Gurmanski izlet: Na Kras na degustacije vina in drugih kraških dobrot

Kras je ena tistih slovenskih destinacij, ki razvaja ljubitelje dobrega vina, na burji sušenih mesnin in idiličnih razgledov.

Kras bo skozi vse letošnje poletje v znamenju gurmanskega uživanja v vinskih hramih. V veliko gastronomsko družino KrasPass gourmet se je namreč povezalo več kot 40 priznanih ponudnikov kraških vin, na burji sušenih mesnin, tipičnih kraških jedi in izdelkov.

Skozi poletje – vse do konca avgusta, boste lahko vsak dan ob 11h, 16h ali 18h rezervirali krajšo degustacijo kraških vin s prigrizki, okušanje sušenih mesnin ali enourno gourmet doživetje po enotnih cenah od 12 do 24 evrov.

Čas za Kras: dan za degustacije in raziskovanje lepot 

Tako si na Krasu lahko sestavite popoln dan degustacij in aktivnih doživetij, zvečer pa se ustavite še v kakšni od odličnih kraških restavracij, tradicionalnih gostiln ali domačij in tam celo prenočite. Tako boste celo poletje, vse do 31. avgusta obiskovali priznane in nagrajene vinarje, vrhunske kraške chefe, gostince s tradicijo, gostoljubne turistične kmetije in ekološke kmetovalce. Del te pisane družine pa so tudi sadjarji, zeliščarji, sirarji in kamnoseki.

Prvo veliko regijsko gastronomsko družino v Sloveniji je povezalo pet kraško-brkinskih občin. Sežana, Komen, Divača, Hrpelje Kozina, Miren Kostanjevica – in njihove lokalne turistične organizacije v sodelovanju z Agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa.

Kras: kraj, kjer ne manjka vrhunskih vin

18 kraških vinarjev, ki vabijo na degustacije, pozna skrivnosti tipičnega terroirja na čelu z rdečo zemljo. V njihovih kleteh, ki so zaradi hrastovih sodov in kamna že same po sebi atrakcija, zorijo vrhunska vina in penine. Pri skoraj vsakem vinarju boste našli opojen teran ali avtohtono staro belo sorto vitovska grganja.

Najbolj drzni preizkušajo nove postopke ali zasajajo nove sorte in jim prilagajajo maceracijo. Nekateri tipično podobo vinogradov še zmeraj ustvarjajo s kraškimi latniki. Drugi prisegajo na sonaravno življenje in jim vinograde pomagajo obdelovati kar črede, ki se pasejo na prostem sredi travnikov.

Med KrasPass vinarji imajo eni visoke lege in razglede od Alp do Jadrana. Nekateri so izkušeni gostitelji, drugi izjemni pripovedovalci zgodb, tretji vam bodo ponudili vino, ki vam bo zlezlo od grla do srca. Ob okušanju treh ali štirih vzorcev vina bodo vinarji postregli lokalne sire ali sušene mesnine. Pri 45-minutni degustaciji bodo razkazali še klet, pri enournem gourmet doživetju pa bodo največja zvezda posebej starana in nagrajena vina.

Doživetje na burji sušenih kraških mesnin

Kraška burja je stalnica, brez katere Kraševci ne morejo. Suši jim pršute in mesnine, ki so danes vse bolj butični in ekskluzivni. Kar 10 restavracij in 8 turističnih kmetij je del KrasPass gastronomske družine, ki bo celo poletje vabila na spoznavanje in okušanje sušenih mesnin.

Vaši gostitelji bodo sami mojstri – butični pršutarji, prvaki ročnega rezanja, vrhunski chefi, ekološki kmetje in drugi. Prav vsi spoštujejo kraško tradicijo in pogosto kot začimbi uporabljajo le poper in morsko sol. Pokušini butičnih mesnin bodo dodali slastne lokalne sire in kozarec vina. Pri daljši degustaciji pa si bodo obiskovalci ogledali posestvo ali hišno skrivnost. Pri enournem gourmet doživetju bodo na deski posebej ekskluzivne mesnine in siri, ki jih ni mogoče dobiti ali narediti kar tako. Če vas bo v tradicionalnih gostilnah in vrhunskih restavracijah premamil še svež in sezonski jedilnik tipičnih kraških jedi, se lahko vrnete ali podaljšate obisk.

