Očarljive Firence: Citybreak med umetnostjo, kulinariko in zgodovino

Ste jih že obiskali? Firence veljajo za pravo zakladnico umetnosti, kulture in zgodovine. Ne glede na to ali načrtujete vikend izlet ali pravo prvomajsko dogodivščino, se pripravite na citybreak, ki bo vaše čute razvajal s prefinjeno umetnostjo, okusno kulinariko in edinstvenim italijanskim šarmom.

Firence, prestolnica italijanske regije Toskane, so eno najbolj znanih in obiskanih mest v Italiji. Njihova bogata zgodovina, kulturna dediščina ter umetniški in arhitekturni dosežki, jo uvrščajo med najpomembnejše destinacije v Evropi.

Potopite se v bogato umetnostno zgodovino

Firence so bile pomembno politično, gospodarsko in kulturno središče v renesančni Italiji. Kot eno najbogatejših mest v 15. in 16. stoletju so Firence doživljale izjemen razcvet umetnosti, znanosti, trgovine in bančništva. Mesto je bilo dom številnih vplivnih družin, med katerimi je najbolj znana Medičejska družina, ki je podpirala umetnike, kot sta Michelangelo in Leonardo da Vinci.

Zaradi tega so Firence dom nekaterim najbolj izjemnim umetniškim delom v zgodovini. Umetniške galerije, kot sta Uffizi in Galleria dell’Accademia, ponujajo neprecenljive zaklade, vključno z Michelangelovim Davidom, Botticellijevimi deli in številnimi drugimi mojstrovinami.

Občudujte očarljivo arhitekturo

Arhitektura Firenc je prav tako izjemna, pri čemer izstopajo znamenitosti, kot je katedrala Santa Maria del Fiore s svojo veličastno kupolo, Palazzo Vecchio na Piazza della Signoria ter Ponte Vecchio, edini ohranjeni most čez reko Arno v Firencah.

Ikonična katedrala, imenovana tudi Duomo, je simbol Firenc in eno najbolj impresivnih arhitekturnih del. Očarala vas bo s svojo veličastno kupolo, osupljivo notranjostjo in barvitim marmornim oblogom. Ne pozabite se povzpeti na vrh kupole, od koder se vam bo odprl čudovit razgled na mesto in okolico.

Piazza della Signora, živahen trg, je srce Firenc in pravo prizorišče za opazovanje lokalnega življenja. Obkrožen z zgodovinskimi zgradbami in kavarnami, je odličen kraj za posedanje, opazovanje mimoidočih in uživanje v lepoti okolice. Ne pozabite si ogledati kipov na trgu, med katerimi izstopa kip Neptuna in kopija Michelangelovega Davida.

Uživajte v živahni atmosferi in izjemni kulinariki

Firence so raj za ljubitelje hrane, saj ponujajo široko paleto okusnih jedi, ki jih je treba poskusiti. Ne zamudite priložnosti, da okusite lokalne specialitete, kot so florentinski zrezek, ribollita (toskanska juha) in seveda pica. Vzemite si čas za obisk tradicionalnih tržnic, kot je Mercato Centrale, kjer lahko kupite sveže sestavine in si privoščite pristne toskanske dobrote.

Ideja za družinski izlet in bivanje v A&O Firenze

Hostel Florence se nahaja neposredno ob železniški postaji Campo di Marte v istoimenskem okrožju, ki se nahaja vzhodno od središča mesta. Postaja je enostavno dostopna z glavne železniške postaje v Firencah, Santa Maria Novella. Ta lokacija je zato idealna za izlete v Toskano ali na destinacije, kot sta Siena ali Pisa. Hostel je odlično izhodišče za goste, ki želijo odkriti bogate kulturne zaklade zgodovinskega središča Firenc in se potopiti v vzdušje metropolitanskega mesta Firence. Še bolj nagrajujoč pa je morda sprehod proti središču mesta, na katerem iz prve roke izkusite renesančno arhitekturo.

Za 2 noči za 2 odrasla in 2 otroka, z vključenim zajtrkom, boste odšteli le 165€! Poglejte ponudbo TUKAJ.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za družinski oddih: Bi izbrali Krk ali Rab?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Cinque Terre: Romantičnih 5 italijanskih vasic ob morju, ki jih morate doživeti

Če bi Cinque Terre prevajali dobesedno, bi to pomenilo pet dežel. Ta italijanski biser 18-kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v resnici predstavlja 5 slikovitih vasic.

Cinque Terre sestavlja 5 sila fotogeničnih vasic, ki si od severa na jug sledijo takole: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasi stojijo na klifnati obali, ki se s terasami ob vinogradih spušča proti morju. Da gre za res imeniten kraj pod soncem dokazuje tudi to, da je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Porto Venere in bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na Unescov seznam dediščine.

Pozabite na avto, Cinque Terre obiščite z vlakom …

Cinque Terre sicer ne potrebujejo posebne hvale, saj se v vseh 5 vasic vsako leto zgrinja ogromno turistov. Kljub temu, tam ne boste srečali avtomobilov in kaotičnega prometa. Večina njih je za promet zaprta, tudi če bi želeli, pa vam toplo odsvetujemo, da se tja odpeljete z lastnim vozilom, saj je cesta, ki vodi nad njimi in klifi, ozka in bila prvotno grajena za oslovsko vprego.

Manarola je verjetno tista, ki jo vidite na najbolj očarljivih fotografijah, saj je izjemno fotogenična.

