Amsterdam skozi oči Slovenke, ki dela v nizozemskem zdravstvu in uvaža slovensko vino #VandrajInsider

V rubriki Vandraj insider mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, z nami delijo svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Tokrat nas je skozi Amsterdam peljala Katja Podvinšek.

Amsterdam bo za letošnji božič že peto leto mesto, ki mu Slovenka Katja Podvinšek reče dom. Kaj nam je povedala o svojem skoku čez mejo in kje so najboljši predeli mesta, kjer se je našla, preverite v tokratnem Vandraj insiderju.

Kako bi se opisali tistim, ki vas še niso spoznali?

Nasmejana, sproščena, organizirana, trmasta in odprta – tako pri sprejemanju drugih, kot pri delitvi osebnih izkušenj in lastnih mnenj. Rada govorim, ampak tudi zelo dobro poslušam.

S fantom Urbanom na drsanju na zamrznjenih jezerih in kanalih v okolici mesta.

 Kaj vas je odneslo v Amsterdam in kaj tam počnete?

Odšla sem, ker sem dobila službo kot osebna asistentka invalida s poškodbo hrbtenjače na nivoju vratu, sedaj pa delam kot načrtovalka terapij v rehabilitacijskem centru po poškodbah. Poleg tega, skupaj s fantom, na Nizozemsko uvažava (odlično!) slovensko vino družine Kramberger.

Kaj si želite, da bi vedeli o tej vrsti dela, preden ste odpotovali na sever?

Želela bi vedeti, da je za delo v nizozemskem zdravstvu obvezno zelo dobro znanje nizozemščine. Tako bi se jo še prej naučila.

Kaj je najboljše, kar ste odnesli od življenja prek meje?

Notranje: Naučila sem se reči ‘ne’ stvarem, ki si jih resnično nisem želela. Imeti, narediti, obdržati.

Zunanje: Moji prijatelji tukaj in vse, kar smo skupaj doživeli.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o delu in življenju v tujini?

Da je tukaj vse rožnato.

Med tulipani v okolici Amsterdama.

[O mestu]

Kako bi opisali Amsterdam?

Zelo velika vas, kjer si skoraj povsod v bližini vode.

Pa tamkajšnje ljudi?

Odprti, zabavni, poslovno naravani, direktni – včasih zaradi tega tudi nesramni –, uživači, ki se, kljub vedno polnemu urniku, znajo tudi ustavit in cenit vse male trenutke, ki jim jih ponudi življenje.

Katera je najbolja nadležna stvar mesta?

Turisti na kolesih. In seveda dež.

Katere so najpogostejše zmote, ki jih imamo o Amsterdamu kot turisti, pa jih spregledamo, ko enkrat tam živimo?

Marihuana in prostitucija. To (večinoma) počnejo samo turisti, domačini redkeje.

Prinsengracht – oziroma Princeskin kanal – ponoči.

Kateri so vaši trije razlogi za obisk?

Multikulturnost mesta, zgodovinske in kulturne znamenitosti, nočno življenje.

Amsterdam je najlepši, ko … 

… se pomlad prevesi v poletje – maj, junij, ker takrat vsi še toliko bolj cenimo sončne žarke in višje temperature.

Katere so svari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Več priložnosti za uspeh, sproščenost v ozračju, prelepi pogledi, ko kolesariš ali hodiš čez mesto in ljudje, ki te sprejmejo točno takšnega, kot si.

Nedelujoči mlin na vzhodnem delu Amsterdama.

 [O urbanih kotičkih kraja]

Najljubši kotiček za sprostitev: Okolica doma, kjer živim, na vzhodu Amsterdama; festivali in nočni klubi.
Najboljšo kavo potrežejo v: Uf, redki so bari z res dobro kavo. Pijem črno, brez mleka in sladkorja. Spomnim se, da sem jo enkrat pohvalila v Cafe Brasserie v mednarodnem gledališču na trgu Leidseplein.
Najboljše kosilo najdete pri: Nizozemci za kosilo jedo sendviče … tako da, povsod. Drugače pa je meni ena izmed najljubših restavracij Vegan Junk Food Bar.
Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Stroopwafels! <3
Najboljši šoping je: Second-hand trgovine, npr. Episode in IJ-hallen market, ki je enkrat na mesec v hali na severnem delu mesta.
Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Definitivno nxt muzej: audio-vizualni interaktivni muzej, z modernimi temami  kot naprimer umetna inteligenca, vesolje, video nadzor…
Park, kjer najraje poležavate: Vondelpark.

