Evropa: Top destinacije za študentski žep

Evropa je res pestra. To so top evropske destinacije, ki obetajo obilo dogodivščin in so študentskemu žepu prijazne. Septembra je konec in študijsko leto se začenja, študentje pa že razmišljamo o naslednjih počitnicah. V študentskih letih so potovanja kar velik finančni zalogaj. Kljub temu se jim ne bi smeli odpovedati, saj je med študijem čas za odkrivanje sveta najprimernejši.

Preberi več

Slovenija med najbolj varnimi državami na svetu

Global Peace Index je na lestvici najbolj varnih držav v Evropi in po vsem svetu Slovenijo v Evropi umestila na visoko peto, na globalni ravni pa osmo mesto.  

Slovenija ni priljubljena destinacija zgolj zaradi njenih lepot in razgibane pokrajine. Obiskovalcem je všeč tudi na račun varnosti. Odlična umestitev na omenjeni lestvici ponovno potrjuje, da je Slovenija ena najbolj varnih turističnih destinacij na svetu.

Peti najvarnejši v Evropi in osmi najvarnejši na svetu

Letošnja raziskava Global Peace Index (GPI) je zajela 163 držav. Med njimi pa se je Slovenija znašla na odličnem 8. mestu. V Evropi se uvrščamo na 5. mesto najbolj varnih držav.

Najvarnejša je Islandija

Najboljše rezultate dosegajo evropske države z Islandijo na čelu, ki ostaja najvarnejša država na svetu. Slovenija je od lani izboljšala uvrstitev na lestvici in se uvrstila na 8. mesto.

Od sosednjih držav je višje le Avstrija, ki se nahaja na 4. mestu. Madžarska se nahaja na 21. mestu, Hrvaška na 28. mestu in Italija na 39. mestu.

Raziskava GPI ocenjuje miroljubnost oziroma varnost držav na podlagi meril, ki se nanašajo na izvoz orožja, število zapornikov, delovanje državnih organov in kriminaliteto. Več si lahko preberete tukaj.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ptuj in Ljubljana: Mesti, ki gresta Britancem težko z jezika

Izpolnjujete pogoje za brezplačno vozovnico po Evropi?

Evropska unija bo mladim v sklopu projekta #DiscoverEU (#OdkrijEU) to poletje namenila 15.000 brezplačnih vozovnic Interrail, s katerimi bodo lahko odkrivali evropske kotičke. Glavni pogoj? Morate biti stari točno 18 let!

Potovanje bo večinoma potekalo z vlaki, v nekaterih neizbežnih primerih pa tudi z avtobusi, trajekti in letali. Med Slovenci, ki ustrezajo pogojem, bodo razdelili 60 takšnih vozovnic!

Kakšni so pogoji za prijavo?

V izbor za sanjsko vozovnico se lahko prijavite, če izpolnjujete VSE spodnje pogoje:

– ste rojeni med 2. julijem 1999 in 1. julijem 2000, torej stari točno 18 let

– ste državljani ene od članic EU

– pot lahko začnete v eni od 28 članic EU

– z vozovnico lahko potujete med 9. julijem in 30. septembrom 2018

– boste na poti vsaj en dan in največ 30 dni

– boste obiskali najmanj eno in največ štiri države EU

– ste pripravljeni postati ambasador gibanja DiscoverEU

Če izpolnjujete vse zgornje kriterije, se lahko prijavite prek spleta – kot posameznik ali skupina največ petih oseb. Nato morate odgovoriti na kviz petih vprašanj, ki bo preveril vaše znanje o tem delu sveta in držati pesti, da vam uspe. Prijave so že odprte in jih zbirajo do 26. junija. Izbor komisije bo potekal 27. junija, nagrajenci pa bodo obveščeni po elektronski pošti.

Več o akciji preberite TUKAJ, prijavite pa se TUKAJ. Srečno!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

8 pametnih trikov, kako ravnati z denarjem med potovanjem

Prvi oddih v 2018: Povratni let v Pariz ali Rim že za 24 evrov!

