Mlada Slovenka, ki svet raziskuje s kombijem in v družbi dveh psov #INTERVJU

Pija Bizjan je popotnica, ki o svojih dogodivščinah razlaga s takšnim žarom v očeh, da boste težko ostali ravnodušni. Najraje potuje sama, oziroma v družbi dveh štirinožnih spremljevalcev. Solo popotnici v predelanem kombiju družbo delata psička Tagine in Indi, srečali pa jih boste po vsej Evropi, včasih tudi v Afriki.

Kdo je Pija Bizjan, kje se trenutno potepajo, kam vse jih bo odneslo, kako poskrbijo za svojo varnost in finance ter kako malo v resnici potrebujejo za svojo srečo? Več v Vandraj intervjuju! 

Kdo ste in kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem osemindvajsetletna Pija, predstavljam pa tudi dva moja zvesta spremljevalca, damo v rjavem kožuščku po imenu Indi ter večbarvnega in zelenookega Tagina. Največkrat me boste našli blizu oceana – ali celo v njem. Pa na terasi mojega vana s pogledom v zvezdnato nebo, med dišečimi borovci z jutranjo kavo ter knjigo, na dolgih sprehodih s psoma, kjer se najbolj razveselim nabiranja fig. Želja in hrepenenje po preživljanju časa v naravi, odkrivanju sveta in novih kultur sta bila od nekdaj prisotna v meni. Zato jima veselo sledim tudi v tem trenutku. Upam, da vam z odgovori pričaram vsaj malo neopisljive lepote sveta in čudovitih trenutkov, ki jih doživljamo na poti.

Kje smo vas ujeli tokrat in koliko časa ste že na poti?

Trenutno smo na prelepem polotoku Peloponez, ki me navdušuje s čudovitimi razgledi, klifi, nasadi oljk, fig, limet, pomaranč in navsezadnje tudi z zgodovinskimi zanimivostmi.

Še posebej mi je všeč vzhodna obala. Po njej vodijo prazne ceste, ki zapeljejo skozi stare vasice, polne pisanih rož, največkrat so to dišeče lantane. Pa vse te plezalne stene, pohodniške poti, plaže s turkizno vodo …  Počasi nas poti vodi proti Atenam, kjer se bomo vkrcali na trajekt do Krete.

V Grčiji nameravate ostati nekaj mesecev. Kako jih boste preživeli, kam vse vas bo zaneslo?

Tako je. Zdaj gremo torej na največji grški otok – Kreto, kjer bomo ostali malo dlje. V tamkajšnjem zavetišču bom delala s psi, med prostim časom pa na deski lovila valove. Obožujem surfanje in vodne športe, tokrat se bom preizkusila tudi v kajtanju. Komaj čakam! Iz Krete se bomo počasi premikali nazaj proti Sloveniji in na poti raziskali še Srbijo, Albanijo in BiH.

Kako strogo – če sploh – je običajno zarisana vaša pot? Kako izbirate naslednjo destinacijo?

Še sama ne vem, od kje pridejo ideje in želje za neko destinacijo. Velikokrat so “krivi” ljudje, ki jih spoznam na poti in me navdušijo nad kraji, ki so zanimivi in prijazni za tovrsten način potovanja. Obenem pa me privabijo ideje iz knjig, izkušnje drugih popotnikov, slike in objave s spleta … Predvsem pa izbiram kraje, stran od gneče in betona, kjer sem lahko še bolj povezana z naravo. Uživam, ko me le nekaj centimetrov pločevine in izolacije loči od okolice, ko mi evkaliptusi ponudijo senco ter svež jutranji čaj, ko me uspavajo valovi in ko me od sončnega vzhoda loči samo kljuka zadnjih vrat mojega doma. Tako uživam v razgledu kar izpod odeje.

Katere države ste do sedaj že prevozili?

Preden sem začela potovati s kombijem, sem z nahrbtnikom odkrivala večinoma države zunaj Evrope. Videla sem večji del Azije pa srednjo Ameriko, nekaj afriških držav, Jordanijo, Zahodno Papuo, Dominikansko republiko … Za to sem neizmerno hvaležna, saj težko opišem z besedami, kaj vse so mi te izkušnje dale. Zagotovo neko širino, drugačen pogled na svet, nova poznanstva …

Ampak “vanlife”, tukaj sem se našla, odkrila čisto neko novo dimenzijo doživljanja okolice, raziskovanja poti, nomadskega življenja in s tem neverjetnega občutka svobode. Vse skupaj se je začelo z manjšim kombijem, s katerim sem raziskovala Slovenijo, bližnje države – Italijo, Hrvaško, Avstrijo, Madžarsko in BiH ter otoka Sardinijo in Korziko. Nato pa so se ideje in želje manifestirale v večji van Sprinter po imenu Nanook, s katerim potujem tudi sedaj. Lansko leto me je popeljal iz Slovenije preko Italije, Francije, Monaka, Španije vse do Maroka in na poti nazaj preko Portugalske.

Kje ste se počutili najbolj domače in sprejeto ter kje ste se morda poslovili prej, kot ste načrtovali?

Zagotovo sem se najbolj domače počutila v Maroku, ker sem državo obiskala že večkrat in jo dobro poznam. V času pretekle epidemije sem bila tam “ujeta” 3 mesece, kar mi je dalo poseben vpogled v njihova življenja in kulturo. Naučila sem se tudi osnov arabskega jezika, spletla prijateljstva, dobro jedla ter pripravila nešteto taginov. Tagine je tradicionalna maroška jed. Kar se mi je poznalo tudi, ko sem se vrnila domov (smeh).

Me je pa navdušila tudi Portugalska, tam sem med surfanjem spoznala ostale “vanliferje” iz različnih držav. Tako smo se ujeli, da smo na parkirišču ob plaži postavili svoj kamp in veliko surfali. Vsak dan je bil nekdo zadolžen za večerjo za vse – tudi jaz sem prišla na vrsto, lahko uganete, kaj sem pripravila. Tagine, seveda. Kasneje pa smo se družili, kartali in si pripovedovali zgodbe. Tam sem ostala kar nekaj tednov, kar ni v moji navadi, ampak po dolgem času mi je prijala družba, sprejetost in obkroženost z isto mislečimi ljudmi.

Kako so se na odločitev, da se na dogodivščino po svetu s kamperjem podate popolnoma sami, odzvali vaši domači in prijatelji?

Moji podvigi in ideje so bili vedno podprti s strani družine in prijateljev. Že kot otrok sem z družino veliko potovala, kasneje pa sem se izobraževala po tujini in med prostim časom ali ob koncu šolanja pograbila nahrbtnik in odšla raziskovat okoliške kraje, sosednje države, otoke … Zato menim, da so sedaj že navajeni, da se v svet podam sama in sprejemajo moj način potovanja. Družina mi je bila v veliko pomoč tudi pri urejanju in željah za moj dom na kolesih. Zato mi je v njem še prijetneje in odraža mojo osebnost.

Kakšne so prednosti in slabosti solo potovanj? Sploh za ženske?

