Ciper in 6 krajev, ki jih morate videti na tem vročem otoku

Ciper je otoška država, ki se lahko pohvali s čistim morjem, številnimi plažami, bogato zgodovino in starodavnimi ostanki Grkov in Rimljanov.

Otok Ciper je razdeljen na dve samostojni državi, grški in turški del. Severni del otoka nosi ime Severni Ciper. Okupirala ga je Turčija in ga razglasila za samostojno državo, ki pa jo priznavajo le oni. Ta del otoka je torej izrazito turški, od kulture, jezika, valute (turška lira), hrane in arhitekture, medtem ko je južni del grški. Na grškem delu boste plačevali z evri in načeloma velja za dražjega od turškega.

Med bolj znanimi mesti je dvojna prestolnica – mejna Nikozija, ki je razdeljena na turški in grški del. Drugo največje mesto je Limassol, ki slovi po dolgih plažah z neštetimi verigami znanih lokalov (Starbucks, Pizza Hut, KFC, McDonalds, Burger King …), žurerskih lokalih in pristanišču. Tretje največje je Larnaka, kjer je tudi eno od letališč in prav tako pestro nočno (in dnevno) življenje. V Larnaki je tudi slano jezero, kjer v zimskih mesecih prezimijo plemenci! A poleti boste tam našli zgolj slano dno.

Most ljubezni blizu Agie Nape

Po otoku je razvejan avtobusni promet, a urniki niso ravno zanesljivi. Vozijo tudi taksiji, a najboljša izbira za raziskovanje otoka je najem avtomobila. Promet ni kaotičen in čeprav vozijo po levi, najem vozila nikakor ni misija nemogoče. Mi smo se tokrat potepali po južnem delu in to je najmanj 6 krajev, ki jih tam ne izpustite.

Ciper kot rojstni kraj boginje Afrodite: Afroditina skala (Petra tou Rominou)

Na južni obali Cipra blizu mesta Pafos (Paphos) stoji Afroditina skala, grško Petra tou Rominou. Bela skala na prodnati plaži s turkizno vodo naj bi bila kraj, kjer se je rodila boginja Afrodita. Legenda pravi, da je Kronos svojemu očetu Uranu odrezal testise, ki so padli v vodo ob obali Cipra. Iz valov in morske pene se je rodila Afrodita, boginja lepote, strasti, plodnosti in zaščitnica zaljubljencev.

Skala je priljubljena turistična točka. Še ena legenda pa obljublja večno mladost, lepoto in plodnost tistim, ki okoli skale preplavajo tri kroge. Če se boste tja podali z avtomobilom, ga parkirajte na velikem označenem parkirišču, čez cesto pa se spustite skozi prijetno hladen tunel na robu parkirišča pri trgovinici, ki vas bo popeljal direktno k skali. Na eno od skal lahko tudi splezate in ujamete prav poseben razgled, a za to vam priporočamo dobro obutev! Gneča ob skali je navadno precejšnja, a brez skrbi, plaža le nekaj deset metrov na levo ali desno od skale je prav tako čudovita, a občutno bolj prazna.

Afroditina skala

Pafos in arheološki park

Pafos je mesto, ki najbolj slovi po arheološkem parku. Za vstopnico boste odšteli 4,5 evra, ogromno območje pa obsega številne arheološke najdbe, med drugim tudi izjemno zbirko rimskih mozaikov pa tudi lepo ohranjen amfieteater. Priporočamo, da se tja v vročih poletnih mesecih raje odpravite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne (zadnji vstop je ob 19h, park se zapre od 19:30).

Arheološki park Pafos

Razbitina ladje EDRO III

Blizu Pafosa boste naleteli na prav poseben – mogočen, a strašljiv prizor. Po prašni cesti, ki pelje mimo številnih nasadov banan, boste zagledali ogromno razbitino nasedle ladje. EDRO III je nasedla v neurju decembra 2011 na poti na Rodos. Vseh deset članov posadke so rešili s helikopterjem, a ladji ni bilo pomoči. Tik ob turkizni klifasti obali je nasedla na skale. Zaradi preveč kompliciranega projekta odstranitve so to idejo opustili. Zato bo ladja na tem mestu propadala še lep čas.

