“Morda pa odpremo turistično agencijo z literarnimi potovanji.” Urška Bračko, knjižna blogerka

Urška Bračko je energična knjižna blogerka, ki obožuje življenje, knjige in potovanja. Na svojem blogu Booknjiga zapisuje svoje misli in kritike knjig, poleg tega pa snema videe, vodi dogodke in sploh ji ne zmanjka ne ambiciozne mladostniške energije ne vedno novih idej. Z Urško sva se pogovarjali o njenem poletju in knjigah, ki jih bo zagotovo vzela na dopust. 

Urška Bračko, kakšna je po vašem mnenju popolna knjiga za na dopust?

To je pa res čisto odvisno od vsakega posameznika, bi rekla. Nekaterim pašejo bolj »lahke« knjige (pod to štejem kakšne kriminalke, lahkotne romane, ljubezenske romane), spet drugi pa na dopust raje vzamejo tiste knjige, ki jih čez leto ne uspejo prebrati in jim jih je na dopustu lažje, tudi poljudnoznanstvene knjige se znajdejo vmes.

Jaz recimo na dopust vzamem ponavadi neko mešanico vsega (če grem recimo z avtom, za na letalo imam seveda manj izbire), ponavadi berem kriminalke, da nadoknadim, kar mi ni uspelo čez leto, pa kratke zgodbe so super, ker nikoli ne veš, kaj te bo zmotilo, da knjige ne boš mogel prebrati do konca, kratka zgodba je pa pač (ponavadi) kratka 😊. Všeč so mi tudi daljše knjige, vendar je pri teh včasih problem že sama prostornina, ki zasede veliko.

Vse, kar potrebujem za dopust. – Urška Bračko, Foto: osebni arhiv

Potem je pa seveda tudi odvisno na kakšen dopust greš, jaz imam izjemno rada vodiče in jih potem kupim (če se da v slovenščini, ne zato ker ne bi znala angleško, ampak se mi lepo zdi) in lahko po njih tudi vidim, kje vse sem že bila. Na takih manjših potovanjih ali pa daljših, kjer ne moreš veliko nositi okoli prav pride tudi e-bralnik, ali pa če si kot jaz, ki berem tudi na telefonu, če je treba. Biblos imaš lahko kjerkoli seboj in z malo sreče bereš kar ti srce poželi.

Kje boste letos dopustovali? 

Uh, najraje bi pobegnila daleč stran, pa žal ne moremo. No ali pa, bomo še videli. Zaenkrat smo se dogovorili, da bomo verjetno šli v kamp na Hrvaško, ne preveč daleč, pa da se lahko gre tudi samo za kakšen vikend. S fantom imava motor, pa je potem res zabavno, pa še v prikolici imaš vse, ne rabiš sabo vozit stvari. Hmm, čeprav potem ne vem kam bi skrila knjige.

Boste s sabo vzeli knjige? Že veste, katere?

Knjige vedno vzamem na dopust, če ne v fizični, pa vsaj e-obliki. Ponavadi mi tistih fizičnih zmanjka, saj vse preberem. Zaenkrat še nimam točnega načrta, ponavadi pa vzamem tiste, ki mi jih čez leto ni uspelo prebrati. Že zelo dolgo si želim prebrati Liščka od Donne Tart, mogoče mi ga pa letos uspe.

Lanski dopust. Foto: Osebni arhiv 

Ste zaradi knjige kdaj vzljubili kakšno deželo in se jo odločili obiskati? 

Jaaaa, več je takšnih knjig! Sama izjemno obožujem potovanja, ko pa o nečem bereš, si pa še bolj želiš iti na določen kraj, mesto, deželo. In potem, ko si dejansko tam raziskuješ, občuduješ …

Če začnem z eno iz mojega otroškega oziroma že bolj proti najstništvu obdobja, je to vsekakor trilogija Njegova temna tvar, Philipa Pullmana. Zgodba se prične v Oxfordu in spomnim se, da takrat ob branju sicer temu nisem posvečala posebne pozornosti, samo požirala sem knjigo za knjigo. Sedaj kasneje, ko sem ugotovila, da grem lahko v Oxford na izmenjavo, me je pa tako začaral in ponesel spet nazaj v zgodbo, spomnila sem se krajev o katerih sem brala v knjigah, pa jih sedaj videla v živo. Res je enkratno doživetja. Seveda ti Oxford ponuja še mnogo drugih knjig, ki se tam dogajajo od Alice v čudežni deželi, do Narnije, celo Tolkien je tam živel, študiral, poučeval, tako da je to zame res eno sanjsko mesto.