Ko potujem sama, nikoli nisem zares sama. Poleg mojih dveh sopotnikov na tačkah, spoznavam čudovite ljudi, včasih gre samo za pozdrav, nasmeh, skodelico kave s svojo zgodbo, druženje ob ognju … Spet drugič pa se spletejo prijateljstva, ki se kdaj nadaljujejo tudi s skupnimi kilometri, obiski in ponovnimi srečanji na poti.

Sicer sem pa rada sama. Menim, da se tako bolje spoznamo, poslušamo, kam nas vleče srce. Tako se največ naučim, saj je vse odvisno od mene in je na koncu res lepo, ko mi nekaj uspe in vem, da sem zmogla. Tako kot kača odvržeš staro kožo, navade, prepričanja.

Seveda pa solo popotnice okusimo tudi nepredvidljivost ter strah. Velikokrat me vprašajo, če me ni nič strah. O, seveda me je. Sicer imam dva kosmata alarma, ki takoj zaznata gibanje okrog vana, ampak imam vseeno raje odročne kotičke in divjino, velikokrat tam ni razsvetljave ali drugih avtodomarjev. Takrat si ustvarim udobno vzdušje, prižgem svečko, kadilo, poslušam glasbo, poklepetam z družino ali prijatelji, kaj dobrega skuham, prelistam knjigo ali pogledam film.

.

Seveda pa smo ženske bolj ranljive. Sploh v kulturah, kjer ženske niso enakopravne nasprotnemu spolu, kjer so omejene v svojem oblačenju, izražanju, pravzaprav v odločanju o svojem življenju. Ko ženska potuje sama, se mi zdi pomembno, da sledi notranjemu občutku za previdnost, se poskuša čim bolj zliti z okolico in domačini ter samozavestno stopati na svoji poti. Tako da – ženske, pot pod noge, kamorkoli vas vleče srce, odpotujte tja, udejanite svoje sanje in pozabite na standarde in pričakovanja drugih!

Ste bili na poti kdaj postavljeni v neprijetno ali nevarno situacijo?

Na poti se mi do zdaj ni zgodilo nič hujšega. So mi pa ravno tukaj na Lefkadi ponoči mimovozeči motoristi metali limone v kombi, s katerim sem bila parkirana na plaži. Bilo je neprijetno in nevarno za stekla, ampak smo se prestavili na drugo mesto in Nanook ni utrpel nobene škode, mi pa smo kmalu mirno zaspali.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o solo popotnicah?

Velikokrat slišim komentarje, kako, da grem kar sama. Pri tem ljudje pogosto izražajo strah pred samoto in nevarnostmi, o katerih so brali in slišali v medijih. Takšni ljudje strah prikličejo vnaprej. Pogosto pomislijo na najhujše, še preden sploh pride do tega trenutka. Verjetno si tudi predstavljajo dolgočasne dneve, ker ne vedo, kaj bi oni počeli sami s sabo, brez televizije in računalnika, brez ostalih ljudi. Resnica pa je, da se solo popotniku na poti ni treba niti malo prilagajati. Ravnamo se lahko čisto po svojih občutkih, tako kot si zamislimo sami.

Kako je spakirati življenje na nekaj kvadratnih metrov? Kaj vse ima vaš dom na štirih kolesih?

Super je! Večino letošnjega leta sem preživela v njem, tudi ko sem se vrnila v Slovenijo. Ima vse, kar potrebujem. Plinski in električni kuhalnik, tekočo vodo iz velikega zalogovnika, sončne celice, hladilnik, teraso na strehi, okna za svetlobo ter svež zrak, kemično stranišče, zunanji tuš v zadnjem delu pod posteljo, kjer je tudi prostor za kolo in ostalo opremo. Je izoliran in oblečen v les, omarice so iz ratana. Poln je lesenih dodatkov, izdelkov iz makrameja, kristalčkov, lovilcev sanj, saj sem na poti rada tudi ustvarjalna. Čeprav je samo vozilo, sem, ko se vračamo iz dolgih sprehodov, hirbolazenja ali hladnega Atlantika, neizmerno vesela, ko ga spet zagledam na parkirišču.

Pogosto spite zunaj urejenih kampov. Na kaj moramo biti pozorni, ko iščemo kotičke pod soncem, kjer lahko legalno prespimo v bivalnem vozilu?

Večinoma spim zunaj urejenih kampov. Vse potrebno – vodo, praznjenje wc-ja, pralnico perila – najdem na poti, elektrike pa imam vedno dovolj. Za take stvari si pomagam z različnimi aplikacijami, kjer ostali popotniki pustijo svoje komentarje o neki lokaciji ali storitvi. To velikokrat pride zelo prav. Ko kampiraš na “divje”, moraš biti pozoren na mesta, kjer je to izrecno prepovedano in označeno z opozorilnimi znaki. Paziš seveda tudi, da s svojim vozilom ne zapreš kakšne poti. In če, tako kot jaz, izbirate odročne, makadamske, luknjaste ceste, prej preverite vreme, da vas ob vračanju ne preseneti blato. Pomembno je dodati, da po kampiranju pazimo, da za nami ne ostane nič! Prostor uporabimo, ne da bi ga spremenili ali onesnažili.

Vlomi v avtodome niso redkost, poleg odtujitev lastnine pa preglavice povzroča tudi škoda na vozilu. Se vam je kaj takšnega že kdaj zgodilo? Kako se zaščitite pred tovrstnimi morebitnimi nevšečnostmi?

Na srečo do česar takšnega še ni prišlo. Ko me ni v vanu, sta psa zagotovo najboljša varnost. Ko vozilo pustimo samo, pa izberem dobro vidno mesto, kjer se zamenja veliko ljudi in ne neke zakotne ulice. Seveda nikoli ne veš zagotovo ali je mesto varno, zato vzamem vredne stvari s seboj, dodatno zaklenem in otežim delo nepridipravom.

Ko takole potuješ, spoznaš tudi, da svet ni tako slab. Ljudje so vedno pripravljeni pomagati. In divjina, še tako temna, ponoči polna najrazličnejših glasov, je pogosto veliko bolj varna kot poseljeni kotički sveta.

Z vami torej potujeta tudi dva kužka, drugega ste posvojili na poti v Maroku, kjer ste delali v zavetišču za živali. Povejte nam več o tej izkušnji …

Tako je, Maroko sem obiskala že večkrat, saj me je vedno nekaj vleklo nazaj. Kultura, jezik, barvitost mest, začimbe, keramika, sončni dnevi, Atlantik in topli pozdravi domačinov. Dve leti nazaj sem tam preživela tudi nekaj mesecev, kjer sem delala v zavetišču blizu Tamraghta, Morocco Animal Aid.

