Cinque Terre: Romantičnih 5 italijanskih vasic ob morju, ki jih morate doživeti

Če bi Cinque Terre prevajali dobesedno, bi to pomenilo pet dežel. Ta italijanski biser 18-kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v resnici predstavlja 5 slikovitih vasic.

Cinque Terre sestavlja 5 sila fotogeničnih vasic, ki si od severa na jug sledijo takole: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasi stojijo na klifnati obali, ki se s terasami ob vinogradih spušča proti morju. Da gre za res imeniten kraj pod soncem dokazuje tudi to, da je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Porto Venere in bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na Unescov seznam dediščine.

Pozabite na avto, Cinque Terre obiščite z vlakom …

Cinque Terre sicer ne potrebujejo posebne hvale, saj se v vseh 5 vasic vsako leto zgrinja ogromno turistov. Kljub temu, tam ne boste srečali avtomobilov in kaotičnega prometa. Večina njih je za promet zaprta, tudi če bi želeli, pa vam toplo odsvetujemo, da se tja odpeljete z lastnim vozilom, saj je cesta, ki vodi nad njimi in klifi, ozka in bila prvotno grajena za oslovsko vprego.

Manarola je verjetno tista, ki jo vidite na najbolj očarljivih fotografijah, saj je izjemno fotogenična.

Vasice so odlično povezane z javnim prevozom, zato bo to veliko boljša izbira. Predlagamo, da avto pustite v kraju La Spezia, ki leži 80 kilometrov severno od Pise (priporočamo tudi podaljšek do tja). Lahko pa parkirate tudi na severnem delu vasic, v kraju Levanto. Iz obeh smeri se nato v vasice odpeljete z vlakom Cinque Terre Express, ki deluje po sistemu hop on/off in s postaje spelje vsakih 15 minut. Med vsako od vasic boste z vlakom v kakšnih 5 minutah. Od prve do zadnje vasice pa ste, če vmes ne stopite iz vlaka, v le 18 minutah. Vlak med 16. marcem in 3. novembrom vozi vseh 7 dni v tednu.

Vernazza ima skrite vrtove limon in dve plaži ob centru vasi, s katerih lahko občudujete starodaven Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Vse postaje so precej blizu centra vasic in se lahko od tod sprehodite. Vsaka ima poseben pečat. Od ribiških čolničkov, ki se zibajo v zalivu, do odličnega gelata, pogleda na vinograde v pečinah in najlepših sončnih zahodov. Vsekakor priporočamo minimalno prtljago in dobro obutev, da boste karseda mobilni.

… Ali pa si 5 vasic oglejte kar peš! 

Tisti, ki imate na potepih radi aktivnosti, kjer razgibate celo telo, si lahko Cinque Terre ogledate kar peš. Treking čez slikovito vinorodno pokrajino vam bo odprl imenitne razglede in sončne zahode. Čez vrhove klifov je namreč speljana pot Santiero Azurro, ki se proti koncu spremeni v Pot ljubezni (Via dell’Amore), ki naj bi prinašala srečo v ljubezni. Pot ljubezni je dolga kakšen kilometer in vodi med vasicama Riomaggiore in Manarola. Če ste kondicijsko dovolj pripravljeni, lahko prehodite celotno 12-kilometrsko pot Santiero Azurro, če ne gre, pa na eni od petih postaj vedno lahko skočite na vlak in prehodite na primer zgolj slikovito Pot ljubezni med prvima dvema vasicama.

V Italiji bi težko slabo jedli, privoščite si!

Katero vasico izbrati?

Vasice si lahko ogledate v enem dnevu, če vas čas ne preganja, pa si zanje brez težav vzamete tudi dan ali dva več in uživate v njihovem utripu brez hitenja. Nočitev lahko poiščete v eni od njih ali pa ugodnejše alternative najdete v La Spezii ali Levantu in se vanje vračate z vlakom. Vsekakor priporočamo, da si ogledate vseh 5 vasic. Za nekaj predstave, kaj kakšna ponuja, pa berite naprej.

Monterosso al Mare, najgosteje poseljena od vasic, ima tudi največ plaže, kjer lahko skočite v morje, zato v toplejših mesecih ne pozabite kopalk. Plaža Fegina je peščena, kar je za ta del klifnate obale redkost. Tu najdete tudi kip Neptuna, pa tudi največ restavracij in hotelov.

Vernazza in Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Vernazza ima skrite vrtove limon in dve plaži ob centru vasi, s katerih lahko občudujete starodaven Castello dei Doria, ki se dviga nad njo.

Corniglia, tretja vasica po vrsti, je edina, ki je od železniške postaje oddaljena malo dlje, saj leži 100 metrov nad morjem. Do srca vasi vodi kar 382 stopnic, a razgled in gelato na vrhu odtehtata pot. Do vrha pelje tudi vijugasta cesta, po kateri kroži minibus, ki vas lahko na vrh tudi zapelje.

Do srca Corniglie vodi kar 382 stopnic, a razgled in gelato na vrhu odtehtata pot.

Četrta vasica – Manarola, je verjetno tista, ki jo vidite na najbolj očarljivih fotografijah, saj je izjemno fotogenična. Predlagamo, da tu počakate na sončni zahod, ki je resnično imeniten. Zadnji gelato pa si privoščite še v žepni vasici Riomaggiore. 

Manarola vas bo posladkala s čudovitim sončnim zahodom.

In če ste že tu, skočite še v Toskano! Ne bo vas razočarala.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Toskana in čudovite naravne terme, ki so povsem brezplačne

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Neapelj: V mesto, kjer se je rodila pica

Bella Napoli, kot Neaplju pravijo Italijani, je še eno od mest, kamor lahko skočite za resnično ugodno ceno. 

