To je slovensko mesto, kjer najdete prvo čarovniško šolo (in še kaj)

Kako dobro poznate Krško? Povezujemo ga predvsem z edino slovensko jedrsko elektrarno, ki deluje od leta 1981. Če vas zanese na te konce, pa imamo kup idej, kaj tam početi. In ne, nima nobene povezave z elektrarno.

V Krškem namreč najdete še marsikaj drugega! Ena zanimivost je vsekakor tudi to, da ime mesta izhaja iz bližnje reke Krke. Vendar pa ob starem mestnem jedru šumi Sava, najdaljša slovenska reka. Krško je sestavljeno iz dveh nekdanjih samostojnih naselij – Krškega na desnem bregu Save in Vidma ob Savi na levem bregu reke.

Kraj, kjer hranijo originalni izvod Dalmatinove Biblije

Mesto ima tudi pestro zgodovino, del je lahko vidimo že, če se sprehodimo po njegovih ulicah, kjer je kup zgodovinsko zanimivih zgradb. Krško je imelo veliko vlogo tudi med protestantsko reformacijo. Tukaj sta živela in delovala protestantska pridigarja Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, ki sta oba povezana z utemeljitvijo slovenske kulture.

Predlagamo, da jo po mestnem jedru mahnete peš ali pa s Krčanom, mestnim kolesom, ki si ga lahko brezplačno izposodite na treh lokacijah v mestu. Obiščete lahko tudi Valvasorjevo knjižnico, kjer so leta 2010 po večletnih prizadevanjih in iskanjih, uspešno pridobili in v svojo domoznansko knjižno zbirko umestili originalni izvod Dalmatinove Biblije. Natisnjena je v bohoričici v Wittenbergu leta 1583, z letnico 1584.

KRŠKOČARA – najbolj čarovniška šola v naravi

Krško pa skriva tudi nekaj, kar bo vsekakor navdušilo otroško domišljijo in je še posebej zanimivo za otroke od 6. do 12. leta. V Krškem živi prav posebna gozdna dogodivščina za vso družino, ki je del Pravljično-doživljajske transverzale po Sloveniji. Tokrat na temo čaranja in čarodejev. V Krškem, kjer so nekoč živeli veliki učenjaki (Bohorič, Dalmatin, Valvasor…), tako najdemo Krškočaro – najbolj čarovniško šolo v naravi.

Krškočara je izviren produkt družinskega turizma, ki družine popelje na doživljajsko spoznavanje čarovništva, pa tudi znamenitih osebnosti Krškega in njegovih naravnih posebnosti. Gre za pravljično-doživljajsko pot, ki se prične v atriju Mestnega muzeja Krško, v Kavarni Krškočara. Tam otroci dobijo Čarobukvico, knjižico za strukturiran obisk doživetja, in seveda čarovniško palico, brez katere se ni mogoče naučiti čaranja.

Na trasi, ki je dolga nekaj več kot 4 kilometre, je umeščenih 9 doživljajskih točk, od katerih vsaka predstavlja en čarovniški razred. Da bodo doživetja res atraktivna in intenzivna, poskrbi kar 22 različnih lesenih elementov, naselje petih čarovniških hišic, 5 spretnostnih elementov ter pravo robinzonsko otroško igrišče, 11 unikatnih klopi, 6 kamnitih skulptur in še in še… Otroci tako v Krškočari spoznavajo čarovniške spretnosti in na koncu prejmejo Spričarovalo za uspešno opravljeno čarovniško šolo.

Družinski izlet po označeni trasi

Na pot spoznavanja čarovništva v Krškočari se lahko odpravite samostojno, saj je trasa dobro označena, Čarobukvica pa vam razkrije vsa doživetja. Lahko pa se priključite enemu od vodenih čarovniških pohodov, vsaj enkrat mesečno jih organizira Zavod Škrateljc,  kjer v družbi lokalnih interpretativnih vodnic zagotovo uspešno zaključite čarovniško osnovno šolo.

