V Štanjel na lov za jaslicami, skritimi med uličicami mesta

Ideja za izlet: praznični Štanjel! Vse od 17. decembra do 7. januarja bodo uličicam starega mestnega jedra praznični duh vlivale božične jaslice. Postavljene bodo na okenskih policah, na pragih kraških hiš, na dvoriščih in zidovih … Predlagamo, da se izgubite med ulicami in s svojimi sopotniki tekmujete, kdo prej najde in našteje več jaslic!

Če vas zanese v Štanjel, se sprehodite po srednjeveških ulicah in odkrijte božične jaslice, ki se skrivajo na okenskih policah, pragih kraških hiš, dvoriščih, zidovih … Po Štanjelu jih je skritih več deset, jaslice pa bodo na ogled do 7. januarja 2023! Ne pozabite pa se ustaviti tudi na trgu pri cerkvi, kjer vas čaka praznična tržnica.

Na lov za jaslicami z zemljevidom mesta Štanjel

Tradicionalne božične jaslice so v starem mestnem jedru postavili vaščanke in vaščani Štanjela. Ogled si lahko popestrite z igro “Odkrij božične jaslice po kotičkih srednjeveškega Štanjela”. Jaslice po vasi so namreč označene in postavljene na bolj ali manj skritih kotičkih Štanjela. Naloga obiskovalcev je, da jih najdejo – za to pa bodo celo nagrajeni! Lokacijo božičnih jaslic označite na zemljevidu s pripadajočo številko. Zemljevid vas čaka v Vhodnem stolpu v Štanjelu ter na ulici pred Kraško hišo.

Izpolnjen zemljevid z vsemi podatki nato oddajte v črni ovalni poštni nabiralnik pred vhodom na grajsko dvorišče. Med vsemi pravilno izpolnjenimi zemljevidi bodo pri Visit Štanjel izžrebali nagrajence, ki bodo prejeli nagrade, ki jih podarjajo lokalni ponudniki.

Vedno čudovit Kras 

Štanjel je sicer eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca. Sprehodite se po čudovitem Ferrarijevem vrtu in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja.

Foto: Shutterstock, Štanjel Tourism/visitstanjel.com/Ana Rojc

PREBERITE ŠE: Ideja za predbožično doživetje: Gasparijeve jaslice v naravni velikosti

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za kulinarični izlet do vinskih kleti: Martinovanje na Krasu!

Roke gor, kdo je za kulinarično razvajanje, obisk kleti in pokušino edinstvenih kraških vin? Martinovanje na Krasu vabi!

Ljubitelji vina, pršuta, sira in drugih dobrot si še danes v urniku zabeležite čas med 4. in 12. novembrom 2023. Martinovanje na Krasu ostaja zvesto tradiciji največjega martinovanja pri nas. Sega na območje dveh občin, odpira 19 vinskih kleti in 7 prizorišč dogajanja. Letos mu dodajajo še čezmejno noto.

Zlato pravilo: kdor pije, ne vozi!

Kleti bo znova povezoval organiziran brezplačni avtobusni prevoz, kar je odlična (in zelo pametna) priložnost, da ključe avtomobila pospravite do drugega dne.

Pokušanje dobrot več kot 80 različnih ponudnikov

Martinovanje na Krasu ostaja zvesto povezovanju raznolikih ponudnikov na celotnem območju Krasa. Na območju dveh občin se bo povezalo več kot 80 različnih ponudnikov. Vinarji, pršutarji, sirarji, domačije, društva in drugi, ki delujejo na področju turizma, se bodo predstavili na večjih prizoriščih martinovanja v Štanjelu, Dutovljah, Pliskovici, Sežani in Lipici. Dogodek se letos širi v čezmejno prireditev, saj se je številnim prizoriščem pridružil tudi tradicionalni Praznik sv. Martina na Proseku. 

Od praznika vina v Štanjelu do tekaškega pozdrava jeseni v Lipici

Martinovanje na Krasu bo vrhunec doživelo prav na martinovo! V soboto, 11. novembra, v odprte kleti vabijo ponudniki ob Kraški vinski cesti, ki jih bo znova povezoval organiziran, tokrat brezplačen avtobusni prevoz.