Razbitina ladje Edro III

Plaža Nissi

Plaža Nissi je eden od turkiznih biserov Agie Nape in verjetno najslavnejša plaža na otoku. Če jo boste obiskali v vrhuncu sezone (poletni meseci), na njej zagotovo ne boste sami. Pravzaprav bo gneča ogromna. A če boste Ciper obiskali v kakšnem mirnejšem, a zagotovo še vedno zelo toplem mesecu, boste imeli turkizno peščeno plažo z bližnjim otočkom, do katerega se lahko kar sprehodite po plitvini, bolj zase. Nissi je zagotovo vredna obiska, če želite več intime, pa boste okoli Agie Nape (pa tudi na zahodu ali vzhodu) našli veliko bolj osamljenih, a prav tako čistih in peščenih zalivov.

Plaža Nissi

Most ljubezni 

Le streljaj od plaže Nissi v smeri proti parku Cape Greco boste našli še en osupljiv prizor – tako imenovan most ljubezni (love bridge). Gre za naraven skalnat most, s katerega pogumni celo skačejo v morje.

Cape Greco in Protaras

 Polotok Cape Greco je poln klifov in pečin, pod katerimi turkizni valovi udarjajo v steno. Tu najdete številne morske jame, naravne skalnate mostičke in druge stvaritve narave, ki vas bodo očarale. Če boste že na tem koncu, priporočamo še skok v Protaras, kjer vas čakata lepi turkizni plaži Fig Tree in Vrisy.

Foto: Maja Fister, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Otok Kos: Povratni leti za grški oddih že po 100 evrov

Grčija je priljubljena počitniška destinacija med Slovenci, ki ponuja čudovite plaže in turkizne zalive. Vandraj je izbrskal ugodno letalsko karto do otoka Kos iz Benetk.

BENETKE – KOS, povratni let že 100 evrov! (cene se spreminjajo, svoj termin izberite TUKAJ)

Otok kos nudi čudovite plaže, turkizno vodo, razgibano nočno življenje, očarljive sončni zahode, bogato kulturo, kulinariko, ob kateri si boste vsakič znova obliznili prste … Kaj vse morate ujeti na otoku, ki ga imenujejo tudi Hipokratov otok?

Mestno središče Kos leži med pristaniščem in srednjeveško utrdbo, tu pa najdete ozke uličice, trgovine in restavracije. Poskusite ouzo in likerje s cimetom, domov pa nikar ne hodite brez zaloge začimb in tradicionalnih slaščic.

Otok Kos: naravni bazenčki in kotanje

Eden imenitnih kotičkov na otoku je na primer plaža pod previsom pri kraju Agios Fokas. Tam najdete kotanjo, naravne terme. Poleg morske vode se v njej meša vroča termalna voda, kar pomeni, da se tu v bistvu lahko namakate vse dni v letu. Najbolj znane plaže so Paradise Beach, Camel Beach, Sonny Beach in mali otok Ag. Nikolaos. A brez skrbi, če hočete več zasebnosti, boste z malo raziskovanja ujeli tudi kotičke, kjer boste srečali le malo ljudi.

Kraji, ki vas bodo očarali

Danes največje letovišče na otoku je Kardamena. Nekoč je bila to mirna ribiška vasica, ki je slovela po keramiki. Če vas mika surfanje, skočite v Psalidi ali pa obiščite poljedelsko vasico Pili ter si oglejte njene znamenitosti. Antimaheja je znana po beneškem gradu in mlini na veter. V očarljivem pristanišču Mastihari se okrepčajte v eni od imenitnih ribjih tavern. Skočite še do Kefalosa, ki slovi po timijanu, medu in sirih. Zia pa je najvišja gorska vasica, ki je postala simbol grške tradicionalne vasi.

