Nabiranje kostanja: To morate vedeti, preden se odpravite v gozd

Jesen prinaša vonj po kostanju! V mestih so že pripravili stojnice, kjer lahko kupite že pečene, vedno dobra ideja za izlet pa je tudi tista, ki vključuje gozd, košaro in nabiranje kostanja!

Nabiranje kostanja je odličen način, kako preživeti dan na svežem jesenskem zraku, mimogrede pa priskrbeti še sestavine za kosilo ali večerjo. Kaj moramo vedeti, preden se to jesen zapodimo v gozd?

Naberemo lahko do dva kilograma kostanja na dan

Letos se bo sezona iz septembra pomaknila proti oktobru, saj vreme za rast gozdih sadežev do zdaj ni bilo najbolj optimalno. Prav ste prebrali, tudi kostanj spada med gozdne sadeže!

Ravno zato zanj veljajo ista pravila kot za nabiranje ostalih gozdnih sadežev. Zakon namreč pravi, da sme posameznik na dan nabrati do 2 kilograma kostanja. Nabiramo ga lahko v vseh slovenskih gozdovih. To velja tudi za zasebne gozdove, a obstaja izjema! Ne smemo jih nabirati v zasebnem gozdu, če se lastnik gozda z nabiranjem in prodajo gozdnih sadežev ukvarja poklicno. V tem primeru je prepoved jasno označena na dostopih v gozd. Hkrati pa nabranega kostanja sami ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Če zgornjih pravil ne upoštevate in vas na delu ujame inšpektor, se vam obeta globa v višini od 200 do 400 evrov.

Kam na izlet v okolici Ljubljane za nabiranje kostanja?

Kostanjeva drevesa rastejo skoraj po vsej Sloveniji in to do 800 metrov nadmorske višine. Ker imajo rada toploto, so bolj pogosta na sončnih pobočjih. Kam na kostanjev izlet, če ste iz okolice Ljubljane? Priporočamo Orle, Rožnik, Katarino, Golovec, Urh, Rašico, Janče … Rastejo pa še marsikje drugje, a verjamemo, da vam svoje najljubše lokacije raje ne zaupate.

Prvi nabiralci lahko naberejo več črvov kot kostanja

Ker bodo ježice z dreves šele dobro začele odpadati, morate vedeti, da ni treba preveč hiteti. Z dreves namreč najprej odpadejo črvivi kostanji. Ostale boste nabrali, ko bodo dovolj zreli. Zreli so, ko so popolnoma rjavi. Če iz ježice izluščite še bele ali zelenkaste kostanje, še niso dovolj zreli.

In še eno zanimivo dejstvo: kostanji so bolj sladki takrat, ko se nočne temperature spustijo pod ničlo. Srečno pri lovu!

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Družinski oddih: 5 top idej za krompirjeve počitnice

Še več idej za krompirjeve počitnice najdete TUKAJ

Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Jesen je uradno pregnala poletje in namesto, da objokujemo vroče dni, se raje začnimo veseliti božiča. Šalo na stran, tudi jesen ima svoje prednosti in kar nekaj izmed njih lahko porabimo v kuhinji. Kostanj, buče, hruške … Verjamemo, da se da potolažiti z odlično jesensko poslastico.

bucna_juha_shutterstock_452019688

Mi smo se odločili za malce drugačno bučno juho, ki jo bomo skuhali po tajskem receptu, za posladek pa bomo spekli hruškovo torto.

Za juho potrebujemo:

1 kilogram hokaido buče

4 žlice olja

1 sesekljano čebulo

1 čajno žličko mletega ingverja

3 čajne žličke tajske rdeče curry paste (lahko uporabimo tudi curry v prahu)

400 mililitrov  kokosovega mleka

ščepec limonine trave

rezine limone in kokosov sladkor po okusu

1 sesekljan čili (opcijsko)

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Bučo narežemo na kose, notranji del naoljimo ter posujemo z začimbami, vendar jih nekaj prihranimo za kasneje. Začinjene koščke damo v pečico in pečemo 30 minut, dokler se ne zmehča. Ko je buča zmehčana, jo olupimo.

Medtem v posodi na olju prepražimo čebulo, ingver in limonino travo. Vmešamo curry nato pa dodamo pečeno bučo, tri žlice kokosovega mleka in vodo (lahko tudi jušno osnovo). Počakamo, da začne brbotati, nato lonec odstavimo z ognja in počakamo pet minut, da se malce ohladi. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj. Začinimo s soljo, sladkorjem, poprom, limoninim sokom ter vmešamo preostalo kokosovo mleko. Posujemo s čilijem in postrežemo, lahko pa vse pojemo kar sami.

bucna_shutterstock_402652483

Za hruškovo sladico potrebujemo:

Testo:

1 skodelica rjavega sladkorja

3 stepena jajca

1 skodelica stopljenega masla

2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta (ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja)

3 skodelice pirine moke

1 čajna žlička sode bikarbone

2 čajni žlički cimeta

Nadev:

½ skodelice rjavega sladkorja

¼ skodelice mleka

115 gramov masla

4-5 hrušk (odvisno od velikosti), narezanih na kocke

Vse sestavine po vrstnem redu zmešamo v gladko zmes in jo zlijemo v namaščen pekač. Pečemo na 180 stopinjah 45 minut.

Medtem v ponvi na maslu stopimo sladkor ter na njem popečemo hruškove kocke. Prilijemo mleko in pustimo brbotati približno tri minute. Malce ohladimo in z maso prelijemo podlago, ki smo jo vzeli iz pečice. Torto pustimo stati nekaj minut, nato pa še toplo postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.

hruska_shutterstock_133051352

Pa lep vikend!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.