Skrivnosti, dejstva in zanimivosti egipčanskih piramid v Gizi

Ste se kdaj spraševali, kaj vse se skriva v egipčanskih piramidah v Gizi? Misteriozni spomeniki že stoletja budijo zanimanje in so predmet številnih historičnih študij. Kaj vse se skriva v njih in zakaj so jih sploh zgradili? Pokukajmo malo globlje.

Piramide v Gizi stojijo blizu Kaira, glavnega mesta Egipta. Okoli njih kroži po svetu mnogo ugibanj, legend in zgodb. Težko je ločiti dejstva od mitov, dokaze od domišljije. Koliko v resnici zares vemo o njih?

Piramide so bile zgrajene pred več kot 4500 leti

V Gizi stojijo tri piramide, ampak samo ena spada med čudesa starega veka. To je največja in najstarejša od vseh – Keopsova piramida. Hkrati Keopsova oz. Velika piramida predstavlja tudi edino od čudes starega veka, ki je ostalo nedotaknjeno do danes, kljub temu, da je od vseh čudes najstarejša. Zgrajena je bila okoli leta 2600 pr.n.št., kar je več kot 4500 let nazaj!

Kako so piramide zgradili?

Še danes ni popolnoma znano, kako so v tistih časih zgradili tako ogromne strukture. Vemo, da so potrebovali več kot dva milijona ogromnih kamnitih opek in, da je vsaka tehtala med 2 in 15 tonami. Vemo, da so za izgradnjo potrebovali približno 27 let in približno 100.000 delavcev. Teorije o tem, kdo je piramide zgradil, si nasprotujejo. Nekateri menijo, da so jih zgradili sužnji, drugi, da so jih gradili plačani delavci. Ker so piramide zgrajene z veliko gradbeniškega in arhitekturnega znanja, je jasno, da so snovalci gradnjo obvladali in razumeli.

Zakaj so piramide sploh zgradili?

Piramide so definitivno povezane z egipčanskim verovanjem v posmrtno življenje. Egipčani so verjeli, da vsak od njih v sebi že nosi svoj drugi del, ki so ga imenovali ka. Ka naj bi bil del, ki nadaljuje pot v večno življenje po smrti telesa na Zemlji. Najbogatejši faraoni so si s piramidami želeli pripraviti popotnico v boljše posmrtno življenje. Piramide so bile njihove grobnice, vanje pa so poleg sarkofaga dodali tudi številne predmete, ki bi jim v posmrtnem življenju lahko prišli prav. Seveda so piramide delovale tudi kot statusni simbol.

Kaj se skriva v piramidah?

Najbolj zanimivo je, da je notranjost piramid v večini kamen. Le na dnu piramid se skrivajo hodniki, grobnice oz. sarkofagi in manjše sobe. Izjema je Keopsova piramida, saj v njej faraonov sarkofag leži na sredi piramide, dosegljiv po ozkem stopnišču. Sarkofag je izdolben iz enega samega kosa granita in je prevelik, da bi ga v piramido postavili po tem, ko je bila piramida zgrajena. Predvidevajo, da so piramido v resnici zgradili okoli sarkofaga.

Zanimivo je tudi, da piramide v Gizi niso okrašene s hieroglifi ali teksti in ne vsebujejo nobenih zakladov. Običaj okraševanja grobnic se je začel kasneje. Piramide v Gizi so tako precej prazne in skrivnostne. Jih pa ob obisku lahko raziskujete sami ali z vodičem.

Skrivnostna Sfinga

Sfinga iz Gize, mitološki simbol s telesom leva in glavo človeka, je še ena od misterioznih spomenikov stare egipčanske kulture. Zgrajena je bila kot zaščitnica piramid, ni pa čisto jasno, ali so jo zgradili hkrati s piramidami ali kasneje. Njeno telo predstavlja pogum in moč, njena glava pa znanje in inteligenco kraljev. Če obiščete Egipt, jo obvezno dodajte na seznam znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti.

Vas zanima potovanje v Egipt? Preberite TOLE in poiščite idealno nastanitev zase. 

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Kairo s povorko mumij slavnih egiptovskih vladarjev

Kairo v soboto čaka velik dogodek – povorka, v kateri bodo prenesli 22 mumij – 18 kraljev in štiri kraljice iz obdobja med 17. in 20. dinastijo.