Martinova sobota v Sežani bo postregla z bogato martinovo tržnico lokalnih dobrot, martinovanje na osrednjem vaškem trgu v Dutovljah bo poleg enogastronomske ponudbe postreglo z blagoslovom mladega vinaPraznik vina v Štanjelu bo tudi letos v znamenju izbrane ponudbe vin in kulinarike z živo glasbo in pristnimi doživetji bisera Krasa.

V Botanični vrt ob vili Mirasasso vabi edinstveno doživetje Vila, vrt in vino v spremljavi jesenske dekorativne pripovedi. Za tekaške navdušence je tudi letos na voljo Tekaški pozdrav jeseni v očarljivi Lipici. V Pliskovici si privoščite Kozarček z Martinom in mladim vinom, večer pa bomo na martinovo zaključili z glasbo na Martinovem koncertu s skupinama Tequila in Nočni skok.

Dogajanje vse od 4. do 12. novembra

Pestro ne bo le na martinovo soboto, saj bo mogoče vse od 4. novembra izbirati med obiski odprtih kleti, raznolikimi doživetji bisera Krasa – Štanjela. Lahko se nasmejete s Slovensko vicoteko na večeru smeha v Tomaju ali pa obiščete Akademijo terana s pokušino kraških dobrot. Tudi petkov večer, 10. novembra, bo glasbeno obarvan s skupinama Zvita feltna in Mambo kings. Veselo bo!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Izlet na Kras: Do Ville Fabiani in polnega vrta cvetočih vrtnic

Ste že slišali za Villo Fabiani? To imenitno posestvo najdete na naslovu Kobdilj 39, le slabih 15 minut hoje po Fabianijevi poti iz očarljivega Štanjela, še ene točke, zaradi katere nas vedno znova vleče na Kras.

A najprej k Villi Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, kjer stoji tudi rojstna domačija arhitekta Maksa Fabianija. Ta je bil v času med svetovnima vojnama celo župan sosednjega Štanjela, ki mu je prav gotovo vtisnil svoj pečat – med drugim je zasnoval Ferrarijev vrt, edinstven vrtni park, ki velja za eno pomembnejših znamenitosti Štanjela, ob tem pa je razglašen celo za kulturni spomenik državnega pomena.

Tudi Villa Fabiani je danes zaščiten kulturni spomenik – dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je dolga povojna leta žalostno propadalo, leta 2010 pa ga je kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Ta se – kot šaljivo pravita zakonca Malgaj – arhitektka Blanka in zbiratelj starodobnikov Andrej – nikoli zares ne bo končala, saj na posestvu vedno odkrijeta kaj novega za urediti. In to, kar jima je uspelo oživiti zadnjih nekaj let, je vsekakor vredno ogleda.

Kdaj si lahko ogledate posestvo? Ko dišijo vrtnice!

Posestvo je občasno odprto tudi javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi lične in butične poroke. Kdaj jih lahko obiščete? Trenutno bodo vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

Villa Fabiani s svojimi historičnimi vrtovi in rožnikom namreč zadnja 3 leta sodeluje pri projektu odprtih vrtov Rendez-vouz aux jardins, ki jih že dvajseto leto pripravlja Francosko ministrstvo za kulturo.

Vrata vile bodo za obiskovalce odprta od ponedeljka, 5. junija, do četrtka, 8. junija med 10h in 12h ter med 16h in 18h. Vstopnina v vrtove, ki vključuje tudi kozarec penine, je 20 evrov. V sklopu rožnih dogodkov pa v četrtek, 8. junija ob 20h organizirajo tudi intimni koncert Anike Horvat. Število mest za udeležbo koncerta s pogostitvijo je omejeno, zato se jim za rezervacijo oglasite na info@villafabiani.com.

Stara murva, očarljivo sprehajališče in romantični kotički za oddih 

Zgradbe na posestvu so bile v osnovi grajene kot kmečke hiše z ločenimi poslopji, ki so pozneje postale vile, iz njih pa se pogled vedno odpira proti jugu. Danes v enem od poslopij (trenutno) ponujajo šest sob za goste, ki se običajno tako zaljubijo v posestvo, da ga v času svojega bivanja niti ne zapuščajo. In povsem jih razumemo.

Na dvorišču posestva, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota. In prav tu je prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. V latniku, skozi katerega vodi pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih. Prav zaradi te zgodbe v Villo Fabiani zanese marsikoga, a to je le vrh zanimivosti, ki jih ima posestvo.

