Skrivnosti, dejstva in zanimivosti egipčanskih piramid v Gizi

Ste se kdaj spraševali, kaj vse se skriva v egipčanskih piramidah v Gizi? Misteriozni spomeniki že stoletja budijo zanimanje in so predmet številnih historičnih študij. Kaj vse se skriva v njih in zakaj so jih sploh zgradili? Pokukajmo malo globlje.

Piramide v Gizi stojijo blizu Kaira, glavnega mesta Egipta. Okoli njih kroži po svetu mnogo ugibanj, legend in zgodb. Težko je ločiti dejstva od mitov, dokaze od domišljije. Koliko v resnici zares vemo o njih?

Piramide so bile zgrajene pred več kot 4500 leti

V Gizi stojijo tri piramide, ampak samo ena spada med čudesa starega veka. To je največja in najstarejša od vseh – Keopsova piramida. Hkrati Keopsova oz. Velika piramida predstavlja tudi edino od čudes starega veka, ki je ostalo nedotaknjeno do danes, kljub temu, da je od vseh čudes najstarejša. Zgrajena je bila okoli leta 2600 pr.n.št., kar je več kot 4500 let nazaj!

Kako so piramide zgradili?

Še danes ni popolnoma znano, kako so v tistih časih zgradili tako ogromne strukture. Vemo, da so potrebovali več kot dva milijona ogromnih kamnitih opek in, da je vsaka tehtala med 2 in 15 tonami. Vemo, da so za izgradnjo potrebovali približno 27 let in približno 100.000 delavcev. Teorije o tem, kdo je piramide zgradil, si nasprotujejo. Nekateri menijo, da so jih zgradili sužnji, drugi, da so jih gradili plačani delavci. Ker so piramide zgrajene z veliko gradbeniškega in arhitekturnega znanja, je jasno, da so snovalci gradnjo obvladali in razumeli.

Zakaj so piramide sploh zgradili?

Piramide so definitivno povezane z egipčanskim verovanjem v posmrtno življenje. Egipčani so verjeli, da vsak od njih v sebi že nosi svoj drugi del, ki so ga imenovali ka. Ka naj bi bil del, ki nadaljuje pot v večno življenje po smrti telesa na Zemlji. Najbogatejši faraoni so si s piramidami želeli pripraviti popotnico v boljše posmrtno življenje. Piramide so bile njihove grobnice, vanje pa so poleg sarkofaga dodali tudi številne predmete, ki bi jim v posmrtnem življenju lahko prišli prav. Seveda so piramide delovale tudi kot statusni simbol.

Kaj se skriva v piramidah?

Najbolj zanimivo je, da je notranjost piramid v večini kamen. Le na dnu piramid se skrivajo hodniki, grobnice oz. sarkofagi in manjše sobe. Izjema je Keopsova piramida, saj v njej faraonov sarkofag leži na sredi piramide, dosegljiv po ozkem stopnišču. Sarkofag je izdolben iz enega samega kosa granita in je prevelik, da bi ga v piramido postavili po tem, ko je bila piramida zgrajena. Predvidevajo, da so piramido v resnici zgradili okoli sarkofaga.

Zanimivo je tudi, da piramide v Gizi niso okrašene s hieroglifi ali teksti in ne vsebujejo nobenih zakladov. Običaj okraševanja grobnic se je začel kasneje. Piramide v Gizi so tako precej prazne in skrivnostne. Jih pa ob obisku lahko raziskujete sami ali z vodičem.

Skrivnostna Sfinga

Sfinga iz Gize, mitološki simbol s telesom leva in glavo človeka, je še ena od misterioznih spomenikov stare egipčanske kulture. Zgrajena je bila kot zaščitnica piramid, ni pa čisto jasno, ali so jo zgradili hkrati s piramidami ali kasneje. Njeno telo predstavlja pogum in moč, njena glava pa znanje in inteligenco kraljev. Če obiščete Egipt, jo obvezno dodajte na seznam znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti.

Vas zanima potovanje v Egipt? Preberite TOLE in poiščite idealno nastanitev zase. 

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.