Vasice so odlično povezane z javnim prevozom, zato bo to veliko boljša izbira. Predlagamo, da avto pustite v kraju La Spezia, ki leži 80 kilometrov severno od Pise (priporočamo tudi podaljšek do tja). Lahko pa parkirate tudi na severnem delu vasic, v kraju Levanto. Iz obeh smeri se nato v vasice odpeljete z vlakom Cinque Terre Express, ki deluje po sistemu hop on/off in s postaje spelje vsakih 15 minut. Med vsako od vasic boste z vlakom v kakšnih 5 minutah. Od prve do zadnje vasice pa ste, če vmes ne stopite iz vlaka, v le 18 minutah. Vlak med 16. marcem in 3. novembrom vozi vseh 7 dni v tednu.

Vernazza ima skrite vrtove limon in dve plaži ob centru vasi, s katerih lahko občudujete starodaven Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Vse postaje so precej blizu centra vasic in se lahko od tod sprehodite. Vsaka ima poseben pečat. Od ribiških čolničkov, ki se zibajo v zalivu, do odličnega gelata, pogleda na vinograde v pečinah in najlepših sončnih zahodov. Vsekakor priporočamo minimalno prtljago in dobro obutev, da boste karseda mobilni.

… Ali pa si 5 vasic oglejte kar peš! 

Tisti, ki imate na potepih radi aktivnosti, kjer razgibate celo telo, si lahko Cinque Terre ogledate kar peš. Treking čez slikovito vinorodno pokrajino vam bo odprl imenitne razglede in sončne zahode. Čez vrhove klifov je namreč speljana pot Santiero Azurro, ki se proti koncu spremeni v Pot ljubezni (Via dell’Amore), ki naj bi prinašala srečo v ljubezni. Pot ljubezni je dolga kakšen kilometer in vodi med vasicama Riomaggiore in Manarola. Če ste kondicijsko dovolj pripravljeni, lahko prehodite celotno 12-kilometrsko pot Santiero Azurro, če ne gre, pa na eni od petih postaj vedno lahko skočite na vlak in prehodite na primer zgolj slikovito Pot ljubezni med prvima dvema vasicama.

V Italiji bi težko slabo jedli, privoščite si!

Katero vasico izbrati?

Vasice si lahko ogledate v enem dnevu, če vas čas ne preganja, pa si zanje brez težav vzamete tudi dan ali dva več in uživate v njihovem utripu brez hitenja. Nočitev lahko poiščete v eni od njih ali pa ugodnejše alternative najdete v La Spezii ali Levantu in se vanje vračate z vlakom. Vsekakor priporočamo, da si ogledate vseh 5 vasic. Za nekaj predstave, kaj kakšna ponuja, pa berite naprej.

Monterosso al Mare, najgosteje poseljena od vasic, ima tudi največ plaže, kjer lahko skočite v morje, zato v toplejših mesecih ne pozabite kopalk. Plaža Fegina je peščena, kar je za ta del klifnate obale redkost. Tu najdete tudi kip Neptuna, pa tudi največ restavracij in hotelov.

Vernazza in Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Vernazza ima skrite vrtove limon in dve plaži ob centru vasi, s katerih lahko občudujete starodaven Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Corniglia, tretja vasica po vrsti, je edina, ki je od železniške postaje oddaljena malo dlje, saj leži 100 metrov nad morjem. Do srca vasi vodi kar 382 stopnic, a razgled in gelato na vrhu odtehtata pot. Do vrha pelje tudi vijugasta cesta, po kateri kroži minibus, ki vas lahko na vrh tudi zapelje.

Do srca Corniglie vodi kar 382 stopnic, a razgled in gelato na vrhu odtehtata pot.

Četrta vasica – Manarola, je verjetno tista, ki jo vidite na najbolj očarljivih fotografijah, saj je izjemno fotogenična. Predlagamo, da tu počakate na sončni zahod, ki je resnično imeniten. Zadnji gelato pa si privoščite še v žepni vasici Riomaggiore. 

Manarola vas bo posladkala s čudovitim sončnim zahodom.

In če ste že tu, skočite še v Toskano! Ne bo vas razočarala.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Trst velja za priljubljeno izletniško točko med Slovenci, ki se tja pogosto odpravijo zgolj po vonj morja in zato, da spijejo kavo ali aperol spritz na enem od slikovitih mestnih trgov. Imamo nekaj idej, kako tak izlet razširiti dlje od slovitega trga Piazza Unità d’Italia. Še prej pa – Napoleonova pot!

Napoleonova pot: sprehajališče z imenitnim razgledom

Panoramska Napoleonova pot, Strada Napoleonica, oziroma Vincentinska cesta (Strada Vicentina) je priljubljeno sprehajališče Tržačanov, ki na dobrih treh kilometrih odpira pogled na Tržaški zaliv. Od tod se vidi tudi na znameniti grad Miramar (do katerega pridemo malo kasneje) in beli vršaci v ozadju. Pot je makadamska in nezahtevna, lahko pa jo začnete na obeh koncih – v Opčinah ali Proseku. Ob poti pri Proseku je tudi priljubljena točka plezalcev, ki svoje spretnosti preverjajo v visoki steni z enim lepših razgledov.

Napoleonova pot odpira pogled na Tržaški zaliv, je makadamska in nezahtevna.

Najlažje jo boste našli tako, da parkirate na velikem parkirišču v Opčinah, na levi strani zadnjega krožišča (iz smeri mejnega prehoda Fernetiči proti Trstu), kakšnih 400 metrov pred obeliskom. Če se je boste lotili iz druge strani, lahko avto pustite na velikem parkirišču tik pred vasjo Prosek.

Lahko se vrnete po isti poti ali naredite podaljšano krožno pot, ki pa je zaradi vzponov bolj razgibana. Vzpnete se lahko na razgledišče Vedetto Italia, mimo svetišča na Vejni (Monte Grisa ali Griža) in se po prijetni stezi CAI spustite nazaj do obeliska. V primeru krožne poti lahko parkirate tudi na primer pri svetišču na Vejni. Lahko pa podaljšate tudi na pot Sentiero Natura, ki vodi vse do čudovitega gradu Miramar, a tudi tu vas čaka veliko stopnic. Več možnosti poti vam kažejo tudi informativne table ob poti, oziroma si jo vnaprej lahko ogledate TU.

