Slovenca, ki sta dala odpoved in se z otroki odpravila okoli sveta. #intervju

Si predstavljate, da prodate stanovanje, kupite avtodom in se s prihranki od prodaje stanovanja, z dvema majhnima otrokoma, podate na pot okoli sveta? Tokratni intervju je poln čudovitih misli o tem, kako je v življenju lahko vse čisto drugače kot si mislil, da bo. Če si le upaš.

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Smo mlada družina, ki si ne postavlja omejitev.  Zavedamo se minljivosti časa, zato velikokrat živimo po načelu tukaj in zdaj in ne razmišljamo preveč vnaprej. Mislim, da se nekako kar ne moremo oz. nočemo sprijazniti z odraslim življenjem, sploh tistim, ki ga pričakuje družba. Smo ljubitelji pristnih trenutkov, zbiratelji spominov, oboževalci divjih krajev, polni želja, kaj bi vse radi doživeli v tem življenju. Že vem, da bo življenje prekratko za vse. Sva avanturista, jaz rada sanjarim z odprtimi očmi. Oba sva kineziologa po poklicu, a tega poklica nisva nikoli zares opravljala, saj sva že po končanem študiju veliko potovala.

Kaj je bilo odločilno, da ste nekega dne prodali stanovanje in se preselili v avtodom?

Kot glavni razlog bi navedla najino željo po tem, da živimo, tako kot čutimo, da ne hitimo, da čas ne gre v prazno med enimi in drugimi “obveznimi opravki” vsakdana in da ne brezpogojno sledimo vzorcem družbe. To, da sledimo sebi in svojim sanjam. Poleg tega je bila najina želja, da z otrokoma preživimo čim več časa, saj nama družina pomeni veliko. Se zavedamo, da imajo odnosi v družini velik vpliv na življenje, ki ga živimo in zdaj je bil čas za to. Zdaj ali nikoli več. Zdela se nam je rešitev, s katero več pridobimo kot izgubimo.

Kaj vse je bilo potrebno storiti za ta korak? Kako dolgo je trajalo?

Odločitev se ni zgodila čez noč. Mislim, da sva prej kakšne 3-4 leta razmišljala o tej odločitvi in jo skušala začutiti na vse možne načine, da bi se vendarle čimbolj zavedala vseh posledic, ki bi jih takšna odločitev prinesla. Jeseni 2022 pa so se nekako vse kocke postavile na svoje mesto, tako da sva si morala pogledati v oči, še enkrat vse skupaj predebatirati in skočiti.

Kaj pa služba? Sta dala odpoved, delata s poti?

Tako je, odpoved sva dala. Delala sva v kavarni. Opravljala sva poklic, na katerega nisva bila ravno navezana in ki nas ni motiviral. Za najino življenje sva imela drugačno vizijo. Glede prihodkov pa zaenkrat še nimava kakšne prave službe, ki bi jo opravljala na daljavo. Zaenkrat lahko rečeva, da imava to srečo, da lahko živimo od prihrankov od prodaje stanovanja. Trenutno je čas, da se prepustimo tej odločitvi in jo skušava čimbolj doživeti in uživati. Mislim, da se bodo stvari odvijale naravno in da je tako tudi najboljše. Veva, kaj želiva, a dajmo tudi času čas.

Kako sta izbrala avtodom za tako pot?

Glede izbire avtodoma, sva bila kar v precepu in trajalo je kar dolgo, da sva se odločila, kakšnega želiva. Izkušenj z avtodomi prej nisva imela, zato niti vedla nisva kaj točno rabiva in kako sploh funkcionirajo zadeve. Opravili smo nešteto ogledov in vsakič sva ugotovila nekaj novega. Potem ko sva sestavila vse želje na kup, spisala vse pluse in vse minuse vseh neštetih opcij smo prišli do končne ugotovitve, ki jo vsaj zaenkrat ne obžalujeva. Od odločitve do nakupa sta minila še kakšna dva meseca, saj se je zaradi vmesnih pripetljajev stvar zavlekla in sva morala po avtodom v tujino. Potrebno je bilo urediti papirje in avtodom dodatno prilagoditi našim željam in potrebam. Avtodom spada med večje, ki so vozni s kategorijo B. Dolg je 7,4m, visok pa 3,15m in je vrste alkoven – to je tisti z grbo zgoraj in je tudi najbolj primeren in udoben za družine z otroki.

So pri avtodomu kakšni prostorski izzivi za štiričlansko družino?

Seveda, menjava stanovanja za avtodom je velika sprememba. Vse dejavnosti, ki so se prej dogajale na 70m2, se zdaj dogajajo na bistveno manjši površini. Moram pa reči, da nam gre vedno bolje, potrebna je le organizacija – kaj, kdaj in kje? Seveda se na trenutke počutiš, da je prostora premalo, ker ga je včasih res. Predvsem takrat ko je čas za igro in ležijo igrače po celem avtodomu. A je to treba vzeti v zakup pri takšni odločitvi. Prav zaradi “prostorske stiske” smo se odpovedali postavljeni mizi v avtodomu – namesto mize imamo ves čas kavč in tako smo pridobili kar nekaj prostora. Zaenkrat se še ne počutimo utesnjeni. Dovolj je, da odpremo vrata in pred nami je neskončno dvorišče.

Kje spite? V kampih?

Zdaj smo dober mesec na poti in za sabo nimamo še niti ene prespane noči v kampu. Vsak dan je tudi za nas uganka, kje bomo. Lahko je to urejeno parkirišče za kamperje, lahko je kakšen parkirni prostor ob plaži ali v gozdičku. Glede tega nam pomaga aplikaciija Park4night. Ključno pa je, da se počutimo varne.

Kateri so nekateri starševski izzivi, ki so na poti drugačni od tistih na enem mestu?