Če vas januarja ne vleče na bele strmine in v toplice, bodo evropske prestolnice boljša izbira. Iz Ljubljane, Trsta in Benetk se lahko za neverjetno nizko ceno podate do Londona, Rima ali Pariza, četudi samo za kratek oddih. Vandraj je pobrskal po ugodnih letalskih kartah, ker pa se njihove cene spreminjajo dnevno, ne odlašajte predlogo! Preberi več

Po Evropi z udobnim in poceni avtobusom

Avto, vlak in letalo so dobili ugodno alternativo za potovanje po Evropi – imenuje se FlixBus.

FlixBus je mlad evropski ponudnik medkrajevnih in mednarodnih avtobusnih prevozov. Od leta 2013 ponuja alternativen, udoben in okolju prijazen način potovanja za vsak žep. Zahvaljujoč pametnemu načrtovanju linij in sodobnemu podpornemu sistemu zagotavlja največjo evropsko mrežo avtobusnih prevozov, ki ponuja 120.000 dnevnih povezav do 1.000 destinacij v 20 državah. Ustanovljen je bil v Nemčiji, kjer je tudi prvič vstopil na trg. Danes FlixBusova ekipa na sedežih podjetja v Berlinu, Münchnu, Parizu, Milanu in Zagrebu skrbi tako za načrtovanje mreže, pomoč strankam, vodenje kakovosti, marketing in prodajo kakor tudi za poslovni in tehnološki razvoj.

FlixBus že prihajajočo poletno sezono odpira tudi nove dnevne in nočne povezave iz Slovenije proti Češki in Avstriji. V začetku aprila so zeleni avtobusi prvič odpeljali iz Maribora proti destinacijam kot so Praga, Brno in Gradec.

“Z uvedbo novih dnevnih in nočnih povezav smo ustvarili večjo povezanost Slovenije s priljubljenimi turističnimi destinacijami kot so na primer Praga, Brno in Gradec. Nove nočne linije, bodo našim uporabnikom omogočile vikend izlete na priljubljene destinacije. Za prihajajočo poletno sezono pripravljamo uvedbo več dnevnih povezav iz Slovenije do Italije, Slovaške in Madžarske,” je dejala Petra Milanovič, vodja odnosov z javnostmi pri FlixBusu.

Flixbus je torej nadvse praktična, predvsem pa poceni rešitev za potovanja po Evropi. Za pot do Dunaja boš tako z zelenim avtobusom potreboval le 4 ure in 45 minut, vozovnice pa so na voljo že za 23 evrov. Če pa se ti mudi na munchensko letališče, bo vožnja s Flixbusom trajala 5 ur, zanjo pa boš odštel le malce več kot 20 evrov. Vožnje z avtobusom torej ne trajajo več celo večnost in so tako poceni, da si z lahkoto privoščiš enodnevni izlet do Benetk in nazaj.

KAM ZA PRVI MAJ // Preveri ugodne citybreake na Megabonu

Poleg novih direktnih povezav na Češko in v Avstrijo, je FlixBus povečal število dnevnih povezav, zlasti proti Nemčiji, Avstriji in Hrvaški, omogočene pa bodo tudi dnevne FlixBus linije, ki bodo povezovale Ljubljano in Maribor s priljubljenimi poletnimi destinacijami na hrvaški obali kot so Split, Trogir, Šibenik in Biograd ter z nemškimi in avstrijskimi povezavami kot so Munchen, Frankfurt in Gradec.

Vozovnice so dostopne na spletni strani www.FlixBus.si, preko FlixBus mobilne aplikacije in v več kot 24.000 partnerskih agencijah po celotni Evropi.