Grad Miramar, ki ga vidimo med sprehodom po Napolonovi poti

Openski tramvaj: retro prevozno sredstvo, ki je tudi tržaška turistična znamenitost

Ko prehodite Napolonovo pot, si lahko izlet podaljšate s skokom v Trst. Ena od zabavnih možnosti prevoza iz Opčin v center Trsta je bil že od leta 1902 Openski tramvaj, ki je imel eno od postaj prav tu, blizu obeliska. Žal so ga po nesreči leta 2016 ustavili in trenutno še ne obratuje, se pa kot kaže končno le nekaj premika v to smer. Tramvaj se sicer na svoji petkilometrski poti spusti za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. Svoj čas je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov, kot edinstven primerek tovrstnega prevoznega sredstva pa še danes velja za turistično znamenitost.

Trst: na aperitivo, čez Kanal, na Veliki trg in mestni grič

Če boste izlet od Napoleonove poti po Trstu podaljšali do gradu Miramar, priporočamo, da greste v Trst kar z avtom. Mi običajno parkiramo ob morju ali na parkirišču za zapornico Molo 4. Čeprav smo v Trst še pred leti hodili po nakupih, danes tja ne gremo več nujno s tem namenom. A le nekaj korakov od omenjenega parkirišča je v stari stavbi pristaniške uprave slavna Mirella, med Slovenci izjemno priljubljena trgovina z ugodnimi oblačili in obutvijo, ki je izkušnja sama zase. Sistem plačevanja je nekaj drugega od tega, kar smo vajeni. Vreče z izbranimi oblačili namreč kar sproti oddajate na pult, kjer dobite svoj listek, z njim pa nato plačate Mirelli Zamarin osebno. Gospa je namreč ikona tega nizkocenovnega modnega kotička, ki je na prvi pogled videti vse drugo kot bleščeča nakupovalna središča. Kljub temu pa, glede na nepopisno gnečo, ki vlada v trgovini, posel teče. A vrnimo se k bolj zgodovinskim znamenitostim …

Za uvod: Veliki kanal, Ponterosso in mogočne cerkve

Na koncu Velikega kanala je trg Sant’Antonio Nuovo s cerkvijo iz leta 1825, ob kanalu pa stoji tudi pravoslavna cerkev svetega Spiridona.

Le streljaj od tam leži Veliki kanal (Canal Grande), ki je bil leta 1700 zgrajen tako, da so ladje lahko tovor raztovarjale v mestu. Tisti, ki ste tu nakupovali v času Jugoslavije, ta del Trsta najbolj poznate po Ponterossu, trgu, ki je ime dobil po (nekoč rdečem) mostu. Na Kanalu so bili nekoč trije dvižni mostovi, po predpisih pobarvani rdeče. Danes so mostovi betonski, v kanal pa lahko zapeljejo le še manjši čolni. Tudi tržnice za ugodne nakupe blaga v takem obsegu ni več. Na nekdanjem rdečem mostu boste opazili tudi kip irskega pisatelja Jamesa Joycea, ki je v Trst prišel leta 1904. Nekaj časa je pisal za italijanski časopis Il Piccolo in tu začel pisati svoj najbolj znani roman Ulikses.

Je že čas za kavo in posladek? Le nekaj korakov stran najdete Pasticcerio La Bomboniera, kjer se je čas že pred stoletji ustavil. Priporočamo rogljič s pistacijevim polnilom in kapučino. Blizu je tudi Narodni dom, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani.

Kapučino in rogljič s pistacijo v Pasticcerii La Bomboniera.

Nato pa po mreži slikovitih uličic nadaljujemo v srce mesta, kjer se pogosto “zatakne” večina izletnikov – proti Velikemu trgu. Na poti prečkamo Trg borze, kjer stoji krasen primer neoklasisistične arhitekture. Na pročelju Stare borze iz začetka 19. stoletja se dvigajo štirje mogočni stebri v dorskem slogu.

Srce mesta Trst: Piazza Unità d’Italia ali Veliki trg

Še nekaj korakov stran se končno odpre Trg italijanske enotnosti – Piazza Unità d’Italia (tudi Veliki trg). Veljal naj bi za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Na trgu najdete številne imenitne palače. Tista, ki v celoti gleda na morje, je Občinska palača. Na njej stoji stolp z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec. Pred njo je Mazzolenijeva fontana štirih (takrat poznanih) celin z njihovimi najbolj značilnimi živalmi. Piramido sestavljajo kraški kamni, iz katerih teče voda. Prvotno so jo postavili 1751 kot zaključek mestnega vodovoda, ki ga je na podlagi rimske kanalizacije dala zgraditi Marija Terezija.

Na Velikem trgu (Piazza Unità) je Občinska palača s stolpom z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec, pred njo pa Mazzolenijeva fontana.

Na eni strani trga so tudi palače Pitteri, Vanoli in Lloyd, na drugi pa Modello, Stratti in vladna palača. Eden najbolj fotogeničnih lokalov trga, kjer se tudi Slovenci radi ustavijo na aperitivu – aperol spritzu s prigrizki – je Caffè degli Specchi. V tržaškem pristanišču se pogosto priveže tudi kakšna mogočna križarka, ki jo lahko vidite precej od blizu.

Od rimskega amfieteatra do gradu z razgledom na Trst

.

Le 500 metrov sprehoda od Velikega trga najdete rimski amfiteater – Teatro Romano.

