Ste že slišali za te izredno odročne destinacije, ki so vsekakor vredne obiska?

Če ste popotnik, ki ne mara gneče, vas bodo navdušile odročne destinacije, kamor stopi le redkokdo. Težka dostopnost namreč odvrne večino, kar pa ne pomeni, da te destinacije niso vredne obiska. Ravno nasprotno! Tam boste uživali v miru in naravnih lepotah kot le malo kje.

Vas navdušujejo odročne destinacije? Poiskali smo vse od tistih v bolj hladnih, severnih predelih, do tistih v bolj toplih, eksotičnih krajih.

Hebridi, Škotska

Najbolj dostopni med najbolj nedostopnimi destinacijami za Slovence so škotski otoki Hebridi. To je najbolj odročen del Združenega kraljestva, ki je dostopen zgolj s trajektom in nudi vse, kar se od odročnih destinacij pričakuje: neznansko moč narave – vetra, valov in razgiban teren. Hebridi zajemajo več kot 100 otokov, ki so večinoma neposeljeni. Večji otoki, kjer lahko prespite, so Barra, South Uist, Benbecula, North Uist, Harris in Lewis. Najbolj odročen otok, North Rona, je dostopen samo s helikopterjem.

Longyearbyen – Svalbard, Norveška

Tudi v Evropi, a vseeno izredno odročna, je najbolj severna naselbina na svetu. Da dosežete Longyearbyen – Svalbard, vas čaka 3 ure leta iz Osla. Življenje pod Severnim polom je zahtevno! 2400 prebivalcev, ki živijo v mestecu, naokoli hodi z orožjem, za primere, da bi se srečali s severnim medvedom. Mestece ima eno trgovino in celo svojo univerzo. Obisk je posebna izkušnja, sploh če ob svetlobni neonesnaženosti doživite tudi čudovit severni sij.

Oaza Siwa, Egipt

Ker zahteva kar 5 ur vožnje iz Egipta, se oaza Siwa redko znajde na poti turistov, a ima vse, kar bi od oaze pričakovali – visoke palme, kristalno čista jezerca in hiške iz gline. Pri življenju jo ohranja več kot 200 naravnih izvirov, ki skrbijo, da oljke in datljeve palme bogato rodijo. Prebivalci oaze so pod vplivom Egipta in nomadskih ljudstev razvili svoj jezik, svojo kulturo in tradicijo. Obiskovalci lahko prespijo v udobnih, ekološko navdihnjenih kočah. Poskrbljeno pa je tudi za ohladitev! Skok v slana jezera je zagotovilo za dodatno sprostitev v puščavi.

Velikonočni otok, Čile

Velikonočni otok najdete v jugovzhodnem Tihem oceanu. Pripada Čilu, a je od celinskega dela Čila oddaljen kar 3600 kilometrov! To pomeni, da je je eden najbolj izoliranih otokov na svetu. Otok slovi po velikanskih kamnitih kipih – moai. Na otoku in v muzejskih zbirkah je bilo popisanih skupno kar 887 monolitnih kamnitih kipov. Nekje med letoma 1100-1680 jih je najverjetneje ustvarilo ljudstvo Rapa Nui. Kipi naj bi predstavljali njihove pokojne vodje, ni pa zagotovo in je še vedno zavito skrivnost. Na otoku je malo rastlinskih vrst, zato oskrba s hrano prihaja iz Čila. Otok kljub njegovi oddaljenosti vsako leto obišče nekaj turistov, ki svojo izkušnjo opisujejo kot nepozabno.

Tibetanska planota, Tibet

S svojimi 4000 metri nadmorske višine je Tibetanska planota ne samo ena najbolj odročnih destinacij, ampak tudi najmanj prijazna do svojih nekaj prebivalcev. Ti se ves čas borijo s hladnim, neizprosnim vremenom, a hkrati uživajo neverjetne naravne lepote. Poleg čudovitih jezer lahko obiskovalci tukaj doživijo srečanja z vrsto redkimi živalmi, od snežnih leopardov do arktičnih lisic in jakov. Vasica Changtang, kjer prebiva nomadsko ljudstvo, že stoletja ostaja nespremenjena in nudi posebno doživetje za vse obiskovalce.

La Rinconada, Peru

Najvišje ležeča naselbina na svetu, La Rinconada, leži v Perujskih Andih. Življenje na 5100m nadmorske višine pomeni enkrat redkejši zrak (človek tam z vdihom vdihne polovico količine kisika kot na 0 nadmorske višine), izredno nizke temperature in izredno visoko izpostavljenost UV žarkom. Da bi vasico dosegli, se morate od najbližjega mesta peljati po zahtevni cesti še malo več kot 6 ur. Zato La Rinconada zagotovo spada med najbolj odročne destinacije na svetu.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Malta: povratni let iz Ljubljane in odličen izbor hotelov

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.