Kairo se pripravlja na veliko povorko. V njej bodo mumije egiptovskih kraljev iz egiptovskega muzeja na trgu Tahrir v središču egiptovske prestolnice prenesli v Nacionalni muzej egiptovske civilizacije (NMEC) na jugovzhodnem obrobju.

Med njimi bodo prenesli tudi mumijo kralja Sekenenra, ki je začel vojno s Hiksi. Pa tudi znano mumijo kraljice Hačepsut, ki ji je posvečen pogrebni tempeljski kompleks v Deir el-Bahariju na zahodnem bregu Nila nasproti Luksorja. Prenesli bodo tudi mumijo egiptovskega kralja Ramzesa II. Parado bosta pospremila glasba in ognjemet.

Povorka pod strogimi ukrepi

V NMEC bodo mumije približno 15 dni obravnavali v restavratorskih delavnicah. Nato imajo zanje pripravljene nove vitrine v dvorani kraljevskih mumij. Povorka bo potekala pod strogimi varnostnimi in zaščitnimi ukrepi, mumije pa bodo prenesli v posebnih vitrinah.

NMEC so deloma odprli februarja 2017, v njem bo predstavljena zbirka približno 50.000 eksponatov, ki bo predstavila egiptovsko civilizacijo od prazgodovine do danes.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Mlada Slovenca, ki že dobro leto živita na Novi Zelandiji in nabirata kivije #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Egipt: novo imenitno odkritje 14 starodavnih sarkofagov

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda.

Egipt je dolga leta veljal za zelo priljubljeno turistično destinacijo tudi med Slovenci, a se je navdušenje zadnja leta nekoliko umirilo. V Egiptu sicer upajo, da bodo z novimi najdbami oživeli turizem, ki je sicer tudi glavni vir nacionalnega dohodka. Vendar pa trenutne razmere, ki so turizem popolnoma ohromile, temu niso najbolj naklonjene. A novo odkritje zato ni nič manj imenitno!

Novo, okoli 2500 let težko odkritje za Egipt

V starodavni nekropoli Sakara jugozahodno od Kaira so arheologi odkrili 14 novih sarkofagov, starih okoli 2500 let, so sporočile egiptovske oblasti. Nove sarkofage so med arheološkimi izkopavanji odkrili prav te dni, potem ko so pred tednom dni na tem območju odkrili 13 lesenih sarkofagov.

Sarkofagi z lepo ohranjenimi hieroglifi

Na dobro ohranjenih sarkofagih je videti rjave in modre podobe ter številne hieroglife. Sakara je obširno starodavno pokopališče staroegipčanske prestolnice Memfis. V Sakari je veliko piramid, med njimi slavna Džoserjeva stopničasta piramida, zgrajena okoli 2700 let pred našim štetjem, ki velja za eno najstarejših povsem kamnitih zgradb na svetu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Egipt skozi oči Ljubljančanke, ki je tam živela tri leta

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Novo leto: 5 odličnih idej, kje pričakati 2020

Že veste, kje se boste poslovili od starega in nazdravili v novo leto 2020? Imamo nekaj ponudb za vsak okus, ki so jih sestavili pri Megabonu.

Novo leto na smučišču

Nassfeld, oziroma Mokrine veljajo za enega najbolj priljubljenih avstrijskih smučišč med Slovenci. Zaradi ugodne lege in mikroklime imajo zagotovljen sneg skozi vso sezono, hkrati pa slovijo tudi po tem, da imajo največ sončnih dni v letu med vsemi okoliškimi smučišči. Kaj pa, če bi bili tam kar za novo leto? Preverite TO ponudbo apartmajev (za 5 oseb!). Regija koroških Alp namreč spada med najlepše v Avstriji. Okolica ponuja popolne zimske počitnice za vsakogar. Smučišče Nassfeld, jezeri Weissensee in Presseger See, na katerih lahko drsate ter prazničnih sejmi, so od omenjene nastanitve oddaljeni le nekaj minut vožnje. Če raje silvestrujete v paru, imajo tudi ponudbo za dve osebi (tu).