Tu namreč najdete še kup zelenih oaz, kotičkov miru, od koder si ne boste želeli domov. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu, ki ima lasten vodni vir … Ena od sodobnejših pridobitev je tudi velik bazen, ki se prav lepo poda k okolici.

Na kozarec pikolita ali na izlet v okolico

Vse do zaključka druge svetovne vojne je bil ta kraj uspešna vinogradniška veleposest. Tudi Malgajevi so se vinogradniško tradicijo odločili nadaljevati. S pomočjo vinarja Primoža Štoke v butičnih količinah pridelujejo pikolit, pa tudi malvazijo in vitovsko grganjo. Všeč vam bo tudi pikolitova grappa, žganje s posebno aromo. Degustacijo pa priporočamo kar v faladurju, stari vinski kleti s sodobnim pridihom.

Zelo blizu je tudi Štanjel, ki ga vsekakor priporočamo za ogled, za podaljšek izleta pa so blizu tudi Lipica, Škocjanske jame, Vipavska dolina in celo Trst.

Nekoč bo tu stal muzej Porschejevih starodobnikov

Ena dolgoletnih želja Andreja Malgaja je, da bi na posestvu uredili manjši muzej, kjer bi na ogled postavil Porschejeve starodobnike. Pa tudi sicer družini navdiha za nove oživitve posestva vsekakor ne manjka.

FOTO: Villafabiani.com/Ana Rojc/Aljoša Videtič

PREBERITE ŠE: Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede (klik) ALI To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati (klik)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To skriva očarljiv vrt v Sežani, ki ga morate obiskati

Ste že slišali za Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso? Gre za prav imeniten kotiček v mestu, ki bo očaral ljubitelje kraške vegetacije, pa tudi eksotičnih tropskih rastlin z vsega sveta.

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso je posebno navdihujoč zagotovo spomladi, ko vse zaživi. Ko se rastline prebudijo in vrt zažari v pisanem cvetju. Vrtnic, hortenzij, travniških rož … Tisti, ki ste v zadnjem letu podlegli evforiji sobnih rastlin in svoj dom spremenili v pravi tropski vrt, pa se boste povsem zaljubili v tamkajšnji tropski rastlinjak!

Očarljiv vrt s kopijo Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju

Stari del vrta v grobem delimo na dva dela. Na osrednji oziroma formalni del z lepo oblikovanimi pušpanovimi parterji, jasami, nasadom iglavcev, ribnikom in vodometom ter pergolami. Tu najdete tudi rastlinjak, ki je pravzaprav manjša kopija Schönnbrunskega rastlinjaka na Dunaju. In na drugi, neformalni del, grajen v bolj sproščenem krajinskem slogu s prostranimi travnatimi jasami, borovim gozdom, nasadom ceder in javorovo alejo.

Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso se ponaša z zbirko, ki šteje okoli 170 različnih rastlinskih vrst ter skupno skoraj 700 rastlin.

Vrt zato ponosno nosi status:

  • vrtno-arhitekturne dediščine,
  • naravne vrednote državnega pomena,
  • naravnega spomenika lokalnega pomena ter,
  • kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Vrt, ki ga je ustvarila grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta

Vrt je leta 1848, po vzoru italijanskih meščanskih vrtov, ob svoji vili Mirasasso, oblikovala grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta. Zaljubljena v naravo, kulturo in lepoto je v vrt vnašala rastline, prinesene s popotovanj po vsem svetu, hkrati pa tudi izjemne kulturne elemente, med katerimi je rastlinjak iz leta 1890 zagotovo najpomembnejši. Vrt je od leta 1957 last Občine Sežana, z njim pa upravlja KSP d.d. Sežana.

Prostor, namenjen ljudem, ki cenijo naravo 

Botanični vrt ob vili Mirasasso ni mestni park. Je umetnost človeka, narave in časa. Zato je danes zaščitena vrednota. Je sežanska dolžnost, kraška znamenitost in državni ponos, vreden obzirnega občudovanja. Je prostor namenjen ljudem. Domačinom in obiskovalcem. Da pridejo in začutijo, česar v mestnih parkih ni moč dojeti. Da spoznajo, razumejo in ohranijo veličino narave in kulture. Veličino, zgrajeno za velike stvari.