POVRATNI LET: Benetke-Neapelj-Benetke: 50 evrov (klik) – cene se spreminjajo*

Mesto, kjer se je rodila pica!

Napoli, pri nas znan kot Neapelj, je tisto mesto, ki leži v senci vulkana Vezuv. Je največje mesto južne Italije, znano kot eno najbolj kaotičnih mest v državi, promet pa bi lahko primerjali tudi s čim bolj azijskim. Na srečo imajo dobro urejen javni prevoz, s katerim se lahko podate po mestu in v bližnje kraje.

Pompeji in Herculaneum sta rimski mesti, ki ju je Vezuv med izbruhom leta 79 v nekaj urah izbrisal iz zemljevida, ostanki, ki so na ogled še danes, pa so osupljivi. Lahko se tudi povzpnete na vulkan Vezuv in začutite njegovo mogočnost. V mestu ne spreglejte občinske palače, poglejte si še Castel Nuovo, Kraljevo palačo, cerkev sv. Frančiška, ki je zgrajena po vzorcu Pantheona in Teatro San Carlo.

Neapelj je tudi rojstno mesto pice, zato je jasno, kaj boste kosili vsaj enkrat, če ne vsak drugi dan obiska! Najboljše picerije najdete v ulici Via Tribunali.

Foto: Shutterstock

Preberite še: Pet razlogov, zakaj morate obiskati Neapelj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

4 top ideje za nepozaben enodnevni izlet do svetovno znanih destinacij

Sploh veste, kakšno srečo imamo? Usedemo se v avto in čez nekaj ur smo na svetovno znani destinaciji. Katero boste izbrali za naslednji enodnevni izlet?

Slovenci imamo imenitno izhodišče za zgolj enodnevne izlete do destinacij, po katerih hrepenijo mnogi svetovni popotniki. Le nekaj ur nas loči do avstrijskih alpskih vasic, romantičnih italijanskih trgov in dih jemajočih slapov, cest, gradov ter mest. Izbrali smo 4 ideje za izjemno dostopen enodnevni izlet, ki vas bo navdušil.

Romantični Salzkammergut in očarljiva prestolnica kulture

Očarljiva Avstrija, ki vso svojo lepoto izrazi poleti. Salzkammergut je slikovito območje alpskih jezer, globoko vrezanih dolin, gričev in razgibanih gorovij, ki se dvigajo visoko na skoraj 3000 metrov. Čeprav je pokrajina zelo obiskano turistično območje, tukaj še vedno lahko najdemo odmaknjeno divjino, in osamele kotičke, kjer se vode kristalno bleščijo in vabijo k čolnarjenju, plavanju, ribolovu ali pa samo k posedanju ob jezerski gladini. Obiščite tudi Bad Ischl, letošnjo evropska prestolnica kulture!

Če imate raje organiziran izlet, si lahko pot še olajšate: Odlična ponudba TUKAJ.

Najvišji evropski slapovi Krimml in panoramska cesta Gerlos

Od blizu doživite neustavljivo moč vode ob dih jemajočih, najvišjih evropskih slapovih. Ledeniški, Krimmlski slapovi so s 380 m padca ena od najlepših pravljic na svetu, ki jo pripoveduje narava. Osvežujoče rošenje slapov Krimml sredi čudovite pokrajine Narodnega parka Visoke Ture navdušuje staro in mlado, s panoramske ceste pa si jih lahko ogledate še z drugih zornih kotov.

Če imate raje organiziran izlet, si lahko pot še olajšate: Odlična ponudba TUKAJ.

Nepremagljiva romantika v Italiji

Italija je sinonim za umetnost in dobro hrano. Odpeljite se do čudovitega polotoka Sirmione, štrlečega z južne obale Gardskega jezera, ki je slikovit odsev benečanske zgodovine, mile jezerske klime in številnih znanih osebnosti, ki so že nekdaj rade prihajale semkaj na oddih in po inspiracijo. Obiščite ga v kombinaciji z romantično Verono, ki vas bo navdala s svojim večno romantičnim objemom; nesmrtna ljubezen mladega Romea in Julije, labirinti ulic, trgov ter velikan med spomeniki; amfiteater iz 1. stoletja.

Če imate raje organiziran izlet, si lahko pot še olajšate: Odlična ponudba TUKAJ.

Alpska gorska cesta Grossglockner

Brez dvoma je alpska cesta Grossglockner / Veliki Klek ena najbolj slikovitih evropskih panoramskih cest. Vodi v osrčje narodnega parka Visoke Ture. Na  48 km dolgi cesti, ki se vije po naravnem gorskem terenu boste na številnih zavojih čez drn in strn doživeli čudovito visokogorsko pokrajino naravoslovnih in panoramskih poti z edinstvenimi razstavami, informacijskimi točkami in spektakularnimi razgledi. Morda vas pozdravijo celo navihani svizci …

Če imate raje organiziran izlet, si lahko pot še olajšate: Odlična ponudba TUKAJ.

 

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate to poletje doživeti v Sloveniji (ultimativni bucket list)

Foto: Megabon

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Tak je lahko družinski dopust v Italiji ob peščeni plaži in pisanem mestnem kanalu

Italija je vedno dobra ideja, če iščete dopust, kjer boste odlično jedli in ujeli kup imenitnih razgledov ter dogodivščin. Tokrat vabi Cesenatico – prikupno italijansko obmorsko mesto in pristanišče.