Novo leto v termah 

Kaj pa, če bi leto 2020 pričakali v termalni vodi? V Termah Čatež lahko preživite dan na bazenih ali pa se odpeljete do bližnjega gradu Brežice, kjer si ogledate 300 let staro vinsko klet in edinstveno viteško dvorano. Kostanjevica na Krki je slovensko mesto, katerega center je na otoku, nekateri ga imenujejo slovenske Benetke. Tu si lahko ogledate formo vivo, kostanjeviški grad, kostanjeviško jamo… Novoletni paket in ponudbo hotela Čateški dvorec najdete TUKAJ.

Silvestrovanje v Sarajevu

Sarajevo ostaja priljubljena novoletna destinacija med Slovenci in to z razlogom. Sarajevo, ena izmed priljubljenih balkanskih prestolnic je vabljiva za ljubitelje balkanskih specialitet, ležernega posedanja ob kavi, rakiji in vonju tobaka, starinskih bazarjev in vrveža v starem mestnem jedru, ki je prežeto z otožno zgodovino, ki počasi stopa iz svoje sence. Kaj vse početi v Sarajevu preverite TUKAJ, na TEM MESTU pa vas čaka odlična ponudba nočitev v mestu na silvestrovo. Če vam lasten prevoz ne diši, potem vas bo prepričala ugodna ponudba Megabona za novo leto v Sarajevu – avtobusni prevoz, dve nočitvi in organizacija izleta za odlično ceno – ponudbo preverite TUKAJ.

Za novo leto v Egipt

Kaj pa, če bi novo leto pričakali na toplem? Dežela faraonov je s središčem Hurgada od nekdaj priljubljena iztočnica za Slovence. Praznike lahko doživite na zasebni plaži ob Rdečem morju, se vpišete v šolo potapljanje in ujamete nekaj sončnih žarkov. Dežela kontrasta med reko Nil in puščavo ima skozi vse leto kopalno temperaturo morja, kar pomeni, da lahko tudi praznike preživite v vodi. Novoletno ponudbo Megabona preverite NA TEJ POVEZAVI.

Skok v 2020 v Zagrebu

Zagreb že nekaj sezon drži naziv najlepšega adventnega sejma v Evropi in privablja obiskovalce z vseh delov sveta. Zato bi bilo kar malo smešno, da ga kot sosedje ne bi preverili tudi sami. Zagreb je od Ljubljane oddaljen le uro in pol vožnje, to mesto ob reki Savi, ki leži v dolini Medvednice, pa svojo turistično ponudbo izboljšuje vsako leto. Kako ugodno do božične pravljice v Zagrebu preverite TUKAJ, na Megabonu pa smo našli tudi odlično nastanitev za novo leto v Zagrebu, ki se skriva TU.

Kamorkoli vas že zanese, želimo vam imeniten skok v novo poglavje. Mimogrede, 2020 bo prestopno leto, zato nas čaka kar 366 dni, ki si jih lahko naredimo še lepše kot lani!

VAS OD NAŠTETIH NIČ NE PREPRIČA? POGLEJTE ŠIRŠO PONUDBO SILVESTROVANJ!

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za praznični izlet: advent v Gradcu

Egipt skozi oči Ljubljančanke, ki je tam živela tri leta

Anamaria Bagarić je za Vandraj obujala spomine na življenje v Egiptu. Na nore dogodivščine, kulturne šoke in lepote kraja, ki ga prehitro posplošimo na nekaj piramid, peska in kamel. To je Egipt skozi njene oči.

***

Moje prve tri misli ob odhodu v Egipt: piramide, faraonski templji in reka Nil. Izkustvo vseh treh je nepozabno, vendar Egipt ponudi mnogo več. Od ljudi in smešnih sadežev do komičnih pripetljajev pri sporazumevanju in kulturnih razlikah. Opisujem šopek egipčanskih krajev, ki so si tako drugačni, da človek ne more vrjeti, da je v isti državi. To so Kairo, Sinajski polotok s koralnimi grebeni Rdečega morja ter dve južni mesti, preplavljeni z zgodovinskimi ostanki, Luxor in Aswan.

Takoj, ko se ob prihodu na letališče v Kairu prebiješ skozi vstopne protokole in vdihneš zrak, začutiš, kje si. Občutek je tak, kot da z vsakim dihom vase potegneš košček puščave. Poetsko, ampak resnično – pesek se čuti v zraku. Prvo doživetje hektičnega prometa, prva vožnja čez Nil, ki traja in traja. Pa luči in neskončni reklamni napisi, sprehajalci na avtocesti in prvi vpogled v velikost tega velemesta.