S fantom Urbanom na kolesu čez Vondelpark.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Vzhodni del mesta in pa severni del mesta, ta čez vodo.
Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Trg Dam v središču mesta.
Najlepši razgled nad mesto najdemo: Iz A’DAM tower-ja, ki leži na severnem delu mesta, tik ob centralni postaji.
Najboljša zabava: Definitivno parada ponosa, ki poteka prvo soboto v avgustu.
Najljubši festival/dogodek: Amsterdam Gay Pride, Dekmantel festival, Kingsday, Amsterdam Dance Event, Museumnacht.
Top foto kadri, ki jih potrebujemo za Instagram: V centru na mostu čez kanal, v Zaanse Schaans z mlini v ozadju, na polju med tulipani, na kolesu v katerem koli parku, v rdeči četrti, s kozarcem vina na čolnu … 

Razgled iz stolpa A’DAM tower.

[Uporabno]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Kolo.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja? 

Odvisno. Če potujete sami, letalo (Transavia leti direktno iz Ljubljane). Če vas potuje več in vam je vožnja z avtom udobna, avto.

[Plus in minus]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji? 

Prednosti: sprejemanje in odprtost do vseh spolnih usmerjenosti, verskih usmerjenosti in narodnosti, okoljevarstvo (obnovljivi viri energije, ogromen izbor izdelkov vegetarijanske in veganske prehrane, uporaba koles za krajše razdalje), veliko večji repertuar dogodkov in zabav, ozaveščenost o pomembnosti gibanja in prehrane za zdravo življenje ter dejansko apliciranje le-tega v vsakdanjem življenju, uporaba plačilnih kartic povsod (gotovina tu skoraj da ne obstaja več). Všeč mi je tudi, da se vsak briga le zase, pa vendar so večinoma vsi pripravljeni pomagati sočloveku.

Slabosti: sama ravnina, deževno podnebje z dolgimi, mrzlimi in vetrovnimi zimami.

S prijateljico Julijo na čolnu.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti: potencialno višji zaslužek, več priložnosti na vseh področjih, spodbujanje poslovnega mind-seta.

Slabosti: včasih s tujo izobrazbo ne spadaš dobro v nek tuj sistem in je treba zaradi tega opraviti dodatna izobraževanja in tečaje.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 = najtežje): 10

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 3

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 4

Občutek varnosti od 1 do 10 (10 = najbolj varno): 9.5

FOTO: osebni arhiv/Katja Podvinšek

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Z bivalnikom in psičkom po Evropi: “Naučila sva se še bolj ceniti vse, kar imava” #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Bi šli na brezplačen virtualen sprehod po slavnih muzejih kar z domače zofe?

Potovanja, znamenitosti, muzeji in svet so na čakanju. Zahvaljujoč tehnologiji pa lahko nekaj umetnosti za dušo na virtualen način vidite in doživite kar iz udobja domače karantene. Ste za virtualen sprehod po hramih kulture?

Te dni je virtualen sprehod naša najboljša izbira – poleg tistih v ednini ali dvojini po osamljenih kotičkih narave, seveda. Samoizolacije brez pomoči tehnologije si danes marsikdo ne zna niti predstavljati. Hkrati pa velja – če jo že imamo na dosegu roke, je seveda smiselno, da jo tudi pametno izkoristimo.

Ob razglasitvi pandemije so svoja vrata zaprli tudi muzeji po vsem svetu. Tisti, ki na potovanjih radi zavijete tudi v kulturne hrame, pa na svoj račun vsaj za prvi okus tokrat lahko pridete s pomočjo virtualnih muzejskih razstav.

Na platformi Google Arts & Culture najdete zbirko kar 2.500 muzejev in galerij po vsem svetu. Najdete jih TU. Kateri so najbolj pri srcu nam?

Louvre v Parizu

Louvre je narodni muzej Francije, stoji v središču Pariza, na desnem bregu reke Sene in velja za najbolj obiskan muzej na svetu. V njem je na 60.600 kvadratnih metrov površine razstavljenih 35.000 predmetov. Med njimi tudi slavna Mona Lisa Leonarda da Vincija.

Natural History Museum v Londonu

Prirodoslovni muzej v Londonu, ogled katerega vsakič znova priporočamo vsem, ki jih odnese v London, je eden takšnih, po katerem se lahko sprehodite virtualno. To je tisti muzej z mogočnimi stopnišči, ki očara že s samo arhitekturo, v glavni ladji pa ima razstavljeno tudi gigantsko okostje. Celotna zbirka obsega približno 70 milijonov predmetov, ki so razdeljeni na pet glavnih zbirk s področij botanike, entomologije, mineralogije, paleontologije in zoologije.