Cesenatico je obmorsko ribiško mesto v Italiji in leži približno na pol poti med turistično še bolj obiskanima Raveno in Riminijem. Med bolj znanimi podobami kraja je slikovit mestni kanal (canale leonardesco), ki ga je leta 1500 zasnoval Leonardo da Vinci. Kanal je danes muzej na prostem, kjer si lahko ogledate tradicionalne lesene ladje s pisanimi jadri, ki so del zbirke tamkajšnjega pomorskega muzeja (Museo della Marineria). Vzdolž kanala najdete številne lokale in restavracije, življenja tu danes res ne manjka.

Družinski hotel z all inclusive ponudbo, plažo in tobogani

Kam torej na dopust? Dobrodošli v družinskem hotelu Cosmopol v mestu Cesenatico. Sodoben hotel s 3 zvezdicami se nahaja na Carduccijevem nabrežju, blizu centra mesta. Hotel je odlično izhodišče za sproščujoče in zabavne počitnice v bližini morja.

Hotel Cosmopol je prava izbira za družine in za vse tiste, ki želijo uživati ​​v poletju tik ob morju in ob dobri hrani. Pred hotelom sta peščena plaža in urejen ter zelenja poln vrt s klopmi. Za najmlajše je v bližini zabaviščni park.

Hotelska all inclusive ponudba, poleg nočitve in sodobnih sob, v restavraciji Bellavista nudi bogato izbiro jedi ob najlepšem razgledu na morje. Na voljo je bogat samopostrežni bife, vse sladice pa so domače.

Več o kombinacijah all inclusive dopusta v Italiji preverite na Megabonu – TUKAJ.

FOTO: Shutterstock, Megabon

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: V Gardaland po zabavo in adrenalin

Iščete navdih, kam na pomladni oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: V Gardaland po zabavo in adrenalin

Če iščete adrenalinske vožnje, pravljična srečanja, nepozabne predstave in okusne kulinarične užitke, potem je Gardaland idealen kraj za vašo naslednjo avanturo.

Zabaviščni park Gardaland je pravi italijanski biser. Nahaja se ob slikovitem jezeru Garda in je pravi raj za vse, ki želite doživeti nepozabno dogodivščino. Primeren je tako za obisk s prijatelji kot za družinsko dogodivščino.

Gardaland: Kjer se srečajo domišljija, adrenalin in zabava

Ob vstopu v park se boste znašli v čarobnem svetu, ki vas bo popeljal v različne dimenzije. Od pravljičnih bitij do razburljivih atrakcij, tukaj boste zagotovo našli nekaj za vsak okus.

Za adrenalinske navdušence

Začnite svoje popotovanje z enim najbolj znanih vlakov v Evropi – Blue Tornadom. Ta adrenalinska vožnja vas bo popeljala skozi zavite ovinke, vrtoglave zavoje in vrtinčaste obrate. Ko se spustite po tirih, boste čutili val adrenalina, ki se bo pretakal po vaših žilah. Priporočamo tudi prosti pad, Oblivion, The Black Hole in skrivnostne Jungle Rapids.

Tudi za otroke

Gardaland je odlična ideja tudi za otroke. Navdušujejo se nad vlakcem Ramses: The Ride, svetom Rialto in pravljičnimi junaki. Največ časa pa bodo zagotovo preživeli v svetu Pujse Pepe.

Čarobne predstave

Čarobne predstave združujejo svetlobne efekte, glasbo in ples v čarobno spektakularno izkušnjo. Očarani boste nad čarobnimi prizori, ki se odvijajo na odru, in osupljivo uporabo tehnologije, ki ustvarja iluzije, kot da se zares potapljate v svet čarovnije.

Novost: Doživite džunglo Jumanji – The Labirinth

Podajte se v labirint, kjer se boste morali soočiti z nevarnostmi zrcalnega labirinta starodavnega templja, preden stopite v temen pustolovski tunel – vendar, pazite se kač! Nato končno vstopite v labirint divje džungle z neštetimi pastmi in presenečenji. Vam bo uspelo preživeti Labirint in rešiti Jumanji?

Gardaland ponoči

Preživeti dan v Gardalandu je fantastično, a doživeti njegovo čarobnost noči je nekaj posebnega. Od 17. junija do 10. septembra vas čaka Gardaland Night is Magic z večerno otvoritvijo do 23. ure in fantastično predstavo!

V Gardalandu zagotovo ne boste lačni

Po vsem raziskovanju in zabavi boste morda začutili lakoto. Ni vam treba skrbeti, saj Gardaland ponuja tudi različne restavracije in stojnice s hrano. Okusite italijanske specialitete, kot so pica, testenine in sladoled, ali se odpravite na mednarodno kulinarično potovanje in poskusite jedi iz različnih kuhinj sveta.

Čudovito jezero Garda

Gardaland je kraj, kjer se lahko tudi sprostite in uživate v čudovitem okolju. Sprehodite se ob slikovitem jezeru Garda in uživajte v pogledu na kristalno čisto vodo in okoliške gore. Na voljo so tudi številni trgovinice, kjer lahko kupite spominke in darila, da ohranite svoje spomine na to nepozabno potovanje.

 

Za ugodne celodnevne in kombinirane vstopnice za Gardaland sledite TEJ POVEZAVI

 

Foto: Megabon

PREBERITE ŠE: 5 super idej za ugoden pomladni vikend oddih pri nas in naših sosedih

Iščete navdih, kam na pomladni oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

 

Kalabrija: polotok na jugu Italije, ki mu pravijo kar evropski Karibi

Kalabrija je ena od dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Leži na polotoku na jugu italijanskega škornja, ujeta pa je med dve morji. Na zahodu jo obdaja Tirensko morje, na vzhodu Jonsko, na jugu pa jo Mesinska ožina loči od Sicilije.