“Ali si bila cela zakrita?”

To je eno izmed prvih vprašanj, ki sem jih deležna, ko povem, da sem delček svojega življenja preživela v Kairu. Kulturne razlike so tiste, ki so ob potovanjih zares zanimive, in zdi se mi pravilno, da se tistim, ki veljajo v kraju, ki ga obiskujemo, prilagodimo. Od tujcev nihče ničesar ne zahteva – tudi mladih Egipčank, ki se ne zakrivajo, je v resnici kar veliko. Smo pa postavljeni pred dejstvo, da smo na ulici opazni že tako ali tako, če se oblečemo po naši poletni modi pa iz množice izstopamo tako zelo, kot bi nase vrgli žaromete. Tako se naključnim vzklikom in neodobravajočim pogledom ne moremo izogniti, nikakor pa tega nihče ne prepoveduje.

Na vedno prepolnem mestnem metroju, v kupeju za ženske, so mi med vožnjo kavbojke zlezle malo prenizko, kot bi si to želele lokalne ženske. Pa je gospa sopotnica mirno pristopila k meni, mi jih potegnila navzgor, da so bile po njenih standardih. Nato se mi je nasmehnila, kot da mi je ravnokar naredila neskončno uslugo.

Takšnih interakcij je v Egiptu mnogo, med znanci in neznanci. Vsak nakup, ki ga opraviš, je pospremljen z “Amla eih, kolo tamam? (Kako si, je vse vredu?)” in prav velikokrat na dan tujec iz ceste zasliši vzklik “WELCOME TO EGYPT” ali pa mimoidočim odgovori na vprašanja od kod prihaja in kako mu je ime. Prvi osebni zaimek se v arabščini izgovori ANA, in ob mojem imenu je ob poiskusih pogovora nastajala popolna zmeda – na vprašanje “Kako ti je ime?” sem odgovorila z mojim imenom, Anamaria (ana Maria – sem Maria), v odgovor pa sem konstantno dobivala Hello Maria.

Po mestu najdemo ogromno turističnih znamenitosti, čudovitih mošej (v katere vstopimo s pokrivalom in brez čevljev!). Pa muzej Egipčanske zgodovine, kjer se poleg mnogotere zanimivosti nahaja tudi grobnica Tutenkamna. Tu je še stari Kairo, poln čudovite koptične arhitekture. In tržnice, z vsem, kar rabiš in vsem, česar ne rabiš, in seveda, piramide.

Skrivni kotički, kjer točijo pivo in se kulturne razlike povsem zabrišejo

Poleg teh znamenitosti obiskovalec doživi tudi veliko drugačnih prigod, kot naprimer prečkanje ceste, na katerih je zabrisana meja med tro in pet pasovnicami. Pešec mora vijugati med premikajočimi se avtomobili, motorji, osli s kočijami in tuk-tuki. Ena izmed ljubših večernih destinacij lokalnih prebivalcev pa je kar avtocesta. Natančneje eden izmed mostov, ki prečka Nil, in v večernih urah, ko se sonce skrije, ponudi vsaj malo vetriča. Tam na odstavnem pasu parkirajo avtomobile, se posedejo na plastične stole, kadijo šišo in pijejo čaj.

V Egiptu se piva ne pije javno na ulici, obstajajo pa zato bari, katerih okna so polepljena s časopisnim papirjem in ti ob vstopu dajo občutek, da si stopil v preteklost, kjer strežejo izključno samo – pivo. Eden izmed najbolj popularnih se imenuje Horeya (svoboda). Nahaja se v neposredni bljižini Trga Tahrir, glavnega trga v strogem centru mesta. Razdeljen je na dva dela, na levi strani je lokal, kot vsak drugi, z na stežaj odprtimi velikimi okni, ki gledajo na ulico. Na desni, kjer je vedno gneča, pa so okna zaprta, in ko sedeš za mizo, ti natakar že nosi pivo. Drugo pijačo na tej strani redko zasledimo. Tam se zabrišejo tudi kulturne razlike in mladi in stari, Egipčani in turisti, vsi komunicirajo brez razlikovanja.

