Kako popiti espresso kot pravi Italijan

Tako kot se Evropejci posmehujejo majonezi na hamburgerju, tako bi morda bili tudi Italijani presenečeni nad tvojim pitjem espressa, saj kot vemo, je njihova kultura pitja kave poseben in resen obred.

Obstaja pravilno in nepravilno uživanje espressa. Poznavalec kavne industrije Luca Di Pietro je za portal Travel and Leisure  delil, kako piti kavo kot pravi Italijan.

1. Spoznaj, kaj je pravzaprav espresso

Kavna zrnca so kavna zrnca. Kljub bogati ponudbi v kavni industriji, ki te želi prepričati v marsikaj, vedi, da ni boljše stvari kot je espresso.

Kavni aparat zapoje, pritisk pa pripomore, da je sedem gramov kave pripravljene v 25 sekundah. Kot razlaga strokovnjak, kava ne sme biti grenka in ne sme povzročiti, da srčna mišica prične neenakomerno udarjati. Ko smo priča takšnemu pojavu, je to znak, da je bil espresso pripravljen s prbiližno 20 grami kave, kar je trikrat več, kakor pa originalna merica.

2. Bodi snob

Italijani so zelo resni, kadar gre za kavo. In če želiš dobro kavo, moraš slediti njihovim željam in zahtevam.

Danes je na trgu ponudba kave zelo velika. Odpirajo se male pražarne ter nastajajo unikatne embalaže. Ampak pri tem nekateri pozabijo, da je tudi kava pokvarljiva dobrina. Veliko je napačnih prepričanj o kavi, razlaga strokovnjak na svojem področju, vendar je vsekakor eno, ki zmeraj drži. Kava mora biti dobrega okusa 365 dni na leto.

3. Naj bo pripravljen ekspresno

Kot že samo ime pove, naj bo espresso pripravljen ekspresno tudi zate.

PREBERI še // Nova kultura pitja kave, ki počasi navdušuje Slovenijo

4. Naroči ga v baru

V Italiji skorajda ne boš videl, da bi oseba pila espresso sede. Tako hitro kakor se pripravi, tako je tudi s časom zaužitja. Ekspresno torej. Espresso mora steči po tvojem grlu še takrat, ko ima na vrhu penico. To je kremasta emulzija kavnega olja in je polna arome. Zato ne pij ekspressa, ki ga na vrhu ne krasi majhna penica.

5. Vzami si sekundo v uživanju tradicije, ki te obdaja

Če si v Italiji in se lahko sporazumevaš, potem naroči espresso in prični pogovor z baristom.  Uživaj v okusu in jutranjem klepetu.

6. Espresso lahko popiješ kadarkoli, ampak nikoli ne naroči cappucina po zajtrku

Italijan te bo pogledal začudeno, če boš naročil cappucino po 11 uri. Presenečini so namreč nad ljudmi, ki si naročijo kavo z dodatki mleka po večerji ali po kosilu. Verjamejo namreč, da je kava z mlekom rezervirana samo za čas zajtrka.

7. Ne dodajaj mleka

Če boš espressu dodal kaplico mleka, boš ustvaril machiatto, ki se prav tako naj ne bi pil po 11 uri. Lahko pa dodaš kanček likerja in pripraviš tako imenovan correto.

8. Naj bo to način življenja in ne le posebna priložnost

Privošči si espresso, rogljiček in izmenjaj nekaj besed, ko boš na poti v službo. To za Italijane ni posebna priložnost, temveč način življenja.

Foto: Shutterstock

Nova kultura pitja kave, ki počasi navdušuje tudi Slovenijo

Kar 70 odstotkov ljudi svojo prvo kavo spije v času zajtrka in predvidevamo, da ste se tudi vi danes že dodobra prebudili. Danes bomo govorili o kavi, ki je v svetovnem merilu poleg nafte ena izmed najbolj uporabljenih surovin, poznajo jo skoraj po vsem svetu, marsikdo pa svojo prvo skodelico spije še preden spleza iz postelje.

kava_shutterstock_261745823

Kavo naj bi odkril pastir, katerega koze so vsakič, ko so se pasle po grmičevju z rdečim, češnjam podobnim jagodičevjem, postale čudno živahne. Skozi zgodovino je kava nato zasedala različna mesta v prehrani pa tudi prepovedanih listinah, saj so jo nekateri vladarji proglasili za hudičevo pijačo.