Zanimiva znamenitost sredi mesta so tudi ostanki rimskega amfiteatra (Teatro Romano) iz 1. stoletja našega štetja. Od Velikega trga je oddaljen le 500 metrov sprehoda. Od tod pa priporočamo, da se povzpnete še na Grad svetega Justa (Castello di san Giusto). Na griču vas pričakajo katerala, grad, muzej in krasen razgled na mesto. Z griča se nato spustite po drugi poti, na koncu parka pri obelisku, ki so ga leta 1938 postavili ob Mussolinijevem obisku. Dolgo stopnišče Scala dei Giganti se spusti do trga Goldoni. V bližini je tudi pokrita tržnica in ob njej pekarnica Charlotte, kjer imate še eno možnost za rogljič s pistacijevim polnilom.

Mogočno stopnišče Scala dei Giganti, ki iz trga Goldoni vodi na Grad sv. Justa.

Kam na pico? Če ste že na tem delu mesta, se sprehodite še do Viale Venti Settembre, z drevoredom ohlajene ulice, kjer je kup kavarn in trgovinic. Na tem koncu imajo odlično napolitansko pico v L’ Antica Pizzeria da Michele in San Genna’. Če boste ostali nekje ob morju, pa lahko preiskusite Assaje, picerijo, ki je sodeč po Instagramu očitno precej priljubljena med slovenskimi izletniki. Poleg dobrih pic je njihova uspešnica tudi tiramisu, ki ga postrežejo kar v kafetieri. Ljubitelji mesnin pa ste zagotovo že slišali za Buffet da Pepi. Vsekakor zaupajte svojemu nosu in poiščite kaj po svojem okusu, izbire je veliko.

Pica in aperol spritz v Assaje

Če bi nekaj italijanskih dobrot radi odnesli tudi domov, skočite še ob pristanišče, v pokrito tržnico italijanskih dobrot Eataly. Izbira je pestra, cene nekoliko višje. Za cenejše dobrote pa zavijte kar v kakšnega od njihovih supermarketov – na poti domov imate v Opčinah tik pred mejo na primer Conad.

Do belega gradu Miramar in skozi njegove krasne vrtove

Od mestnega jedra Trsta do gradu Miramar vas loči le slabih 15 minut vožnje. Parkirna mesta so ob morju, ob cesti, ki vodi do gradu, pa tudi tik ob njem, od vaše sreče in gneče tisti dan je odvisno, kako blizu ga boste našli.

Grad Miramar – v prevodu pomeni pogled na morje

Castello di Miramare (v prevodu: pogled na morje) je osupljiv bel grad, ki počiva na pečini nad morjem. Je mešanica gotskih, srednjeveških in renesančnih elementov. Zase in svojo ženo Šarloto Belgijsko ga je dal zgraditi princ Ferdinand Maksimilijan Habsburški. V pritličju si lahko ogledate njune zasebne prostore, še bolj zanimiva pa je zunanjost. Poleg mogočnih stopnišč ob zalivu ima namreč krasne vrtove z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilijan prinesel s svojih potovanj. Vsekakor se sprehodite tudi po njih!

Tako, to je le nekaj idej, kaj vse lahko počnete na tem delu Italije, le streljaj od slovenske meje. Vse zgoraj omenjeno je za en sam dan morda preveč ambiciozen načrt, zato izluščite zase najzanimivejše ali pa izlet razdelite na več dni. Ti kraji vsekakor skrivajo še kup znamenitosti in okusov, ki so vredni pozornosti in jih tokrat nismo uspeli omeniti, a navdiha vam ne bo zmanjkalo.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Slovenci imamo s strateško pozicijo odlično priložnost za dnevne izlete v kraje, ki so morda res oddaljeni le kakšno uro vožnje, a že ponujajo drugačne okuse, razglede in jezike. Tokrat gremo k sosedom v Italijo. Spoznajmo slikovita mesteca kot so Čedad, Videm in Palmanova.

Čedad, Videm in Palmanova so italijanska mesteca, ki si jih lahko ogledate v enem dnevu, ponujajo pa nekaj za vsakogar. Čedad sicer morda poznate tudi po italijanskem poimenovanju Cividale del Friuli, medtem ko Vidmu verjetno kdaj rečete tudi Udine.

Čedad: čez Hudičev most, do katedrale in kipa Julija Cezarja

Začnimo s Čedadom. Iz Ljubljane boste do tega mesteca potovali uro in pol in prevozili okoli 130 kilometrov. To Staro mesto, kot mu tudi pravijo, leži ob reki Nadiži in je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.

Predlagamo, da parkirate na velikem parkirišču tik pred obzidjem in se sprehodite proti starem jedru. Kmalu boste prišli do Hudičevega mostu, ki se dviga nad smaragdno reko Nadižo. Velja za znamenitost mesta, z njim pa je povezana legenda o paktu s hudičem, ki je zaviral gradnjo. Po stopnicah se lahko spustite prav do rečne struge in si obok ter mesto na skali ogledate še iz te perspektive. V skalah so bile nekoč tudi rimske ječe.

Nato se dvignite nazaj na most in ga prečkajte. Na drugi strani vam bo pogled ukradla veličastna triladijska katedrala Marijinega vnebovzetja – Duomo di Santa Maria Assunta. Ob stolnici je Krščanski muzej (Museo Cristiano), v katerem med drugim hranijo langobardski prestol, krstni kamen in freske s podobami življenja Langobardov.

Na trga Piazza del Duomo stoji tudi Pretorska palača ali Palazzo dei Provveditori Veneti, v kateri je Narodni arheološki muzej Čedada. Poglejte čez ramo in za vami stoji Mestna hiša, pred njo pa bronast kip Julija Cezarja.

Zanimiva je tudi srednjeveška hiša (La Casa Medioevale), menda najstarejša hiša v Čedadu, nekdanja zlatarjeva delavnica. Ko odkljukate glavne znamenitosti, predlagamo, da se izgubite v ozkih uličicah, ujamete različne razglede nad mesto, na enem od trgov popijete kapučino ter se posladkate z rogljičem s pistacijevim polnilom.

