Savna na skali sredi ledeniškega jezera, kjer ste povsem sami

Včasi malo osame prav dobro dene. Si predstavljate razvajanje v savni, ki leži na idilični lokaciji? Na primer v bujni naravi Kanade?

Whitecap Alpine je ime kotička za hedoniste, ki se skriva v kanadskem hribovju Chilcotin, severno od Whistlerja. Kot pravi Lars Andrews, lastnik njihove nove pridobitve – idilične kočice, logistika izgradnje savne na 1800 metrih nadmorske višine in sredi jezera ni bila najbolj enostaven podvig. A z nekaj iznajdljivosti je savna na skali sredi ledeniškega jezera postala resničnost in priljubljena točka za planince, ki jih zanese na ta del sveta.

Savna z razgledom in ohladitev v jezeru po tretmaju

Poleti ta del Kanade privablja pohodnike, pozimi pa smučarje in druge ljubitelje zimskih športov. Ti si lahko spa privoščijo kar na platformi sredi jezerca, po tretmaju v savni pa se ohladijo s skokom v hladno ledeniško jezero. Hišica je oblečena v les cedre, ki raste v bližnjih gozdovih, ker pa bo s časom pridobila patino, se bo toliko bolj vklopila v okolje. Ustvarjalci so namreč želeli postaviti objekt, ki se bo karseda skladal z okoljem in naravo. Savna na skali stoji na štirih temeljnih količkih, velika okna pa iz nje odpirajo imenitne razglede v naravo.

Foto: Ilanna Barkusky, Instagram

PREBERITE ŠE: “Tisti, ki radi raziskujemo kotičke Slovenije ali sveta, bomo to še naprej počeli”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Škotska: To je nova razlaga, kaj je pošast iz Loch Nessa

Škotska skrivnost o pošasti iz Loch Nessa je ena tistih, za katero je slišal že ves svet. A nove analize kažejo, da res ne gre za pleziozavra, velikanskega morskega kuščarja iz prazgodovine, ampak nekaj precej bolj znanega. 

Najslavnejša škotska pošast Nessie, kot ji ljubkovalno rečejo, je po novih analizah najverjetneje kar ogromna jegulja. Legende o Nessie, ki plava v 230 metrov globokem jezeru, segajo v 6. stoletje, ko naj bi pošast prvič videl sveti Kolumban. Ta naj bi zver celo ukrotil. Da Nessie, pošast iz jezera Loch Ness ni pleziozaver, starodavna morska pošast, so raziskovalci ovrgli že davno. Te bi namreč videvali pogosteje, saj bi morale večkrat na kopno po zrak. Pa ne le to.

Loch Ness, Škotska

Nessie, škotska skrivnostna jegulja

Po podatkih škotske turistične agencije Visit Scotland so pošast iz jezera doslej videli več kot tisočkrat. A za kakšno pošast gre?

Iz novih objavljenih analiz DNK, ki so jih opravili biologi, je znano, da so najverjetnejša razlaga za videnja skrivnostne pošasti iz Loch Nessa na Škotskem, kar ogromne jegulje. V vzorcih so namreč odkrili številne sledi DNK jegulj.

Znanstveniki so iz jezera Loch Ness vzeli več sto vzorcev vode in jih analizirali. Odkrili so številne ostanke DNK, ki pripada jeguljam, a nobenega, ki bi odgovarjal DNK plazilcev, je pojasnil vodilni genetik pri raziskavi Neil Gemmell. Med vzorci je bilo tudi nekaj ostankov DNK, ki ga niso mogli točno določiti. Niso pa našli nikakršnih dokazov o pleziozavrih, ki so podobni bitju, ki naj bi domnevno živelo v jezeru.

PREBERITE ŠE: Bahami: Ne odlašaj na jutri #fotozgodba

Čudovito turkizno jezero, ki je očaralo Instagramerje, je v resnici odlagališče

Rajsko turkizno jezero v Rusiji, ki je postalo priljubljena točka za lovljenje fotografij za na Instagram, v resnici ni prav nič rajsko.