Kalabrija v enem stavku? Toplo podnebje, čudovito morje, skalne obale s peščenimi plažami, skrivnostna pogorja v notranjosti, bogata zgodovinska dediščina in tradicionalna kulinarika, ki navdušujejo na vsakem koraku.

V Kalabrijo z Megabonom: povratni let in nočitve z zajtrkom – klik na ponudbo.

Od lepih plaž, do pogorja in očarljivih starih mestnih jeder

Kalabrija je razgibana gričevnata dežela in ponuja razglede, ki vzamejo dih. Ima prostrane plaže, neokrnjeno naravo, očarljiva stara mesteca in izvirno kulinarično izkušnjo. Njeno dušo zaznamujeta gostoljubnost domačinov in bogata zgodovina, ki sega od antičnega Homerjevega Odiseja do enega najbolj znanih svetovnih modnih oblikovalcev, Giannija Versaceja.

Kaj si ogledati? Všeč vam bo srednjeveško mestece Tropea, ki leži na strmi pečini. Tu in v okolici mesta najdete tudi najlepše plaže Kalabrije. Ogledate si lahko tudi mesto duhov Pentedatillo, najstarejše zapuščeno mesto v Italiji. V Kalabriji boste čutili tudi močne vplive antične Grčije. Večina najbolj poznanih kulturnih znamenitosti leži v Area Grecanica. Glavno mesto Kalabrije je Catanzaro, največje pa Reggio Calabria. Ogleda vredni so še Gerace, Bova, Pizzo, Scilla, Chianalea … Vsekakor pa si poglejte tudi naravna bisera, nacionalna parka Sila in Aspromonte.

Kalabrija, evropski Karibi, kjer želve valijo jajca

Konici italijanskega škornja zaradi dolgih in divjih peščenih plaž, kjer je voda turkizna in pesek bel, pogosto rečejo kar evropski Karibi.

Obala Kalabrije vas bo navdušila tudi, če obožujete želve! Junija namreč tu začnejo jajca valiti želve kareta kareta, ogrožena in redka vrsta. Avgusta, ko se izvalijo, pa male želve prvič odplavajo v morje. Območje želv se razteza od Capo Bruzzano do Melito di Porto Salvo. Če jih želite videti, se lahko pridružite organiziranim ekološkim izletom, pri čemer pazite, da se obnašate odgovorno in ne motite njihovega naravnega vedenja ter jih ne ogrožate.

KALABRIJA: Odlična Megabon ponudba štirih nočitev z zajtrkom in povratnega leta iz Benetk – več TUKAJ.

FOTO: Shutterstock. Megabon

PREBERITE ŠE: Cinque Terre: Romantičnih 5 italijanskih vasic ob morju, ki jih morate doživeti

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Očarljive Firence: Citybreak med umetnostjo, kulinariko in zgodovino

Ste jih že obiskali? Firence veljajo za pravo zakladnico umetnosti, kulture in zgodovine. Ne glede na to ali načrtujete vikend izlet ali pravo prvomajsko dogodivščino, se pripravite na citybreak, ki bo vaše čute razvajal s prefinjeno umetnostjo, okusno kulinariko in edinstvenim italijanskim šarmom.

Firence, prestolnica italijanske regije Toskane, so eno najbolj znanih in obiskanih mest v Italiji. Njihova bogata zgodovina, kulturna dediščina ter umetniški in arhitekturni dosežki, jo uvrščajo med najpomembnejše destinacije v Evropi.

Potopite se v bogato umetnostno zgodovino

Firence so bile pomembno politično, gospodarsko in kulturno središče v renesančni Italiji. Kot eno najbogatejših mest v 15. in 16. stoletju so Firence doživljale izjemen razcvet umetnosti, znanosti, trgovine in bančništva. Mesto je bilo dom številnih vplivnih družin, med katerimi je najbolj znana Medičejska družina, ki je podpirala umetnike, kot sta Michelangelo in Leonardo da Vinci.

Zaradi tega so Firence dom nekaterim najbolj izjemnim umetniškim delom v zgodovini. Umetniške galerije, kot sta Uffizi in Galleria dell’Accademia, ponujajo neprecenljive zaklade, vključno z Michelangelovim Davidom, Botticellijevimi deli in številnimi drugimi mojstrovinami.

Občudujte očarljivo arhitekturo

Arhitektura Firenc je prav tako izjemna, pri čemer izstopajo znamenitosti, kot je katedrala Santa Maria del Fiore s svojo veličastno kupolo, Palazzo Vecchio na Piazza della Signoria ter Ponte Vecchio, edini ohranjeni most čez reko Arno v Firencah.

Ikonična katedrala, imenovana tudi Duomo, je simbol Firenc in eno najbolj impresivnih arhitekturnih del. Očarala vas bo s svojo veličastno kupolo, osupljivo notranjostjo in barvitim marmornim oblogom. Ne pozabite se povzpeti na vrh kupole, od koder se vam bo odprl čudovit razgled na mesto in okolico.

Piazza della Signora, živahen trg, je srce Firenc in pravo prizorišče za opazovanje lokalnega življenja. Obkrožen z zgodovinskimi zgradbami in kavarnami, je odličen kraj za posedanje, opazovanje mimoidočih in uživanje v lepoti okolice. Ne pozabite si ogledati kipov na trgu, med katerimi izstopa kip Neptuna in kopija Michelangelovega Davida.

Uživajte v živahni atmosferi in izjemni kulinariki

Firence so raj za ljubitelje hrane, saj ponujajo široko paleto okusnih jedi, ki jih je treba poskusiti. Ne zamudite priložnosti, da okusite lokalne specialitete, kot so florentinski zrezek, ribollita (toskanska juha) in seveda pica. Vzemite si čas za obisk tradicionalnih tržnic, kot je Mercato Centrale, kjer lahko kupite sveže sestavine in si privoščite pristne toskanske dobrote.