Starševski izzivi so enaki kot doma. Otroci so pač otroci in zahtevajo svoje. Tako kot doma imamo tudi tukaj kdaj slab dan, slabe trenutke… sva pa ponosna na naju, da sva se odločila vse izzive reševati na skoraj najlepši možen način – na poti – ob pogledu na morje, hribe, v novih krajih, na svežem zraku.

Kako pa je s hrano? Si kuhate, kako zdržita otroka? Si predstavljam, da ni vedno vse na voljo? Kako je z rutino?

Glede hrane praktično ni razlik. Kar smo kuhali doma, kuhamo tukaj, saj okusi se nam niso spremenili, tudi pico smo že spekli, pa čeprav nimamo pečice. Imamo velik hladilnik, kar je velik plus. Če bi imeli večji zamrzovalnik, bi bilo tudi super!  Zaradi majhne kuhinje je potrebno več organizacije. Glede rutine pa si je tudi sami želimo več vključiti v naš vsakdan. Do zdaj smo funkcionirali še kar brez (stroge) rutine. V avtodomu so se dinamike spremenile in opažamo, da nam rutina bolj ustreza kot prej. Rutina pomeni boljša organizacija, pomeni dobro razpolaganje s časom in energijo. Nismo pa še najboljši v upoštevanju le-te, saj je bil prvi mesec natempiran, da smo pravočasno prispeli v Tromsø, kjer nas je čakal let na Arktiko – na Svalbard.

Kje vse ste že bili?

Za nami je praktično mesec življenja na poti. Šli smo čez Avstrijo, Češko, Poljsko, Litvo, Latvijo, Estonijo in Finsko. Morali smo malo pohiteti, saj želimo celotno poletje preživeti v Skandinaviji. Trenutno se nahajamo na oddaljenem Svalbardu med gorami, ledeniki, morjem in polarnimi medvedi.

Kaj vas je najbolj navdušilo?

V tem prvem mesecu smo bili najbolj navdušeni na Poljskem nad Bialowieza prastarim gozdom, kjer živijo Evropski bizoni, ki so bili še pred sto leti na robu izumrtja. Na Kuronski sipini v Litvi smo med kolesarjenjem nepričakovano zagledali tjulnja na plaži, v Estoniji na Cape Kolka smo videli najbolj mirno morje v življenju. In prizori kot iz pravljic, ki jih pričarajo finski gozdovi, jezera, reke in dolge, neskončne ravne ceste… tudi polnočno sonce ima svoj čar! Že tri tedne ne vidimo noči in občutek je čuden. Imamo to srečo, da lahko vsak dan uživamo ob sončnem zahodu, ki se nikoli ne konča.

Kakšni so plani za naprej? Kam boste potovali naslednje?

Jeseni se bomo preko Norveške, Švedske, Danske in Francije odpravili proti jugu, na toplo! Zimo bomo preživeli na Portugalskem in Španiji. Po vsej verjetnosti na kanarskih otokih. Takšni so vsaj trenutni plani. Ne izključujemo pa nič, morda se tudi še kaj spremenijo, saj razmišljamo tudi o drugih kontinentih.

Nam zaupate kakšno zanimivo dogodivščino s poti?

Na tem potovanju kakšne prav zanimive dogodivščine nismo še doživeli. Lahko pa jih delim kar nekaj iz najinih prejšnjih potovanj. Recimo, ko smo se v Maroku na poti v puščavo prebijali skozi nevihto in so nam deroče poplavne reke prekrižale pot, in smo jih potem, ko so se umirile (včasih je trajalo tudi nekaj ur) z našim avtom prečkali ter naslednje jutro doživeli najlepši sončni zahod ali ko sva se v Južni Afriki udeležila tečaja za safari vodiče, kjer smo spali v šotorih sredi afriške divjine in naslednje jutro v pesku odkrivali stopinje živali, ki so nas ponoči prišle obiskati v kamp (levi, hijene, nilski konji ipd.). Zanimivo je bilo tudi v Keniji, kjer smo bili na safariju in odkrivali lepote nacionalnega parka Masai Mara v lastni režiji – to je bila tudi ena sama dogodivščina. Od vožnje z džipom čez strme struge posušenih rek, do srečevanja vseh divjih živali. Ker smo bili v lastni režiji, je bil občutek precej pustolovski. Izpostavila bi recimo tudi obisk indonezijskega otočja Raja Ampat, kjer smo med snorklanjem imeli bližnje srečanje z zelo strupeno morsko kačo. Te kače so sicer zelo mirne in zelo redko se zgodi, da koga ugriznejo, a ko se ti približa na manj kot 0,5m, ne ostaneš ravno ravnodušen, še posebej ne, če te valovi rahlo premetavajo.

S kakšnimi izzivi se na poti soočate in kako jih rešujete?

Težko bi izpostavila nekaj, kar bi nam do sedaj predstavljalo velik izziv. Morda sama organizacija – kam, kako in kdaj. Med vsemi aktivnostmi in skrbjo za Gaio Lino, Thiaga Simbo in kamper, nama za organizacijo poti ostanejo večerne ure, ki pa včasih niso dovolj. Je pa res, da smo morali do Tromsa priti v enem mesecu in smo tudi zaradi tega bili več na cesti kot bi sicer želeli. Edine skrbi, ki jih imamo so, kje bomo prespali, kje dobiti pitno vodo, kje najbolj poceni točiti gorivo in kje izprazniti sivo in črno vodo. Pa kaj bomo jedli. Ampak konec koncev to niso tiste prave skrbi.

Kako pot, polna izzivov, vpliva na vajin odnos?

Dobro vprašanje. Ravno včeraj sva govorila o tem, da si morava vzeti zvečer, ko otroci zaspijo, vsaj 2x na teden čas za naju, saj so bili dnevi in večeri tako polni, da je bilo enostavno preveč. Poskrbeti morava tudi za najin odnos s tem, da tegobe sproti razrešujemo. Ta prvi mesec je bil po tej plati na trenutke kar naporen. Doživljamo in živimo nekaj čisto novega, to je drugačno življenje od tistega, ki smo ga vajeni. Smo sami, v neznanih krajih, brez družine, staršev in starih staršev. Težko najdeva kakšno minuto zase, no, razen zvečer, ko otroka zaspita. Ampak tudi takrat nisva popolnoma sproščena, saj je potrebno vse pospraviti in pripraviti za naslednji dan.