Priporočljivo je, da otroci pred obiskom Krškočare preberejo izvirno zgodbo v slikanici ČAROVNIŠKA ŠOLA KRŠKOČARA, ki jo je napisal Uroš Grilc, ilustriral pa Jure Engelsberger. Po slikanici je nastala tudi istoimenska glasbena pravljica, ki jo izvajajo pripovedovalka Nina Peče Grilc in glasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin.

Na čarobni kakav v prvo čarovniško kavarno v Sloveniji

V atriju Mestnega muzeja Krško, v čudovitem Valavasorjevem kompleksu, je tudi prva čarovniška kavarna v Sloveniji – Kavarna Krškočara. Kavarna je izhodišče in zaključek družinskega doživetja Krškočara, imajo pa tudi napoje in zvarke ter kaj za pod zob.

Imajo tudi kotiček za najmlajše – čarovniški brlog, svojo trgovinico s čarovniškimi pripomočki pa tudi sladke izdelke lokalnih čarodejk in čarodejev.

Podaljšek izleta: na Grad Rajhenburg!

Če ste že na tem delu Slovenije, vsekakor priporočamo tudi obisk Gradu Rajhenburg. Ta iz šestdeset metrov visokega skalnega pomola nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save že stoletja nadzoruje okoliški prostor. Grajsko stavbo je dal med letoma 1131 in 1147 pozidati mogočni lastnik posesti, salzburški nadškof Konrad, o čemer priča najstarejši, romanski del objekta.

Stavbo in pripadajoče posestvo so stoletja upravljali ministeriali, ki so dobili ime po gradu – Rajhenburški. To je bila vplivna družina, ki je v 15. stoletju dosegla viteški naziv. Po izumrtju so njihovi nasledniki stavbi dodajali sodobnejše elemente in ji postopoma dali podobo, kakršno občudujemo danes. Leta 1881 so Rajhenburg kupili menihi trapisti in ga preuredili v samostan, ki je deloval do okupacije aprila 1941, ko je nemška okupacijska oblast v gradu in pripadajočih gospodarskih poslopjih vzpostavila taborišče za izgon Slovencev. Leta 1947 je bil red trapistov razpuščen, grad pa nacionaliziran. Leto kasneje, je bil junija odprt Kazensko poboljševalni dom za ženske in pozneje še druge kazenske ustanove. Od leta 1968, ko je bila v njem odprta razstava o slovenskih izgnancih, pa je namenjen predvsem muzejski in prireditveni dejavnosti. Poleg gradu imajo tudi odlično vinoteko!

Na kosilo: v Gostilno Kunst

Kam na krškopoljskega pujsa? V Gostilno Kunst. te boste našli celo na stropu jedilnice – v umetniški različici, seveda. Gostilna je bila nekoč diskoteka, danes pa tam strežejo odlično hrano – jasno, med njimi tudi krškopoljca.

FOTO: Maja Fister, Zavod Škrateljc

PREBERITE ŠE: Terme po Sloveniji: 6 idej, kje se pogreti to jesen in zimo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: Magični gozd, kjer bo strašilo za noč čarovnic

Med 27. in 31. oktobrom, ko predvsem zahodni svet obeležuje noč čarovnic, se lahko na dveh koncih Slovenije odpravite v Magični gozd. Tam vas čaka strašna, a zabavna dogodivščina.

Imate radi malo strašljive, a sila zabavne družinske izlete? Na letošnjo noč čarovnic (in nekaj dni prej) lahko prav posebno dogodivščino najdete v Magičnem gozdu v Rogozi v bližini Maribora ali pa v Krtini blizu Ljubljane. Kaj pripravljajo?

Gozd, ki ga bodo naselili duhovi, čarovnice in gigantske pajkove mreže

Ekipa, ki stoji za priljubljenim labirintom v koruznem polju, bo tokrat na dveh koncih Slovenija postavila tematski park Magični gozd. V gozdu, ki se razteza na treh hektarih, te dni skrivajo čarovnice, gigantske pajkove mreže, duhove, buče in druga skrivnostna bitja.