Na izmenjavi v Oxfordu. Foto: Osebni arhiv

Je torej Oxford ultimativno sanjsko mesto za knjigoljube?

Absolutno. Oxford je tudi sanjsko mesto za vse, ki obožujemo Harry Potterja, saj ima ogromno lokacij, kjer so film dejansko snemali, je npr. ekipa jedla ali pa knjigarn in trgovinc, kjer dobiš vse živo v zvezi s to franšizo.

Ravno v Oxfordu sem prebrala knjigo Elif Shafak Tri Evine hčere, ki pa retrospektivno govori o preteklosti, ki se dogaja v Istanbulu, sedanjost pa v Oxfordu. Kaj mislite, si želim obiskati Istanbul? Ja seveda, z največjim veseljem. Upam, da nekega dne.

Istanbul je povezan še z eno knjigo, ki sem jo brala že pred časom in se delno dogaja tam (njen konec), to pa je knjiga Dana Browna Inferno. On ima itak eno tako čudežno moč, da bi šel v vse kraje in mesta, ki jih opiše v svojih knjigah in kar raziskoval hkrati z branjem! Preko te knjige sem se zaljubila tudi v Firence, ki pa niso tako zelo oddaljene, pa mi do tja še vseeno ni uspelo priti.

Vrata, ki so C.S. Lewisa navdihnila za Narnijo. Foto: osebni arhiv

Katera je zadnja knjiga, ki vas je navdušila nad neko destinacijo? 

Ne sicer zadnji, ampak najpomembnejši kraj, kamor si želim iti je Neapelj. Zanj ne dvomim, da ga ne bo še kakšna od kolegic omenila. Tam se namreč dogaja ena bolj slavnih tetralogij zadnjega časa, Neapeljski cikel. Oh, da bi mi bilo dano hoditi po istih ulicah kot Lilu in Eleni in odkrivati kraje, ki morda so ali pa niso. Verjetno bi knjigo kar še enkrat pričela brati, pa čeprav stojim za tem, da knjig ne berem dvakrat.

Zanimivo, da me takole potegnejo samo neke prevedene knjige, ne pa tudi domače. Saj ne, da Slovenci ne bi znali pisati o svojih krajih tako, ali pa tudi morda? Mogoče pa tudi zato, ker me že od nekaj vleče po svetu. Morda pa odpremo kakšno turistično agencijo z literarnimi potovanji.

Knjigarna Persefone v Londonu. Foto: Osebni arhiv

Urška Bračko, katera je vaša naj knjiga poletja 2021?

Uh, ali moram res samo eno izbrat? (smeh) Ker to je pa res vedno najtežje. V bistvu je najbolj pričakovana ravno nova knjiga Elene Ferrante Zlagano življenje odraslih.

Problem pri nas je tudi v tem, ker veliko založb ne napoveduje knjig veliko vnaprej, zato si ne moreš narediti nekega neučakanega seznama knjig, ki pridejo ravno čez poletje. Seveda obstajajo katalogi knjig, vendar se v njih zelo malokrat zavežejo k točnemu mesecu izida. 

Tako da naj knjigo poletja 2021 pa mislim, da moram še odkriti, pa boste morali spremljati moje profile (smeh).

Urška Bračko vas vabi na svoje profile: Blog, Instagram, Facebook in You tube

PREBERITE ŠE: “Nadvse si želim obiskati vasico Montolieu, kjer imajo kar 15 knjigarn in antikvariatov.” Alenka Štrukelj, knjižna blogerka

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Potovanje med platnicami: zdaj vam lahko v pičle pol ure na dom dostavijo knjige!

Nakupovanje pred spleta in z dostavo na dom je v zadnjih mesecih v močnem porastu. A ne govorimo le o dostavi hrane in nakupovanju oblačil ali elektronike. Zdaj lahko na dom naročite tudi knjige, ki so pri vas v pičle pol ure!

