna se bo tako ali drugače pričela na kraju samem. Kakšne so njihove navade, kakšna je njihova kultura. Posebni aduti so fraze v lokalnem jeziku. Te ti bodo na poti velikokrat prišle prav. Če drugega ne, boš na ljudeh priklical nasmeh na obrazih in rade volje ti bodo pokazali smer, ki vodi do dobre hrane, prenočišča ali celo večerje kar pri njih doma.

shutterstock_335850218

Kako je pa s cepljenjem?

Velikokrat je na nas samih ali se bomo preventivno cepili ali ne. Preventivna cepljenja, ki so priporočljiva so cepljenja proti hepatitisu A in B, tifusu in klopnem meningitisu. Resnično obvezna so cepljenja proti rumeni mrzlici za območja, kjer obstaja nevarnost za bolezen. Večina držav z rumeno mrzlico ob prihodu zahteva potrdilo o cepljenju. Nekatere države zahtevajo potrdilo o cepljenju ob povratku iz območij z rumeno mrzlico. Cepljenje z enim odmerkom je potrebno opraviti vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo pa velja deset let. Prav tako ne pozabi preveriti ali odhajaš na območje malarije in zaščito proti njej.

shutterstock_283016963

Naj bodo tvoja potovanja varna, zdrava in udobna. Na veliko stvari lahko pred odhodom vplivaš tudi sam.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.