Foto: Shutterstock, Flixbus

Najlepše plaže Evrope

Skrajšana verzija počitnic se je začela in če še nisi na poti na Maldive ali Šrilanko, smo zate poiskali rajske plaže, na katere se lahko odpraviš še to minuto. Glede na to, da se nahajajo v Evropi, izvedba izleta ne bo tako zapletena, če pa tudi to ne bo šlo, si vsaj za nekaj minut spočij misli na najlepših plažah našega kontinenta. Skoči še po kepico sladoleda in z nami odpotuj v peščene zalive s turkiznim morjem!

#1 Navagio beach, Zakintos, Grčija

Navagio beach imenujejo tudi Shipwreck beach (Brodolomska plaža), saj se je tu nekoč med tihotapljenjem tobaka potopila ladja Panagiotis. Navagio najdeš na severno-zahodni obali grškega otoka Zakintos. Paša za oči za vse ljubitelje klifov, belega peska in bistre svetlo modre vode.

01_shutterstock_317875685

#2 Zlatni Rat, Dalmacija, Hrvaška

Ali zlati rt. Leži približno dva kilometra stran od dalmatinskega mesteca Bol na otoku Brač. Idealna destinacija za brezskrbno poležavanje na plaži, potapljanje v neverjetno čistem morju, na vsake toliko pa mimo prijadra tudi kakšna ribiška barka.

02_shutterstock_287319908

#3 Colo des Moro, Malorka, Španija

Zaliv s kristalno čistim morjem je idealen za potapljanje in raziskovanje morskega dna. Plaža leži dve navtični milji stran od pristanišča Cala Figuera Santanyi.

03_shutterstock_222232954

#4 Oludeniz beach, Turčija

Oludeniz dobesedno pomeni mrtvo morje, saj je na tej plaži voda mirna tudi  med nevihtami.  Plaža leži ob majhni vasici v predelu Fethiye na Turkizni obali južno zahodne Turčije. Laguna spada v naravni rezervat in je zaradi svojih odtenkov turkizne največkrat fotografirana plaža na Mediteranu.

04_shutterstock_245383381

#5 Praia Marinha beach, Algarve, Portugalska

Turisti jo imenujejo Navy beach oziroma plaža mornarice. Ikonična plaža velja za eno najlepših na Portugalski obali, zato je njena slika tudi največkrat uporabljena v portugalskih turističnih oglasih in kampanijah.

05_shutterstock_252697465

#6 Plaža Svetega Štefana, Črna gora

Plaža leži približno šest kilometrov južno od Budve. Danes je paža del resorta s petimi zvezdicami Aman, med leti 1960 in 1980 pa je bil ta predel znan kot letovišče znanih in bogatih ljudi.

06_shutterstock_272558009

#7 Porto Katsiki beach, Lefkada, Grčija

Še en grški biser med plažami. Porto Katsiki je mnogokratni dobitnik nagrad za najlepše plaže na svetu, med drugim tudi slavne »modre zastave«. Domačini pravijo, da je bila zaradi visokega klifa plaža včasih dostopna samo kozam, danes pa je pravi raj za turiste.

07_ shutterstock_294607091

#8 Isola bella beach, Italija

Ta sanjska plaža je polna slikovitih skalnatih jam, ki jih obdaja čudovita plaža z majhnimi kamenčki. Dostop do plaže je mogoč z gondolo.

08_shutterstock_49927486

 #9 Dune du Pilat, Arcachon Bay, Francija

Plaža, imenovana tudi Grande Dune, je najvišja peščena sipina v Evropi. Najdeš jo 60 kilometrov stran od Bordeauxa. Sipina se dviga kar 110 metrov nad morsko višino in premore kar 60 milijonov kubičnih metrov peska. Plažo obišče več kot milijon obiskovalcev letno.

09_shutterstock_209857321

#10 Praia de Miramar, Vila Nova de Gaia, Portugalska

Miramar je mala obmorska vasica blizu mest Gulpilhares and Arcezelo. Vzdolž plaže stojijo ljubke kavarne, največja atrakcija pa je majhna kapela Senhor da Pedra. V Miramaru svoja poletja preživi mnogo Portugalcev in turistov.

010_shutterstock_306974630

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.