SINAJ: Sharm El Sheikh, Dahab, Nuweiba

Sinajski polotok je nekaj popolnoma drugačnega. V Sharm El Sheiku lahko najdete hotele velikih imen in all-inclusive pakete, Dahab je hipijevsko mesto, z manj hoteli in več Bed and breakfast apartmaji, barčki, ki strežejo čaj in šiše eden zraven drugega po celotni obali, in nepozabne zabave.

Mene pa je odneslo še malo južneje proti Nuweibi, kjer bambusovo hišico do morja in koral loči le nekaj metrov peščene plaže. Nastanitve v tem delu polotoka večinoma vodijo beduini, vedno v belem, vedno z ruto na glavi in vedno z sladkim čajem v rokah. Tudi beduinske ženske so pokrite, vendar tu so vsa pravila zabrisana. Podnevi obstajajo vsa splošna morska opravila, nastavljanje soncu, tekanje po peščenih plažah, kopanjem v toplem morju podkrepljena pa so z možnostjo snorklanja in potapljanja po čudovitih koralnih grebenih.

Aswan, kjer se Nil pokaže v svoji slavi in imajo hišne krokodile

Reko Nil sem občudovala vse od zelene delte na severu do skrajnega juga Egipta, mesta Aswan, kjer se Nil pokaže v vsej svoji slavi. Kristalno čista voda, ki vodi mimo zelenih otočkov, ki spominjajo na oaze, mnogoterih malih in velikih templjev in puščave. Tukaj ponovno lahko izbiramo med otoki, na katerih stojijo hoteli s prestižnimi imeni, ali pa se nastanimo pri domačinih – Nubijcih – v barvastih hišicah in občasnim hišnim krokodilom.

Ker se v Egiptu vse da in mi je resnično godila tišina, za oddih od nikoli tihega Kaira, sem v Aswanu noči preživljala na fellucci – ladjici – in za dobro jutro odplula do znamenitosti in nato kosila.

Luxor je večje mesto, polno kočij, taksijev in hotelov, kot pomanjšan Kairo, kjer se obiskovalec naužije veličastnih templev in grobnic. Karnak in Luksor kot največja templja ter mnogo drugih na zahodnem bregu ponudijo vpogled v svet, ki je težko predstavljiv. Mešajo se mesto, zelene oaze in puščavnata področja posuta z mnogimi templji, katerih mogočnost je resnično težko opisljiva z besedami.

Nazaj v slovensko naravo

Po treh letih življenja v Kairu mi je priložnosti za raziskovanje ostalo še ogromno, vendar sem si zaželela preprostih domačih stvari, zelene narave in malček počasnejšega življenjskega tempa. Velemesta, kot je Kairo, ponudijo ogromno raznovrstnih stvari ob vsaki možni uri. In čeprav obstaja mnogo kotičkov, kjer se lahko napolniš in v tišini sprostiš, le redko čas ponudi to opcijo. Vsekakor je celoten Egipt kot muzej, ki se ga ne naveličaš kar tako.

Anamaria Bagarić

Foto: osebni arhiv avtorice

PREBERITE ŠE:

Egipt: Arheologi so odkrili 35 mumij

Egipt: Arheologi so odkrili 35 mumij

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Egipt? Na piramide, kamele, cenkanje, starodavne civilizacije in mumije, seveda.

Skupina egiptovskih in nemških arheologov je zadnji dve leti preživela med izkopavanjem zgodovinskih najdb. V bližini piramid v Gizi so odkrili nov prostor, ki naj bi nekoč služil kot delavnica za mumificiranje. Podzemni prostor naj bi izkopali že v času 26. dinastije.

Nove osupljive najdbe, ki Egiptu vračajo čar

Naleteli so namreč na 30 metrov globok jašek. V njem so odkrili lončeno posodo z olji, ki so jih uporabljali za mumificiranje, od pomladi do danes skupno že 35 mumij, pet sarkofagov in leseno krsto. Našli so tudi srebrno masko, drugo na svetu v takšni podobi. Predvidevajo, da so najdbe stare več kot 2.300 let. Najdene kemikalije za mumificiranje so podobne tistim, ki so jih leta 2006 odkrili v Dolini kraljev. To je sicer le začetek imenitnega odkritja, arheologe pa čaka še veliko dela. Čeprav odkopavanje traja že od leta 2016, bo trajalo še dolgo, kaj vse bodo še odkrili, pa se pustimo presenetiti.