So tudi vam te mesece najboljša družba knjige? Ljubljanski uporabniki lahko na svoj dom po novem prejmejo izbrane uspešnice iz knjigarne Beletrina. Knjigarna se je namreč pridružila dostavljavcu hrane Wolt, ki je svojo ponudbo razširil tudi na druge produkte. Kot so sporočili iz Beletrine, bodo uporabniki v dobre pol ure po opravljenem naročilu že lahko listali želeno knjigo. 

Zaenkrat dostavo knjige lahko naročite le v srcu Ljubljane

Nakupovanje vseh vrst dobrin, tudi knjig, se je v zadnjem obdobju preneslo na splet, zaradi česar so v predprazničnem času dostavne službe izjemno obremenjene. V Beletrini so s tem, ko so se povezali z dostavno službo Wolt, čas dostave v Ljubljani skrajšali na povprečnih 35 minut od naročila.

Knjige je mogoče naročiti na naslove v Ljubljani, ki so od Beletrinine knjigarne na Novem trgu 2 oddaljeni do štiri kilometre zračne linije, so zapisali pri Beletrini.

V ponudbi je 50 izbranih uspešnic

Uporabnik nakup opravi tako, da na spletni strani Wolt pregleda Beletrinino ponudbo, izbere knjigo ali več knjig ter odda naročilo. Novi uporabniki Wolta predhodno opravijo še registracijo. Pri tem lahko z vpisom kode Beletrina izkoristijo darilni bon za šest evrov, ki ga lahko unovčijo kot popust pri prvem naročilu v Beletrinini knjigarni na Woltu.

V ponudbi je 50 izbranih uspešnic. Med njimi so nedavno izdani prvi del biografske trilogije letošnjega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka z naslovom Kurji pastir. Pa tudi s kresnikom ovenčani prvenec Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset, 1. letnik zbirke Klasična Beletrina, roman In ljubezen tudi Draga Jančarja, ki je letos prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, in napeta kriminalka Kolesar, prvenec novinarja Vala 202 Marka Radmiloviča.

Beletrinina knjigarna na Woltu bo odprta od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro in v soboto med 11. in 14. uro. Naročila pa je mogoče oddati tudi dan prej, so še sporočili iz Beletrine.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Prostovoljno delo v Gambiji: “Nisem pomagala jaz, ampak so oni pomagali meni”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Pravljična knjigarna v Benetkah, ki nas je povsem prevzela

Med raziskovanjem fotogeničnih uličic in kanalov v Benetkah se ustavite v Libreria Acqua Alta. Gre za eno najbolj unikatnih knjižnic in knjigarn na svetu. Najdete jo streljaj od Markovega trga, na naslovu Calle Longa S. Maria Formosa, v njej pa lahko brskate med novimi, ki jih je malo več kot polovico in starimi knjigami, ki so postavljene v prav posebnem prostoru.

Namesto na policah so knjige zložene v čolnih, tipičnih beneških gondolah, kanujih, v sodih in vseh drugih kotičkih. Ker Benetke pogosto poplavlja, je skozi leta voda ujela tudi kupe knjig. Te so danes neberljive, a so jih v knjigarni izkoristile v malo drugačne namene. Iz knjig so sestavili pohištvo, na dvorišču pa vas čaka prav poseben prizor.

Pravljična knjigarna namreč spominja na kakšno trgovinico iz filmov o mladem čarovniku Harryju Potterju, saj je celotno dvorišče oblečeno s knjigami, iz njih so sestavili celo stopnišče, po katerem se lahko povzpnete in posnamete nekaj fotografij. Knjigarno je pred desetimi leti odprl Luigi Frizzo, v njej pa boste naleteli še na nekaj rednih prebivalcev – mačke.

https://www.instagram.com/p/BXDP2-7AG8J/?taken-at=227860877

Foto: Facebook, Instagram

Preberite še:

https://www.vandraj.si/7-manj-znanih-italijanskih-mest-ki-jih-morate-obiskati/

Knjige, ki te ponesejo v svet

Če ne moremo na pot, zmeraj obstaja alternativa, ki nas lahko popelje po svetu, tudi iz domače zofe ali kavča. Potrebujemo le čas in dobro knjigo in že smo v deželi, daleč stran. Ob prebiranju vrstic, ne le, da spremljamo glavne junake, temveč smo postavljeni v določen kraj, kjer se zgodba tudi odvija. Za vas smo pripravili nekaj knjižnih predlogov, ki vas bodo popeljali na različne konce sveta, v različne kulture in prigode.