Mi se radi sladkamo na primer v Zuckerfee in Ducale. Med značilnimi specialitetami kraja je tudi frika s polento. Frika je jed iz sira in krompirja, ki ji lahko dodajo različne okuse, na primer klobaso, šparglje in različne dišavnice.

Videm: na grad, do trga z uro in stadiona

Gremo naprej! Iz Čedada do Vidma vas nato loči kratkih 20 minut vožnje. Videm je poleg Trsta drugo najpomembnejše mesto v deželi Furlanija – Julijska krajina. Ima krasne trge, palače in kup kavarnic ter trgovin. Italijansko Vidmu rečemo Udine. Benečani so mestu pustili velik kulturno – arhitekturni pečat, v Vidmu vas med drugim tako pričaka tudi benečanski lev. Tudi to mesto je polno ozkih ulic in trgov, ki pa so jim svoj pečat pustili že Rimljani.

V mestu najprej poiščite parkirišče – mi smo avto parkirali v garažni hiši Parcheggio Primo Maggio, ki je odlično izhodišče za ogled mestnega jedra. Za uvod v mesto in orientacijo s ptičje perspektive smo se iz zadnje strani, takoj iz parkirišča, najprej povzpeli na grajski hrib. Videmski grad odpira pogled na mesto, poleti so tu številni festivali, koncerti, predstave in drugi dogodki. Grad je sedež občinskih muzejev, ima umetniško galerijo, arheološki in numizmatični muzej, muzej fotografij…

Z gradu se nato v mesto spustite po drugi poti, po tisti, ki vas skozi obok Arco Bollani z levom na vrhu pripelje naravnost na znameniti trg Piazza della Liberta. Trg velja za simbol mesta, tu pa boste videli tudi stolp z uro, kateremu navdih je dal tisti na trgu sv. Marka v Benetkah. Na vrhu zvonika z uro sta Due Mori di Udine, moška, ki s kladivom udarjata na zvon in oznanjata čas. Pod njim pa loža Loggia di San Giovanni. Nasproti stoji tudi mogočna odprta loža Loggia del Lionello z gotsko-beneškimi arkadami (iz leta 1448), kjer najdete Marijino fresko in celo staro vremensko postajo, ki še vedno deluje. Od tod že lahko vidite tudi osmerokotni zvonik Videmske katedrale, ki je le nekaj korakov stran.

Čas je, da si privoščite italijansko kosilo in pravi gelato. V Italiji boste zagotovo odlično jedli. Poleg manjših tavern na slikovitem trgu Piazza Giacomo Matteotti najdete picerijo Assaje, ki je tudi v Trstu, Milanu in Torinu. (Med Slovenci posebej priljubljena je njihova podružnica v Trstu, od koder ste zagotovo že videli fotografije pic in tiramisuja, ki ga postrežejo kar v kafetieri).

Tik ob njej pa stoji cerkev San Giacomo, ki velja za eno najstarejših v Vidmu (iz leta 1378). Izgubite se med ulicami, trgi, muzeji in cerkvami, dolgčas vam vsekakor ne bo!

Videm je s stadionom Friuli zanimiv tudi za nogometne navdušence, saj tu domuje italijanski nogometni prvoligaš Udinese. Zdaj pa nazaj v avto in čez pol ure smo že v Palmanovi.

Palmanova: slikovito mestece v obliki zvezde 

Čeprav ob omembi Palmanove večina pomisli na šoping in tisto pisano outlet vasico, ki jo vidimo že iz avtoceste, pa je staro mestno jedro nekaj povsem drugega. Vsekakor priporočamo, da si ogledate tudi ta arhitekturni biser, kjer naj bi živelo manj kot 6 tisoč ljudi in je prav tako pod Unescovo zaščito.

Palmanova je arhitekturna mojstrovina pozne renesanse, ki je zgrajena v obliki popolne devetokrake zvezde. Fotografije tega mesta iz zraka so resnično osupljive, poseben občutek pa je tudi v njenem središču, saj po krakih cest lahko vidite od enega konca mesta do drugega. Srce mesta je Piazza Grande, resnično prostoren osrednji trg. Na njegovem robu je katedrala in šopek kavarnic, kjer si vsekakor privoščite dišečo kavo.

Palmanovo so Benečani leta 1593 po načrtih Vincenza Scamozzija zgradili kot idealno utrdbo za obrambo pred Turki. Zvezdo rišejo obrambni stolpi, mesto pa je obdajal tudi obrambni jarek. Vanj lahko pridete skozi tri vhode, oziroma vrata – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale. Do Ljubljane vas zdaj loči ura in pol vožnje, vsekakor pa lahko izlet podaljšate! Na primer do Trsta, gradu Miramar, v slikovit Gradež in še kam!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Družinske avanture: Najboljše destinacije za nepozabne počitnice v letu 2024

Se sprašujete, kam na naslednje družinsko potovanje? Ne glede na to, ali želite raziskati naravo, se potopiti v kulturo ali se preprosto sprostiti na plaži, obstaja cilj, ki bo zadovoljil vse člane družine. Tukaj je nekaj najboljših destinacij za družinske počitnice v letu 2024:

Kostarika: Pustolovščina v deževnem gozdu

Kostarika je pravi raj za družinske pustolovce. Z bujno džunglo, vulkani, čudovitimi plažami in raznoliko divjino ponuja številne aktivnosti, kot so pohodništvo, opazovanje divjih živali, zip-lining in deskanje na vodi. Družine se lahko potopijo v naravo, spoznavajo nove kulture in ustvarjajo nepozabne spomine. To bo družinsko potovanje polno nepozabnih trenutkov.