PREBERITE ŠE: Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Degustacije kraških dobrot in sadja

Edinstven spoj mediteranskega in celinskega podnebja ni ugoden le za vinsko trto in mesne dobrote. Siri, zorjeni v kraških jamah, kraška žganja in likerji iz avtohtonih vrst sadja, dišavnice in zelišča, kraški med z zaščiteno geografsko označbo in sadje z najbližjega drevesa, včasih počasi kuhano v slastno marmelado. Vse to čaka na obiskovalce v idiličnem okolju kraških domačij, kjer je poleg krajše degustacije na voljo voden ogled posestva ali predstavitev pridelave. 8 kraških ponudnikov, od čebelarjev do sirarjev, mojstrov marmelade ter zeliščnih in sadjarskih kmetij bo obiskovalce navduševalo s svojimi posebnostmi in pristnimi doživetji.

Doživetje kraškega kamna in izdelkov

Lomljenje, rezanje in oblikovanje kamna ima na Krasu tisočletno tradicijo. Okoli večine kraških vasi so manjši kamnolomi. Tam kamnoseki pridobivajo kamen, ki ga z izjemnim občutkom za detajle oblikujejo v uporabne ali okrasne izdelke.

Kamnoseške mojstrovine so tudi eden ključnih elementov tipične kraške arhitekture. Kraški vinarji imajo kamnite umivalnike, nekateri gostinci kamnite pladnje, krožnike ali sklede, v kakšni sirni kleti pa boste našli celo kamnit sir. Pravega značaja Krasa skoraj ni mogoče začutiti brez obiska delavnice kamnoseškega mojstra. V krajšem ali daljšem kamnoseškem doživetju bodo obiskovalci spoznali sodobno oblikovanje kamna, si ustvarili unikaten izdelek in nazdravili še v sosednjem vinotoču. Dobrodošli na Krasu, v žlahtnem svetu okusov in doživetij!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Tu vas bodo očarali slikovite ozke uličice, razgledi na sosednje griče, dobra kulinarika in čudovit Ferrarijev vrt.

Ste že obiskali čudoviti Štanjel? Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje iz 15. stoletja je prebivalce je ščitilo v času turških vpadov. Vrhunec razvoja je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa izvira večina arhitekturnih značilnosti stavb.

Mesto, ki ga je zaznamoval Maks Fabiani

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Duh kraja in njegovo ohranjanje sta bili glavni arhitektovi obvezi pri vseh posegih v prostor, uporabljal je takrat najsodobnejše tehnologije.

Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja. Obnova objektov z uvedbo njihove nove rabe dodatno kaže na arhitektovo daljnovidnost in inovativnost pri pristopu k dediščini. V tistem času je razmišljal o dostopnosti naselja za avtomobilski promet z ureditvijo sistema dostopov. Lotil se je tudi enega glavnih problemov kraških naselij – vodne oskrbe.

Imenitni razgledi in Ferrarijev vrt

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini pod starim jedrom razvil novejši del naselja. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca.

Sprehodite se po čudovitem Ferrarijevem vrtu, ki ga je prav tako zasnoval Maks Fabiani, in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Villa Fabiani, posestvo z dušo

Na naslovu Kobdilj 39, kamor se lahko podate kar peš po Fabianijevi poti iz Štanjela (slabih 15 minut nenaporne hoje), najdete Villo Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, rojstna domačija Maksa Fabianija. Vse do zaključka druge svetovne vojne je bila to uspešna vinogradniška veleposest. Na dvorišču, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota.

Posestvo je tudi prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu in vinograd Pikolita. Ribnik v parku v vinogradu z lastnim vodnim izvirom nosi posebno zgodbo. Nekoč je skrbel za dobrobit posestva, danes pa je prostor miru, zelenja in dobrih energij. V latniku, skozi katerega potega pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih.

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je nedavno kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Posestvo je občasno odprto tudi za javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi poroke. Trenutno so vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

Wondering what a wedding in Villa Fabiani looks like?

Imaginary wedding project we did in cooperation with:Super CateringMalalanPoročni atelje KarizmaSanjski ŠopekKjut DizajnBeauty By KatjaSpankaZvita FeltnaAljosa VideticA big thanks to all our friends for volunteering as actors in the creation of this story.A film by Mark PircOrganisation by Katarina Malgaj

Objavil/a Villa Fabiani dne Sreda, 19. september 2018

PREBERITE ŠE: “Tisti, ki radi raziskujemo kotičke Slovenije ali sveta, bomo to še naprej počeli”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

V Štanjel na lov za jaslicami, skritimi med uličicami mesta

Vse do 6. januarja bodo uličicam starega Štanjela praznični duh vlivale božične jaslice, ki so jih v starem mestnem jedru postavile vaščanke in vaščani Štanjela.