Pred vstopom v park boste dobili zemljevid, ki vas bo popeljal na strašno zabavne točke. Na njih so skrite čarovniške igre in druge popestritve.

NE SPREGLEJTE: VANDRAJ PODARJA: 2x družinska vstopnica v Magični gozd, kjer straši za noč čarovnic

Izlet v gozd ponoči, za manj pogumne pa tudi podnevi

Gozd boste lahko obiskali ponoči, tisti bolj prestrašeni pa tudi podnevi. Za nočni obisk s seboj prinesite kakšno svetilko ali pa si pot osvetlite s svetilko na telefonu. Obisk Magičnega gozda je namenjen otrokom v spremstvu staršev, traja pa kakšno uro. Odprti bodo v petek, 27. oktobra med 16h in 21h, od sobote, 28. oktobra in vse do torka, 31. oktobra pa boste v park lahko vstopili med 10h in 21h. Zemljevid z natančno lokacijo in cenik najdete tukaj.

Mimogrede, ustvarjalci strašljivega gozda imajo v Krtini do 5. novembra odprt tudi koruzni labirint, kjer bo za noč čarovnic prav tako strašilo.

PREBERITE ŠE: To je slovensko mesto, kjer najdete prvo čarovniško šolo (in še kaj) in

VANDRAJ PODARJA: 2x družinska vstopnica v Magični gozd, kjer straši za noč čarovnic

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Raziskovanje jeseni v čarobnem Hallstattu

Če razmišljate o romantičnem jesenskem izletu, je slikovito mestece Hallstatt v Avstriji destinacija, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja.

Z idilično lego ob jezeru Hallstättersee in s slikovitimi gorami Dachstein, je mestece Hallstatt v AVstriji prava oaza miru in naravne lepote. Pravljične hišice ob jezeru, naravna lepota gorskega sveta, zanimive kulturne znamenitosti in kulinarični užitki bodo pomenili nepozaben izlet, ki vas bo očaral.

Hallstatt in naravne lepote

 1. Jezero Hallstättersee: Jesen se v vsej svoji veličini odrazi na jezeru Hallstättersee, ki se obarva v tople odtenke rdeče, oranžne in rumene barve. Sprehodite se ob jezeru in opazujte okolico.
 2. Razgledna točka Hallstatt Skywalk: Po vzponu na razgledno točko Skywalk vas bo osupnil panoramski pogled na mesto, jezero in okoliške gore.
 3. Narodni park Dachstein: Odpravite se na izlet v narodni park Dachstein, ki ponuja številne pohodniške poti, primerne za raziskovanje jesenskega gozda.

Kulturno Doživetje

 1. Muzej solnega rudarstva v Hallstattu: Spoznajte zgodovino rudarjenja, ki je močno zaznamovala to območje. Muzej ponuja zanimive eksponate in prikaze, kako so nekoč izkopavali sol v teh predelih.
 2. Kostno pokopališče v Hallstattu: Poleg jezera in najstarejšega rudnika soli na svetu, je ena največjih znamenitosti mesteca tudi izrazito nenavadno pokopališče. Zbirka lobanj z napisanim imenom pokojnika, poklicem in datumom smrti je na ogled v tamkajšnji kapeli.

Kulinarično Razvajanje

 1. Številne restavracije in lokalne gostilne: Nekaj najbolj priznanih: Zum Salzbaron, Rudolfsturm, Pizzeria Kegelbahn, Braugasthof am Hallstattersee in Marktbeisl Zur Ruth.
 2. Kavarna in pekarna Konditorei: Poskusite avstrijske sladice, kot je štrudelj, in si privoščite toplo kavo v prijetnem ambientu.

 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

To je ideja za čudovit izlet v Prlekijo in na 20. tradicionalni praznik buč. Ta bo letos v Središču ob Dravi potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure.

Zakaj v Prlekijo?

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. Če je še niste obiskali, le na pot in slišali boste: “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Kaj videti v Prlekiji?