Italija: Okušanje italijanske kulture in obale

Italija je bogata s kulturno dediščino, čudovitimi obalnimi mesteci in vrhunsko kulinariko, kar jo dela privlačno destinacijo za družinske počitnice. Otroci se lahko potopijo v zgodovino ob obisku starodavnih rimskih znamenitosti ali uživajo v raziskovanju obalnih mestec ob jadranski obali. Starši lahko uživajo v odlični hrani, vrhunskih vinih in prečudoviti pokrajini. Poleg tega je Italija enostavno dostopna iz Slovenije, kar olajša potovanje z družino.

Islandija: Odkrivanje čudežev narave

Islandija je znana po svojih impresivnih ledenikih, gejzirjih, slapovih in severnem siju. Otroci bodo navdušeni nad možnostjo ogleda vulkanov, raziskovanjem jam in opazovanjem morskih ptic, medtem ko bodo starši občudovali čudovito pokrajino.

Japonska: Sprehod skozi zgodovino in kulturo

Japonska ponuja edinstveno mešanico starodavne tradicije in sodobne tehnologije, ki bo zagotovo očarala družine. Od živahnih mestnih ulic Tokia do mirnih templjev Kjota, na Japonskem možnosti za raziskovanje in učenje ne zmanjka zlepa. Družine lahko uživajo v tradicionalnih japonskih jedeh, se udeležijo festivalov in si ogledajo znamenitosti kot sta Hirošima in Fuji.

Avstrija: Družinsko uživanje v Alpah

Avstrija ponuja neprimerljivo lepoto alpske pokrajine, ki je kot nalašč za družinske počitnice v vsakem letnem času. Pozimi lahko družine uživajo v smučanju in deskarskih dogodivščinah, poleti pa v kolesarjenju in pohodništvu po slikovitih gorskih poteh. Avstrija ponuja tudi številne družinam prijazne atrakcije, kot so živalski vrtovi, muzeji in zabaviščni parki.

Ne glede na to, katero destinacijo izberete, so družinske počitnice idealna priložnost za ustvarjanje nepozabnih spominov in krepitev vezi med družinskimi člani.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Česa ne pozabite spakirati, če se odpravljate na počitnice z otroki

 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za prvomajski oddih: Očarljiva Sardinija že za 279€

Predstavljajte si kristalno čisto vodo, vse odtenke zelene, dolge peščene plaže, vonj po poletju in zgodovinsko bogato italijansko mesto. Otok vznemirljivih plaž in prazgodovinskih ugank. Dovolite, da vas očara Sardinija!

Nikjer drugje v Italiji ni zgodovina tako živa kot na Sardiniji. Zdi se, da je ob starodavnih tradicijah, lokalni hrani in domačih dialektih, obstala v času. Dediščina Rimljanov, arabskih ljudstev, španskih vojska in Feničanov, vsaka zase doda delček neverjetne otoške energije, ki navduši vsakega obiskovalca. Njeno glavno mesto Cagliari je trenutno dostopno po neverjetno nizki ceni in predlagamo, da izkoristite priložnost.

Zakaj Cagliari?

Cagliari je eden najbolj spregledanih biserov Evrope. Mesto, polno vpliva različnih kultur, ki so ga skozi stoletja okupirale, kar kipi od kulture, tradicije, izkušenj, arhitekture in kulinarike. V Cagliariju imate občutek ne samo da potujete nazaj v času, ampak tudi da potujete po več različnih civilizacijah hkrati. Ogledali si boste lahko antični rimski amfiteater, se sprehodili po starem delu, ki spominja na Severno Afriko, in občudovali prepoznavno krščansko kupolo stolnice.

Cagliari je razgibano mesto, ki se širi vse od obale do skalnatega pobočja, po kateremu je tudi dobilo ime. Mesto še vedno varuje mestno obzidje, nad katerim kraljujejo stolpi in mestna palača. V mestu je več arheoloških najdišč in muzejev, ki pričajo o bogati mestni zgodovini. Ob obali se lahko sprehodite mimo številnih lokalčkov, marine in uživate na dolgi peščeni plaži.

Česa zagotovo ne smete izpustiti, ko raziskujete Cagliari?

Kaj videti?

  • stari mestni predel Il Castello
  • Katedrala Sv. Marije
  • Mestna palača
  • Narodni arheološki muzej
  • Tržnica San Benedetto
  • Plaža Poetto
  • Nuragi Su Nurax
  • Nora
  • Villasimius in Capo Carbonara

Kje jesti?

Nujno obiščite tržnico v Cagliariju.
Za najboljšo pico, narejeno izključno iz lokalnih sestavin, obiščite Framento.
Po najboljši sladoled pojdite v Cremoso, La Chiccheria in Gocce di Gelato e Cioccolato.
Na dobro morsko hrano se odpravite v mestni predel La Marina.
Za preizkušanje lokalnega vina in delikates, izberite Sabores.
Najbolj nore tradicionalne kombinacije okusov boste našli v I Sarti del Gusto.


Cagliari je odlična izhodiščna točka za raziskovanje Sardinije

Sardinija je očarljiv otok, ki vas bo popolnoma prevzel s svojo čudovito naravo. O nujnem obisku in nepozabni pokrajini pričajo že fotografije, naj pa dodamo še tri glavne razloge, da se podate na ta italijanski otok.

Rajske plaže

Od peščenih do skalnati in tistih, z majhnimi kamenčki. Na otoku jih je toliko, da boste gotovo našli svojo najljubšo ter v miru uživali v bučanju valov in toplih sončnih žarkih.

Hrana

Ne pozabite, da govorimo o italijanskem otoku in seveda je temu primerna tudi tamkajšnja hrana. Odlična, torej! Preizkusite lokalne sire, testenine, pice in seveda morske dobrote.

Narava

Neokrnjena narava, ki jo zaznamujeta smaragdno modra in zelena v vseh svojih bogatih odtenkih, na Sardiniji vzame dih. Od slanih jezer do neštetih slapov in tolmunov, ki kar kličejo po raziskovanju, nadvse bogat pa je tudi živalski svet.

