Iskija: Ugodno na najlepši otok na svetu po izboru popotnikov

Ste že slišali za eno najbolj varovanih italijanskih skrivnosti? Iskija je vulkanski otok v Tirenskem morju v Italiji, dobro uro od Neaplja. Za razliko od celinskih mest, ki jih preplavljajo turisti, je Iskija še popolnoma neraziskan in avtentičen italijanski biser, ki navduši vsakogar, ki jo obišče. 

Iskija leži na severnem koncu Neapeljskega zaliva, približno 30 kilometrov od mesta Neapelj. Ta rajski otok poln zelenja, čudovitih plaž in italijanskih mestec nudi stik z najlepšim kar poznamo pod italijanskim sloganom “La dolce vita”. Idiličen zelen otok s pisanimi hiškami je idealna počitniška destinacija za vse, ki ljubite sonce, agrume, italijansko hrano in pijačo ter kristalno čisto morje. 

Zakaj je Iskija idealna počitniška destinacija?

Čeprav je še zelo avtentična in “nepokvarjena”, Iskija odlično poskrbi za turiste. Na voljo imate več ugodnih nastanitev, pa tudi bolj luksuznih namestitev. Bogata gostinska ponudba in številne možnosti za aktivnosti bodo poskrbele za nepozaben dopust na pristnem italijanskem otoku.

V pristanišču boste lahko uživali v vrvežu restavracij in lokalčkov, v zaledju pa vas bodo pričakovale neštete možnosti za raziskovanje bogate narave. Plaže in morje pa so kot vzete iz kakšne pravljice. 

Unikaten grad in številni termalni vrelci

Kot da že sam otok ne bi bil dovolj, vas na Iskiji pričakujejo dodatna neverjetna presenečenja. Eno takih je grad Aragonese, ki velja za enega najbolj unikatnih, saj stoji na manjšem otoku ob otoku, njegova arhitektura pa je takšna, kot je niste videli še nikjer drugje.

Na Iskiji pa je tudi čez sto termalnih vrelcev. V čudovitem Parco Idrotermale Negombo boste lahko priča še eni skriti plaži in izvirom, ki se dvigujejo nad morske pečine.

Poleg številnih neobljudenih plaž, zeleni notranjosti, termalnih vrelcev in grajske arhitekture, vas bodo očarale tudi male ribiške vasice. Dve takšni sta Sant’ Angelo in Forio. 

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: letalo + 7x nočitev na Iskiji za 2 osebi že od 772€!

Okusi pristne Italije

Na Iskiji boste lahko uživali v cenovno dosti bolj ugodnih, predvsem pa dosti bolj pristnih okusih Italije. Bližina Neaplja vam zagotavlja obilje napolitanske pizze po celotnem otoku. Absolutno morate poizkusiti tudi morsko hrano, saj ste vendar na otoku! Posebna iskijanska specialiteta pa je zajčja obara oz. “Coniglio all’Ischitana”, ki jo dopolnijo aromatični olivno olje, paradižnik in rožmarin.

Na otoku je več nasadov citrusov, zato morate nujno poizkusiti domače pomaranče in limone. Za piko na i pa bodo poskrbela čudovita lokalna vina. V hribovitem zaledju se obvezno ustavite v zidanicah in si privoščite okušanje lokalnih dobrot in vina.

Nora ponudba za obisk Iskije!

Na Iskijo se lahko vse do 25. 3. 2023, za 7 nočitev, z letalom iz Trsta, 2 osebi odpravita že za 772€. Ponudba na Megabonu vključuje:

  • Povratno letalsko karto Trst – Neapelj – Trst za 2 osebi 
  • 7x nočitev v 3* hotelu za 2 osebi
  • Zajtrk
  • Transfer letališče – hotel – letališče
  • Letališke in varnostne pristojbine

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: letalo + 7x nočitev na Iskiji za 2 osebi že od 772€!

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: letalo + 7x nočitev na Iskiji za 2 osebi že od 772€!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Popoln izlet v Benetke: dve nočitvi za dva odrasla in dva otroka le 135 evrov!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

TURČIJA: Nora ponudba za 8 dnevno raziskovanje Likije (že od samo 204€, let iz Ljubljane)

Ko pomislimo na Turčijo, največkrat pomislimo na Istanbul ali na all inclusive ponudbe na turški rivieri. A Turčija je še veliko več kot to. Sončen juhozahod države je poln čudovite zelene narave, stare kulture in neverjetnih naravnih pojavov. Našli smo noro ponudbo, s katero boste Turčijo lahko dodobra spoznali!

Pokrajina Likija je poznana kot sončna država med goratim svetom in morjem. Področje izvira iz starega veka in se nahaja v današnji jugozahodni Turčiji. Dinamični zgodovini pod vplivom močnih civilizacij so danes priča zanimive izkopanine mest iz časa antike. Ob edinstvenih antičnih izkopaninah vas bodo vsekakor očarali še ugodna klima, gastronomija, kultura in naravne lepote. Turčija s tega zornega kota vas bo navdušila! 