Delo s psi me je vedno veselilo in to ni bil moj prvi obisk, oziroma prostovoljno delo v takšnem zavetišču. Na podoben način sem preživela nekaj časa tudi v Gvatemali in Indiji. Tako sem spoznala psa Tagina, ime je dobil po tradicionalni maroški jedi v glineni posodi, ki jo nadvse obožujem in rada tudi pripravljam. Med moji prvimi dnevi v Maroku je bil sprejet kot mladiček, njegove zelene oči so ujele mojo pozornost in takoj sem vedela, da je nekaj posebnega. Med prostim časom sva se družila, vzela sem ga iz zavetišča na sprehode do mesta, plaže, v svoje naročje in se zaljubila.

Dogodek, ki bi ga izpostavila, se je zgodil na dan, ko sem odhajala domov – na letališče. Tagine, takrat imenovan še Bebe, je pobegnil iz ograde zavetišča in me čakal pred vrati hiše, kjer sem bivala. Takrat sem mu obljubila, da ga, ko bo to mogoče, pridem iskat, mu sama ponudim dom ali najdem nekoga, ki bi ga vzel za svojega. In res, leto kasneje sva se ponovno srečala in od takrat je z mano in mojo psičko Indi.

.

Zdi se mi vredno omeniti, kako pomembno nalogo opravljajo ti ljudje, ki rešujejo poškodovane, bolne živali, jih sterilizirajo in nekaj vrnejo na ulice, da se število uličnih psov ne bi večalo. So izjemna dobrobit skupnosti in zgled, kako ravnati in sobivati z njimi, saj v Maroku psi niso najbolj priljubljeni. Njihov strah izvira delno tudi iz njihove kulture in jih pogosto pobijajo ali zastrupljajo. Biti del take ekipe in organizacije navdihuje, izpopolnjuje, spremeni tako življenja teh izjemnih bitij kot nas samih. Kljub temu, da si prekrit z dlakami, iztrebki in ostalo umazanijo, je taka izkušnja polna ljubezni, hvaležnosti ter novih spoznanstev in prijateljstev.

Tukaj, v Grčiji, bom nekaj časa preživela v zavetišču na Kreti, nazaj grede pa v Bosni predala en kup podarjenih stvari, pasje hrane, odej, ki so jih darovali ljudje v Sloveniji. Van smo do zadnjega kotička napolnili tudi za maroško zavetišče na moji prejšnji poti. Tukaj bi se rada zahvalila vsem vpletenim, prijateljem in popolnim neznancem, spet sem bila presenečena nad odzivom, izkazanim zaupanjem, količino, pomočjo pri prevozu … Na še več takih sodelovanj!

Kako je življenje na kolesih všeč Indi in Taginu?

Sprva me je skrbelo, kako bosta prenašala pot, ampak po njunem obnašanju bi rekla, da zelo uživata in sta srečna. Pred vožnjo se vedno odpravimo na sprehod, se igramo, opravita svoje in nato vožnjo zelo dobro prenašata. Tagine večino časa prespi, Indi pa rada opazuje okolico in opozarja na mačke. Tudi van jima je zelo ljub. Na parkirišču, polnem vozil, ga takoj prepoznata in nestrpno čakata, da odprem vrata, saj vedno tekmujeta, kdo bo prvi skočil noter.

Ima potovanje s kužkom kakšne omejitve?

Seveda, še vedno je veliko krajev, kjer psi niso zaželeni. Takih krajev se izogibamo, ker na splošno raje preživljamo čas v naravi. Pozorna sem tudi na vročino, saj je Indi ne prenaša ravno najbolje. Zato se na daljšo pot odpravimo zgodaj zjutraj ali zvečer, kar pa se ne dogaja pogosto, saj dnevno ne prevozimo veliko. Ko skočim v trgovino ali na surf, brez težav počakata in čuvata van. Takrat poskrbim, da imata dovolj vode, da je van v senci, odprem okna ali celo vključim ventilator.

Ste imeli na poti tudi kakšno nenavadno izkušnjo?

Nenavadne izkušnje se na takih potovanjih dogajajo dnevno, dotaknejo se me, ker verjamem, da v življenju ni naključij. Ena izmed mnogih je, ko sem v Španiji z vanom ostala v mivki in je vse to opazil neznanec. Odšel je po svoje štirikolesno vozilo in me potegnil ven. Kasneje sva ugotovila, da govoriva isti jezik in prihajava iz krajev, ki sta med sabo oddaljena le 20 kilometrov.

Pa tale iz Maroka, ko sem na dolgočasni cesti, kjer zagotovo pol ure nisem srečala drugega vozila, pobrala domačinko, ki je bila namenjena na tržnico v bližjo vasico. Tudi sama sem potrebovala novo zalogo hrane, zato sva se skupaj odpravili po dišečih stojnicah. Želela je, da okusim tamkajšnje jedi, napitke, spoznala sem vse domačine, prodajalce in se počutila zelo dobrodošlo.

.

Pa zgodba iz Portugalske, ko je na odročni plaži poleg mojega vana parkiral fant, ki raziskuje in nabira kristale. Te zbiram in obožujem tudi jaz. Povabil me je na “lov”, kjer sem se naučila veliko novega in našla čudovite primerke kristalov. Skupaj sva raziskala še zapuščene španske vasice v okolici, odkrila naravne tople grelce in spletla lepo prijateljstvo.

Na Portugalskem sem imela tudi manjšo težavo z vanom, zato je pome prišla avtovleka. Voznik je očitno prepoznal mojo zaskrbljenost in na poti do avtomehanične delavnice poklical svojo ženo, ki je pripravila obrok. Nista govorila angleško, ampak smo se vse razumeli in veliko smejali, kar je pregnalo moj stres.

V Maroku sem spoznala tudi čudovit par iz Nemčije, s katerim smo se družili v mestu Fez. Kasneje smo se nenačrtovano srečali še kar dvakrat in se podružili tudi v modrem mestu Chefchaoen. Lahko bi še naštevala, veliko nenavadnih zgodb se mi je zgodilo tudi, ko sem potovala z nahrbtnikom. So lep spomin na ljudi, kraje in čudeže, ki se dogajajo okoli nas.

Kako si financirate svoje poti – iz prihrankov ali lahko delate na daljavo, oziroma v državah, ki jih obiskujete?

Med svojimi potovanji sem delala kot prostovoljka, take organizacije ti vedno priskrbijo streho nad glavo, hrano ter obilo priložnosti za druženje in spoznavanje novih ljudi, kulture, okolice. Tako je finančno lažje ostati dlje na enem mestu. Zdaj, ko potujem z vanom, pa živim od prihrankov in se vračam nazaj v Slovenijo, kjer me čaka delo, stranke. Način potovanja z nahrbtnikom je bila odlična šola, kako malo zares potrebujem za preživetje, zato je tudi trenuten stil zelo skromen, minimalističen. Kar ne pomeni, da si kdaj pa kdaj ne privoščim kave ali lokalnega kosila zunaj, ampak redko in takrat z večjim užitkom. Moj glavni strošek sta gorivo in hrana, kar na koncu res ne znaša veliko.

Ste tudi velika ljubiteljica joge. Kje po svetu ste se že udeležili joga kampov in izobraževanj in kakšne izkušnje so bile to? Katere od destinacij, ki ste jih že obiskali, bi priporočili ljubiteljem prakse joge?