Na Sardinijo že za 297 €

Če vas vse našteto še kar ni prepričalo, naj vas prepriča cena. Preverite termine in cene TUKAJ!

 

Foto: Shutterstock, Unsplash

PREBERITE ŠE: “Razen plaže v Cagliariju, je bilo vse popolno.” – road trip po Sardiniji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

V Pordenone na cvetlični sejem, v šoping in na kulinarično razvajanje

Vsak ljubitelj cvetlic mora vsaj enkrat v življenju obiskati cvetlični sejem v italijanskem mestu Pordenone!

Cvetlični sejem Pordenone

Cvetlični sejem Pordenone je ena od pomembnejših prireditev na tem delu Evrope in vsako leto privabi veliko število strokovnjakov in ljubiteljev cvetja iz vsega sveta. Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi paviljone z domišljeno rastlinsko scenografijo: gaje, tropske nasade, angleške parke in podobno. Na sejmu predstavljajo novosti in nove modne smernice na področju urejanja in oblikovanja vrtov.

Na razstavi poteka tudi prodaja semen, čebulic, gomoljev, sadik najrazličnejših rastlin, lončnic sobnih in vrtnih rastlin, rezanega cvetja, orodja za obdelovanje in zalivanje, opreme za vrtove, parke in terase, strokovno literaturo o vrtnarjenju in gojenju rastlin.

Pordenona in Tiare Shopping

Izlet na sejem morate izkoristiti tudi za sprehod po mestnem jedru Pordenona, ki leži ob reki Noncello. Sprehodite se po ulici Corso Vittorio Emanuele II. in si oglejte mestno hišo, cerkev nekdanjega frančiškanskega samostana in cerkev sv. Jurija, ki se ponaša z mogočnim zvonikom.

Na poti domov pa se ustavite še v nakupovalnem središču Tiare Shopping, ki se ponaša s številnimi trgovinami.

Novost za 2024: Spremljevalni sejem Cucinare

Novost letošnjega sejma je, da bo ob sejmu Ortogiardino tudi spremljevalni sejem Cucinare, kjer boste lahko okusili in kupili najboljše italijanske prehrambne izdelke v novih prostorih sejmišča. Predstavili se vam bodo vrhunski ponudniki kulinaričnih dobrot, vinarji, pivovarji… Sejem bo popestril prireditveni prostor s show cookingom, degustacijami in srečanji s kuharskimi mojstri.

Bi na tak izlet odšli organizirano, z avtobusnim prevozom?
Preverite ponudbo TUKAJ!

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: Odkrijte barvito italijansko tradicijo: Beneški karneval 2024

Za več ugodnih ponudb za oddih pri naših sosedih, sledite tej povezavi. 

Odkrijte barvito italijansko tradicijo: Beneški karneval 2024

Beneški karneval je proslava umetnosti, kulture in zgodovine. Vsaj enkrat v življenju morate doživeti okrašene kostume, barvite maske in veličastno parado. Morda je v letu 2024 pravi čas?

Izvor beneškega karnevala sega v srednji vek, ko so se mestni prebivalci sprostili in uživali v praznovanju in veselju pred začetkom postnega obdobja. Danes je Beneški karneval glavna turistična atrakcija in privlači obiskovalce z vsega sveta. Karneval ustvarjalnosti in domišljije je edinstven dogodek v edinstvenem mestu. Najlepše od vsega? Od nas je oddaljen le nekaj ur!

Maske, parade in predstave

Glavni simbol Beneškega karnevala so maske. Te so pogosto okrašene s perjem, dragulji in drugimi okrasnimi elementi. Njihov namen je skrivanje identitete nosilca, kar jim omogoča, da se popolnoma predajo duhu dogajanja in se udeležijo zabave brez sramu in strahu pred obsojanjem.

Beneški karneval je znan tudi po svojih veličastnih paradah, ki vključujejo gondole, živo glasbo in predstave. Te parade se vijejo po ulicah Benetk in tako prebivalcem kot obiskovalcem čarajo čarobno doživetje v enem najlepših mest na svetu.

Program 2024

Beneški karneval je obvezna destinacija za vse, ki se zanimajo za umetnost, kulturo in zgodovino. Barvitimi maskami, okrašeni kostumi in veličastne parade dopolnjujejo glasbeni nastopi, gledališke predstave in razstave umetnosti. Ti dogodki predstavljajo bogato kulturno dediščino Benetk in ponujajo vpogled v zgodovino mesta.

Letošnji program najdete TUKAJ

Organiziran izlet iz Ljubljane

Če bi se na Beneški karneval odpravili najbolj udobno možno, vam priporočamo ENODNEVNI ORGANIZIRAN IZLET.

Program izgleda takole: “Odhod avtobusa iz Slovenije v jutranjih urah. Vožnja v Italijo, nato po avtocesti proti Benetkam. Po prihodu na Punta Sabbioni bo sledila vožnja z ladjo v Benetke. Na Markovem trgu si bomo ogledali zunanjščine mogočnih palač, ki obdajajo trg, slovito Doževo palačo z zanimivim kiparskim okrasjem in Mostom vzdihljajev ter cerkev sv. Marka. Po ogledu skupni sprehod do mostu Rialto, ki velja za enega najslikovitejših mostov na svetu. Popoldne si bomo vzeli čas za  uživanje in zabavo med številnimi razkošnimi beneškimi maskami in kostumi ali za romantičen sprehod po mestu. Proti doplačilu se boste z vodnikom lahko odpravili z ladjico do otokov Murano in Burano. Nato se bomo vrnili na Punte Sabbioni. Vožnja po avtocesti proti Sloveniji. Prihod domov v poznih večernih urah.”