Egipt oživlja turizem 

Egipt je dolga leta veljal za zelo priljubljeno turistično destinacijo tudi med Slovenci, a se je navdušenje zadnja leta nekoliko umirilo. Sicer pa je upad turistov v te kraje občuten že od leta 2011. V Egiptu upajo, da bodo z novimi najdbami oživeli turizem, ki je sicer tudi glavni vir nacionalnega dohodka. V bližini piramid pravkar gradijo tudi velik muzej, ki naj bi ga delno odprli že letos. Tam bodo na ogled starodavni egipčanski artefakti, ki so še eden od izjemnih razlogov za obisk.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Deset najstarejših mest na svetu, ki jih še vedno lahko obiščeš

Kaj lahko o državi pove cena Big Mac burgerja?

Vsi Big Mac burgerji po svetu so popolnoma enaki, to pa žal (ali na srečo) ne velja za njihove cene.

Leta 1986 je revija The Economist razvila zabaven vodič, ki uporablja cene vsem dobro poznanih burgerjev v različnih državah kot merilo moči njihove valute. Danes ga uporabljajo poslovneži za proučevanje odstopanj med valutami, svoje mesto pa je našel tudi v ekonomskih učbenikih.

Za referenčno vrednost je postavljena povprečna cena za Big Mac v ZDA, ki se ta mesec nahaja pri 5,06 USD, najcenjšega pa si lahko privoščite v Egiptu, kjer boste zanj odšteli le 1,46 USD. Seveda je na interaktivni mapi na njihovi spletni strani mogoče videti tudi, kje na svetu boste za Big Mac odšteli največ. Trenutno lahko najdražjega kupite v Švici, kjer boste plačali 6,5 švicarskega franka.

Visoke cene Big Macov pa ne pomenijo nujno visokih plač, saj so lahko cene, kot na primer venezuelski 5,25 dolarjev oziroma 3550 Bolivarjev vreden Big Mac, zaradi inflacije in pomanjkanja hrane nesorazmerno visoke. V Švici na primer zapravijo 30 odstotkov mesečnih prihodkov za hrano, medtem ko se v ZDA z zgolj pičlimi desetimi odstotki proračuna državljani uspejo nahraniti do območja zdravsvteno ogrožujoče debelosti.

Pri nas se nad ceno burgerja v primerjavi z večino svetovnih držav torej ne moremo pritoževati, kljub temu pa se ne pozabite prehranjevati zdravo in raznoliko.

Foto: Unsplash

Recept: mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto

Dan je ravno pravšnji, da se malo pozabavamo z recepti, ki so odlični, da jih pripravimo za kulinarični potep po svetu. Da ne bomo zgubljali dragocenega časa s celotno večerjo, lahko danes pripravimo nekaj preprostih prigrizkov iz treh različnih koncev sveta, ki bodo navdušili vsakega gurmana.

Guakamole, kot ga poznajo v Mehiki

Za eno skodelico te zdrave in slastne omake potrebujemo:

 • 2 avokada
 • 1 sesekljan paradižnik
 • četrtino drobno sesekljane paprike
 • 30 gramov sesekljanega svežega koriandra
 • 2 jedilni žlici limoninega soka
 • 1 drobno sesekljana japaleno paprika (opcijsko)
 • sol in črni poper

Priprava je preprosta. Vse sestavine drobno sesekljamo, avokado pa olupimo ter ga spasiramo v gladko zmes. Nato vse skupaj dobro premešamo, solimo in popramo po okusu. Postrežemo s koruznim čipsom.

Tradicionalni egipčanski humus

Za pripravo potrebujemo:

 • 2 pločevinki čičerike (ali enaka količina skuhane)
 • 1 jedilna žlica limoninega soka
 • 1 strok zdrobljenega česna
 • pol žličke kumine
 • ščepec soli
 • 3 kaplje sezamovega olja ali paste

Vse skupaj položimo v blender ter zmešamo v gladko zmes. Postrežemo s korenjem, kumarami ali papriko, narezano na palčke.

Aromatični pesto iz Italije

Italijanska klasika, ki se prileže ob dobrem vinu, rezinah pršuta, na vrhu pice ali pa kar na žlico.