Pascal Mercier: Nočni vlak v Lizbono (Portugalska)

Naključno srečanje s skrivnostno Portugalko spodbudi ostarelega švicarskega profesorja Raimunda, da pusti kariero in odpotuje v Lizbono. Eden izmed vzrokov, ki ga popeljejo tja je, da bi našel pesnika, ki je vse življenje posvetil osovraženemu diktatorju Salazarju.

Raimund je profesor latinščine in strokovnjak za starodavne jezike. Življenje mu spremeni mlada ženska na mostu v švicarskem Bernu, ki jo reši pred skokom v smrt. Po tistem ženska izgine in za seboj pusti samo plašč. V njem je knjiga portugalskega avtorja, v kateri je vozovnica za vlak. Raimund jo uporabi in sklene odpotovati v Lizbono. Medtem ko išče avtorja, se sooči s temačnim poglavjem v zgodovini te države in razkrije tragičen ljubezenski trikotnik. Usoda ga povleče v tvegano sestavljanko.  Njegova pot naslednjič preseže čas in prostor in se dotakne vprašanj zgodovine, filozofije in zdravstva – ob tem pa naleti tudi na pravo ljubezen in osvobajajoče iskanje resničnega smisla življenja.

Aravind Adiga: Beli tiger (Indija)

Beli tiger je najredkejša žival v džungli, tako redka kot glavni junak Balram, ki mu je uspelo spremeniti svojo usodo in iz reveža postati milijonar. Svojo življenjsko zgodbo podaja sam, v dolgem pismu kitajskemu predsedniku vlade, ki prihaja na obisk v Indijo. V sedmih nočeh pripoveduje o sebi in hkrati razmišlja o svetu, ki ga obdaja. Ker je doživel Indijo z različnih vidikov, spoznavamo vse njene plasti: revno podeželje, kjer so neizobraženi ljudje ujeti v tradicionalne oblike družbenih odnosov; mestni vrvež, v katerem so na eni strani bogataši, na drugi njihovi služabniki in najrevnejši ljudje, ki živijo na ulicah; politično življenje, ki se od uradne parlamentarne demokracije odmika v korupcijo.

Vse podrobnosti prelomnega dogodka, ki Balramu spremeni življenje, se postopoma razkrivajo v napeti, duhoviti in iskrivi zgodbi, ki se dotika temeljnih vprašanj današnjega globaliziranega sveta.

knjiga_1

Elif Shafak: Pankrt iz Istanbula (Turčija in ZDA)

Roman Pankrt iz Istanbula prikazuje vzporedno življenje turške družine v Istanbulu in izgnane armenske družine v Ameriki. Je prikaz dveh kultur, dveh svetov, zahodnega in vzhodnega. Glavna junakinja, ki živi v Istanbulu, devetnajstletna Asya “pankrt”, se deklarira za nihilista, ki prebira zlasti francoske filozofe, zanima jo francoski eksistencializem. Na drugi strani oceana, v Ameriki, živi armenska družina, ki je leta 1915 pobegnila pred turškim genocidom. Armanoush, hči ločenih staršev, armenskega očeta in ameriške matere, na skrivaj odpotuje v Istanbul, ker hoče spoznati svoje korenine. Izkaže se, da sta turška in armenska družina veliko globlje povezani, kot se to kaže na prvi pogled.

Pankrt iz Istanbula, drugi avtoričin roman v angleščini, je ob izidu dvignil veliko prahu, saj je bila v Turčiji proti avtorici vložena obtožnica, češ da s pisanjem o armenskem genocidu žali turška nacionalna čustva. Obtožnica je bila ­pozneje umaknjena.