Prevoz in vodeni zunanji ogledi Benetk ter Beneškega festivala, za samo 37,9 € na osebo -> TUKAJ. 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kdaj na potovanje v 2024, da boste porabili čim manj dopusta

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Sicilija: 5 dni na očarljivem italijanskem otoku le 298€!

Sicilija, biser Sredozemlja, navdušuje s svojo bogato zgodovino, slikovitimi obalami, vulkanskimi pokrajinami in izjemno kulinariko.

Sicilija je destinacija, kjer se zgodovina sreča z lepoto narave, kjer kulturna dediščina plete svojo zgodbo skozi ozke ulice mest in kjer se okusi tradicije stopijo v vsakem grižljaju. Neodkrite skrivnosti, prijazni domačini in očarljiva pokrajina so dovoljšen razlog, da ne odlašate in odkrijete čare tega izjemnega italijanskega otoka.

5 razlogov, zakaj Sicilija

1. Bogata zgodovina

Začnite svoje odkrivanje Sicilije s potepanjem po njenih zgodovinskih utrdbah. Obiščite antična grška gledališča, kot je gledališče Taormina, kjer boste doživeli edinstveno kombinacijo arhitekture in panoramskih razgledov. Ne pozabite obiskati tudi Valle dei Templi v Agrigentu, ki ponuja eno najlepših arheoloških najdišč na svetu.

2. Vulkan Etna

Sicilijo krasita dva veličastna vulkana, a najbolj impresiven je zagotovo Etna. Vzpon na ognjenik ponuja neverjetne poglede na okoliške kraje in morje. Če niste ljubitelj pohodništva, se lahko odpravite na organiziran izlet ali vožnjo z žičnico in uživate v spektakularnih razgledih z vrha.

3. Barvita mesta in prijazni ljudje

Sicilija slovi po svojih barvitih mestih, kot sta Palermo in Sirakuze, kjer se prepletata zgodovina in sodobnost. Očarani boste nad slikovitimi ulicami, živahnimi trgi in prijaznimi domačini, ki bodo z vami z veseljem delili zgodbe o svoji kulturi. Ne spreglejte lokalnih tržnic, kjer boste okušali sveže pridelke in tradicionalne sicilijanske dobrote.

4. Čarobne plaže

Sicilija je obdana z osupljivimi plažami z zlato obarvanim peskom in kristalno čistim morjem. San Vito Lo Capo, Mondello in Cefalù so le nekateri dragulji ob obali, kjer se lahko sprostite ob zvoku valov in uživate v sončnem zahodu ob obzorju.

5. Kulinarično razvajanje

Sicilijanska kuhinja je pravo doživetje za vaše brbončice. Poskusite lokalne specialitete, kot so arancini, pašta s sardelami in slastne sladice, kot so kanoli. Ne pozabite poskusiti tudi sicilijanskega vina in oljčnega olja, ki sta pridelana na teh rodovitnih tleh.

5 dni Sicilije le 298€!

V kolikor bis e na pot želeli odpraviti v lastni režiji, a potrebujete nekaj pomoči pri letalskih kartah in hotelih, vam priporočamo TO ponudbo. Za 5 dni na Siciliji, z letalom, boste odšteli le 298€!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Potopis: Oman in njegove najlepše točke v 14 dneh (in 1 slaba izkušnja)

Gardsko jezero in mobilne hiške: ideja za krompirjeve počitnice

Že veste, kam za krompirjeve počitnice? Gardsko jezero je vedno dobra ideja za izlet, tokrat pa lahko ujamete tudi odlično ceno za mobilne hiške!

Približno na pol poti med Benetkami in Milanom leži Gardsko jezero, priljubljena turistična destinacija in največje italijansko jezero. S svojo velikostjo sega kar v tri pokrajine: Veneto, Lombardija in Južna Tirolska.

Krompirjeve počitnice ob Gardskem jezeru

Gardsko jezero je ledeniškega nastanka in ima mediteransko klimo, zato boste lahko uživali v prijetnem vonju pomaranč, limon in bergamotke, tu pa uspevajo tudi trte, oljke, palme in oleandri, saj so tukajšnja poletja precej vroča. Kaj pa jesen? Krompirjeve počitnice ob jezeru bodo slikovite, poleg krasnega oddiha pa okolica ponuja tudi kup aktivnosti. Priporočamo, da s seboj vzamete kolesa!

Mobilne hiške z odličnim dostopom do jezera

Letovišče Bella Italia se nahaja ob Gardskem jezeru in le 1,5 km od središča mesta Peschiera del Garda. Od plaže je oddaljeno 7 minut hoje. Ponudba kampa obsega 3 restavracije, mini market, prodajalno sladoleda in bar s teraso, ki nudi pogled na jezero. Imajo pa tudi nogometno igrišče, igrišče za odbojko in košarko ter mize za namizni tenis. Za zabavo organizirajo turnirje, celodnevno in celovečerno zabavo, najmlajšim pa je namenjen otroški klub. Kamp vsebuje tudi vodni park s petimi bazeni in tobogani ter zabavnim programom, ki je aktualen predvsem v toplejših mesecih.

Katero nastanitev izbrati jeseni? Mobilna hiška Premium je primerna za udobno bivanje za do 6 odraslih oseb. Ima 3 spalnice, eno z zakonsko posteljo in dve sobi s po dvema ležiščema, opremljeno kuhinjo in kopalnico. Posteljnina in brisače niso vključeni. Pred mobilno hiško je tudi terasa z mizo, stoli in ležalnikoma.

Več o Megabon ponudbi mobilnih hišk ob Gardskem jezeru za krompirjeve počitnice najdete TUKAJ – klik.

FOTO: Megabon, Kamp Bella Italia

PREBERITE ŠE: Družinski oddih: 5 top idej za krompirjeve počitnice

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.