Destinacija Miren Kras je med drugim znana po tradicionalnem festivalu špargljev, ki ponavadi poteka v pomladnih mesecih. Letos pa vas s kampanjo Zgodbe iz lonca vabi, da odlične jedi iz špargljev preizkusite pri gostincih, ki so svoje veščine in znanje za pripravo vrhunskih špargljevih krožnikov združili v knjigi receptov Šparglji-Beluši.
Šparglji izpod rok vrhunskih domačih chefov
Poznate Zgodbe iz lonca? Do pozne pomladi bodo gojene in divje šparglje kot predjedi, glavne jedi in celo sladice v svojih lokalih za vas pripravljali: Tomaž Kavčič – Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono, Katjuša Batistič – Gostilna Bric, Darja Makorič Špiljak – Gostilna Makorič, Jurij Golob – Gostilna Štirna, Adrejka Harej in Karla ter Tomaž Kogoj – Gostilna Kogoj.
Vabijo vas, da jih v teh mesecih obiščete in poskusite njihove odlične špargljeve krožnike ter druge izvrstne jedi iz svežih lokalnih sestavih. Najboljši beli šparglji, ki jim pravijo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah. Tam poleg belih gojijo tudi zelene in vijolične. Na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje. Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.
RECEPT 1: Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono, Tomaž Kavčič – Krompir, šparglji, jajčna krema in hrustljav pršut
Sestavine za 4 osebe:
– 0,2 kg krompirja (manjši, približno enako veliki gomolji),
– 4 beli šparglji,
– 0,15 kg masla,
– 0,15 dl sirotke iz kozjega mleka,
– 4 jajca proste reje,
– 0,2 dl zelenjavne/jušne osnove,
– 10 dag surovega pršuta (pršut lahko nadomestimo tudi z domačo panceto),
– solni cvet.
Priprava:
Špargljem odrežemo oleseneli del in steblo narežemo na majhne kolute, vršičke prihranimo. Krompir olupimo, operemo in skuhamo v osoljeni vodi. 3 minute preden odcedimo tekočino, dodamo polovico narezanih špargljev. Kuhan krompir in šparglje odcedimo, pretlačimo, dodamo maslo in sirotko, k smo jo zmešali z enim beljakom. Zmiksamo, da dobimo gladek, kremni pire.
Rezine pršuta zrežemo na tanke trakove in jih položimo v pekač in v predhodno ogreti pečici na 130 stopinj Celzija osušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem na hitro prepražimo preostale šparglje in vršičke, zalijemo z jušno osnovo, znižamo temperaturo in dušimo, da se omaka zreducira. Beljake in rumenjake ločeno stepemo, pasteriziramo in vlijemo v aparat za smetano, ki mu dodamo dve bombici.
Postavitev:
V jajčno lupino nabrizgamo krompirjev pire, prelijemo z reducirano omako, dodamo jajčno kremo, na vrh pa položimo vršiček šparglja. Potresemo s hrustljavim pršutom, ki smo ga zmešali z malce blanširanih kosov špargljev.
Tomaž Kavčič – Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono
RECEPT 2: Gostilna Bric, Katjuša Batistič – Krompirjevi ravioli s špargljevo omako
Sestavine za 4 osebe:
– 500 g belih špargljev,
– 100 g pršuta,
– 500 g krompirja,
– 1 jajce,
– 200 g moke,
– sirni namaz za nadev,
– 1 žlička kisle smetane,
– parmezan,
– maslo,
– smetana,
– sol.
Priprava:
Čas priprave: 1 ura 30 min. Cel krompir skuhamo, še vročega olupimo in pretlačimo. Ko se ohladi, dodamo jajca, sol in moko in zgnetemo v testo. Količino moke prilagajamo lastnostim krompirja. Na pomokani deski oblikujemo svaljek, nato kose testa na tanko razvaljamo na debelino 3 do 4 mm. Z modelčkom za piškote izrežemo koščke testa. Med dve plati testa damo žličko nadeva, robove pa z vilicami potisnemo, da se zlepijo. Robovi morajo biti čisti, sicer se testo ne bo zlepilo. Za nadev uporabimo poljubni sirni namaz, ki mu dodamo malo ribanega parmezana in kisle smetane. V slanem kropu jih kuhamo toliko časa, dokler ne priplavajo na površje. Šparglje operemo, olupimo in odlomimo spodnji, že oleseneli del. Postavimo jih v visok lonec in jih kuhamo tako, da so do treh četrtin pokriti z vodo. Po desetih minutah, ko se zmehčajo, jih odcedimo in ohladimo. Ohlajene zmešamo z mešalnikom. Rezine pršuta narežemo na trakce in popražimo na maslu. Dodamo zmešane šparglje in smetano, posolimo in pokuhamo, da nastane kremasta omaka.
Postavitev:
Na krožnik postavimo raviole in prelijemo s špargljevo omako.
Če radi kuhate doma – čaka vas zbirka receptov
Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov špargljevih jedi po namigih kuharskih mojstrov iz Vipavske doline, Krasa in Brd, naročite na info@mirenkras.si ali se osebno oglasite med sredo in nedeljo, od 10. do 18. ure, v trgovini z lokalnimi izdelki – Cerjanki v Pomniku miru na Cerju. Cena 8 EUR + stroški poštnine, plačilo po povzetju.
Virtualno razvajanje, kuhanje in nagradna igra!
V teh pomladnih mesecih vas bodo čez čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe zdravilnih špargljev v kulinariki chefi iz navedenih restavracij popeljali tudi preko virtualne izkušnje. V njej so združili kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave. Vabijo vas, da še zadnji majski teden sledite Zgodbam iz lonca.
Vsak ponedeljek bodo najavili kuharski izziv, v katerem bo gostinec do petka pripravil krožnik za posebnega gosta. Kdo bo preizkušal njegove kuharske spretnosti, boste lahko ugibali v nagradni igri Ugani, kdo pride k meni na večerjo?
Izmed pravilnih odgovorov, oddanih preko Facebook profila Miren Kras in Instagram profila @mirenkras, bodo izžrebali tedenskega nagrajenca, ki bo prejel BON za kosilo ali večerjo za 2 osebi v gostujoči gostilni in knjigo receptov Šparglji-beluši. Vse o nagradni igri si lahko preberete v njihovih Splošnih pogojih sodelovanja.
Pridružite se strastno igrivi kuhariji, ki poučuje, zabava in nagrajuje!
FOTO: Unsplash, Zgodbe iz lonca