Kaj bi svetovala ljudem, ki razmišljajo o takem koraku? Je težko, je vredno?

Da je potrebno v življenju slediti svojim občutkom in zaupati, da bo na koncu vse ok. Jaz se zavedam, da nekatere izkušnje ne čakajo in včasih je potrebno nekaj poguma. Verjamem tudi to, da je veliko stvari odvisnih od nas samih. Seveda to niso lahke odločitve, zato naj bodo premišljene. Ob sprejemanju odločitve so nama pozitivne plati te odločitve pretehtale negativne plati in zaenkrat nama ni žal, da sva skočila, čeprav nisva imela vseh odgovorov na najina vprašanja. Sem pa vedno čutila, da če bi to ostala le želja bi to verjetno obžalovala vse življenje.

Samantho in njeno pot v neznano lahko spremljate na njenem
Instagram profilu TUKAJ!

Foto: Samantha Saražin

PREBERITE ŠE: “Ko si na vrhu, ne smeš izgubiti fokusa!” – Slovenka o vzponu na Mont Blanc #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Nasvet iz prve roke: Kako na potovanje z majhnim otrokom

Po čudovitem potopisu, Mehika z otroki, smo mamico Jasno prosili, če lahko z nami deli nekaj nasvetov, kako si olajšati potovanje z majhnim otrokom.

Kako se pripraviti na potovanje z majhnim otrokom?

Naj najprej poudarim, da so naši otroci že od majhnega vajeni celodnevnih izletov. To je precej dobra priprava na daljše potovanje z majhnim otrokom, saj tako dinamiko oziroma potek izletov zgolj prenesejo na večdnevno avanturo. Pomembno je, da se otroci zavedajo, da je že sama pot do destinacije del potovanja, predvsem pa da vejo, kaj pričakovati. Zato je pred potovanjem pomembno, da se z njimi veliko pogovarjamo. O tem, kako bo pot potekala, predvsem pa si skupaj z njimi ogledamo fotografije in videe krajev, ki jih bomo obiskali. Vključimo jih tudi v izbiro izletov na samem potovanju. Tako se otroci počutijo vključene v organizacijo in si hkrati zvizualizirajo potovanje. To je osnova, da se otrok počuti pripravljenega, predvsem pa, da se jim tako vzbudi zanimanje in en kup pričakovanj.

Pomembno je, da otroke vključite v organizacijo in načrtovanje.

Lahko z dobro organizacijo in pogovori preprečiš trmo?

Kljub temu, da s pogovori in vključevanjem poskrbimo, da bodo otroci sami sledili toku dogajanja, to seveda ne pomeni, da na potovanju ne bo izpadov trme, slabe volje in podobnega. Bo pa vsega tega občutno manj. Pa saj vemo, da imamo tudi odrasli take trenutke, še posebej, ko smo utrujeni, lačni in zaspani, Prav je, da otroke naučimo, da je to povsem normalno in da je to zgolj en izmed izzivov, ki nam jih postavi vsako potovanje.

Kako se pripraviti, če potujemo z dojenčkom?

Pri dojenčku je najbolj pomembno, da sta starša mirna oziroma da gresta na pot brez strahu in stresa. Da to dosežeta, se je potrebno dobro pripraviti, pa vseeno vedeti, da bo potrebna tudi spontanost ter sprotno prilagajanje dojenčku in okoliščinam.

Ker je velika razlika med npr. štirimesečnim in devetmesečnim dojenčkom, je seveda vso pripravo potrebno prilagoditi njihovi starosti. Najprej se vprašajte, kaj bo vaš dojenček na poti nujno potreboval. Vključite hrano, opremo, oblačila, igrače ipd. Ker je naš sedemmesečnik že jedel gosto hrano, smo s seboj v ročni prtljagi vzeli termovko z vročo vodo, termo posodico s slano kašico, silikonski krožniček in žličko, plastično vilčko, flaško in vodo v plastenki.

Voziček imate lahko pri sebi vse do vkrcanja na letalo.

Kako je s hrano za dojenčka?

Jaz sem za s seboj v majhnih plastičnih posodicah spakirala tudi žitno kašico v prahu in ovsene kosmiče, da sem mu na daljšem letu lahko v le nekaj minutah pripravila obrok. Žitno kašico sem samo zalila z vročo vodo – to dobiš pri stevardesi, zato je dobro s seboj vzeti termovko. Vrela voda iz termovke pride zelo prav tudi v primeru, da vaš dojenček pije adaptirano mleko. Za naslednji obrok pa sem z vročo vodo prelila ovsene kosmiče, pustila 10 minut, da so se zmehčali, in vanje vmešala še pretlačeno banano (zato s seboj vzamem plastično vilčko). Če so vaši dojenčki vajeni kupljenih sadnih kašic, pa seveda vzemite kar takšno.

Kaj še ne sme manjkati v torbi za na letalo?

V dojenčkovo torbo za na letalo prav tako ne pozabite spakirati vlažilnih robčkov, pleničk in previjalne podloge. Otroka lahko previjete kar na stranišču, kjer je na voljo previjalna miza. Sicer gre bolj na tesno s prostorom in ob turbulencah precej trese, ampak se da. S seboj vzemite tudi dovolj rezervnih oblačil, predvsem pa kakšne dolge hlačke in majčko, nogavičke in odejico, ker je na letalu precej močna klima. Mi smo našega dojenčka med spanjem z odejico pokrili tudi čez ušeska in del glave, da mu hladen zrak ni pihal direktno v glavo. Kar se spanja tiče, se lahko pred potovanjem na spletni strani letalske družbe označi, da vam za dojenčka pripravijo posteljico.