Turčija: Kaj vse boste doživeli na potovanju po Likiji?

Arheološke izkopanine v antičnem mestu Efez

Antično mesto Efez je eno izmed največjih arheoloških izkopanin na svetu. Ohranjenost tega zgodovinskega mesta je izredna. Antikvitete čakajo na vas, da jih raziščete: agora oz. javni prostor, kjer se je odvijalo trgovsko in politično življenje, Artemidin tempelj, Celsusova knjižnica, kopališči, eno največjih gledališč tistega časa, aleja iz marmorja, … Ne boste si niti mislili, kaj vse je pred vami “skrivala” izjemna Turčija.

Slap Karpuzkaldiran

Čudovit, 25m visok slap, ki se izliva v sredozemsko morje je največji slap v Antalyji in je prava paša za oči. Odkar so zraven prenovili še vrtove na območju, kjer se reka vije proti morju, je to ena najlepših izkušenj v Turčiji.

“Bombažni grad” Pamukkale

Snežno bele terase iz apnenca, imenovane tudi “bombažni grad”, se vidijo že od daleč in so ena najprepoznavnejših naravnih čudes na svetu. Ustvarja jih odtekajoča termalna voda, usedline pa nastajajo v obliki bazenčkov in so kot bela čipka, naravni čudež in prava paša za oči. V bazenčke se lahko tudi potopite. 

Ruševine znamenitega mesta Hierapolis

Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je moč videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče ter druge ostanke iz tistega časa. 

Grobnice izklesane v skalo v Miri

Mira (Myra) je eno od najpomembnejših mest antične Likije. Najbolj fascinantne so grobnice vklesane v skalo, ki izvirajo že iz petega stoletja pr.n.št.. Ob vznožju skal pa stojijo ruševine veličastnega teatra, ki priča o pomembnosti in izjemnosti prostora v antičnem času. Pri Myri se nahaja tudi cerkev sv. Nikolaja, kjer je sv. Nikolaj tudi pokopan.

Potopljeno mesto v Kekovi

Kekova je majhen, nenaseljen turški otok v bližini kraja Mira v okrožju Antalya, nasproti vasi Kaleköy in Üçağız. Na njegovi severni strani so delno potopljene ruševine antičnega mesta, ki ga je v 2. stoletju uničil potres. Obnovljeno je še vedno cvetelo v obdobju Bizantinskega cesarstva, a je zaradi arabskih vpadov dokončno opuščeno. Vožnja z ladjico do ruševin je posebna izkušnja. 

Plaža želv Turčija 

Dostop do plaže želv je mogoč le z ladjico po čudoviti dolini reke Dalyan, a to je le njena prednost. Plaža želv oz. plaža Iztuzu predstavlja enega pomembnejših evropskih habitatov za gnezdenje želv. Poleg tega se ponaša z mehkim zlatim peskom, plitvo, kristalno čisto vodo in kopico kioskov, v katerih strežejo pravi turški čaj in tradicionalne palačinke gözleme. Ne preveč obljudena plaža je idealna za kopanje in poležavanje na soncu.

Turška riviera in Antalya

Antalya velja za enega najlepših mest turške riviere. V Antalyji lahko med drugim občudujete mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare, stolp z uro na stari mestni trdnjavi, Hadrijanova vrata iz leta 130 p.n.št., pristanišče in najbolj ohranjen del mestnega obzidja. Center starega mestnega jedra, nekoč rimsko pristanišče, je danes marina iz katere potekajo ozke uličice s številnimi lokalčki, trgovinicami in manjšimi hoteli, ki so preurejene hiše še iz časa otomanskega cesarstva. Zaradi svoje lege v Sredozemlju je turistično in kulturno središče tega območja.  

Za NORO PONUDBO za potovanje, kjer boste imeli priložnost raziskati vse naštete znamenitosti, preverite TO POVEZAVO. Turčija 

 

Foto: Megabon, Unsplash

PREBERITE ŠE: TO so najbolj EKSOTIČNE destinacije za potovanja v 2022  Turčija

Turčija 

Evropa: Top destinacije za študentski žep

Evropa je res pestra. To so top evropske destinacije, ki obetajo obilo dogodivščin in so študentskemu žepu prijazne. Septembra je konec in študijsko leto se začenja, študentje pa že razmišljamo o naslednjih počitnicah. V študentskih letih so potovanja kar velik finančni zalogaj. Kljub temu se jim ne bi smeli odpovedati, saj je med študijem čas za odkrivanje sveta najprimernejši.