Ko boste obiskali Prlekijo, vas čaka ogromno čudovitih poti, kjer se lahko sprehajate med vinogradi in uživate v razgledih na čudovito pokrajino. Prlekija je fantastična izbira tudi za kolesarje. Kakorkoli se je boste lotili, ne pozabite obiskati Mlina na Muri v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Ljutomera – središča Prlekije in Jeruzalema – nebeškega kraja. Absolutno pa se nekje ustavite in poskusite njihovo božansko vino in lokalno hrano.

Za popestritev izleta: 20. tradicionalni praznik buč

20. tradicionalni praznik buč v Središču ob Dravi bo letos potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure. Dogajanje se bo vrtelo okoli tekmovanja v kuhanju bučnega golaža in razstave srediških literatov. Za obiskovalce bo kuhala tudi Brina Robinik Kobal iz Masterchefa 2023, prav tako bo na dogodku potekala likovna delavnica za otroke. Vrhunec dogodka bo 20 metrska bučna rulada velikanka. Prvič v zgodovini praznika buč bodo namreč razrezali 20 metrsko bučno rulado velikanko in jo razdelili med obiskovalce. Celoten program najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Ideja za septembrski oddih: Pobeg na sanjska Plitviška jezera

Foto: Shutterstock, Vandraj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

3 top poletne ideje za izlet z otroki

Dolgi poletni dnevi in majhni otroci so lahko velik zalogaj, če njihove odvečne energije in otroške zvedavosti ne nasitimo s časom preživetim v naravi. Kotičkov, kjer se otroci lahko “znorijo”, je v Sloveniji veliko. Za nekaj dobrih idej za izlet z otroki sem povprašala kar strokovnjakinje: Mami blogerke.

Nina Držaj, avtorica bloga Z ljubeznijo, Mama., priporoča: KORUZNI LABIRINT

Koruzni labirint se nahaja na dveh lokacijah v Sloveniji. V Mariboru in v Mengšu. Gre za zabavno poučni tematski park v koruznem polju, ki je poučen za celotno družino in primeren za enodnevni izlet. Preko njega spoznavamo naravo, naloge v labirintu spodbujajo sodelovanje, povezanost in srčnost, z obiskom pa treniramo orientacijske sposobnosti, razvijamo intuicijo, logično sklepanje ter samostojnost. Odličen izlet z otroki!

Nika Britovšek, avtorica bloga Mommy creates, priporoča: VELENJSKA PLAŽA

Velenje je zadnja leta znano tudi po novi, krasno urejeni Velenjski plaži, ki je več kot primerna tudi za otroke. Imajo urejene pomole, napihljiva igrala na vodi, nekaj tudi majhnih kamenčkov, kjer se otroci lahko igrajo. Je dovolj sence in nasploh dovolj prostora za vse ljudi, ki se radi vračajo tja vedno znova.Par korakov stran je nov prireditveni prostor Vista, mnogo urejenih sprehajalnih, kolesarskih poti, bogata kulinarična in gostinska ponudba. Mesto kar kliče po raziskovanju in preživljanju prostih dni v njegovi okolici. Zabava zagotovljena za vse generacije, željne novih dogodivščin.

Tanja Nakov, avtorica bloga Na maminem planetu, priporoča: JEZERO JASNA

Izlet z dojenčkom na jezero Jasna je odlična odločitev. Jezero odlikuje veliko naravne sence in travnatih površin za igro na podlagi. Okoli jezera peljejo urejene poti za vozičkanje, njegov prečudovit ambient in gorska energija pa ustvarita prekrasno vzdušje za vsako družinico. Poleg kulinarične ponudbe tik ob jezeru, se pogumni lahko v jezeru tudi osvežijo, najmlajši pa lahko svoje nogice namakajo v kristalno čisti vodi. Jezero Jasna je ena izmed najlepših slovenskih destinacij in enkratna ideja za nepozaben družinski izlet

Za še več idej, kam v Sloveniji, preberite:
20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate poleti 2023 doživeti v Sloveniji

Foto: Nina Držaj, Tanja Nakov, Nika Britovšek

 

Ideja za družinski izlet: Zabaviščni park Mirabilandia

Mirabilandia je eden največjih in najbolj priljubljenih zabaviščnih parkov v Italiji. Nahaja se v bližini mesta Ravenna in je odlična destinacija za vse, ki iščete nepozabno zabavo.

