Burning Man: fotoutrinki festivala v puščavi, ki mu ni para

Letošnji festival Burning Man v puščavi Black Rock na severu Nevade je tudi tokrat končal v plamenih.

Burning Man je puščavski umetniški festival z 80 tisoč obiskovalci, ki ima korenine še v letu 1986. Od takrat se je povečal do nepredstavljivih razsežnosti. V nevadski puščavi so se pretekli teden obiskovalci začasno naselili v Mesto črne skale in bili priča še eni sezoni festivala, ki je videti kot vse drugo, kar ste kdaj doživeli.

Festival vsako leto v puščavo za nekaj dni pritegne posebneže, kreativce, alternativce, umetnike, žurerje, hipije, intelektualce, smetano iz elitnih krogov, od zvezdnikov, poslovnežev do pomembnežev iz Silicijeve doline. Med drugim sta se Burning Man plemenu pridružila že Googlova Sergey Bring in Larry Page, Amazonov Jeff Bezos in Facebookov Mark Zuckerberg. Letos je na Burning manu glasbo vrtel celo najuspešnejši slovenski didžej – Umek, ki se mu je na festivalu leta pridružila tudi žena Senka.

Burning man je videti kot hibrid med Pobesnelim Maxom in Woodstockom, čeprav ni nič od tega, prizori, ki jih tam posnamejo obiskovalci, pa vas bodo osupnili. Od številnih delavnic, interaktivnih umetniških skulptur, templjev, celo Ted talkov, do glasbe, izražanja in iskanja samega sebe … Oprave obiskovalcev so vse prej kot običajne, od nenavadnih kostumov do tistih, ki imajo najraje goloto. V boju proti puščavskem prahu so priročne tudi maske, ki prekrivajo oči in usta.

Burning man je festival, kamor prineseš vse, kar potrebuješ za preživetje in ob odhodu za seboj ne pustiš sledi

Obiskovalci festivala v puščavi postavijo kamp, avtodome in druge oblike bivališč pa parkirajo v obliki črke C. V puščavi ustvarijo pravo samooskrbno mesto. V Mestu črne skale ne boste našli trgovin, zato morate vse – od velikih količin vode, ki jo v puščavi prekleto potrbujete, do hrane in zaščite pred soncem ter komarji, prinesti s seboj. Denar na festivalu Burning man nima veljave, saj tam lahko kupite zgolj kavo in led. Obisk festivala tako zahteva precej logističnih premislekov in načrtovanja. Nenazadnje pa so samooskrba in visoke cene vstopnic, pa tudi najem avtodoma in drugi stroški transporta, dostopni le tistim z malo globljim žepom.

Ena glavnih tradicij dogodka je zažig umetniških del in osupljivih instalacij, ki krasijo prireditveni prostor. Burning man je ime dobil po ogromni skulpturi, ki posnema silhueto človeka in kot simbol festivala zgori ob slovesu. Ko karavana zapusti festival, tam ne ostane prav nič, le pepel, ki ga puščava pogoltne vase.

View this post on Instagram

#burningman #burningman2019 #artcar

A post shared by Bilyana Yankulova (@bilyana68) on

View this post on Instagram

Full of love and dust ❤️🌪 #burningman

A post shared by Natalie (@natalieoneill) on

 

Glasbeni festivali 2019: Kaj vas čaka to poletje?

Obožujete sožitje najljubših glasbenih ritmov in poletja? Potem so poletni glasbeni festivali prava izbira za vas! Vsako leto jih je na področju Slovenije vedno več, nekateri pa so že postali tradicionalni. Preverite kdaj, kje in kaj!

Pivo in cvetje

Že vrsto let zelo priljubljen festival vas tudi letos vabi v Laško, kjer bodo postregli s paleto nastopajočih za vse okuse! Letos od 11. do 13. julija. Čakajo vas priljubljeni izvajalci – Magnifico, Alice Francis, Tabu, Šank Rock, Opća opasnost, Big Foor Mama, Alex Volasko, Goran Karan, Jan Plestenjak in številni drugi. Namestitev lahko v tem času poiščete v priljubljenem hotelu Thermana Park Laško Superior 4*. Za ponudbe kliknite tukaj.

MetalDays

Od 21. do 27. julija vas v Tolminu zabava festival z visoko mednarodno udeležbo in zvenečimi imeni, kot so Akercocke, Bullet, Kvelertak, Neurosis, Tarja in številni drugi. Popolno sprostitev med ali po festivalu pa si lahko privoščite v bližnjem hotelu Cerkno, ki vas pričakuje na čudoviti lokaciji in s kar 36% popusta. Preverite tukaj.