Pri nas žal te opcije niso imeli, zato je spal kar v naročju. Otroci do 2. leta starosti namreč nimajo svojega sedeža, razen če ga doplačate. Našega dojenčka smo najlažje uspavali z dojenjem ali pitjem čaja po flaški, nekajkrat pa je zaspal tudi samo z zibanjem. Vam pa zaradi izenačevanja pritiska v ušesih priporočam, da dojenček vsaj med vzletom in pristankom pije. Za malo večje otroke podobno dosežete z liziko. Mimogrede, za večje otročke lahko pred potovanje na spletni strani letalske družbe (mi smo leteli s Turkish Airlines) izberete otroški meni, je pa na voljo še kar nekaj drugih menijev (brezglutenski, veganski itd.).

Tim je večino 13-urnega leta prespal v naročju.

Kaj pa dojenček počne na letalu, ko ne spi?

Če ni turbulenc, se lahko sprehajate po letalu. Naš je pri tem prav užival, ker so ga ostali potniki in osebje ogovarjali, se mu smejali, ga vzeli v naročje in ga zabavali. Mi smo na letalo vzeli tudi nosilko, ampak nam ni prišla prav, ker so prehodi med sedeži preozki, da bi normalno hodili z dojenčkom v nosilki. Vam bo pa prav prišla na letališču, sploh če imate daljši postanek med leti, da ni ves čas v vozičku. Pa če se vrnemo nazaj na letalo – na določenih delih letala je prostor, kjer lahko na tla pogrnete odejico (ali dekico, ki jo dobite na letalu) in dojenčka odložite, da se malo pretegne in razmiga. S seboj ne pozabite vzeti tudi kakšne njegove najljubše igračke, predvsem pa tudi take, ki jih ne uporablja vsak dan, ker se bo z njimi še bolj zamotil. Vam pa iz naše izkušnje povem, da bodo na letalu najbolj zanimive ravno tiste stvari, ki niso igrače (slušalke, letaki, embalaže od hrane, žličke ipd.). 

Kako je z vozičkom?

Načeloma imate svoj voziček lahko pri sebi vse do vstopa na letalo in ga tik pred vkrcanjem zapakirate v veliko vrečo (jo dobite) ter pred vrati letala oddate osebju. Ko pristanete, vam voziček predajo pri izhodu iz letala ali pa vas počaka pri prtljagi. Se je pa glede tega dobro pozanimati, ko oddate prtljago, ker imajo različne letalske družbe različna pravila, predvsem pa je vse odvisno od velikosti letala. Imate pa tudi to opcijo, da svoj voziček oddate skupaj s prtljago in si marelo sposodite na letališču. Jo potem lahko koristite vse do vkrcanja. Pa še nekaj. Družine z majhnimi otroki imajo pri vkrcanju prednost, ampak priporočam, da greste na letalo med zadnjimi, ker drugače bodo morali otroci že pred samim poletom vsaj pol ure čakati na svojem sedežu, da se vsi potniki vkrcajo in posedejo. Je le lažje, da se te pol ure gibljejo na letališču. 

Na letalo se vkrcajte zadnji.

Kako poskrbeti za varnost na poti?

Mi smo za varnost malčkov na letališču poskrbeli tako, da smo se že pred odhodom dogovorili, da ves čas hodita ob nama oz. kar pred nama, da ju imava lahko stalno na očeh. Na letališču sva jima na roko napisala MAMA in zraven mojo telefonsko številko. Nato pa smo se zmenili, da v primeru, da nas kateri nenadoma izgubi iz vidnega polja, obstane na mestu in glasno kriči mami, ati. Tako se izognemo temu, da vsak odtava na svojo stran letališča in zato otroka lažje najdemo, saj ponavadi ni daleč. Če pa se po več klicih vseeno ne pojaviva, pa mora prvemu mimoidočemu pokazati napis na roki. Tako bo vsak razumel, da se je otrok izgubil in predvsem vedel koga poklicati.

Kaj pa dokumenti, prtljaga… ?

Seveda je na potovanju potrebno ves čas dobro paziti tudi na prtljago, denar in dokumente. Mi dokumente in večino denarja shranimo kar v manjšo torbico, ki jo en od naju nosi spredaj na trebuhu namesto na strani ali na hrbtu, da je vedno na vidnem mestu. Še boljša rešitev pa so torbice, ki se kar pod oblačili zapnejo okoli pasu. Po nekaj denarja damo tudi v kakšen nahrbtnik ali dva, da imamo  zalogo v primeru, da nam ukradejo torbico. Vedno naredimo tudi po nekaj kopij dokumentov, ki jih prav tako shranimo v dva nahrbtnika. Nahrbtnike vedno nosimo tako, da jih imamo stalno na očeh. Pri nas ima ponavadi tisti, ki hodi zadaj, svoj nahrbtnik obrnjen naprej, hkrati pa opazuje nahrbtnike vseh ostalih. To je še posebej pomembno, kadar stojimo v vrsti ali kjer je velika gneča. Tega se držimo tako na letališču kot tudi na samem potovanju.

Pred potovanjem lahko na spletni strani letalske družbe izberete meni, ki vam najbolj ustreza (otroški, brezglutenski, vegetarijanski itd.)

Na kaj še ne smemo pozabiti preden se odpravimo na pot?

Preden se odpravimo na potovanje z majhnim otrokom, ap tudi sicer, si je dobro prebrati napotke za potovanje na izbrano destinacijo na strani Ministrstva za zunanje zadeve (www.gov.si) in na strani www.zdravinapot.si, kjer dobimo informacije glede vize, konzularne pomoči ter nujnih in priporočenih cepljenj.