Ideja za družinski izlet in bivanje v A&O Firenze

Hostel Florence se nahaja neposredno ob železniški postaji Campo di Marte v istoimenskem okrožju, ki se nahaja vzhodno od središča mesta. Postaja je enostavno dostopna z glavne železniške postaje v Firencah, Santa Maria Novella. Ta lokacija je zato idealna za izlete v Toskano ali na destinacije, kot sta Siena ali Pisa. Hostel je odlično izhodišče za goste, ki želijo odkriti bogate kulturne zaklade zgodovinskega središča Firenc in se potopiti v vzdušje metropolitanskega mesta Firence. Še bolj nagrajujoč pa je morda sprehod proti središču mesta, na katerem iz prve roke izkusite renesančno arhitekturo.

Za 2 noči za 2 odrasla in 2 otroka, z vključenim zajtrkom, boste odšteli le 165€! Poglejte ponudbo TUKAJ.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za družinski oddih: Bi izbrali Krk ali Rab?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Trst velja za priljubljeno izletniško točko med Slovenci, ki se tja pogosto odpravijo zgolj po vonj morja in zato, da spijejo kavo ali aperol spritz na enem od slikovitih mestnih trgov. Imamo nekaj idej, kako tak izlet razširiti dlje od slovitega trga Piazza Unità d’Italia. Še prej pa – Napoleonova pot!

Napoleonova pot: sprehajališče z imenitnim razgledom

Panoramska Napoleonova pot, Strada Napoleonica, oziroma Vincentinska cesta (Strada Vicentina) je priljubljeno sprehajališče Tržačanov, ki na dobrih treh kilometrih odpira pogled na Tržaški zaliv. Od tod se vidi tudi na znameniti grad Miramar (do katerega pridemo malo kasneje) in beli vršaci v ozadju. Pot je makadamska in nezahtevna, lahko pa jo začnete na obeh koncih – v Opčinah ali Proseku. Ob poti pri Proseku je tudi priljubljena točka plezalcev, ki svoje spretnosti preverjajo v visoki steni z enim lepših razgledov.

Napoleonova pot odpira pogled na Tržaški zaliv, je makadamska in nezahtevna.

Najlažje jo boste našli tako, da parkirate na velikem parkirišču v Opčinah, na levi strani zadnjega krožišča (iz smeri mejnega prehoda Fernetiči proti Trstu), kakšnih 400 metrov pred obeliskom. Če se je boste lotili iz druge strani, lahko avto pustite na velikem parkirišču tik pred vasjo Prosek.

Lahko se vrnete po isti poti ali naredite podaljšano krožno pot, ki pa je zaradi vzponov bolj razgibana. Vzpnete se lahko na razgledišče Vedetto Italia, mimo svetišča na Vejni (Monte Grisa ali Griža) in se po prijetni stezi CAI spustite nazaj do obeliska. V primeru krožne poti lahko parkirate tudi na primer pri svetišču na Vejni. Lahko pa podaljšate tudi na pot Sentiero Natura, ki vodi vse do čudovitega gradu Miramar, a tudi tu vas čaka veliko stopnic. Več možnosti poti vam kažejo tudi informativne table ob poti, oziroma si jo vnaprej lahko ogledate TU.

Grad Miramar, ki ga vidimo med sprehodom po Napolonovi poti

Openski tramvaj: retro prevozno sredstvo, ki je tudi tržaška turistična znamenitost

Ko prehodite Napolonovo pot, si lahko izlet podaljšate s skokom v Trst. Ena od zabavnih možnosti prevoza iz Opčin v center Trsta je bil že od leta 1902 Openski tramvaj, ki je imel eno od postaj prav tu, blizu obeliska. Žal so ga po nesreči leta 2016 ustavili in trenutno še ne obratuje, se pa kot kaže končno le nekaj premika v to smer. Tramvaj se sicer na svoji petkilometrski poti spusti za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača. Svoj čas je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov, kot edinstven primerek tovrstnega prevoznega sredstva pa še danes velja za turistično znamenitost.

Trst: na aperitivo, čez Kanal, na Veliki trg in mestni grič

Če boste izlet od Napoleonove poti po Trstu podaljšali do gradu Miramar, priporočamo, da greste v Trst kar z avtom. Mi običajno parkiramo ob morju ali na parkirišču za zapornico Molo 4. Čeprav smo v Trst še pred leti hodili po nakupih, danes tja ne gremo več nujno s tem namenom. A le nekaj korakov od omenjenega parkirišča je v stari stavbi pristaniške uprave slavna Mirella, med Slovenci izjemno priljubljena trgovina z ugodnimi oblačili in obutvijo, ki je izkušnja sama zase. Sistem plačevanja je nekaj drugega od tega, kar smo vajeni. Vreče z izbranimi oblačili namreč kar sproti oddajate na pult, kjer dobite svoj listek, z njim pa nato plačate Mirelli Zamarin osebno. Gospa je namreč ikona tega nizkocenovnega modnega kotička, ki je na prvi pogled videti vse drugo kot bleščeča nakupovalna središča. Kljub temu pa, glede na nepopisno gnečo, ki vlada v trgovini, posel teče. A vrnimo se k bolj zgodovinskim znamenitostim …

Za uvod: Veliki kanal, Ponterosso in mogočne cerkve

Na koncu Velikega kanala je trg Sant’Antonio Nuovo s cerkvijo iz leta 1825, ob kanalu pa stoji tudi pravoslavna cerkev svetega Spiridona.