Že vrsto let me zanimajo različne tehnike sproščanja telesa, umiritve uma, boljšega počutja, alternativnih oblik zdravljenja in življenja. Vse se je začelo, ko sem pri vseh različnih tehnikah opazovala svojega dedka in po srednji šoli odkrila, da želim nadaljevati njegovo zgodbo. Zdelo se mi je, da lahko največ izvem v državah ter od domačinov, ki to znanje prenašajo s seboj že mnoga leta. Ker je to pomenilo tudi potovanje in odkrivanje sveta, sem se vsega še bolj veselila.

Tako sem obiskala Indijo, kjer sem nekaj časa preživela tudi v Ashramu, na Šrilanki spoznala Ajurvedo, na Tajskem njihovo tradicionalno masažo in se izpopolnila v kiropraktiki. V Gvatemali sem opravila 200-urni tečaj za učitelja joge. Opravljenih imam tudi veliko drugih šolanj in masažnih tehnik. Te pridejo prav tudi na poti, kjer sem vedno presenečena, ko mi popolni neznanci s tako velikim veseljem zaupajo svoje telo kar na travi med vani.

Top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu?

Zdaj že poznate eno – tagine! Zelo ljubi so mi tudi grški girosi, tajski pad thai pa mehiški tacosi. In indijska masala ter roti kruh s popečenim česnom. Bi lahko še naštevala!

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom, sploh tistim, ki bi se na pot radi podali sami, pa še nekoliko omahujejo?

Življenje je prekratko, da bi odlašali, prelagali svoje želje in iskali izgovore, da bomo nekaj storili, ko bomo zamenjali službo, ko bodo otroci veliki, ko bomo šli v pokoj …

Vse je mogoče, če smo vztrajni in naša sreča je odvisna od nas samih. Strahovi in dvomi nas držijo v varnem balončku, ampak pomembno je tvegati in izkusiti stvari. Le tako spoznamo, koliko balončkov smo zmožni počiti in kako še lepše in polnejše je lahko življenje.

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja v solo izvedbi? 

Najprej pomislim na svobodo, ki mi jo dajejo moja potovanje in kaj vse sem pripravljena narediti, se odpovedati za ta občutek. In pa, kako pomembno je, da poslušam sebe, svoje srce, želje, ideje, pa naj bodo še tako nore. Spoznala sem, kako zares srečna sem v divjini in kako malo potrebujem. Kako lep je svet! Odkar potujem z vanom me pogosto prevzame neopisljiv občutek sreče, ko bi najraje potočila par solz in se hkrati smejala in skakala od veselja.

Kam vas bo odneslo v prihodnje?

Že dolgo me kliče Afrika, prevoziti si želim vzhodni del vse do Južne Afrike. Nisem še dodelala načrta, verjetno pa bo za to pot potrebno vozilo s štirikolesnim pogonom. Trenutno si ne predstavljam, da bi se morala posloviti od svojega vana, ampak kot pravijo – ne moremo pričakovati novih stvari, če ne naredimo prostora zanje.

HITRIH 6

Najljubša država: Zahodna Papua
Najljubše mesto: Atitlan jezero v Gvatemali
Najljubša plaža: Praia do Amado, Portugalska
Najljubša kulinarika: azijska
Naljubši način transporta: moj van
Najljubši jezik: jezik Berberov iz Maroka imenovan Tamazigh

FOTO: Pija Bizjan/osebni arhiv

Piji, Indi in Taginu na njihovih dogodivščinah lahko sledite tudi na Instagramu – TU @pija.bizjan. 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini? Ali pa veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih? Bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

PREBERITE ŠE: Par, ki že 3 leta živi v avtodomu: Svet ni tako črn, kot ga nekateri predstavljajo #INTERVJU

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Otok Santorini: povratni let iz Ljubljane v vulkanski grški raj

Otok Santorini velja za eno najbolj romantičnih grških destinacij za sanjski dopust. Očaral nas je z belimi hiškami, modrimi polkni in strehami ter klifi, ki se na eni strani otoka dvigajo nad morje in odpirajo pogled na potopljeno kaldero.

Otok Santorini slovi tudi kot otok najlepših sončnih zahodov. Najbolj priljubljen je tisti, ki ga zvečer ujamete v slikovitem mestecu Oia, ki očara z belimi hiškami in modrimi kupolami, sončnimi terasami in razgledi. A brez skrbi, tudi iz drugih, manj znanih krajev na tem delu otoka, je razgled krasen, le delili si ga boste z manj ljudmi.

Dopust z razgledom na vulkanski krater in bele hiške z modrimi strehami

Santorini vas bo prevzel z izjemno pokrajino. Na severozahodnem delu otoka se na klifu razprostira glavno mesto Fira, ki vas bo očaralo s svojo belo-modro arhitekturo in čudovitim razgledom na kaldero, ogromen vulkanski krater, ki je ena največjih znamenitosti otoka. Kaldera je posledica enega največjih vulkanskih izbruhov v zgodovini, a brez skrbi, vulkan miruje že 62 let.

Tu se zasidrajo tudi velike križarke. Do starega pristanišča vodi okrog 600 stopnic, lahko greste tudi z gondolo. Po stopnicah nekateri turisti namesto svojih nog osedlajo kar osla, a to v dobro živali močno odsvetujemo. Fira je tudi najbolj živahen kraj za nočno življenje, saj ne manjka barov in klubov. A brez skrbi, tudi mirni kotički otoka so!

Na otok Santorini iz Ljubljane? TUKAJ najdete odlični ponudbi! KLIK.

Rdeča ali črna plaža?

Aktivnosti na Santoriniju ne manjka. Najemite skuter ali štirikolesnik in raziskujte! Lahko tudi skočite na izlet z ladjico in najdete plaže, ki so dostopne le z morja. Otok je znan po čudovitih plažah, najlepše in lepo dostopne so na vzhodu, kjer ni klifov. Med najbolj znanimi turističnimi naselji je Kamari, kjer je tudi bližnje letališče, na katerem boste pristali, če vas zanese na Santorini. Letala nad Kamarijem dnevno čisto nizko preletijo kopalce v morju, kar je atrakcija samo po sebi.

Na vzhodu otoka so lepe plaže z vulkanskim črnim ali rdečim peskom, a pazljivo, ta je precej vroč, zato ne pozabite na obutev! Turistično najbolj prepoznavna je plaža Kokkini paralia (rdeča plaža), ki leži blizu starodavnega Akrotirja. Sprehodite se skozi ozke uličice mestec in odkrijte številne trgovine z lokalnimi izdelki, restavracije s tipično grško kulinariko ter prijetne kavarne.

Zaradi pogostega vetra, vam ne bo preveč vroče

Vreme je povečini sončno, če gre verjeti domačinom, dežuje le en mesec v letu. Pogosto pa piha močan severni veter, imenovan meltemi, kar pomeni, da vročine niti ne boste zares občutili. Le na zaščito pred soncem ne pozabite, saj je njegova moč ob vetru lahko varljiva!