Če vas zanese v Štanjel, se sprehodite po srednjeveških ulicah in odkrijte božične jaslice, ki se skrivajo na okenskih policah, pragih kraških hiš, dvoriščih, zidovih … Po Štanjelu jih je na ogled postavljenih kar 55, jaslice pa bodo na ogled do 6. januarja 2019!

Na lov za jaslicami z zemljevidom mesta Štanjel

Tradicionalne božične jaslice so v starem mestnem jedru postavili vaščanke in vaščani Štanjela. Ogled si lahko popestrite z igro “Odkrij božične jaslice po kotičkih srednjeveškega Štanjela”. Jaslice po vasi so namreč označene in postavljene na bolj ali manj skritih kotičkih Štanjela. Naloga obiskovalcev je, da jih najdejo, istočasno pa označijo na zemljevidu, ki ga bodo prejeli na posameznih točkah po vasi in v pisarni TIC-a.

Božične jaslice 2017 Štanjel

Vabljeni, k ogledu videa o Božičnih jaslicah po Štanjelu.Hvala vsem, ki ste se potrudili in postavili svoje jaslice na ogled. Se že veselimo prihodnje edicije 16.12.2018 – 6.1.2019 #stanjeltourism

Objavil/a Štanjel Tourism dne Petek, 12. januar 2018

Vedno čudovit Kras 

Štanjel je sicer eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca. Sprehodite se po čudovitem Fabianievem vrtu in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja.

Foto: Shutterstock, Facebook/Štanjel Tourism

PREBERITE ŠE:

Martinovanje na Krasu: Praznik vina v Štanjelu

Ideja za izlet: Na Kras na praznik terana in pršuta

Med številnimi dobrotami kraške vinorodne pokrajine sta največjo slavo v svet ponesla prav kraški teran in pršut. Iščete navdih, kam na izlet ta konec tedna? Drugi avgustovski vikend se v vas Dutovlje na Krasu vrača 47. Praznik terana in pršuta.

Na njem bodo številni kraški proizvajalci in gostinci predstavljali svoje izdelke in pridelke, med katerimi bosta najbolj v ospredju – kaj pa drugega – teran in pršut.

Skozi Dutovlje bo stekla tudi tradicionalna povorka, na sklepni prireditvi bodo med drugim podelili priznanja najboljšim kraškim vinarjem, predstavila se bo tudi nova kraljica terana, svoji naslednici pa bo lento predala Kristina Tavčar, trenutna kraljica terana.

In glasbena spremljava? Ob teranu in pršutu bodo obiskovalce čez ves konec tedna zabavale glasbene zasedbe Rok’n’band, Pop Design, Nera, Zvite Feltne in Modrijani.

Organizator dogodka Zavod za šport, turizem in prosti čas v sklopu dogodka pripravlja tudi voden pohod po Teranovi poti, na kateri si bo moč ogledati tako vinograde kot tudi tipične kraške domačije, kamnite kraške štirne, korita, kale in še kaj. Podate se lahko tudi na voden kolesarski izlet po Krasu, kjer vas na 25 kilometrov dolgi progi čakajo degustacijske postojanke in ogledi znamenitosti. Na ogled bodo tudi zanimive razstave domače obrti in fotografij.

Ob pestrem dogajanju bo vse tri dni na Bunčetovi domačiji v Dutovljah na ogled tudi soba pisatelja Borisa Pahorja, ki so jo odprli 22. junija letos. Na dvorišču omenjene domačije bo vsako uro možen tudi ogled Pepine kraške zgodbe ter Pepinega kraškega vrta. Vrtova prikazujeta ohranjanje in zaščito naravne in kulturne dediščine ter ohranitev matičnega Krasa kot edinstvenega primera kulturne krajine in pripovedujeta zgodbo kraškega človeka.

Mimogrede – vse do konca avgusta na Krasu poteka tudi projekt Poletje odprtih kleti, ki bodo odprte tudi v času praznika. Podrobnosti o sodelujočih vinarjih, urnikih odprtih klet in zemljevidi so na voljo na spletni strani Visitkras.info

Foto: Jaka Ivančič, Bogdan Macarol

Pet odličnih idej, kje preživeti čudovit vikend!