Tudi za poroke!

Vrt sicer lahko najamete tudi za civilno poroko ali druge fotogenične butične dogodke.

Sprehod skozi Interpretacijski center kraške vegetacije

Medtem ko je Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso zakladnica rastlin z različnih koncev sveta, je Interpretacijski center kraške vegetacije (ICKV) odsev kraške pokrajine in njenega rastlinstva.

Center, opremljen z didaktičnimi in interaktivnimi vsebinami, na umetniški način predstavlja skrivnosti podzemnega kraškega sveta, čar tamkajšnjih gozdov, skladnost kraških travišč, burjo in Kosovelovo pesem kot odraz samega Krasa.

V interaktivnem prostoru centra si je možno ogledati tudi grafično animacijo o 12 tisočletnem spreminjanju kraške pokrajine, pred izhodom iz centra pa se nahaja tudi “Kraški travnik” z izbranimi izdelki kraških mojstrov in ustvarjalcev.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Skupaj za pogoreli Kras

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen po peklenskem boju z ognjem, ki je uničil preko 3.500 hektarjev goriškega in komenskega Krasa, gledajo naprej. Upoštevaje številne pobude javnosti, ki želi prispevati k obnovi, je s Fundacijo Vrabček upanja podpisana pogodba za zbiranje namenskih finančnih donacij.

Najhujši požar v zgodovini Slovenije je popolnoma uničil naravo in zarezal v življenje ljudi. Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda škoda v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi je nepredstavljiva, gozdne živali so izgubile dom. V zraku je še vedno dim, ki je po vsej Sloveniji zmanjševal vidljivost, ponekod še vznikajo požari, veter prenaša zoglenele delce, ki so škodljivi za dihala. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega in komenskega Krasa, prej biotsko enega najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo.

TEKMA Z OGNJEM IN ČASOM – OD ČIŠČENJA DO ZAŠČITE

V občinah Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen bodo cenili vsak prispevek v obliki finančnih sredstev ali pomoči na terenu, ko bo mogoče pričeti z organiziranim odstranjevanjem plastičnih in drugih odpadkov, nastalih v času gašenja požarov, v načrtu je več čistilnih akcij. Na pobudo slovenskih podjetnikov, glasbenikov, umetnikov, estradnikov, vinarjev in drugih dobrotnikov je v pripravi tudi večji dobrodelni dogodek.

Na novi spletni strani www.skupajzakras.si, ki bo zaživela v prihodnjih dneh, bodo na razpolago vse informacije o akcijah in projektih, tudi možnost licitiranja za donirane umetnine in predmete. Vse z enim ciljem, da skupaj obnovimo pogoreli Kras.

“NAJVEČJI POŽAR V ZGODOVINI SAMOSTOJNE SLOVENIJE NAS LAHKO ZDRUŽI”

“Največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije zagotovo ne bomo pozabili, vprašanje pa je, kako si ga bomo zapomnili. Lahko zgolj kot temno nočno moro, ki smo jo spremljali iz daljave. Morda pa bo misel na požar v nas vnesla svetel trenutek ponosa, ko smo družno priskočili na pomoč, prispevali in naredili vse, kar smo lahko, da omilimo škodo. Hvaležni nam bodo zdajšnje in prihodnje generacije, ki si zaslužijo, da pogoreli Kras okreva.” so zapisali.

Kako lahko pomagate:

 

Vir: Miren Kras

Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Tu vas bodo očarali slikovite ozke uličice, razgledi na sosednje griče, dobra kulinarika in čudovit Ferrarijev vrt.

Ste že obiskali čudoviti Štanjel? Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje iz 15. stoletja je prebivalce je ščitilo v času turških vpadov. Vrhunec razvoja je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa izvira večina arhitekturnih značilnosti stavb.

Mesto, ki ga je zaznamoval Maks Fabiani

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Duh kraja in njegovo ohranjanje sta bili glavni arhitektovi obvezi pri vseh posegih v prostor, uporabljal je takrat najsodobnejše tehnologije.

Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja. Obnova objektov z uvedbo njihove nove rabe dodatno kaže na arhitektovo daljnovidnost in inovativnost pri pristopu k dediščini. V tistem času je razmišljal o dostopnosti naselja za avtomobilski promet z ureditvijo sistema dostopov. Lotil se je tudi enega glavnih problemov kraških naselij – vodne oskrbe.