Tokratna ideja za izlet je zabaviščni park Mirabilandia. Že takoj ob prihodu v park boste navdušeni. Vse se začne z veličastnim vhodom, nadaljuje z mnogimi adrenalinskimi atrakcijami, čarobnimi doživetji in zabavnimi izkušnjami ter konča z dobro hrano.

Adrenalina ne bo manjkalo!

Mirabilandia ponuja širok izbor atrakcij, ki bodo zadovoljile vse okuse. Za tiste, ki iščete adrenalin, so na voljo razburljive vožnje. Na primer ikonična “Katun” – eden največjih in najhitrejših vlakov smrti v Evropi. Poskusite lahko tudi “iSpeed”, ki vam omogoča, da doživite pospeške do 0-100 km/h, v samo 2,2 sekundah. Za tiste, ki prisegate na vodne dogodivščine, je na voljo “Divertical” – najvišji vodni roller coaster na svetu.

Zabava za celo družino

Mirabilandia je idealna destinacija za družine z otroki. Otroci bodo v parku našli kup kotičkov, namenjenih prav njim. Čaka jih tudi mini zabaviščni park “Bimbopoli”, kjer bodo najmlajši uživali v prilagojenih vožnjah in na interaktivnih igralnih območjih.

Kulinarika in nakupovanje

Med raziskovanjem parka se lahko ustavite v eni od številnih restavracij in kavarn, kjer boste našli bogato izbiro jedi in osvežilnih pijač. Poleg tega lahko obiščete tudi trgovine in stojnice, kjer lahko kupite različne spominke in ohranite spomin na svoj obisk Mirabilandie.

Praktični nasveti za obisk parka Mirabilandia

 • Pred obiskom Mirabilandie preverite odpiralni čas in urnik dogodkov, da boste od obiska iztržili čim več.
 • V park se odpravite zgodaj zjutraj, da izkoristite ves dan in se izognete dolgim čakalnim vrstam.
 • Ne pozabite se zaščititi pred soncem!
 • Oblecite udobna oblačila in obutev!
 • S seboj vzemite dovolj vode, da ostanete hidrirani med raziskovanjem parka!
 • Pred obiskom si oglejte zemljevid Mirabilandie in se seznanite z lokacijo svojih najljubših atrakcij.
 • Za manjše otroke vzemite s seboj voziček!
 • Bodite pozorni na varnostna pravila in omejitve za posamezne atrakcije ter se držite navodil osebja parka.

Obisk Mirabilandie je nepozabno doživetje, ki bo zadovoljilo vse ljubitelje zabave in adrenalina. S številnimi atrakcijami, tematskimi območji, šovi in možnostjo uživanja v kulinariki, je park idealen za družinski izlet ali obisk s prijatelji. Mirabilandia vas bo navdušila s svojo edinstveno kombinacijo zabave, pozitivnega vzdušja in nepozabnih trenutkov.

Ugodnejše vstopnice za park Mirabilandia najdete na Megabonu (klik)

 

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Aquacolors – Vodna zabava za vso družino

Foto: Megabon

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Gardaland – Čarobno potovanje skozi svet zabave

Če iščete adrenalinske vožnje, pravljična srečanja, nepozabne predstave in okusne kulinarične užitke, potem je Gardaland idealen kraj za vašo naslednjo avanturo.

Zabaviščni park Gardaland je pravi italijanski biser. Nahaja se ob slikovitem jezeru Garda in je pravi raj za vse, ki želijo doživeti nepozabno dogodivščino.