Poleg zgoraj omenjenega, si doma ne pozabite napisati in natisniti (v več izvodih) seznama s telefonskimi številkami in naslovi, ki bi vam tekom potovanja utegnili priti prav. Mi na ta seznam vključimo naslednje podatke: naslov in kontaktno številko nastanitve, najbližjega slovenskega veleposlaništva ali konzulata (v primeru, da izgubite ali vam ukradejo dokumente) in slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Od letalske družbe je odvisno, kakšne animacijske pakete imajo pripravljene za otroke. Pozanimajte se.

Kako pa je z bančnimi karticami, zavarovanjem…?

Zapišemo si tudi številko za takojšen preklic bančne kartice in splošno številko izbrane banke, čeprav se da danes že skoraj vse urediti tudi preko spletne banke. Mi smo imeli npr. težavo z eno izmed kartic, pa smo zadevo uredili kar preko videoklica z banko. Vseeno pa je dobro, da imamo zapisano tudi telefonsko številko, v primeru, da ravno v tistem trenutku nimamo dostopa do interneta.

Seveda nikakor ne pozabite urediti turističnega zdravstvenega zavarovanja. Naredite tudi kopije kartic, ki jih dobite ob sklenitvi zavarovanja, in jih shranite v nahrbtnike skupaj z ostalimi kopijami. Na seznam pa si zapišite tudi kontaktno številko izbrane zavarovalnice. To je le nekaj predlogov, seveda seznam prilagodite sami destinaciji in lastnim potrebam. 

Tako, ko uredimo vse formalnosti in se skupaj z otroki pripravimo na potovanje, je čas, da se odpravimo na pot. Polni pričakovanj in predvsem mirni, ker gremo dobro pripravljeni. Tudi na vse nepričakovane izzive, ki še dodatno začinijo družinska potovanja!

Jasni lahko sledite na Instagramu Lajf z mulci, kjer najdete še več idej za potovanje z majhnim otrokom in kup potovalnih dogodivščin.

 

PREBERITE ŠE: Mehika z otroki: 12-dnevni potopis mamice Jasne s koristnimi nasveti

Norveška: Roadtrip Slovencev z dojenčkoma, kamperjem in snemalno opremo (video)

Norveška je ena tistih destinacij, ki vedno očarajo s svojo slikovitostjo. Leži na zahodnem delu Skandinavskega polotoka in ponuja osupljive razglede na obale in fjorde ob Severnem Atlantiku.

Norveška poleg fjordov ponuja tudi razglede na ledenike, kristalno čiste reke, slapove in jezera ter pester živalski svet, sodobna država pa ima odlično mešanico kulture, zgodovine in modernejših pogledov na svet.

Tokrat smo roadtrip Tine Todori, Uroša Podlogarja ter njunih osemmesečnih dvojčkov lahko ujeli kar v videopripovedi. Z mlado družinico smo na Vandraj klepetali že v obsežnem intervjuju (TUKAJ), tokrat pa so eno svojih zgodb z nami delili tudi v sliki. Njihove dogodivščine in prvi družinski roadtrip, si oglejte v spodnjem videu, ki so ga posneli na poti.

Norveška v objektivu: Prvi skupni družinski roadtrip z osemmesečnima dvojčkoma:

Dvojčka gresta na Sever

“Seveda sva slišala pripombe, kot so “A kaj bližjega nista našla?”, “Sta prepričana, da bo to šlo v kamperju z osemmesečnima dvojčkoma?” Vedno gre lahko kaj narobe. A to gre lahko tudi brez otrok. Zato sva rezervirala karte in napokala kovčke. Z najinima osemmesečnikoma smo šli na dopust na sever Norveške,” nam zaupa Tina.

Načrt potovanja

Imela sta le okviren načrt poti, saj sta vedela, da bo tempo z dojenčkoma nekoliko počasnejši. Kljub temu jim je uspelo videti kar velik del države. “Letalo nas je pripeljalo do mesta Trondheim, kjer nas je pričakal naš dom na kolesih, s katerim smo potovali naslednjih 15 dni. Pot nas je vodila čez turistično dokaj nepoznane kraje. Ne maramo gneče in ne maramo stati v vrsti, da lahko občudujemo naravna čudesa. Mesto Møsjoen je en takih krajev, kjer se je čas ustavil najbrž nekje v 15. stoletju. A mesto ima tako močan karakter in dobro energijo, da smo podaljšali za eno noč. Obiskali smo otok Lovund, kjer so doma morski ptiči puffini oziroma mormoni in kjer živi le 520 ljudi. In kot zanimivost – na otoku vsako leto gnezdi približno 250.000 puffinov! Take vrste gneča pa nam je zelo všeč. Lofote sva prehodila in obiskala že dve leti nazaj, tako da smo jo tokrat mahnili proti otoku, ki mu rečejo “mini Norveška” – Senja. Otok združuje vse karakteristike Norveške in je izjemen, divji in še čisto neokrnjen. Še zlasti, če se podaš na jug, kjer skoraj ne srečaš turista, le severne jelene in nešteto ovac,” se spominja Tina.

“NE, nisva mogla najti bližjega kraja za prvo pot z dojenčkoma, ker je bil ta top”

“Na poti proti Bodu, od koder smo imeli letalo domov, smo se ustavili tudi v polarnem parku, kjer domujejo severni jeleni, losi, medvedi, risi … Prav tam sem uspela božati losa in videti mošusa, ki je imel izjemno slab dan in se je zaganjal v vse obiskovalce parka. S cmokom v grlu smo se podali na zadnje dni avanture z avtodomom. Dvojčka sta uživala svež zrak, naravo in dogajanje … Vse ju je fasciniralo in bila sta tako pridna, kot doma skoraj nikoli nista (smeh). Zato lahko sedaj odgovoriva na vse tiste pomisleke – “NE, nisva mogla najti bližjega kraja, ker ta je bil top!” in “DA, prepričana sva, da bo pot s kamperjem v redu.” Tudi če ni, improviziraš in se znajdeš.” Hvala Norveška za “krst” najinih dvojčkov, pridemo nazaj. Do takrat pa že pridno načrtujemo naš naslednji pobeg,” nam je o njihovi prvi večji družinski poti povedala Tina.