Pa zabava? Je!

Poleg mirnih kotičkov otoka, boste tu našli tudi zabavo in pestro nočno življenje. Živahna je ulica Bar street, sicer pa je otok zanimiv tudi zaradi antičnih ostankov. Največja arheološka znamenitost na otoku je Asklepion. Gre za svetišče, namenjenu čaščenju boga z istim imenom. Hkrati pa je namenjeno tudi za zdravljenje, tako drži tudi naziv prve bolnišnice v Evropi.

Foto: Shutterstock

 

 

Santorini: Jahanje osla? Premislite še enkrat.

Jahanje zlorabljanih slonov na Tajskem, ogledi predstav z orkami v ujetništvu čez lužo in nenazadnje jahanje preobremenjenih osličkov v Grčiji, so le peščica stvari, ki jih lahko za boljši jutri kot potrošniki in onesneževalci preskočimo.

Porast turizma v vseh kotičkih sveta je dober za prihodke držav, hkrati pa obremenjujoč za floro in favno. Zadnja leta so osli na grškem otoku Santorini zaradi vedno večjega števila turistov, ki jih morajo dnevno prenašati, vedno bolj pohabljeni. Povpraševanje za jahanje oslov je veliko. Prav tako pa za domačine pomeni pomemben vir zaslužka.

Santorini je na enem delu otoka namreč precej strm. Do glavnega mesta Fira vodijo stopnice, po katerih se morajo vzpeti gostje, ki jih na otok pripeljejo križarke, ki se sidrajo v potopljeni kalderi. Hoja v klanec po klifu pa je za številne nekaj, česar na dopustu ne želijo početi. Imajo tudi tretjo možnost, vožnjo z vzpenjačo.

Pod pod (lastne) noge

Osel na hrbtu namreč lahko nosi 20 odstotkov svoje teže. Že prvi pogled na majhno žival in turista, ki se mu ne ljubi hoditi, pa jasno kaže, da je odstotek precej večji. Na otoku so v zadnjem letu za zaščito teh živali zagnali tudi kampanjo, ki prepoveduje preobremenitev oslov. Vendar je marsikdo še vedno ne upošteva. Če vas to poletje torej odnese na Santorini in imate več kot 50 kilogramov, spakirajte udobno obutev in pot pod noge. In brez skrbi, osličke boste lahko potrepljali in fotografirali tudi med potjo.

PREBERITE ŠE: Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

Rajska Grčija: Povratni let na Zakintos že 95 evrov!

Ste že doživeli Zakintos? Če vam to poletje še ni uspelo na dopust in ga boste prestavili na jesen, imamo idejo. Če potrebujete malo navdiha, smo zbrali nekaj fotografij sončnih zalivov, turkiznega morja in peščenih plaž na koščku raja v Jonskem morju. Poleg tega pa nam je uspelo izbrskati tudi nekaj svežih ponudb! Kaj pravite na grški oddih?

POVRATNI LET NA ZAKINTOS (cene se spreminjajo, svoje termine izberite TUKAJ)

Turkizno morje, peščene plaže in osupljivi klifi

Grški otok Zakintos leži na južnem delu Jonskega morja, prvi zapisi o njem pa so že v Homerjevi Iliadi. Južni del otoka je ravninski in rodoviten, na severu pa boste našli več vrhov – Vrachionas se imenuje najvišji del otoka in meri 758 metrov. Na zahodu otoka boste našli visoke pečine in klife, ki si jih lahko ogledate tudi z ladjice z morja.

Skok do slavne plaže z nasedlo ladjo

Najslavnejša plaža? Zagotovo ste že ujeli kakšno zgornjim podobno fotografijo stare nasedle ladje, ki je obtičala na rajski plaži. Plažo Navagio imenujejo tudi brodolomska plaža ali zaliv tihotapcev in leži na severo-zahodni obali otoka. Tu počiva ladja Panagiotis, ki je nasedla med tihotapljenjem tobaka. Priljubljene plaže so še Vromi, Porto Roxa, Limnionas, Makris Gialos in Keri.