Danes kavo poznamo predvsem po njenih zdravilnih učinkovinah, ki pozitivno vplivajo na naše telo ter preprečujejo celo alzheimerjevo bolezen. Zato jo brez slabe vesti lahko pijemo že navsezgodaj zjutraj, a kot vsako dobro stvar, v zmernih količinah.

kava_shutterstock_429510046

Degustiranje pijač, ki je včasih tradicionalno zadevalo le vino, je v zadnjem času postalo povezano tudi s pivom, kava pa se je dolgo časa uporabljala le kot rutinski požirek med polno zaposlenim delovnikom. A počasi novo vlogo dobiva tudi ta dragocena pijača. Trend “tretjega vala kave”, ki v zadnjih letih zajema cel svet, izvira iz obravnavanja kave kot ploda iz narave. Njegovega izvora, okolja iz katerega izhaja, vseh odtenkov in okusov, ki jih ponuja in temu pripadajoče pomembne pravilne priprave. Kot menijo strokovnjaki gojenja, praženja in priprave kave, gre za plod, ki variira glede na letino in okolje iz katerega izhaja, pri čemer moramo poznati določene zakonitosti in načine priprave kave. Tu pa se je potrebno zavedati, da najpomembnejšo vlogo igra prav njegova zgodnja obravnava s strani gojilcev, ki vsako zrno ročno in skrbno obdelajo.

V Italiji je tradicija okoli kave drugačna. Če smo pri nas vajeni turške kave ali pa kave z mlekom, Italijani raje naročijo cappuccino, caffe latte, latte macchiato ali espresso iz profesionalnega kavnega avtomata. Kava torej iz tujine počasi prihaja k nam v drugačni obliki, kot smo je vajeni – bolj opojna, dišeča, z več okusa; marsikdaj postrežena v vinskih kozarcih.

kava_shutterstock_278456510

Morda marsikdo ne ve, da je kava v resnici lahko slankastega okusa in če bi pri nas radi preizkusili specialno kavo, se morate oglasiti v kavarni Čokl ali pa zaviti v kavarno Moderna ali prav tako muzejski STOW, kjer vam bodo sveže zvarili kavno specialiteto. Kava kot dragocena surovina pa ni navdušila le izkušenih baristov. Njene lastnosti so prevzele tudi slovensko ekipo Goatstory, ki so letos na Kickstarterju lansirali svoj že drugi produkt, povezan s kavo. Tudi oni si želijo dvigniti nivo ter pitje kave spremeniti v spoštljiv obred in posebno izkušnjo. Njihovo posebno napravo za pripravo specialne kave z imenom Gina si lahko ogledate tukaj.

Foto: Shutterstock

Ekipa Goat Story znova osvaja Kickstarter

Verjamemo, da ste si kavo danes že privoščili, za vas pa imamo še en kofeinski odmerek.

Zgodba o uspehu mlade ekipe Goat Story je pred skoraj dvema letoma preko Kickstarterja zaokrožila po svetu v obliki kozjih rogov za pitje kave, danes pa je predvsem v Aziji in ZDA že močno zakoreninjena v vsakodnevno hipstersko kulturo.

goat

Ob dobri meri popite kave ekipa seveda ni zaspala na lovorikah. Razvili so namreč nov produkt, ki ima prav tako namen osvojiti Kickstarter populacijo, tokrat pa ne gre za inovativno skodelico, temveč za elegantno pametno napravo, ki nam bo vsako jutro pomagala pripraviti vrhunsko kavo.

Kako torej deluje? V zgornji, keramični del stresete ustrezno količino kave, ki jo boste lahko odmerili s pomočjo vgrajene pametne tehtnice. Nato z vijakom za regulacijo določite pretok vode, s pomočjo aplikacije pa določite program oziroma način, na katerega želite, da je vaša kava narejena. Izbirate lahko med “pour-over”, “immersion”  ali “cold-drip” načinom.

Ekipa trdno verjame, da se kavna izkušnja ne prične s prvim požirkom, ampak že pri sami pripravi, zato je logično, da Gina, kot so jo poimenovali, omogoča le najboljše. Z minimalističnim izgledom in v treh barvnih odtenkih je kompatibilna z vsako hišno kuhinjo, s tremi tehnikami priprave, pa bo navdušila tudi izkušene bariste. Ima tudi vgrajeno pametno tehtnico ter vijak, s katerim reguliramo pretok vode, preko aplikacije pa lahko določimo želeni okus.

gina-black-57e03c4dbf310-jpg-cut-c-57e03c4f77ec9-jpg-720px

Skratka, Gina je oblikovno dovršen in tehnološko inovativen produkt mladih možganov, za katerega smo prepričani, da bo na platformi za množično financiranje navdušil množice, ob enem pa zvišal kulturo pitja kave.