Galerija Uffizi v Firencah 

Ta muzej umetnosti najdete v središču Firenc ob reki Arno in ima eno najboljših zbirk italijanske umetnosti, vse od 13. do 18. stoletja. Tu najdete dela Leonarda da Vincija, Sandra Botticellija, Giambattista Pittonija, Michelangela Buonarrotija in drugih, z razlogom pa velja za eno najbolj obiskanih italijanskih galerij. Muzej obsega več kot 1800 razstavljenih slik v 45 sobah.

Guggenheim v New Yorku

Guggenheim je muzej moderne umetnosti na peti aveniji v Manhattnu v Velikem jabolku. Nekaj posebnega je že samo pročelje zgradbe arhitekta Franka Lloyda Wrighta, in spiralno stopnišče, v svojih zbirkah pa imajo vsa velika imena svetovnih umetnikov. Muzej ima sicer podružnice še v Berlinu, Bilbau in Benetkah.

Van Goghov muzej v Amsterdamu

Eden najbolj obiskanih muzejev v Amsterdamu ima v stalni zbirki okoli 200 slik in 550 risb. Poleg Van Goghovih del so v muzeju tudi njegovi sodobniki.

Virtualen sprehod tudi po slovenskih muzejih in galerijah

Poleg številnih tujih, sicer lahko virtualen obisk izvedete tudi v slovenskih muzejih – med drugim v Narodni galeriji, Slovenskem etnografskem muzeju, v Galeriji Jakopič, vsebine na spletu ponuja tudi Moderna galerija, pobudi pa se pridružuje vedno več kulturnih hiš.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Odlične novice: To je prizor iz Benetk, ki vrača upanje

To so vedno strožje prepovedi v evropskih mestih, ki jih upoštevajte

Mesta po vsem svetu v namen zaščite znamenitosti in okolja uvajajo vedno strožje prepovedi. Vsakoletna rast turizma po vsem svetu namreč prinaša večje zaslužke, vendar tudi obremenjuje okolje. Česa se morate držati v Evropi?

Priljubljene destinacije po Evropi so še posebej obremenjene v poletnih mesecih, ko je vreme najbolj ugodno, hkrati pa je to obdobje, ko večji del delavcev napove dopuste ali pa jih je celo primoran imeti zaradi kolektivnih oddihov. Evropska mesta zato uvajajo vedno strožje prepovedi, saj mase obiskovalcev načenjajo stoletja stare znamenitosti. Vsekakor pa ti prinašajo tudi velik del prihodka, zato ukrepi večinoma ne zahtevajo popolne prepovedi obiska. Zgolj prepovedi določenih aktivnosti. Kršitelji teh prepovedi pa s plačevanjem kazni nenazadnje prav tako polnijo državno blagajno.

Prepovedi v Italiji: Rim in Benetke z najstrožjimi

V Italiji sta najbolj množično obiskani mesti Rim in Benetke. Rimske mestne oblasti se vsako sezono glasneje trudijo ohraniti vse lepote mesta. Nazadnje so tako sklenili prepoved sedenja na vseh zgodovinskih spomenikih, med njimi tudi na Španskih stopnicah in vodnjaku ob vznožju stopnic.

Načeloma boste te dni ob Španskih stopnicah srečali redarje in policiste, ki vas bodo dokaj prijazno opozorili, da tam ne smete sedeti. Sicer pa bolj vztrajne kršitelje, ki ne upoštevajo opozoril, čaka globa v višini do 400 evrov.

Poleg posedanja na spomenikih to velja tudi, če se po mestu sprehajajo zgoraj brez, se kopajo v vodnjakih ali za seboj po zgodovinskih stopnicah vlečejo kovčke.

Tudi Benetke so uvedle številne ukrepe proti nedostojnemu obnašanju turistov, ki predvidevajo globe do 500 evrov. V Benetkah je tako na javnih krajih prepovedano jesti ali piti sede na tleh, nesprejemljivo je tudi kopanje v kanalih, sprehajanje po središču mesta v kopalkah ter sedenje ali ležanje na stopnicah mostov, pred trgovinskimi izložbami in na vhodih zgodovinskih stavb. Benetke zdaj pobirajo tudi vstopnino za dnevne turiste, ki jo bodo namenili za vzdrževanje mesta.

Turisti dušijo tudi Amsterdam

Turisti vsako leto poplavijo tudi nizozemski Amsterdam. Mestne oblasti so zato uvedle več ukrepov. Med drugim so v zadnjem letu povečali denarno kazen, če ljudje na ulici uživajo alkohol ali urinirajo v javnosti. V mestu pa so omejili tudi gradnjo novih hotelov in odprtje trgovin s spominki.