Le streljaj od tam leži Veliki kanal (Canal Grande), ki je bil leta 1700 zgrajen tako, da so ladje lahko tovor raztovarjale v mestu. Tisti, ki ste tu nakupovali v času Jugoslavije, ta del Trsta najbolj poznate po Ponterossu, trgu, ki je ime dobil po (nekoč rdečem) mostu. Na Kanalu so bili nekoč trije dvižni mostovi, po predpisih pobarvani rdeče. Danes so mostovi betonski, v kanal pa lahko zapeljejo le še manjši čolni. Tudi tržnice za ugodne nakupe blaga v takem obsegu ni več. Na nekdanjem rdečem mostu boste opazili tudi kip irskega pisatelja Jamesa Joycea, ki je v Trst prišel leta 1904. Nekaj časa je pisal za italijanski časopis Il Piccolo in tu začel pisati svoj najbolj znani roman Ulikses.

Je že čas za kavo in posladek? Le nekaj korakov stran najdete Pasticcerio La Bomboniera, kjer se je čas že pred stoletji ustavil. Priporočamo rogljič s pistacijevim polnilom in kapučino. Blizu je tudi Narodni dom, ki ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani.

Kapučino in rogljič s pistacijo v Pasticcerii La Bomboniera.

Nato pa po mreži slikovitih uličic nadaljujemo v srce mesta, kjer se pogosto “zatakne” večina izletnikov – proti Velikemu trgu. Na poti prečkamo Trg borze, kjer stoji krasen primer neoklasisistične arhitekture. Na pročelju Stare borze iz začetka 19. stoletja se dvigajo štirje mogočni stebri v dorskem slogu.

Srce mesta Trst: Piazza Unità d’Italia ali Veliki trg

Še nekaj korakov stran se končno odpre Trg italijanske enotnosti – Piazza Unità d’Italia (tudi Veliki trg). Veljal naj bi za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Na trgu najdete številne imenitne palače. Tista, ki v celoti gleda na morje, je Občinska palača. Na njej stoji stolp z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec. Pred njo je Mazzolenijeva fontana štirih (takrat poznanih) celin z njihovimi najbolj značilnimi živalmi. Piramido sestavljajo kraški kamni, iz katerih teče voda. Prvotno so jo postavili 1751 kot zaključek mestnega vodovoda, ki ga je na podlagi rimske kanalizacije dala zgraditi Marija Terezija.

Na Velikem trgu (Piazza Unità) je Občinska palača s stolpom z uro in zvonom, na kateri bijeta Mihec in Jakec, pred njo pa Mazzolenijeva fontana.

Na eni strani trga so tudi palače Pitteri, Vanoli in Lloyd, na drugi pa Modello, Stratti in vladna palača. Eden najbolj fotogeničnih lokalov trga, kjer se tudi Slovenci radi ustavijo na aperitivu – aperol spritzu s prigrizki – je Caffè degli Specchi. V tržaškem pristanišču se pogosto priveže tudi kakšna mogočna križarka, ki jo lahko vidite precej od blizu.

Od rimskega amfieteatra do gradu z razgledom na Trst

.

Le 500 metrov sprehoda od Velikega trga najdete rimski amfiteater – Teatro Romano.

Zanimiva znamenitost sredi mesta so tudi ostanki rimskega amfiteatra (Teatro Romano) iz 1. stoletja našega štetja. Od Velikega trga je oddaljen le 500 metrov sprehoda. Od tod pa priporočamo, da se povzpnete še na Grad svetega Justa (Castello di san Giusto). Na griču vas pričakajo katerala, grad, muzej in krasen razgled na mesto. Z griča se nato spustite po drugi poti, na koncu parka pri obelisku, ki so ga leta 1938 postavili ob Mussolinijevem obisku. Dolgo stopnišče Scala dei Giganti se spusti do trga Goldoni. V bližini je tudi pokrita tržnica in ob njej pekarnica Charlotte, kjer imate še eno možnost za rogljič s pistacijevim polnilom.

Mogočno stopnišče Scala dei Giganti, ki iz trga Goldoni vodi na Grad sv. Justa.

Kam na pico? Če ste že na tem delu mesta, se sprehodite še do Viale Venti Settembre, z drevoredom ohlajene ulice, kjer je kup kavarn in trgovinic. Na tem koncu imajo odlično napolitansko pico v L’ Antica Pizzeria da Michele in San Genna’. Če boste ostali nekje ob morju, pa lahko preiskusite Assaje, picerijo, ki je sodeč po Instagramu očitno precej priljubljena med slovenskimi izletniki. Poleg dobrih pic je njihova uspešnica tudi tiramisu, ki ga postrežejo kar v kafetieri. Ljubitelji mesnin pa ste zagotovo že slišali za Buffet da Pepi. Vsekakor zaupajte svojemu nosu in poiščite kaj po svojem okusu, izbire je veliko.

Pica in aperol spritz v Assaje

Če bi nekaj italijanskih dobrot radi odnesli tudi domov, skočite še ob pristanišče, v pokrito tržnico italijanskih dobrot Eataly. Izbira je pestra, cene nekoliko višje. Za cenejše dobrote pa zavijte kar v kakšnega od njihovih supermarketov – na poti domov imate v Opčinah tik pred mejo na primer Conad.

Do belega gradu Miramar in skozi njegove krasne vrtove

Od mestnega jedra Trsta do gradu Miramar vas loči le slabih 15 minut vožnje. Parkirna mesta so ob morju, ob cesti, ki vodi do gradu, pa tudi tik ob njem, od vaše sreče in gneče tisti dan je odvisno, kako blizu ga boste našli.