Gardaland: Kjer se srečajo domišljija, adrenalin in neizmerna zabava

Ob vstopu v park se boste znašli v čarobnem svetu, ki vas bo popeljal v različne dimenzije. Od pravljičnih bitij do razburljivih atrakcij, tukaj boste zagotovo našli nekaj za vsak okus.

Za adrenalinske navdušence

Začnite svoje popotovanje z enim najbolj znanih vlakov v Evropi – Blue Tornadom. Ta adrenalinska vožnja vas bo popeljala skozi zavite ovinke, vrtoglave zavoje in vrtinčaste obrate. Ko se spustite po tirih, boste čutili val adrenalina, ki se bo pretakal po vaših žilah. Priporočamo tudi prosti pad, Oblivion, The Black Hole in skrivnostne Jungle Rapids.

Tudi za otroke

Gardaland je odlična ideja tudi za otroke. Navdušujejo se nad vlakcem Ramses: The Ride, svetom Rialto in pravljičnimi junaki. Največ časa pa bodo zagotovo preživeli v svetu Pujse Pepe.

Čarobne predstave

Čarobne predstave združujejo svetlobne efekte, glasbo in ples v čarobno spektakularno izkušnjo. Očarani boste nad čarobnimi prizori, ki se odvijajo na odru, in osupljivo uporabo tehnologije, ki ustvarja iluzije, kot da se zares potapljate v svet čarovnije.

Novost v letu 2023: doživite džunglo Jumanji – The Labirinth

Podajte se v labirint, kjer se boste morali soočiti z nevarnostmi zrcalnega labirinta starodavnega templja, preden stopite v temen pustolovski tunel – vendar, pazite se kač! Nato končno vstopite v labirint divje džungle z neštetimi pastmi in presenečenji. Vam bo uspelo preživeti Labirint in rešiti Jumanji?

Gardaland ponoči

Preživeti dan v Gardalandu je fantastično, a doživeti njegovo čarobnost noči je nekaj posebnega. Od 17. junija do 10. septembra vas čaka Gardaland Night is Magic z večerno otvoritvijo do 23. ure in fantastično predstavo!

V Gardalandu zagotovo ne boste lačni

Po vsem raziskovanju in zabavi boste morda začutili lakoto. Ni vam treba skrbeti, saj Gardaland ponuja tudi različne restavracije in stojnice s hrano. Okusite italijanske specialitete, kot so pica, testenine in sladoled, ali se odpravite na mednarodno kulinarično potovanje in poskusite jedi iz različnih kuhinj sveta.

Čudovito jezero Garda

Gardaland je kraj, kjer se lahko tudi sprostite in uživate v čudovitem okolju. Sprehodite se ob slikovitem jezeru Garda in uživajte v pogledu na kristalno čisto vodo in okoliške gore. Na voljo so tudi številni trgovinice, kjer lahko kupite spominke in darila, da ohranite svoje spomine na to nepozabno potovanje.

Ne glede na starost ali interese, bo izlet v Gardaland nekaj posebnega. V parku boste našli adrenalin, čarobnost, pravljičnost in veliko smeha.

Za ugodne celodnevne in kombinirane vstopnice za Gardaland sledite TEJ POVEZAVI

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Divji zahod nedaleč od nas: Tu lahko spite v indijanskem šotoru in obiščete kavbojsko mesto

 

 

City break: Skok k sosedom v čudovito Budimpešto

O obisku Budimpešte smo pisali že jeseni, tokrat pa smo, da vas še bolj prepričamo, na kup zbrali nekaj dejstev, ki jih morda o Budimpešti še niste poznali.

Verjetno veste, da je Budimpešta polna pravljičnih stavb, bogate zgodovine, turških kopeli in s papriko začinjenih jedi, kot je na primer golaž. Ampak, ali ste vedeli, da se pod mestom nahaja največji geotermalni jamski sistem? Da, če se dotaknete peresa na anonimnem kipu na trgu herojev, vaša pisateljska žilica bolj oživi? Naj vam razkrijemo še preostala dejstva, ki jih morda o madžarski prestolnici ne veste.