Umetno jezero v mestu Novosibirsk v Rusiji s svojo turkizno modro barvo privablja poglede in kar kliče k fotografiranju. Zaradi svojega videza se ga je prijelo celo ime sibirski Maldivi. Jezeru je nekdo celo ustvaril profil na Instagramu pod imenom @maldives_nsk.

A videz vara.

Jezero namreč leži blizu premogovnika in služi kot odlagališče odpadnega pepela. Prav odpadne snovi v njem so razlog za privlačno barvo. Vsekakor pa prav zaradi tega kopanje v jezeru odsvetujejo.

Jezero po obratu nosi ime ТEC-5 in že to namiguje, da gre za zajetje človeškega nastanka, ki ni namenjeno turizmu in plavanju. Izjavo, kjer opozarjajo, da naj v tej vodi nikar ne plavajo, so podali tudi pri podjetju, ki upravlja z bližnjim obratom. V izjavi so sicer povedali, da voda ni strupena. Ima pa visok pH, poleg tega je dno prekrito z lepljivim blatom, zato je plezanje iz jezera precej nemogoče. A Instagramerji se na opozorila kot kaže požvižgajo. Vse za dobro fotko!

Spodaj se lahko sprehodite čez šopek Insta trenutkov poziranja ob jezeru, ki je vse prej kot rajsko. Med drugim se je eno od pogumnih deklet vanj podalo na napihljivem flamingu, nekdo je po jezeru zaveslal na SUP-u, s turkiznim ozadjem pa se je nek par celo fotografiral v poročni obleki.

Foto: Shutterstock, Instagram/maldives_nsk

Ideja za zelen oddih: Bohinj in njegove lepote

Bohinj je ponosna zelena dolina v osrčju Triglavskega parka in Julijskih Alp, ki je znan tudi po svojih številnih atrakcijah. Ali ni ravno to tisto, kar obožujemo pri naši zeleni Sloveniji? Da so nam vse te dih jemajoče atrakcije na dosegu roke in jih lahko obiščemo kadarkoli?

Atrakcije, ki privlačijo prav vse

Verjetno vas je že veliko obiskalo spektakularen slap Savica, vklenjen v prepadne stene Komarče. Vsekakor pa bi bilo škoda, da ne obiščete korit Mostnica in Doline Voje, ki sta popoln dokaz o ustvarjalnosti narave. In seveda najbolj znana naravna znamenitost – veličastno Bohinjsko jezero.

Bohinj – ponosen na največje naravno jezero v Sloveniji

Ste vedeli, da je Bohinjsko jezero največje naravno jezero v Sloveniji? Popolnoma jasno nam je, zakaj privablja ogromno število tako turistov kot tudi domačinov, saj je tako izjemna naravna danost v naravi, kakor tudi bogat vir priložnosti za številne aktivnosti. V toplejših mesecih lahko plavate, se vozite s čolnom, lovite ribe, se potapljate ali si privoščite panoramsko vožnjo z ladjo, pozimi pa se včasih ponudi tudi možnost drsanja.

Čudovit ekološki hotel

Za toliko atrakcij pa nikakor ni dovolj en dan! Priporočamo nastanitev v priljubljenem Bohinj Eco Hotelu, ki se prav tako ponaša z naravnimi materiali in je znan kot prvi ekološki hotel v Sloveniji! Vsekakor vas bodo navdušila ogromna okna, od stropa do tal, ki nudijo dih jemajoči pogled na Julijske Alpe. Neizmerno zabavo vam bo nudil Vodni park Bohinj, kjer se lahko sproščate v whirpoolih, bazenih in savnah. Če ste pa bolj aktivnega duha, verjamemo, da vas bodo razveselile plezalne stene nad bazeni. Niti gurmani ne bodo ostali ravnodušni, saj se hotel ponaša s slovensko in mednarodno kulinariko ter s posebnimi vegetarijanskimi in nizkokaloričnimi jedmi, pripravljenimi iz ekoloških sestavin lokalnega izvora.

Bi se vam prilegel takšen sproščujoč oddih v naravi in zelenju? Veste, kje najdete najbolj ugoden paket v 4* Bohinj Eco Hotelu? Na Megabonu – 1 nočitev v Superior sobi za 2 osebi z zajtrkom, kopanjem in savno za samo 129 €! (PONUDBO PREVERITE TUKAJ).