Grad Miramar – v prevodu pomeni pogled na morje

Castello di Miramare (v prevodu: pogled na morje) je osupljiv bel grad, ki počiva na pečini nad morjem. Je mešanica gotskih, srednjeveških in renesančnih elementov. Zase in svojo ženo Šarloto Belgijsko ga je dal zgraditi princ Ferdinand Maksimilijan Habsburški. V pritličju si lahko ogledate njune zasebne prostore, še bolj zanimiva pa je zunanjost. Poleg mogočnih stopnišč ob zalivu ima namreč krasne vrtove z redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimilijan prinesel s svojih potovanj. Vsekakor se sprehodite tudi po njih!

Tako, to je le nekaj idej, kaj vse lahko počnete na tem delu Italije, le streljaj od slovenske meje. Vse zgoraj omenjeno je za en sam dan morda preveč ambiciozen načrt, zato izluščite zase najzanimivejše ali pa izlet razdelite na več dni. Ti kraji vsekakor skrivajo še kup znamenitosti in okusov, ki so vredni pozornosti in jih tokrat nismo uspeli omeniti, a navdiha vam ne bo zmanjkalo.

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Slovenci imamo s strateško pozicijo odlično priložnost za dnevne izlete v kraje, ki so morda res oddaljeni le kakšno uro vožnje, a že ponujajo drugačne okuse, razglede in jezike. Tokrat gremo k sosedom v Italijo. Spoznajmo slikovita mesteca kot so Čedad, Videm in Palmanova.

Čedad, Videm in Palmanova so italijanska mesteca, ki si jih lahko ogledate v enem dnevu, ponujajo pa nekaj za vsakogar. Čedad sicer morda poznate tudi po italijanskem poimenovanju Cividale del Friuli, medtem ko Vidmu verjetno kdaj rečete tudi Udine.

Čedad: čez Hudičev most, do katedrale in kipa Julija Cezarja

Začnimo s Čedadom. Iz Ljubljane boste do tega mesteca potovali uro in pol in prevozili okoli 130 kilometrov. To Staro mesto, kot mu tudi pravijo, leži ob reki Nadiži in je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.

Predlagamo, da parkirate na velikem parkirišču tik pred obzidjem in se sprehodite proti starem jedru. Kmalu boste prišli do Hudičevega mostu, ki se dviga nad smaragdno reko Nadižo. Velja za znamenitost mesta, z njim pa je povezana legenda o paktu s hudičem, ki je zaviral gradnjo. Po stopnicah se lahko spustite prav do rečne struge in si obok ter mesto na skali ogledate še iz te perspektive. V skalah so bile nekoč tudi rimske ječe.

Nato se dvignite nazaj na most in ga prečkajte. Na drugi strani vam bo pogled ukradla veličastna triladijska katedrala Marijinega vnebovzetja – Duomo di Santa Maria Assunta. Ob stolnici je Krščanski muzej (Museo Cristiano), v katerem med drugim hranijo langobardski prestol, krstni kamen in freske s podobami življenja Langobardov.

Na trga Piazza del Duomo stoji tudi Pretorska palača ali Palazzo dei Provveditori Veneti, v kateri je Narodni arheološki muzej Čedada. Poglejte čez ramo in za vami stoji Mestna hiša, pred njo pa bronast kip Julija Cezarja.

Zanimiva je tudi srednjeveška hiša (La Casa Medioevale), menda najstarejša hiša v Čedadu, nekdanja zlatarjeva delavnica. Ko odkljukate glavne znamenitosti, predlagamo, da se izgubite v ozkih uličicah, ujamete različne razglede nad mesto, na enem od trgov popijete kapučino ter se posladkate z rogljičem s pistacijevim polnilom.

Mi se radi sladkamo na primer v Zuckerfee in Ducale. Med značilnimi specialitetami kraja je tudi frika s polento. Frika je jed iz sira in krompirja, ki ji lahko dodajo različne okuse, na primer klobaso, šparglje in različne dišavnice.

Videm: na grad, do trga z uro in stadiona

Gremo naprej! Iz Čedada do Vidma vas nato loči kratkih 20 minut vožnje. Videm je poleg Trsta drugo najpomembnejše mesto v deželi Furlanija – Julijska krajina. Ima krasne trge, palače in kup kavarnic ter trgovin. Italijansko Vidmu rečemo Udine. Benečani so mestu pustili velik kulturno – arhitekturni pečat, v Vidmu vas med drugim tako pričaka tudi benečanski lev. Tudi to mesto je polno ozkih ulic in trgov, ki pa so jim svoj pečat pustili že Rimljani.

V mestu najprej poiščite parkirišče – mi smo avto parkirali v garažni hiši Parcheggio Primo Maggio, ki je odlično izhodišče za ogled mestnega jedra. Za uvod v mesto in orientacijo s ptičje perspektive smo se iz zadnje strani, takoj iz parkirišča, najprej povzpeli na grajski hrib. Videmski grad odpira pogled na mesto, poleti so tu številni festivali, koncerti, predstave in drugi dogodki. Grad je sedež občinskih muzejev, ima umetniško galerijo, arheološki in numizmatični muzej, muzej fotografij…

Z gradu se nato v mesto spustite po drugi poti, po tisti, ki vas skozi obok Arco Bollani z levom na vrhu pripelje naravnost na znameniti trg Piazza della Liberta. Trg velja za simbol mesta, tu pa boste videli tudi stolp z uro, kateremu navdih je dal tisti na trgu sv. Marka v Benetkah. Na vrhu zvonika z uro sta Due Mori di Udine, moška, ki s kladivom udarjata na zvon in oznanjata čas. Pod njim pa loža Loggia di San Giovanni. Nasproti stoji tudi mogočna odprta loža Loggia del Lionello z gotsko-beneškimi arkadami (iz leta 1448), kjer najdete Marijino fresko in celo staro vremensko postajo, ki še vedno deluje. Od tod že lahko vidite tudi osmerokotni zvonik Videmske katedrale, ki je le nekaj korakov stran.