Na otok Santorini iz Ljubljane? TUKAJ najdete odlični ponudbi! KLIK.

FOTO: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Grška solata s tunino in limonino omako

Ta osvežilna in okusna grška solata s tunino bo odlična izbira za poletne dni, saj je polna sveže zelenjave, ki vam bo pričarala pravo poletno vzdušje.

Sestavine za solato:

 • 2 skodelici sveže narezane mešane solate (zelena solata, rukola, špinača, motovilec)
 • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
 • 1 kumara, narezana na kolobarje
 • 1 rdeča čebula, narezana na tanke obročke
 • 1 skodelica češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
 • 1/2 skodelice črnih oliv (npr. kalamata olives)
 • 1/2 skodelice narezanih rezin feta sira
 • 1 konzerva tunine v lastnem soku, odcejena

Sestavine za limonino omako:

 • 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
 • Sok ene limone
 • 2 žlici rdečega vinskega kisa
 • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja
 • 1 žlička posušenega origana
 • 1 žlička medu (po želji, za rahlo sladkobo)
 • Sol in poper po okusu

Priprava:

 1. Priprava limonine omake: V majhni skledi zmešajte ekstra deviško oljčno olje, limonin sok, rdeči vinski kis, sesekljan peteršilj, origano ter po okusu dodajte med, sol in poper. Dobro premešajte, da se okusi povežejo.
 2. Priprava solate: V veliki skledi zmešajte sveže narezano solato, trakove rdeče paprike, kolobarje kumar, obročke rdeče čebule, polovice češnjevih paradižnikov, črne olive in narezane rezine feta sira.
 3. Dodajte drobljeno tunino v lastnem soku na vrh solate.
 4. Prelijte s pripravljeno limonino omako in nežno premešajte, da se sestavine enakomerno prepojijo s prelivom.
 5. Solato postrezite v hladni skledi in okrasite z nekaj svežimi vejicami peteršilja ali listi mete.

 

PREBERITE ŠE: Vietnamski zavitki z arašidovo omako

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Raziskovanje grških otokov: top 5 destinacij

Grčija je polna prelepih otokov, ki so raznoliki po svoji naravi, zgodovini in kulturi. Izbrali smo pet otokov, ki so se izkazali za najlepše in najbolj priljubljene med turisti:

Za romantike: SANTORINI

Santorini upravičeno eden najbolj priljubljenih otokov v Grčiji. Poznan je po svojih romantičnih sončnih zahodih, modrih kupolastih cerkvah in prekrasnih plažah. Fotografije s Santorinija preplavljajo družbena omrežja in puščajo brez besed. Otok ima bogato zgodovino, saj je bil nekoč domovina minojske civilizacije. Na otoku lahko poleg čudovitih plaž in večerij ob sončnem zahodu obiščete tudi arheološka najdišča, kot sta antična mesta Akrotiri in Thera. grški otoki

Za hedoniste in žurerje: MIKONOS

Mikonos je otok prekrasnih plaž z belim peskom in turkiznim morjem. Zaradi živahnega nočnega življenja in številnimi možnostmi za vodne aktivnosti, je priljubljen predvsem med mladimi in mladimi po srcu. Obiščite tudi mesto Mikonos, ki je znano po svojih pisanih hiškah in ozkih ulicah, polnih restavracij, barov in butikov.

Za najbolj celostno doživetje Grčije: NAXOS

Naxos je eden največjih grških otokov in ponuja veliko možnosti za raziskovanje. Znan je po svoji povezavi z grško mitologijo. Bil naj bi otroško domovanje grškega boga Zeusa in njegovega sina Dioniza. Počitnice na Naxosu bodo gotovo vzbudile vašo domišljijo. Otok je znan po svojih peščenih plažah in osupljivih arheoloških najdiščih. Obiščite znameniti tempelj Apolona z neverjetnim pogledom na morje in Marmornata vrata Portare. Med drugimi znamenitostmi so očarljiva srednjeveška četrt Kastro in samostan Panagia Drossiani. Z združevanjem čudovitega ogleda znamenitosti, idiličnih plaž in očarljive arhitekture je Naxos eden najboljših grških otokov za počitnice.

Za družine: KRETA

Kreta je eden največjih in najbolj raznolikih grških otokov, ki ponuja ogromno možnosti za raziskovanje in uživanje vseh vrst turističnih aktivnosti. Kreta ima bogato zgodovino, ki sega nazaj v prazgodovinske čase. Obiščite arheološka najdišča, kot sta palača Knossos ali Festa, in odkrijte bogato mitološko dediščino otoka. Ponuja tudi neverjetne naravne lepote, kot so slikoviti kanjoni, veličastne gore, idilične plaže in kristalno čisto morje. Obiščite plažo Elafonisi, kjer se boste počutili kot na Karibih, ali pa se odpravite na pohod po kanjonu Samaria. Kreta je znana po svoji okusni hrani, ki temelji na svežih sestavinah in tradicionalnih receptih. Poskusite nekaj značilnih jedi, kot so dakos, moussaka, souvlaki ali pa se prepustite okusom lokalnih oliv in sira. Kreta je odlična destinacija za vse, ki radi uživajo v aktivnostih na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje, surfanje, potapljanje ali vožnja s kajakom.

Za športne navdušence: KRF

Krf je drugi največji grški otok. Znan je po svoji lepi naravi, bogati zgodovini in kulturni dediščini. Obiščite stare mestne ulice in oglejte si številne cerkve, trge in muzeje, ki pričajo o zgodovini otoka. Očarale vas bodo tudi naravne lepote, od slikovitih in raznolikih plaž do zelenih hribov in gora. Krf ima izjemno kulinariko, ki temelji na svežih sestavinah in tradicionalnih receptih. Krf je odlična destinacija za ljubitelje aktivnosti na prostem, kot so kolesarjenje, potapljanje, surfanje ali pohodništvo.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 3 super ideje za ugoden pomladni vikend oddih pri nas in naših sosedih

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Zakintos: ena najlepših evropskih plaž bo letošnjo sezono zaprta

Grški otok Zakintos je tudi med Slovenci zelo priljubljena počitniška destinacija. Če se tja odpravljate to sezono, pa naj vas razočaramo, da se ne boste mogli sprehoditi po eni najslavnejših plaž na otoku.

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za Zakintos? Zagotovo ste že ujeli fotografijo stare nasedle ladje, ki je obtičala na rajski plaži. Plažo Navagio imenujejo tudi brodolomska plaža ali zaliv tihotapcev in leži na severo-zahodni obali otoka. Tu počiva ladja Panagiotis, ki je nasedla med tihotapljenjem tobaka. Velja za eno najpriljubljenejših plaž v državi, najdete pa jo tudi na seznamih najlepših evropskih plaž.

Zaprto iz varnostnih razlogov

Na žalost pa je grško ministrstvo za turizem sporočilo, da plažo Navagio iz varnostnih razlogov zapira. Inšpekcija je namreč ugotovila, da na plaži, obkroženi s klifom, obstaja velika nevarnost zemeljskih plazov. Plaža bo tako zaprta tudi med letošnjo turistično sezono.