Marlo Morgan: Imenovali so jo dvoje src (Avstralija)

Imenovali so jo dvoje src je izjemno zanimiva leposlovna pripoved o duhovni odiseji Američanke v Avstraliji. Zgodba o pogumni ženski, ki je potovala z avstralskimi domorodci in spoznala čudovite skrivnosti in modrost zelo starega plemena; kako navezati stik z naravo in kako zaupati in verovati svojemu notranjemu vedenju in vodstvu.

Knjiga predaja enkratno, pravočasno in pomembno sporočilo vsemu človeštvu. Če se bomo naučili spoštovati vsa živa bitja in živeli v sozvočju z Zemljo, lahko rešimo svet pred uničenjem.

Stefanie Zweig: Nikjer v Afriki (Kenija)

Avtobiografska zgodba ­nemško-­judovske pisateljice Stefanie Zweig, ki se je rodila v premožni meščanski družini.

Stefanie Zweig je morala leta 1938 skupaj s starši pobegniti pred nacističnim preganjanjem Židov v Afriko. Njena družina si je v času druge svetovne vojne zavetje poiskala v Keniji, kjer je bilo življenje trdo, denarja pa komaj za njeno šolanje. Skoraj deset let kasneje se je skupaj s svojo družino vrnila nazaj v Nemčijo, kjer jih je pričakala lakota in obup, avtorico pa tudi težave pri prilagajanju na novo okolje. Zaradi velike ljubezni do pisanja in še večje do Afrike, se je odločila svojo zgodbo predstaviti širši javnosti.

Avtobiografska pripoved nemško-judovske pisateljice je svetu postala bolj znana, potem ko je prišla tudi na filmska platna. Film Nikjer v Afriki je prejel tudi oskarja za najboljši tujejezični film

Khaled Hosseini: Tek za zmajem (Afganistan)

Politični in zgodovinski premiki, ki so pretresali Afganistan od 70. let dvajsetega stoletja pa do danes, so mojstrsko izrisani v ganljivi zgodbi dveh prijateljev, Amirja, ki prihaja iz bogate družine v Kabulu, in Hasana, sina služabnika Amirjevega očeta.

Njuno idilično prijateljstvo se konča, ko  Amirjeva družina odpotuje v Ameriko, kjer sin postane ugleden pisatelj, Hasan pa ostane v državi, ki jo začnejo obvladovati talibani. Prijatelja ločuje tudi mučno izdajstvo, ki tako zelo preganja Amirja, da se odloči vrniti v Afganistan. A država je v močnem primežu religiozne in politične oblasti talibanov.

Xinran: Nebesni pokop (Tibet)

Nebesni pokop, je resnična pripoved o kitajski zdravnici, ki je trideset let iskala svojega moža v zasedenem Tibetu, kjer je globlje spoznala domačine in deželo ter postala tibetanska budistka V Tibetu je Wen zaživela v tradicionalni nomadski družini in postopoma postajala tibetanska budistka. Pot iskanja pokojnega moža, za katerega je na skrivanj upala, da še živi, pa je bila nepredvidljiva in negotova.

Knjiga je dragocen prikaz prostranosti geografije, zgodovine in duhovnosti znotraj zgodbe o ljubeči ženski ter obvezno branje za vsakogar, ki želi globlje razumeti tibetansko življenje in mistiko.

Cheryl Strayed: Divja (ZDA)

Svetovna uspešnica Divja je divja knjiga o iskanju sebe. Ko Cheryl umre mati in ji razpade zakon,s tal komaj dvigne pošast, kot “ljubkovalno” reče nahrbtniku in se odpravi na Pacifiško gorsko pešpot. 1800 kilometrov dolga pot, ki se vije po ZDA od meje z Mehiko do Kanade, vodi skozi puščave, po zasneženih vrhovih in nedotaknjenih gozdovih. Na pot je šla sama, brez pohodniških izkušenj, z vodnikom v prenapolnem nahrbtniku. Na poti najde sebe in zapolni praznino v srcu.

Divja je knjiga o težavah in pripetljajih, ki jih je bila deležna na poti, o moških pohodnikih, ki jih je srečala na tem potovanju, in o odrešitvi, ki jo prinaša taka pustolovščina.

Pa prijetno branje in raziskovanje sveta preko napisanih vrstic.

Foto: Jay Mantri, Kate Williams

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.