Preberi več

Nizkocenovni letalski prevozniki – povezali in spremenili so svet

Povsod po svetu, so nizkocenovni prevozniki v turizmu postali že nekaj vsakdanjega in samoumevnega. Marsikaterega potovanja, si brez njih več ne predstavljamo. Zdi se nam neumno plačevati visoke zneske ponudnikom polnih letalskih storitev, ko pa lahko isto relacijo preletimo le za nekaj evrov, navkljub manjšemu udobju.

Trendi kažejo, da je že skoraj polovica vseh letov v Zahodni Evropi in v ZDA pilotiranih s strani nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Seveda imajo ti svoje prednosti ter prav tako svoje slabosti.

Cene so nizke, a kljub temu muhaste

Do potovanja in leta pri letalskih družbah nizkih cen nas po navadi loči le klik na internetu in številka naše kreditne kartice. Seveda so cene muhaste, kot je muhasto aprilsko vreme, saj te ves čas variirajo. Velikokrat drži, da je cena sorazmeroma nižja s časom nakupa. Torej, prej kot kupiš, ceneje dobiš. Vendar tudi to ne drži vedno. Zato je potrebno biti na preži. Ampak, piškotek na tvojem računalniku in računalnikih tvoje družbe, ki se s tabo odpravlja na pot, vse beleži. Ker ve, kako zelo si želiš leteti prav na določen datum, vas lahko kaznuje, če ta datum znova in znova vnašate in cene namenoma ne spusti.

Vozovnica – natisnjen list papirja

Letala nizkocenovnih družb so strukturirana tako, da so vsi sedeži enaki in po večini ni ločnice med ekonomskim in poslovnim delom. Lahko bi rekli, da obstaja vsem skupni potovalni del. Če želiš določen sedež, ga seveda doplačaš. Doplačaš tudi za prtljago, če v ročno ne spraviš dovolj svoje potovalne krame. To lahko vzameš kot izziv veščine pakiranja in premislek, ali na potovanju potrebuješ res vse kar misliš. Če ti na letu dela družbo le kos ročne prtljage, ti velikokrat sploh ni potrebno stati v vrsti za check-in. Le natisnjen list papirja v obliki vozovnice, te bo spravil čez kontrolo potnikov in že si na letalu in na poti do svojega cilja. Tudi, ko ti zakruli v želodcu, imaš dve možnosti. Ali vzameš hrano iz svojega nahrbtnika ali pa zanjo odšteješ dodatne cekine.

Ko pristaneš, te velikokrat čaka še panoramska vožnja do cilja

Velikokrat so cene letalskih kart nizkocenovnikov smešne, še posebej, če jih primerjamo s ceno vozovnic za vlak ali porabo goriva. Ampak, pri tem moramo velikokrat vzeti tudi v zakup, da ne pristajamo na glavnih letališčih, ampak na manjših, nekoliko oddaljenih letališčih našega glavnega cilja. Razlog za to, so seveda manjše letališke pristojbine in posledično temu tudi cenejša vozovnica. Vendar tudi to nenapisano pravilo se vže spreminja. Takšne novosti vedno bolj vpeljuje najbolj poznana nizkocenovna letalska družba Ryanair.

Kljub temu, da se naenkrat znajdemo v kupu doplačil in četudi se za njih odločimo,  je cena velikokrat še vedno cenejša v primerjavi s tradicionalnimi prevozniki. Ti pa so zato še vedno primernejši v situacijah, ko nas do destinacije loči več letov in so ti medcelinski. Zato pa je lahko še kako priročna prav kombinacija obojih.

Varnost zaradi nižje cene ni manjša

Kljub ceni letalskih vozovnic, ki so danes dostopne širši množici,  pa je za varnost in vzdrževanje letal poskrbljeno enako kot pri drugih letalskih ponudnikih.

Naj ti še odkrijemo top 10 najbolj varnih low budget letalskih prevoznikov.

JetBlue – ZDA

Jetstar – Avstralija, Nova Zelandija, Fiji in Kitajska

TUIfly – Evropa, Severna Afrika, Bližnji Vzhod

Virgin America – ZDA (Kalifornija)

Volaris – Mehika in ZDA ( Los Angeles, Dallas, Chicago)

Thomas Cook – Gori, doli in na okoli po svetu

Aer Lingus – Evropa (Irska, Velika Britanija), Severna Amerika

WestJet – Kanada, ZDA, Karibi, Irska, Velika Britanija

Flybe – Evropa

HK Express – Azija

Nekoč so popotniki vložili veliko več truda, časa in denarja, da so lahko doživeli in videli kaj novega. Danes je odkrivanje sveta s ponudbami nizkocenovnih družb bližje, kot je bil kadarkoli prej. Mogoče pa tudi tebe zasrbijo prsti, da z miško pristaneš na našem iskalniku letalskih kart, ki te bodo z dostopnimi cenami popeljali v nove kraje.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.