Nevarnost zemeljskih plazov je posledica erozije ob robu plaže, ki leži pod 200-metrskim klifom in je dostopna le s čolnom. Že leta 2018 je bilo v zemeljskem plazu na plaži, ko je s klifa zdrsnila ogromna skalna plošča, poškodovanih sedem ljudi, vključno z družino čeških turistov. 34-letno Čehinjo so takrat hospitalizirali zaradi zlomljenega vretenca, njen mož in dva otroka pa so utrpeli lažje poškodbe. Da se takšna nesreča ne bi pripetila tudi to sezono, so plažo zato zaprli.

Vseeno pa to ne pomeni, da plaže ne morete videti vsaj od daleč. Razgledna točka, od koder ujamete čudovit pogled nanjo, je še vedno odprta za javnost. Vidite pa jo lahko tudi s čolna, saj številne turistične ture še vedno vozijo mimo nje. Le sončiti se vam letos na njej ne bo uspelo.

Otok, ki vas bo očaral

Zakintos sicer leži na južnem delu Jonskega morja, prvi zapisi o njem pa so že v Homerjevi Iliadi. Južni del otoka je ravninski in rodoviten, na severu pa boste našli več vrhov – Vrachionas se imenuje najvišji del otoka in meri 758 metrov. Na zahodu otoka boste našli visoke pečine in klife, ki si jih lahko ogledate tudi z ladjice z morja. Čeprav se po plaži Navagio to sezono ne boste mogli sprehoditi, vam še vedno ostane kup drugih! Priljubljene plaže so še Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos in Keri …

Bi šli na Zakintos? TUKAJ preverite Megabon ponudbo za oddih na tem rajskem grškem otoku – KLIK.

Hedonizem in kulinarika 

A brez skrbi, na otoku vseeno lahko uživate tudi drugje. Na primer ob hrani! Na otoku gojijo oljke, grozdje in citruse, njihova mediteranska kuhinja pa je polna sveže zelenjave in morskih ulovov. Seveda pa ne gre brez feta sira, polnjenih paradižnikov, souvlakija, tatzikija, girosa in kozarca dobrega vina. Ste že tam?

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Grški polotok Halkidika: let v Solun, najem avtomobila in 7 nočitev

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust!

 

Grški polotok Halkidika: let v Solun, najem avtomobila in 7 nočitev

Kaj pa oddih v Grčiji? Halkidika je triprsti grški polotok v Egejskem morju. Polotok ima tri krake, ki spominjajo na roko s tremi prsti in je priljubljeno poletno turistično središče.

Polotok Halkidika se nahaja na najbolj zelenem delu grške celine in svojim obiskovalcem ponuja vse od podeželskega miru do razgibanega nočnega življenja. Obkrožajo ga plaže s kristalno čisto vodo, kjer boste lahko uživali v neokrnjeni naravi. Halkidika pa ni raj samo za ljubitelje vodnih aktivnosti. Tudi pokrajina v notranjosti polotoka ponuja številne možnosti za različne aktivnosti: pohodništvo, jahanje in gorsko kolesarjenje.

Halkidika: roka s tremi prsti in krasnimi plažami

Halkidika ima obliko roke s tremi prsti – prvi prst se imenuje Kasandra, drugi prst je Sitonija, na tretjem pa stoji gora Atos s slavnimi samostani. Ta najbolj vzhoden krak Halkidike je pravzaprav avtonomna meniška država, ki ne spada v upravno enoto.

Na polotoku je na obalah vseh treh prstov več poletnih počitniških središč, manjših mest in vasi. Med njimi so Jerakini (plaža Gerakina), Neos Marmaras, Uranupolis, Nikiti, Psakudia in Kalitea.

Let v Solun in z najetim avtom do Halkidike

Na polotoku Halkidika ni letališča, najbližje boste pristali v mestu Solun (Thessaloniki). Tam lahko najamete avto in nato raziščete polotok. Halkidiko in Solun povezuje avtocesta A25. Prijetna popestritev dopusta ob Egejskem morju je vsekakor tudi obisk mesta Solun, kjer se med seboj prepletajo antična, bizantinska in osmanska arhitektura.

Megabon ponudba za grški oddih vključuje:

 • Povratno letalsko karto Zagreb – Thessaloniki – Zagreb za 2 osebi
 • 7x nočitev v 3* hotelu za 2 osebi
 • Zajtrk
 • Najem avtomobila Toyota Aygo
 • 2x osnovno prtljago do 9 kg (dimenzije 20 x 25 x 40 cm) in 1x dodatno prtljago do 20 kg
 • Letališke in varnostne pristojbine
 • Stroške rezervacije
 • Brezplačen Wi-Fi
 • Ponudba je unovčljiva do 20. 10. 2023
 • Cena za 2 osebi: 842 €

Več podrobnosti o ponudbi preverite TUKAJ – klik na Megabon.

FOTO: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Valentinovo: 5 idej za romantično hotelsko razvajanje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Otok Krf: 7 stvari, ki jih morate doživeti v “grški Dalmaciji”

Krf z beneško trdnjavo, britanskimi palačami in francosko esplanado po vzoru pariške ulice Rue de Rivoli, se vam na prvi pogled morda sploh ne bo zdel grški. A kultura in kulinarika ter zelenje in modrina vas bodo v hipu spomnili, da doživljate pravo grško pravljico.

Otok Krf spada med najbolj zelene grške otoke. Ima zelo bogato zgodovino, kulturno dediščino, prečudovite plaže in neokrnjeno naravo. Je najbolj naseljen in svetovljanski od Jonskih otokov, poln dogajanja in raznolike arhitekture.

Množični turizem je dele otoka spremenil v gmote, vendar presenetljivo veliko otoka še vedno sestavljajo oljčni nasadi, gore ali gozdovi. Na Krfu boste lahko raziskovali zgodovino in kulturo ali pa preprosto uživali na čudovitih plažah. Katere pa so tiste stvari, ki jih nikakor ne smete zamuditi?

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

Mesto Krf

Mesto Krf, obdano z zeleno-turkiznim morjem, velja za eno najlepših grških mest in zlahka boste razumeli, zakaj, ko se boste sprehajali po ozkih ulicah. Staro mestno jedro z benečansko arhitekturo je tako edinstveno in slikovito, da je celo zaščiteno pod UNESCOm.

Cerkev Sv. Gregorja

Čeprav cerkev izgleda bolj kot dorski tempelj, so jo v resnici zgradili Britanci v 19. stoletju. Obiščite jo za čudovite fotografije, pozanimajte pa se tudi, če so na sporedu kakšni koncerti. Koncerti v cerkvi so namreč ena izmed najlepših izkušenj, ki jih lahko doživite na Krfu.

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

Tunel ljubezni v Sidariju

Na Krfu se v modrini morja in belini skal skriva ljubezenski tunel. Ljudska legenda pravi, da če skozenj zaplavate z ljubljeno osebo, se boste zagotovo s to osebo kmalu poročili. Sidari je torej odlična ideja, če nameravate dokončno utrditi svojo ljubezen, je pa tudi edinstvena izkušnja za vse ostale.

