Celovec: izlet, ki ponuja več, kot bi si mislili

Nedelja na Bledu je absolutna klasika. Če pa si želite malce spremembe, smo za tokratni izlet izbrali destinacijo s podobnimi karakteristikami. Celovec! Le čez mejo bo treba skočiti. Od Ljubljane je oddaljena približno 80 kilometrov oziroma uro vožnje z avtomobilom. Danes gremo torej v takoimenovani avstrijski renesančni dragulj, Celovec.

Preberi več

Adventni čas v avstrijskih mestih

Čeprav se je jesen šele dobro začela, so nekatere prestolnice že začeli okraševati , božične dekoracije v trgovinah pa že naznanjajo prihajajoči adventni čas. Če tudi radi jelko postavite šele 24.decembra, se predbožičnem pompu ne boste mogli izogniti, lahko pa ga izkoristite za prijeten izlet.

Vonj po kuhanem vinu, pecivu in karameliziranih jabolkih, ki se vije čez stojnice božičnih sejmov privablja prebivalce svojih, sosednjih in malce bolj oddaljenih mest in blizu nas lahko najdemo kar nekaj destinacij z božičnim vzdušjem.

Najbolj avtentično izkušnjo predbožičnega vzdušja boste našli v sosednji Avstriji, ki ji uslugo dela tudi malce bolj zimsko vreme. Kdo se tako ne bi z veseljem pogrel z vročim kostanjem in pojedel kakšno avstrijsko specialiteto? Mi se že ne bi upirali, še več, odločili smo se, da bomo letošnji adventni čas obiskali čim več bližnjih božičnih sejmov.

Zato smo pripravili seznam bližnjih in malo bolj oddaljenih avstrijskih destinacij, kjer lahko dan preživite med božičnimi lučkami, dišečimi stojnicami in adventnimi dobrotami.

Dunaj

Seveda moramo na prvem mestu omeniti avstrijsko prestolnico, ki je v adventnem času še posebej čarobna. Kot glavno mesto je Dunaj deležen največje pozornosti tudi pri okraševanju, s katerim ne skoparijo. Nad ulicami se vije tisoče in tisoče lučk, restavracije so polne božičnih specialitet, za najbolj pravljično izkušnjo pa se lahko skozi mesto popeljete celo s kočijo. Advent je tudi odličen čas za obisk muzejev, ki ste si jih morda že dolgo želeli ogledati. Zakladnica razvpite princese Sisi ter Štefanova cerkev v obisku skoraj prekašata znani hotel Sacher in njegove torte (ki si jih ne pozabite privoščiti), še posebej pa v tem času blesti palača Schönbrunn, pred katero stoji tudi manjši božični sejem z dobrotami in okraski. Seveda pa ne smemo pozabiti na pravi dunajski sejem, ki je eden največjih v Evropi.

MEGABON priporoča // Predbožični Dunaj za 18,9 evra

advent_dunaj_shutterstock_260359628

Bad Ischl

Na poti v Bad Ischl priporočamo postanek v zgodovinskem kraju Hallstatt ter obisk izjemnega muzeja soli, kjer vas bodo oblekli v bele obleke ter poslali v rudnik, za otroke pa bo izkušnja še bolj zabavna zaradi toboganov v rovih, po katerih se lahko spustijo. Bad Ischl je sicer od Ljubljane oddaljen približno tri ure vožnje, ki pa bo s postanki hitro minila. Kraj je malce manj obljuden kot Dunaj, vseeno pa ima svoj božični sejem, ki je zaradi nekomercialnosti še posebej primeren za nostalgične obiskovalce.

MEGABON priporoča // Doživi romantično pravljico v pokrajini Salzkammergut

Celovec

Celovec je odličen za enodnevni obisk predvsem zaradi svoje bližine. Čeprav je mesto relativno majhno, mestu ne manjka božičnega vzdušja. Romantični sprehod skozi središče vas bo popolnoma prevzel, ne pozabite pa si privoščiti aromatičnega punča, amaretta ali vroče čokolade.

MEGABON priporoča // Advent v Celovcu za 11 evrov

advent_celovec_shutterstock_970554

Gradec

Drugo največje mesto v Avstriji je vsako leto lepše okrašeno, najlepše pa si ga je ogledati z bližnjega vrha gradu, s katerega, tako kot v Ljubljani, vidimo celo mesto. Sprehod do vrha je mačji kašelj, sploh če vas tam čaka pravi pravcati božični sejem z ljubkimi lončki za kuhano vino, ki jih kot spominek lahko odnesete domov. Gradec je idealen tudi za predbožično nakupovanje, saj je poln trgovin vseh vrst. Od oblačil do spominkov, domov zagotovo ne boste odšli praznih rok.

MEGABON priporoča // predbožični Gradec

advent_gradec_shutterstock_356701256

Salzburg

Slikovito mestno jedro z dvorci in palačami ter starimi mestnimi hišami je idealno za romantičen sprehod z ogledovanjem božičnih izložb, ki oznanjajo prihajajoči božič. Salzburg ima v zimskem času vsako leto postavljeno tudi odprto drsališče, kjer se v spremljavi božičnih pesmi zabavajo pari, družbe in cele družine. Posladkate se lahko na stojnicah z božičnimi dobrotami, obiščite pa tudi slavno slaščičarno Demel ter si privoščite tudi kakšen kos božanskih tort za domov.

MEGABON priporoča // Doživi pravljični Salzburg za 18,9 evra

advent_shutterstock_411842389

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.