Delovni teden smo zaradi prazničnega ponedeljka komaj začeli, mi pa že razmišljamo, kje bi preživeli prihajajoči vikend. In čeprav se vreme še ni dokončno odločilo, kaj nam bo zagodlo ob koncu tedna, zaenkrat lahko računamo na vsaj pretežno oblačno razpoloženje, ponekod pa nas bo razveselilo tudi sonce. Skratka, prijeten nedeljski izlet nam ne uide, zato smo spodaj pripravili pet predlogov, kam se odpraviti na sproščujoč enodnevni odklop in pripravili tudi alternative za primer dežnih kapelj.

#1 Adrenalinski dan s prijatelji ob Kolpi

Rafting, adrenalinske vragolije in skoki z višine, združeni v prijetno druženje s prijatelji so vedno dobra ideja. Zberi svojo družbo ali člane svoje družine in se z njimi odpravi v idilično Belo Krajino, kjer lahko računaš na dan, poln smeha in zabave, preživet ob reki Kolpi.

#2 Pohod ob ponoru reke Reke po parku Škocjanske jame

Tradicionalni pohod po parku Škocjanske jame bo letos potekal že dvaindvajsetič zapored. Trasa poti je zelo razgibana, ni pa zahtevna, tako da je pohod primeren za vse starosti, pa tudi tvoj pasji prijatelj bo vesel malo daljšega sprehoda. Pohod traja štiri ure, pot nas bo vodila čez panoramsko kraško pokrajino, zavili pa bomo tudi v notranjost Škocjanskih jam, ki se ponašajo z največjim odkritim podzemnim kanjonom na svetu, na njihovem majhnem prostoru pa so razviti mnogi kraški pojavi, ki privabljajo krasoslovce s celega sveta. Več o pohodu in zemljevid poti si lahko ogledaš tukajpohod pa bo potekal tudi v primeru dežja.

#3 Sproščujoče razvajanje ob morju

Lahkoten sprehod čez portoroško riviero lahko nadgradiš z nekaj urnim razvajanjem celotnega telesa v Lifeclass spaju enega od vrhunskih hotelov na obali. Kopanje, savnanje in masaža bodo iz tvojega telesa odpravili še zadnje posledice spomladanske utrujenosti, popoln dan pa lahko zaključiš še z okusno večerjo v restavraciji Adria Grand Hotela Portorož.

#4 Wellness dan s pogledom na jezero

Sproščujoč dan v wellnessu lahko preživiš udi na gorenjskem koncu in sicer na Bledu v wellnessu Živa, kjer lahko ta vikend storitve koristiš za skoraj polovično ceno, če si priskrbiš kupon, ki ga najdeš tukaj. Sprehod okoli jezera seveda ne uide, po čudovitem detoks dnevu pa ne rabiš šteti niti kalorij pri kremni rezini. 

#5 Skok v Benetke

Tudi en dan je dovolj, da obiščemo drugo državo – še več, obiščemo lahko eno izmed svetovno najbolj priljubljenih turističnih destinacij, romantične Benetke. Bodisi si to mesto že obiskal, bodisi si ga želiš ogledati prvič, pisane hiše, neskončni kanali, Doževa palača, Trg svetega Marka, gondoljerji in odlična kava so gotovo tehtni razlogi za enodnevni skok v Benetke, ki ne razočarajo niti, ko jih obiščemo dvajsetič.

Foto: Shutterstock, arhiv

Obvezne postojanke na Krasu

V Sloveniji imamo kotiček, s katerim se je narava še posebej potrudila. To je domovina nepreglednih gozdov, svobodnih ptic in ponosnih živali, kraj srečanja z dih jemajočim podzemnim svetom in pokrajina tipičnih kraških pojavov. Je tudi dežela vznemirljivih zgodovinskih spomenikov in pristnih ljudi.  Pravimo mu Zeleni kras. Razgiban in poln energije vas skozi celo leto vabi pod nebo, med naravna čudesa in kulturne spomenike. In kam na Kras?