Castle Kolpa Music Festival

Festival se bo odvijal od 31. julija do 3. avgusta, zabavali pa vas bodo številni izvajalci. Društvo mrtvih pesnikov, Tabu, DJ Vintazh, Soulfly, Parni valjak, Elvis Jackson, … Ob tem bo poskrbljeno tudi za številne aktivnosti, kto so joga, kino na prostem, nogomet, razne delavnice, … Udobno namestitev lahko poiščete v bližnji Osilnici, v priljubljenem hotelu Kovač, kjer se lahko osvežite tudi v bazenu (KLIK).

Overjam International Reggae Festival

V času od 15. do 18. avgusta se bo na tolminskem sotočju odvijal priljubljeni festival s številnimi nastopajočimi, med katerimi bodo tudi Ziggi Mastah, Jahbar I, Jamcoast Crew, Junior Kelly, Queen Ifrica, …

Seveda to še zdaleč niso vsi festivali, ki bodo nadgradili doživetja letošnjega poletja, tako da bo zagotovo vsakdo našel kakšnega, ki mu odgovarja! Pestri glasbeni ritmi vam lahko delajo družbo tudi med dopustom na hrvaški obali, ki je že več let znana kot gostiteljica najbolj norih festivalov in odličnih izvajalcev! Še nimate nastanitve? Brez skrbi, za to poskrbi Megabon (KLIK).

Foto: Shutterstock

V Ljubljano junija prihaja Brina, festival džina (in recept za odličen džin koktajl)

Brina, ljubljanski festival džina, bo živahen pomladni utrip Ljubljane po novem obogatil 1. junija. Kje? V Križankah!

Brina, festival džina bo potekal od 12. do 24. ure, vstop na dogodek bo brezplačen, vsak obiskovalec pa bo prejel tudi ekskluzivni festivalski kozarec Polaris. Oblikovali in izdelali so ga v Steklarni Hrastnik za lastno blagovno znamko Hrastnik1860. Festival bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

“Brina bo dogodek svetovljanskega značaja in bo predstavljala nov korak v razvoju kulinarične scene v Ljubljani in Sloveniji. Pri nas imamo enega najboljših brinov na svetu, imamo bogato tradicijo žganjekuhe, ki jo z vrhunskimi izdelki nadaljuje nova, kreativna generacija mladih destilarjev in tega potenciala ne smemo spregledati. Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok svetovnim prestolnicam in ki bo našim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti,” je ob pripravah na festival povedala Alma Kochavy, soustanoviteljica festivala.

Kakšen okus ima ljubljanski džin koktejl Brina?

Najava Brine, ki jo pripravlja izkušena ekipa Odprte kuhne ter Pivo & Burger Festa v partnerstvu s Turizmom Ljubljana z blagovno znamko Gourmet Ljubljana, je sprožila val navdušenja na družbenih medijih. Da bo čas do težko pričakovanega festivala hitreje minil, bo v izbranih ljubljanskih lokalih (As Aperitivo, EK Bistro, eVino, Fétiche Bar, Lepa Žoga, Magda, Pivnica Lajbah, Pop’s Place, TaBar, Tozd, Veganika in Vinoteka Movia) ves maj na voljo ljubljanski džin koktejl Brina. Tega je v čast Ljubljani zasnoval sommelier Gašper Čarman, direktor eVina.

“Navdih za Brina koktejl je kar naša lepa Ljubljana, ki ima pestro zgodovino in bogato izročilo, zato imajo lokalni in tradicionalni okusi pomembno vlogo v mešanici. Osnova je slovenski džin, ki ima močneje izražen okus brina. V receptu pa so tudi jabolka, tipična sestavina tradicionalne slovenske kuhinje. Očarljive ljubljanske ulice pripovedujejo starodavne zgodbe, a mesto nikakor ni zaspano – Ljubljana je mladostna in sveža, zato sta za svežino in kanček eksotike koktejlu Brina dodana limona in ingver, dozo mladostne nagajivosti pa mešanici doda rožnati FeverTree Aromatic tonik,” je koktejl Brina opisal Lior Kochavy, soustanovitelj festivala. In dodal, da si lahko koktejl Brina z ekskluzivnim festivalskim tonikom Fever-Tree lahko pripravite tudi doma.