Imenitni razgledi in Ferrarijev vrt

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini pod starim jedrom razvil novejši del naselja. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca.

Sprehodite se po čudovitem Ferrarijevem vrtu, ki ga je prav tako zasnoval Maks Fabiani, in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Imajo celo fontano terana!

Ena novejših pridobitev Štanjela je fontana terana. Obiskovalci si pri njej kar sami lahko natočite kozarček terana ali vitovske grganje.

Villa Fabiani, posestvo z dušo

Na naslovu Kobdilj 39, kamor se lahko podate kar peš po Fabianijevi poti iz Štanjela (slabih 15 minut nenaporne hoje), najdete Villo Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, rojstna domačija Maksa Fabianija. Vse do zaključka druge svetovne vojne je bila to uspešna vinogradniška veleposest. Na dvorišču, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota.

Posestvo je tudi prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu in vinograd Pikolita. Ribnik v parku v vinogradu z lastnim vodnim izvirom nosi posebno zgodbo. Nekoč je skrbel za dobrobit posestva, danes pa je prostor miru, zelenja in dobrih energij. V latniku, skozi katerega potega pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih.

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je nedavno kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Posestvo je občasno odprto tudi za javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi poroke. Trenutno so vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

PREBERITE ŠE: 1000 ur zunaj: Gozdarka iz Bohinja z najboljšimi idejami, kaj početi v naravi #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Obisk pokopališč v občini Miren – Kostanjevica brez tradicionalnih sveč

V občini Miren – Kostanjevica pozivajo svoje prebivalce, da se letos zadržijo pri nakupu plastičnih sveč in uporabijo naravne materiale. Ideja za poseben in malce drugačen sprehod ob spominu na mrtve. Takole so zapisali:

“Ob dnevu spomina na mrtve oziroma v dneh pred tem vsako leto obiščemo grobove naših bližnjih, svojcev, prijateljev, znancev. Namenimo jim cvetje, sveče … A naj bo to letos drugače – namesto sveč se jih spomnimo s poslikanimi kamenčki, venčkom, lesenimi izdelki. Naj nam po 1. novembru ostanejo spomini, ne kupi odpadnih sveč.

Občina Miren – Kostanjevica si na različnih področjih prizadeva delovati trajnostno in ohranjati naravo čisto. Zeleni viziji razvoja tako dodaja tudi pobudo, da s skupnimi močmi zmanjšamo količino odpadnih sveč, ki vsako leto ostanejo po novembrskem prazniku in ki zelo obremenjujejo naše okolje. Tako letos delujmo bolj trajnostno za naše okolje, a zato nič manj spoštljivo do naših pokojnih. Idej, kako nadomestiti plastično svečo, je veliko – lahko ustvarimo venček iz suhih rož ali vejic ter ga okrasimo po izbiri, izdelamo okrasek iz lesa, skorje lubja ali pa ga preprosto kupimo.

»Stopimo skupaj za zeleno prihodnost in v spomin na preminule raje prižgimo luč v naših srcih, 1. november pa zaznamujmo brez plastike. Bližajo se krompirjeve počitnice, ki jih starši lahko izkoristite za izlet z otroki, na katerem boste nabrali kamenčke, ki jih bodo otroci kasneje zagotovo z veseljem tudi okrasili. S tem ne le prispevamo k zmanjšanju odpadne plastike, ampak čas izkoristimo za druženje, pogovor, komu bomo kamenčke namenili, obujanje spominov,« je o namenu poziva razmišljal župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar ter dodal »Kopičenje odpadkov je naša skupna skrb in odgovornost. Z vsako prižgano svečo manj prispevamo k trajnejši zgodbi in bolj zeleni skupni prihodnosti. Naredimo vsak posebej in vsi skupaj korak v tej smeri.«

Obiskovalce pokopališč v občini Miren – Kostanjevica bodo na pobudo, naj 1. november letos mine brez plastike, opozarjali tudi plakati. To je začetek akcije, ki jo nameravajo v prihodnjih letih še razširiti, saj volje in idej ne manjka.”