1.  Bila so tri mesta: Budim, Pešta in Obudim

Reka Donava je nekoč bila meja med mestoma Budim in Pešta. Na eni strani ti dih jemlje madžarski parlament, na drugi grajski hrib, ki ju je leta 1849 povezal Szenchenyijev verižni most. Mesta so se združila leta 1873. Najprej so mesto želeli poimenovati Pestbuda, vendar je kasneje prevladalo bolj melodično ime, Budimpešta.

2. Zgradbe v Budimpešti niso višje od 96 metrov

Če se v Budimpešti ozrete naokoli, boste hitro ugotovili, da mesto nima visokih stolpnic. Najvišji zgradbi v mestu sta bazilika svetega Štefana in parlament. Ne glede na to, da sta bili zgradbi zgrajeni v različnih časovnih obdobjih, imata eno skupno stvar. Obe namreč v višino merita natanko 96 metrov, ki predstavlja zadnji dve številki letnice, ko so se Madžari naselili na tem območju – 896. Višina tako predstavlja nacionalni simbol, ki ga gradbinci ne smejo preseči.

3.  Budimpešta se lahko pohvali z eno najstarejših atrakcij na svetu

Ko so se tri mesta združila, se je Budimpešta pričela hitro razvijati. Leta 1896 so zgradili podzemno železnico. Budimpešta je tako postalo drugo mesto na svetu s podzemno železnico, takoj za Londonom. Zato ne izpustite vožnje s podzemno železnico in se popeljite do legendarnih postaj, kot so Oktogon ali Hösök, ki sta še vedno zadržali prvotni izgled.

4.  Budimpešta ima največjo delujočo sinagogo v Evropi

Sinagoga na ulici Dohány (Dohány utcai zsinagóga) je ena izmed najbolj zanimivih stavb v Budimpešti. Dokončana je bila leta 1862 in je druga največja sinagoga na svetu – v njej je prostora za skoraj 3000 ljudi. Med drugim se ponaša z dobro zvenečimi orglami, tako da v njej pogosto prirejajo koncerte. Na levi strani vhoda v sinagogo je židovski muzej, v katerem je zbirka starodavnih židovskih ritualnih predmetov in srhljiva razstava o madžarskem holokavstu, v katerem je ugasnilo več kot pol milijona življenj. Budimpešta je še danes dom številnih judov.

budim_04_shutterstock_478713217

5.  Budimpešta ni bila vedno madžarska prestolnica

Je že res, da je danes Budimpešta največje in glavno mesto Madžarske. Vendar temu ni bilo vedno tako. Esztergom, ki je bilo rojstno mesto prvega madžarskega kralja, je služilo kot prestolnica med 10. in 13. stoletjem. Ta je od Budimpešte oddaljen 50 kilometrov. Prestol se je v 13. stoletju, v času mongolskih vpadov, premaknil v Budo.

6.  Budimpešta ima najboljše toplice na svetu

Budimpešta od nekdaj slovi po termalnih kopališčih. Vrelce vroče vode so uporabljali že Rimljani, v njih se je kopal kralj Matija Korvin, Otomani pa so zgradili kopališča, v katerih se lahko namočite še danes. V začetku 20. stoletja so postali prebivalci Budimpešte naravnost obsedeni s termalnimi kopališči, tako da so zrasla številna nova. Danes je najbolj znanih pet: Király, Rudas, Gellért, Lukács in Széchenyi. Za obiskovalce so najbolj priljubljene Rudas, Gellért in Széchenyi.

budim_6_shutterstock_242795398

Bi si Budimpešto radi ogledali bolj konkretno? Na TEJ POVEZAVI boste našli več različnih hotelov po odlični ceni. 

 

Foto: Shutterstock, Unsplash

PREBERITE ŠE: Potovalna lekarna: Katerih 10 stvari ne smete pozabiti spakirati

 

Popoln izlet v Benetke: dve nočitvi za dva odrasla in dva otroka le 135 evrov!