Sestavine za ljubljanski džin koktajl Brina

30 ml slovenskega džina

30 ml ohlajenega ingverjevega čaja (v 1l vode pokuhajte 100 g ingverja, odcedite in ohladite)

30 ml jabolčnega soka

10 ml limoninega soka

80 ml Fever-Tree Aromatic tonika

zvita rezina limonine lupine

rezina rdečega jabolka

led

Priprava

– V mešalcu za koktejle dobro pretresite džin, ingverjev čaj ter jabolčni in limonin sok.

– Mešanico prelijte v kozarec, poln ledu.

– V kozarec dolijte Fever-Tree Aromatic tonik in dodajte rezino limone.

– Okrasite z rezino rdečega jabolka.

Indija: Holi, najbolj pisan festival na svetu!

V Indiji proslavljajo enega najbolj pisanih hindujskih festivalov – Holi!

Holi proslavlja zmago dobrega nad slabim, naznanja pa slovo od zime in prihod pomladi ter prvih setev. V Indiji ga v vseh večjih krajih praznujejo vsako leto, dan za polno luno v marcu. V nekaterih predelih Indije se praznovanja razpotegnejo kar čez ves teden!

Med festivalom zaprejo trgovine in urade, ljudje si nadanejo najbolj kričeča oblačila in se posipajo z barvnimi praški in obmetavajo z obarvano vodo. Pa tudi prepevajo in plešejo pod vodnimi pršilci. Zato ni nič čudnega, da gre za enega najbolj priljubljenih in slikovitih praznikov v Indiji. Med praznovanji tradicionalno uživajo tudi bhang, pasto iz kanabisa.

Med rituali je zažiganje demonke Holike, v ta namen pa zažgejo velike kresove, okoli katerih plešejo, pojejo in se sprehodijo vsaj trikrat. V nasprotju z večino drugih festivalov v Indiji, ob Holiju ne izvajajo drugih verskih ritualov, festival je namenjen zgolj temu, da se ljudje zabavajo!

Vandraj namig: Če vas torej v to slikovito deželo zanese prav med Holijem, predlagamo, da se pripravite na veliko vode in barv, zato oblecite nekaj, česar vam ne bo preveč škoda, priporočamo pa tudi, da si v lase in kožo vtrete kokosovo olje, ki bo preprečilo, da se vam bi barva preveč vpila, sicer jo boste odstranili le s težavo.

Foto: Pixabay, Unsplash, Shutterstock

Preberite še:

Kerala – Indija za začetnike

Španija: Tako je videti tradicionalno obmetavanje s paradižniki

V mestece Bunol v Španiji že več kot 70 let vsako zadnjo sredo v avgustu priredijo priljubljeni festival Tomatina. Po čem je znan? Po obmetavanju s paradižniki, seveda!

Španija slovi po kar nekaj nenavadnih festivalih, eden od njih je Tomatina, obmetavanju s paradižniki, ki se ga je letos udeležilo več kot 20 tisoč ljudi! Mestece Bunol se je tako obarvalo v rdečo, po ulicah je tekla paradižnikova mezga, ljudje pa so si dali duška.

V eni uri zmetali 145 ton rdečih sadežev

Letos so obiskovalci največjega obmetavanja s paradižniki na svetu v dobri uri zmetali 145 ton rdečih sadežev. Zrele paradižnike so med obiskovalce v Bunol pripeljale mestne oblasti in boj se je začel. Ulice, preplavljenje z mezgo, nato sperejo s pomočjo gasilcev.

PREBERITE ŠE: Barcelona in Costa Brava za krompirjeve počitnice

Zaradi velikega navala omejili vstop in zaračunali vstopnino

Nekaj let je bilo enourno obmetavanje s paradižniki celo tako priljubljeno, da je mestece z 9000 prebivalci preplavilo tudi po 50 tisoč obiskovalcev. Oblasti so zato udeležbo omejile na 22 tisoč, že pet let pa je festival plačljiv za vse, ki niso domačini. Vstopnica za rdečo zabavo stane 10 evrov.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

https://www.vandraj.si/ibiza-zurerski-oktober-na-otoku-ze-za-35-evrov/

 

Dogajanje v Ljubljani: Na Tobačno se vrača festival Urbano Dejanje

Sezona glasbenih festivalov je v polnem zagonu in nič drugače ni v prestolnici. Od 21. do 25. avgusta bo Tobačna ulica v Ljubljani zaživela v prav posebni luči, saj se tja vrača festival Urbano Dejanje.