Dunaj pozdravlja turiste, a razmišlja o upravljanju množic

Na Dunaju sicer pozdravljajo številne turiste, a se zavedajo, da bi bilo treba ukreniti nekaj za upravljanje množic. Razmišljajo predvsem o ukrepih za turiste, ki pridejo v mesto s turističnimi ladjicami, ter o omejitvi kratkoročnega najema stanovanj preko platforme Airbnb, ki v številnih mestih predstavlja veliko težavo. Zaradi njega so cene nepremičnin in najemnin še višje, kar pomeni, da so vedno bolj nedostopne za lokalce.

V Budimpešti nič več pivskih koles

S prevelikim številom turistov se spopada tudi madžarska prestolnica Budimpešta. Domačine ob živce spravljata hrup in neprimerno obnašanje turistov. Čeprav ni uspel referendum, ki bi omejil odpiralne čase lokalov, pa so v središču Budimpešte prepovedali t. i. pivska kolesa. Ta so sicer še vedno dovoljena drugod.

Kopenhagen ne odpira novih lokalov, kjer jih je že dovolj

V Kopenhagnu tok turistov omejujejo s t. i. tihimi območji za domačine. Prepovedali pa so tudi odpiranje novih lokalov na območjih, kjer so tovrstni ponudbi že zadostili.

Dubrovnik ima dovolj turistov s križark

Samo letos je Dubrovnik obiskalo okoli 20 odstotkov več ljudi kot lani, pa nismo še niti blizu koncu leta. Dubrovnik je že tradicionalno ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Hrvaškem, njegovo priljubljenost pa je še okrepila serija Igra prestolov, ki so jo snemali tam. Mestne oblasti število turistov med drugim omejujejo s številom ladij za križarjenje, ki se lahko usidrajo v pristanišču. Njihovo število nameravajo prihodnje leto še zmanjšati.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Hrvaška in njenih 5 najbolj vročih destinacij ta hip

TOP 5 idej za poletni mestni oddih!

Tudi letos je Hrvaška ena najbolj priljubljenih destinacij za vse ljubitelje morja. Naši južni sosedi imajo čudovite plaže in dobro ponudbo, ampak vi bi vseeno raje nekaj drugega … Obisk nekega novega mesta, raziskovanje nove kulture in enostavno sprememba okolja? To iščete? Če se želite izogniti gneči na plažah in turistom na morju, imamo predlog za vas. Mestni oddih je idealna priložnost za spoznavanje novih mest po odličnih cenah.

Preberi več

Nizozemska: Slovenka, ki živi v Amsterdamu: “Turizem tu postaja resen problem, zato se strogemu centru raje izognem.” #vandrajinsider

Kot kaže, je Nizozemska res nekakšna obljubljena dežela. Vse več Slovencev se namreč odloči za krajše ali daljše bivanje v Amsterdamu. Nizozemsko prestolnico vsak doživlja na svoj način, eno pa je skupno večini teh, s katerimi smo klepetali. Turizem v mestu postaja velik problem, pa tudi kolesarjenje tam ni več tako preprosto, kot se zdi.

Preberi več

Amsterdam: direktni povratni let iz Ljubljane že 81 evrov!

Amsterdam, to neverjetno priljubljeno mesto na Nizozemskem slovi po vodnih kanalih, mostičkih, pisanih hiškah kot iz škatlice, opojnem cvetju … In, seveda, coffeeshopih, kavarnah, kjer lahko brez obsojanja pohadite džojnt in uživate v razgledu. Pa seveda tudi po rdeči četrti, kjer je prostitucija del vsakdana.

POVRATNA VOZOVNICA: LJUBLJANA – AMSTERDAM – LJUBLJANA (cene se spreminjajo, svoj termin izberite s klikom na spodnji okvirček)

Tu se boste našli, če ljubite dizajn in modo, Amsterdam pa je tudi umetnikom prijazno mesto. Tu sta navdih iskala že kultna slikarja Vincent van Gogh in Rembrandt, prav tukaj pa je nekaj časa živela celo Anne Frank. Skočite v muzej in se prepustite kulturi!

Pomlad prinaša pisana polja tulipanov!

Amsterdam, ki mu pravijo kar severne Benetke, je s svojo očarljivo arhitekturo in prijetnim duhom vedno dobra izbira. Za tiste, ki vam cvetoči tulipani vedno pričarajo nasmeh na obraz, pa je pomladni obisk tega pisanega mesta na vodi, logična poteza. Kolesa izposojajo na vsakem vogalu, mesto pa boste najbolj prijetno raziskali prav z vetrom v laseh, na kolesu!

Še pred odhodom na Nizozemsko pa ne zamudite spodnjih novičk:

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.