Finančni pregled

Proračun vsekakor ni zanemarljiv v tej deželi – saj velja za najdražjo skandinavski državo. “Za dve pici sva odštela 40 evrov, za dve pašti in dva gintonika pa 80 evrov. Trgovine so v povprečju 50 odstotkov dražje, kot pri nas. Malo se moraš “naučiti” kupovati in se da s sprejemljivim zneskom priti čez dopust. Okvirni strošek brez najema avtodoma in skupaj z letalskimi kartami za 15 dni je bil dva tisoč evrov.”

FOTO in VIDEO: www.urospodlogar.com

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE:

Tina in Uroš, ki potujeta z osemmesečnima dvojčkoma: “Naučila sva se bistvene stvari – ne komplicirat!”

Tina in Uroš, ki potujeta z osemmesečnima dvojčkoma: “Naučila sva se bistvene stvari – ne komplicirat!”

Tina Todori in Uroš Podlogar sta novopečena starša osemmesečnih dvojčkov. A ne mislite, da sta ju dvojčka kaj odvrnila od popotniških dogodivščin. Z novima družinskima članoma trenutno najraje potujeta kar z avtomobilom, ki ima na strehi šotor.

Njihove dogodivščine na Instagramu najdete na profilu @We_Travel_Explore_Live, kako se je njun slog potovanj spremenil ob širjenju družine, kam najraje pobegnejo in kakšne izzive sta s seboj prinesla dvojčka, preverite v tokratnem Vandraj intervjuju.

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Na prvi pogled smo čisto običajno novopečena družina, ki se že osem mesecev zabava z dvema škratoma. V resnici pa se za tem opisom skriva še nekaj ne tako običajnega. Nimava rednih osemurnih delovnikov, kar nama omogoča izjemno fleksibilen življenjski stil. Najraje spiva v strešnem šotoru, ki skoraj celo leto krasi najin avto, vstajava (oziroma SVA) za lovljenje sončnih vzhodov, ne marava gob in obožujeva načrtovanja novih potovanj!

Res uživava, ko potujeva, spoznavava nove kraje, kulture in ljudi, ampak se zmeraj tudi rada vrneva nazaj domov, v svojo dnevno sobo, najljubši lokal ob Ljubljanici in k najinim družinam ter prijateljem. Odkar sta z nama še dvojčka ni kaj dosti drugače. Rodila sta se v družino z nekoliko odbitimi starši in taka prihodnost ju tudi čaka (smeh). Na potovanjih sovražimo gneče, zato se trudimo najti kraje, ki še niso tako “Instagram” popularni in kjer je možno najti del obale, hriba ali mesta le zase. In še najin “potovalni” moto: Hakuna Matata! Brez skrbi. Vse se vedno reši.

Kje smo vas ujeli tokrat in kolikšen del leta preživite na potovanjih?

Trenutno ste nas ujeli doma, se še ravno prebijam skozi goro perila, ki je nastala na našem zadnjem dopustu. Preden sta bila z nama dvojčka, sva skoraj vsak mesec kam pobegnila. Velikokrat le na hitro čez mejo do kakšne sosednje države, pogosto pa so bila to malo bolj “eksotična” potovanja, ki sva jih pa nemalokrat združila tudi s kakšnim delovnim projektom. Točno kolikšen del leta preživimo na potovanjih je težko reči. Veliko sva bila naokoli, cilj pa je seveda, da bomo sedaj čimveč potovali ter da pokaževa kar se da veliko sveta najinima mulčkoma. Ne vem, če upava na glas povedati … pa naj bo. Želja je, da bi nekoč bili polovico leta po svetu, drugo polovico (tisto lepšo, bolj toplo) pa preživeli tukaj pri nas.

Norveška, Mosjøen

Kako izbirata naslednjo destinacijo, sploh, odkar sta z vama dvojčka? 

Hmm, pravzaprav ni nekega “ključa” po katerem izbirava destinacije. Ob zaključku vsakega potovanja sva vedno malo depresivkota, zato se vedno začneva pogovarjati, kam bi šla na naslednje potovanje in takrat malo vrževa ideje na plano. To-go destinacij je veliko, potem pa končno izbiro malo prilagodiva temu, koliko časa imava za potovanje, kateri letni čas je in sedaj, ko sta z nama še dvojčka, tudi to, ali je destinacija že primerna za njiju.

Katero od preteklih potovanj vama je najbolj pri srcu? 

Tukaj brez sekunde razmisleka Uroš odgovori “Norveška”. Jaz bi se pa malo težje opredelila, katero potovanje mi je bilo najbolj pri srcu. Vsako potovanje je nekaj drugačnega, pusti popolnoma svojevrsten pečat in si prisluži čisto svoje mesto v srcu. Moram priznati, da če bi me pred leti vprašali, bi zagotovo ustrelila potovanja, ki vključujejo japanke in tople temperature. Sedaj pa so mi tudi “hladnejše” destinacije postale izjemne in načrtujeva, da bo eno od naslednjih kajtarskih potovanj tudi v hladne kraje!

Mykonos in dvojčka na poti

Kako se je vajin način potovanj spremenil, odkar sta z vama še dvojčka?

Tu bi zares lagala, če bi rekla, da se ni spremenil. Za kratek čas sva mogla daljša potovanja dati na pavzo, da sta škrata vsaj malo zrastla. Sedaj smo prebili led in spoznali, da so potovanja z njima prav super! Seveda je dinamika potovanj drugačna, precej bolj umirjena, manj je izletov na bolj zahtevne vrhove, manj je prevoženih kilometrov in kdaj seveda ne gre vse čisto po najinih planih (smeh). A sva spoznala, da se tudi z dvojčki da “avanturistično” potovat. No, vsaj z najinima, ki sta neverjetno potrpežljiva. Naučila sva se ene bistvene stvari – ne komplicirat! In na tak način se da res mirno in brez zapletov potovati.