Na oder prihajajo: Edo Maajka, Elvis Jackson, Gal Gjurin, Matter, Senidah, Valentino Kanzyani …

Večerni del festivala bo obarvan z nastopi glasbenikov, po polnoči pa se bo dogajanje preselilo v notranje prostore kluba K4. Na festivalski oder bodo letos stopili Edo Maajka, Elvis Jackson, Gal Gjurin, Matter, Senidah, Valentino Kanzyani, Raiven, Emkej, Velebor, Smrt boga in otrok, Cyam in drugi znani glasbeniki in DJ-ji.

5-dnevni festival, kjer se dogaja že čez dan

Letošnja različica festivala Urbano Dejanje, ki že tri leta uspešno povezuje raznolikost urbanih subkultur, se vrača na legendarno Tobačno ulico. Obiskovalci lahko letos pričakujejo prestrukturiran in zgoščen petdnevni festivalski program, ki bo v kombinaciji s priljubljeno lokacijo navdušil obiskovalce vseh starostnih skupin. Festivalsko dogajanje bodo sestavljali sejem mladih ustvarjalcev, pester kulturni program, večerni koncerti in klubsko dogajanje.

Popoldansko dogajanje: kvačkanje, skejtanje, tetoviranje, oldtimerji in bolšjak

Festival se bo tako vsak dan pričel že popoldne, ko bodo obiskovalci lahko izbirali med kulturnimi in športnimi aktivnostmi. Organizirani bodo sejem mladih ustvarjalcev, bolšjak, delavnice grafitarstva in gverilsko kvačkanje. Za pridih urbanosti pa so dodali tudi delavnice skejtanja, plesa, predstavitve oldtimerjev, tetovatorjev in še kaj.

Do 19h brezplačen vstop!

Utrinke s prejšnjih edicij Urbanega Dejanje najdete TUKAJ. Lokalno urbano kulturo bodo obiskovalci festivala Urbano Dejanje do 19. ure spoznavali brezplačno. Festivalske vstopnice za večerno dogajanje pa najdete TUKAJ.

Foto: arhiv/Urbano Dejanje

Oktoberfest: Zakaj bo pivo letos še dražje?

Pivoljubci si med 22. septembrom in 7. oktobrom rezervirajte dopust, saj se bliža Oktoberfest! Da ne boste rekli, da vam nismo pravočasno povedali – letos bo pivo še dražje.

Oktoberfest: Pivo za ceno dobrega kosila

Če vas bo med 22. septembrom in 7. oktobrom zaneslo v München, je velika verjetnost, da vam je zadišalo po pivu, neverjetno priljubljeni opojni pijači iz hmelja, sladu, kvasa in vode. A pripravite se, pivo na Oktoberfestu bo letos še dražje, gneča tudi tokrat nepopisna, vzdušje za zagotovo vrhunsko.

Varnost je na prvem mestu

Za vrček piva, torej en liter, boste na Oktoberfestu letos odšteli med 10,70 in 11,50 evra. Cena piva se viša že več let, letos pa bo dražje za okvirno 55 centov. Dobra novica: cene limonade ostajajo enake, oziroma bodo nekje celo nižje. (Le kdo gre tja na limonado?) Razlog, da se pivo draži, so po besedah organizatorjev predvsem stroški varovanja.

Zaradi porasta terorističnih napadov po Evropi so uvedli še več varnostnih ukrepov. Za kritje stroškov varovanja pa morajo prispevati tudi ponudniki pijače, saj so višje tudi njihove najemnine. Poleg varovalne ograje so stroga tudi pravila za obiskovalce. Prepovedani so veliki nahrbtniki in torbe.

Festival piva, ki privabi tri Slovenije

Oktoberfest ni le kraj, kjer se ogromno pije in tudi kaj prigrizne. Vsako leto privabi okoli šest milijonov ljudi in se razteza na 34,5 hektarjih. Zgolj zaposlenih, ki skrbijo za udobje obiskovalcev, je okoli 13.000! Festivalsko prizorišče obarvajo z različnimi temami in dogodki. Tudi letos lahko skočite na gugalnico, ki vas izstreli v nebo ali sedete v gondolo, ki vam obrne želodec. Le glejte, da pivo ostane v njem, saj ga boste drago plačali. Mimogrede, natančne cene vrčkov najdete TUKAJ.

NE ZAMUDITE: Kaj početi v Münchnu 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Vandraj insider: V Münchnu je našla samo sebe in povsem nov poklic

Festival letečih zmajev na Tajskem

Na Tajskem lahko ujamete kup zanimivih festivalov, od spuščanja lantern, gorečih ladjic do letečih zmajev in drugih povork. Ta mesec bodo nebo nad peščeno plažo napolnili leteči zmaji!