Plaža Paleokastrica

Plaža Paleokastrica se nahaja v bližini istoimenske vasice in velja za zaščitni znak otoka Krfa. To mesto je zelo priljubljeno med obiskovalci, njegova glavna značilnost pa je njegova dolžina in raznolikost, ki omogoča vsakomur in vsem, da najdejo popoln kraj za počitek ali aktivnost.

Plaža Glyfada

Glyfada je dolga in široka plaža z zlato peščeno površino. Ker je obdana s številnimi slikovitimi zalivi in ​​gorami, pokritimi z gozdovi in ​​cvetjem, velja za eno najlepših grških plaž. Plaža je super primerna za sončenje in za aktivno preživljanje prostega časa. Uporabite močno zaščitno kremo in uživajte na pesku in soncu!

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

Grška pojedina

Iz Krfa ne morete brez dobre grške pojedine! Rezervirate lahko večerjo ob tradicionalnem grškem plesu in vinu, ali pa se preprosto ustavite v številnih otoških restavracijah in gyros stojnicah. Grška hrana je sveža, polna okusa in barv.

Samostan Vlacherna

Samostan Vlacherna s čudežno ikono Matere Božje spada med najbolj fotografirane motive otoka Krf. Stoji na svojem otočku, ki pa je danes dostopen po brvi. Po legendi naj bi bil »mišji otok«, ki se vidi s samostana, okamnela ladja, s katero se je Odisej vrnil v domovino.

Odlična ponudba za počitnice na Krfu TUKAJ

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Iskija: Ugodno na najlepši otok na svetu po izboru popotnikov

Sitonija in oddih v grškem raju: 7 nočitev z zajtrkom, povratni let in najem avtomobila

Sitonija je rajski polotok v vzhodni Grčiji, kjer so posejane številne čudovite peščene plaže in skalnati zalivčki, ki jih zaliva čisto in za te kraje nadpovprečno toplo turkizno morje.

Grčija vas bo navdušila s svojo lepoto, peščenimi plažami, turkiznim in čistim morjem, sproščenim načinom življenja in izvrstno kulinariko. Sitonija zajema vse najboljše: pristnost grškega duha, raznolikost grške narave in okusnost grške hrane. Sitonija je zaradi svoje raznolikosti idealna tako za tiste, ki si želijo živahnega dogajanja in bogate ponudbe, kot tiste, ki uživajo v pristnosti, miru in divji naravi.

Raziskovanje polotoka Sitonija z najetim avtomobilom

Raziščite čudovito Sitonijo v svojem tempu. Z najetim avtomobilom se odpeljite do plaže, ki vam najbolj ugaja. Obiščite največji naravni zaliv v Grčiji ali pa raziščite zanimiva obmorska ribiška mesteca Nikiti, Sarti, Sykia in Agios Nikolaos.

Sitonija in odlična ponudba, ki jo najdete na Megabonu (klik)

Če na svoj sanjski morski oddih za letošnjo sezono še kar čakate, naj vas potolažimo, nikakor niste prepozni! Do 20. oktobra unovčite odlično ponudbo na Megabonu in odpotujte na Sitonijo. Kaj ponudba vključuje?

– Povratno letalsko karto Zagreb – Thessaloniki – Zagreb za 2 osebi,
– 7x nočitev v 3* hotelu za 2 osebi,
– zajtrk,
– najem avtomobila Fiat 500 ali podobnega,
– letališke in varnostne pristojbine,
– stroške rezervacije,
– brezplačen Wi-Fi,
– cena: 676 evrov.

Več o aktualni ponudbi in pogojih preverite TUKAJ (klik).

FOTO: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 5 super idej za krompirjeve počitnice (pohitite, ker se nastanitve hitro polnijo!)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Top 7: To so najlepše plaže v Grčiji

Zdi se, da so letos vsi v Grčiji! Katere so najlepše plaže v Grčiji?

Plaža Elafonisi na Kreti

Plaža Elafonisi je znana po unikatnem naravnem spektaklu, ki ga ustvari prepletanje roza peska in turkizno modrega Egejeskega morja. Plaža, ki spada med najlepše plaže v Grčiji, je lahko dostopna z avtom ali avtobusom iz mesta Hania, ki leži na severni obali otoka Kreta. Zaradi plitke vode je idealna izbira za družine z majhnimi otroki. Na plaži je več barov in lokalčkov, ki bodo cel dan skrbeli, da ne boste ne lačni ne žejni. Plaža je še do nedavnega bila precej neznana, sedaj pa se že uvršča na sezname top znamenitosti, ki jih morate obiskati na Kreti.

Rdeča plaža (Kokkini) na Santoriniju

Plaža Kokkini oz. Rdeča plaža se nahaja na jugozahodnem delu otoka Santorinini in je prava paša za oči. Ni najlažje dostopna, do nje lahko pridete le s čolnom ali s spustom po pečini, ampak izkušnja je zagotovo vredna podviga. Rdeč pesek je v kontrasti z modrim morjem čudovito doživetje. Prednost nedostopnosti je tudi v tem, da si boste tudi sredi poletja lahko privoščili miren dan, brez gneče, na plaži, ki spada med najlepše plaže v Grčiji.

Plaža Plaka na Naksosu

Otok Naksos je znan po svojih dolgih plažah. Ker je manj poznan od ostalih grških otokov, je še vedno pristen in poln neokrnjene narave. Njegove najlepše plaže so dovolj velike, da na njih ni nikoli gneče. Plaža Plaka na primer je dolga kar 4 kilometre! Plaža je zagotovo najbolj mirna od vseh na seznamu. Hkrati je tudi lahko dostopna z več avtobusnimi linijami, ki vozijo iz mesta Kora. Naksos je odlična izbira za vse, ki vam veliko pomenijo pogled na čisto morje, peščena plaža in mir.

Plaža Prasonisi na Rodosu

Rodos je verjetno najbolj zanimiv od vseh grških otokov. Ima bogato kulturo, zgodovino, ki so jo oblikovale številne civilizacije, in neverjetne kulturne in naravne spomenike. Poleg vsega tega, je dom nekaterim najlepšim grškim plažam. Plaža Prasonisi je zanimiva, ker stoji na mestu, kjer se srečata Egejsko in Sredozemsko morje. Plaža je peščena in dovolj prostorna, da vsak najde svoj košček, idealna pa je tudi za surferje.

Plaža Balos na Kreti

Plaža Balos je najbolj fotografirana plaža na otoku Kreta. Stoji v zaščitenem naravnem predelu severnozahodne Krete in je sestavljena iz turkizne lagune in pogledov na spektakularno gorovje, ki jo obkroža. Ta čudovit raj pa ni lahko dostopen. Do nje se pride le s čolnom ali pa 20 minut peš. Pot bo zagotovo poplačana s toplim turkiznim morjem in belo peščeno plažo.