Do najstarejše oljke in morskih želv

Na otoku boste v mestu Exo Chora našli tudi največjo in najstarejšo oljko na svetu. Skočite še do modrih jam in opuščenih solin v Alykesu, pa do samostana Andreou in trdnjave.

V nacionalnem parku v laguni lahko ujamete želve karete, ki tu gnezdijo. Čuvaji parka želvja gnezda tudi označijo in zavarujejo, če imate srečo, pa lahko ujamete prav poseben trenutek, ko pridejo na svet.

Hedonizem in kulinarika

Poleg rajskih razgledov, fotogeničnih uličic in dobro založenih trgovinic s spominki, pa grki slovijo tudi po svoji kulinariki. Na Zakintosu ne boste ostali lačni. Na otoku gojijo oljke, grozdje in citruse, njihova mediteranska kuhinja pa je polna sveže zelenjave in morskih ulovov, seveda pa ne gre brez feta sira, polnjenih paradižnikov, souvlakija, tatzikija, girosa in kozarca dobrega vina. Ste že tam?

Foto: Pixabay

Santorini in 8 grehov, ki jih tam nikar ne zagrešite

Santorini je eden najbolj opevanih grških otokov. Očaral nas je z belimi hiškami, modrimi polkni in strehami ter klifi, ki se na eni strani otoka dvigajo nad morje in odpirajo pogled na potopljeno kaldero.

Priljubljeni Santorini je najjužnejši otok v Kikladih in je vulkanskega izvora. Vulkan je v fazi ugašanja in je nazadnje izbruhnil leta 1950. S klifov na zahodu otoka se vam odpira pogled na potopljeno kaldero. Medtem ko je vzhodni del bolj bogat s položnimi črnimi plažami.

Otok ima tudi svoje letališče, kjer dnevno pristaja tudi 30 letal. Ta pa pred pristankom zahrumijo nad plažo v Kamariju. A razgibana pokrajina ponuja nekaj za vsakogar. Od poležavanja na plažah, raziskovanja otoka z štirikolesniki, degustacij vin, do divjih zabav v glavnem mestu Fira. Otok je tudi priljubljena romantična destinacija za mladoporočence. Slovi po čudovitem sončnem zahodu v mestu Oia. Ta roko na srce ni nič kaj drugačen od tistega, ki ga gledamo v Istri. Če pa se tja v kratkem odpravljate, se izognite osmim grehom, ki jih turisti na Santoriniju pogosto počnejo.

Ne obtičite le v Oii

Oia je pravljično mestece na severu otoka in je tudi eden najbolj fotografiranih krajev v Grčiji. Mestece na klifu, posuto z belimi hiškami z modrimi strehami nosi naziv kraja z najlepšim pogledom na sončni zahod in potopljeno kaldero. Tudi hoteli tu imajo najbolj čudovite razglede z mini bazenčki, ki visijo nad klifom, pa tudi cene so tu najbolj zasoljene. A vsi ti nazivi so Oii prinesli tudi hrume turistov, ki se tik ob sončnem zahodu nagnetejo na ulice in v boju za najlepšo fotografijo zahoda (ki ni prav nič drugačna od sosedove in je verjetno ne bodo več dvakrat pogledali, ko se enkrat znajde v galeriji) pozabijo, zakaj so sploh tu. Namesto, da bi v miru počakali, da sonce pade v vodo, ta trenutek zamudijo medtem ko ga gledajo skozi ekran telefona. Takoj ob zahodu pa se obrnejo in odkorakajo v notranjost. Čar sončnega zahoda pride namreč šele, ko je sonce že pod morjem, zato je vredno užiti tudi ta trenutek. Kakorkoli že, sončni zahodi na Santoriniju so čudoviti tudi, če jih ne preživite v Oii (čeprav vsaj enega vsekakor priporočamo). Poleg tega mesteca otok ponuja kup zanimivih destinacij, ki jih vsekakor raziščite!

