Evropa: Top destinacije za študentski žep

Evropa je res pestra. To so top evropske destinacije, ki obetajo obilo dogodivščin in so študentskemu žepu prijazne. Septembra je konec in študijsko leto se začenja, študentje pa že razmišljamo o naslednjih počitnicah. V študentskih letih so potovanja kar velik finančni zalogaj. Kljub temu se jim ne bi smeli odpovedati, saj je med študijem čas za odkrivanje sveta najprimernejši.

Preberi več

Nizkocenovni letalski prevozniki – povezali in spremenili so svet

Povsod po svetu, so nizkocenovni prevozniki v turizmu postali že nekaj vsakdanjega in samoumevnega. Marsikaterega potovanja, si brez njih več ne predstavljamo. Zdi se nam neumno plačevati visoke zneske ponudnikom polnih letalskih storitev, ko pa lahko isto relacijo preletimo le za nekaj evrov, navkljub manjšemu udobju.

Trendi kažejo, da je že skoraj polovica vseh letov v Zahodni Evropi in v ZDA pilotiranih s strani nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Seveda imajo ti svoje prednosti ter prav tako svoje slabosti.

Cene so nizke, a kljub temu muhaste

Do potovanja in leta pri letalskih družbah nizkih cen nas po navadi loči le klik na internetu in številka naše kreditne kartice. Seveda so cene muhaste, kot je muhasto aprilsko vreme, saj te ves čas variirajo. Velikokrat drži, da je cena sorazmeroma nižja s časom nakupa. Torej, prej kot kupiš, ceneje dobiš. Vendar tudi to ne drži vedno. Zato je potrebno biti na preži. Ampak, piškotek na tvojem računalniku in računalnikih tvoje družbe, ki se s tabo odpravlja na pot, vse beleži. Ker ve, kako zelo si želiš leteti prav na določen datum, vas lahko kaznuje, če ta datum znova in znova vnašate in cene namenoma ne spusti.

Vozovnica – natisnjen list papirja

Letala nizkocenovnih družb so strukturirana tako, da so vsi sedeži enaki in po večini ni ločnice med ekonomskim in poslovnim delom. Lahko bi rekli, da obstaja vsem skupni potovalni del. Če želiš določen sedež, ga seveda doplačaš. Doplačaš tudi za prtljago, če v ročno ne spraviš dovolj svoje potovalne krame. To lahko vzameš kot izziv veščine pakiranja in premislek, ali na potovanju potrebuješ res vse kar misliš. Če ti na letu dela družbo le kos ročne prtljage, ti velikokrat sploh ni potrebno stati v vrsti za check-in. Le natisnjen list papirja v obliki vozovnice, te bo spravil čez kontrolo potnikov in že si na letalu in na poti do svojega cilja. Tudi, ko ti zakruli v želodcu, imaš dve možnosti. Ali vzameš hrano iz svojega nahrbtnika ali pa zanjo odšteješ dodatne cekine.

Ko pristaneš, te velikokrat čaka še panoramska vožnja do cilja

Velikokrat so cene letalskih kart nizkocenovnikov smešne, še posebej, če jih primerjamo s ceno vozovnic za vlak ali porabo goriva. Ampak, pri tem moramo velikokrat vzeti tudi v zakup, da ne pristajamo na glavnih letališčih, ampak na manjših, nekoliko oddaljenih letališčih našega glavnega cilja. Razlog za to, so seveda manjše letališke pristojbine in posledično temu tudi cenejša vozovnica. Vendar tudi to nenapisano pravilo se vže spreminja. Takšne novosti vedno bolj vpeljuje najbolj poznana nizkocenovna letalska družba Ryanair.

Kljub temu, da se naenkrat znajdemo v kupu doplačil in četudi se za njih odločimo,  je cena velikokrat še vedno cenejša v primerjavi s tradicionalnimi prevozniki. Ti pa so zato še vedno primernejši v situacijah, ko nas do destinacije loči več letov in so ti medcelinski. Zato pa je lahko še kako priročna prav kombinacija obojih.

Varnost zaradi nižje cene ni manjša

Kljub ceni letalskih vozovnic, ki so danes dostopne širši množici,  pa je za varnost in vzdrževanje letal poskrbljeno enako kot pri drugih letalskih ponudnikih.

Naj ti še odkrijemo top 10 najbolj varnih low budget letalskih prevoznikov.

JetBlue – ZDA

Jetstar – Avstralija, Nova Zelandija, Fiji in Kitajska

TUIfly – Evropa, Severna Afrika, Bližnji Vzhod

Virgin America – ZDA (Kalifornija)

Volaris – Mehika in ZDA ( Los Angeles, Dallas, Chicago)

Thomas Cook – Gori, doli in na okoli po svetu

Aer Lingus – Evropa (Irska, Velika Britanija), Severna Amerika

WestJet – Kanada, ZDA, Karibi, Irska, Velika Britanija

Flybe – Evropa

HK Express – Azija

Nekoč so popotniki vložili veliko več truda, časa in denarja, da so lahko doživeli in videli kaj novega. Danes je odkrivanje sveta s ponudbami nizkocenovnih družb bližje, kot je bil kadarkoli prej. Mogoče pa tudi tebe zasrbijo prsti, da z miško pristaneš na našem iskalniku letalskih kart, ki te bodo z dostopnimi cenami popeljali v nove kraje.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.