Čas je, da si privoščite italijansko kosilo in pravi gelato. V Italiji boste zagotovo odlično jedli. Poleg manjših tavern na slikovitem trgu Piazza Giacomo Matteotti najdete picerijo Assaje, ki je tudi v Trstu, Milanu in Torinu. (Med Slovenci posebej priljubljena je njihova podružnica v Trstu, od koder ste zagotovo že videli fotografije pic in tiramisuja, ki ga postrežejo kar v kafetieri).

Tik ob njej pa stoji cerkev San Giacomo, ki velja za eno najstarejših v Vidmu (iz leta 1378). Izgubite se med ulicami, trgi, muzeji in cerkvami, dolgčas vam vsekakor ne bo!

Videm je s stadionom Friuli zanimiv tudi za nogometne navdušence, saj tu domuje italijanski nogometni prvoligaš Udinese. Zdaj pa nazaj v avto in čez pol ure smo že v Palmanovi.

Palmanova: slikovito mestece v obliki zvezde 

Čeprav ob omembi Palmanove večina pomisli na šoping in tisto pisano outlet vasico, ki jo vidimo že iz avtoceste, pa je staro mestno jedro nekaj povsem drugega. Vsekakor priporočamo, da si ogledate tudi ta arhitekturni biser, kjer naj bi živelo manj kot 6 tisoč ljudi in je prav tako pod Unescovo zaščito.

Palmanova je arhitekturna mojstrovina pozne renesanse, ki je zgrajena v obliki popolne devetokrake zvezde. Fotografije tega mesta iz zraka so resnično osupljive, poseben občutek pa je tudi v njenem središču, saj po krakih cest lahko vidite od enega konca mesta do drugega. Srce mesta je Piazza Grande, resnično prostoren osrednji trg. Na njegovem robu je katedrala in šopek kavarnic, kjer si vsekakor privoščite dišečo kavo.

Palmanovo so Benečani leta 1593 po načrtih Vincenza Scamozzija zgradili kot idealno utrdbo za obrambo pred Turki. Zvezdo rišejo obrambni stolpi, mesto pa je obdajal tudi obrambni jarek. Vanj lahko pridete skozi tri vhode, oziroma vrata – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale. Do Ljubljane vas zdaj loči ura in pol vožnje, vsekakor pa lahko izlet podaljšate! Na primer do Trsta, gradu Miramar, v slikovit Gradež in še kam!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Družinske avanture: Najboljše destinacije za nepozabne počitnice v letu 2024

Se sprašujete, kam na naslednje družinsko potovanje? Ne glede na to, ali želite raziskati naravo, se potopiti v kulturo ali se preprosto sprostiti na plaži, obstaja cilj, ki bo zadovoljil vse člane družine. Tukaj je nekaj najboljših destinacij za družinske počitnice v letu 2024:

Kostarika: Pustolovščina v deževnem gozdu

Kostarika je pravi raj za družinske pustolovce. Z bujno džunglo, vulkani, čudovitimi plažami in raznoliko divjino ponuja številne aktivnosti, kot so pohodništvo, opazovanje divjih živali, zip-lining in deskanje na vodi. Družine se lahko potopijo v naravo, spoznavajo nove kulture in ustvarjajo nepozabne spomine. To bo družinsko potovanje polno nepozabnih trenutkov.

Italija: Okušanje italijanske kulture in obale

Italija je bogata s kulturno dediščino, čudovitimi obalnimi mesteci in vrhunsko kulinariko, kar jo dela privlačno destinacijo za družinske počitnice. Otroci se lahko potopijo v zgodovino ob obisku starodavnih rimskih znamenitosti ali uživajo v raziskovanju obalnih mestec ob jadranski obali. Starši lahko uživajo v odlični hrani, vrhunskih vinih in prečudoviti pokrajini. Poleg tega je Italija enostavno dostopna iz Slovenije, kar olajša potovanje z družino.

Islandija: Odkrivanje čudežev narave

Islandija je znana po svojih impresivnih ledenikih, gejzirjih, slapovih in severnem siju. Otroci bodo navdušeni nad možnostjo ogleda vulkanov, raziskovanjem jam in opazovanjem morskih ptic, medtem ko bodo starši občudovali čudovito pokrajino.

Japonska: Sprehod skozi zgodovino in kulturo

Japonska ponuja edinstveno mešanico starodavne tradicije in sodobne tehnologije, ki bo zagotovo očarala družine. Od živahnih mestnih ulic Tokia do mirnih templjev Kjota, na Japonskem možnosti za raziskovanje in učenje ne zmanjka zlepa. Družine lahko uživajo v tradicionalnih japonskih jedeh, se udeležijo festivalov in si ogledajo znamenitosti kot sta Hirošima in Fuji.

Avstrija: Družinsko uživanje v Alpah

Avstrija ponuja neprimerljivo lepoto alpske pokrajine, ki je kot nalašč za družinske počitnice v vsakem letnem času. Pozimi lahko družine uživajo v smučanju in deskarskih dogodivščinah, poleti pa v kolesarjenju in pohodništvu po slikovitih gorskih poteh. Avstrija ponuja tudi številne družinam prijazne atrakcije, kot so živalski vrtovi, muzeji in zabaviščni parki.

Ne glede na to, katero destinacijo izberete, so družinske počitnice idealna priložnost za ustvarjanje nepozabnih spominov in krepitev vezi med družinskimi člani.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Česa ne pozabite spakirati, če se odpravljate na počitnice z otroki

 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.