Foto: Miren Kras

PREBERITE ŠE: Ko v gostilni zadiši po lokalnem: “Krasna kuhnja” za foodije

 

Zgodbe iz lonca: šparglji in slasten recept vrhunskega Tomaža Kavčiča

Destinacija Miren Kras je med drugim znana po tradicionalnem festivalu špargljev, ki ponavadi poteka v pomladnih mesecih. Letos pa vas s kampanjo Zgodbe iz lonca vabi, da odlične jedi iz špargljev preizkusite pri gostincih, ki so svoje veščine in znanje za pripravo vrhunskih špargljevih krožnikov združili v knjigi receptov Šparglji-Beluši.

Šparglji izpod rok vrhunskih domačih chefov

Poznate Zgodbe iz lonca? Do pozne pomladi bodo gojene in divje šparglje kot predjedi, glavne jedi in celo sladice v svojih lokalih za vas pripravljali: Tomaž Kavčič – Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono, Katjuša Batistič – Gostilna Bric, Darja Makorič Špiljak – Gostilna Makorič, Jurij Golob – Gostilna Štirna, Adrejka Harej in Karla ter Tomaž Kogoj – Gostilna Kogoj.

Vabijo vas, da jih v teh mesecih obiščete in poskusite njihove odlične špargljeve krožnike ter druge izvrstne jedi iz svežih lokalnih sestavih. Najboljši beli šparglji, ki jim pravijo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah. Tam poleg belih gojijo tudi zelene in vijolične. Na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje. Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.

RECEPT 1: Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono, Tomaž Kavčič – Krompir, šparglji, jajčna krema in hrustljav pršut

Sestavine za 4 osebe:
0,2 kg krompirja (manjši, približno enako veliki gomolji),
4 beli šparglji,
0,15 kg masla,
0,15 dl sirotke iz kozjega mleka,
4 jajca proste reje,
0,2 dl zelenjavne/jušne osnove,
10 dag surovega pršuta (pršut lahko nadomestimo tudi z domačo panceto),
solni cvet.

Priprava:
Špargljem odrežemo oleseneli del in steblo narežemo na majhne kolute, vršičke prihranimo. Krompir olupimo, operemo in skuhamo v osoljeni vodi. 3 minute preden odcedimo tekočino, dodamo polovico narezanih špargljev. Kuhan krompir in šparglje odcedimo, pretlačimo, dodamo maslo in sirotko, k smo jo zmešali z enim beljakom. Zmiksamo, da dobimo gladek, kremni pire.

Rezine pršuta zrežemo na tanke trakove in jih položimo v pekač in v predhodno ogreti pečici na 130 stopinj Celzija osušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem na hitro prepražimo preostale šparglje in vršičke, zalijemo z jušno osnovo, znižamo temperaturo in dušimo, da se omaka zreducira. Beljake in rumenjake ločeno stepemo, pasteriziramo in vlijemo v aparat za smetano, ki mu dodamo dve bombici.

Postavitev:
V jajčno lupino nabrizgamo krompirjev pire, prelijemo z reducirano omako, dodamo jajčno kremo, na vrh pa položimo vršiček šparglja. Potresemo s hrustljavim pršutom, ki smo ga zmešali z malce blanširanih kosov špargljev.

Tomaž Kavčič – Restavracija z Michelinovo zvezdico Dvorec Zemono

RECEPT 2: Gostilna Bric, Katjuša Batistič – Krompirjevi ravioli s špargljevo omako

Sestavine za 4 osebe:
– 500 g belih špargljev,
– 100 g pršuta,
– 500 g krompirja,
– 1 jajce,
– 200 g moke,
– sirni namaz za nadev,
– 1 žlička kisle smetane,
– parmezan,
– maslo,
– smetana,
– sol.

Priprava:
Čas priprave: 1 ura 30 min. Cel krompir skuhamo, še vročega olupimo in pretlačimo. Ko se ohladi, dodamo jajca, sol in moko in zgnetemo v testo. Količino moke prilagajamo lastnostim krompirja. Na pomokani deski oblikujemo svaljek, nato kose testa na tanko razvaljamo na debelino 3 do 4 mm. Z modelčkom za piškote izrežemo koščke testa. Med dve plati testa damo žličko nadeva, robove pa z vilicami potisnemo, da se zlepijo. Robovi morajo biti čisti, sicer se testo ne bo zlepilo. Za nadev uporabimo poljubni sirni namaz, ki mu dodamo malo ribanega parmezana in kisle smetane. V slanem kropu jih kuhamo toliko časa, dokler ne priplavajo na površje. Šparglje operemo, olupimo in odlomimo spodnji, že oleseneli del. Postavimo jih v visok lonec in jih kuhamo tako, da so do treh četrtin pokriti z vodo. Po desetih minutah, ko se zmehčajo, jih odcedimo in ohladimo. Ohlajene zmešamo z mešalnikom. Rezine pršuta narežemo na trakce in popražimo na maslu. Dodamo zmešane šparglje in smetano, posolimo in pokuhamo, da nastane kremasta omaka.