AVTOR: Ajla Kovačević
FOTO: Shutterstock in Bohinj Eco Hotel

PREBERITE ŠE:

Izlet na deževen vikend: V Kranjsko Goro!

Vstopnice za Plitviška jezera ta teden za 75 odstotkov ceneje

Narodni park Plitviška jezera je eden najslavnejših hrvaških biserov, ki so se znašli tudi na Unescovem seznamu naravne in kulturne dediščine. Do konca tedna so v parku naznanili promocijske cene vstopnic!

Hrvaški nacionalni park Plitviška jezera do 14. oktobra odpira vrata za tiste, ki se v glavni turistični sezoni po parku niso sprehodili zaradi visokih cen. Obiskovalci parka se tako lahko do nedelje, 14. oktobra naužijete lepot za 75 odstotkov ceneje kot bi se poleti. V ta namen bodo nižje tudi cene v določenih bližnjih restavracijah, v hotelih ter v akvarij Aquatika v Karlovcu.

UGODNA NOČITEV: Hotel Plitvička jezera, nočitev z zajtrkom za 2 osebi samo 59 evrov!

Promocijski cenik do 14. oktobra:

Odrasli: 50 kun

Študenti: 30 kun

Otroci (7-18 let): 20 kun

Otroci do 7 let: brezplačno

UGODNA NOČITEV: Hotel Plitvička jezera, nočitev z zajtrkom za 2 osebi samo 59 evrov!

Naravne lepote naših sosedov

Po parku vodijo številne steze, po katerih se med bukovimi gozdovi podate med raziskovanjem jezer, ki se med slapovi prelivajo eno v drugo. Skupno šestnajst jezer slovi tudi po modrozelenih pastelnih barvah v objemu zelenih gozdov. Jezera so različnih velikosti, globin in oblik, med prehodi pa najdete tudi nekaj osupljivih slapov. V stenah ob jezerih najdete tudi podzemne jame.

Po parku z vlakom, čolnom ali peš

Po parku pa vam ni treba le pešačiti. Zapeljejo vas lahko tudi z električno ladjico ali panoramskim vlakom, po jezerih lahko tudi veslate, urejene pa so tudi poti za kolesarje. Kolesarske steze so sicer natančno določene, saj je vožnja s kolesi v določenih delih parka prepovedana.

Dragi naši,za jesenski posjet Plitvičkim jezerima, za vas smo pripremili brojne aktivnosti i ponude. Želja nam je da…

Objavil/a Nacionalni park Plitvička jezera / Plitvice Lakes National Park dne Sreda, 26. september 2018

Foto: Unsplash

Ideja za izlet: Hedonistična ohladitev na Blatnem jezeru

Blatno jezero se nahaja na Madžarskem, je največje v srednji Evropi in je ena bolj priljubljenih izletniških točk dobrih 80 kilometrov jugozahodno od Budimpešte. Ker naši sosedje nimajo morja, Blatnemu jezeru pogosto rečejo kar madžarsko morje, ki kliče k osvežitvi.

Skok v vodo, preizkušanje vodnih športov in razvajanje v termalnih vrelcih

Voda se poleti segreje na okoli 26 stopinj Celzija, zato je jezero tudi priljubljena točka za kopalce, jadralce in druge ljubitelje vodnih športov, kot je na primer SUP-anje – veslanje na deski. Jezero je privlačno tudi za ljubitelje ribolova, v bližini pa so še zdravilišča in termalni vrelci. S trajektom se lahko zapeljete tudi čez jezersko ožino do Siofoka, največjega mesta ob jezeru.

Na degustacijo vin in sprehod po slikovitih uličicah Tihanyja z razgledom

Predvsem na severni obali jezera slovijo tudi po vinogradništvu, zato je obisk vinske kleti in degustacija priznane madžarske žlahtne kapljice skoraj nujna točka na seznamu stvari, ki jih morate tam doživeti. Če vam zvečer ostane še kaj energije, pa je ob jezeru tudi kup pubov in lokalov, najde pa se seveda še kakšen nočni klub.