Dvojčka na poti na morje

Imata na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vama najbolj prirasli k srcu?

Ah, seveda imava! To je en najlepših delov potovanj. Spoznavanje novih ljudi in kultur, v katere si prišel. Najbolj so nama prirasli k srcu na Zanzibarju, tam je bil tak super “vibe”. Mogoče tudi zato, ker sem se jaz nekako domače počutila, saj sem del življenja preživela v Keniji. Ampak so tudi Urošu kar zlezli pod kožo in imava z enim lokalcem še danes stike.

Na katerem kontitentu se počutita najbolj domače? Zakaj?

Enotnega odgovora ne moreva dati. Meni je seveda najbolj ljuba in domača Afrika, saj me vsakič, ko se vrnem na to celino, preplavijo prijetni občutki domačnosti. Uroš pa je velikokrat potoval v Azijo, natančneje Nepal – v Kathmandu, Annapurno … in so mu ti konci precej domači. Tam so top pogoji za njega – možnost hajkanja na zmernih temperaturah, neverjetna narava, z izjemo določenih turističnih točk je zelo malo turistov in tudi pravi, da so domačini izjemno simpatični ter pripravljeni pomagat. Tako, da je to zagotovo tudi ena naših destinacij, ki jih moramo še skupaj obiskati.

Malta

Si predstavljata potovanje, na katerem ne naredita niti ene fotografije? 

Hahaha, ne. Mislim, da bi bilo bolj smotrno postaviti vprašanje “s koliko fotoaparati in kamerami se odpravita na potovanje?”.

Kaj počneta, ko ste doma?  

Uroš veliko dela, saj mora malo nadoknaditi za čas, ko ga ni bilo. Jaz sem sedaj na porodniški, a ker imava svojo agencijo, moram tudi sem in tja kdaj kaj postoriti. Sicer pa sva pred prihodom dvojčkov res veliko hodila v hribe, supala, z najinim strešnim šotorom sva veliko “kruzala” in raziskovala skrite kotičke Slovenije. Sedaj pa se še zmeraj trudiva kar se da ohranit te navade – tamalčka napokava v nosilki in gremo pohajkovati, tudi šotorili smo že, tako da še zmeraj res aktivno preživljava, oziroma preživljamo naš čas.

Norveška, Lofoten

Na kakšen način si financirata svoje poti? Z Instagram profilom tudi služita oziroma kompenzirata s kakšnimi turističnimi ponudniki?

Svoje poti si financirava sama. Sem in tja se zgodi, da naju kontaktirajo hoteli, ki so videli najine videe in fotografije ter bi si želeli imeti kakšno podobno video- in fotozgodbo. Ob taki priložnosti se seveda dogovorimo za kompenzacijo. Sicer pa je Instagram pri nama “spominski zid”, kamor lepiva slike in filmčke iz potovanj. Najin primarni posel je najina agencija ter video in foto produkcija.

Kakšen tip popotnikov sta? 

Seveda se kdaj pustiva razvajati, glamping z vročim čebrom je res zakon! Drugače pa sva bolj avanturista. Nikoli nimava “v nulo” splaniranih poti. Čeprav se potem na potovanju kdaj tepeva po glavi in si rečeva, da naslednjič se pa res bolj organizirava. No, tega “naslednjič” še ni bilo. Rada se malo prepustiva toku in predvsem zmeraj skušava dobit kakšen nasvet od lokalcev, kaj se res splača obiskati in videti. Obožujeva pa tudi roadtrip potovanja, bodisi z najinim strešnim šotorom bodisi z avtodomom.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenita drugim popotnikom? 

Spoštuj kulturo, v katero si prišel in bodi prijazen do lokalcev. To naju je vedno pripeljalo do najlepših in najbolj nepričakovanih izkušenj in doživetij.

Top 3 jedi, ki sta jih spoznala po svetu?

Zmagovalna jed, ki sva jo takrat tudi prvič jedla, je bila zagotovo na Kitajskem – zgrešila sva postajo podzemne in pristala v enem najbolj zapuščenih predelov mesta, kjer sva ob cesti naletela na stojnico hrane. Bila nama je zanimiva in sva poskusila neke njihove tipične “cmočke”, polnjene z zeljem in mletim mesom. Sliši se nič kaj takega, ampak česa tako okusnega res še nisva jedla!

Druga jed je bil super pripravljen jastog na žaru na Zanzibarju, prav tako v sklopu nekega rahlo zanemarjenega “food marketa”.

Tretja pa ramen. Najboljši ramen, kar sva jih kadarkoli jedla, je bil v Hong Kongu in še danes upava, da spet kdaj naletiva na kakšnega tako dobrega.

Nroveška, Lofoten

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj? 

Kitajska je izjemno zanimiva in lepa država, ampak tam, kjer sva bila midva – Guangzhou in predvsem turistično nerazvita okolica – so ljudje zelo zadržani. V bistvu niti ne samo zadržani, ampak ti pokažejo, da ne sodiš tja. Ko sva se sprehajala po predelu mesta, kjer sva bila najbrž edina turista, se je zgodilo, da nama je nek fant začel slediti. Ne veva točno, kaj je bil njegov namen, ampak dal nama je tako zoprn in neprijeten občutek, da sva se z izjemno hitrostjo pobrala na podzemno in odšla v malo bolj “prijazne” predele mesta. To je v bistvu tudi edina negativna izkušnja, ki sva jo imela na potovanjih. No, če izvzamemo prtljago. Nama VES ČAS izgubljajo prtljago. Mogoče morava razmislit o tem, da zamenjava kovčke (smeh).