Lokev – edinstvena vas na Krasu

Lokev je največja vas v Sloveniji in je vsekakor vredna obiska. To je vas, kjer vam vrata odpirajo kar trije zasebni muzeji, tri pršutarne in osem gostiln. Brez dvoma je zanimiv vojaški muzej Tabor, kjer vam bo zbirateljski in zgodovinski navdušenec Srečko Rože povedal vse o slovenski vojaški preteklosti. Ravno nasproti vojaškega muzeja je Fabianova starinska trgovina z mešanim blagom, nekoliko naprej pa je najstarejša pršutarna na slovenskem Krasu – Pršutarna Lokev. Lokev je zanimivo izhodišče za izlete, saj je v bližini Lokve kobilarna Lipica, nedaleč stran pa znana kraška jama Vilenica. Nad Lokvijo se dviga hrib Kokoš – glavna izhodiščna točka za hribolazce.

kras_shutterstock_254101681

Raziščite jamski svet

Ali ste vedeli, da je v Sloveniji do danes znanih več kot osem tisoč kraških jam in brezen?  Le malo kje po svetu smo priča tako visoki koncentraciji podzemeljskega sveta. Najznamenitejše kraške jame v Sloveniji so Postojnska jama, ki velja za najbolj obiskano jamo v Evropi, Škocjanske jame, vpisane v seznam svetovne naravne dediščine UNESCA, Križna jama s podzemnimi jezeri, najstarejša turistično urejena jama Vilenica pri Lokvi. Jama je nekoč močno burila domišljijo obiskovalcev in domačini so verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Tako je Vilenica tudi dobila svoje ime.

K Erazmu v Predjamski grad

Visoko v steni, le 9 kilometrov oddaljen od Postojnske jame, stoji Predjamski grad. Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvojljiv visoko v skali kraljuje že dobrih 800 let. V Guinnesovo knjigo rekordov je vpisan kot največji jamski grad na svetu. Predjamski grad je s svojo 123 metrov visoko lego v skalni steni in skrivnostnimi podzemnimi rovi res nekaj posebnega. Navduši nas prepletenost naravne jame in zidovja, ki je delo človeških rok. Tako dobro sta oba dela povezana, da je včasih težko videti, kje se eden konča in drugi začne. Glavna legenda o gradu govori o vitezu Erazmu, ki je ostal nepremagan, dokler ga ni izdal eden njegovih služabnikov. Hrabri vitez se je namreč v svojem varnem gradu brez večjih težav več kot leto dni upiral oblegovalcem. In še to! Ali ste vedeli, da bil v Predjamskem gradu sneman film Božji oklep z Jackie Chanom v glavni vlogi?

Odkrivajte Živi muzej Krasa

Ste pozabili glavne definicije kraških pojavov (vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame) in kako točno že izgledajo? Znanje lahko doživeto obnovite v Živem muzeju Kras, kjer so pripravili tematske in čezmejne rekreacijske poti ter označene interesne točke. Območje je  zelo priljubljeno tudi med rekreativnimi tekači, kolesarji in sprehajalci. Živi muzej Krasa se razteza na površini 700 hektarov med Sežano, Lipico in bivšo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana – Bazovica.

kras_shutterstock_401877664

Gurmanski pečat Krasa

Kraška kuhinja slovi po svojih polnih okusih, ki jim sledijo tudi v Krasni hiši. V njihovi restavraciji boste uživali ob kraških dobrotah, ki popotnika pod pozornim vodstvom chefa popeljejo tako v tradicijo kot v sodobnost Krasa. Obisk hrama v kleti Krasne obiskovalce vselej navduši. Gurmanski pečat mu daje poroka vin s kraškim pršutom in svežim kruhom iz krušne peči.

kras_jureErzen

Spoznajte Kras, saj Krasna hiša v vasi Lokev z bližnjo okolico ponuja vse za sprostitev in aktivno preživljanje prostega časa: naravo, ki prerodi, užitke, ki razveseljujejo, in umetnost, ki navdihuje. Megabon pa nudi ekskluzivno ponudbo nočitve v nadstandardni sobi za 2 osebi, bogat hišni zajtrk za 2 osebi, večerjo ”Okusi Krasa” s 5-hodnim menijem za 2 osebi, sadno presenečenje v sobi, degustacijo pršuta in terana v hišnem Hramu za 2 osebi in pozno odjavo za 149 €.

hisa_krasna

Foto: Marko Feist, Jure Eržen, Zelenikras.si, Shutterstock, Krasna hiša

 

To nedeljo na tradicionalni pohod čez kraške jame

Primorski zrak, UNESCO dediščina, dobra družba in kraška pojedina. Sliši se idealno, prihajajoča nedelja pa je odlična priložnost, da združiš prijetno s koristnim. Pravzaprav kar prijetno s prijetnim, saj za tokratni vikend izlet ne načrtujemo nič težkega. Boš pa malo pretegnil noge, to je koristen del načrta. Odpravili se bomo namreč na pohod ob reki Reki, čez kraške doline in strmine.