Postavitev:
Na krožnik postavimo raviole in prelijemo s špargljevo omako.

Če radi kuhate doma – čaka vas zbirka receptov

Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov špargljevih jedi po namigih kuharskih mojstrov iz Vipavske doline, Krasa in Brd, naročite na info@mirenkras.si ali se osebno oglasite med sredo in nedeljo, od 10. do 18. ure, v trgovini z lokalnimi izdelki – Cerjanki v Pomniku miru na Cerju. Cena 8 EUR + stroški poštnine, plačilo po povzetju.

Virtualno razvajanje, kuhanje in nagradna igra!

V teh pomladnih mesecih vas bodo čez čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe zdravilnih špargljev v kulinariki chefi iz navedenih restavracij popeljali tudi preko virtualne izkušnje. V njej so združili kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave. Vabijo vas, da še zadnji majski teden sledite Zgodbam iz lonca. 

Vsak ponedeljek bodo najavili kuharski izziv, v katerem bo gostinec do petka pripravil krožnik za posebnega gosta. Kdo bo preizkušal njegove kuharske spretnosti, boste lahko ugibali v nagradni igri Ugani, kdo pride k meni na večerjo?

Izmed pravilnih odgovorov, oddanih preko Facebook profila Miren Kras in Instagram profila @mirenkras, bodo izžrebali tedenskega nagrajenca, ki bo prejel BON za kosilo ali večerjo za 2 osebi v gostujoči gostilni in knjigo receptov Šparglji-beluši. Vse o nagradni igri si lahko preberete v njihovih Splošnih pogojih sodelovanja.

Pridružite se strastno igrivi kuhariji, ki poučuje, zabava in nagrajuje!

FOTO: Unsplash, Zgodbe iz lonca

PREBERITE ŠE: 7 odličnih idej, kje po Sloveniji izkoristiti turistični bon

Gurmanski izlet: Na Kras na degustacije vina in drugih kraških dobrot

Kras je ena tistih slovenskih destinacij, ki razvaja ljubitelje dobrega vina, na burji sušenih mesnin in idiličnih razgledov.

Kras bo skozi vse letošnje poletje v znamenju gurmanskega uživanja v vinskih hramih. V veliko gastronomsko družino KrasPass gourmet se je namreč povezalo več kot 40 priznanih ponudnikov kraških vin, na burji sušenih mesnin, tipičnih kraških jedi in izdelkov.

Skozi poletje – vse do konca avgusta, boste lahko vsak dan ob 11h, 16h ali 18h rezervirali krajšo degustacijo kraških vin s prigrizki, okušanje sušenih mesnin ali enourno gourmet doživetje po enotnih cenah od 12 do 24 evrov.

Čas za Kras: dan za degustacije in raziskovanje lepot 

Tako si na Krasu lahko sestavite popoln dan degustacij in aktivnih doživetij, zvečer pa se ustavite še v kakšni od odličnih kraških restavracij, tradicionalnih gostiln ali domačij in tam celo prenočite. Tako boste celo poletje, vse do 31. avgusta obiskovali priznane in nagrajene vinarje, vrhunske kraške chefe, gostince s tradicijo, gostoljubne turistične kmetije in ekološke kmetovalce. Del te pisane družine pa so tudi sadjarji, zeliščarji, sirarji in kamnoseki.

Prvo veliko regijsko gastronomsko družino v Sloveniji je povezalo pet kraško-brkinskih občin. Sežana, Komen, Divača, Hrpelje Kozina, Miren Kostanjevica – in njihove lokalne turistične organizacije v sodelovanju z Agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa.