Na tajski plaži Cha Am v kraju Phetchaburi se nebo vsako leto obarva v pisane barve in podobe, saj v vetru zaplapolajo zmajih norih oblik in podob, od ogromnih kitov, samorogov, letečih veveric, hobotnic, mačk, celo hamburgerjev in drugih maskot.

Mednarodni festival letečih zmajev Kite Festival vsako leto postaja bolj priljubljen, udeleženci, ki v nebo pošljejo svoje zmaje pa prihajajo iz številnih držav. Vsako leto se odvija konec marca ali začetek aprila, ko je nebo najbolj vetrovno in pogoji za dvigovanje teh čarobnih zmajev najboljši.

Letos jih bodo v zrak pošiljali 23., 24. in 25. marca, poleg zmajev pa festival slovi tudi po stojnicah z dišečo tajsko hrano in po vedno večjem številu obiskovalcev, ki se navdušujejo nad letečimi zmaji.

PREBERITE ŠE: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

PREBERITE ŠE: Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Foto: Shutterstock

Po Sloveniji bo spet zadišalo po Odprti kuhni!

V petek, 23. marca, bo z otvoritvenim dogodkom na Pogačarjevem trgu v Ljubljani v šesto sezono vstopila Odprta kuhna, brez katere si petkov v mestu sploh ne predstavljamo več. Priljubljena kulinarična tržnica bo letos dobrojedcem iz domačih in tujih logov, ki jih je vedno več, postregla z rekordno ponudbo, ki jo bo obogatilo več kot 15 novih ponudnikov.

Od Ljubljane do Celja, Kopra, Nove Gorice in Ptuja

Odprta kuhna bo letos ponovno gostovala tudi v drugih slovenskih mestih. Prvo bo na vrsti Celje, in sicer v soboto, 31. marca. Sledilo bo gostovanje v Kopru – v soboto, 21. aprila, prvi letošnji obisk Nove Gorice pa Odprta kuhna načrtuje v sredo, 25. aprila. Po lanski uspešni premieri se Odprta kuhna letos vrača tudi na Ptuj, kjer se bo kulinarična karavana prvič ustavila v soboto, 12. maja.

Kulinaričnemu vrtiljaku Odprte kuhne se bodo letos prvič pridružili Brodo, Domačija Lisjak 1956, Fétiche, Gelateria Romantika, Gostilna Maribor, Gostilna Pr Čop, Gostilna pri Boštjanu, Gostilna Zorko, Hiša Krasna, Majmun, Osha Asian Bistro, Pinseria Rustika, Posestvo Trnulja, Restavracija Tabor, Tabay Brothers ter Vino & Ribe, poleg tega pa se po krajšem premoru vračata še Dnevni bar pr’Mrtinet in Gostilna Na gradu.

»Povsem noro je, kako se razvija kulinarična scena v Sloveniji, zato pomanjkanja izbire res ni na našem jedilnem listu,« je bil pred otvoritvijo zadovoljen Lior Kochavy, ustanovitelj tega uspešnega projekta, ki Ljubljano in Slovenijo krepi kot kulinarični destinaciji v svetovnem merilu.

»Odprta kuhna diši po radosti, prijateljstvu in veselju do življenja, ki ga bomo tudi v šesti sezoni skupaj s približno 80 različnimi ponudniki vse do pozne jeseni rade volje trosili po Sloveniji,« je dodala Alma Kochavy, vodja projekta.

Lačni? Tu najdete novozelandsko jagnjetino na žaru, pa domač pražen krompir, japonske omlete, sočne burgerje, sušije in sašimije, nudle, ostrige, hot doge, falafle, kaj za mesojedce, vegane in druge gurmane in seveda ne pozabimo na slavni šmorn. Tu lahko v vrvežu posedite na stopnicah tržnice, sedete na palete ali pod Plečnikove arkade, nazdravite s penino in kraft pivi ter ujamete pogled na mesto, ki se mu vrača poletno vzdušje. Preden se začne, pa si sline pocedite ob spodnjih fotografijah.

Foto: Odprta kuhna

Ustanovitelj Fresh Island festivala: Naš cilj je, da na oder pripeljemo Jay-Zja

Pretekli teden smo se udeležili šeste edicije hip hop festivala Fresh Island in čeprav je od takrat minilo že nekaj dni, smo še vedno pod močnim festivalskim vtisom. Zato objavljamo intervju z ustanoviteljem in enim izmed organizatorjev festivala Adnanom Mehmedovičem.

