Pet nasvetov za uspešno barantanje na bazarjih

Živimo v svetu kreditnih kartic in določenih cen. Veliki večini med nami ne pade na pamet, da bi zniževali ceno plašča v kateri od znanih trgovin z oblačili ali pri najboljšem sosedu prosili za količinski popust tedenskega nakupa živil. Če želimo plačati manj, upoštevamo dneve popustov za upokojence ali na primer dneve, ko ponujajo popuste na mlečne izdelke. Že naslednji dan se morda v drugem trgovskem središču borimo s preostalimi za spodnje perilo s posebno in enkratno znižano ceno.

V svetu bazarjev na vzhodu in v arabskih deželah takšen svet ne obstaja. Tam prednjačijo drugačna pravila, kjer spretnost barantanja pride še kako prav. Nekateri imajo do tega velik odpor, drugi barantanje jemljejo kakor igro. In to pravzaprav tudi je! Na The Istanbul Insider ponujajo nekaj nasvetov, kako postati izvrsten pogajalec na bazarjih.

#1 Preuči ponudbe na bazarju

Ni ga junaka, ki bi se lahko po pisanih bazarjih ravnodušno sprehodil, ne da bi mu kaj padlo v oko. In če se, na primer, zagledaš v pisano pregrinjalo… Čeprav si že skorajda odločen, da si ga boš tudi kupil, če ga potrebuješ ali ne, najprej preuči in si oglej še druge prodajalce s podobnimi ponudbami na bazarju.

bazar_shutterstock_256531915

#2 Skrij navdušenje

Dober trgovec bo zaznal iskrico v tvojih očeh, ko ti bo na njegovi stojnici nekaj neizmerno všeč. Takrat je v prednosti on. Zato ohrani hladen izraz na obrazu in preglej še ostalo ponudbo. Ne ustavi se le na artiklu, ki bi ga takoj imel. Sprehodi se naokrog in se šele čez nekaj časa vrni k želeni stvari ter vprašaj po ceni.

#3 Počakaj, da sklicna cena pride iz trgovčevih ust

Trgovec te bo velikokrat ob tvojem zastavljenem vprašanju po ceni, povprašal za tvojo oceno vrednosti. Na takšno vprašanje ne odgovarjaj, saj v primeru, da boš rekel previsoko ceno, jo boš tudi težje zbil. Zato pusti odprt prostor, da on pove prvo ceno in začne s pogajanjem. Vsekakor bo prvi predlog cena, za katero še trgovec ve, da je ne bo dobil. Fiksna formula za barantanje sicer ne obstaja, ampak ceno lahko poskusiš znižati vsaj za četrtino, če ne za polovico. A če boš pretirano zniževal, te prodajalec na drugi strani ne bo več jemal resno.

Maroko_IM_005

#4 Ne boj se odkorakati proč, čeprav si že popil čaj in trgovcu naredil popoln nered v prodajalni

Ena izmed filozofij barantanja je, da boš dobil najboljšo ceno, če se lahko prepričaš, da te stvari sploh ne potrebuješ. Če ugotoviš, da je trgovčev zadnji predlog zate prevelik finančni zalogaj, se mu zahvali in odkorakaj iz njegovega kotička. Naj ti ne bo nerodno, ker si pred tem bil postrežen s čajem, dobil kaj sladkega za pod zob in trgovcu že razložil vso politično ter ekonomsko situacijo države, iz katere prihajaš. Med tem ti je on seveda pokazal še različne modele in samo zate razmetal celo prodajalno. Videti potencialnega kupca odhajati iz svojega teritorija, ne da bi ta kaj kupil, trgovcu seveda ni po godu. To ga velikokrat pripravi do tega, da pristane na tvojo ceno ali ponudi dodaten popust.

#5 S seboj imej gotovino

Največkrat se izdelki na bazarjih plačujejo z gotovino, sicer boš k ceni, na katero si pristal tako ti, kot trgovec, moral prišteti še provizijo transakcije. V veliko primerih ta sploh ne bo možna. In pri gotovini je še ena prednost. Zapravil ne boš več, kolikor imaš v denarnici.

Pa uspešno barantanje in veliko ugodnih nakupov.

Foto: Shutterstock, Iztok Medja

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.