Ideje za dom, ki bodo navdušile popotnike

Če so potovanja velik del vašega življenjskega sloga in navdiha, jih lahko vključite tudi v svoj dom. Obris zemljevida sveta lahko preslikate na vse mogoče dele pohištva in stanovanja, od minimalističnih obrisov na stenah, do posteljnih pregrinjal s potiskom našega planeta.

Odslužene kovčke starih staršev, ki niso več uporabni za potovanja, vseeno pa nosijo veliko spominov in imajo za seboj preveč zgodb in kilometrov, da bi jih kar tako zavrgli, lahko preoblikujete v stenske police ali klubske mizice. Iz starega globusa, ki se mu je zlomilo stojalo pa lahko izdelate vandrovski lestenec. Zbrali smo nekaj idej za dom, ki bodo pisane na kožo predvsem ljubiteljem potovanj.

 

 

Foto: Unsplash, Instagram

PREBERITE ŠE: 5 najboljših popotniških nasvetov, ki bodo izboljšali vaše potovanje

Kitajska: Nebotičnik z največjim umetnim slapom, ki sploh ne bo deloval

Po spletu je zakrožila nova kitajska arhitekturna pogruntavščina. V mestu Guiyang so si omislili 121 metrov visok nebotičnik, s katerega teče 108 metrov visok slap. Po trditvah lastnika zgradbe je to največji umetni slap na svetu. A v resnici ga ne bomo videli prav pogosto.

Žal je stvar bolj smešna kot osupljiva. Njegovo obratovanje namreč stane 100 evrov na uro, kar pomeni, da ga bomo videli bolj redko. Nebotičnik Liebian International Building je sicer še v procesu gradnje, slap pa je končan že dve leti.

V dveh letih so ga prižgali šestkrat

Doslej so ga zagnali le šestkrat. Črpanje vode za slap namreč stane dobrih 100 evrov na uro, zato bo ta, kot kaže, padal le ob posebnih priložnostih. Kitajska arhitekturna mojstrovina je zato že tarča posmeha na družbenih omrežjih, kjer jo označujejo za potrato denarja.

NE ZAMUDITE: 7 dejstev, ki jih morate prebrati, preden odpotujete na Kitajsko

Predsednik: “Dovolj je te čudne arhitekture!”

Kitajska sicer še vedno doživlja gradbeni razcvet, njegova posledica pa so nenavadne zgradbe. Nekateri jih ljubijo, drugi se zgražajo. Na to temo se je že leta 2014 oglasil celo kitajski predsednik Xi Jinping, ki je gradbince pozval, da je “Dovolj je te čudne arhitekture!” A Kitajci se ne dajo.

 

Foto, video: YouTube/PressTV

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Pozabite London Eye, v Dubaju raste največje panoramsko kolo na svetu

Dubaj je kraj, kjer najdete številne rekorde, od najvišjih, največjih, najglobje ležečih in najprestižnejših gradenj, ki premikajo meje arhitekturnih dosežkov. In kaj v Dubaju manjka? Največje panoramsko kolo na svetu, seveda!

Zgradili ga bodo na otoku Bluewaters, ki je trenutno prav tako v procesu gradnje. Otok v bližini dubajske marine so začeli graditi že leta 2013, dela na kolesu pa so se začela 2015. Otok bo središče zabave in trgovin, zgradili pa bodo tudi stanovanjska poslopja in hotele. Gradnja otoka vključno s kolesom Ain Dubai naj bi znašala vrtoglavih 1,6 milijarde dolarjev, končana pa bo predvidoma spomladi prihodnje leto.

Razglednega velikana bo sestavljalo 48 luksuznih kapsul, ki bodo sprejele 1400 obiskovalcev hkrati. S kolesa se bo odpiral pogled na dubajsko marino in ikonične zgradbe kot so Burj Al Arab, Palm Jumeirah in Burj Khalifa. Skupaj s štirimi podpornimi nogami naj bi kolo v višino merilo kar 210 metrov, vožnja pa bo trajala 48 minut. Podjetje Meraas, ki stoji za gradnjo, je prav te dni objavilo prve fotografije kolesa, ki počasi že dobiva končno obliko – pravkar so zgradili peto od osmih diagonal. Ko bo končano, bo na njem kar 9 tisoč ton železa, kar je četrtino več kot so ga uporabili za gradnjo ikoničnega Eifflovega stolpa!

Na dubajskem kolesu bo še 80-metrski zaslon za prenose, oglase in interaktivne informacije. V Dubaju pričakujejo, da bo kolo vsako leto obiskalo okoli tri milijone gostov. Najvišje panoramsko kolo na svetu je trenutno High Roller v Las Vegasu, ki meri skoraj 170 metrov.