Kras: kraj, kjer ne manjka vrhunskih vin

18 kraških vinarjev, ki vabijo na degustacije, pozna skrivnosti tipičnega terroirja na čelu z rdečo zemljo. V njihovih kleteh, ki so zaradi hrastovih sodov in kamna že same po sebi atrakcija, zorijo vrhunska vina in penine. Pri skoraj vsakem vinarju boste našli opojen teran ali avtohtono staro belo sorto vitovska grganja.

Najbolj drzni preizkušajo nove postopke ali zasajajo nove sorte in jim prilagajajo maceracijo. Nekateri tipično podobo vinogradov še zmeraj ustvarjajo s kraškimi latniki. Drugi prisegajo na sonaravno življenje in jim vinograde pomagajo obdelovati kar črede, ki se pasejo na prostem sredi travnikov.

Med KrasPass vinarji imajo eni visoke lege in razglede od Alp do Jadrana. Nekateri so izkušeni gostitelji, drugi izjemni pripovedovalci zgodb, tretji vam bodo ponudili vino, ki vam bo zlezlo od grla do srca. Ob okušanju treh ali štirih vzorcev vina bodo vinarji postregli lokalne sire ali sušene mesnine. Pri 45-minutni degustaciji bodo razkazali še klet, pri enournem gourmet doživetju pa bodo največja zvezda posebej starana in nagrajena vina.

Doživetje na burji sušenih kraških mesnin

Kraška burja je stalnica, brez katere Kraševci ne morejo. Suši jim pršute in mesnine, ki so danes vse bolj butični in ekskluzivni. Kar 10 restavracij in 8 turističnih kmetij je del KrasPass gastronomske družine, ki bo celo poletje vabila na spoznavanje in okušanje sušenih mesnin.

Vaši gostitelji bodo sami mojstri – butični pršutarji, prvaki ročnega rezanja, vrhunski chefi, ekološki kmetje in drugi. Prav vsi spoštujejo kraško tradicijo in pogosto kot začimbi uporabljajo le poper in morsko sol. Pokušini butičnih mesnin bodo dodali slastne lokalne sire in kozarec vina. Pri daljši degustaciji pa si bodo obiskovalci ogledali posestvo ali hišno skrivnost. Pri enournem gourmet doživetju bodo na deski posebej ekskluzivne mesnine in siri, ki jih ni mogoče dobiti ali narediti kar tako. Če vas bo v tradicionalnih gostilnah in vrhunskih restavracijah premamil še svež in sezonski jedilnik tipičnih kraških jedi, se lahko vrnete ali podaljšate obisk.

PREBERITE ŠE: Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Degustacije kraških dobrot in sadja

Edinstven spoj mediteranskega in celinskega podnebja ni ugoden le za vinsko trto in mesne dobrote. Siri, zorjeni v kraških jamah, kraška žganja in likerji iz avtohtonih vrst sadja, dišavnice in zelišča, kraški med z zaščiteno geografsko označbo in sadje z najbližjega drevesa, včasih počasi kuhano v slastno marmelado. Vse to čaka na obiskovalce v idiličnem okolju kraških domačij, kjer je poleg krajše degustacije na voljo voden ogled posestva ali predstavitev pridelave. 8 kraških ponudnikov, od čebelarjev do sirarjev, mojstrov marmelade ter zeliščnih in sadjarskih kmetij bo obiskovalce navduševalo s svojimi posebnostmi in pristnimi doživetji.

Doživetje kraškega kamna in izdelkov

Lomljenje, rezanje in oblikovanje kamna ima na Krasu tisočletno tradicijo. Okoli večine kraških vasi so manjši kamnolomi. Tam kamnoseki pridobivajo kamen, ki ga z izjemnim občutkom za detajle oblikujejo v uporabne ali okrasne izdelke.

Kamnoseške mojstrovine so tudi eden ključnih elementov tipične kraške arhitekture. Kraški vinarji imajo kamnite umivalnike, nekateri gostinci kamnite pladnje, krožnike ali sklede, v kakšni sirni kleti pa boste našli celo kamnit sir. Pravega značaja Krasa skoraj ni mogoče začutiti brez obiska delavnice kamnoseškega mojstra. V krajšem ali daljšem kamnoseškem doživetju bodo obiskovalci spoznali sodobno oblikovanje kamna, si ustvarili unikaten izdelek in nazdravili še v sosednjem vinotoču. Dobrodošli na Krasu, v žlahtnem svetu okusov in doživetij!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.