Največjo mesto ob jezeru je Keszthely, dve večji kotanji jezera pa ločuje polotok Tihany. Celoten polotok je zgodovinsko okrožje, katerega središče je benediktinski samostan iz leta 1055. Za vasico Tihany pravijo, da je najlepši kraj na Madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Vasica je idilično urejena, skoraj vsaka hiša ima trgovino s spominki. Tu stoji tudi etno muzej na prostem, s prekrasnim pogledom na Blatno jezero.

VANDRAJ priporoča // Hedonističen izlet na Blatno jezero z dvema nočitvama že za 179 evrov

Podaljšek izleta do Budimpešte

Če ste že na tem koncu, priporočamo tudi skok do madžarske prestolnice, ki se lahko pohvali z osupljivo arhitekturo, številnimi prikupnimi kavarnami in restavracijami z odlično kulinariko.

V Budimpešti boste težko spregledali grajski hrib Budim, ki je že 30 let na seznamu UNESCOVE dediščine, v gradu pa najdete tudi Narodno galerijo in vinsko fontano, iz katere dejansko teče rdeče vino.

Z Budima boste ujeli tudi osupljiv razgled čez reko Donavo in mogočne zgradbe, najveličastnejši je parlament s kupolo. Sprehodite se še čez Szechenyjev verižni most, ki velja za enega najlepših na Donavi in popeljal vas bo na drugo stran mesta, v Pešto.

*Več namigov za popoln izlet v Budimpešto vas čaka TUKAJ.*

Foto: Unsplash

Neverjetno jezero, kjer lahko plavate z meduzami

Sredi Pacifika v otoški republiki Palau, okoli 500 kilometrov vzhodno od Filipinov najdete prav posebno jezero. Voda v jezeru je zaradi številnih špranj in jam, povezanih z oceanom, slana, v njem pa so se naselila prav posebna bitja – meduze!

V tej naravni kotlini otoka so meduze ostale ujete pred več kot deset tisoč leti, ko se je ocean umaknil in nastalo je jezero, ki ga danes imenujemo Jellyfish Lake. Ker med njimi že tisoče let ni nobenih plenilcev, se je razvila vrsta, ki je izgubila ožigalke za samoobramno. Čez dan meduze migrirajo z ene strani jezera na drugo, saj sledijo sončnim žarkom, ki spodbujajo rast alg, s katerimi se hranijo.

Med temi nenavadnimi bitji lahko prosto plavate, saj za ljudi niso nevarna in ni bojazni, da bi vas opekla – razen če imate izjemno občutljivo kožo ali ste nanje posebej alergični. V tem primeru morate v jezero v zaščitni obleki.

Jezero so v zadnjih letih množično začeli obiskovati potapljači in turisti, množičen naval ljudi pa je posledično prinesel uničevanje flore in favne. Zaradi suše v zadnjem letu, je tudi populacija meduz močno upadla. Turistične agencije so zato začasno ukinile množične izlete in plavanje z meduzami, vendar pa jezero ostaja odprto za izlete v lastni izvedbi.

Foto: Thinkstock

Izlet: Klopca nad Bledom, ki je preplavila Instagram

Klopca z enim od najbolj osupljivih razgledov v Sloveniji se nahaja na Ojstrici nad Bledom, od koder se razlega čudovit pogled na Blejsko jezero in otok z gradom v ozadju, Gorenjsko ravan, Kamniške Alpe in Karavanke. Če ste vsaj povprečen uporabnik družbenih omrežij, ste zagotovo že naleteli na ta prizor. In tudi če niste najbolj navdušeni pohodniki, ga lahko brez večjih naporov doživite tudi v živo.

Ojstrica se se s 661 metri nadmorske višine dviga nad zahodno obalo Blejskega jezera. Avto lahko pustite na parkirišču pri avtokampu Zaka, do katerega pridete po cesti, ki iz Bleda pelje proti Bohinju, na križišču za Vilo Bled pa zavijete desno in poiščete primerno parkirno mesto.

Na južnem delu zaliva sledite pešpoti v gozd in sledite smerokazom. Vzpon od Zake do Ojstrice ni preveč zahteven in traja 20 minut.