Foto: Bluewatersdubai.ae, Meraas.com

Kitajci bodo zgradili revolucionarno mesto z gozdnimi nebotičniki

Zaradi velikih težav, ki jih prinaša močno onesnažen zrak, so Kitajci začeli z razvojem projekta Forest City, popolnoma ekološkega in samooskrbnega mesta. Kitajska velja za eno od vodilnih svetovnih sil na področju industrije in tehnologije, kar pa se pozna tudi na okolju. V večjih kitajskih mestih je dihanje zaradi velike količine smoga že močno oteženo, Kitajci pa zdaj iščejo rešitve.

Zeleno mesto v kitajski gorski regiji Guangxi bi lahko kmalu postalo prvo popolnoma ekološko mesto, ki deluje po načelu samooskrbe. Nahajalo bi se ob reki in se razprostiralo čez več kot 175 hektarov.

Sprejelo naj bi okoli 30 tisoč stanovalcev, ki bi živeli med rastlinami s sposobnostjo pospečene absorbcije ogljikovega dioksida. Mesto naj bi namreč v celoti prekrivalo zelenje, celo nebotičniki bodo prekriti z rastlinjem. V mestu bi nasadili 40 tisoč dreves in skoraj milijon drugih rastlin več kot stotih različnih vrst. Zrak v takšnem mestu bi bil občutno čistejši, tudi zvočno onesnaženje bi regulirala narava, zaradi pestre flore pa bi se razvijala tudi favna.

Projekt so razvijali v studiu Stefano Boeri Architetti, kjer so dali največ poudarka na izkoriščanje solarne in geotermalne energije. To potencialno revolucionalno mesto naj bi bilo zgrajeno leta 2020.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Prestižna hišica na drevesu, skrita v gozdu Južne Afrike

Sodobne bivalne hiše na drevesih so že nekaj let simbol nove oblike domovanja, tako za turistične namene kot zasebne arhitekturne objekte. Eno takšnih smo našli v Cape Townu.

Lokalni arhitekturni biro Malan Vorster je ta simbol otroške radosti preoblikoval v prestižno rezidenco nad tlemi. Konstrukcijo sestavljajo štirje leseni cilindrični stolpi, vsaka od njih pa je sestavljena iz steklenih sten, ki odpirajo pogled na gozd, ki obkroža hišo v zelenem delu prestolnice Južne Afrike.

Nostalgija se nadaljuje tudi v notranjosti. Centralni dnevni prostor je postavljen v pritličje, kjer stojita terasa in jedilnica, od tod pa v zgornje prostore vodi glavno stopnišče. Na prvem nadstropju najdete spalnico s steklenimi stenami in neobdelanimi, robustnimi materiali, celotna hiša pa je opremljena z modernim in minimalističnim pohištvom v zemeljskih barvah.

Skozi pravljično hišo s sodobnim pridihom se sprehodite skozi spodnje fotografije.

Foto: Malan Vorster

Sprehodite se po najlepšem hotelu na svetu

Tokrat smo Vandrali po hotelu z najlepšim dizajnom tega leta. Nagrado za najlepše dizajniran hotel v letu 2017 je prejel Chablé Resort & Spa, hotel, ki se nahaja v Mehiki, na polotoku Jukatan. Prestižno nagrado Prix Versailles od leta 2015 podeljujeta Unesco in Mednarodna zveza arhitektov in gre za najpomembnejše priznanje med komercialnimi arhitekturnimi projekti.

Hotel leži v tropskem raju, dvajset minut vožnje od glavnega mesta Merida. Oblikoval ga je mehiški arhitekturni duo Jorge Borja in Paulina Morán. V njem je 38 apartmajev in dve vili, ena predsedniška in druga kraljeva, v vseh pa najdete še zasebne bazene in masažne kadi.

Interier in eksterier združujeta tradicionalne elemente tamkajšnje kulture, obdržali pa so tudi zidove nekdanjega posestva, ki je tu stalo že v 19. stoletju. V resortu je tudi ogromen SPA center, kjer uporabljajo zdravilne prijeme iz majevske kulture, celoten kompleks pa je obkrožen s pragozdom.

 

Foto: Chablé Resort & Spa

Najbolj nenavadni domovi z vsega sveta

Medtem ko nam v Sloveniji trzne oko ob pogledu na sosedovo fasado, če ta ni v primernem barvnem odtenku, pa se po svetu srečujejo s precej bolj nenavadnimi arhitekturnimi podvigi.