Gino nam je ekipa Goat Story včeraj premierno predstavila v kavarni mestnega muzeja Revolucionist, kjer smo vse tri različice kave, ki jo je s pomočjo naprave pripravil hišni barista, tudi poskusili. Toplo priporočamo, da spremljate ekipo in podprete njihovo pot na Kickstarterju.

Foto: Kickstarter, Goat Story

V Gradež na kavo

Medtem ko zagreti smučarji še uživajo v boljših smučarskih pogojih, drugim misli že uhajajo na morje,  Mediteran, sonce in skodelico dobre kave. Tiste, ki ste se našli med slednjimi in sodite v skupino sončnih hedonistov, vas vabimo na kavo v Gradež. Ta je 140 kilometrov oddaljen od Ljubljane in zato odlična priložnost za enodnevni pobeg v Italijo.

gradez_italy-397059_1280

Otok Gradež oziroma italijansko Grado, do katerega je speljana cesta, je del Gradeške lagune. K njenemu nastanku so pripomogle tudi naplavine naše Soče. Gradež se v poletni sezoni spremeni v morda celo preveč priljubljeno turistično točko, zato sta najprimernejši čas za obisk pomlad in jesen, ko mesto umiri svoj ritem, postane bolj prijazno in manj kričeče. Za Gradež pravijo, da je mesto sonca in vrtnic. Najverjetneje je to občutil tudi Franc Jožef, saj ga je leta 1892 označil za najpomembnejše obmorsko letovišče.

Mestno jedro Gradeža je zaprto za promet, kar daje kraju še bolj romantično in za obiskovalca prijazno podobo. K temu pripomore tudi tri kilometre dolga mestna peščena plaža z zelo nizko vodo, ki ni ravno za plavalske navdušence, prej morsko igrišče za najmlajše. Plaža je sicer v poletnih dnevih polna do zadnjega kotička, spomladi pa kar vabi, da se sprehodite po njej.

Dan v Italiji si je težko zamisliti brez espressa, capuccina, caffe latta in drugih kavnih užitkov. Kava, ki jo postrežejo brez piškotov, cimetovih dodatkov in z navadnim sladkorjem, je v Gradežu dobra prav povsod. Tudi v najbolj zakotnem in zastarelem lokalu, ki ga lahko najdete na obali. Velikokrat se obiskovalec v Italiji, ki ga okus kave zadene direktno v srce in občuti ljubezen na prvi požirek, vpraša: »Zakaj je kava tukaj tako zelo dobra?«

gradez_shutterstock_82469857

Italijani ne slovijo le po tem, da so uživači, ampak tudi po tem, da so mojstri za pripravo najboljše kave na svetu, in to drži kot pribito. Kakšna je njihova skrivnost, da nikjer drugod ni tako dobre kave, kot prav v Italiji? Za dobro kavo je med drugim potreben reden nadzor nad kavnimi aparati, redno servisiranje, pravilno izbran mlinček in seveda poznavanje skrivnosti priprave. Aparat je treba vsak večer pravilno očistiti s primernim čistilom ter vsako jutro pravilno pripraviti. Pri pripravi kave so pomembne še tri stvari: sveža voda, sveže zmleta kava in pripravljalec kave. Temu rečejo Bermudski trikotnik, saj ti ob takšnem naboru dobra kava ne more pobegniti.

Gradež pa ne ponuja samo dobre kave in cvetočih uličic, temveč priložnost tudi za dobre nakupe. Izložbe s čevlji, izbranimi oblačili ter spodnjim perilom kar vabijo, da jih pobližje pogledate še v trgovini.

Gradež je lahko dobra izletniška točka tudi za tiste, ki proste dneve radi preživljate aktivno. Kolesarska pot vas bo med drugim popeljala do sosednjega Ogleja, ki je bilo nekoč eno največjih in najbogatejših rimskih mest, danes pa je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Privrženci morskih valov se lahko tam urite tudi v kajtanju. Zaradi nizke vode, ne preveč valovitega morja, obala v Gradežu predstavlja dovolj velik poligon tako za čiste začetnike kot tiste, ki bi radi svoje znanje obnovili.

Vabljeni torej na sveže pripravljeno morsko hrano, posedanje na soncu ter peščeno plažo. Vabljeni v Gradež na kavo.

Foto: Shutterstock, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.