Izlet od tu lahko podaljšate še na Malo in Veliko Osojnico, kjer vas prav tako pričaka razgled, ki mu ni para. Od Ojstrice do Male Osojnice je še 15 minut hoje, od tod pa spust nazaj do Zake traja še 25 minut.

Kljub relativno nezahtevni poti, priporočamo udobno obutev z dobrim oprijemom in oporo. Uživajte v razgledu, svoje fotografije na Instagramu pa ne pozabite opremiti z oznako #Vandraj ali nas označite s tagom @Vandraj!

INSTA UTRINKI

View this post on Instagram

Magico🌷🍃

A post shared by Matteo Grosso (@teigno) on

View this post on Instagram

👯‍♂️

A post shared by Maša Svetina 👑 (@masasvetina) on

https://www.instagram.com/p/BRjNwhxA2W7/

Bled, lep si ❤️ #theview ?

A post shared by Tjaša Temlin (@tjasatemlin) on

Foto: Shutterstock, Instagram

Oddih na svežem gorskem zraku

Tudi ti sodiš med tiste, ki prosti čas radi preživijo na višji nadmorski višini? Če se raje kot na morje odpraviš v hribe, je pomlad zagotovo letni čas, ki ti je pisan na kožo. Prebujajoča se narava je v tem času naravnost čudovita in kar kliče po sproščenih urah na svežem gorskem zraku. Da pa oddih ne bo le športen, priporočamo, da si za pobeg v naravo vzameš vsaj dva dni ter se po trekingu dodobra spočiješ v wellnessu ter se z mini dopusta vrneš kot prerojen.

Zate smo poiskali nekaj osvežujočih vikend pobegov oziroma slovenskih gorskih klasik, ki so več kot primerni za prihajajočo pomlad.

#1 Bled

Bled je odlična destinacija za sproščeno pohajkovanje okoli Blejskega jezera, premore pa tudi največ hotelskih in wellness kapacitet na tem koncu Slovenije. Je tudi odlično izhodišče za pohode v bližnje hribe, ena najbolj priljubljenih razglednih točk pa je seveda Osojnica, od koder lahko uživaš čudovit razgled na jezero z otokom.

VANDRAJ priporoča // Bi na prenočil na Bledu? Megabon ponuja številne ponudbe

#2 Bohinj

Bližina adrenalinskega parka, kristalno čisto jezero, kolesarske in treking poti, neokrnjena narava. Eden najčudovitejših naravnih biserov naše dežele je aktualen prav v vseh letnih časih, spomladi pa so razmere odlične za dosego katerega izmed bližnjih vrhov, ki so bili zaradi zimskih razmer bolj nedostopni. Bohinjska narava pa je pred leti privabila celo slavno Agatho Christie, ki je Bohinj označila celo za tako lep kraj, da si tam ni mogla zamisliti nobenega umora za svoje romane.

VANDRAJ priporoča // Preglej Megabonovo ponudbo v Bohinju

#3 Krvavec

Če smučaš, deskaš na snegu ali pa se navdušuješ nad kakšnim drugim zimskim športom je Krvavec zagotovo idealna izbira, da v slogu zaključiš zimski čas in pozdraviš toplejše dni. Izkoristi še zadnje zasnežene trenutke ter se zabavaj na smučišču, dokler snega ne prežene toplo vreme.

VANDRAJ priporoča // Izkoristi zadnje zimske dni z Megabonom

#4 Velika Planina

Velika Planina je priljubljeno vikend izhodišče predvsem zaradi bližine naši prestolnici ter nezahtevnega dostopa. Čudoviti pašniki in neokrnjena narava tu zares omogočata popoln odklop, če pa bi rad okusil prednosti mirnega pastirskega življenja, se za nekaj dni lahko nastaniš v čudovitih hišicah, ker boš bival v stiku z naravo. (Seveda je tovrstno pastirsko življenje precej omiljeno, saj bodo za krave in ovce poskrbeli drugi, medtem, ko se boš ti lahko razvajal v planinskem spaju.)