#1 Narobe obrnjena hiša

V ruskem mestu Krasnoyarsk stoji hiša, kjer je vse obrnjeno na glavo. Zgrajena je bila kot turistična atrakcija.

#2 Hiša-letalo

Hiša v Abuji v Nigeriji je videti, kot bi nanjo strmoglavilo letalo – a ni. Del strehe namerno spominja na pilotsko kabino.

#3 Zdrsnjena fasada

Na jugu Anglije v obmorskem mestecu Margate stoji hiša, ki je videti, kot bi fasada z nje kar spolzela. Gre za javno umetniško delo.

#4 Brunarica na Drini

Ena nam najbližjih je zagotovo hiška na Drini. Osamljeno brunarico v Bajini Bašti v Srbiji je leta 1968 zgradila skupina mladeničev, ki so tam preživljali prosti čas, se zabavali, eden od solastnikov pa s čolnom še danes rad odpluje do nje in tam najde svoj mir.

#5 Vrtec z igriščem na strehi

V mestu Xi’an na Kitajskem je stavba otroškega vrtca na prostoru pridobila tako, da so igrišče uredili kar na strehi.

#6 Krokodilja hiša

Thierry Atta si je hišo v Abidjanu na Slonokoščeni obali zgadil kar v obliki krokodila.

#7 Hiša na hiši

V mestu Dongguan na Kitajskem so na strehi ene od tovarn na stebrih zgradili še dve samostojni hiši.

#8 Hiša ali stranišče?

V Južni Koreji blizu Seula stoji hiša, ki je zgrajena v obliki straniščne školjke. No, vsaj fasada je bela.

Veste, koliko Eifflovih stolpov je na svetu?

Znameniti Eifflov stolp je eden najbolj prepoznavnih simbolov Pariza in hkrati tudi eden najbolj znanih svetovnih simbolov nasploh. Je najvišja zgradba v francoski prestolnici in danes meri 324 metrov. Ob otvoritvi je meril dvajset metrov manj, nato pa so nanj postavili še antenski stolp in pridobili na višini.

VANDRAJ priporoča // Po Parizu z vodenimi ogledi

Za vzpon do vrha jeklene konstrukcije z dvigali potrebujete sedem minut. V vsakem od štirih podpornikov so dvigala, ki obiskovalce peljejo v prvo etažo. Od tod v drugo etažo peljeta še dve dvigali in dvoje stopnišč in od tu prav tako še po dvoje dvigal in dvoje stopnišč. Od tal do tretjega nadstropja vodi 1665 stopnic.

In koliko Eifflovih stolpov je po svetu? Pravzaprav le eden. Stolp kot zgradba sicer ni avtorsko zaščiten, zato njegovo podobo lahko izdela vsak, zaščiteno pa je njegovo ime.

VANDRAJ priporoča // Pariška zabava v Disneylandu s tremi nočitvami

Stolp velja za izjemen dosežek arhitekture in inženirstva 19. stoletja, njegovo podobo najdemo na oblačilih, modnih dodatkih, pohištvu, dodatkih za dom in še marsičem, ponekod pa so šli tako daleč, da so ustvarili pomanjšane replike te mogočne zgradbe. Poglejmo, kje jih najdemo.

#Yantai, Kitajska

#Las Vegas, Nevada

#Macau, Kitajska

#Bahria Town, Pakistan

#Hangzhou, Kitajska 3x

#Chandigarh, Indija

#Tegucigalpa, Honduras

#Peking, Kitajska

#Le Bourget, Francija

#Parizh, Rusija

Sodoben hotel na Kitajskem, ki spominja na hišico na drevesu

V kitajski provinci Anhui v Huangshanu stoji prav poseben hotel, ki vas bo popeljal nazaj v otroštvo. Butični hotel Qiyunshan Tree House so oblikovali pri biroju Bengo Studio, njegova posebnost pa je ta, da spominja na otroško hišico na drevesu.

Kvadraste spalnice povezuje spiralasto stopnišče, na vrhu vsake futuristične konstrukcije pa je odprt strešni prostor za opazovanje zvezd in okolice.

Zunanji del hotela sestavljata les in steklo, čeprav se z minimalističnim videzom zliva z zeleno okolico, pa je hotel opremljen s sodobno tehnologijo.

Namenjen je petičnim gostom, saj ponuja le dve spalnici – vsaka ima svojo kopalnico. Do recepcije vodi zastekljen hodnik, poleg razglednih teras pa ima butični hotel tudi okusno opremljeno dnevno sobo.

Foto: Bengo Studio

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.