Ste že slišali za inkovski festival Sonca Inti Raymi?

Konec junija ljudstva v južni Ameriki praznujejo festival Inti Raymi. Gre za starodavni inški festival v čast Soncu.  

Praznovanje Inti Raymi nudi vpogled v starodavna verovanja Inkov. Če boste v tem času obiskali Peru ali Ekvador, vas čaka nepozabno, barvito, spektakularno, tradicionalno in zgodovinsko doživetje.  

Foto: Shutterstock

Kaj je Inti Raymi? 

Podobno kot mnoge starodavne civilizacije, so tudi Inki veliko pomembnost pripisovali gibanju Sonca, Lune in ostalih vesoljnih teles. Festival Inti Raymi na predelih Južne Amerike praznujejo že več kot 500 let. Praznovanje je namenjeno Inkovskemu novemu letu, ki slavi boga Sonca. Bog Inti je po inkovskem verovanju zaslužen za svetlobo, toploto, rodovitnost Zemlje in cvetenje civilizacije.  

V času praznovanja se tisoči ljudi zberejo v mestecu Cuzco (inkovsko glavno mesto), da bi prisostvovali pri svetem dogodku. Obred spremljajo ples, duhovni rituali in žrtvovanje živali. Turisti in obiskovalci se lahko praznovanju pridružijo in doživijo spektakel barvitih oblačil, tradicionalnih ritualov in neverjetnih nastopov.  

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Praznovanje v Peruju  

24. Junija se ljudje zberejo na enodnevnem praznovanju v inkovskem templjuQorikancha. Praznovanje se vrti okoli ponazoritve zgodbe kralja Sonca in njegove žene. Temu sledi parada in (lažno) žrtvovanje lame. Praznovanje se zaključi s kresom .

Praznovanje v Ekvadorju 

Če bi radi doživeli praznovanje visoko v Andih, se odpravite v vas Otalavo. Tu se praznovanje začne ob polnoči ob slapu Peguche. Glasba, ples in nastopi trajajo celo noč in še naslednji dan. Tu se praznovanje odvija v čast materi naravi.  

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

PREBERITE ŠE: Tri ideje za sanjski teden v Italiji s povratnim letom iz Maribora

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.