Plaža Agia Anna na Mikonosu

Mikonos je najbolj znan po svoji žurerski atmosferi, ampak plaža Agia Anna je predstavnica mirnejšega dela otoškega življenja. Plaža je popolnoma neokrnjena, z le nekaj obiskovalci. Ne nudi možnosti za vodne športe in podobne animacije, zato je najbolj primerna za tiste, ki iščete miren dan ob morju. Plaža leži na jugu otoka, kjer potrpežljivo  čaka miroljubne obiskovalce, ki jim največ pomenita čisto morje in počitek.

Plaža Porto Katsiki na Lefkadi

Otok Lefkada je eden izmed treh otokov, ki ležijo v Ionskem morju. Lefkada slovi po prečudoviti pokrajini in kristalno čistem morju. Otok se lahko pohvali z  najlepšimi plažami v sredozemskem morju, nekatere med njimi so uvrstili celo med najlepše na svetu. Ena izmed njih je zagotovo plaža Porto Katsiki. Plaža se nahaja tik pod strmo pečino, ob sinje modrem, kristalnem morju. Na Lefkadi pa so čudovite tudi ostale plaže, nekatere primerne za surfarje, druge za tiste, ki dan na plaži najraje preživijo s knjigo v roki.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: 6 znamenitosti v Tuniziji, ki jih ne smete zamuditi med obiskom!

Foto: Shutterstock, Unsplash

 

Ciper in 6 krajev, ki jih morate videti na tem vročem otoku

Ciper je otoška država, ki se lahko pohvali s čistim morjem, številnimi plažami, bogato zgodovino in starodavnimi ostanki Grkov in Rimljanov.

Otok Ciper je razdeljen na dve samostojni državi, grški in turški del. Severni del otoka nosi ime Severni Ciper. Okupirala ga je Turčija in ga razglasila za samostojno državo, ki pa jo priznavajo le oni. Ta del otoka je torej izrazito turški, od kulture, jezika, valute (turška lira), hrane in arhitekture, medtem ko je južni del grški. Na grškem delu boste plačevali z evri in načeloma velja za dražjega od turškega.

Med bolj znanimi mesti je dvojna prestolnica – mejna Nikozija, ki je razdeljena na turški in grški del. Drugo največje mesto je Limassol, ki slovi po dolgih plažah z neštetimi verigami znanih lokalov (Starbucks, Pizza Hut, KFC, McDonalds, Burger King …), žurerskih lokalih in pristanišču. Tretje največje je Larnaka, kjer je tudi eno od letališč in prav tako pestro nočno (in dnevno) življenje. V Larnaki je tudi slano jezero, kjer v zimskih mesecih prezimijo plemenci! A poleti boste tam našli zgolj slano dno.

Most ljubezni blizu Agie Nape

Po otoku je razvejan avtobusni promet, a urniki niso ravno zanesljivi. Vozijo tudi taksiji, a najboljša izbira za raziskovanje otoka je najem avtomobila. Promet ni kaotičen in čeprav vozijo po levi, najem vozila nikakor ni misija nemogoče. Mi smo se tokrat potepali po južnem delu in to je najmanj 6 krajev, ki jih tam ne izpustite.

Ciper kot rojstni kraj boginje Afrodite: Afroditina skala (Petra tou Rominou)

Na južni obali Cipra blizu mesta Pafos (Paphos) stoji Afroditina skala, grško Petra tou Rominou. Bela skala na prodnati plaži s turkizno vodo naj bi bila kraj, kjer se je rodila boginja Afrodita. Legenda pravi, da je Kronos svojemu očetu Uranu odrezal testise, ki so padli v vodo ob obali Cipra. Iz valov in morske pene se je rodila Afrodita, boginja lepote, strasti, plodnosti in zaščitnica zaljubljencev.

Skala je priljubljena turistična točka. Še ena legenda pa obljublja večno mladost, lepoto in plodnost tistim, ki okoli skale preplavajo tri kroge. Če se boste tja podali z avtomobilom, ga parkirajte na velikem označenem parkirišču, čez cesto pa se spustite skozi prijetno hladen tunel na robu parkirišča pri trgovinici, ki vas bo popeljal direktno k skali. Na eno od skal lahko tudi splezate in ujamete prav poseben razgled, a za to vam priporočamo dobro obutev! Gneča ob skali je navadno precejšnja, a brez skrbi, plaža le nekaj deset metrov na levo ali desno od skale je prav tako čudovita, a občutno bolj prazna.

Afroditina skala

Pafos in arheološki park

Pafos je mesto, ki najbolj slovi po arheološkem parku. Za vstopnico boste odšteli 4,5 evra, ogromno območje pa obsega številne arheološke najdbe, med drugim tudi izjemno zbirko rimskih mozaikov pa tudi lepo ohranjen amfieteater. Priporočamo, da se tja v vročih poletnih mesecih raje odpravite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne (zadnji vstop je ob 19h, park se zapre od 19:30).

Arheološki park Pafos

Razbitina ladje EDRO III

Blizu Pafosa boste naleteli na prav poseben – mogočen, a strašljiv prizor. Po prašni cesti, ki pelje mimo številnih nasadov banan, boste zagledali ogromno razbitino nasedle ladje. EDRO III je nasedla v neurju decembra 2011 na poti na Rodos. Vseh deset članov posadke so rešili s helikopterjem, a ladji ni bilo pomoči. Tik ob turkizni klifasti obali je nasedla na skale. Zaradi preveč kompliciranega projekta odstranitve so to idejo opustili. Zato bo ladja na tem mestu propadala še lep čas.

Razbitina ladje Edro III

Plaža Nissi

Plaža Nissi je eden od turkiznih biserov Agie Nape in verjetno najslavnejša plaža na otoku. Če jo boste obiskali v vrhuncu sezone (poletni meseci), na njej zagotovo ne boste sami. Pravzaprav bo gneča ogromna. A če boste Ciper obiskali v kakšnem mirnejšem, a zagotovo še vedno zelo toplem mesecu, boste imeli turkizno peščeno plažo z bližnjim otočkom, do katerega se lahko kar sprehodite po plitvini, bolj zase. Nissi je zagotovo vredna obiska, če želite več intime, pa boste okoli Agie Nape (pa tudi na zahodu ali vzhodu) našli veliko bolj osamljenih, a prav tako čistih in peščenih zalivov.

Plaža Nissi

Most ljubezni 

Le streljaj od plaže Nissi v smeri proti parku Cape Greco boste našli še en osupljiv prizor – tako imenovan most ljubezni (love bridge). Gre za naraven skalnat most, s katerega pogumni celo skačejo v morje.

Cape Greco in Protaras

 Polotok Cape Greco je poln klifov in pečin, pod katerimi turkizni valovi udarjajo v steno. Tu najdete številne morske jame, naravne skalnate mostičke in druge stvaritve narave, ki vas bodo očarale. Če boste že na tem koncu, priporočamo še skok v Protaras, kjer vas čakata lepi turkizni plaži Fig Tree in Vrisy.

Foto: Maja Fister, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Otok Tenerife: povratni let, 7 nočitev z zajtrkom in najem avtomobila

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.