Tradicionalni pohod po parku Škocjanske jame bo letos potekal že enaindvajsetič zapored. Trasa poti je zelo razgibana, ni pa zahtevna, tako da je pohod primeren za vse starosti, pa tudi tvoj pasji prijatelj bo vesel malo daljšega sprehoda.

škocjanske jame

IMG_1343

Pot pod noge, začnemo v vasi Matavun ter nadaljujemo skozi Naklo do reke Reke. Od tu naprej sledimo njenemu toku, tako da ni bojazni, da bi se kdo izgubil. Pot vodi skozi eno izmed Škocjanskih jam, ki so uvrščene na seznam UNESCO dediščine. Jame se ponašajo z največjim odkritim podzemnim kanjonom na svetu, na njihovem majhnem prostoru pa so razviti mnogi kraški pojavi, ki privabljajo krasoslovce s celega planeta.

IMG_1342

Začrtana pot nato prečka reko ter nadaljuje v nasprotni smeri njene struge. Spotoma si lahko ogledate razvaline Školjskega gradu in freske Janeza iz Kastava, ki je znan po svojem Mrtvaškem plesu v Hrastovljah. Letos se bo na poti prvič možno povzpeti še malce višje, saj boste lahko občudovali razgled na celoten Kras s Škocjanskega cerkvenega zvonika oziroma turna, kot mu pravijo domačini.

jezero velika dolina66283škoc

Pohod se zaključi v kraju Škocjan, dan pa zlepa še ne gre proti koncu. Po dolgem sprehodu, ki je koristil telesu, obnovil tvoje znanje o kraških pojavih ter očistil pljuča in misli, sledi še prava mala kraška pojedina z živo glasbeno spremljavo. Primorskih štrukljev, domače jote in mesa ne bo zmanjkalo, gotovo pa se prileže tudi kakšen kozarec terana. Skratka, nismo še slišali, da bi na Primorskem kdo ostal lačen ali pa celo slabe volje. To preprosto ni mogoče.

IMG_1340

Vreme bo sončno, družba je zagotovljena, prilagamo pa še zemljevid poti, da se ne bo kdo izgubil. Podrobnejši opis trase je na voljo na spletni strani: http://www.td-skocjan.si/

zem

Foto: TD Škocjan, Park Škocjanske jame, Shutterstock

Spomladansko čiščenje z divjimi šparglji

Prišel je čas, ko so na primorskem koncu pričeli iz grmičevja kukati divji šparglji. Še eden izmed razlogov, da se odpravite v smeri sončne primorske in si del zdravega in očiščevalnega obroka naberete kar sami v naravi. In polovica očiščevalne kure po dolgi zimi bo že skoraj za vami.

Spomladanski poganjki se od svojih debelejših, gojenih bratov razlikujejo predvsem po tem, da je njihov okus veliko bolj intenziven, v trgovinah in na tržnicah pa dosegajo tudi veliko bolj zasoljene cene. Tudi zato so tisti brezplačni, ki jih naberemo sami, toliko bolj slastni.

Sezona nabiranja se je pričela z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Torej, časa imate še vedno na pretek. Potrebno je le premagati spomladansko utrujenost, nadeti primerna oblačila in se pognati med grmovje, na obronke gozdov, celo ob kamnite plaže in v oljčne nasade.

Mi smo za vas izbrali idejo, kako lahko pripravite ta divji, pa vendar zdravilni del grmičevja, ki vas že pričakuje na Krasu in v Istri.

Zelenjavna rižota s šparglji

  • šopek svežih divjih špargljev
  • 2 paradižnika
  • 1 belo papriko
  • 1 majhno čebulo
  • čajno skodelico riža
  • 60 g masla
  • peteršilj
  • morsko sol
  • sveže mlet poper
  • 1 dl belega vina.

V veliki ponvi s pokrovko na maslu rahlo opražimo čebulo, dodamo na koščke narezana paradižnik in papriko, poper in peteršilj ter na hitro podušimo. Dodamo riž, premešamo in zalijemo s skoraj tremi skodelicami vode in vinom. Rahlo posolimo, premešamo in na zelo majhnem ognju kuhamo pokrito. Po petih minutah premešamo in dodamo narezane šparglje. Ko je kuhano, takoj postrežemo in ne pozabimo na preostanek vina.

Želimo vam prijeten in z divjimi šparglji obarvan sprehod ter dober tek.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.