VANDRAJ priporoča // Poišči ugoden paket na Megabonu

#5 Kranjska Gora

Za izkoristek preostanka smučarske sezone še zdaleč ni prepozno in če letos še nisi stal na smučeh, je marec zadnji čas, da se spustiš čez bele strmine. Naše najbolj znano smučarsko letovišče je vedno zelo gostoljubno, njegove hotelske in apartmajske kapacitete pa te bodo z veseljem razvajale z domačo kulinariko, pestrim izborom športnih aktivnosti in wellness storitvami.

VANDRAJ priporoča // Številne možnosti oddiha v Kranjski Gori ponuja Megabon

Foto: Shutterstock

V Trakošćanu izkusi plemiško življenje

Tokrat se bomo podali v hrvaško Zagorje, ki je eden izmed redkih, še ne povsem odkritih hrvaških turističnih biserov. Le pičlih 25 kilometrov iz Ptuja, in že boš prispel do najbolj ohranjenega zagorskega dvorca Trakošćan, ki je vsekakor vreden obiska in časa. Grad združuje harmonijo neokrnjene narave in arhitekture. Zaradi izjemnega in prikupnega videza pripada kulturnim in naravnim spomenikom najvišje kategorije.

Dvorec je postavljen sredi romantičnega parka, na hribčku, ki se dviguje nad jezerom. Zgrajen je bil v 13. stoletju in njegovi prvi lastniki so bili nam dobro poznani grofje Celjski. Bogato in zelo dobro ohranjeno zbirko plemiškega življenja, si lahko v gradu ogledaš vsak dan med 9. in 18.uro. Vstopnina je 30 kun. Zanimivo je zavrteti čas nazaj, pustiti domišljiji prosto pot in si predstavljati, kako so se plemiči mastili z različnimi dobrotami v lovski sobi, kako jim je uspelo nase navleči vso viteško opremo, kakšne pekače za torte so uporabljali v kuhinji in na kakšnih zofah so počivale plemiške dame.

Trakošćan pa ne predstavlja samo grad, temveč lepo urejena okolica s parkom in prikupnim jezerom okoli katerega se lahko sprehodiš. Zelena pokrajina, polna zanimivih pogledov in panoram, nudi enkratna doživetja nedotaknjene narave izpopolnjene s pestro turistično in kulinarično ponudbo.

Narečje, ki je na Unescovi listi kulturne dediščine

Če imaš rad izzive narečij, potem se odpravi v sosednjo vas Bednja in poklepetaj s kakšnim domačinom. Sicer je verjetnost, da boš razumel njihovo narečje majhna. Bednjansko narečje namreč spada med eno najzanimivejših, najbolj melodičnih in tudi najbolj kompliciranih v skupini kajkavskega narečja. Narečje se je ohranilo skozi stoletja in razlog za to, je odmaknjenost kraja in prometna izoliranost. K tej posebni govorici je prispevalo tudi dejstvo, da so bili skoraj vsi govorniki bednjanskega narečja v preteklosti sužnji ali kmetje, večinoma nepismeni, saj je bil vpliv knjižnega jezika zanemarljiv. Danes je posebnost jezika skrbno zaščitena in prav tako uvrščena na listo Unescove kulturne dediščine.

Če želiš preživeti nekaj časa v idili, kjer ti bodo družbo delali mir, zeleni grički in pojoči ptički, je to pravi kraj zate. In če razmišljaš, kam popeljati osebo, s katero bi se sprehajal z roko v roki, ji ukradel poljube in zašepetal kaj lepega na uho, bodo Trakošćani vedno pravšnja in resnično romantična izbira.

Nekaj uric pa lahko podaljšaš v nočitev v Hotelu Trakošćan. Ta omogoča vrhunsko namestitev in pestro izbiro možnosti za preživljanje prostega časa. V vsaki sobi lahko uživaš v razgledu na gozd ali na čudoviti grad Trakošćan, kar še dodatno popestri bivanje v tem prijetnem hotelu. Za nočitev za dve osebi s  polpenzionom, brezplačno vstopnico v grad-muzej Trakošćan za 2 osebi in neomejeno uporabo hotelskega bazena, fitnessa, savne in whirlpoola boš odštel 88 €. Ekipa Megabon priporoča odklop v Trakošćanu, ki te bo napolnil s čisto energijo in ti dal zagona za nove izzive.

trakoscan

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.