Potrebujemo:

 • 2 pesti sveže bazilike
 • 1 pest pinjol
 • 1 strok zdrobljenega česna
 • 80 gramov parmezana
 • olivno olje

Vse skupaj zmešamo v blenderju ter po okusu dodamo malo olivnega olja.

Želimo vam dober tek in lep vikend!

Foto: Shutterstock

Kako terorizem vpliva na odločitve turistov

Ne moremo si zatiskati oči, da terorizem in begunska kriza nista vplivala na razmere v turizmu. Nekoč obljudene destinacije in turistične atrakcije so sedaj prazne in varovane s policijskimi ter vojaškimi močmi. A teza, da bodo ljudje letošnje poletje raje ostali doma, bi bila preveč populistična. Rochelle Turner, vodja raziskav pri World Travel & Tourism Council (WTTC), je za Conde Nast Traveller povedala, da je turizem izjemno prožen sektor. »Nedavni teroristični napadi predvsem vplivajo na določeno regijo, ki je bila napadena, ne pa na makroekonomsko stanje v turizmu. Ena izmed reakcij, ki jo opazimo pri turistih je, da spremenijo ciljno destinacijo, ne opažamo pa, da bi prenehali potovati,« pravi Turnerjeva.

Takšna opažanja zaznavajo tudi na agenciji Kompas. »Stranke se zelo premišljeno odločajo, kam bodo odpotovale, kje bodo preživele svoje počitnice. Razmisleka in vprašanj je več kot v preteklih letih, tudi čas za sprejetje končne odločitve je nekoliko daljši. Veliko več vprašanj beležimo, kdo je letalski prevoznik, pa tudi, kakšna so uradna priporočila ministrstva za zunanje zadeve, ki jih tudi sicer Kompas vsakodnevno spremlja in v celoti upošteva. Previdnost pri izbiri destinacije je veliko večja,« je za Vandraj povedala Jasmina Feguš iz Kompasa. Pri omenjeni agenciji so na počitniškem segmentu izločili nekatere destinacije, ki predstavljajo nekoliko večji riziko: Tunizijo in Egipt.

Zanimanja za Egipt trenutno ni.

Zanimanja za Egipt trenutno ni.

»V času po napadu se sicer obisk določene destinacije vedno zmanjša. Trenutno ni večjega zanimanja za določene počitniške cilje (Egipt, Pariz, Bruselj). Še vedno pa se delajo individualne rezervacije in poslovna potovanja. Spremembe, ki smo jih uvedli z novo potovalno sezono so, da smo pripravili več programov, ki so vezani na naravne znamenitosti in obisk bolj odmaknjenih in skritih krajev od velikih prestolnic,« pove Feguševa ter zaključi, da so daljši razmislek pred odločitvijo, veliko več vprašanj, pazljivo spremljanje dogodkov po svetu, zaupanje v agencijo in cena, tisto, kar ljudi najbolj zanima pred odhodom na počitnice. Prav na cene aktualne razmere močno vplivajo. Te so sedaj občutno nižje, predvsem v Grčiji, veliko akcij pa ponujajo tudi v Bruslju.

Tipičen pogled – najbolj oblegane ulice nekaj dni po napadih samevajo.

Tipičen pogled – najbolj oblegane ulice nekaj dni po napadih samevajo.

Teroristični napadi zagotovo vplivajo na mesta, po napadih v Parizu je hotelska zasedenost nemudoma padla za 21 odstotkov in naslednji dan že za 23 odstotkov. V Turčiji so februarja zaznali 10 odstotkov manjšo zasedenost hotelskih kapacitet v primerjavi z lanskim februarjem. Strah, ki ga vzbudi terorizem je seveda pričakovan, a na dolgi rok ne vpliva na regijo. Kot ugotavljajo pri WTTC je potrebnih 13 mesecev, da mesto ‘okreva’ po napadu. Morda se sliši veliko, a za primerjavo, 24 mesecev je potrebnih, da si mesto opomore od okoljske katastrofe in 27 mesecev za politične nemire.

In kako so se na situacijo v svetu odzvali Slovenci? Po podatkih Megabona je občutno večje zanimanje za Hrvaško, kamor bodo šli tisti turisti, ki so do sedaj obiskovali Turčijo in Grčijo. Hrvaška že zdaj beleži 30 odstotkov večjo zasedenost v primerjavi z lanskim letom.

Foto: Reuters, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.