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Da so potovanja “zakomplicirana” in da je potrebno ogromno organizacije ter načrtovanja. Tudi za dopustovanje na Hrvaškem moraš spakirati kovčke, najti apartma, ga rezervirati in se po možnosti dolge ure voziti do njega. Kajtarsko potovanje v Egipt denimo je najbrž veliko bolj enostavno, bolj dostopno in ne potrebuje nikakršnega večjega planiranja. Poleg tega pa vidiš nekaj novega, drugačnega in prideš domov bogatejši za novo super izkušnjo.

Zanzibar

Katerih življenjskih lekcij so vaju naučila potovanja?

To, da se ne sme hiteti. Da si je vedno treba vzeti čas zase, ne le na potovanjih. Potovanja pa so naju naučila tudi tega, da je treba ohraniti mirno kri v najbolj kritičnih situacijah. Na potovanjih se rado kaj zakomplicira in ne gre vse po planu. Takrat je treba samo zadihati, počasi razmisliti, kako naprej in potem se vse gladko reši. To filozofijo in miselnost se trudiva inkorporirati tudi v vsakdanje življenje in nama zaenkrat tudi kar uspeva.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešata?

Ne moreva reči, da je kaj specifičnega, kar na potovanjih pogrešava. Vsaka država ima svoje stvari, ki jo delajo posebno in zaradi česar ne pogrešava nič določenega iz Slovenije. Priznava pa, da se rada vrneva domov. Res je, da potem tudi zelo rada kmalu spet greva, ampak imava rada Slovenijo, njeno majhnost in dostopnost do vseh kotičkov.

Bohinj

HITRIH 6

Najljubša država: Norveška

Najljubše mesto: Pariz

Najljubša plaža: Michamwi Kae, Zanzibar

Najljubša kulinarika: azijska

Naljubši način transporta: avtodom

Najljubši jezik: španščina

FOTO: osebni arhiv

Tino, Uroša in dvojčka najdete tudi na Instagram profilu @We_Travel_Explore_Live.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

5 preverjenih kriterijev, kako izbrati pravo potovanje zase

Tudi za vas potovanje predstavlja manjšo raziskavo? Pred rezervacijo radi preverite stvari, ki so za vas ključnega pomena? Tako se izognete predpotovalnemu stresu in si zagotovite brezskrbne počitnice. V nadaljevanju si preberite, katerih 5 stvari je pomembnih, ko se odločate, kam na oddih.

Družinsko potovanje

Želite si, da otroški smeh in veselje kažeta na to, da vaši otroci zares uživajo. Če greste na potovanje z družino, (tu) preverite , kje lahko otroci bivajo zastonj. Tu se bodo otroci dobro počutili. Starši pa boste zadovoljni z izbiro opazovali otroke, kako uživajo na toboganih in ostalih igralih.

Potovanje v dvoje ali z družbo

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste si želeli miru? Odraslega miru brez otroškega živžava? Če sanjate o takšnem dopustu, vam predlagamo ”Adults only” hotele (ponudbo preverite TUKAJ). Tu boste lahko zares v miru uživali ob prijetnih mrzlih napitkih in čudovitih sončnih zahodih. Se z družbo iz vsakdanjika radi umaknete tudi izven vašega mesta? Iščete potovanje za več oseb (KLIK)? Če malo bolje pomislimo, so takšni dopusti res nekaj posebnega. Na čudovitih destinacijah s prijetno družbo so nepozabni spomini zagotovljeni.

Potujete sami?

Si na dopustu res radi oddahnete od vseh? Četudi so turistične ponudbe večinoma vezane za pare, se vendarle najde nekaj tudi za tiste, ki radi potujejo sami. Lahko se posvetite samim sebi, hitreje navežete stike z drugimi ljudmi, ni potrebe po sklepanju kompromisov s sopotniki. Lahko si privoščite vse, kar si vaše srce zaželi. Odkrijte brezčasne Benetke (KLIK NA PONUDBO) ali doživite izkušnjo križarjenja (KLIK NA PONUDBO). Če imate radi duhovnost, bi lahko bili joga (KLIK) ali ayurveda (VEČ TUKAJ) pravi izbiri za vas.

Na kaj je dobro biti pozoren?

Verjetno si nihče ne želi med dopustom obiskati zdravnika. Ko se odpravljate v Egipt (PONUDBO NAJDETE TU), vam priporočamo, da se izognete pitju vode iz pipe. Uživajte sadje in zelenjavo, ki ju je mogoče olupiti. Tudi opekline vam verjetno niso najljubše. Zato ni slaba ideja, če si za potovanje v Turčijo (PONUDBA TU) priskrbite sončne kreme z visokim faktorjem.

Verjetno nas je kar veliko takšnih, ki vsak nakup opravimo s kartico. A če se odpravljate na Rab, vam priporočamo, da se prej založite z bankovci in kovanci. Trajekt na Rab (VEČ PONUDBE NA OTOKU TU) namreč lahko plačate samo z gotovino. Tudi če se odpravljate na druge hrvaške otoke, naj bo v vaših denarnicah tudi gotovina. Hitro se lahko zgodi, da zaradi slabega signala kartice ne boste mogli uporabiti.

Imate neprijetne izkušnje zaradi alergij? Ste vegani ali vegetarijanci?

Pa smo ponovno pri zdravju. Imate negativne izkušnje z alergijami? Gotovo se strinjate, da so namestitve, ki ponujajo prilagojeno prehrano za alergike (PREVERITE PONUDBO) zelo zaželene. Pa vegani in vegetarijanci? Preden rezervirajo potovanje, precej časa namenijo iskanju destinacije in namestitve, ki ustrezajo njihovim prehranjevalnim navadam.

Vandraj je za vas raziskal, kje lahko rezervirate potovanje, ki ustreza vašim kriterijem. Preverite, kaj je najbolj po vašem okusu in kaj vam najbolj ustreza in letos preživite najboljši dopust doslej.

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Tri odlične postojanke, ki jih ne izpustite na poti v Terme Čatež

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.