Kakšen je najboljši izlet v Benetke? Tak, na katerem se vam nikamor ne mudi. To mesto na vodi privablja obiskovalce z vsega sveta. Nekateri si ga ogledajo precej na hitro, mi pa verjamemo, da si zasluži več pozornosti kot zgolj nekaj ur. In kot naročeno smo našli odlično ponudbo za dve nočitvi po odlični ceni!

Izlet v Benetke je za številne ljubitelje potovanj po vsem svetu precejšen projekt, medtem ko imamo Slovenci to srečo, da smo od njih oddaljeni le nekaj ur vožnje. Na primer, če pot začnete v Ljubljani, to pomeni 240 kilometrov razdalje, ki jo lahko premagate v dveh urah in pol vožnje. In samo pomislite, da nekateri zgolj za to destinacijo pridejo z drugega konca sveta! Ena najbolj opevanih in obiskanih evropskih destinacij vas pričakuje!

Družinski izlet v Benetke: Sprehod med kanali, mostovi, palačami in odlično kulinariko

Benetke so že kot samo mesto nekaj posebnega in obiskovalce očarajo s prelepimi mostovi, palačami, cerkvami in muzeji. Središče mesta je razdeljeno v 6 delov: Cannaregio, San Polo, Dorsoduro, Santa Croce, San Marco in Castello. Mesto je sestavljeno iz 116 otokov in 300 kanalov, ki so povezani s skoraj 420 mostovi. Obisk Benetk seveda ne bo popoln, če se ne boste zapeljali po dolgih kanalih z gondolo in uživali v izjemni arhitekturi.

Markov trg, Doževa palača in Most vzdihljajev ali most Rialto so samo nekatere izmed znamenitosti tega čudovitega mesta na vodi. Ko pa se po ulicah sprehaja še nešteto krasnih beneških mask, celotno mesto zaživi v drugem času in prostoru in to je glavni razlog za obvezno udeležbo.

V Italiji pa seveda velja omeniti tudi njihovo kulinariko, ki nikoli ne razočara. Že samo zaradi njihove hrane je vredno izlet v Benetke podaljšati na več kot le eno popoldne! Kje torej prespati? 

ODLIČNA PONUDBA: Dve nočitvi za dva odrasla in dva otroka že za 135 evrov!

A&O Hotel Venezia Mestre se – kot pove že njegovo ime – nahaja v Mestrah. Najdete ga le sedem minut hoje od glavne železniške postaje Venezia-Mestre in ima izredno povezavo do glavnega otoka Benetk ter starega dela mesta. Tja se je zaradi visokih cen parkiranja in omejenega števila parkirnih mest še najbolj priročno odpraviti kar z javnim prevozom.

A&O Venezia Mestre je sodoben hotel, opremljen po načelih novega dizajnerskega koncepta. S svojim velikim preddverjem in barom vabi na dober oddih in sproščanje v skupnih prostorih. Uživajte v lepem vremenu in beneškem življenju ob skodelici okusne kave. Otroci se lahko zabavajo v igralnici.

Sobe so sodobne, vključujejo posteljnino in brisače. V stavbi je dostopen Wi-Fi, na voljo je tudi pozna odjava, z doplačilom pa lahko z vami bivajo tudi vaši hišni ljubljenčki. V hotelu je velika jedilnica, kjer ujamete odličen samopostrežni zajtrk in dan začnete s pravo energijo!

NE ZAMUDITE ODLIČNE CENE: 2x nočitev v dvoposteljni Standard sobi ali Family sobi za 2 osebi (+ 2 otroka do 17. leta bivata brezplačno) = 135 evrov!*

*Namig: Megabon letos praznuje 10 let in obdaruje tudi svoje zveste stranke – za to ponudbo lahko izkoristite dodatnih 10% popusta na prodajno ceno – ob nakupu v košarico vpišite promo kodo 10LET.

FOTO: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Vse, kar morate vedeti, preden se podate na izlet v Benetke

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.