Ne preplačajte večerje na račun razgleda 

Pravilo restavracij na Santoriniju je, da v prvi vrsti ne plačate kakovosti hrane, ampak razgled. Seveda boste na top razgledih našli tudi top restavracije, a to ne pomeni, da v kakšni zakotni uličici hrana ne bo enako, če ne celo bolj okusna. Le razgleda ob njej ne bo tako imenitnega. Kosilo v starodavnem Akrotiriju s pogledom na črno plažo Perissa bo prav tako okusno kot v Oii ali Firi, le ugodnejše.

Ne padajte na tipične turistične zanke 

Ogled mesta med jahanjem oslička, ki komajda hodi pod težo turistov, namesto, da bi uporabili svoje noge? Romantičen izlet z ladjico, ki se izkaže za vse prej kot to, saj vama družbo dela še 30 drugih turistov, ki vas s komolcem dregajo v rebra? Ulična prodaja zapestnic, ki so vredne manj, kot ste mislili? Če vam takšne stvari ustrezajo, zakaj pa ne, a svoj denar lahko porabite za bolj izpopolnjujoče stvari.

Ne vdirajte na dvorišča za popoln selfie

V vrhuncu turistične sezone se v Oii in Firi naberejo turisti z vseh vetrov, ki lovijo tisti popoln razgled za najlepši selfie. Iskanje popolnega kotička za fotografijo in sedenje na strehah med gledanjem sončnega zahoda pa gre pogosto predaleč, saj marsikdo ne spoštuje zasebne lastnine. Skok čez ograjo na dvorišče z lepim razgledom se resnično ne spodobi.

Ne pozabite, da sonce na Santoriniju zahaja tudi drugje

Kot rečeno, Oia ni edini čarobni kraj na otoku. Čudovit sončni zahod lahko ujamete še z morja, iz zaliva Ammoudi Bay, z Imeriviglija, s svetilnika pri Akrotiriju … Če ste ljubitelji vina skočite do vinarne Santo ali pa zahod ujemite z oslovskih stopnic do Skale, pristanišča pri Firi. Spakirajte vino, hrano in pregrinjalo ter si piknik z razgledom naredite na hribu pred mestom. Možnosti je ogromno, zato nikar vsak večer ne stojte v gneči, ki se na najbolj popularnih uličicah Oie zbere ob zahodu.

Santorinija ne enačite z Mikonosom 

Medtem ko je Mikonos znan po divjih zabavah, boste te na Santoriniju zagotovo našli v Firi, drugod pa je otok čez noč precej tih. Prav zato še vedno ohranja status popolne destinacije za mladoporočence, hedoniste, tudi družine in tiste, ki večere raje preživijo v miru, stran od glavnega mesta, ki se zvečer edini zares prebudi.

Ne bojte se raziskovanja!

Če že pridete na otok, nikar ne obtičite le na enem delu. Izposodite si skuter, štirikolesnik ali avto in ga raziščite! Tudi avtobusne povezave so dobre, le malo bolj boste omejeni z voznim redom. Ta sicer ne drži vedno najbolj, obstajajo pa tudi taksiji ali taksi ladjice. Otok je resnično pester, od nakupov v Firi, do antičnega Akrotirija, družinskega Kamarija, vinotek, kuharskih tečajev, skritih črnih in rdečih plaž ter skrivnostnih jam.

Uživajte tudi brez fotografij 

V dobi družbenih omrežij se pogosto ujamemo med iskanjem popolnega kadra, medtem ko pozabimo uživati v trenutku. Med oddihom pozabite na fotografiranje vsega, kar vam pride na pot in sem in tja preprosto uživajte v razgledu.

Foto: Unsplash, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.