*****

Kakšno pot ste prehodili, da se danes lahko podpišete pod tako velik festival?

V preteklosti sem sodeloval pri organizaciji več kot 700 dogodkov, ki se jih je v povprečju udeležilo med 500 in 4500 obiskovalcev. Tudi ekipa, ki z mano sodeluje, je precej izkušena, tako na področju organizacije velikih žurov kot korporativnih dogodkov. Vsi skupaj pa smo sodelovali pri več kot 2000 različnih dogodkih, a Fresh Island je naš največji projekt, na katerega smo zelo ponosni.

Kateri del organizacije je za vas najtežji?

Začetne faze so zagotovo precej težke, če se osredotočiva na načrtovanje, je najtežje gotovo bookirati izvajalce. Nato sledita marketing in PR, pa sama prodaja in seveda izvedba, še posebej varnost na dogodku zahteva precej logističnih rešitev.

Kako velika je vaša ekipa, sprejemate tudi nove člane?

Srce naše ekipe sestavlja med šest in osem oseb, ki delujemo kot družina. Vsako leto pa seveda sprejmemo tudi nove člane, saj se tako počutimo kot, da festival ponovno organiziramo prvič, bolj vznemirljivo je. Vedno pa iščemo kreativne, zanimive, različne ljudi z različnimi veščinami – oni so tisti, ki ekipi dodajo novo energijo, nov elan in drugačen pogled na stvari. Nove podrobnosti so izredno velikega pomena pri vsaki novi ediciji.

Kljub dolgoletnim izkušnjam vas gotovo še kdaj ujame živčnost. Kako trden je vaš spanec v dneh pred festivalom. Koliko ur si sploh uspete privoščiti?

Mesec pred festivalom je precej buren. Večino dni vključuje tri izmensko delo, enkrat dnevno se uspem odklopiti le za nekaj ur, ko si privoščim kosilo in sprehod. Sicer pa je celotna ekipa ves čas na nogah, prosto si vzamemo le ob nedeljah.

Kje črpate navdih za festival? Kateri svetovni dogodki so vam za vzor?

Inspiracijo vedno znova iščemo in najdemo v glasbi, naš glavni cilj, h kateremu stremimo že kar nekaj časa je, da na hrvaški oder pripeljemo rapperja Jay-Z-ja. Pred prvo edicijo smo si dejali, da želimo ustvariti festival, ki ga bodo želeli obiskati zvezdniki svetovnega kova, v nekaj letih smo si želeli videti tudi Jay-Zja. Danes se mi zdi, da smo na dobri poti, da uresničimo sanje, ki smo si jih zadali pred šestimi leti. Sicer pa se zgledujemo po festivalih kot so Exit, Hideout, Open Air Frauenfeld, Hip Hop Open, Hip-Hop Kemp festivals, pa tudi Wireless in Parklife.

Kljub vsemu – v šestih letih so se na vašem odru zvrstila sama velika imena hip hop scene. Kako vam je to uspelo?

Začetki so bili težki, saj je bila Hrvaška takrat še dokaj neznana destinacija. Imeli smo srečo, saj je eden izmed naših partnerjev že več kot dvajset let sodeloval pri več hip hop dogodkih. Pričeli smo z Eve, Nasom, Snoop Doggom, Iggy Azaleo… Zdaj, ko smo že dodobra razvili prepoznavnost festivala, pa dnevno dobivamo zahteve in prošnje za nastope na prihajajočih edicijah. Ključ je v iskanju glasbenikov, ki bodo v času našega festivala koncertirali po Evropi ter bili pripravljeni med turnejo nastopiti tudi na našem odru. Večja kot so imena, več časa čakamo na potrditev, včasih tudi med dva do štiri mesece.

Zdaj, ko je festival za vami, se gotovo že pripravljate na prihodnjo edicijo. Koga si želite na svojem odru?

Letošnjo edicijo smo uspešno zaključili, festival je obiskalo približno 10 000 ljudi z vse Evrope. Naši plani za prihodnje leto so seveda veliki in se že odvijajo v polnem teku. Sicer še nismo dorekli, kdo bo nastopil, osebno pa si na odru želim videti Travisa Scotta, A$AP Rockyja, Kendricka Lamarja in Nicki Minaj.

Preberi še: Ni redkost, da nas kontaktirajo svetovni glasbeniki, ki želijo nastopiti na našem odru

Foto: Fresh Island festival

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.